Blog

Niet slikken maar spuiten: magnesium

28 Jan. 2015

Er zijn van die dingen die een vaste plaats veroverd hebben in de health food community (als die al bestaat). Je eet geen suiker, je eet wel groenten en iedereen komt magnesium tekort. Slikken dus?

Magnesium wordt aangeraden voor, ehm, alles. En terecht. Het mineraal speelt een belangrijke rol in talloze processen in ons lichaam. Heb je er een tekort aan, dan kunnen al die processen minder optimaal worden uitgevoerd. Vaak gaat je lichaam kiezen: de meest essentiële processen - je weet wel, die je in leven houden - worden uitgevoerd en krijgen voldoende magnesium toegewezen, terwijl de minder noodzakelijke zaken op de lange baan worden geschoven. Dan kan het zomaar zijn dat er een oogspiertje begint te trillen, of dat je een tikkie moe wordt. Of gestresst.

Magnesium is één van de belangrijkste factoren in bij stress en ontspanning. Het is een 'ontspanningsmineraal': zonder magnesium is het lastig om te ontspannen. Het heeft van zichzelf niet zozeer kalmerende eigenschappen (zoals bijvoorbeeld Lavendel of Kamille), maar is nodig voor het ont-spannen. Dat geldt zowel lichamelijk (vandaar de spierkramp of trillende spiertjes bij een tekort) als geestelijk (waar een tekort vaak een zenuwachtig, nerveus gevoel geeft en je in je hoofd rondjes blijft draaien over een onderwerp, zonder het los te kunnen laten). Heb je meer stress, dan verbruik je meer magnesium - en met een magnesiumtekort ben je ook nog eens gevoeliger voor stress.

Hallo, vicieuze cirkel.

Verder heeft magnesium nog een vinger in de pap bij (onder andere) de hartgezondheid, sterke botten, de energiehuishouding (je kunt dus niet alleen nerveus, maar ook heel moe worden van een tekort) en de opbouw van enzymen die je gebruikt voor je spijsvertering en verwerking van afvalstoffen. Onder andere dan hè.

Tekorten?

Volgens het Voedingscentrum komt magnesium voor in heel veel voedingsmiddelen (waar) en hebben wij er als Nederlander bijna nooit een tekort aan (niet waar). Als je gaat rekenen, moet je nog behoorlijk je best doen om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid magnesium binnen te krijgen. Om 350mg magnesium binnen te krijgen (de ADH voor mannen van 20-50 jaar) moet je bijvoorbeeld eten:

  • 100 gram zalm
  • 2 eetlepels tahin
  • 100 gram rauwe spinazie
  • 1 handje pompoenpitten

Let op: dit is niet een of-of-lijstje. Dit is EN - EN. Met andere woorden: pas als je al deze producten (die relatief grote hoeveelheden magnesium bevatten) hebt gegeten, kom je aan je ADH voor magnesium. Voor één dag. Dus ja, we komen tekort. Denk ik hoor. Zomaar een wilde gok.

Slikken?

Dus, allemaal aan de magnesiumpillen? Ja en nee. We hebben duidelijk extra magnesium nodig. Dat kun je nog wat opkrikken door meer noten en zaden aan je dieet toe te voegen, meer vis / schelpdieren te eten en bijvoorbeeld door huisgemaakte bouillon te gebruiken, maar alles bij elkaar blijft het een lastige opgave.

Supplementen zijn een goede aanvulling, maar sta wel even stil bij wat je kiest. Veel magnesiumsupplementen bestaan bijvoorbeeld uit magnesiumoxide, maar deze vorm neem je nauwelijks op. Dikke tip: als er alleen 'magnesium' op je goedkope potje van de Hema staat, kun je er donder op zeggen dat het de oxidevorm is. Interessanter zijn al de -citraat, -malaat en -orotaat vormen (er zijn er meer), die veel beter worden opgenomen en die ook allemaal hun eigen focus hebben - de één werkt sterker op de hartgezondheid, de ander op de ontspanning enzovoorts.

Maar ook bij die vormen lopen we tegen een probleem aan. Twee problemen, eigenlijk. Het eerste zit in de darmen: magnesium kan een laxerende werking hebben. Veel mensen merken daar niets van, maar als je significante hoeveelheden aan te vullen hebt, kun je met kramp en dunne ontlasting op het toilet belanden als je magnesium in capsule- of tabletvorm gebruikt. Sterker nog: magnesium wordt zelfs ingezet als milde laxans voor mensen die last hebben van verstopping.

Dat klinkt handig: je tekorten aanvullen en tegelijkertijd makkelijker naar het toilet - maar toch is dit geen optimale methode. Magnesium is namelijk ook heel basisch (alkalisch). Oftewel: het verhoogt de pH-waarde in je maag. Oftewel: het zorgt ervoor dat de maag minder zuur wordt (ja, zeg dat dan gelijk - ik weet ook niet waarom dit scheikundige grapje ooit bedacht is). En een niet-zure maag, dat is geen goed idee. De enorm zure omgeving in de maag is namelijk de bedoeling, omdat het de tweede stap is om je voeding te verteren (na het kauwen). Met name eiwitten worden in de zure maag voor-verteerd, en slechte bacteriën en parasieten horen er te worden afgedood.

Ook hier wordt magnesium vaak ingezet als maagzuurremmer, voor mensen die denken dat ze teveel maagzuur hebben. De meeste mensen hebben echter eerder een tekort aan maagzuur dan een overschot (daar hebben we het binnenkort nog wel eens over). Dat jij het slikt omdat je je tekorten wilt aanvullen, verandert dit effect natuurlijk niet: je maag wordt minder zuur en je voeding verteert minder goed. Ik moet zeggen dat ik me dit tot voor kort helemaal niet had gerealiseerd. Jullie misschien ook niet, dus ik dacht: ik zeg het even.

Moet je dan helemaal maar geen magnesium meer slikken? Ik ken op dit moment één uitzondering, namelijk magnesium-glycerofosfaat. Dat heeft hetzelfde effect op de maag, maar omdat het magnesiumgedeelte zoveel beter wordt opgenomen in het lichaam, heb je relatief maar heel weinig nodig om goed aan te vullen. Een kleine hoeveelheid, dus een kleinere impact op de zure maag.

Beter spuit je het

Neenee, niet zoals een verslaafde onder een brug... met een sprayflesje! Verreweg de meest makkelijke manier om magnesium binnen te krijgen, is via de huid. Weet je nog, die heerlijke zon&zee-vakantie waarbij je de hele dag in de Middellandse lag te hangen? Met zon en strand en lekker eten en alles? Dikke kans dat je die vakantie twee dingen flink hebt aangevuld: je vitamine D (door de zon) en een hele hap aan mineralen (door de zee). Dan wil het wel ja, met die ontspanning.

Magnesium en veel andere mineralen worden prima opgenomen door de huid [1]. Je kunt daar goed gebruik van maken door bijvoorbeeld magnesium(voeten)baden te nemen. Er bestaan ook kant en klare sprays die fijn zijn om bijvoorbeeld mee te masseren (omdat de magnesium-oplossing wat glibberig aanvoelt), maar veel mensen vinden die oplossing te sterk en in alle eerlijkheid: het trekt niet heel gemakkelijk in. Gelukkig kun je ook prima je eigen dagelijkse spray maken - en dan niet alleen met magnesium maar gelijk met alle mineralen. Dat doe je zo:

  • Neem een plantenspuit en vul die met warm water (zeg 250ml)
  • Voeg daar twee handen magnesium badzout-vlokken aan toe (je kunt ook de gel of de kant en klare spray gebruiken als je die in huis hebt: giet ongeveer 1/3 van zo'n flesje bij het water)
  • En één flinke hand grijs zeezout (keltisch zeezout)
  • Goed schudden tot alles opgelost is, en klaar!
  • Spray jezelf elke dag in (bij voorkeur na het douchen omdat je huid het dan nog beter opneemt) en laat het even drogen voordat je je aankleedt

Ook prima voor kinderen en echtgenoten en alles - en een paar handen van deze ingrediënten door het zomer-speelbadje of door je eigen relaxmoment-bad zijn natuurlijk ook een prima plan. Oh ja, nog één ding: de mevrouw op het plaatje sprayt in haar eigen gezicht. Dat is dan weer niet zo'n goed idee, want je wilt zo'n mineralenoplossing niet in je ogen krijgen. Maar ze keek er zo gelukzalig bij, vandaar.

Ziezo. En nu: ontspannen!

De vraag van vandaag:

Hoe zorg jij voor genoeg magnesium in je leven?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (191)

Tjitske
24 Mar
Als je lekker de hele zomer in onze Noordzee zwemt krijg je gratis alle zout behoeften in je lichaam, lijkt mij.
Groetjes tjitske
De Groene Vrouw
24 Mar
Ja, maar wie (die niet langs de kust woont) doet dat werkelijk? ;-)
Moon
25 Feb
Ik had gelezen dat je de spray beter niet zelf kunt maken omdat je dan nier meer weet hoeveel zoutzuur er in je product zit?
De Groene Vrouw
25 Feb
Euh... hoe kom je bij zoutzuur?
Leonie
22 Feb
Kun je de magnesium olie ook gebruiken bij kinderen en kan je niet teveel sprayen?
De Groene Vrouw
23 Feb
Ja en Nee :-)
(hoewel ik een badje bij kinderen fijner vind werken)
Kirsten
28 Jan
Hoi, ik slik elke avond 1tabl = Metarelax waarin magnesiumglycerofosfaat en folaat zit. Is dit een goede voor je maag? En zou magnesiumolie ook werken voor vermoeide spieren?
Dank alvast voor je antwoord
De Groene Vrouw
29 Jan
Magnesiumolie is een heel goed middel voor je spieren, dus dat zou ik zeker inzetten.
Magnesiumglycerofosfaat is voor zover ik weet een van de zachtste vormen voor je maag, maar ik zou het alsnog niet tijdens een maaltijd gebruiken.
Lana
18 Jan
Hallo,
Even een vraagje.. ik ben momenteel 23weken zwanger van mijn 1e kindje en lig elke nacht wakker met kramp in mn kuiten. Nu heb ik gelezen dat magnesiumtekort een oorzaak kan zijn. Kan ik tijdens zwangerschap de spray en voetenbadje ook veilig gebruiken? Of raad je een aangepaste dosering aan?
De Groene Vrouw
19 Jan
Ja, die zijn juist perfect tijdens de zwangerschap! Je kunt niet teveel opnemen via je huid, dus je zit altijd goed :)
Marieke
8 Jan
Hoi,
Ik maak het aan met wat xantan gum en doe het in een deo roller, werkt super!
Anneke
21 Dec. 2018
Ik ben laatst wezen floaten. Dan ga je in een bad met water waaraan zoveel magnesiumsulfaat is toegevoegd dat je blijft drijven, net als in de Dode Zee. Lekker man! 1 Uur zou gelijk staan aan 5 uur slaap, dat sprak me ook wel aan haha. Ik denk dat je magnesium dan ook wel weer lekker is aangevuld.
De Groene Vrouw
21 Dec. 2018
Lijkt me heerlijk!
M.G.H.C.
14 Jan
Je kunt maar een zeer beperkte hoeveelheid per dag aanvullen. Het lichaam neemt gewoon niet mee op na een bepaalde hoeveelheid. Dus als er echt een tekort is heb je wel vaak een half jaar of langer nodig om aan te vullen.
marcella
19 Nov. 2018
Ik heb net tabletten gekregen van de dokter. Ik kan jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Evert
14 Sep. 2018
Fijn dat er iemand eens aandacht aan geeft, wat bijna niemand weet is dat je middels je huid 90% meer Magnesium opneemt! Daarnaast kun je het niet over-doseren want je lichaam bepaalt hoe ernstig je tekorten zijn.

Ik spray elke dat voor het slapen gaan Magnesiumolie en ga wekelijks in bad met kristallen, ik voel met fitter, vitaler, energieker en mijn huid ziet er beter uit.

Nog een leuk weetje, de beste Magnesium komt uit Nederlandse bron.
Bevat meer pure Magnesium dan de producten uit de Himalaya.
Chantal
25 Mar
Beste Evert,

Kun je me uitleggen waar je het vandaan haalt dat er in de magnesium uit Nederland meer pure magnesium zit dan die uit de Himalaya?

De percentages zijn namelijk exact hetzelfde van beide producten.... Naar mijn weten is de magnesium uit Nederland een industrieel gewonnen magnesium welke juist minder kracht heeft omdat ie altijd onder de grond heeft gelegen. De magnesium komt uit het Himalaya gebergte, het zout wordt gedroogd door de zon en krijgt zo veel energetische waarde.

Wij hebben ook zon nodig om te leven zoals zovele levende organismen ;).
Rita
2 Sep. 2018
Ik gebruik magnesiumsulfaat, (bitterzout) doe ik 2 lepels in een spuitflesje, voor vermoeide spieren, en ook voor onrustige benen.
Ik neem 1 a 2 keer per week magnesiumsulfaat in voor mn darmen en lever.
Elsa
18 Jun. 2018
Van magnesium.... vlokken...., de echt goeie..... heb je echt heel veel nodig, per bad. Een grote pan vol. Anders is het echt niet voldoende of effectief.
De Groene Vrouw
18 Jun. 2018
Heb je daar meer uitleg of onderbouwing van? In principe is je lichaam erg efficient in het opnemen ervan. Ook de fabrikanten geven niet zulke hoeveelheden aan (terwijl je zou denken dat zij er juist baat bij hebben als je er zoveel mogelijk van gebruikt)...
catja
11 Jun. 2018
hallo hartelijk dank voor je duidelijke info. Ik gebruik magnesium citraat, omdat ik vaak krampen heb.
Is dit de goede magnesium?
Anoniem
4 May. 2018
Ik heb tijdenlang dagelijks magnesiumbisglycinaat geslikt en daarnaast afentoe (zeg 1x per week) met magnesiumolie gesmeerd. Ik merkte er weinig van, en uit een oligotest bleek dat mijn magnesium normaal was. Ik eet relatief magnesiumrijke voeding, en heb eigenlijk het potje bisglycinaat niet meer bijgekocht toen het op was. Wel veel vaker gaan smeren. Gedurende die paar maanden ging mijn energie naar beneden, werd ik somberder en merkte ik dat mijn lijf het moeilijk kreeg. Maarja, waar ligt dat aan? Onderzoeken hebben laten zien dat er zo veel niet pluis is met mijn lijf en het behandelprotocol met een behoorlijke ontgiftingscomponent trekt ook een behoorlijke wissel op mijn lichaam. En toch... Spieren werden lastig, ik heb al een paar weken een vervelend oogspiertje (trilt zo'n 15x per dag). En ineens dacht ik afgelopen week: wacht eens, die magnesium zou toch niet...? Ik heb weer magnesium besteld, en ik ga het zien. Stel dat het werkt, dan weet ik in ieder geval dat magnesium smeren voor mij niet voldoende is, en dat ik het echt bij zal moeten slikken (ook al heb ik vervelende darmen die niet zo goed opnemen). Ik ben heel benieuwd!
Peter
31 May. 2018
Magnesium l threonaat. Werkzaam op de hersenen, helaas niet goedkoop maar zou je het minst van moeten pakken voor effect. Tevens, lithium orotaat (ebay) ook een aanrader voor stemming. Klinkt heftig, is het niet, groet.
Linda
13 Apr. 2018
Ik doe spuiten en slikken, maar bij slikken neem ik het 's avonds. Toevallig, maar mss dus wel beter dan voor het eten?
G van Dijk
14 Jan. 2018
Ik heb 2 eetlepels IYH magnesiumolie gebruikt voor een voetenbad en het stuit me tegen de borst dit water daarna te moeten weggooien. Het zag er niet alleen nog mooi schoon uit (ik ging er met gewassen voeten in) maar ik had ook het idee dat de magnesium mogelijk nog niet was 'uitgewerkt' en ik houd niet van weggooien. Ik heb het nog een dagje laten staan met het idee wat te googlen erover en het toen toch maar weggegooid omdat ik er niets over kon vinden. Mogelijk dat je dit water goed kunt gebruiken voor iets anders. Jammer. dacht ik.....2 eetlepels mooie magnesium door de afvoer.

Met een zelfgemaakt spray gaat er helemaal geen magnesium verloren, dus dank voor het 'recept'....
Maar nu mijn vraag: kan ik de olie die ik heb ook gebruiken om deze spray te maken en heb je enig idee van de hoeveelheid?

Een bad ermee nemen...luxe!
De Groene Vrouw
14 Jan. 2018
Ik denk dat je de olie in principe gewoon kunt verdunnen met water (nee, ik weet niet hoeveel) en dat in een sprayfles kunt doen. Overigens maak ik me persoonlijk niet zo druk over het weggooien van magnesium - kringlopen enzo...
Jojanneke
5 Jun. 2018
Magnesium voetbaden kun je prima een paar dagen laten staan en dan na een paar dagen wat nieuwe vlokken erbij doen nadat je er heet water bij hebt gegooid. Het wordt zelfs door degene waar ik het koop gemeld, idd zonde om het weg te gooien na een keer. Hetzelfde geldt voor een ligbad, wanneer je het kunt laten staan gewoon doen!
Carola
19 Nov. 2017
Carola
Voor mijn moeder van 90 jaar ben ik op zoek naar welk magnesium supplement goed is voor haar. Na uw stuk gelezen te hebben denk ik dat een magnesium voetenbad misschien goed is voor haar, maar wilt u mij dan zeggen wat ik daarvoor moet kopen en hoe vaak moet zij dan een voetenbad nemen?
De Groene Vrouw
20 Nov. 2017
Hoi Carola,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Hilda
7 Oct. 2017
Mooie artikelen gelezen hier en enthousiast over de magnesiumspray, dus direct een bloemenspuit gevuld.
Wat mij opviel na het sprayen, is dat er een laagje zout op mijn huid achterblijft en dat het vrij lang duurt voordat ik helemaal ben opgedroogd. Doe ik iets niet goed of hoort dit erbij? Dit geeft overigens wel het heerlijke gevoel van zon, zee en strand, dus het heeft z'n voordelen ;) Mocht ik toch overgaan op de voetenbaden, is er dan een soort aanbevolen dosering voetenbaden of maakt dat niet zoveel uit?
De Groene Vrouw
7 Oct. 2017
Nee dat klopt, niet alle magnesium wordt opgenomen dus er blijft altijd een laagje achter. Daarom vinden veel mensen het voetenbadzout ook fijner :-)
Rh1990
20 Sep. 2017
Goedemorgen!

Leuk artikel, helemaal met je eens! Niet slikken maar smeren ;).
Echter zou ik niet het advies aan mensen geven om van de flokken zelf olie te maken.
Dit is wel degelijk een ander product dan de directe olie en ik zie dat je ze beide verkoopt dat is niet voor niets.

Achtergrond info: http://zechsteininside.com/nl/veel-gestelde-vragen

Succes met de verkoop!
Peter
31 May. 2018
Oneens. Zelfde spul. Alleen dan met water toegevoegd. Beter voor de kassa als je het kan verdunnen en verkopen voor meer dat is logisch. Water bij magnesiumchoride doen en dan een ander chemisch element maken, dat niet.
Jojanneke
5 Jun. 2018
Ben het absoluut niet met je eens Peter. De vlokken zijn een ander product dan de olie. De olie is het meest pure product, wanneer je deze verhit en snel laat afkoelen krijg je de vlokken. De vlokken zijn ook hoger in concentratie magnesium dan de olie. Bij het proces van verhitten komt er zoutzuur en zwavelzuur vrij, wanneer je de vlokken mengt met water en een te hoge concentratie krijgt (is door een leek niet te meten) kun je huidproblemen krijgen. Niet aan te raden dus. Daarnaast is het product van de vlokken (met kraanwater) niet lang houdbaar! Echt beter om het pure product te kopen, en wanneer je om het milieu en je eigen gezondheid geeft neem je het best Himalaya magnesium welke EcoCert gecertificeerd is (als enige in de wereld).
Djezz
12 Sep. 2017
Hoi hoi... ik slik nu sinds april dagelijks metarelax en neem 1 keer per week een voetenbad met magnesium vlokken. Dankzij deze magnesium heb ik kunnen afbouwen van mijn anti depressiva die ik al 25 jaar had. Eerdere pogingen te stoppen met ad lukte me niet..en nu dus wel. Heel blij mee. Nu wilde ik gisteren mn metarelax bestellen, en om van de gratis verzendkosten te profiteren heb ik er magnesium olie bij besteld. Paleo minerals. Omdat ik best wel een onzuivere huid heb, ( puistjes, vette t zone) is mijn vraag of ik het op mijn gezicht kan gebruiken. 1 spraytje ofzo? Internet is heel handig maar soms is de informatie zo tegenstrijdig. De een zegt werkt goed tegen puistjes, en ander krijgt er puistjes van.. wat is wijsheid?
De Groene Vrouw
12 Sep. 2017
Fijn dat deze producten voor je werken, maar ik kan je alleen antwoord geven op vragen over producten die je bij ons bestelt ;-)
Vlien
17 Aug. 2017
Hoi!

Sinds ik de tip over magnesium heb gekregen ben ik op zoek naar de beste oplossing, kwalitatief EN enigzins betaalbaar. Ik kwam net op deze xxx maar die is wel heel goedkoop. Wat vind jij hiervan? Magnesiumbisglycinaat is wel een goed opneembare vorm, dat heb je hier in de comments al geschreven.. Maar zit hier een addertje onder het gras waarom deze zo goedkoop is?

Of dat met dat sprayen. Hoe werkt dat precies? Waar op mijn lichaam moet ik dat dan sprayen? En hoe veel per keer? Of die olie, hoe werkt dat dan? Een paar druppeltjes op mijn buik smeren, ofzo? Maar als ik daar in de ingredientenlijst kijk zie ik alleen Magnesiumchloride.. ? Wat is dat dan nou weer haha!
De Groene Vrouw
17 Aug. 2017
Helaas kan ik je geen advies geven over producten die wij niet zelf verkopen. Als je iets wilt weten over een product van een andere verkoper, kun je daar ook om tijd & advies vragen; natuurlijk helpen we je graag verder met advies over producten uit onze eigen webwinkel.
Vlien
17 Aug. 2017
Oke. Nou die olie uit jouw webshop, ik heb inmiddels gelezen dat ik daarvoor per keer zo'n 20-tal keer moet sprayen. Gaat dat dan niet HEEL snel leeg, zo'n flesje? Lijkt me dat ik er dan niet langer dan een week mee doe..
De Groene Vrouw
17 Aug. 2017
Een spray is gemaakt om een kleine hoeveelheid uit te spreiden over een groot oppervlak. Per spray gebruik je dus maar weinig van het product. Als je een flink hoge dosering wilt opbouwen, moet je dus vaak sprayen - of je gebruikt het (voeten)badzout, dat is per dosering goedkoper.
Emmy
4 Sep. 2017
Ik heb een vraag (:
Hoe zit het nu met magnesium (ik spray elke dag) & calcium (via eierschalen & sesamzaad gepeld) Dat is toch best een dingetje? De verhouding van inname. Kan je er wat zinnigs over zeggen? Heel graag!
De Groene Vrouw
4 Sep. 2017
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
Miranda
15 Aug. 2017
Hoi!

Super bedankt hiervoor, hele goeie info en je brengt het ook goed en grappig :)
Even een vraagje, bij mij is Vit D tekort geconstateerd en nu slik ik dus Vit D3 maar ook zink en magnesium.
De magnesium die ik slik is bisglycinate...is dat hetzelfde als de glycerofosfaat waar jij het over hebt?
Ook heb ik Epsom zout en een magnesium spray in huis gehaald omdat ik had gelezen dat je vaak een combinatie van verschillende magnesia (zeg je dat zo...?) nodig hebt. De tabletten zlik ik al een tijdje en die werken wel een beetje laxerend (moeilijk te zeggen wat het doet want mijn ontlasting is vaak wat dunner dan "normaal") maar gisteravond nam ik een Epsom zout bad en heb daarna ook nog 5 sprays van de spray dedaan ("goodnight' van Betteryou, er zit magnesium chloride hexahydrate in) en nou was ik vanochtend echt aan de rees! Kan het laxerend werken als je het via de huid opneemt...??
Ben benieuwd wat jij hiervan denkt, ik hoor het graag.
Dankjewel!
De Groene Vrouw
15 Aug. 2017
Bisglycinaat is niet hetzelfde als glycerofosfaat; beiden zijn in principe wel goed opneembare vormen.
Via de huid neem je niet meer magnesium op dan je nodig hebt, en het gaat niet via je darmen. Magnesium via de huid heeft daardoor geen laxerend effect.
Hanneke
2 Aug. 2017
Wat een handig artikel! Nu zag ik een serum van magnesium:Ré-genesis Magnesium Serum is gemaakt van extreem zuivere 100% natuurlijke magnesiumchloride. Ze zeggen dat het goed intrekt en niet plakt. Ik twijfel alleen of dit de juiste magnesium is. Zou het heel fijn vinden als je hier antwoord op kunt geven.

Bedankt alvast en succes met al het goeds dat je doet!
De Groene Vrouw
3 Aug. 2017
Ik kan helaas geen antwoord geven op vragen over producten die we niet verkopen... vraag het de verkoper, zou ik zeggen! :-)
Zechstein
26 Oct. 2017
Hi Hanneke,

Ik lees toevallig je vraag het is inderdaad belangrijk om de juiste magnesium te nemen. Die de Groenevrouw zelf verkoopt van Zechsal is betrouwbaar en uit de meest zuivere bron te wereld. Let altijd bij het kopen op het Zechstein Inside logo op de website of het product dan weet je dat het de juiste is. Er is maar 1 bron op de wereld en die is in Veendam en de enige leverancier is Zechstein Inside (https://zechsteinauthenticity.com/)

Groet
Zechstein
Katie
10 Jul. 2017
Ja, leuk. Ik zou t zo gaan doen. Maar hoe weet ik of ik een magnesium tekort heb? Is het niet onverstandig om zomaar te gaan doen? Heeft magnesium een effect op Restless legs?
De Groene Vrouw
10 Jul. 2017
Je kunt een magnesiumtekort laten meten, maar dat is vrij omslachtig (niet met een gewone bloedtest in elk geval). Het is misschien fijn om te weten dat je nooit teveel zult opnemen via je huid; je lichaam reguleert dat gewoon zelf. Oraal kun je wel teveel nemen (dan krijg je vanzelf diarree). Aangezien de meeste mensen (lees: vrijwel iedereen) eerder een tekort hebben dan een overschot (lees: vrijwel niemand, tenzij je een stapelingsprobleem hebt) en je niet meer zult opnemen dan je nodig hebt, kun je gewoon veilig starten met magnesium.

Als magnesiumgebrek de oorzaak is van de Restless legs (wat goed kan), dan kan het aanvullen dus een oplossing zijn :-)
Elisabeth
20 Jun. 2017
hoi Nienke,

Graag doe ik een beroep of je kennis en je bereidheid om zomaar voor niks gratis advies te geven;)
Wij hebben sinds deze week een zwembadje in tuin, (van 7000 liter water,) dit ga je natuurlijk niet iedere avond leegkiepen. Daar moeten eigenlijk chloortabletten in zeggen ze.... maar ik voel daar iets van weerstand tegen. Ik heb er nu een zak van 10 kg keltisch zeezout bijgegooid, maar wanden worden toch iets glibberig. Dus nog maar een zak van 10 kg erbij.... lekker je magnesium aanvullen... of kan het ook teveel zijn?

stel dat we het toch moeten verschonen, is het schadelijk voor gezondheid om er chloortabletten, of zouttabletten bij te doen. Er is dan een pompje bij dat het van de zouttabletten chloor maakt, maar help ik weet niks van scheikunde..... en of het misschien toch niet zo gezond is?
hoor graag van je, bedankt alvast,
groetjes Elisabeth
De Groene Vrouw
20 Jun. 2017
Ik ben dus voedingskundige. Geen tuinarchitect. En ook geen scheikundige. Zelfs geen bioloog. Dus aangezien ik net zo hard zou moeten googelen als jij zelf, doe ik maar even een beroep op je bereidheid om dat zomaar voor niks gratis zelf te doen... ;-)
Gonneke
9 Aug. 2017
zout zwemwater moet zeewater-zout zijn. Dat betekent 30-35gram per liter. Voor je bad van 7000 liter kot dat neer op heel erg veel meer dan een paar zakken van 10 kilo.
Manon
26 Apr. 2017
Hallo,
Interessant verhaal. Omdat ik veel stress heb dacht ik: laat ik eens magnesiumolie proberen.
Eet hier verder redelijk gezond bij (noten, groenten, fruit etc).
Kan het zijn dat je een overschot aan magnesium binnen kunt krijgen?
Vorige week mee begonnen en sindsdien enorme stress, paniekaanvallen en hoge ademhaling. Soms hartkloppingen, best eng.

Hoor het graag van je!
Groet,
Manon
De Groene Vrouw
26 Apr. 2017
In principe is het via de huid niet mogelijk om teveel magnesium binnen te krijgen. Oraal kan dat wel, maar dan moet je wel echt je best doen; je merkt dat doordat je diarree krijgt. Volgens mij is dat nog nooit iemand gelukt door het eten van groenten + het smeren met magnesiumolie, dus waarschijnlijk ligt de oorzaak ergens anders.
Annabel
5 Apr. 2017
Hallo,
Komen uw magnesiumprodukten uit Veendam van Zechstein?
Vr.gr. Annabel.
De Groene Vrouw
5 Apr. 2017
Zechsal. Ik geloof Veendam ja, maar pin me er niet op vast.
Annabel
6 Apr. 2017
Dank je voor je reactie!
Groet Annabel.
Zechstein
26 Oct. 2017
Hi Annabel,

Lees toevallig deze blog en je vraag, de producten van de Groenevrouw komen inderdaad uit Veendam van Zechstein!

Groet
Zechstein
Tineke
31 Mar. 2017
Hoi ! Ik las de tips om zelf een magnesiumoplossing te maken , handig ! Maar , vroeg ik me af .....droogt dat zout wat je erbij doet je huid niet uit als je dit elke dag erop spuit ? groetjes Tineke.
De Groene Vrouw
1 Apr. 2017
Meestal niet (het is ook geen zout, zoals in het zoutpotje), maar niet iedereen vindt het prettig werken en dan zijn de voetbaden een betere oplossing!
saskia
24 Mar. 2017
Ik ben voor mij en mijn zoon aan het kijken naar magnesium. Kan ik de spray ook maken en op de huid van onze 9 jarige sprayen? Kan iedereen dezelfde dosering hebben of moet ik onze zoon minder inspuiten? En we nemen ook nog magnesiumcitaat in poeder vorm in. Kan ik hem dan ook nog masseren met magnesium olie?
De Groene Vrouw
24 Mar. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Jannie
14 Mar. 2017
Ik heb metarelax. De pilvorm. Nu krijg ik ze met water echt niet weg. Mag ik ze ook met bijvoorbeeld vla innemen?

Alvast bedankt.
De Groene Vrouw
14 Mar. 2017
Zou je dat niet even vragen bij de winkel waar je het daadwerkelijk hebt gekocht? Wij verkopen geen Metarelax...
Det
20 Feb. 2017
Kan je ook teveel magnesium binnenkrijgen ? Ik ga elke dag een half uurtje in een voetenbadje met magnesium vlokken van zechsal heerlijk even ontspannen. Maar ik vroeg me dus af of ik zo niet teveel binnen kan krijgen, en het beter om de dag kan doen ?
De Groene Vrouw
20 Feb. 2017
Nee, je lichaam neemt niet meer op dan het nodig heeft.
Oraal kun je wel teveel binnenkrijgen, wat je meestal merkt aan dunne ontlasting.
Maar ook dan moet je wel echt je best doen hoor.
Jannes
28 Feb
Ik slik minimale hoeveelheden magnesium citraat en krijg toch direct last van dunne ontlasting en ook maagzuur wat omhoog komt. Wel merk ik dat het mij heel erg helpt, meer energie, minder neerslachtig en ga zo maar door. Nu heb ik olie geprobeerd (magnesium Chloride), maar dit werkt voor mij niet, ik krijg hier klachten van in plaats van dat het helpt. Weet jij zo misschien een product wat voor mij helpt? Dode zeezout heb je ook voor een voetenbad, ik vraag me af wat voor soort magnesium dat is?
De Groene Vrouw
28 Feb
In dode zeezout zit voor zover ik weet maar weinig magnesium, dus ik weet niet of dat zoden aan de dijk zet.Je zou magnesium glycerofosfaat kunnen proberen, dat is de meest milde vorm van magnesium voor inwendig gebruik:
https://winkel.groenevrouw.nl/springfield-magnevite-magnesiumglycerofosfaat
Ronny
18 Jan. 2017
Ik neem al jaren magnesiumorotaat tot ik moest stoppen voor maagproblemen , teveel maagzuur zei de dokter?
Ingrid
18 Dec. 2016
Hoi,
Ik gebruik sinds kort Concentrace Zeewaterconcentraat. Aantal druppels (20 druppels als je tussen 50-70 kg weegt) door sap oid doen. Het is wel even wennen, want ik proefde overal de zoutsmaak doorheen maar met een groene smoothie met spinazie, banaan en ananas gaat het prima. Je schijnt het ook zo in je mond te kunnen doen maar ik heb 1 druppel geprobeerd, geen aanrader, alsof je een hap zeewater naar binnen werkt, brrrr.
Dit schijnt naast smeren een andere goede methode te zijn om voldoende magnesium binnen te krijgen. Een pil is handiger maar als dat niet voldoende is omdat het maar voor 20% wordt opgenomen dan is dit een goede tweede keus naast de olie.
Gr Ingrid
De Groene Vrouw
19 Dec. 2016
Oh ja, dat heb ik ook een tijdje gedaan. Te smerig echt, hahaha.
Maar zit daar voldoende magnesium in voor je ADH?
fem
24 Oct. 2016
Ik las ergens dat de (zelfgemaakte) magnesiumolie ook goed werkt als deodorant. http://wellnessmama.com/22357/spray-deodorant-recipe/ . Heeft iemand dat al geprobeerd?
Jill
26 Oct. 2016
Ik heb het vandaag geprobeerd op 1 oksel, stinkt net zoveel als de andere oksel. ;D
'Milk of magnesia' gebruiken mensen vaak. Misschien dat dat wel werkt? Of niet..
Jill
9 Oct. 2016
Waar baseer je op dat magnesium alkalisch is? Ik weet dat het een alkaliserende werking heeft op het lichaam, maar dat wil nog niet zeggen dat magnesium in oplossing alkalisch is. Net als dat citroenen zuur zijn (lage pH), maar een alkaliserende werking hebben op het lichaam. Even googlen leert me dat magnesium citraat zuur is en ik weet dat een oplossing met magnesium chloride dat ook is (zelf getest pH van 5,75-6+internet bronnen, kan ook oraal genomen worden).

Over iets anders: ik gebruik nu al een jaar bijna dagelijks een zelfgemaakte magnesium spray en heb nog steeds last van spierspasmes. Nu ging ik eens opnieuw rekenen en wat blijkt: al sprayde ik mijn hele lichaam onder tot het verzadigd was, nog kreeg ik minder dan de ADH binnen!* Dat i.c.m. het feit dat het best vervelend is elke dag 20 min als een zoutsteen rond te lopen, ik mijn badjas viesmaak en het mijn huid irriteert, maakt dat ik nu toch weer een oraal supplement overweeg, en dan een soort waarbij de maagdarmklachten minimaal tot afwezig zijn.

*De rekensom die hierbij hoort: 33% vlokken in water. Iets minder dan de helft hiervan is magnesium chloride, dus 15%. 1/3e hiervan is magnesium, want MgCl2 betekent 2 chloride atomen op elke magnesium atoom. Dus 5% elementair magnesium. Dat betekent dat je 7 ml nodig hebt om aan de ADH te komen. Je sprayt minder dan je denkt, ik krijg max 6ml opgenomen in 1 keer, dat zijn 36 sprays (reisflesje).
Jo
13 Jan. 2017
Misschien moet je dan toch iets meer van het rijtje toevoegen...

100 gram zalm
2 eetlepels tahin
100 gram rauwe spinazie
1 handje pompoenpitten

Of wat zeewier, broccolli, zilvervliesrijst, linzen of kikkererwten, rauwe cacao avocado / banaan
Micha
4 Oct. 2016
Van Nano magnesium heb je nóg minder nodig :-) Zo goed opneembaar dat je maar een pietsie nodig hebt. Wel duurder dus Ik wissel dat af met magnesiumpoeder mag 365.
Groetjes Micha
Myrte
21 Sep. 2016
Kan je ook bitterzout hiervoor gebruiken?
Linsey
20 Sep. 2016
Magnesium vlokken zijn toch helemaal niet geschikt om zelf olie van te maken?
Ik heb begrepen dat magnesium vlokken worden gemaakt van magnesium olie (en zijn dus niet direct afkomstig uit de zee), en door het productieproces komen er een aantal ballaststoffen vrij (of eigenlijk veranderd de samenstelling door het verhitten waardoor andere verbindingen ontstaan).
De verdunde oplossing van vlokken in bad is relatief onschuldig, maar als je het gebruikt om zelf olie van te maken is de concentratie te hoog.

Ik heb (voor mijn pony) magnesiumchelaat in poedervorm. Is zoiets niet veel geschikter om zelf olie van te maken?

Of praat ik nu echt onzin ;)
De Groene Vrouw
21 Sep. 2016
Je kunt de concentratie natuurlijk zelf aanpassen.
En het zou een beetje raar zijn dat als de vlokken gemaakt door water te onttrekken aan de olie (wat zou kunnen natuurlijk, zo diep zit ik er niet in), je dan niet weer water kunt toevoegen om er olie van te maken.

Als je last krijgt van de concentratie zoals die hier staat, kun je natuurlijk altijd wat meer water toevoegen :-)
Chantal
16 May. 2017
Persoonlijk vind ik de samenstelling te mild. Ook omdat ik eerst een flesje van zehsal gekocht had en daardoor weet en voel dat er meer in hoort te zitten... Prikt minder en is minder plakkerig.
Imke
29 Aug. 2016
Hoi,
Vraagje, ik heb een vervelende huidziekte(hailey hailey) en nu vond ik op een forum dat bij andere patiënten magnesium chloride hexahydrate helpt bij onder andere het huidherstel. Nu is mijn vraag of dat de spray die je noemt 'voldoende ' voor mij zal zijn of dat het slikken van tabletten toch beter is. Ik kan niet een dosering ergens op dat forum vinden.
Alvast bedankt
Gr Imke
De Groene Vrouw
29 Aug. 2016
Beste Imke,

Ik kan je op geen enkele manier persoonlijk advies geven over een bestaande aandoening, aan de hand van berichten op het blog. Daarvoor zul je echt naar een therapeut moeten die met je meekijkt naar jouw persoonlijke situatie en die je advies op maat kan geven.
maartje
25 Jul. 2016
Beste groene Vrouw
Bedankt voor de informatie!!

Vraagje, ik slik citraat (want calcium is citraat goed opneembaar dus slik ik het ook van magnesium ivm osteoporose)...ik heb echter maagproblematiek.
IS die verbinding die u noemt dus beter??? Ik lees vaak dat citraat goed is.

mbt uw spray, goed idee want een voetbad gun ik mezelf niet zo vaak. Is dit bewezen effectief?
Ik vind het wel een topidee!

succes met de site
Anja
24 Jul. 2016
En wat is de adh voor vrouwen 50+ ? Verder heel duidelijke informatie, dank je
De Groene Vrouw
24 Jul. 2016
http://www.vitamine-info.nl/hoeveel-heb-ik-nodig/51-70-jaar/
Marjan
11 Jul. 2016
Interessant! Maar als magnesiumtabletten de PH-waarde van de maag verhogen, waarom wordt er dan aangeraden om het bij de maaltijd in te nemen? Kun je het dan niet beter voor 't slapen gaan innemen? Als je dan de volgende ochtend weer gaat eten is de PH wel weer gezakt wellicht? Of hoe lang blijft dat effect dan in je maag?
De Groene Vrouw
12 Jul. 2016
Door wie wordt dat aangeraden?
marjan
12 Jul. 2016
Door jou, onder andere, bij het potje magnesiumtabletten in de shop ;-)
De Groene Vrouw
12 Jul. 2016
Wat stom zeg ;-)
Fixed it!
Marjan
16 Jul. 2016
Haha, nou, dat is dan duidelijk! Maar toch.. het blijft interessant om te weten hoe lang de PH waarde van je maagzuur dan verhoogt is. Weet je misschien of daar onderzoek naar gedaan is?
Cornée
29 Jun. 2016
Hoi Groene vrouw, ik heb twee weken geleden een pot magnesium besteld uit jouw shop en eet er braaf twee tijdens mijn ontbijt. Helaas krijgt ik er maagzuur van. Ben nu twee dagen gestopt en nergens last van. Advies?
De Groene Vrouw
29 Jun. 2016
Tsja... niet slikken maar spuiten? ;-)

De magnesium die wij hebben is bisglycinaat, dat is een heel milde vorm die vrijwel nooit bijwerkingen geeft. Maarrr iedereen is anders, en een individuele overgevoeligheid kan altijd voorkomen. Dus misschien is uitwendig gebruik prettiger voor je!
Aurora
6 Apr. 2017
Is de Magnevite permanent uit de shop verdwenen of is het een tijdelijk gemis? :(
De Groene Vrouw
6 Apr. 2017
Voor zover ik weet alleen tijdelijk!
Aurora
6 Apr. 2017
fijn :) Ik koop namelijk 100x liever bij jou dan bij een 'firma' zus of zo!
De Groene Vrouw
6 Apr. 2017
Hij staat er weer in als het goed is! :-)
Marlous
18 Jun. 2016
Wow Groene Vrouw, Je kan maar zo met dit artikeltje mij enorm verder hebben gebracht. Ik gebruik inderdaad magnesiumhydroxide als laxeermiddel en ik merk dat ik hoe langer hoe slechter vitaminen en mineralen opneem (laag ijzer, laag D ondanks stootkuren en wie weet wat nog meer) en steeds slapper wordt. Op zoek naar huidopneembare vitaminen en mineralen vond ik dit artikeltje. Straks ligt het allemaal aan die magnesiumhydroxide! En opgeblazen dat ik ben. Ik heb meteen het boek de Poepdokter gekocht. Wie weet wat ik nog meer ontdek!
Anneke
21 May. 2016
Hee hoi, even een vraag; ik heb hier capsules magnesium liggen ( citaat). Kan ik deze openmaken en mengen waardoor ik het verder als spray kan gebruiken?
De Groene Vrouw
21 May. 2016
Nee, magnesiumcitraat is een andere verbinding! (en bovendien is het een beetje zonde van je geld)
mich
14 May. 2016
hi, leuk geschreven is het artikel!
Ik zag bij de tuinen een spray van magnesium oil (van Better you) Bij de ingredienten staat: concentrated solution of Zechstein inside magnesium chloride hexahydrate (31% concentration) 100% natural source.
Is dit een goed product om te kopen??????
alvast bedankt.
De Groene Vrouw
14 May. 2016
Nee. Dat is magnesium + olie, maar omdat dit niet mengt is er van alles aan toegevoegd. Het heeft weinig te maken met de echte magnesiumolie!
mich
15 May. 2016
Dank je wel voor je antwoord, maar ik snap het niet geloof ik.
Je schrijft eerder dat je zelf ook magnesium chloride gebruikt. Als ik kijk bij de ingrediënten is het in het flesje van de tuinen ook magnesium chloride.
De Groene Vrouw
15 May. 2016
Ja, mét rotzooi erbij om het olie-oplosbaar te maken (als we tenminste hetzelfde product in gedachten hebben, anders spreek ik voor mijn beurt). Magnesium is wateroplosbaar, de naam magnesium'olie' slaat op de consistentie van het product, niet op echte olie. Om het in olie op te lossen is er dus van alles aan toegevoegd, dat in het echte product niet nodig is (dat is alleen maar magnesium en water): http://winkel.groenevrouw.nl/zechsal-magnesium-uitwendig.html#.Vzi9qxWLSRs
mich
15 May. 2016
http://www.detuinen.nl/mineralen/magnesium/85186-betteryou-magnesium-original-spray.html
Ik zie alleen als ingrediënten staan: concentrated solution of Zechstein inside magnesium chloride hexahydrate (31% concentration) 100% natural source. (Geconcentreerde oplossing van Zechstein Inside magnesiumchloride hexahydraat (31% concentratie). )
Dan is er toch niets raars aan toegevoegd??? Het enige wat ik als verschil zie is dat het hexahydraat erbij heeft
Welk product dacht je dat ik bedoelde?
De Groene Vrouw
16 May. 2016
Deze, die heeft dus wel allerlei toevoegingen (en verkopen ze ook bij de Tuinen):
https://www.bol.com/nl/p/golden-naturals-magnesium-150-ml-massageolie/9200000005174176/

Maar als er aan die van jou niks raars toegevoegd is, kun je het toch gewoon gebruiken?
Waar heb je mij dan precies voor nodig? In het algemeen geldt: mijn kennis is gratis, maar mijn tijd is beperkt. Als je van plan bent om iets te kopen bij de Tuinen, moet je daar ook zijn om advies te vragen. Als je van plan bent om iets te kopen in onze winkel, helpen wij je graag verder.
mich
16 May. 2016
Ik wilde graag weten wat dan het verschil is in magnesium chloride hexahydrate of alleen magnesiumchloride. En of dat hexahydrate het beter of slechter kan maken.
geen muts
15 Jul. 2016
Zechstein is echte magnesium (olie) en zit geen echte olie in.
Zechstein
26 Oct. 2017
Hi Mich,

Betteryou magnesium komt van Zechstein Minerals en Zechsal (wat je hier op de website kunt kopen ook).
Beide zelfde inhoud en beide raadzaam om te gebruiken. De eigen merken van de Tuinen hebben een voor mij onbekende leverancier.
Martine
30 Apr. 2016
Heerlijk met humor geschreven...moest er wel om lachen! Groetjes Martine
Suzy q
18 Mar. 2016
Even zomaar wat gedachten hoor....volgens mij is opname via de huid een broodje aap. Als je mineralen via je de huid zou kunnen opnemen, zou iedereen na een dagje zwemmen in de zee het loodje leggen. Er zijn bij mijn weten ook geen studies die de claim van magesiumchlorideproducenten ondersteunen. Ja, 'studies' die door die producenten zelf zijn uitgevoerd. Het is zeker zo dat een spray of voetenbad zeer ontspannend kan werken, maar ik vermoed dat dit vooral te maken heeft met de prikkeling en het gevoel van warmte die daarmee worden gegenereerd. Dus gebruik t vooral, ontspan er lekker mee, maar maak je geen enkele illusie. Opname van minerale zouten door de huid is tamelijk onwaarschijnlijk. En gelukkig maar.
De Groene Vrouw
18 Mar. 2016
Is dat iets dat je denkt of iets dat je weet? Want voor zover ik weet, kun je magnesium en andere mineralen (tot op zeker hoogte) prima opnemen via de huid... Ik zal eens zoeken naar geschikte achtergrondinformatie en wetenschappelijke info, als ik eens een avond niet zo lui ben als vanavond ;-)
De Groene Vrouw
18 Mar. 2016
http://www.mgwater.com/transdermal.shtml
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/magnesium
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26343101
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955132/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4023031
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21120502/

Want ik had gelukkig niks beters te doen vanavond...
De Groene Vrouw
18 Mar. 2016
Nou, vooruit, nog eentje dan:

Human skin is permeable to Mg, Ca, K, Cu, Br, Rb, Ca, Fe, Pb, Cd, and Zn ions and sulfates and nitrate anions. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383502/
Duidelijke taal, lijkt me...
N.M.
11 Jun. 2016
http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/446-14-januari-magnesium-het-witte-goud.html en wat vind je hier van? Geen kritiek, maar het zet mij aan het twijfelen....
De Groene Vrouw
12 Jun. 2016
Ik heb in het algemeen niet zoveel tijd om naar Martijn Katan te luisteren...
L
16 Jan. 2017
Hij schrijft dat het smeren van magnesium op de huid geen effect heeft op de concentratie magnesium in het bloed. Maar gaat het niet om dat het magnesium wordt opgenomen direct in de spieren/weefsels? Dan zou de concentratie in het bloed geen goede maatstaaf zijn.
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
De concentratie magnesium in het bloed IS ook geen goede maatstaf. Magnesium is namelijk een mineraal waarvan de bloedspiegel zo constant mogelijk wordt gehouden, ook bij (kleine) tekorten. Als er een magnesiumtekort in het bloed is, heb je een veel groter probleem en is het tijd voor het ziekenhuis. Het magnesiumgehalte in de cellen is veel waardevoller als maatstaf.
Elisabeth
23 Mar. 2016
Suzy,ik geloof jou broodje aap niet.Misschien moet je eens beter laten voorlichten, voordat je onzin uitkraamt. Mijn man was geopereerd aan een bevroren schouder zoals dat heet.Nu hij magnesium spray gebruikt,voelt hij zich herboren, zonder pijn. .en ja ik loop al tientallen jaren met migraine rond, maar dankzij dagelijks aanbengen van magnesium creme in mijn pijnlijk nek en aanhechtingsspieren blijf ik vrij van de pijn.
Ik heb mijn fysiotherapeut vaarwel kunnen zeggen, want ik kan nu mijn nek weer naar links en naar rechts draaaien,zonder pijn.De fysiotherapeut had nog manuele therapie in haar pakket,en toen ik mijn potje magnesium potje liet zien,deed ze op ze gek was, om vervolgens nieuwsgierig door te vragen, en dat zij er zoveel positieve verhalen over wist.Tja er valt niets te verdienen als je het zelf op weet te lossen.
Siepa
15 Aug. 2016
Dag elisabeth,

Graag wil ik weten welke creme dat is; naam op t potje!

Magnesiumcreme? En waar kun je het kopen? In de tuinen?

Dank u alvast voor uw antwoord!
De Groene Vrouw
16 Aug. 2016
Ik weet niet welke crème Elisabeth heeft, maar misschien word je hier blij van:
http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/vitaminen-mineralen/zechsal-magnesium-uitwendig.html (3e product is een crème)
Martine
30 Apr. 2016
Ik denk hier al een tijdje over. Je huid is inderdaad een bescherming tegen alles wat niet binnen hoort. Maar olie wordt opgenomen, want de olie blijft niet in de zelfde dikte liggen. Zo ook magnesium olie. Het verdwijnt (en niet in mijn kleren :))
Ik denk dat een dagje zwemmen in de zee goed voor ons kan zijn, mits deze niet vervuild is met allerlei gifstoffen. Want ja… Ik denk dat onze huid deze ook opneemt.
Kan het niet staven, maar met logisch nadenken kom je een heel eind.
De praktijk leert dat magnesium olie een positief effect heeft op psoriasis en exceem, dus wie weet heeft het ook andere positieve effecten.
Esther
18 Feb. 2016
Hallo,
Nu heb ik een spuitflesje vol gemaakt, maar heeft iemand enig idee hoe lang het goedje houdbaar blijft? Is dat een kwestie van dagen? Of weken?
Ik hoor het graag even :)
Groeten,
Esther
De Groene Vrouw
18 Feb. 2016
Voor altijd, lijkt me. Er zit niets in dat kan bederven...
Esther
19 Feb. 2016
Super, bedankt voor de reactie!
Maschavdv
18 Jan. 2016
Als je bovenstaande oplossing gebruikt, hoe vaak moet je dan ongeveer over je lichaam sprayen om voldoende op te nemen?
Daarnaast ben ik benieuwd.... Hoeveel magnesium zijn twee handen vol vlokken? Ik slik nu uit een potje poeder en neem dan ongeveer 300 gram.

Bedankt alvast!
Janet
14 Dec. 2015
Hallo lezers, van mijn huisarts mag ik het labformulier om bloed te laten prikken aanvullen met een aantal vitamines e.d. die ik zelf graag getest wil zien. Aardig he?! Ik wilde mijn ijzergehalte laten testen, mijn Vit D - omdat die wel eens 32 is geweest - en mijn magnesiumwaarde. Nou heb ik wel eens gelezen dat die laatste moeilijk met zon bloedtest is aan te tonen. Heeft het dan zin om te testen of niet? Geeft het een indicatie of eigenlijk helemaal niet? Ik heb behoorlijk veel last van spiertrekkingen...sinds ik weer aan de antidepressiva ben (ja, helaas, natuurlijke middelen hebben me niet genoeg kunnen helpen tegen angst). Ik wil weten of die trekkingen door magnesiumtekort komen, daarom laat ik mijn bloed daar ook op testen. Maar nogmaals dus, is die uitslag betrouwbaar?

Verder nog tips om een stofje te laten testen, als ik toch wat mag invullen? B1, B12, B6, A?

Hoor graag van jullie!

Alvast dank!

Janet
De Groene Vrouw
14 Dec. 2015
Alles. Ik zou alles laten testen. En dan wel even in de gaten houden dat het bloedgehalte niet bij alle stoffen ook de meest belangrijke waarde is (dus als het bloed zegt 'goed' en je hebt toch klachten, moet je misschien even door blijven zoeken naar wat het dan wel is). Maar als je de kans krijgt: gewoon alles. Doe mij zo'n huisarts ;-)
Janet
14 Dec. 2015
Ja, mijn huisarts denkt erg mee. Een vrouw :-)

Maareh...alles? Er staan vanALLES op het labformulier. Jij bedoelt wrs de stoffen die ik hierboven heb genoemd.

Bij Vitaminen staan B1, B6 en B12 en foliumzuur. Vit A, C, en E moet ik er dan apart bijschrijven. En naast Magnesium staan er Kalium, natrium (heeft toch met vochtbalans te maken? Ik heb (bijna) altijd de sokafdruk in mijn dunne enkels staan...Of overdrijf ik nu als ik die wil testen?), ook calcium, fosfaat en de hele mikmak.

TSH laat ik ook maar (weer) testen, op advies v d huisarts. Zal ik T4 er ook bij aankruisen?

Nou goed, 'Alles' is een breed begrip in dit geval. Welke zou JIJ zelf aanvinken? Misschien is dat een goede vraag.

Groetjes!
De Groene Vrouw
14 Dec. 2015
Ik bedoelde alle vitamineralen.
Verder kan ik je niet adviseren over welke onderzoeken je moet laten doen, want ik ken je casus niet... en als je schildklierproblemen vermoedt zijn de standaard testen van de huisarts niet genoeg, dan kom je hier maar een keer een rijtje laten testen (wij doen er 6 en dan nog een aantal aanvullende dingen afhankelijk van je klachten) ;-)
Janet
16 Dec. 2015
Dank voor je uitnodiging :-)
Ik ga vandaag bloed laten prikken, maar om niet toch wat stofjes te vergeten, wil ik je vragen wat je onder vitamineralen verstaat. De vitamines ken ik wel ;-) De mineralen die belangrijk zijn om te laten testen, ken ik niet allemaal. Magnesium wel. Maar welke nog meer? Kalium en natrium? Alles wat er in Keltisch zeezout zit zo ongeveer? ;-)
De Groene Vrouw
16 Dec. 2015
Hoi Janet,

Voor meer informatie over het toepassen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie, verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis: http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/

Dan heb ik de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
geen muts
15 Jul. 2016
Magnesium is niet vast te stellen op serumwaarden (bloedprikken). Je kunt uitsluitend op klachten afgaan.
De Groene Vrouw
16 Jul. 2016
Nou... Er zijn wel methodes om het te meten, maar simpel bloedprikken is niet altijd betrouwbaar inderdaad.
Ipi
30 Nov. 2015
Hallo,
Een artikel naar mijn hart! Ik weet dat ik een magnesiumtekort heb, vooral heel veel spierkrampen. Slik daar op advies van sportmensen al jaren tabletten voor en merk geen verschil.
Nu zag ik dat je het zelf kunt maken.
Vraagje: ik zie altijd van die magnesium magnesiumblokken, waarmee sporters hun handen insmeren, kan je dat gebruiken om daar een spray van te maken?
Groeten
Ipi
De Groene Vrouw
30 Nov. 2015
Nee, dat is magnesiumoxide - dit is magnesiumchloride. We hebben het in de webwinkel: http://winkel.groenevrouw.nl/zechsal-magnesium-uitwendig.html#.VlxP0d8veRs :-)
Ina diesel
1 Nov. 2015
Regenesis magnesium olie, bananen, epsomzout, sole. Dat zijn mijn leveranciers van Mg. pillen bevatten allemaal magnesiumstearaat en dat wil je echt niet binnenkrijgen :)
De Groene Vrouw
2 Nov. 2015
Kleine aanvulling: capsules bevatten niet allemaal magnesiumstearaat EN het is nog maar de vraag hoe slecht dat echt is ;-)
http://groenevrouw.nl/hulpstoffen-supplementen/
http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-magnesium-stearate/
Jaimy
21 Oct. 2015
Misschien een rare vraag, maar kan magnesium ook helpen voor verkrampingen van je darmen? Sinds je darm toch ook uit spieren bestaat. Dus je zou denken dat als die vaak pijnlijk samentrekken dat magnesium dat kan laten ontspannen.
Nienke Tode-Gottenbos
21 Oct. 2015
In theorie wel, maar: magnesium helpt alleen tegen spierverkrampingen waarbij een magnesiumtekort de oorzaak is. Bij darmkrampen zijn er veel vaker andere oorzaken, zoals een onbalans in de darmflora of een allergie / intolerantie. Daarmee kunnen we je helpen in een consult, of misschien is de Darmfloracursus iets voor je: http://groenevrouw.nl/darmfloracursus/
Jaimy
21 Oct. 2015
Hmm dat is waar ook, bedankt! Ik ben zeker geïnteresseerd in het darmflora pakket, ik loop op dit moment alleen nog bij een andere therapeut. Als dat dood loopt dan klop ik toch maar eens bij jou aan, want mijn darmen zijn echt al jaren overhoop en het lijkt alleen maar erger te worden... Ik denk dat een ontlastingsonderzoek veel kan ophelderen over de staat van mijn darmen.
Walther
26 Oct. 2015
Hoi Hoi Jaimy,ik heb heel wat last van kramp in de darmen gehad, ik ben glutamine,gaan gebruiken,en nergens last meer van , en tevens n tip ,calm Magnesium, amazon,de beste,
geluk er mee .
Jaimy
26 Oct. 2015
L-glutamine gebruik ik al een aantal maanden, maar helaas merk ik geen verbetering, was het maar zo simpel. Als nog bedankt voor de tip!
.arjon
5 Sep. 2015
Hallo,
Ik heb een magnesium tekort die ik aanvul met magnesium tabletten waaronder citraat. Nu heb ik de laatste tijd veel last van mijn darmen, winderig opgezette buik en het gevoel alsof het eten niet zakt. Kan dat komen omdat het zuur in mijn darmen te laag is? Als ik magnesiumolie ga gebruiken wordt het maagzuur dan weer gewoon aangevuld? En is het verstandig dat ik ook magnesium tabletten blijf slikken naast de olie om mijn te kort aan te vullen of lukt dit ook alleen met de olie?
Met vriendelijke groet, Marjon Schotman
De Groene Vrouw
5 Sep. 2015
Hoi Marjon,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
suzan
27 Aug. 2015
Hoi, ik ben per toeval op je site terecht gekomen, en een interessante site. Leuk! Binnenkort laat ik me testen op vit D en nou dus ook op magnesium. Hoeveel is de waarde wat ik mag/moet hebben?

Groetjes Suus
De Groene Vrouw
27 Aug. 2015
Hoi Suus,

Hoi ,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
José
22 May. 2015
Magnesium sulfaat is dat alleen voor een voetenbad of kan ik er ook een spray mee maken?
De Groene Vrouw
22 May. 2015
Ehm... ik zou bijna denken van wel, maar ik gebruik zelf altijd magnesiumchloride. Daarvan weet ik het zeker!
Lotte
20 May. 2015
Hallo,

Mooi artikel! Fijn om te lezen en een goede tip om te sprayen, dankjewel!
Ik zat alleen zelf nog even te kijken naar magnesium in voedingsmiddelen. Je geeft aan dat het lastig is om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen, maar hoe ik het zie, lukt dit voor een vrouw al met een portie volkorenpasta (100 gram / 140 mg magnesium), wat spinazie (150 gram / +/- 100 mg magnesium) en een banaan (35 mg magnesium). Dat zijn, in ieder geval voor mij, geen rare hoeveelheden om op een dag te eten. Daarbij komt natuurlijk nog magnesium uit andere voedingsmiddelen.
Is sprayen dan nog steeds goed? Of is het dan teveel, of gewoon overbodig?
De Groene Vrouw
20 May. 2015
Of het voor een individu nog steeds goed is, verschilt per persoon. Naast wat er letterlijk in je voeding zit, heb je namelijk ook nog te maken met of jij het goed kunt opnemen (of de buurvrouw, je vader, of de meester op school)... dus testen is de enige echte optie als je het mij vraagt. Veel mensen hebben toch een magnesiumtekort. Door het uitwendig te nemen, neem je in ieder geval niet méér op dan je zelf nodig hebt, dus teveel is het nooit.
Remko
7 May. 2015
Hoi,
Als je magnesium-glycerofosfaat tabletten slikt, krijg je dan niet teveel fosfor binnen (als je ook nog een multi slikt waar het ook in zit en tevens vlees eet)?
Janet
7 May. 2015
Dat zou ik dan wel graag willen weten, aangezien ik na een pauze van 2 maanden weer begonnen ben met het slikken van die vorm. De spiertrillingen en hartbonzen leken weer erger te worden nl... Heb geen idee hoe schadelijk fosfor is! Er is ook altijd wel iets te vinden zeg, waar we teveel van binnen kunnen krijgen..zucht.
Bedankt iig, Remko, voor je opmerking!
Remko
7 May. 2015
Om je alvast wat gerust te stellen: fosfor is wel nuttig hoor. Alleen teveel is niet zo nuttig.
Geen idee of je met die pillen ook maar in de buurt komt van wat teveel is.
Zou erg mee kunnen vallen.
MIsschien weet iemand anders het?
Janneke
14 Mar. 2015
Prettigste vorm van magnesium voor je lijf is misschien wel floaten. Héééél erg ontspannend. Één keer gedaan maar tja, het geld.
Janet
11 Mar. 2015
Hallo Groene Vrouw,

Bedankt voor je snelle reactie op mijn vorige vraag van vanavond!

Maar wat ik graag wil zeggen: hoera! Ik slik de juiste vorm van magnesium! Magnesiumglycerofosfaat (van Metarelax, of mag ik dat niet zeggen?) met vit B6 en B12 en taurine. Als jij zegt dat dit de beste vorm is, geloof ik jou ;) Het toevallige wil dat ik vanmiddag bij een van mijn bio-winkels was waar ik de magnesium altijd koop en dat de betreffende verkoopster me nu ineens zei dat ik beter magnesiumcitraat kon gebruiken. Dat ga ik maar mooi niet geloven :)
Enfin, ik slik het al maanden - ik denk 8 maanden - tegen hartkloppingen, stressgevoelens, nervositeit, slappe spieren (ik was ooit een sterke (top)sportvrouw..) en verzuring. Maaarrr... mijn stressgevoelens worden niet minder! De hartkloppoingen ook niet, hoewel die de afgelopen maand welicht door vit D 4000 microgram misschien iets zijn verminderd...of kan vit D dat niet doen? Waarom magnesium mij niet echt of niet bewust helpt, is me een raadsel... Ik weet niet wat voor stresskip ik nu zou zijn zonder magnesium natuurlijk, maar echt ontspannen maakt het me niet. (Ik word vrijwel van alles gestresst...maak me om alles druk, piekerdepieker over de kleinste dingen, angstaanvallen...(heb al 1,5 AD geslikt - ben er net af, eindelijk!!), en als ik toch bezig ben: al 15 jaar ammoniaklucht in mijn neus, pijnlijke vingers en tenen/gewrichten, onderrug van een 80-jarige ondanks yoga...)
Dus misschien tijd voor een onderzoekje?? :-)
Om mijn stressniveau eens te meten, zou ik wel een adrenaline stressindex test willen doen en evt SKB, want met mijn 35 jaar, 2 jonge kinderen en het gevoel elk moment ter aarde te kunnen storten, zie ik de toekomst niet bepaald energiek in... 'Acceptatie', zegt mijn huisarts dan..dat je niet meer die sterke sportvrouw bent van toen, maar hallo, ik mag toch zeker wel een fitte, gezellige 30'er zijn en hopelijk nog een 40'er worden? Kom maar op met die tests! Bied je ze afzonderlijk aan of alleen als groot pakket? Oh ja, en een darmonderzoek is misschien ook wel verstandig ;-)
Jojo
16 Apr. 2015
Stress, daarbij spelen vaak vele factoren een rol en met een paar kinderen in de moderne maatschappij valt nog niet mee. Wel goed om eens een test te laten doen en wat voor tekorten je misschien hebt. Er kan ook stralingsbelasting meespelen in het stressniveau. Als je energie laag is ga je eerder piekeren en als je gaat piekeren kost dat weer energie. Soms kunnen bijvoorbeeld Bachbloesems ondersteuning geven. En goed je adem laten zakken.
Ik zou me er maar niet teveel bij neerleggen dat je het maar moet accepteren. Als je midden 30 bent kan je misschien niet zoveel meer als toen je 18 was maar vaak is er best wat aan te doen. Ben 47 en zo'n 13 geleden redde ik het letterlijk net naar de overkant van de straat maar fiets nu afstanden van 30 tot zo'n 50 km.
Janet
17 Apr. 2015
Wauw, een voorbeeld dat het wel weer goed kan komen. Dankjewel voor je reactie. Heel attent! Wat heeft jou het meest geholpen denk je? En op welke vlakken laten doormeten? Ik wilde bij onze Groene Vrouw terecht, maar zij zit knettertje vol.. Niet zo gek natuurlijk :) Ik ben nog niet verder op zoek geweest naar een andere arts. Afgelopen woensdag eerst maar eens aan een vitamine B complex met rhodiola begonnen... Beetje zelf dokteren.

Fijn dat jij zulke stukken fietst! Geniet ervan.
Lis
30 Jan. 2015
Ik gebruik de magnesiumolie van Zechsal. Werkt die net zo goed?
De Groene Vrouw
30 Jan. 2015
Ja, dat is ook de basis die ik gebruik :-D
Jan Vanhommerig
27 Feb. 2015
Ik gebruik de magnesiumolie en vlokken van Zechsal dagelijks. Als trainer en sporter heb ik hier heel veel baat bij. Ik herstel merkbaar beter en mijn spieren voelen meer ontspannen.
Merel
28 Jan. 2015
Zucht... gelijk maar opgestaan voor een voetenbad te maken. Ik smeer mijzelf suf met de olie maar heb niet het idee dat het de doden aan de zeik zet...
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Nou, gelukkig dan maar!
(sorry, ik kon het niet laten... ;-) )
Lydia
28 Jan. 2015
Ik heb onlangs via jouw webshop zo'n sprayflesje Zechsal gekocht, maar ik vind het wel heel heftig om op mijn hele lichaam te spuiten, het bijt erg. Ik heb ook wel een droge en gevoelige huid.
Nu spuit ik het een paar keer per week op mijn onderarmen en dan spoel ik het na een half uurtje weer af. Heeft het überhaupt zin om het op zo'n klein stukje van je lichaam te gebruiken, of zet dat volgens jou geen zoden aan de dijk?
Anders maar eens een verdund mengsel gebruiken...
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Ja maar, daar gaat toch dit hele artikel over? Dat je het dus ook kunt verdunnen en dan wel over je hele lichaam sprayen? ;-)
Tilly Sarr
28 Jan. 2015
Interessant artikel. Dank daarvoor. Ontving toevallig ook een Franse nieuwsbrief over magnesium tekort (lees en spreek ook frans). Neem zelf Elementair Magnesium van Vitals (vloeibaar - magnesium chloride), misschien ook wel te gebruiken op de huid?? Overigens lees ik op de site van Glucosamine.com toch nog een andere uitleg over magnesium oxide. Kijk maar even als je wilt.
Ook sole neem ik regelmatig en vis (o.a.zalm) en groene groenten eveneens + wat amandelen en andere noten. En voor het maagzuur: appelazijn.

Groet
Anke
28 Jan. 2015
Hmm, dat trillend oogspiertje komt me bekend voor. Nu ik erover nadenk heb ik dat pas sinds ik vitamine D slik. Kan daar een verband tussen bestaan? Dat de vitamine D een voorraad magnesium 'opmaakt' ? Of zeg ik nu iets heel raars?:)
Erik
28 Jan. 2015
Ja, goede reminder.

Hoe plakkerig wordt de huid van jouw mengsel?
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Dat hangt af van hoeveel magnesium je erin stopt... Bij mij is het dusdanig niet-plakkerig dat ik er overdag geen last van heb, en dat is bij de originele spray wel anders - die moet je er echt af douchen na een half uurtje omdat je anders blijft plakken.
Mirella
10 Nov. 2015
Hallo Groene vrouw,

Ik gebruik elke ochtend na het douchen en het goed afdrogen Zechsal magnesiumolie op mijn voeten (onderkant en wreven) en mijn onderbenen. Ik heb totaal geen last van een
plakkerig gevoel en laat het lekker zitten. Ik ben begonnen met sprayen op mijn armen, maar dat prikte ontzettend, alsof mijn armen zwaar verbrand waren door de zon. Niet zo fijn, ik heb het er na zo'n 15 minuten weer afgehaald, ik werd er letterlijk gek van. Op mijn onderbenen en voeten gaat het prima. Tevens slik ik magnesiumlactaat poeder 100% zuiver. Dat ging de eerste maand goed, maar nu heb ik vaak last van lichte diarree, dus ik overweeg om hier even mee te stoppen en alleen 2 x daags te sprayen. Die tip van het grijze zeezout voor de overige mineralen vind ik top en ga ik ook halen.
Marijke
28 Jan. 2015
Zo ontzettend fijn die posts van jou!
Net gisteren mn olietjes gemengd voor mn OCM en nu dit weer! Hier kan ik wat mee.
Helaas wel een mega pot magnesium citraat van NOW staan. Zou ik die kunnen gebruiken in mn verstuiver ipv de badmagnesiumvlokken? Of heb je daar niks an?
Thanx!
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Weet ik niet zo goed! Ik weet dat het werkt met de vlokken, maar andere vormen... geen idee, ook niet of het uberhaupt wel oplost.
Marijke
28 Jan. 2015
Dat moeten we dan maar s gaan proberen. :-)
Sandra
28 Jan. 2015
Hi Nienke,

hier op het potje magnesium wat mijn vriend slikt staat "magnesiumoxide" en "magnesiumstearaat" en "magnesiumsilicaat". Onder welke categorie vallen deze middelen, wb werking?

gr
sandra
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Hoi Sandra,

Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult :-D
Sandra
28 Jan. 2015
hi, denk dat ik niet helemaal duidelijk was. Ik kon deze benamingen van magnesium op het potje in dit blog niet terugvinden, met betrekking tot het stukje:
"magnesiumoxide -citraat, -malaat en -orotaat vormen (er zijn er meer)"
Hoef geen persoonlijk consult, ben gewoon scheikundig benieuwd wat nu de verschillen waren.
Maar ik lees nu ook over de chloride / oxide verwarring en de aanpassing in de tekst nu, dus geloof dat ik er nu wel uit ben :)
Olivia
28 Jan. 2015
Dit artikel komt net op het perfecte moment voor mij. Ik heb sinds anderhalve maand last van spierkrampen en contracturen in mijn kuiten. Ondertussen zijn we er al achter dat een combinatie van factoren hiervoor de oorzaak zijn, maar sowieso is magnesium aanvullen voor mij dus aangewezen. Ik nam mijn doosje magnesium-tabletten erbij en het blijkt een combi van magnesiumglycerofostaaf, taurine en vit B6, B12 en folaat te zijn. Helemaal goed dus!

Ik overweeg nu om toch wat badzout bij te bestellen en af en toe een portie in mijn ontspannend badje bij te kieperen en je spray eens te maken.

Maar... misschien dat overdaad ook schaadt?

Bedankt voor dit mooie en duidelijke artikel!
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Nee hoor, een overdosering is vrij ingewikkeld met magnesium - en via de huid neem je alleen op wat je nodig hebt, nooit meer dan dat, voor zover ik weet :-D
Miranda
28 Jan. 2015
Dit lezende denk ik dat ik duidelijk een tekort heb aan magnesium. Ik was gisteren wel goed bezig hoor, qua zalm dan. Ik had een flink stuk (wilde) zalm voor mijzelf maar tegelijkertijd ook drie kinderen die ik in mijn eentje aan tafel in bedwang moest houden.
Ik drink elke ochtend water met sole in de hoop wat tekorten - enigszins - aan te vullen (maar ik kan mij zo voorstellen dat twee tl sole in mijn geval niet genoeg is).
Mascha
28 Jan. 2015
Ik gebruik poeder (magnesiumcitraat.. 300 Gr. per half theelepeltje). Kan ik hier ook een spray van maken? Zo ja, moet hier dan ook zout bij?

Groetjes!
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Geen idee! :-D
Jan Jaap
28 Jan. 2015
Wij hebben van alles geprobeerd. Inmiddels wisten we van de goedkope opties en de beter onneembare vormen. Een tijd magnesium citraat pillen gebruikt. Nu gebruiken we magnesium citraat poeder. Dat is een pure vorm, zonder de toevoegingen die nodig zijn om er een tablet van te maken. Sprayen heeft een goede werking. Nadeel is dat het plak, jeukt en prikt. De magnesium citraat in poedervorm is per dosering ook voordeliger.
Iris
28 Jan. 2015
Omdat ik een neuro-musculair dingetje heb, neem ik af en toe een epsom-zoutbad, oftewel bitterzout. Via de huid goed opneembaar, en het ontspant. Het is magnesium sulfaat, ik weet dat het van oudsher een heilmiddel is, maar of het inmiddels achterhaald is, en of het voor ons een goede vorm is, dat weet ik dan weer niet. Dat mag jij ons vertellen ;-) Maar mijnsinziens helpt het wel.

Groet Iris
Hanneke Westerlaken
28 Jan. 2015
O ja, er staat al een tijd een flesje magnesiumspray te wachten in de badkamer. Maareh....die jeuk!! Aargh! En dat is waarschijnlijk precies de reden dat ik júist magnesium zou moeten sprayen? Hoe meer het kriebelt, des te groter het tekort?
ineke knight
28 Jan. 2015
Mijn ervaring is, hoe regelmatiger je de spray gebruikt, hoe minder jeuk je ervan hebt.
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Nja, dat verhaal doet de ronde maar daar geloof ik persoonlijk niet zo in. Volgens mij jeukt magnesium omdat het (ieniemienie) kristallen zijn en die gewoon in de huid prikken. Het zou natuurlijk kunnen dat je zonder tekort minder gevoelig bent voor dat geprik, maar dat weet ik niet... affijn, verdunnen volgens bovenstaand recept zou dus een oplossing kunnen zijn ;-)
Janneke
14 Mar. 2015
Er bestaat ook magnesiumolie, weet niet of dat wat is.
Mirella
10 Nov. 2015
Probeer het eens op je voeten( boven en onderkant )en je onderbenen, dan heb ik er in ieder geval geen
last van. Ik kan het niet op mijn armen verdragen, het voelt dan alsof het heel erg verbrand is. Ik had begrepen, dat je niet je hele lichaam ermee in hoeft te sprayen, het kan ook alleen op je benen.
Hilde
28 Jan. 2015
Interessant :-)
Je schrijft "Veel magnesiumsupplementen bestaan bijvoorbeeld uit magnesiumchloride, maar deze vorm neem je nauwelijks op." Das's dan enkel inwendig dat we die nauwelijks opnemen? Want de magnesium-badzout-vlokken waarnaar je verwijst zijn ook magnesiumchloride.
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Ja precies! Dat viel mij ook op, had ik er wel even bij kunnen zetten ;-) inwendig neem je het nauwelijks op, uitwendig is het de meest gebruikte en onderzochte vorm (naast magnesiumsulfaat) :-D
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
NEE, SUF!!! Ken je dat gevoel, dat er iets knaagt, iets niet klopt? Ik zat te slapen. Het badzout is magnesiumCHLORIDE, maar de goedkope, niet-opneembare vorm is magnesiumOXIDE. Duh. Ik heb het gelijk even aangepast in het blog ;-)
Hilde
28 Jan. 2015
Bedankt voor de rechtzetting :-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy