Blog

Nodeloos ingewikkeld

11 Jan. 2013

Voeding is helemaal niet zo moeilijk. Mensen dénken vaak dat het moeilijk is. Want iedereen zegt iets anders: mag je nou wel vet of geen vet, word je nou ziek van rood vlees of juist niet, moet je nou calorieën tellen of telt het ook waar die calorieën vandaan komen? Verwarrend... of moet je gewoon anders leren kijken?

Vorig jaar schreef ik voor een stage mee aan een boekje. Het was voor basisschoolleerlingen met een chronische ziekte. Op hun basisschool is behoorlijk veel aandacht voor wat ze wel en niet mogen eten, maar straks op de middelbare school moeten ze zichzelf zien te redden te midden van snoepautomaten en medescholieren die geen rekening houden met de gezondheid van deze kinderen.

Je kunt kinderen nu eenmaal niet in een paar weken álles leren over voeding. Het ging er dus om zoveel mogelijk bewustwording te creëren: wat doet voeding met je, en hoe ga je ermee om? De eerste versie van het boekje was geschreven door een diëtiste. Netjes ging zij de Schijf van Vijf af, en de Vetten, Koolhydraten en Eiwitten. Calorieën voor de Energie en dat je daar niet teveel van mocht innemen. Snurk.

Vetten zijn natuurlijk slecht en vooral verzadigd vet is Heel Ongezond (vaste lezers weten dat ik hier sowieso al een wenkbrauw optrok). Dus werd er een heel hoofdstuk besteed aan hoe slecht die vetten wel waren en dat je ze vooral moest vermijden door halfvolle producten te eten, magere kwark en 20+ kaas. Maar wie schetst mijn verbazing: het hoofdstuk sloot af met de zinnen "Maar vet heb je ook nodig. Je kunt daarom best een keer 48+kaas eten, als je er dan maar margarine onder doet". Kiem voor verwarring: gelegd.

Je oogst wat je zaait

Ik realiseerde me op dat moment dat mensen voeding niet moeilijk vinden omdat het moeilijk is, maar omdat het moeilijk gemaakt wordt. De heersende opinie over voeding is totaal niet logisch. Sonja Bakker met haar eierkoeken waar per stuk 4 suikerklontjes inzitten (maar geen vet!), en dat die gezond zouden zijn... halvarine waar de wereld aan versleuteld is (maar geen vet!) en die zou gezonder zijn dan roomboter die rechtstreeks uit een koe komt? Als je maar hard genoeg schreeuwt en genoeg reclame meekrijgt, gaan mensen je vanzelf geloven. Maar als het eigenlijk, diep van binnen, niet klopt... is het dan zo vreemd dat mensen ervan in verwarring raken?

Sonja Bakkers dieet werkt alleen maar omdat ze de mensen uit en treure voorkauwt wat ze moeten eten. Mensen vinden het makkelijk omdat ze zelf niet na hoeven te denken. En dat is maar goed ook, want als iemand op eigen houtje een weekje zou moeten sonjabakkeren zouden ze er volstrekt niet uitkomen. Omdat het to-taal-niet logisch is!

Zolang de overheid, het Voedingscentrum en grote campagnes á la Sonja Bakker ons onlogische dingen blijven voorschotelen die kunstmatig makkelijk gemaakt zijn, blijft het publiek onwetend - en verward. En zijn ze dus niet in staat om echte keuzes te maken. Ik heb ontzettend de schurft aan complottheorieën, dus je zult mij niet horen zeggen dat dit systeem zo ontworpen is, maar bovenstaande vat volgens mij wel in twee zinnen samen waarom mensen Voeding&Gezondheid zo Moeilijk&Ingewikkeld vinden.

Logica

Voeding is niet ingewikkeld. Het enige dat je nodig hebt om jezelf redelijk gezond door Voedingsland heen te laveren is een beetje kennis en een beetje logica. Van daaruit kun je al heel wat, helemaal zelf. En ja, daarmee prijs ik mezelf uit de markt ;-) maar so be it.

Dus. Waar begin je? Je begint bij je lichaam. Wat heeft je lichaam nodig om goed te functioneren? Die vraag is niet zo simpel te beantwoorden, dat snap ik ook wel, maar je kunt er best heel werkbaar naar kijken. Voorbeeldje:

 • Wat doet je lichaam > cellen maken.
 • Waarom > om jezelf overeind te houden
 • Wat moeten de celwanden dus hebben > stevigheid
 • Waar haal je die vandaan > verzadigd vet
 • Wat eet je dus > roomboter
 • Hoe maak je roomboter > uit een koe
 • Wat eet een koe > gras
 • Wanneer maakt een koe gezonde producten > als ze zelf gezond is
 • Wanneer is een koe het gezondst > als ze gras eet
 • Wat geef je een koe dus niet > maïs en soja

Ander rijtje:

 • Toen er nog geen koelkasten waren, bewaarde men voedsel door het in te leggen in (echt) zout
 • Dat zorgde ervoor dat alleen bepaalde bacteriën konden overleven: melkzuurbacteriën
 • Die maakten het voedsel zuur, waardoor het nog beter bestand was tegen bacteriën die bederf veroorzaken > dus houdbaarheid
 • Fijne bijkomstigheid: de bacteriën zelf waren ook nog eens goed voor je. Kant en klare probiotica, gewoon in het dieet zelf
 • En ze produceerden vitaminen, die mensen binnenkregen op het moment dat ze die het hardst nodig hadden (winter)
 • Tegenwoordig eten we nog wel eens zuurkool of yoghurt, maar vrijwel altijd gepasteuriseerd om de bacteriën dood te maken, zodat het houdbaar wordt
 • Dus krijgen we niet meer automatisch probiotica binnen, en halen we dat tegenwoordig uit een potje.

Dit is natuurlijk overdreven versimpeld, maar ingewikkelder hoeft het gewoon niet te zijn. Gebruik je eigen logica; de kennis heb je dan nog nodig om te weten dat roomboter níet de dader is bij dichtgeslibde aderen. En als je op die manier kijkt en leert (dus vanuit hoe het lichaam werkt en niet vanuit de producten die in de supermarkt liggen) zie je heel gemakkelijk wat je in je mond moet stoppen om je lichaam draaiende te houden. Logica, mensen.

Enige probleempje: voeding en gezondheid zijn niet zwart-wit. Want jij bent mij niet en ik ben de buurvrouw niet. We zijn unieke wezens en al onze lijven werken nu eenmaal nét een beetje anders. Daarom: pas logica toe, leer over hoe je lichaam werkt, maar let vooral ook heel goed op je eigen lichaam. En op hoe dat reageert. Voel je je lekker als je warm ontbijt? Doe dat dan! Voel je je fijner als je geen brood meer eet? Laat het lekker liggen! Hoe dan ook: leer zelf na te denken en zelf te voelen.

Dus nu weet je het. Dit is wat ik de hele dag doe. Lifehacking, het leven simpeler maken, maar dan over voeding. Rijk zal ik er nooit mee worden, want ik weiger weekmenutjes voor te kauwen voor publiek dat geen zin heeft om zelf na te denken. Maar de kennis die ik deel, helpt je wél verder om de rest van je leven zelf gezonder te kunnen eten (en te snappen waarom). Wil je dat ook leren, dan ben je van harte welkom voor een consult of coaching. Gaarne!

De vraag van vandaag:

Wat vind jij nodeloos ingewikkeld in voeding & gezondheid?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (1)

Marieke
19 Jan. 2013
Sinds ongeveer een maand ben ik kritischer over eten na gaan denken. Met name simpeler en puurder (minder suiker, minder onnodige toevoegingen) zijn de uitgangspunten. En hoe logisch dit voor mij ook is, hoe lastig vind ik het om aan anderen uit te leggen waarom ik me hier zo goed bij voel. Onze maatschappij is zo vol gestopt met ideeën over wat gezonde voeding nou is dat iedereen zijn eigen waarheid lijkt te hebben. En ondanks dat ik veel lees en met babysteps steeds meer leer, blijft het lastig om anderen mee te krijgen in mijn ideeën....
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy