Blog

Lekker knutselen: Oil Cleansing Method

23 Jan. 2015

Soms moet je gewoon even lekker knutselen. Omdat je anders vergeet hoe het moet. Dus Lana LeesVoer en ik doken de keuken (nou ja, werkruimte) in om een mooie olie samen te stellen voor de OCM.

OCM, ik moet er de hele tijd van denken aan OCD. En dat klopt ook wel een heel klein beetje, want het heeft te maken met schoonmaken. Maar niets met obsessief. Tijd voor wat uitleg, misschien - voordat ik je vertel wat we gemaakt hebben en hoe je dat zelf ook kunt.

Toen je 5 was moest je van je moeder je gezicht wassen met zeep. Voor tegen de bacteriën. Tien jaar later op je 15e moest je je gezicht wassen met speciale wasgel, voor tegen de puistjes. Weer tien jaar later, op je 25e, moest je je gezicht wassen met speciale make-up-cleansing foam, voor tegen de huidveroudering.

Maar heb je er wel ooit bij stilgestaan wat al die zeep, gel en foam eigenlijk met je gezicht doen? De meesten bevatten schuimmiddelen als SL(E)S en oppervlakte-actieve stoffen als zeep. Die breken het natuurlijke talg in je huid af. Vroeger dachten we dat dat handig was, want voor tegen de puistjes. Maar tegenwoordig weten we beter: die talg heb je hard nodig om je huid soepel te houden.

Wat je dan wel tegen puistjes doet, daar heb ik toevallig laatst al over geschreven. Maar wat belangrijker is: ga je met agressieve zeepmiddelen je huideigen talg te lijf, dan droogt je huid hartstikke uit. Als reactie daarop maakt je huid meer huidvetten aan, waar je vervolgens dus weer een overvette huid van krijgt - als je het daar tenminste de tijd voor geeft. Want als je braaf 's ochtends en 's avonds met zeep wast, droogt het alleen maar uit. En nog meer. En nóg meer. Arme huid.

Oil Cleansing Method

Ik ben dol op vet. Om te eten. En om mee te smeren. Ik schrijf er zelfs een boek over (je weet wel, dat ene dat al 2,5 jaar bezig is een afstudeerscriptie te worden). Dus toen ik las over hippiemama's die hun gezicht wassen met olie, was ik uiteraard geïntrigeerd. Maar wat is 'The Oil Cleansing Method' nu eigenlijk?

Het principe is simpel: vet lost vet op. Dus als je je afzuigkap schoon wilt maken kun je dat doen met agressieve schoonmaakmiddelen, maar ook met meer vet. Met een laagje verse olie los je die aangekoekte bende zó op. In plaats van een viezig laagje blijft er een prachtig schoon en zacht oppervlak over. En zo werkt het ook met je gezicht. Je smeert het in met olie; die lost de (overtollige) huidvetten op. Je veegt de olie weg met een vochtige doek en voilá: in tegenstelling tot een droge, trekkerige huid blijf je achter met een schoon en heerlijk zacht velletje. De olie voedt je huid, terwijl de overtollige olie en viezigheid verdwijnen. Hallelujah!

Het werkt heel simpel:

 • Maak een geschikte olie-mix
 • Masseer hem zachtjes in je gezicht
 • Poets je tanden of doe iets anders dat een paar minuten duurt
 • Was de olie eraf met een vochtige, hete (!) doek - zo heet als je kunt verdragen en zorg dat alle olie ook echt uit de hoekjes en poriën weggeveegd is

Kun jij ook, toch?

Soorten olie & recept

Nu zijn er 100.000 soorten olie, en daarmee kun je variëren: voedende olie voor een droge huid, 'droge' olie voor een vettere huid; olie die het eigen talg extra oplost voor een onzuivere huid. Een voorbeeldrijtje:

 • Wonderolie (castor oil) voor een onzuivere huid (lost het talg op)
 • Amandelolie voor een gevoelige huid
 • Jojoba voor een gevoelige, droge huid
 • Sheabutter voor een droge huid
 • Tarwekiemolie voor een ouder wordende huid (tegen rimpels)
 • Koudgeperste Sesamolie voor ieder huidtype
 • Abrikoospitolie voor ieder huidtype
 • Hazel- of walnootolie voor de acnegevoelige huid
 • Avocado-olie voor de droge oudere huid
 • Biologische rode palm-olie voor diep-reinigen en extra vitamine E
 • Zonnebloemolie voor als je dat allemaal niet in huis hebt

Wonderolie vind ik zelf trouwens een twijfelgevalletje. Het is sterk talgoplossend, maar daarom voor veel mensen juist te uitdrogend. Het wordt genoemd als 'must' in je OCM-mix, maar ik vind dat je prima zonder kunt. Rode palm is een goede, meer voedende vervanging. Grappig genoeg worden ook twee van de meest populaire oliën, kokos en olijf, juist genoemd als minder geschikt voor de Oil Cleansing Method.

Met name het overdreven populaire kokosolie is niet handig, omdat het zowel comedogeen is (ofwel het veroorzaakt makkelijker puistjes) als drogend (als in: het droogt de huid eerder uit dan dat het die echt voedt). Ik ben dol op kokosolie als gezonde opeet-olie, maar ik heb nooit zo goed begrepen waarom mensen het ook te pas en te onpas op hun huid willen smeren. Zoals Crunchy Betty (you have food on your face) zegt:

And, yes, I’m aware that as soon as I write this, five or ten of you are going to pop out of the woodwork and say, “But wait! Coconut (or olive) oil works for me!” And that’s incredible. But just know, you are a very special minority. Very special. You might want to see if you can fly or something – that’s how special you are.

Affijn. Als het voor jou wel werkt: prima, maar voor veel mensen is kokos niet de beste keuze en hetzelfde geldt voor olijf. Zelf kan ik (biologische) extra vierge olijfolie bijvoorbeeld prima hebben in mijn eten, als af-en-toe-massage-olie of als glijmiddel, maar niet als OCM-olie. En ik krijg ook puistjes van cacao-boter als ik het op mijn gezicht gebruik - maar op mijn woestijnbenen is het juist weer heerlijk (daar laat ik het dan overigens gewoon ook op zitten, ik Oil Cleanse alleen mijn gezicht en decolleté).

Ik zeg het maar om aan te geven: er is geen vaste standaard voor welke olie je nodig hebt. Probeer het één en ander uit en schrik dus niet als er voor de buurvrouw iets anders werkt dan voor jou. Of als er voor je benen iets anders werkt dan voor je neus.

Een standaard recept dat je kunt aanpassen naar je eigen huidtype:

 • 2/3 Basisolie (Zonnebloem, Amandel, Sesam, Abrikoospit)
 • 1/6 Reinigende toevoeging (Wonderolie, Rode Palm, Hazelnoot)
 • 1/6 Verzorgende toevoeging (Tarwekiem, Jojoba, Avocado, Sheabutter)
 • evt. nog 1% etherische olie (1% is ca. 10 druppels e.o. op 50ml basisolie)

Wij hadden in ieder geval lol. Ik gebruikte de OCM zelf nog niet (ik was altijd van gewoon een washandje over mijn toet en klaar, morgen douchen we weer) en ben er nu een paar dagen mee bezig. Nog te kort om echt te kunnen zeggen wat het voor mij doet, maar als je de crunchy mama community mag geloven is dit het achtste wereldwonder. Voor nu vind ik vooral dat ik er een zacht snuitje van krijg, dus dat is mooi meegenomen :-D

De vraag van vandaag:

Gebruik jij de Oil Cleansing Method?

Deel je ervaringen in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (36)

ANNA
27 Nov. 2018
Interessant artikel.

Waar kan ik iets van een overzicht vinden van welke olie comedogeen is en welke niet?
De Groene Vrouw
27 Nov. 2018
https://www.google.nl/search?q=comedogene+oli%C3%ABn&rlz=1C5CHFA_enNL823NL823&oq=comedogene+oli%C3%ABn&aqs=chrome..69i57j0l5.2877j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Mariëlle
17 Jun. 2016
Interesant artikel zelf ga ik proberen met Walnot olie Rijst olie en Druivenpit olie ben erg benieuwd wat dat voor mijn huid gaat doen
sandra
10 Mar. 2016
Hoi! Interessant, die oil cleansing method. Maar ik zou willen weten: waarom is olijfolie niet goed als ocm? Waar komt dat door?
groetjes, Sandra
Else
18 Feb. 2016
Bedankt weer voor dit artikel. Het laat me weer even actief nadenken over alternatieven om voor mijn gepijnigde huidje te zorgen. Nu is dat wel een beetje mijn probleem: mijn gepijnigde huidje. Ik zou graag ergens wat olie testertjes vinden om te kijken of ik er misschien slecht op reageer (zoals de door mij onlangs aangeschafte tarwekiemolie - zonde geld!). Mijn sterkere google werk levert niets op. Heb je toevallig tips waar ik iets dergelijks kan vinden?
Anna
23 Jun. 2015
Hoi,
Ik vind het best bewerkelijk voor elke dag. Gebruik je ocm nog steeds?
De Groene Vrouw
24 Jun. 2015
Ik gebruik zoals gewoonlijk alles door elkaar. Maar ik zou zeggen: vind iets dat bij je past!
Linda rikkers
9 Apr. 2015
Zeg als totale leek zal ik wel een stomme vraag stellen. Maar dit is niet hetzelfde als makeup verwijderen? Het is een manier om je gezicht te wassen? Zoals in de douche?
De Groene Vrouw
10 Apr. 2015
Ja, maar wat is je vraag dan precies?
Leonie
10 Mar. 2015
Ik heb een tijdje terug hennepolie gekocht, omdat ik hoorde dat die zo goed was voor de huid. Kan ik die ook gebruiken? En dan als Basisolie, Reinigende toevoeging of Verzorgende toevoeging?
josine
17 Feb. 2015
Wat een fijne tip, het zelf maken van je cleansing oil! Puur natuur, heerlijk idee. Dank je wel!
Wat ik me wel afvroeg is, waar koop je al deze ingrediënten voor een leuke prijs.
En waarom zit er bij kant en klare cleansing oil zoveel extra troep doorheen?
Als ik camille olie of calendulan wil toevoegen, in welke hoeveelheid/bij welke stap kan dit?
De Groene Vrouw
18 Feb. 2015
Hoi Josine,

Blij dat je blij bent!
Met doseringen en adviezen, afgesteld op je persoonlijke situatie, help ik je graag verder in een Half Uurtje Kennis: http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ :-D
Agnes
10 Feb. 2015
Leuk artikel. Gebruik nu 2 jaar enkel amandel olie voor make-up te verwijderen. Maar merk toch dat ik soms vuile poriën hou. Dus dit klinkt mij heel goed. Huidolieen zijn nu in de aanbieding bij de tuinen. Hazelnoot en amandel hebben maar 1 ingrediënt. Maar de tarwekiem die ik er ook bij heb genomen bevat 8! verschillende stoffen.. Heb er niet eens naar gekeken, verwachtte geen hulpstoffen.. Is het normaal dat dit bij de tarwekiem zit? Of moet ik op zoek naar een betere kwaliteit?
De Groene Vrouw
11 Feb. 2015
Nou, ik koop eigenlijk per definitie nooit iets bij de Tuinen omdat ik de kwaliteit niet helemaal helder krijg... maar tarwekiemolie is van zichzelf ook maar 1 ingrediënt. Namelijk tarwe.
Mieke
11 Feb. 2015
Hum bedenk ik me dan ineens, als magnesium via de huid wordt opgenomen zal tarweolie dat ook wel.Hoe zit het dan met mijn lijf dat tarwe niet zo fijn vindt? Of zijn de gluten uit de olie verdwenen? Heb geen idee eigenlijk
De Groene Vrouw
11 Feb. 2015
In de olie horen geen gluten te zitten.
Maar gluten worden ook niet via de huid opgenomen, want het zijn eiwitten en die zijn te groot ;-)
Agnes
11 Feb. 2015
Ok, wat jammer.. ik vind de tuinen vaak helemaal zo slecht nog niet..
Gelukkig kan ik het flesje nig terug brengen!
Miranda
28 Jan. 2015
Grappig. Kokosolie doet het echt goed op mijn toet. Maar op de benen: not so much... Maar hoe gebruik je cacaoboter op je lijf? Wordt het vloeibaar bij lichaamstemperatuur? Ik heb het in de keuken staan (ter gebruik in de keuken, dus ;)), maar het is keihard! Het moet dus altijd altijd au bain marie gesmolten worden eer ik er iets mee kan. Vandaar dat ik er nog nooit aan gedacht als toevoeging aan mijn kastje in de badkamer... Kokosolie vind ik wat dat betreft praktischer. Ik gebruik amandelolie om oog make-up te verwijderen
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Ja, au bain marie smelten en mengen met iets vloeibaarders... dan af laten koelen en voila, smeerbare zalf :-D
Mieke
25 Jan. 2015
In een eerder blog gebruik je wel kokosolie om een megavette creme te maken, nu stel je dat kokosolie uitdroogt ipv voedt? Voortschrijdend inzicht?
De Groene Vrouw
26 Jan. 2015
Ha, nee, verschil van gebruik ;-)
In de megavette crème gebruik je hem in combinatie met het supervette, supervoedende lanoline. Dat maakt uit. Maar uiteindelijk zal iedereen toch individueel moeten bepalen hoe goed iedere olie voor hem of haar werkt...
Inge
24 Jan. 2015
Hoi!
Leuk om te lezen weer, dank je.
Vandaag liep ik zonder het receptenlijstje in de supermarkt en zag ik walnootolie. In de overtuiging dat die er ook bij stond, heb ik m gekocht.
Kan ik daar nog iets mee? Behalve door de salade? ;)

Groetjes, inge
De Groene Vrouw
25 Jan. 2015
Staat er toch ook bij? ;-)
Annemieke
25 Jan. 2015
Oeps, nu zie ik het ook
Annemieke
24 Jan. 2015
Ja ik pas OCM toe, met kokosolie, dus ik ga eens switchen naar een ander recept, kijken of ik verbetering waarneem. Amandelolie heb ik in huis, weet iemand waar je sheaboter kunt kopen? Zou walnootolie werken ipv hazelnoot?
Anke
24 Jan. 2015
Ik heb koudgeperste lijnzaad olie in huis en ik vind het om te eten helaas niet lekker. Kan ik het gebruiken voor mijn gezicht te reinigen en zo ja,bij welke huidtype past het?
Dankjewel voor je fijne blog!
De Groene Vrouw
24 Jan. 2015
Ja hoor, het kan voor ieder huidtype maar met name de ouder wordende huid. Wel even opletten dat het nog vers ruikt, als het geoxideerd is, is het ook voor je huid niet meer goed!
Janine
23 Jan. 2015
Ik gebruik al een jaar of 8 de OCM, 50/50 wonder/olijfolie. Ben eigenlijk wel een beetje teleurgesteld dat ik niet vliegen kan.... Maar ik ga bovenstaand recept ook eens proberen, misschien vind ik het wel lekker! Een vraagje: kan de EO geen kwaad als je er ook je ogen mee schoonmaakt?
De Groene Vrouw
24 Jan. 2015
De dosering in deze mix is heel laag en kan geen kwaad als je het rond je ogen gebruikt. Maar als je het echt specifiek wilt gebruiken als oogmakeup-verwijderaar zou ik de etherische olie er inderdaad uit laten!
Miranda
23 Jan. 2015
Ah fijn, dank je wel. :-)
Ik ben blij met dit blog. Met al je blogs trouwens. Maar na de voedingsaanpassingen en je menstruatiecup-tip enzovoorts, was ik een tijd geleden aanbeland bij het hoofdstuk 'en hoe ga ik nou de cosmeticaberg aanpakken'. Had er al vele andere blogs over gevonden maar die zijn niet allemaal zo helder en/of concreet als die van jou.

Komt er ook een blog over al-dan-niet gezichtscrème (met SPF)?
De Groene Vrouw
23 Jan. 2015
Ik zet het op de Grote Blogpost Ideëen Lijst! :-D
Mieke
23 Jan. 2015
waar koop ik cacaoboter om op mijn (belachelijk droge) benen te smeren? en dan zonder allerlei andere toevoegingen of kan dat niet?
Anna
23 Jan. 2015
Joepie, nog meer OCM-enthousiastelingen! Ik doe het niet elke dag: ik gebruik niet dagelijks make-up en al te veel veranderingen aan mijn huid kunnen soms ook averechts werken. Voor mij (behoorlijk gevoelige huid die zich anders gedraagt naar gelang het jaargetijde) werkt amandelolie of abrikozenpitolie goed, eventueel aangevuld met wat arganolie en soms druivenpitolie of avocado-olie. Vaak ben ik lui en houd het bij 1 olie tegelijk. Gaat ook prima. Castorolie/wonderolie is pijnlijk uitdrogend. Overigens speel ik vals: de eerste bulk olie dep ik er met wcpapier weer af, en doe de rest met een washandje met heet water. Dat washandje daarna wel goed op 60 graden wassen anders wordt het na een tijdje wat plakkerig ;-)
Henriette
23 Jan. 2015
Ik gebruik al jaren dezelfde olie maar dan als dagcreme; zoete amandelolie uit Portugal (omdat het in het zuiden veel goedkoper is!) gemengd met Sint Janskruidolie (die rooie). Die St Janskruid helpt de hormonen in toom te houden en inderdaad: heb vrijwel zonder kleerscheuren de overgang gehaald. En ik heb al jaren geen puist meer gezien dus het zal wel iets goed doen Schijnt trouwens ook ook goed tegen pms te zijn.
De Sint Janskruidolie maak je heel makkelijk zelf: google een plaatje van het plantje, wacht op de grote vakantie en pak een vervoersmiddel naar het Zuiden (Frankrijk, Spanje, Portugal en ik denk ook Italie miss ook wel) met een leeg (jam)potje in je tas. Maak een lekkere wandeling tussen de velden en zet je ogen op scherp. Pluk, determineer, wrijf ter controle 1 bloempje tussen je vingers fijn…. worden je vingers bruin/rood? Raak! Bloemen in de pot, opvullen met mooie olijfolie (ik ben zo'n hoogvliegende uitzondering, nooit last gehad) en in de zon zetten. Na een week of 6 is je olie bruinrood, zeven maar en klaar. St Jans met amandelolie mengen in ongeveer 1 op 4 of 5 delen, evt een etherisch olietje erdoor voor lekker. Heerlijk! Ik krijg nu al jaren de vraag of ik op wintersport ben geweest omdat ik altijd een kleurtje heb.
Je huid wordt wel harder, wat ik zelf liever steviger noem. Af en toe een goeie scrub en 's morgens een flinke lepel lijnzaadolie door de yoghurt tackelt dat wel weer.
marina
23 Jan. 2015
Sinds je workshop in Mallorca ben ik enthousiast geworden over olijfolie op mijn gezicht maar dan meer als dagcrème. Werkt ook als een tierelier bij dochters droge huid. Om te reinigen was ik mijn gezicht met warm water en spoel ik af met koud water. Dan doe ik er olijfolie op.
Layla
23 Jan. 2015
Hmmm, ik kan helaas niet vliegen, dat zou tof zijn :D Maar nee, ik blijf lekker bij mijn kokosolie, andere oliën werken bij mij minder goed. Ik wil nog weleens vitamine e olie uit Amerika op m'n snoet smeren tegen rimpels, maar dat is het dan wel.

Tegen puistjes is het wel belangrijk om op het einde iets van zuur op je huid te smeren!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy