Blog

Omvang en gewicht

22 Aug. 2014

Ik sprak laatst een leuk iemand. Over zijn gewicht. Hij is nogal fors - of zeg maar gewoon echt te dik. Maar toen hij zijn gewicht vertelde, klopte daar niks van. Ik denk niet dat hij loog- ik denk dat zijn darmen tegen hem logen.

Hij - laten we hem voor het gemak even Peter noemen - weegt ongeveer 125 kilo. Nu is dat voor de meeste mensen wel teveel, en voor hem ook. Maar hij is ook lang, ik schat ongeveer 1.85 of 1.90. Begrijp me niet verkeerd; ook bij een lengte van 1.90 en zelfs bij 2 meter is 125 kilo nog steeds te zwaar. Maar dat was niet wat me verbaasde. Als je Peter ziet zou je namelijk denken dat hij nog veel zwaarder was. Zijn taille/buik heeft een behoorlijke omvang; meer dan je bij dit gewicht zou verwachten. En daar zit een belangrijke aanwijzing.

Lucht

Peter heeft last van lucht. Hij is echt te zwaar en we kunnen heus wel wat verbeteren aan zijn dieet - maar in zijn darmen zit lucht. En hij is niet de enige. Ik hoor regelmatig vrouwen in mijn praktijk klagen dat ze wel 7 maanden zwanger lijken, zo erg kan hun buik opgezet zijn. Mannen weten niet hoe het is om zwanger te zijn, maar bij hen wordt het vaak afgeschoven op een 'bierbuik'- ook als ze helemaal geen bier drinken. Peter doet dat overigens wel (graag en veel), dus dan is het nóg makkelijker om te denken dat zijn omvang komt door een ongezonde leefstijl. Maar al die vrouwen zijn niet zwanger en ook Peter wordt bedrogen door zijn eigen darmen. Zelfs als hij nu volledig gezond zou gaan eten, zal die buik niet verdwijnen. Precies de reden waarom ik zo faliekant tegen de taillemeting ben: het plakt de verkeerde constatering op een probleem.

Hoe komt die lucht in de darmen? Bijvoorbeeld omdat er bacteriën in de darmen zitten die een feestje vieren als er onvolledig verteerde voeding binnenkomt. Je eigen, goede darmflora kan daar niet zo goed tegen en sterft een langzame dood, maar die plekken worden per direct ingenomen door andere flora. Gassen-producerende flora. Ze vreten zich vol met de onverteerde voeding en als dank produceren ze gas. Als dank voor je slechte vertering krijg je een opgeblazen buik. En winderigheid op de koop toe.

Vooral koolhydraatverterende bacteriën zijn hier sterren in. Krijgen ze lekkere koolhydraatjes die jij niet goed verteerd hebt, of lekkere snelle koolhydraten waar je eigen flora niet goed tegen kan, dan produceren ze enorme hoeveelheden gas. Je kunt dit zelf herkennen, want dat gas komt eruit als harde knalscheten. Of, als je ergens anders bent en ze binnen probeert te houden, als enorme borrels in je buik (die dan hard en opgezet wordt). Dat je buikpijn krijgt en van ellende niet meer weet waar je het moet zoeken; om de haverklap moet plassen omdat je opgezette darmen tegen je blaas drukken en áls je dan eindelijk thuis bent en naar de wc kunt, de lucht en poep er ongecontroleerd uitvliegen. Dat. It ain't pretty, maar jammergenoeg wel herkenbaar voor velen.

Candida

Er is nog een ster in het produceren van lucht en andere ongemakken: Candida albicans of één van zijn andere familieleden (C. glabrata, C. krusei, C. tropicalis). Dit zijn gisten die (vooral de albicans) normaal gesproken in de darm leven en daar zelfs nuttig zouden kunnen zijn. Maar lo and behold: als je darmflora niet op orde is, worden ze niet onder de duim gehouden en grijpen ze hun kans. Ze groeien uit tot een schimmelvorm en schoppen als zodanig herrie. Ook Candida is dol op snelle suikers. Ze zwelgt en wentelt zich in de suikerrijke hapjes die ze van je krijgt en zal er dan ook alles aan doen om te zorgen dat je die blijft eten (trek in chocola, iemand?).

Candida produceert fijne afvalstoffen die je lever belasten, waardoor je spijsvertering minder optimaal wordt. En dan hebben we weer onverteerde voedingsstoffen en dus... gas.

Irritatie

Tot slot hebben we nog de mensen die niet (alleen) luchtige darmen hebben, maar ook geïrriteerde darmen. Er zit iets in hun voeding waar ze niet tegen kunnen en dat ervoor zorgt dat ze continue andere ontlasting hebben. "Het is iedere keer weer een verrassing", hoorde ik laatst een patiënt zeggen. Dat is leuk als je het hebt over Kinder-eieren of Gelukskoekjes, maar niet over je ontlasting.

De één heeft verstopping, de ander dunne ontlasting en weer een ander heeft het allemaal door elkaar. Bij allemaal is de kans groot dat er iets in de voeding zit waar ze overgevoelig voor zijn. Een intolerantie, allergie of een verterings-missertje: iets in hun voeding irriteert het systeem. De darmen raken opgezet en gevoelig en poef! daar is het 'buikje' weer. Ook de rest van het lichaam kan hier last van hebben, want als ook het immuunsysteem geïrriteerd raakt, ontstaan er ontstekingen die er weer de oorzaak van kunnen zijn dat er gewicht wordt vastgehouden.

En zo is het cirkeltje weer rond. Voedingsintoleranties en -overgevoeligheden spelen een grote rol bij een lijf dat maar niet op gewicht wil komen. Overigens niet alleen bij overgewicht; ook als het maar niet lukt om aan te komen of gewicht vast te houden kan dit een rol spelen. Gezonde voeding is superbelangrijk, maar erachter zien te komen waar het probleem vandaan komt, is zo mogelijk nog belangrijker. Ik help je daar overigens graag mee verder in een consult.

~ Komt dit artikel je bekend voor? Dat kan kloppen. Ik ben op vakantie, dus dit is een herhaling. Reageren mag, maar ik lees het pas in September weer! ~ 

De vraag van vandaag:

Komt jouw omvang overeen met je gewicht?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (17)

Ilse
31 Jul. 2018
Ik had altijd een heel platte buik, maar tegenwoordig heb ik voor mijn menstruatie ineens een enorm opgezette buik. Na mijn menstruatie is mijn buik weer mooi plat. Is er dan een hormonaal probleem of een probleem dat zich alleen dankzij de hormonen uit?
De Groene Vrouw
31 Jul. 2018
Dat kan, maar waarschijnlijk reageert je darmflora ook op je hormonale fluctuatie. Bacteriën en schimmels zijn ook gevoelig voor (een gebrek aan) hormonen, dus ze kunnen anders reageren naar gelang je cyclus vordert.
Else
9 Feb. 2015
Ik lijk het juist andersom te hebben!
Mijn gewicht is ongeveer 75 kilo, en ik ben 1.69 lang. Ik ben niet de slankste, maar zeker niet mollig of dik te noemen. Iedereen die ik mijn gewicht vertel kijkt er raar van op, zelfs de mensen in de sportschool. Hoe kan ik dat oplossen?
Barbara
23 Aug. 2014
Heerlijk om informatie hier op je blog te vinden. Ik ben altijd aan het experimenteren met eten. Al zeker vanaf mijn 14e / 15e jaar. Ik ben nu 41 dus dat is best al wel een aantal jaar.
Soms merk je dat veranderingen in eten ten goede zijn, soms dat het juist niet oplevert wat ik had verwacht. Op jouw blog vind ik informatie die me verder kan helpen bij het vinden van 'de reden' waarom iets wel of niet werkt.
Omdat ik nogal veel fiets (in elk geval 40 km/dag woon-werk) heb ik een hoge energie iname omdat ik anders op mijn reserves inteer. Om die reden ben ik een aantal weken geleden begonnen met het maken van havermout/boekweitsmoothies. Dit werkte heel erg goed tot een dag of 4 geleden. Ik merk nu echter dat ik mij niet helemaal optimaal voel. Ik heb dus weer wat onderzoek te doen naar wat er niet goed zit.
Ik denk dat jouw blog me hierbij gaat helpen.
Kim
6 Oct. 2013
*frustratiemodus aan* Als ik zeg dat ik 64 kilo weeg bij 1.78 zal iedereen menen dat ik behoorlijk slank ben. Ten dele is dat ook zo maar ik ben een typisch geval van ' skinny fat' dus een relatief hoog vet%. M.n. op mijn heupen en buik. Ook heb ik een opgezwollen buik. Ik eet al een jaar zo puur mogelijk. Dus zo min mogelijk bewerkte produkten, zoals pakjes/zakjes, witmeel en geraffineerde suiker. Helaas doet het niets voor mijn vet% en acne. Ook mijn energielevel is niet gestegen. Sinds kort ook geen vlees meer en het opgeblazen gevoel is een stuk minder. Maar toch vraag ik me af waarom ik zo weinig voordelen ondervind van mijn healthstyle *frustratiemodus uit*

Verder voelt het erg goed om op een gezonde manier in het leven te staan! Kwaliteit boven kwantiteit:)
De Groene Vrouw
7 Oct. 2013
Het zou heel goed kunnen dat je de bron van het probleem niet hebt aangepakt. Als je darmflora niet super is, kun je ook bij gezond voedsel klachten krijgen. En soms komt het beeld van 'gezond' overeen met bijvoorbeeld 'vetvrij' (wat niet klopt), waardoor de vetzuurverhouding verslechtert - met alle gevolgen vandien. Ik wil best een keer met je kijken naar je voedingspatroon en leefstijl, in een Voedingsconsult of Darmflorapakket. Lopen we het allemaal eens grondig na :-D
Caroline
3 Oct. 2013
Beste Groene Vrouw,

Hoe zenk jij over de boertjes van borstgevoede kinderen. Zijn die volgens jou ook terug te voeren zijn op gassen producerende flora of een Candida infectie?
De Groene Vrouw
3 Oct. 2013
Lang niet altijd. Maar soms wel. En ik vind het bijvoorbeeld jammer dat bij spruw vaak niet verder behandeld wordt dan mond & kont, want spruw nestelt zich vaak in de darmen bij zuigelingen. Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere oorzaken voor babyboertjes (lucht slikken, overmatige productie, maar ook intoleranties). Tot op zekere hoogte ook normaal, maar als het niet meer onder het normale valt is het dus een kwestie van goed uitzoeken wat de oorzaak is en die aanpakken.
Cynthia
14 Dec. 2013
Ah. En babywindjes dan? Mijn kleintje heeft spruw gehad v.a. week 1. Da's ondertussen alweer wat maandjes over. Behalve het scheetjes laten... Veel joh! Elk uur meerdere, zeg maar. Is die spruw dus nog niet haar darmen uit? Of is het normaal om zoveel windjes te laten?
De Groene Vrouw
15 Dec. 2013
Als dat aanhoudt heb je kans dat de Candida nog niet verdwenen is inderdaad. Candida icm koolhydraten (moedermelk) geeft knalscheetjes die je hoort maar niet specifiek heel erg ruikt. Een slechte eiwitvertering geeft zachte scheetjes die je niet hoort maar des te beter ruikt.
gea
2 Oct. 2013
Argh ja ik blij maar afvallen, 50 kilo bij 1,67m.zo kan ik nooit een nieuwe (hyperemesis) zwangerschap in :'(. Heb je plannen met de verzekering? Want Ls ik naar je paketten kijk lijkt het wel alsof ons gezin ze allemaal nodig heeft....glutenintolerantie, lactoseintolerantie, eczeem. Te veel op te noemen. .
De Groene Vrouw
3 Oct. 2013
Ja hoor, de verzekering is bijna rond :-D
meissie
3 Oct. 2013
YES!!!!! :-D
Mark
2 Oct. 2013
Ik eet sinds een tijdje zo min mogelijk gist, suikers en E-nummers, en ik voel me stukken beter + 10 kilo kwijt in 2 maanden! Maar een sugar rush ligt soms nog wel op de loer.. oppassen met snoep en snacks dus ;-)
Janneke
2 Oct. 2013
Het klinkt heel herkenbaar! Ik hadna het eten oook altijd een enorm opgeblazen buik.Het grootste deel van detijd was ik moe, heb drie kleine kinderen die ik mijn veroeidheid verweet. Ik woog 70 kg bij een lengte vab 1.76.
De afgelopen 3 weken eet ik alleen nog koolhydraten uit fruit en groenten. Daarnaast eet ik ook geen suiker en E nummers meer.
Ik voelme veel beter, heb veelmeer energie, geen opgeblazen gevoel meer en 3 kg lichter!
Nu dus 66, 5kg
Ik ben erg tevreden en blijf voorlopig zo eten!
Tanja
2 Oct. 2013
herkenbaar verhaal hierboven, sinds ik glutenvrij, minder koolhydraten, en bewust eet, gaat het geweldig met mijn darmen en ontlasting, ben een veel gelukkiger en fitter mens geworden oa daardoor
193cm / 90kg lijkt me redelijk goed..vrouw / 43 ..
meissie
2 Oct. 2013
Ik eet al ruim 5 jaar vers en (steeds) gezond(er). Geen pakjes, zakjes en slechte E-nrs. Vooral de laatste 2 jaar is mijn dieet 80/20, dus een prima balans. Ik herken wat je schrijft. Fijn die bevestiging. Wanneer we zouden kijken naar mijn voedselinname en kcal, zou ik zeker gewicht moeten verliezen. Maar helaas gebeurd dat nog steeds niet. De meeste omvang zit ook inderdaad bij de buik. En afhankelijk van de cyclus houd ik ook enorm veel vocht vast. Kortom, een raadsel hoe ik dit patroon kan doorbreken. Meer bewegen, anders bewegen, wel koolhydraten, geen koolhydraten, wel suiker, geen suiker, veel fruit, minder fruit... Pffff...heel lastig. Zodra je de deal met de zorgverzekering rond hebt, sta ik op de stoep! ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy