Blog

Ondersteun je hoofd met je lijf!

17 Dec. 2012

Eh ja duh, natuurlijk ondersteunt je lijf je hoofd. Gelukkig maar, anders rolde het vast weg... Nee, flauw ;-) Wat ik bedoel is natuurlijk: hoe zorg je met goede voeding (lijf) dat je je mentaal ook lekker voelt en iets kunt bereiken (hoofd)?

Pasgeleden berichtte ik jullie al over het nieuwe e-book Lekker in je Vel en in je Hoofd, dat nu in de webwinkel staat. Voordat je dat aanschaft, wil je misschien wel een voorproefje... Dat kan: ik vertel je graag wat meer over voeding voor je hoofd.

Omega-3

Neem nu Omega-3. Je kunt er wat meer achtergrondinfo over lezen hier en hier, maar waarom is het nu precies zo belangrijk? Samenvatting: Omega-3-vetzuren zijn minder bijzonder dan sommige lyrische berichten op internet doen vermoeden. Het zijn gewone vetzuren, onderdeel van je voeding - maar je hebt ze wel nodig en wij krijgen ze vaak te weinig binnen.

Omdat ze een rol spelen in veel processen, zijn er veel 'problemen' die te maken kunnen hebben met een Omega-3-tekort. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor de opbouw en voeding van de bovenste huidlagen en voor de opbouw van hormonen > vandaar dat ze worden ingezet bij klachten als eczeem, droge huid en acne. Ze genezen deze niet, maar ondersteunen dus een normale huidfunctie.

Zo ook voor de hersenen. Ze doen niks bijzonders, ze maken je niet slimmer (helaas!) en ze zorgen ook niet dat je je op automagische wijze wél kunt concentreren op die saaie belastingaangifte. Je hersenen hebben Omega-3-vetzuren wel nodig om normaal te kunnen functioneren. Dat betekent dat je bij een tekort dus suboptimaal functioneert.

Je voelt je bijvoorbeeld alsof je watten in je hoofd hebt of je rent chaotisch en gehaast heen en weer maar aan het einde van de dag heb je niks gedaan. Tekorten aan Omega-3 zijn zelfs in verband gebracht met depressieve klachten. Stel je voor: je hebt een voedingstekort, maar je krijgt antidepressiva voorgeschreven... zonde!

Magnesium

Ook magnesium is zo'n bekende voedingsstof die een behoorlijke impact kan hebben op je geestelijke wellness. Een tekort kan zorgen voor spierkrampen, maar ook voor, zeg maar,  'geestelijke kramp'.  Nervositeit, stress, paniekgevoelens... ze verdwijnen niet wonderbaarlijk als je magnesium slikt, maar een tekort kan deze klachten wel verergeren.

En dat is vervelend, als je toch al gevoelig bent voor nerveuze stress. Nóg vervelender is dat je lichaam ook extra magnesium verbruikt als je onder stress staat... in Nederland komen zware tekorten niet veel voor, maar lichte tekorten des te meer. Van die tekorten waarbij de huisarts nog zegt dat je 'binnen de normale waarden valt '. Terwijl je intussen wél het effect merkt van je lage waarde, en veel lekkerder in je vel zou kunnen zitten als dat kleine tekort werd aangevuld...

Zonde

Zoals jullie misschien weten, ben ik niet van de wonderen. En zelfs niet van de supplementen: ik geloof oprecht dat je alles binnen kunt krijgen met een gevarieerde, goed uitgebalanceerde voeding. Maar ik geloof óók dat het best lastig is om die uitgebalanceerde voeding dagelijks binnen te krijgen.

Dit soort 'kleine' tekorten zijn eigenlijk gewoon zonde. Hoe zou jij je voelen als je nét even lekkerder in je vel zou zitten, als alles nét iets makkelijker zou gaan? Het is niet realistisch om wonderen te verwachten, maar het is toch jammer als je mentaal aan jezelf probeert te werken, en dat moeilijker lukt omdat je stiekem ergens een lichamelijk tekort hebt zitten.

In Lekker in je Vel leer je hoe je jezelf met voeding kunt ondersteunen zodat je lichamelijk in ieder geval geen drempels hebt om je geestelijk lekker en vitaal te voelen. Geen wonderen dus, wel een hulpmiddel. Klinkt niet verkeerd, toch?

De vraag van vandaag:

Wat doe jij om lekker in je vel te komen en te blijven?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (2)

Marieke
17 Dec. 2012
Sporten is hier het beste wat ik doe om mijn lichaam en geest in balans te houden. Nu ik vanwege zwangerschap en bevalling een tijdje niet gesport heb merk ik dat dit hetgeen is wat ik het meeste mis. Gelukkig ga ik vanaf a.s. vrijdag weer, heb er nu al zin in!
De Groene Vrouw
17 Dec. 2012
Oh goeie! Ik sport zelf helemaal niet, dus die vergeet ik altijd ;-) Binnenkort wel een keer mee kijken naar yoga, ben benieuwd!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy