Blog

Ondersteun(d door) je bindweefsel!

29 Jun. 2015

Vroeger als kind ging je om de haverklap door je enkel. Je krijgt blauwe plekken als iemand maar naar je wijst, rimpels op je 32e en dikke opliggende aderen in mijn je knieholtes. Herkenbaar? Zwak bindweefsel, hieperdepiep hoera. En gelukkig: wat je eraan kunt doen...

Laten we beginnen bij het begin: wat is bindweefsel eigenlijk? Bindweefsel is vooral veel vocht. Waar in andere weefsels (spieren, vet) de cellen dicht tegen elkaar liggen, liggen ze in het bindweefsel verder uit elkaar (soms zo ver, dat ze elkaar niet eens raken). Daar tussen zit vocht en samen met lange strengen van het eiwit collageen vormt dat bindweefsel.

Soepel...

Nu is er iets grappigs aan de hand met dit bindweefsel. Want het hoort stevigheid te geven - maar het hoort ook vloeibaar te zijn. Stevigheid is namelijk niet de enige functie van het bindweefsel. Het zorgt ook voor de uitwisseling tussen voedings- en afvalstoffen. Voedingsstoffen de cel in, en afvalstoffen de cel uit. Dit is een extreem belangrijk proces, want als je de afvalstoffen niet goed kunt afvoeren uit de cellen, passen er op een dag geen nieuwe voedingsstoffen meer in en kan de cel zijn functie dus niet goed meer uitvoeren.

Om die uitwisseling goed te kunnen laten plaatsvinden, moet het bindweefsel niet 'vast' zitten. Een technisch verhaaltje: het uitwisselen gaat via diffusie, wat wil zeggen dat er geen kracht is die de stoffen in- of uit de cel duwt. In plaats daarvan gaan de deeltjes 'vanzelf' naar de plek waar er het minste van is. Dus als er in de cel veel kalium zit en buiten de cel weinig, dan diffundeert het kalium 'vanzelf' van binnen naar buiten. Je kunt je voorstellen dat dit proces makkelijker gaat in een soepele, vloeibare omgeving dan in een vastgeroeste, hard geworden omgeving. Je bindweefsel moet dus voldoende soepel en vloeibaar blijven.

... & Stevig

Maar als het vloeibaar moet zijn, hoe zit het dan met 'zwak' of 'sterk' bindweefsel? Het bindweefsel bestaat niet alleen uit vocht, maar ook uit cellen en vezels. Collageenvezels bijvoorbeeld, zijn soepel maar rekken niet. Ze zorgen ervoor dat je ondanks al dat soepele vocht, niet als pudding om je botjes heen hangt. Elastische vezels zorgen ervoor dat er wel (letterlijk) wat rek in zit.

De combinatie van vocht, collageen en elastische vezels zorgt dus dat je soepel kunt bewegen en dat je vlees niet breekt als het scherm van een ipad zodra je ergens tegenaan botst, terwijl je aan de andere kant ook niet oneindig rekbaar bent en gewoon je eigen vorm behoudt. Door je hele lichaam heen vind je verschillende soorten bindweefsel; van super-elastisch tot super-strak, afhankelijk van de taak die het vervult.

Je voelt hem al aankomen: het vloeibare hoort vloeibaar te blijven, maar het sterke hoort sterk te zijn. En daar zit hem de crux. Wat wij 'zwak bindweefsel' noemen, betekent eigenlijk een zwakte in het (met name) collageen. En als je al wat langer meeleest op dit blog, weet je dat ik ervan overtuigd ben dat je lichaam altijd doet wat het kan doen om gezond te zijn en blijven. Dus in principe ben je (tenzij je een aandoening hebt op dit gebied) in staat om sterk collageen aan te maken. Maar dan moet je wel de juiste legoblokjes aanvoeren om mee te kunnen bouwen.

Sterk bindweefsel

Ik heb al jaren geen tv meer dus ik weet niet hoe het nu is, maar vroegâh werd je op tv doodgegooid met reclames voor crèmes die je collageen moesten 'verjongen'. Of die zelfs collageen bevatten. Waarom is een raadsel, want collageen is een lange eiwitvezel en daarmee veel te groot om door de huid te worden opgenomen. Maar goed, reclame hè.

Wat je wél kunt doen, is je eigen collageen van binnenuit voeden. Collageen is een eiwit; het heeft dus aminozuren nodig als basis-bouwstof. Om het even technisch te maken: aan de basis van collageen staan verschillende aminozuren, met name glycine, (hydroxy)proline, (hydroxy)lysine, alanine, arginine, glutaminezuur en asparaginezuur. Dat hoef je niet te onthouden en ja, ik heb het rijtje ook maar van Wikipedia geplukt, want dit soort dingen weet ik ook echt niet uit mijn hoofd. Maar het is wel handig om even in je achterhoofd te houden, want dan snap je dat je niet zomaar collageen kunt maken uit ieder eiwit of aminozuurtje dat je tegenkomt.

Ergens hebben ze ook wel een kern van waarheid, die reclames. Want stevig collageen zorgt ervoor dat je minder rimpels krijgt. En het houdt je aderen binnen de perken. En het zorgt dat je niet door je enkel gaat. Of rugklachten krijgt. Dat doet het natuurlijk niet in zijn eentje (je zou respectievelijk ook eens kunnen proberen om te stoppen met roken, niet de hele dag met je benen over elkaar te zitten en af en toe wat schouderoefeningen te doen), maar het helpt wel.

Eten voor Collageen

Maar wat moet je dan eten om je collageen lekker sterk te houden? Waar zitten deze magische aminozuren in? Moet je aan de supplementen met MSM, chondroitine, haaienkraakbeen? Of kan het ook gewoon met voeding?

In ieder geval heeft het best zin om collageen te eten. Daarin zitten namelijk precies de aminozuren die je nodig hebt om je eigen collageen op te bouwen. Naast collageen speelt ook glucosamine een belangrijke rol - dat is een stof die bestaat uit aminozuren en suikers. Glucosamine is een onderdeel van onder andere het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof, maar ook van het bindweefsel.

Zowel collageen als glucosamine vind je dus in botten en kraakbeen, ook bij dieren. En daar hebben we hem weer: een goede bottenbouillon/broth/stock is één van de meest ondersteunende voedingsmiddelen voor zowel je bindweefsel als je pezen en kraakbeen.

Maar er is meer. Om sterk bindweefsel te maken heb je onder andere magnesium, mangaan, vitamine B2, C, en zwavel nodig. Die vind je in verse groenten en fruit en soms kan het nodig zijn om dat wat aan te vullen. En dan heb je nog vetten nodig om alles goed te kunnen opnemen.

Een lijstje:

 • Bottenbouillon - voor collageen, glucosamine en gezonde vetten
 • Vis - voor Omega-3-vetzuren (die o.a. nodig zijn voor het voorkomen van ontstekingen in het bindweefsel en voor het op orde houden van je hormonale balans - en geloof het of niet, maar dat is ook belangrijk voor je collageen-aanmaak!) en voor eiwitten
 • Visgraat (zoals in ingeblikte vis, of een bouillabaise) voor een combinatie van de twee bovenstaande plus chondroitine (ook een handige stof, met name voor je gewrichten)
 • Gelatine - als je geen bottenbouillon kunt maken of eten, kun je altijd nog grasgevoerde gelatine gebruiken.
 • Collageen - kant en klaar, en al gehydrolyseerd (dat is niet eng maar handig, want het betekent dat de eiwitten zijn voorbewerkt tot losse aminozuren die je perfect kunt opnemen in inzetten in je eigen lichaam)
 • Artisjok - voert zwavel aan voor de opbouw van MSM (daar ben ik nog niet eens aan toegekomen, die komt bij Kraakbeen) en voor het ondersteunen van je lever (daar hebben we het de volgende keer over, in relatie tot het vloeibare bindweefsel)
 • Broccoli en koolsoorten - zwavel (en pitamientjes!)
 • Groene bladgroenten - vitamine C (enzo)
 • Noten en zaden - voor onder andere selenium, magnesium en zink die nodig zijn voor het opbouwen van het collageen
 • Roomboter of boterolie - van grasgevoerde koeien, met vitamine E en K (heel belangrijk voor de opbouw van botten, kraakbeen en pezen) en met iets dat de 'Wulzen-factor' wordt genoemd en dat nodig is voor de soepelheid van pezen, gewrichten en ja, ook het vloeibaar bindweefsel. Bovendien zorgt het voor extra vetten die helpen bij de opname van de mineralen uit groenten en noten.
 • Eieren voor een hoop van de eiwitten die nodig zijn voor het vormen van collageen (bijvoorbeeld proline)

Zoals je ziet komen de usual suspects weer naar voren - ze zijn natuurlijk niet voor niets usual. Het is helemaal niet ingewikkeld om gezond te eten; je moet gewoon de goede dingen in je mond stoppen en dan zijn alle onderdelen van je lichaam daarbij gebaat. Vandaar dat je deze voedingsmiddelen in zo verschrikkelijk veel 'maak-zus-en-zo-gezonder'-lijstjes ziet terugkomen. En er zijn er nog veel meer. Een heel mooi en veel completer overzicht over het bindweefsel vind je hier.

Het onderwerp bindweefsel en pezen/gewrichten is nog lang niet afgesloten, dus volgende keer hebben we het over het vloeibaar houden van je vloeibare bindweefsel (en ik denk dat ik er ook nog een lesje Kraakbeen achteraan gooi).

De vraag van vandaag:

Hoe is het met jouw bindweefsel?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (56)

hanny
2 dagen geleden
Heel fijn hoe toegankelijk je schrijft over deze materie. Ik ben hier enorm mee bezig daar wij dochters hebben EDS/HMS.
Mieke Noor
14 Mar
Interessant dit. Ik heb Ehlers Danlos Syndroom, een bindweefsel aandoening kortgezegd en lymphatische lipoedeem. Of het een met het ander te maken heeft, is niet duidelijk maar het heeft wel van doen met bindweefsel en collageen. Ik was lang vegan, maar at op advies van de diëtiste af en toe vis en een eitje. Diverse behandelaars adviseren mij om stockbroth te nemen of visbouillon. Je verhaal ondersteunt dit advies. Ik ben geen ethisch planteneter, maar ik deed dat voor mijn gezondheid. Ik voel me ook gezond voor zover dat kan????. Het voelt raar om over te stappen naar botten- of vis bouillon. En in mijn hoofd klinkt het ook niet gezond. Maar is het kennelijk wel. Ik vind het moeilijk, hoor.
Daan
10 Feb
Schildklier?waarden! Nanda
annemie
15 Dec. 2018
hallo, ik heb deze week de collageen met curcuma besteld,ik heb al vanmijn 36 ra en ben nu 59 , heb plus minus 1 jaar het medecial midum geprobeerd , wat heel zwaar is , heb ook mijn ra medicijnen achterwege gelaten , maar ik slik dagelijks 3 ibruprofen, en sinds een maand of 3 zijn al mijn pezen heel pijnlijk , dus ik kan mijn armen heel moeilijk bewegen, 2 versleten knieen , door eeuwige overbelasting , , maar die pezen vind ik erger ik hoop dat de collageen helpt , om het allemaal iets soepeler te krijgen , want het minste gewicht geeft nog meer pijn , zijn er nog tips , want in de collageen zit iets van het varken , dus hoe zit dat met verzuring, bouillion heb ik sinds kort ook weer gemaakt , want ik weet dat vlees , kaas en zuivel ook niet goed is voor verzuring , maar aangezien ik blijf vermageren , heb ik mijn dieet aangepast mvg fijn weekend annemie
Mij
8 Oct. 2018
Hey,
Nadat ik zocht naar “zwak bindweefsel” kwam ik bij deze blog terecht. Zag in de reacties wel herkenbare punten, vooral hypermobiliteit, waar ik ook “last” van heb. (Niet echt last, ben gewoon superlenig en heb zwakke enkels, kreeg als kind altijd te horen dat ik doorgezakte enkels had.) Ben nu 35 en heb last van diepe rimpels in m’n gezicht (neus-lipplooi) en het stoort me zo erg dat ik plastische chirurgie overweeg :(((
Heeft het nog zin om mijn bindweefsel met voeding te verstevigen? Heb tevens een ander groot probleem, namelijk een langdurige eetstoornis. Dus ja, gezond eten is idd niet moeilijk, maar met een eetstoornis ligt dit helaas toch wat anders. Waar zijn de producten zoals die goede gelatine verkrijgbaar? Gewoon in de supermarkt bij de bakspullen?
Groetjes mij
De Groene Vrouw
8 Oct. 2018
Tsja, of dat nog zin heeft... ik denk niet dat de rimpels die je nu al hebt gevormd, zullen verdwijnen. Laten we het wel realistisch houden ;-)
Maar je kunt wel verdere verzwakking voorkomen. Ik ben fan van collageen in plaats van gelatine. Wij hebben het sinds kort in het assortiment:
https://winkel.groenevrouw.nl/niche4health-gehydrolyseerd-collageen
Jolien
20 Aug. 2018
Ikzelf heb een bindweefselaandoening; Osteogenesis imperfecta. Ik heb dus een zwak beender gestel waardoor ik heel snel breek met vooral veel pijn op mijn gewrichten en spieren. Alsook de gekende bot pijnen. En heel snel blauwe plekken. Ik ben nu 31 jaar en meer dan 20 breuken op de teller. Jongste zoontje heeft het geerft van mij. 4de generatie in de familie. Hij is 6 jaar met 14 breuken op de teller. Jammer genoeg bestaat er nog steeds geen medisch wondermiddel buiten de bisfosfonaten om ons beendergestel wat sterker te maken. Maar dit helpt niet voor iedere patiënt.
Greetje
20 Mar. 2018
Hallo Groene Vrouw, zou het kunnen dat mijn bindweefsel beschadigd of verzwakt is ten gevolge van een zware amalgaam vergiftiging? Inmiddels ontgiften en gesaneerd. Ik heb een enorme last van mijn linker heup. Kan dit mogelijk door overrekbaarheid van de banden in de buikholte? Het lijkt geen typisch geval van slijtage te zijn. In hoeverre zou selenium kunnen helpen?
De Groene Vrouw
21 Mar. 2018
Zo ver reikt mijn kennis van het bindweefsel en van amalgaamvergiftigingen niet...
G
21 Mar. 2018
Dat is jammer, Groene Vrouw
De Groene Vrouw
21 Mar. 2018
Oh ja? Ik wist niet dat ik verplicht was om ALLES te weten ;-)
htgrddfdd
18 Jan
ok
Catoo
18 Feb. 2018
Zoals je zegt, ik heb blauwe plekken zodra er maar iemand mijn richting wijst maar daarentegen 36 en geen rimpel te bekennen....zelfs niet of amper rondom ogen. Wordt vaak jonger geschat oa vanwege ontbreken van rimpels.

Kan dan blauwe plekken andere oorzaak hebben? Cellulitis is wel ruim aanwezig ;)
De Groene Vrouw
18 Feb. 2018
Blauwe plekken zijn in essentie een probleem van de (stevigheid van) de bloedvaten. Rimpels zijn in essentie een probleem van het collageen (en o.a. vitamine C). Dus dat zijn ook twee verschillende systemen ;-) Gezond bindweefsel helpt wel om de bloedvaten te beschermen tegen stoten, maar stevig bindweefsel hoeft dus niet te betekenen dat je nooit blauwe plekken krijgt.
Tessa
12 Apr. 2018
Ik weet natuurlijk niet hoe en wat maar gezien je interesse in dit artikel en je klachten die je benoemd dacht ik toch even te noemen: Lipoedeem eens googlen/onderzoeken?
Sanna
17 Jan. 2018
Hoi ik ben nieuw hier en dit ziet er super uit!

Sinds ik koolhydraatarm en suikerloos eet voel ik mij een stuk beter! Ik heb namelijk sinds 2000 (geboorte 1e kind) fibromyalgie alleen heel lang “genegeerd” omdat ik geen patiënt wilde worden. Ik ben nogal een doenerig type namelijk.
Ook loop ik al jaren bij de manuele arts want heel snel scheve wervels want veel te slappe banden/hypermobiliteit.

Er is nu ook iets veranderd in de weke delen (ik ben nu 49 en wrsch overhang) en de pijnen en ellende steken flink op. Heb jij misschien nog aanvullende tips bij fibromyalgie? Dank vast!!
Angelique
16 Feb. 2018
Het is super belangrijk dat je eens opzoekt het zuren basen evenwicht .bij fibro heb je eigenlijk continu ontstekingen en een ontsteking ( elke ontsteking ) ontstaat door verzuring . Eet bij iedere maaltijd groente ook Smorgens ( of nog beter maak zelf vers groentesap )
En weinig vlees en dierlijke producten . Ook melkproducten niet of weinig . Calcium haal je uit de groene groentes dus mis je echt niet . 1 belangrijke tip : drink dagelijks 7x7 thee van jentschura deze helpt je lichaam om zuren sneller af te voeren en ondersteunt je hele lichaam in ontgiften . Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten gebruiken . Zeker in overgangsleeftijd heeft ons lichaam meer moeite on zich van alle slakken te ontdoen
Succes !!
Suzan
16 Nov. 2017
Goedemiddag ,

Kom net bij osteopaat vandaan vanwege rug klachten. Nu geeft hij aan dat ik erg slap bindweefsel heb.
Hij gaf aan dat dit te versterken is.
Kwam op jullie prachtige informatieve site.
Hoeveel gelatinepoeder kan ik per dag innemen om dit te ondersteunen / versterken? Ik heb die van de grasgevoerde runderen in huis.
Alsvast dank voor het antwoord.
Vr gr Suzan
De Groene Vrouw
16 Nov. 2017
https://groenevrouw.nl/gelatine-collageen-en-waarom-eigenlijk/
Marijke van den Berg
9 Nov. 2017
Leerzaam artikel daar heb je wat aan,wil er nog meer van weten.
Vr Gr Marijke van den Berg
Ibelle
17 Sep. 2017
Hoi,
Toen ik dit las werd me ineens van alles duidelijk, ik heb namelijk al vanaf kinds af aan last van mijn gewrichten en dan gingen we weer eens naar de dokter en dan kreeg ik Altijd te horen:' tja, daar kunnen we niets aan doen het zijn gewoon je banden die erg oprekbaar zijn'. Uiteindelijk namen ze me serieus en heb ik een scan gehad waaruit bleek dat er wel een kleinde afwijking was bij mijn enkelvork maar dat daar de klachten niet van kwamen, foto's laten maken en alles.
Hierna kreeg ik ook nog klachten met ademhalen, ze dachten meteen aan inspanningsastma maar een puffer werkte niet. Een ademtest afgenomen en nog een keer een scan gehad, kwam helemaal niets uit. Toen kwam ik bij de fisio uit voor mijn knie doordat ik die pijnlijk had verdraait die kwam er ineens mee dat ik een keer moest kijken of er niet iets was met mijn bindweefsel!! Meteen allemaal research gedaan, vermoeidheid, hypermobiliteit, snel verstuikte enkels en het is erfelijk. Ben ik naar de dokter geweest die dacht dat het zwak bindweefsel zou kunnen zijn, ik was heel erg blij en er viel een enorme last van mijn schouders.

Helaas word hierdoor de pijn niet echt minder en aangezien ik al enorme pijn heb aan mijn knieën en enkels na een uurtje rennen wil ik hier graag een oplossing voor, dus mijn vraag is eigenlijk helpen braces hierbij? En zo ja worden je spieren dan niet 'lui'?

Sorry voor dit lange verhaal maar ik moest het even kwijt!! ;)
Suus
22 Oct. 2017
Herkenbaar!
Het beste is voor mij sporten, maar dan spieren maken, dus geen yoga of lenigheidsoefeningen.
Dus wat krachtraining.
Braces maken inderdaad je spieren slap.
Mensen die ze gebruiken hebben vaak last van luxaties. Dus dan is het wel belangrijk.
GrtjesSuus

Kijk ook eens bij Ehlers Danlos syndroom
De Groene Vrouw
22 Oct. 2017
Met yoga kun je ook spiertraining doen hoor :-) Iyengar yoga is daar bijvoorbeeld heel goed in (en ja, da's dus ook hard werken)...
Carla
16 May. 2017
Mijn bindweefsel neemt geen silicius op, zou dit kunnen betekenen dat het verzadigd is met silicius uit metaal, werk in een metaalfabriek.
Nien
9 May. 2017
hi ! mijn dochter van 17 heeft nu sinds 4 jaar verergering van haar pijnlijke gewrichten: allemaal en dan wisselend. Veel knakken, rug rechtzetten en gisteren een weer een 'zwabberende' pijnlijke pols: ze wordt wanhopig want weet niet wat het is, wat er aan te doen is, en of het overgaat (met een heel leven vol plannen voor je !). Diagnose niet gesteld, geen bijzonderheden gevonden. We raken een beetje uit verzonnen. Wie weet wat te doen: homeopaath? osetopaat? voeding ? (en wat eet je vooral NIET).
Joyce
2 Jun. 2017
Hallo Nien,

Als ik dit zo lees dan denk ik aan Hypermobiliteitssyndroom of Elhers Danlos syndroom. Dit is nog vrij onbekend bij artsen. Het heeft bij mij ook lang geduurd voordat ik eindelijk de diagnose kreeg, ik ben nu 22 jaar en begin dit jaar de diagnose EDS (Elhers Danlos syndroom) gekregen.
Helaas is dit wel iets waar je helemaal niks aan kunt doen en helaas moet nemen hoe het is, hoe moeilijk dat ook is, maar misschien wel iets wat je zou kunnen voorleggen bij een arts.

Groetjes,
Joyce.
JZ
14 Nov. 2017
Hier ook iemand met (H)EDS, en wilde zojuist ook reageren op Nien om daar eens naar de laten kijken inderdaad! Bij ons komt het in de familie voor zodoende is het gediagnostiseerd anders had het misschien nog wel 10 jaar geduurd voor ik wist wat ik had, want alle artsen die ik heb gezien wisten niets over de ziekte. Sterkte voor je dochter!
Jolien
20 Aug. 2018
Breekt ze veel, heeft ze blauw oogwit? Ikzelf heb Osteogenesis imperfecta en heb dit dus allemaal. Hierbij komt dat ik zeer snel iets kan breken.
Marjo stubenitsky
1 May. 2017
Hoi, ik heb een overgevoelige huid, bij de minste druk lijkt het wel of ik brandmerken krijg, de wondjes genezen ook heel langzaam, zitten ook scherpe korreltjes in heeft dit ook te maken met slecht bindweefsel?
Petra
3 Mar. 2017
Een interresant stuk. Wij hebben een dochtertje met het sticklersyndrome. Dit is een bindweefsel aandoening. Heb jij daar misschien ook nog tips of andere dingen voor? Of zijn er hier nog meer lezers die dit hebben? Groetjes Petra
nanda
2 Mar. 2017
hoi, jaren lees ik dit pas.. iemand ideeen of tips bij super stuf bindweefsel.. heb heel vaak last van stijve spieren en spierkrampen.. spierpijn had ik altijd al vanaf kinds afaan ( bij geboorte door zuurstof gebrek hypofyse uitgevallen)
Maar vorig jaar vond de endocrinoloog het zo fijn om mij de pil (femoston) voor te schrijven en sindsdien begon het gedonder!
Alles is stijf stug en strak.. kan niet me werk doen ..minste geringste krampen!
Osteopaat zegt dat met hormonen te maken heb,maar wat kan ik nu het beste doen?
Ik ben inmiddels gestopt met de pil en ik kom constant aan!afvallen niks werkt!
als iemand tips heb aub ik smeek het u..ben radeloos
De Groene Vrouw
2 Mar. 2017
http://groenevrouw.nl/bindweefsel-soepel-vloeibaar/
Marieke
16 Oct. 2016
Ik heb heel slap bindweefsel. Mijn moeder heeft het ook en ik denk dat het erfelijk is. Ik heb ook erge slappe banden om mijn gewrichten. En ook het kraakbeen is van slechte kwaliteit. Het leek alsof ik altijd erg lenig was maar de banden waren gewoon erg los. Gewrichten slijten daardoor snel. Wie heeft er tips, ideeen of opmerkingen?
Suus
22 Oct. 2017
Mijn ervaring is, dat je je spieren sterker moet maken om zo je gewrichten wat meer te ontlasten.
Dus wat krachttraining doen...onder begeleiding..
Jeanette
22 Apr. 2016
Wat een openbaring voor me om dit te lezen..
Inderdaad herken ik mijzelf helemaal in het eerste stukje. Ik ben 43 jaar, altijd hypermobiel geweest. Gauw blauwe plekken, dikke aderen in 1 knieholte, zwakke enkels, diepe rimpels in mijn gelzicht. Honderduizend verschillende diagnoses gehad (fibromyalgie, hypotheroide, depressies) maar nooit een dokter die me eens uit kon leggen wat er nou echt aan de hand is..
Ik loop al jaren met het gevoel dat alles met elkaar te maken heeft.
Een aantal jaar terug heb ik een zware verzakking gehad van blaas, baarmoeder en endeldarm. Dit is hersteld en de baarmoeder is verwijderd. Na de operatie kwam de chirurg mij vertellen dat ik het bindweefsel had van een 85 jarige. Ik was toen 35! Alle klemmetjes scheurden er door heen. Hij had nog nooit zoiets gezien.
Vervolgens moest ik naar de reumatoloog van hem en daar hebben ze me getest op EDS maar het huidbiopt was spoorloos. Daar heb ik het bij gelaten.
Ik heb ook iedere avond last van onrustige benen. Verder veel gewrichtspijnen. Na heel wat onderzoeken is gebleken dat ik ook nog een aangeboren afwijking heb, waardoor mijn gewrichten sneller slijten en er is weinig kraakbeen aanwezig tussen de gewrichten. 2 nekwervels en 4 ruggenwervels zijn vedaleten. Mijn knieën ook. Let wel. Ik heb een best overgewicht. Ik ben 171 cm en weeg 93 kg. Wel loop ik hard. Dat geeft me in ieder geval een fijn gevoel in mijn hoofd.

Mijn vraag is...wat kan ik nu het beste innemen zonder meteen failliet te gaan?

Sorry voor het lange bericht, maar het is fijn om het eens kwijt te kunnen.
De Groene Vrouw
22 Apr. 2016
Hoi Jeannette,

Wat een verhaal! Met zo'n uitgebreide geschiedenis en klachtenpatroon begrijp je denk ik zelf ook dat we je niet 'even' een middeltje kunnen voorschrijven ;-) Kijk anders eens bij de consulten; we helpen je graag verder om wat meer verbetering te bereiken binnen een gedegen behandelplan met onderzoeken. Of je probeert natuurlijk gewoon de middelen die genoemd worden in dit blog (en de andere blogs uit deze serie over bindweefsel)!
Marije
11 Feb. 2016
Hoi ,interessante pagina,ik heb een vraagje, ik heb MS en nu is
Mijn linkeronderbeen is heel pijnlijk, wat kan ik hier aan doen om het
Soepeler te maken ,hoor graag meer hier over?!
De Groene Vrouw
11 Feb. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Linda
7 Jan. 2016
Ik heb lipoedeem, heeft slap bindweefsel hier ook mee te maken?
En is bindweefsel massage een goede therapie om het evt wat sterker te maken?
Ik ben begonnen met voedingssupplementen van laviesage, de skinbase, heb je hier ervaring mee?
Carin Laros
24 Jul. 2015
Ik heb net de rode bus Great Lakes gekocht, is dat dan ook wel afdoende?
De Groene Vrouw
24 Jul. 2015
Dat hangt van je verdere situatie en voedingsstatus af, maar het is in elk geval een mooi begin!
Sifra
13 Jul. 2015
Wat leer ik toch elke keer weer veel van je blogs! Geweldig geschreven en zo fijn leerzaam!

Ik heb alleen nog wel een klein vraagje; Ik ben zelf hypermobiel en herken hierdoor veel in je stukje. Ik heb de 'gras gevoerde gelatine' pot besteld en heb er lekkere aardbeien (uit de tuin) snoepjes van gemaakt.
Mijn kindjes zijn ook hypermobiel en mijn dochtertje heeft hier veel last van. Ik had haar ook zo'n snoepje gegeven, maar nu vroeg mijn man zich af of kindjes dit wel mogen eten en of je er ook (makkelijk) te veel van kan eten/geven? Mij lijkt dat het juist goed voor ze is, maar helemaal zeker kan ik het niet zeggen.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Kindjes mogen het JUIST eten! Zoveel mogelijk ;-)
Nele
2 Jul. 2015
Wat een fijne informatieve blogpost weer! Kijk direct al weer uit naar de volgende :)
Denk dat mijn bindweefsel eerder wat te stug dan te slap is. Heb laatst toevallig enkele lessen yin yoga gevolgd waarin ook informatie over het bindweefsel en de werking ervan werd gegeven. Toen dacht ik nog; 'Dit onderwerp wordt vaak vergeten'. En het is nog wel zo interessant!
Je hebt me wel weer overtuigd van het belang van bottenbouillon. Misschien toch weer eens een poging wagen na enkele mislukte 'broths' (was bij mij meer een klein laagje smakeloze waterige anticlimax na uren werk). Heb ook al gekeken of ik het ergens in de buurt kan kopen maar helaas... Kan niet valsspelen.
En oja die 'amazing' 'wonderful' 'you are worth it' collageen-smeersels worden trouwens nog steeds veelvuldig aangeprezen op tv!
Mieke
1 Jul. 2015
Dus die vreselijke (pijnlijke) spataderen kunnen hierdoor komen?!?!
Men...als ik dat eerder had geweten...
Nu ja beter laat dan nooit, die Greet lakes staat die in je webshop?
De Groene Vrouw
2 Jul. 2015
Nog niet, we zijn aan het kijken of we het kunnen bestellen! :-D
Melissa
3 Jul. 2015
Wat fijn! Ik heb het vorige keer uit de VS besteld, maar wanneer deze leeg is, bestel ik de volgende heel graag hier :) Die oranje bus is overigens ook fijn, om bijvoorbeeld heerlijke panna cotta mee te maken!
Stella
1 Jul. 2015
Tja, niet best. Ik werd merkbaar soepeler toen ik eindelijk schildklierpillen kreeg. Met zeer duidelijke gevolgen toen de huisarts een paar keer besloot om de doses te verminderen. En nu is er de dringende raad om koolhydraten te beperken. Die hele CMD en overige hypertonie-varianten en kou zijn daardoor weer present. Het wordt steeds complexer.
Die omzwikkende enkels waren voorbij toen ik aankondigde dat ik steunzolen nodig had (en ze ook kreeg). Dat waren de harde van vroeger. Daarop ging ik met houten poten lopen.
En dan zijn er de botjes die pezen bleken te zijn en kraakbeen dat geen kraakbeen was - de pezen van je knieholtes en je oorlelletjes, die dus soepel moeten zijn.
Rosa
29 Jun. 2015
Interessant! Ken je ook vegetarische collageenboosters?
De Groene Vrouw
30 Jun. 2015
Die staan erbij, toch? En verder dus alles waar de genoemde aminozuren in (redelijke gehalten) in voorkomen. Al geeft een onderwerp als dit wel weer aan waarom ik denk dat het eten van bepaalde dierlijke producten misschien niet strikt noodzakelijk, maar wel erg handig is.
Joyce
29 Jun. 2015
Ik zit heel 'strak' in elkaar. Ga bijna nooit door mijn enkel bijvoorbeeld. Ben totaal niet lenig en heb snel spierpijn/stijve spieren. Ik denk dat dat ook met de samenstelling je bindweefsel te maken heeft. Ik heb ook een strakke huid rond mijn onderbenen, je kan de huid daar niet oppakken en bindweefselmassage doet pijn!!!
De Groene Vrouw
30 Jun. 2015
Ja, dat zit hem dan meer in de vloeibare kant. Die komt nog!
Marianne
29 Jun. 2015
Is cellulitus ook een gevolg van zwak bindweefsel?
In dat geval kan ik op 'de vraag van vandaag' antwoorden dat het met dat bindweefsel van mij niet zo goed gesteld is...pfffffff!
De Groene Vrouw
29 Jun. 2015
Hm, niet direct, maar het kan er wel mee te maken hebben - het kan in elk geval betekenen dat je bindweefsel niet al te gezond is. Maar daarover van de week meer!
Diana
23 May. 2016
Ja volgens mij wel, ik kwam het ergens tegen bij bindweefselziektes.
Een oorzaak kan zijn: hormonen ( de pil)
Ik heb het 10 jaar geleden laten weghalen want ik kon niet meer normaal lopen: benen schuurden tegen elkaar. ( kostte veel geld , lening)
De rest van mijn lijf was slanker.
Afvallen en sporten hielp niet!
Ik heb nu eindelijk de diagnose fibromyalgie en HMS.
Dus te slap bindweefsel.
Veel pijn en heel moe.
De reacties als gewoonlijk : ( ook dokters) sporten! Afvallen! Hoezo moe? Rust dan even uit!
Nou het helpt niet....
Lea
29 Jun. 2015
Nah, zelden zo'n accurate beschrijving gezien van mijzelf (zie de eerste paar regels van je artikel). Wat gek om te zien en wat interessant om te lezen dat het allemaal met elkaar verband houdt.
Je schrijfstijl vind ik geweldig. Thnx, Groene Vrouw
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy