Blog

Poepen met een krukje

14 Jul. 2017

Sinds mijn boek uitgekomen is, heb ik nogal wat interviews gegeven voor allerhande media. En dan is er één ding dat iedereen altijd wil weten: waarom poep jij met een krukje? (En hoeveel scheten mag iemand op een dag laten, maar daar gaat dit stukje niet over).

Hou hou je het binnen?

Laten we beginnen met een stukje anatomie. Er zijn momenten om te slapen, momenten om te eten, momenten om te lopen en momenten om te poepen. Het liefst haal je die dingen niet door elkaar. Het zou ontzettend onhandig (om niet te zeggen onhygiënisch) zijn als je tijdens het slapen zou poepen. Of tijdens het lopen.

Daarom heeft je lichaam daar iets op gevonden. Spieren die je (bewust of onbewust) kunt aanspannen en ontspannen. De kringspieren ken je wel; het zijn er twee (een binnenste en een buitenste, om precies te zijn). Ze houden de ontlasting binnen als het net even niet handig uit komt, en ontspannen als je eindelijk mag poepen. Dat laatste is trouwens nog wel een dingetje, want onbewust kunnen we die ontspanning ontzettend tegenhouden.(155)_Stylized_depiction_of_action_of_puborectalis_slingDat je een uur op het toilet zit op de camping, maar tóch niet kunt. Terwijl je wel moet. Of dat je je vreselijk zorgen maakt om iets en acuut last krijgt van verstopping.

Hoe dan ook; de kringspieren kun je min of meer bewust aanspannen en ontspannen. Maar daar willen je hersenen niet de hele dag 'bandbreedte' aan kwijt zijn. Daarom hebben we nog een spier die dit proces een beetje ondersteunt. Hij heet de puborectale spier, en hij loopt als een soort band rond het laatste deel van je darmen.

De puborectalis trekt aan je darm en creëert daarmee een hoek waardoor je endeldarm min of meer 'afgesloten' blijft. Zo lek je niet per ongeluk ontlasting als je loopt, staat of zit.

En daar zit ook het probleem. Als je zit, ontspant de puborectalis zich maar gedeeltelijk. Je hebt daar zelf geen invloed op: het ontspannen van deze spier heeft te maken met de houding die je aanneemt. Als je staat, is de spier volledig aangespannen. Als je zit zoals op een stoel - of zoals op een modern toilet - ontspant de spier zich maar gedeeltelijk.

Schermafbeelding 2017-07-14 om 08.36.20

Squatten

Squatten is het Engelse woord voor op je hurken zitten. Het punt is namelijk: als je op je hurken zit (zoals onze voorouders ook deden als ze moesten poepen), ontspant de puborectalis zich volledig. De 'hoek' die je darmen maakten toen je nog stond verdwijnt en de ontlasting kan makkelijk het lichaam verlaten.

Squatten dus. De hurkzit. Dus ja, inderdaad: die Franse hurk-wc's waar je in de jaren '80 half kotsend boven hing, waren eigenlijk hartstikke gezond. Nou ja, fysiek dan. Over de toilethygiëne op die vieze Franse parkeerplaatsen begin ik dan maar even niet. Samengevat: als je knieën hoger zijn dan je navel, ontspant de spierband rond je darmen en kun je makkelijker poepen.

En ja: dat merk je écht. Ook als je helemaal geen probleem hebt met het eruit werken van je dagelijkse drolletje,  merk je dat je fijner poept als je de hurkhouding aanneemt. Serieus. De voordelen van squattend poepen zijn:

 • Soepeler ontlasten & minder hoeven persen

  En dan wordt 'lekker poepen' pas echt lekker. Geef nou maar toe: iedereen vindt het heerlijk om naar de wc te kunnen als ze nodig moeten. Stel je voor dat je die ervaring nóg beter kunt maken!

 • Minder kans op aambeien

  Als je last hebt van dit probleem moet je ook echt iets aan je voeding doen, maar door een krukje te gebruiken zet je minder druk op je anus - en dat is dus een goede eerste stap.

 • Makkelijker poepen bij verstopping

  Zelfde verhaal: als je echt verstopping hebt moet je ook iets aan je voeding en/of darmflora doen, maar de hurkhouding hoort er ook bij.

 • Volledigere darmlediging

  Da's chique voor goed leeg poepen. Ken je dat gevoel, dat je opstaat van het toilet en denkt toch niet leeg te zijn? Dat hoeft dus niet meer. Als je gehurkt poept, kan je darm zich makkelijker legen en heb je na het poepen ook écht een opgelucht gevoel.

 • Beter voor je darmgezondheid

  Vanwege al deze bovenstaande redenen dus

Poepen met een krukje

Ok, helder: poepen in de hurkhouding is beter dan in de zithouding die wij op onze moderne toiletten aannemen. Maar wat dan? Terug naar de oertijd? Een kuiltje graven in de tuin (en hoe doe je dat dan als je alleen een balkon hebt)? Een antiek Frans toilet laten installeren? Op de bril klimmen en voortaan acrobatisch poepen?

Neen! Driewerf neen! There's an app for that. Oh nee. Geen app. Maar wel een krukje. Een krukje om mee te poepen. Dat precies onder je toilet past en dat precies de juiste hoogte heeft, zodat je lichaam kan doen alsof het hurkt - zonder daar echt moeite voor te doen.

Je had er misschien al over gehoord. Het heet een Squatty Potty. En ja, jij wilt er ook één. Want met zo'n krukje poep je voortaan moeiteloos:

Schermafbeelding 2017-07-14 om 08.54.33

- Klik hier voor de Squatty Potty -

Gehurkt plassen

Oh en trouwens... ook voor het plassen is een krukje beter. Je kent ze wel, die bekkenbodemspieren? Die na, zeg, een kind of twee net niet meer helemaal de kracht en flexibiliteit hebben van toen je nog 18 was? Daar doe je natuurlijk braaf je Kegel-oefeningen voor. Ofzo. Maar wist je dat naast het aanspannen en trainen van deze spieren, ook heel belangrijk is om ze te ontspannen?

Bekkenbodemfysiotherapeuten raden daarom wel eens aan om te plassen onder de douche. Dan ontspannen je bekkenbodemspieren en da's goed voor ze. Maar 1x per dag zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Iedere keer hurkend plassen... dat geeft pas ontspanning! En net als bij de darmen, kun je ook je blaas beter legen als je de hurkhouding aanneemt. En dat betekent weer: minder kans op blaasontsteking. Mooi meegenomen, toch? Als je dan toch zo'n krukje hebt...

Oh, en trouwens: voor mannen is het óók beter om zittend te plassen. Of het krukje daar ook belangrijk bij is weet ik niet zeker, maar voor je blaas- en prostaatgezondheid is zittend plassen echt beter, meneer. En nee, dat is geen complot van vrouwen om het toilet minder vaak schoon te hoeven maken. Want wat interesseert het mij nou waar jij je druppels rondspettert - zolang je hier maar niet op bezoek komt.

Maar waarom een speciaal krukje?

Ja, we blijven natuurlijk Nederlanders. Waarom moet het een speciaal krukje zijn, en niet gewoon een goedkoop ding van de Hema, Blokker of Ikea? Nou, vanwege redenen. Het is niet dat het absoluut niet kán met een gewoon krukje. Het gaat tenslotte om het omhoog brengen van je voeten. Maar er zitten wel degelijk voordelen aan een 'officieel' toiletkrukje:

 • Precies de goede hoogte voor je toilet
 • Precies de goede hoogte om de juiste hurkhouding aan te nemen
 • Breder dan 'gewone' krukjes, zodat je echt de hurkhouding kunt nabootsen (in plaats van alleen je knieëen omhoog te doen)
 • Antislipoppervlakte voor je voeten en antisliprubbers onder de poten
 • Past volledig onder je toilet en staat dus niet in de weg
 • Ziet er - geef toe - een stuk beter uit dan een gewoon krukje

En ze zijn ook perfect als opstapje voor je uk-die-al-naar-de-grote-wc-gaat.

En oh ja. Sinds kort verkopen wij ze in de shop. Ze zijn er in een prachtige chique versie van bamboe (tip: bij de Xenos hebben ze bamboe toiletbrillen in dezelfde bijpassende kleur) of een budget-versie van wit plastic. Die laatste nu zelfs met een mooie introductiekorting. Dus. Prettige poepsessie gewenst dan maar...

Bekijk hier de Squatty Potty Aanbieding!

 

De vraag van vandaag:

Poep jij met een krukje?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (27)

Janneke
15 Aug. 2017
Ik zag trouwens je poepboek op de site van Squatty Potty. Mooie samenwerking.
De Groene Vrouw
16 Aug. 2017
Leuk he! :-)
Ingrid
17 Jul. 2017
Zo'n hurk toilet, maar dan schoon, is eigenlijk de prettigste oplossing. Dan kan de kat er ook gebruik van maken en dat toilet doorspoelen en even naborstelen is toch minder bezwaarlijk dan een zware bak met kattenbakkorrels verversen.
Rene
16 Jul. 2017
Sinds ik je boek gelezen heb, gebruik ik dus ook een krukje. Voor mij is naar het toilet gaan ook even een momentje terugtrekken van de kinderen, dus ik neem de tijd, maar het nadeel is dan wel dat mijn benen gaan slapen als ik een krukje gebruik. Zijn er anderen die daar last van hebben? Of moet ik gewoon toch iets minder uitgebreid de tijd nemen ?
Janneke
14 Jul. 2017
Ik gebruik nu wel een klein krukje. Zit ermee dat ik nu een verhoogd toilet heb. Dan zou ik dus de hogere variant moeten hebben. Maar omdat ik op zoek ben naar andere woonruimte - geen idee hoe lang het nog duurt - heb ik in een nieuwe woning waarschijnlijk de lagere variant nodig.
Vind het filmpje trouwens wel leuk. https://www.youtube.com/watch?v=YbYWhdLO43Q
De Groene Vrouw
15 Jul. 2017
Er bestaat een hogere variant, die we eventueel voor je kunnen bestellen. De bamboe versie is iets (ok, veel) duurder, maar is wél in hoogte verstelbaar (en een stuk chiquer ook). En ze gaan een leven lang mee, dus wat dat betreft is het best een goede investering :-)
Jeanette
14 Jul. 2017
Ja zeker gebruik ik een krukje. Ik vind het perfect.
Vind het wel een beetje spannend om komende zomer met mijn krukje over de camping te lopen ?
De Groene Vrouw
15 Jul. 2017
Dan kun je ook een vakantiemandje nemen!
https://groenevrouw.nl/geen-verstopping-op-vakantie/
Jeanette
16 Jul. 2017
Leuk idee!
Jij verkoopt deze niet toch?
Ik ga ernaar op zoek.
De Groene Vrouw
17 Jul. 2017
Jazeker wel. De link staat zelfs in het artikel ;-)
En hier:
http://winkel.groenevrouw.nl/praktijk/squatty-potty-toiletkrukje.html#.WWprY9PyjOQ
Janneke
15 Aug. 2017
Er is ook een opblaasbare variant. Alleen kan je dan rare blikken krijgen als je uit de wc komt;-)
Lizzy
14 Jul. 2017
Ik heb je boek gekocht én gelezen, en echt wel leuk en interessant. Maar blijf nog een beetje 'op mijn honger zitten', wanneer is de darmcursus terug beschikbaar aub ?
De Groene Vrouw
15 Jul. 2017
Als ik klaar ben met hem bewerken. Geloof me, ik wil dat nog liever dan jij ;-) maar ja. Ik hoop binnen een paar weken :-)
Melané Fahner
14 Jul. 2017
Ha, wist je dat de meeste Brabantia roestvrijstalen afvalbakjes voor badkamer en toilet de goede hoogte hebben? Jazeker: scheelt een ding in de altijd te kleine ruimte. Enig bezwaar (of toch wel handig?) is het geschraap over de vloer: maakt dat iedereen weet: oh, moe moet. En, by-the-way: leg weg je boek of foontje en praat lieflijk met je darmen. Ze hebben het nodig die aandacht, ze bepalen per slot het grootste deel van je gezondheid!
De Groene Vrouw
14 Jul. 2017
Maar hebben ze ook de goede breedte? ;-)
Melané
14 Jul. 2017
Ahhhh. Nou heb je me☺️. Voor mij werkt het prima maar het zou zomaar kunnen dat een ander een breder basis nodig heeft. Als he een bakje hebt, even onder de voetjes schuiven. Het werkt wel of niet en het gemak waarmee je zit zegt ook veel over hoe het gaat werken denk ik zomaar. Elk stress puntje knijpt de boel weer aan??. Dus vooral op het gemak (zo heette het toilet vroeger ook: niet zomaar denk ik). Afijn, voorlopig houd ik het bij mijn afvalbakje maar snap helemaal wat je bedoelt!
Lizzy
14 Jul. 2017
Ik gebruik dat altijd, toevallig ! haha . Ik heb een compost-toilet, dus jammer genoeg kan ik niets doen met zo'n krukje
De Groene Vrouw
15 Jul. 2017
Die begrijp ik niet... ook op een compost-toilet moet je je benen toch hoger (kunnen) zetten dan je navel? Of heeft je toilet een totaal andere vorm?
Lizzy
17 Jul. 2017
Ik bedoel dat zo'n composttoilet-doe-het-zelver (hebben zelf een nonolet-toilet in elkaar gestoken: http://www.bloggen.be/lapaillote/ ), eigenlijk gewoon een houten bak is met een bril+emmer in bij ons. Geen vorm heeft van een toiletpot, waar je dus zo'n krukje zou kunnen rond plaatsen. Je kan er dus wel een krukje voor zetten, maar niet een stuk 'naast'.
De Groene Vrouw
18 Jul. 2017
Dan zet je het er toch voor? Ik zie het probleem niet...
izerina
15 Jul. 2017
grappig,dat afvalbakje gebruik ik ook.
Tjinta
16 Jul. 2017
Ja, je hebt absoluut gelijk met dat wegleggen van 'afleiding'. Heb het aan den lijve ondervonden.
Onder je afvalbakje zou je vilt kunnen plakken ;-)
Ger
14 Jul. 2017
Ik vroeg me af ; Hoe het moet met zo'n krukje als je een hogere W.C.-pot hebt. Die heb ik speciaal voor m'n oudere moeder laten installeren. Hierbij is de verhouding met het krukje natuurlijk zoek. Was het dan achteraf toch een verkeerd advies / besluit om deze speciale pot te laten plaatsen ?
De Groene Vrouw
14 Jul. 2017
Er zijn ook hogere krukjes; wij kunnen de plastic versie 9" voor je bestellen, en de bamboe versie heeft twee standen en kun je zelf op de juiste hoogte afstellen :-)
Marije
14 Jul. 2017
Reageren? gezellig! Ook zon heerlijk gezellig onderwerp! Nee, ik poep niet met een krukje. Want het gaat altijd zonder problemen. Heb daar dus nooit over nagedacht. Hmm.. misschien eens proberen.

Hoeveel scheten je op een dag mag laten vind ik dan wel weer interessant want daar heb ik wel problemen mee gehad. Is nu gelukkig weer over. Begon na een vier jarig verblijf in China. Waar ik overigens ook rondgereisd heb en zo'n 80er jaren franse vakantie wc is een wonder van moderniteit en hygiene vergeleken met de troggen op het platteland waar ik het daar soms mee moest doen...

(Hoogtepunt: een paar wankele planken op schouderbreedte over een grote put heen. Dan hurken en bidden: niet uitglijden.. niet uitglijden.. niet..)
Pamela
14 Jul. 2017
Het heeft thuis al wat opvouwkratjes gekost, dus dit zou een mooie, meer bestendige oplossing zijn. (Al vind ik het prijsverschil tussen plastic en bamboe echt wel groot).
Maar... hoe zit dat met kinderen, hoe moeten die squatten?
De Groene Vrouw
14 Jul. 2017
Met een nog hoger krukje... die bestaan overigens wel en we kunnen ze voor je bestellen als je wilt :-) Maar ik denk dat je ook zelf wel een kinder-tussenoplossing kunt bedenken met een paar boeken ofzo.

De bamboe versie is inderdaad duurder, maarrrr die heeft dan wel weer twee standen: normaal en hoog. Dus dat zou ook een oplossing kunnen zijn :-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy