Blog

10 Day Positive Eating Challenge – geen tijd voor rotzooi!

1 maand geleden

Diëten zijn vaak moeilijk vol te houden. Dat komt omdat ze stom zijn. Als je echt wilt afvallen, moet je niet willen afvallen. Je moet gezonder willen worden, waarbij je *per ongeluk* ook op het goede gewicht komt.

Er is nog een reden dat diëten stom zijn: ze focussen vooral op wat je niet mag. En dat is niet handig. Ik doe het zelf ook: eet vooral geen zonnebloemolie, geen margarine, geen suiker, geen fake foods, niet teveel tarwe en vooral geen Cola Light. En natuurlijk is dat allemaal ook waar: voor de meeste mensen valt er een gigantische bult winst te behalen als ze de gigantische bult crap die ze in hun boodschappenkarretje laden, achterwege zouden laten.

Het niet eten van rotzooi maakt je per definitie gezonder dan het wel eten van rotzooi. Dat is ook waarom mensen die radicaal overstappen op een raw food diet of paleodieet zich vaak zo heerlijk voelen: je slaat vrijwel alle fake foods die een belasting vormen voor je lichaam, in één keer over.

 

Wat stop je wél in je snuitje?

Jammergenoeg is het niet eten van rotzooi maar de helft van het verhaal. De andere helft gaat natuurlijk over wat je wel eet. Je kunt alle bewerkte voedingsmiddelen afzweren, je kunt veganist worden, voor mijn part fruitariër… maar dat wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk gezond wordt. Want stop je wel genoeg in je smuicheltje? Genoeg voedingsstoffen? Genoeg vetten, vetoplosbare vitaminen, genoeg eiwitten?

Donuts, ontbijtkoek en andere sterk bewerkte ‘voedings’middelen vragen voedingsstoffen om verteerd en afgevoerd te kunnen worden, maar brengen zelf geen voedingsstoffen aan. Je behaalt dus al winst als je (grotendeels) stopt met het eten van dit soort ‘ondermijnende’ producten. Maar! Dan moet je eigenlijk nog beginnen, want de voedingsstoffen die je wel nodig hebt, zul je toch ergens vandaan moeten halen.

Je lichaam wordt tenslotte niet opgebouwd uit de dingen die je niet eet, maar uit de dingen die je wel eet. Lijkt een open deur, maar toch vergeten we het vaak. Alles in je lijf is opgebouwd uit voedingsstoffen. Niet alleen je spieren en botten, maar ook je hersenen en zelfs je emoties en concentratievermogen. Al je weefsels en lichaamsfuncties bestaan uit vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren, koolhydraten… en die moet je dus wel eerst eten!

 

Geen tijd voor fake

En als je daar over nadenkt, hebben we helemaal geen tijd voor fake. Geen ruimte, ook. Als ik echt genoeg voedingsstoffen binnen wil krijgen op een dag, moet ik vrijwel iedere keer dat ik iets eet, zorgen dat er genoeg in zit. Met andere woorden: als er iets ruimte inneemt in mijn maag, zorg ik er beter voor dat die ruimte bestaat uit gezonde voedingsstoffen en niet uit lege vulling. Want iedere keer dat er een donut ruimte zit in te nemen in mijn buik, past daar niet tegelijkertijd een appel. Je mag 1x raden waar je lichaam de voorkeur aan geeft.

Daarmee hoef je overigens helemaal geen gebrek te hebben aan lekkere dingen. Een keukenkastje vol goede basisingrediënten en een beetje creativiteit zorgen dat je binnen de kortste keren echt goddelijk kan eten terwijl je jezelf tegelijk helemaal volstopt met belangrijke voedingsstoffen.

 

Neem een besluit

Daarom heb ik een besluit genomen: vanaf nu focus ik me op wat ik wel in mijn gezicht stop, en minder op wat ik niet meer wil eten. Bij alles wat ik wil eten, bedenk ik wat het toe gaat voegen aan mijn dag. Wat het voor mijn lichaam gaat doen. Geeft het me vetten waar ik een rustige, stabiele energie van krijg? Geeft het me eiwitten waar ik mijn spieren mee kan opbouwen en enzymen mee kan vormen? Geeft het me vezels die de bacteriën in mijn darmen voeden? Of misschien vitaminen die zorgen voor gezonde ogen, vetzuren voor goedlopende hersenen of gelatine voor soepele gewrichten?

Op die manier lukt het al bijna niet meer om ‘lege’ dingen te eten. Want wat voegt een boterham nou helemaal toe, of een Milky Way? Niet erg veel. Terwijl een soep met zoete bataat, slagroom en echt zout me helemaal voltankt met B-vitaminen, prebiotische vezels,  gezonde vetten en mineralen. Bomdiggity.

 

De uitdaging

Ik ga de komende 10 dagen Positief Eten. En jij mag meedoen. Daar hoef je helemaal niets voor te betalen, niets voor te downloaden, geen dure supplementen voor te aan te schaffen. Je doet het helemaal zelf. Met een beetje hulp van mij en de rest van de Groene Vrouw-lezers.

Hoe? 
Schrijf je vanaf vandaag in voor de Challenge. Op 15 mei beginnen we. Samen. En het is dus gratis. Zei ik dat al? Maar je krijgt wel van alles:

  • toegang tot de speciale Facebookgroep, waar je inspiratie, tips & recepten deelt met de andere deelnemers. Iedere dag wordt er in de groep een vraag gesteld, waar je op kunt antwoorden en die je ‘bij de les’ houdt.
  • bonusmateriaal zoals de Receptkaarten en het Voedingsdagboek, waarmee je je Challenge een boost geeft
  • flinke korting op de Basiscursus Positive Eating, voor het geval je misschien nog wat extra kennis over voeding op wilt doen (en de introductieles gratis!)

En verder hoef je niks. Ja, je krijgt de nieuwsbrief. Maar daar kun je je ook weer voor uitschrijven als je ‘m niet leuk vindt.

Oh ja. Je hoeft tóch wat. Daar gaat de Challenge namelijk over. Lees maar even verder.

 

Wat is de truc?

Je hoeft niet alleen gezonde dingen te eten. Zoals ik zei: het is geen ‘dieet’ waarin je van alles ‘niet mag’. Het enige dat we gaan doen is nadenken en bewust eten. Bij alles wat je in je mond wilt stoppen, stel je 1 vraag: wat voegt het toe? Wat heeft je lijf aan deze voeding? Voegt het vitaminen toe, mineralen, gezonde vetten… of niks van dat alles, maar wél een flinke dosis gelukzaligheid omdat je heel blij wordt van dat ene ijsje?

Je gaat dus niet alleen bewuster eten, maar ook nieuwe kennis opdoen. Want wat zít er eigenlijk in die appel, wat voeg je toe met die heerlijke stoofschotel, en zitten er in dat ijsje ook nog dingen die wél goed voor je zijn?

In de Facebookgroep deel je wat je zoal eet op een dag en wat het voor je doet. Voegt het vitaminen toe, mineralen, gezonde vetten? Wat je niet weet zoek je op, en je zet het in de groep! Daarmee inspireer je anderen en kun je terugkijken naar wat voor jou een succes was en wat niet. Ik ga het niet voor je voorkauwen; we doen het samen. Dus deel die recepten, vertel over je successen en vraag om hulp als je even in de put zit. Samen creëren we een gewoonte in 30 dagen, die je aan het einde daarvan nooit meer wilt loslaten. Inspiration for a lifetime. Fuck diëten. 10 dagen Positief Eten… doe je mee?

 


button_jaaaa-ik-doe-mee

De vraag van vandaag:
Wat is jouw manier van Positive Eating? En doe je mee?
Vertel het ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (32)

Carolien
1 maand geleden

Yess..goed voorbeeld ik doe mee!

Sonja van der Gaag
1 maand geleden

Goed voor de bewustwording

Marjolein
1 maand geleden

Smuicheltje! Alleen daarom zou ik al meedoen.
Wat een heerlijk woord, gelijk een herinnering aan mijn vader die ervan genoot met taal te spelen.
Nee, ik doe graag mee, denk er precies zo over als je beschrijft. Nu nog toepassen, dat is stap twee. Merk dat ik vooral bij vermoeidheid op zoek ga naar zoetigheid, beschuitjes met hagelslag…

Iets anders, je blog over verdriet en uit elkaar gaan, vond ik erg mooi, herkenbaar en raak geschreven! Vanuit een andere situatie wel, maar toch.

Nicol
4 May. 2014

Ik wil heel erg graag mee doen. Ik probeer al een tijdje om gezond en puur te eten. Maar ik val steeds weer terug in mijn oude gewoonte. Ik merk dat een volle agenda een grote valkuil is. Weinig tijd, dus snel even iets eten. Er niet bij nadenken wát ik dan eet. En dan snel weer in de neerwaartse spiraal terecht komen.
Ik ben dus vooral op zoek naar goede recepten en ideeën voor de makkelijke en snelle manier van gezond eten.
En tips zijn meer dan welkom!

De Groene Vrouw
4 May. 2014

Helaas, je bent te laat voor deze challenge. Volgende keer beter!

Jan Pieter de Vlieger
3 weken geleden

te laat? 2014? snap jij het of snap ik het?

De Groene Vrouw
3 weken geleden

De Challenge loopt al een paar jaar, dit bericht wordt ieder jaar geupdate maar de reacties van voorgaande jaren blijven uiteraard staan.

Annemieke
30 Apr. 2014

Hier kan ik mij helemaal in vinden. Ik krijg zo vaak de vraag waarom ik (o.a.) geen brood eet. Voorheen noemde ik dan alle nadelen van brood op, nu zeg ik gewoon; brood levert mij niets op, in plaats daarvan eet ik groenten en andere gezonde dingen. Probeer maar eens aan je minimaal 300 gram groenten te komen als je ontbijt en luncht met brood of ontbijtgranen. En als je ‘s avonds geen pasta etc. op je bord hebt, past daar ook veel meer groenten op! Leuk initiatief ook, ik ga mij aanmelden!

Iris
30 Apr. 2014

Ik wil héél graag gezond en puur eten en ben er ook al een hele tijd mee bezig. Ik heb me er al zo in verdiept dat ik er bijna zelf een boek over kan schrijven omdat ik me al geruime tijd erg moe voel. Blijkbaar heb ik een Candidaschimmel en een Parasiet rond dolen in mijn lijf. Ik dacht dat ik me er wel met 3 maanden diëten met een beetje smokkelen hier en daar en veel dure supplementen vanaf zou helpen maar dat valt tegen! Op mijn (heel) slechte dagen kan heb een soort waas voor mijn ogen en eet en drink ik alles waar ik maar zin in heb! En zo ben ik dus ook al 5 kilo aangekomen de laatste tijd :(
Ik ben dus héél benieuwd of ik dit 30 dagen ga volhouden én of ik me daarna beter zal voelen!
Dank voor dit leuke initiatief!!!

Isabelle
29 Apr. 2014

Ik heb me ook aangemeld! Ik hoop vooral op recepten met ‘gewone’ producten, zodat ik geen geld kwijt ben aan producten die ik eenmalig eet. Ik wil graag gezond eten. Maar mijn portemonnee helpt daar niet echt aan mee. Ik ben vaak genoodzaakt om de ongezondere producten te nemen omdat het anders betekend dat mijn gezin helemaal niet kan eten….

<a target="_blank" href='http://www.maandagdaandag.blogspot,com' rel='external nofollow' class='url'>Daan Rot</a>
29 Apr. 2014

Ik doe heel graag mee, net de stok achter de deur om het eens echt te doen en vol te houden (en van die ellendige cola verslaving af te raken )

De Groene Vrouw
29 Apr. 2014

Gezellig! Oh ja, colaverslaving… op een dag school ik mezelf nog eens om tot (anti)colaverslavingstherapeut

Ilse
29 Apr. 2014

Hoi! ik doe mee!
Vooral de gedachte: “wat voegt dit toe aan mijn lijf?” hits home op de ene of andere manier. Dat helpt me om dingen te laten staan, maar ik ben echt op zoek naar kennis over wat dan wel? En hoe maak ik dat makkelijk en lekker klaar, zodat ook m’n dochtertje van 3 er van zal smikkelen?

<a target="_blank" href='http://www.ditiszinvol.nl' rel='external nofollow' class='url'>Miranda</a>
29 Apr. 2014

Top, ik doe mee. :-)
Samen uitvogelen is fijner dan alleen.
En ik weet nog wat meer mensen die dat waarschijnlijk wel fijn/leuk vinden, dus ik zal de link naar je blog verspreiden.

<a target="_blank" href='http://Komtdatevengoeduit!' rel='external nofollow' class='url'>Sabrina</a>
28 Apr. 2014

Wat een heerlijk bericht op deze maandagmorgen. Had dit weekend besloten per vandaag een 30 dagen challenge te doen in vooral PUUR eten. Ik ga zeker met je meedoen!

Mandy
28 Apr. 2014

30 dagen positief eten lijkt me wel wat!
Ik heb me dan ook aangemeld bij de Facebookgroep.
Helaas vertoon ik over het algemeen schaapjes gedrag, en verkies ik de makkelijke weg.
Maar ik begrijp dat ik nu zelf na moet gaan denken over menu’s. O boy…

Ik hoop op de groep herkenning te vinden in het omschakelen van lege voeding (die toch zo vol troep zit) naar de positievere varianten… Niet alleen voor mezelf, maar ook voor onze kinderen…
Ontdekken hoe gezond ook lekker kan zijn gaat een grote uitdaging voor me worden!

De Groene Vrouw
28 Apr. 2014

Nou ja, als je schaapjesgedrag vertoont, kun je je maar beter aansluiten bij de juiste kudde, nietwaar? Welkom!

Gemma
28 Apr. 2014

Ik doe ook mee!!!!

René
28 Apr. 2014

Wat een superfoed idee (neen, dat is geen typefout). Ik ben al zo’n drie maanden bezig om, en dan leen ik jouw woorden even, mijn gezicht niet meer vol te proppen met rotzooi. Noodgedwongen werd ik geconfronteerd en onderwezen, en dat heeft niet alleen spreekwoordelijk licht aan het einde van mijn lange tunnel doen schijnen, maar ook een berg inzicht opgeleverd. Dat zie ik dan maar als de zegening van mijn (herstellende) kwalen.

Maar waar ik nog het meest tegenaan loop is de voortdurende confrontatie met mezelf en het gebrek aan kennis of inspiratie. Met brood kun je variëren, maar hé, elke dag brood eten is ons van jongs af aan bijgebracht en ik vind het verschrikkelijk irritant dat ik dat normaal ben gaan vinden. Elke dag hetzelfde eten, twee keer zelfs. Gewoon naar binnen schuiven, zonder na te denken, zonder last te hebben van een schuldgevoel, het komt in de buurt van onbedoelde indoctrinatie. Ik neem het mijn ouders niet kwalijk, zij zaten in hetzelfde schuitje. En opa en oma heb ik nooit over hun voeding kunnen spreken, maar ik ben bang dat zij niet veel beter wisten.

Nogmaals, het is de zegening van mijn kwalen dat mijn ogen geopend zijn en sindsdien ben ik net een klein leergierig jongetje. Ik wil alles weten. Ik doe dus mee en ik probeer mijn ervaringen zo veel mogelijk te delen.

Wat een goed stuk tekst weer, en wat een leuk initiatief. Wat ik graag zou willen opdoen via de Facebookgroep: inspiratie en kennis. Maar dat had je zelf al bedacht. Misschien ontstaat er op den duur wel onderling contact en ontstaan daaruit weer nieuwe initiatieven. Ik zou bijvoorbeeld héél graag op kookles willen. Geen workshops bij sterrenchefs, maar kookles van mensen die hetzelfde geloof belijden. Nou ja, wie weet.

<a target="_blank" href='http://www.happyhealthylinda.nl' rel='external nofollow' class='url'>Linda</a>
28 Apr. 2014

Wat een super idee! Ik doe mee :)

<a target="_blank" href='http://Www.puurinbalanscoaching.nl' rel='external nofollow' class='url'>Esther</a>
28 Apr. 2014

Wat een heerlijke blog weer. Ik ben al het hele weekend aan het piekeren hoe ik nu toch beter kan eten. Puur en gezond. Want de verleidingen zijn groot. En ik wil wat kilo’s kwijt, maar was ook zelf tot de conclusie gekomen dat weer een dieet niet gaat helpen, ja tijdelijk… Maar ik wil gezonder! Dus ik doe mee, voor mezelf en zeker voor mijn kinderen. Dank voor dit initiatief!

Linda Rikkers
28 Apr. 2014

Ik ga zoveel mogelijk ideeën oppikken en kijken of het lukt. Ik moet altijd zoveel eten waardoor ik vaak niet meer weet wat ik nog kan eten. Een weekplan maken lijkt me zinvol, ik ben daar niet goed in.

Linda Rikkers
28 Apr. 2014

Is het trouwens bedoeling dat je alles wat je eet noteert?

De Groene Vrouw
28 Apr. 2014

Welnee. Alleen als je dat leuk vindt en als dat je helpt om on track te blijven. Ik zou wel aanraden om 1x per dag even wat dingen te noteren, voor jezelf of in de groep!

Janine
28 Apr. 2014

Zou ik…..zou ik? Ik wilde net een internetdieet gaan volgen en nu kom jij met een facebookgroep. Maar wat inspiratie kan niet verkeerd zijn, dus toch maar aangemeld.

Ellen
28 Apr. 2014

Ook ik doe mee, ik vind het een super idee dat positieve!

Suuz
28 Apr. 2014

Ik vind het een geweldig idee!
Zit je te wachten op deelnemers die al verder zijn? Ik eet al bijna 2 jaar positief en sinds dit jaar zondig ik maar weinig. Ik kom dus weinig halen, maar heb wel veel te brengen (maar vrees dat het mensen afschrikt).
Als ik mee zou doen, zou het mij vooral gaan om recepten. Ik heb min of meer vaste dingen die ik eet (want makkelijk en ik hoef niet na te denken) maar breid graag uit. Ik vind vooral de lekkere en gezonde zelfmaakdingen fijn. Zoals zelf chocola maken (oh wat was dat handig toen ik gister een baaldag had en gewoon chocola als troost wilde. Geen reep in huis, maar wel alle ingrediënten. En toen mislukte het bijna, varieerde ik en had ik me toch iets lekkers!)

Nicole
28 Apr. 2014

Leuk initiatief! Ik ben vooral benieuwd of ik het volhoud. Want… de chocola en tussendoortjes lokken af en toe enorm.
Wat ik dus graag wil weten:
– Hoe zorg je ervoor dat je geen of minder behoefte hebt aan tussendoortjes?
– En als je dan toch iets tussendoor wilt, of na het eten, wat is dan een goede keuze?
– Hoe krijg je met zo min mogelijk dierlijke producten toch zoveel mogelijk de juiste voedingsstoffen binnen (als in: welke dierlijke producten zijn het meest ‘efficiënt’ en wat zijn goede veganistische vervangers)?

En verder inderdaad graag recepten/inspiratie voor verrassende, voedzame maaltijden :)

Nell
28 Apr. 2014

He, dit ga ik ook doen!! Ik ben zwanger en heb ineens een afkeer van pasta en aardappels, behalve gebakken uit de oven. Ik ben zo benieuwd waar sommige cravings vandaan komen, waar mijn lijf dan echt behoefte aan heeft (suiker = energie?) en hoe ik dat op een andere manier kan invullen.
Weekmenu’s doe ik aan sinds ik zonder pakkies en zakkies kook, maar ik ben wel nieuwsgierig wat een ovenschotel van witte bonen, courgette en worst me dan aan voedingsstoffen brengt :)

Birgit Peters
28 Apr. 2014

Hoi, wil ook graag meedoen, heb me zojuist aangemeld voor de fb groep.. (eet wel vegetarisch, hoop dat het dan toch ook mogelijk is om voldoende binnen te krijgen, ga daarover wel een beetje twijfelen als ik je blog lees..hmmm.. bouillon trekken van botjes zit er bij mij niet in) ..en wil graag wat meer leren over de combinaties van voedingstoffen en de voedingswaarden van kruiden. Kan niet beloven dat het me elke dag gaat lukken om online te komen aangezien ik in een buitengebied woon en onze verbinding ‘t soms af laat weten. Groetjes!

Sylvia
28 Apr. 2014

Goed initiatief, kijken naar wel i.p.v wat niet. Zelf bezig met intuitief eten / bewust voeden. Past er helemaal bij maar….geen facebook (mijn bewuste keuze ;-))…is er ook een andere manier?

De Groene Vrouw
29 Apr. 2014

Nee. Dat komt: ik ben wel lief maar niet gestoord Het is een gratis initiatief, en dat kan alleen als ik er niet de hele dag mee bezig hoef te zijn. Ergo: niet op 15 plekken tegelijk hoef te kijken, lezen, bijhouden en beantwoorden. Je snapt het idee

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy