Blog

Praktische Ontbijtkunde

25 Aug. 2011

Deel 1 en 2 van deze post vind je hier en hier.

Puur praktisch gezien, ziet mijn eigen IFF-methode er als volgt uit:

 • ik sta op en begin de dag met een glas warm water.

Dit is belangrijk, omdat de microvillii in de darm gedurende de nacht zijn uitgedroogd en tegen de darmwand zijn gaan plakken. Beginnen met warm water wekt mijn spijsvertering op een zachte manier en zorgt ervoor dat alles dat ik later die dag eet, beter wordt opgenomen.

 • vervolgens bedenk ik of ik honger heb of niet.

Heb ik echt honger, dan ontbijt ik. Liefst niet met brood vanwege de nadelen daarvan. Ontbijten met soep bevalt mij persoonlijk het best, maar soms ontbijt ik met fruit of brood of havermout. Basically, wat er in huis is en waar ik op dat moment trek in heb ;-)

 • heb ik geen honger, dan eet ik niet.

Ik slik misschien mijn supplementen bij dat glas warm water, maar daar blijft het dan bij. Vervolgens doe ik gewoon mijn werk. Ik eet op het moment dat ik wel honger krijg, doorgaans tussen een uur of 11 en een uur of 13. Ga ik langer door dan tot 13u, dan krijg ik wel écht honger en word ik ook behoorlijk chagrijnig ;-) Je begrijpt dat dit punt voor iedereen ergens anders ligt; eet dus naar behoefte. Mogelijk kun je het vasten de volgende keer iets langer maken.

 • als ik de vorige dag veel koolhydraten heb gegeten, word ik meestal wakker met honger.

En dan bedoel ik honger als in 'waag-het-eens-me-te-storen-voordat-ik-gegeten-heb-en-ik-maak-je-dood'-honger. Nu weet ik allang dat snelle koolhydraten voor mij niet de beste voedingsstoffen zijn. Ik probeer ze dus minder te eten. Ik plan mijn vastendagen niet in, ik zie gewoon hoe het komt. Minder koolhydraten is (voor mij!) altijd goed, maar ik ga niet speciaal mijn diner erop aanpassen zodat ik de volgende dag kan vasten.

 • als om een uur of 9 toch honger krijg, probeer ik vaak eerst wat fruit te eten.

Wonderbaarlijk genoeg stilt dat mijn honger vaak afdoende om het nog een (paar) uur vol te houden; hoewel het niet voelt als iets dat ik moet 'volhouden', want ik kan gewoon eten als ik dat wil - en dat doe ik dan ook.

 • hoewel er mensen zijn die vasten gedurende een hele dag of zelfs meerdere dagen achter elkaar, doe ik dat persoonlijk niet.

Ik kan me er in het licht van de IFF iets bij voorstellen, maar zelf voel ik me niet goed als ik langer dan een paar uur niet eet na het opstaan, dus ik luister naar mijn lichaam en eet als daarom gevraagd wordt.

Belangrijk

 • Kinderen dienen te ontbijten. Met name omdat hun stofwisseling veel hoger is en ze dus eerder voeding nodig hebben, maar ook omdat hun cellen van nature al in de 'reparatiestand' staan en ze voedingsstoffen voor nodig hebben om de reparaties uit te voeren.Kinderen krijgen op school vaak niet de kans om te eten als ze dat uitkomt, dus moeten ze in ieder geval een goede bodem hebben om het te redden tot aan de eerste pauze.
 • als je ontbijt (op welk tijdstip dan ook) zorg dan dat het iets toevoegt. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Veel mensen zijn zoals ik gevoelig voor koolhydraten, en een ontbijt dat rijk is aan deze voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je juist al snel weer honger krijgt (ver voor lunchtijd).Ontbijten met ontbijtgranen is natuurlijk helemaal uit den boze (niet alleen vanwege het suikergehalte, maar ook vanwege de productieprocessen, die zorgen voor bijzonder schadelijke stoffen in de ontbijtgranen). Maar ook brood en zelfs havermout kan voor het piek-dal-effect zorgen in je bloedsuikerspiegel.

  Sommige mensen doen het prima op een dergelijk ontbijt, anderen doen het veel beter op een ontbijt dat laag is in koolhydraten en hoog in eiwitten - en weer anderen, zoals ik, doen het goed op een combinatie tussen eiwitten en een beetje koolhydraten. In gewone mensentaal: Roerei met een beschuitje en wat fruit. Ofzo.

 • Koffie/cafeïne, cacao en melk-uit-de-winkel (in tegenstelling tot rauwe melk) doen je bloedsuikerspiegel eveneens stijgen. Wil je geen dag waarin je van koffie naar koffie leeft, dan begin je er beter helemaal niet aan. Dat heeft nog andere gezondheidsvoordelen, ook.Ben je echt verslaafd, dan zul je een afkickperiode in moeten lassen. Anderen, die koffie niet per se nodig hebben om in het land der levenden te blijven, zullen merken dat ze op een niet-ontbijtdag meer energie hebben dan ze gewend zijn, en dit gevoel houdt aan. Zelf heb ik op een niet-ontbijtdag echt geen koffie nodig, terwijl ik nu (na een, toegegeven, behoorlijk koolhydraatrijk ontbijt) alweer een kop achter mijn kiezen heb. Shame on me.
 • Eet na je mini-vastenperiode, gezond. Dit is een redelijk essentieel onderdeel. Vasten tot je stikt van de honger en er alleen donuts in de buurt zijn om in je gezicht te stoppen, is niet de manier. Vergeten te eten en het gat opvullen met cola of een latte macchiato - niet de manier. Dat is vooral een snelle en ongezonde manier om dik te worden, en bovendien de manier waarop een hoop mensen ook daadwerkelijk dik geworden zijn.

Jeetjemeteetje, wat een lange blogpost is dit geworden - en nog heb ik het idee dat ik er niet over uitverteld ben. En ik ben niet de enige. Je kunt hier een samenhangend verhaal lezen over de logica van het Intermittend Fasting, vind je hier een heel blog over het onderwerp.


Reageren? Gezellig!

Reacties (8)

De Groene Vrouw
15 Jun. 2015
En dus? Ik ben niet tegen tarwe an sich, maar wel tegen het ongebreidelde gebruik van tarwe.
Miranda
5 Nov. 2014
O, ben ik zo'n fan van Intermittent Fasting! Voorheen dacht ik met de eerste hap van het ontbijt de HELE dag door aan eten. Ontbijt leidde alleen maar tot meer trek, met zes eetmomenten op een dag tot gevolg, waarin ik non-stop kon eten. Ik werd helemaal gek van mijzelf. Dat moest anders, dus ben ik de eetmomenten gaan afbouwen. Inmiddels zit ik op maximaal twee eetmomenten op een dag (en zelfs dat vind ik nu veel dus soms zelfs een). Ik drink dan overigens wel (water(kefir), thee). Zelfs 24 uur vasten is met voldoende vocht nu echt een eitje (honger = dorst). Dat er gezondheidsvoordelen aan vasten kleven vind ik fijn, maar de rust die het in mijn hoofd geeft om niet te eten (en niet constant aan eten te hoeven denken) is voor mij de hoofdreden om dit te blijven doen!
Het proces van afbouwen van eetmomenten is overigens begonnen tijdens de periode dat ik mijn jongste zoon nog borstvoeding gaf (hij kreeg overigens toen ook al vaste voeding en ik had elke dag twee eetmomenten - ik heb nooit het idee gehad dat hij iets tekort kwam).
De Groene Vrouw
5 Nov. 2014
Jaaaaa herkenning! :-D
Romy
1 Jul. 2015
Dit is echt zo herkenbaar..! Ik kan extreem obsessief bezig zijn met eten, vanaf het eerste moment op een dag dat ik iets eet. Is vooral zo als ik minder actief ben (dus bijvoorbeeld de hele dag thuis) en dus de hele dag in de buurt bij eten. Is dubbel slecht voor je, want 1. je krijgt een miljoenmiljard calorieën binnen en 2. je verbrandt geen zak. Wanneer ik de hele dag druk in touw ben, verbaas ik me er soms over als ik mijn maag hoor knorren - je hebt gewoon geen tijd om aan eten te denken. Ik voel me ook lichamelijk en psychisch niet naar als ik het ontbijt skip (side note: mits ik geen echte echte honger krijg, want dan groei ik hoortjes op mijn hoofd en een gevorkte staart en moet de omgeving zich ongelofelijk schrap zetten). Voor mij helpt het dus ontzettend om bewust mijn dag vol te plannen en te zorgen dat er, afgezien van een aantal kleine rustmomenten tussendoor, geen lange periodes van niks-doen (ergo: snaaigelegenheden) beschikbaar zijn :-). Works like a charm!
Tess
21 Jan. 2014
Vrouw, wat schrijf je toch heerlijk, geweldig. (Ik ben een terugerende lezer aan het worden!)

Microvillii, klinkt geweldig, aannemelijk. Ik wil dit IFF zeker gaan proberen. Stoppen met brood is me ook super bevallen! Ruim twee jaar nu, never looked back.

Enfin, vraagje: warm water, mag dat ook groene of bv verse gemberthee zijn?

Tnx : )

PS ken je dat filmpje over die vrouw van 70, die eruit ziet als 30? Dankzij een dieet van raw, vegan, homegrown food? Zou het waar zijn? (Linkje oa op mijn Pinterest, spllfndr account, map Eat Differently)
De Groene Vrouw
22 Jan. 2014
Dank voor je complimenten. En ja, dat mag: http://groenevrouw.nl/een-warm-welkom/

Ik ken het filmpje niet, maar het lijkt me sterk. Ik geloof niet dat raw vegan een optimaal dieet is. Bovendien, waarom zou je er de rest van je leven willen uitzien als 30? Maar da's een andere discussie ;-)
Nelleke
7 Jul. 2013
Interessant, ik luister ook gewoon naar mijn lichaam en ontbijt meestal als ik de kinderen al lang en breed naar school heb gebracht. Dat kinderen 'dienen te ontbijten' vind ik alleen lastig te rijmen met luisteren naar je lichaam...mijn oudste heeft soms trek in een bakje volle yoghurt, maar geregeld ook slecht in een glas water (ze eet verder over de dag genomen prima). Om 10 uur eet ze fruit/gedroogd fruit of bijv. een boterham met Humus op school, dat bevalt haar goed.
De Groene Vrouw
7 Jul. 2013
Ja, dat blijft de discusssie.
In essentie ben ik er ook (juist!) bij kinderen voorstander van dat ze leren luisteren naar hun lichaam. Maar veel kinderen hebben op school niet de mogelijkheid om te gaan eten als ze toch honger krijgen, en dat is wel essentieel. Anders kunnen ze last krijgen van concentratiestoornissen, vermoeidheid etc.

Bovendien eten kinderen minder dan volwassenen, maar hebben ze van veel voedingsstoffen evenveel of zelfs meer nodig. Om dat in twee maaltijden en een tussendoortje te 'proppen' is lastig, zeker als daar ook nog een broodmaaltijd bij zit. Als je een kind hebt dat heel goed eet en veel groenten en fruit naar binnen krijgt, is het minder een probleem; maar eerlijk waar: veel kinderen doen dat natuurlijk helemaal niet.

Het ontbijt is dan een essentieel punt op de dag om voedingsstoffen naar binnen te werken. Maar dan moeten ze natuurlijk wel iets rijks eten, en geen cornflakes ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy