Blog

Prebiotica, probiotica, metabiotica, synbiotica

24 Mar. 2014

Wat? Het was al ingewikkeld genoeg met de anti~ en de pro~, maar dit lijkt wel een kinderliedje: pre & pro, meta & syn, jij-bent-af! Moeten we dat dan ook allemaal nog weten? En gebruiken?

Nou ja kijk, je moet niks. Ik leg het gewoon even uit, goed? Dan mag je daarna zelf bepalen. Biotica is de term voor alles dat iets met bacteriën doet. Antibiotica kennen we: dat werkt tegen bacteriën (en dus niet, zoals veel mensen denken, tegen schimmels of wormen; dat zijn respectievelijk antimycotica en anthelmintica).

Antibiotica is trouwens ook veel breder dan een kuurtje van de huisarts. Wat dacht je van de antibacteriële stoffen in je handzeep (ja, dettol, ik heb het tegen jou), in schoonmaakmiddelen, in je lenzenvloeistof? Allemaal stoffen die je ongemerkt ook binnenkrijgt en die het je eigen bacteriën moeilijk maken.

Antibiotica zijn dus stoffen die tegen bacteriën werken. Maar hoe zit het met al die andere biotica?

Probiotica

Da's de meest eenvoudige. Het heeft alleen wel een verkeerde naam. Probiotica is inmiddels een ingeburgerd woord voor preparaten met levende bacteriën. De naam is natuurlijk afgeleid van antibiotica: dit werkt pro, dus bevorderend. Maar eigenlijk zijn prebiotica dus probiotica (want ze werken bevorderend op de bacteriën) en zijn probiotica dus gewoon biotica, de bacteriën zelf. Maar laat ik jullie niet verder in de war maken...

Probiotica zijn dus bacteeeries. Daarvan heb je ongeveer 700-1000 soorten in je darm zitten (ze leven samen met gisten, by the way), en je hebt meer dan 10x zoveel bacterieel DNA in je lijf dan eigen DNA. Als we afgaan op het tellen van je cellen, ben je 10x meer bacterie dan lichaamscel. Dat je het even weet. En dat je dus ook snapt dat ze belangrijk zijn, die bacteriën.

Je moet ze dus regelmatig aanvullen - via je voeding of via een supplement. Net als vitaminen zijn bacteriën iets dat je dagelijks binnen hoort te krijgen. Helaas is onze voeding nogal treurig eenzijdig geworden. Als we al groenten eten, is die brandschoon geteeld en vreselijk goed gewassen. En eigenlijk nooit meer gefermenteerd. Dus waar halen we die bacteriën nog vandaan - van elke dag een kleintje Yakult met z'n ene stammetje en verder een klap suiker? I didn't think so either.

Lukt het niet om ze te eten, dan moet je je bacteriën dus net als je vitaminen aanvullen. En ja, het maakt uit wat voor probiotica je dan neemt. Daar valt op zich al een hele blogpost over te schrijven, maar hier zijn een paar korte richtlijnen:

  • Kies voor je dagelijkse aanvulling voor zoveel mogelijk verschillende stammen en wissel dat ook af: iedere keer een ander potje
  • Zorg dat er geen rare toevoegingen inzitten zoals suiker of zoetstoffen
  • Ik ben niet zo'n voorstander van vloeibare preparaten voor dagelijks thuisgebruik, die zijn veel kwetsbaarder en korter houdbaar dan gevriesdroogd materiaal in capsules
  • Als je het écht goed wilt doen, neem je een preparaat waarvan de stamnummers bekend zijn (dan is er nl. onderzoek gedaan met specifiek die stammen). Maar als je darmflora al goed is, vind ik dat niet strikt noodzakelijk en kun je ook kijken naar wat zo'n preparaat nog meer te bieden heeft (zoals kruiden, vitaminen, prebiotica). In de oertijd hadden we immers ook geen stamnummers. Maar wel een stuk gezondere darmflora.

Prebiotica

Goed, pre- betekent voor. Geef je dit dan voordat je probiotica gebruikt? Een soort primer? Ja en nee. Prebiotica zijn voedingsstoffen die de darmbacteriën eten. En wat eet, groeit - dus als je bacterievoedsel eet, groeit je bacteriepopulatie. Ook prebiotica krijg je - zonder dat je het wist - dagelijks binnen. Het zijn namelijk voedingsvezels!

Nu zijn we geneigd om bij vezels gelijk aan volkorenbrood te denken - en dat klopt ook wel, want ook die vezels kunnen onze bacteriën gebruiken. Maar het is een vrij arme bron van vezels. Veel interessanter voor je darmflora zijn groenten en knollen als zoete bataat, schorseneren, aardpeer, pompoen, pastinaak, artisjok, asperge en ui. En ook nog wel banaan, appel en bessen.

Ook zijn ze sinds een paar jaar vaak toegevoegd aan de probiotica. Dan heten ze geen pastinaak meer maar FOS (Fructo-Oligo-Saccharide), XOS (Xylo-), GOS (Galacto-) of Inuline (wat ook voorkomt in paardebloemwortel en Cichorei). Melkzuur (zoals in karnemelk en yoghurt) is trouwens een metabioticum (zie onder) maar ook een prebioticum. Dubbelfunctie, ha!

Prebiotica bevatten zelf dus geen levende bacteriën, maar ze worden vaak toegevoegd aan probiotica, waar wel levende bacteriën inzitten.

Metabiotica

Dan de new kids in town: metabiotica. Dat zijn niet, zoals de naam doet vermoeden, bacterie-overstijgende stoffen maar stofwisselingsproducten van bacteriën. De stofwisseling noem je ook metabolisme, en de producten die daarbij vrijkomen noemen we metabolieten.

Metabiotica is dus niets anders dan bacteriepoep. En voordat je dan grossed out wegrent: dat is het beste dat ze ooit voor je kunnen doen. Bacteriën poepen namelijk niet echt, ze scheiden stoffen uit. Zuren bijvoorbeeld, die ervoor zorgen dat je darmen werken zoals ze horen te werken. En verdedigingsstoffen zoals waterstofperoxide, die je beschermen tegen slechte schimmels en bacteriën. Bovendien houdt een bacterie-ecologie zichzelf in stand: de poep van de één is voedsel voor de ander, en de poep van de ander beschermt nummer 1.

Handig om te hebben dus, die metabiotica. Hoe krijg je ze? Ze komen natuurlijk voor op plekken waar bacteriën zitten. Dus in gefermenteerde voedingsmiddelen. En eet je die niet genoeg - dan ook weer in supplementen zoals Molkosan (melkwei) en Hylak forte. Die zijn er immers als aanvulling voor alles wat jij dagelijks niet in je mond aan het stoppen bent. Is je darmflora eenmaal compleet, dan maak je je eigen metabiotica. Maar ja, bij wie is dat nu het geval...

Synbiotica

Syn komt van Synergie, dat 'een succesvolle samenwerking' betekent. Een samenwerking waarbij de som der delen meer is dan het totaal van de losse onderdelen. Voor de niet-metafysici onder ons: 1+1=3.

Het is eigenlijk een beetje flauwe term, want het betekent in de praktijk niets anders dan de combinatie van pre- en probiotica. Je kunt wel bacteriën toevoegen, maar als die niet genoeg te eten hebben, overleven ze ook niet. En je kunt wel bacterievoedsel toevoegen, maar als er niet genoeg bacteriën zijn om het op te eten, heb je er weinig aan. Dus pre- en probiotica samen doen méér dan prebiotica en probiotica apart. Vandaar de synergie en dus synbiotica.

Maar de echte synergie krijg je natuurlijk pas als alle neuzen dezelfde kant op staan. Als alles in je leven je bacteriën helpt:

  • door in de tuin te werken
  • niet te overdrijven met de hygiëne
  • antibiotica zoveel mogelijk te vermijden (en let op: dan bedoel ik NIET dat je niet naar de huisarts moet gaan voor een kuurtje als dat nodig is, maar wel dat je de dagelijkse antibiotische stoffen zoveel mogelijk moet weglaten)
  • door weinig voeding te eten die je bacteriën beschadigt en die de slechte stammen juist voedt (zoals suiker, witmeel, en synthetische geur- kleur- en smaakstoffen)
  • door dagelijks voedingsmiddelen met pre, pro, meta en syn te eten
  • je weinig stress hebt (die bevindt zich ook in de top drie van bacteriekillers)

Lukt het je echt om dit allemaal te doen, dan kom je een heel eind wat betreft darmgezondheid. Maar weet ook dat als je darmflora helemaal onderuit ligt, niet alles zal helpen en sommige dingen zelfs een tegengesteld effect zouden kunnen hebben. Maar daarover een volgende keer meer!

De vraag van vandaag:

Waar zitten de pre, pro, meta en syn in jouw dagelijkse voedingspatroon?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (41)

Corriedejong
7 Feb
Welk merk synbiotica is het beste of moet je alleen probiotica nemen
De Groene Vrouw
8 Feb
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Jolanda
7 Aug. 2018
Hallo,

Jehhh wat een info hierow. nieuw is voor mij die metabiotica en die synbiotica. Ben alleen redelijk bekend met de probiotica, de pre wat minder. Maar wat ik nu zo lees, denk ik, wat moet ik nu nemen? Ik eet natuurlijk normaal, geen bewerkte voeding, weinig brood, weinig aardappelen, weinig pasta, veel groente/fruit tot 400-500 gr per dag, geen transvette, maar de natuurlijke vette, olijfolie, ghee, kokosolie, walnoot (olie met omiga 3), maak mijn (pasta) sausen zelf, eet zo gevarieerd mogelijk, kortom ik hanteer de 80/20 regel. Maar toch merk ik dat mijn darmen niet helemaal optimaal werken, daar komt bij dat ik in een lange bijzondere menopauze zit, nog niet in de post-meno pauze, mijn eierstokken maken nog steeds eicellen aan...... zonder bloeding...... dus dit werkt ook mee aan het functioneren van de darmen. Ondanks ik natuurlijk normaal eet, moeten we ook realitisch zijn, moeder aarde raakt uitgeput, de voedingsstoffen die er ooit in groete etc zaten is vele malen minder, komt bij dat vele groentens ook nog eens gemanipuleerd zijn. Biologisch tracht ik zoveel mogelijk te kopen, maar zodra er plastic omheen zit, laat ik het liggen, ivm zero waste leven, helaas geen bio winkel in de buurt, of ik moet in de auto, tja dan ben ik ook niet bewust bezig.

Maar om een lang verhaal kort te maken, eens in het jaar neem ik een probitica voor mijn darmen, effe een kuurtje. Maar nu ik dit lees, denk ik, moet ik niet aan de pre, meta of synbiotica? Welke beveel jij mij aan en waarom? Is er ook een mix van alle 4 de preparaten?
De Groene Vrouw
7 Aug. 2018
Het is ook veel info. Daarom heb ik die verdeeld over 450+ blogs en natuurlijk de boeken:
http://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-gezond-van-mond-tot-kont/
http://groenevrouw.nl/product/poepdokter-bakt-bruin/

Daar staat al een schat aan (praktische!) informatie in over hoe je goed voor je darmen & flora zorgt.
Heb je meer persoonlijke hulp nodig, dan help ik je graag verder in het Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/ :-)
Jolanda
22 Sep. 2018
Dank je wel. Zal dit onthouden en effe opslaan, wie weet tot het half uurtje kennis.
Roos
18 Jun. 2018
Ha ik wil wel iets leuks schrijven! Bedankt voor je duidelijke uitleg :)
Helaas zou ik van alles willen proberen en zeker al die testen van meten = weten maar als je helemaal geen cent te makken hebt zoals ik dan blijf je hangen in 20 jaar buikpijn.
Nu heeft een vereniging hier in België die b.v. mensen helpt met een bestaansminimum en langer dan een half jaar chronisch ziek zijn, voor mij een darmfloratest betaald ( ook leuk )en ik heb die wel uitgebreid bestudeerd want ik ben natuurlijk een wandelende darmprobleem-encyclopedie zo langzamerhand.
Er is dus het e.e.a. gevonden dat niet ok is, en waar ik bijvoorbeeld niet uitkom is dit: bij 'residente flora' is alles oke, behalve bifidobacterium die staat op 10^8 en dan schrijven ze erbij 'de anaerobe flora daar is een duidelijk tekort en dit heeft gevolgen voor de darmfuncties o.a. het omzetten van korte keten vetzuren, wat invloed heeft op de darmdoorbloeding en peristaltiek'.
Kunt u mij verder helpen alsjeblieft?
Dus eigenlijk zou ik dus wel zo'n anaerobe bifidobacterie voorgeschreven moeten krijgen? Ik weet gewoonweg niet wat ik moet doen en wil zo graag van die buikpijn af.
Warme groetjes,
De Groene Vrouw
18 Jun. 2018
Als je geen cent te makken hebt, is dat een heel vervelende situatie maar niet een reden voor mij om in dezelfde situatie te belanden, wat wel zou gebeuren als ik alles gratis zou doen ;-) Ik heb je graag verder, maar mijn tijd is waardevol en dus vraag ik je ook om die te betalen. Dit is tenslotte mijn 'day job'.

Alle gratis informatie vind je in de 500+ blogs op deze site. Iets meer samengevatte informatie vind je in het boek. En wil je mijn persoonlijke hulp, dan kan dat in een consult - waarbij ik je er wel op wil wijzen dat ik je pas kan helpen als ik alle informatie compleet heb, wat kan betekenen dat je eerst meer onderzoeken moet laten uitvoeren voordat ik een gedegen behandelplan kan opstellen. Ik doe - zelfs niet voor mensen zonder geld - helaas niet aan half werk ;-)
toccatafuga565
20 Feb. 2018
Ik heb gemerkt dat wanneer ik ietsje gefermenteerde stukjes verse cocosnoot eet (merkbaar aan zurig glad laagje, dus even over datum), mijn ontlasting de volgende dag verrassend soepel verloopt.
Misschien n idee voor mensen als ik, met 'luie darmen'...
Jeanette
10 Dec. 2017
Heel goed om te weten en jammer genoeg staan er niet veel voedingsmiddelen beschreven dat mijn
Darmflora weer normaal kan functioneren en daar ben ik opzoek. Wat ik heel goed vind dat er wel de
Knollen genoemd zijn die Inuline bevatten en rijk aan vezels. Kan er nog een vervolg komen ook wele merken aan probiotica met de juiste stammen goed zijn om de darmflora te verbeteren. Op dit moment
Slik ik dagelijks ee capsule van Probiotic Caps Forte van Nutrisan en het heeft 20 miljard microbiotica per capsule met daarbij tegen maagzuur bevat die ook FOS ( Fructose -Oligo-Saccharide )- Gutenvrij.
Maar nu bestaat er ook LGG dat goed wordt aanbevolen omdat het van menselijke oorsprong is.
En wat ik dan al inneem zou m.u.v. ( l.Plantarum ) alle andere soorten van koemelk afkomstig is, en er
wordt geen FOS in gebruikt. Ben ik nu wel goe bezig om de juiste Probiotica in te nemen. Graag ook
hierop jouw antwoorden eventuele advies ervoor.

Bedankt, bedankt, jouw informatie zal heel veel baat hebben in mijn ontlastingsproces van mijn darmflora.
Graag jouw e-mail voor het gemis dat er nog bij kan horen als informatie.
Groetjes, Mw. J. Wattimena.
De Groene Vrouw
10 Dec. 2017
Hoi Jeanette,
Als je meer informatie en inspiratie wilt voor prebiotische voeding, is het tweede boek zeker iets voor jou: http://groenevrouw.nl/product/poepdokter-bakt-bruin/ :-)
Ook hier op de site vind je genoeg info & recepten, als je even zoekt.
Silvia Grijseels
22 Apr. 2016
Ik vermoed bij mij een overgroei van bacteriën. Is het dan niet juist slecht om de bacteriestammen aan te vullen door pre en probiotische voeding?
De Groene Vrouw
22 Apr. 2016
Nee, dat is niet helemaal hoe het werkt... ik leg het je graag uit, maar het is nogal een verhaal. In mijn nieuwe boek De Poepdokter (verschijningsdatum eind mei 2016) vind je er meer informatie over. Of, als je geen zin hebt om te wachten, help ik je graag verder in een Half Uurtje Kennis: http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
:-)
karlein
10 Oct. 2015
Vraagje; veel vrouwen in mijn omgeving zijn lyrisch mbt waterkefir (en claimen dat dit de ultieme oplossing is mbt goede darmflora) en heb ik ook even uitgeprobeerd . Ik gebruik nooit alcohol en de smaak van water kefir doet me aan alcohol denken en voelde ook raar in mijn buik, ik twijfel of water kefir dan wel zo gezond is ? Ze zeggen dan dat alcohol ook bij fermentatie hoort,maar alcohol is toch niet gezond ?
Nienke Tode-Gottenbos
11 Oct. 2015
Goeie vraag! Ik zet hem op de Grote Blogpost Ideeën Lijst. :-D
Susan
22 Sep. 2015
Je hebt dus pro & pre en meta & syn.
Is het afhankelijk van de klachten welke van de vier je moet gebruiken?
Ik heb nu Hylak Forte, een meta dus. Deze gebruik ik voor mijn dochter van zeven die non-stop klaagt over buikpijn en misselijkheid. Urine en bloed zijn al onderzocht en daar komt niks uit, vandaar dat ik dit nu wil proberen. Zou u mij ook Hylak adviseren?

Hartelijke groet,
Susan Rijks
De Groene Vrouw
22 Sep. 2015
Hoi Susan,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Merel
30 Aug. 2015
Wat een mooi en helder geschreven informatief stuk, dank. Iemand een tip voor een goed synbioticasupplement?
De Groene Vrouw
31 Aug. 2015
Kijk even bij ons in de webwinkel. Zo even uit mijn hoofd heeft alleen Bio-Kult geen prebiotische vezels, al onze andere probiotica wel. En we hebben de prebiotica ook los (Symbio Intest) :-D
Monique de Man
16 May. 2015
Hartelijk dank voor dit helder overzicht. Als dietist kom ik best wat mensen tegen met darmproblemen, die niet altijd direct te herleiden zijn naar afwijkingen in de darm of onderliggende ziekte. Het voedingspatroon wijst wel heel vaak richting gebrek aan diverse vitaminen, mineralen en dus ook aan pre pro syn enz.
Het consumeren van wortels en knollen is niet meer zo gewoon in het Nederlands voedingspatroon. Ik probeer mensen te bewegen richting zelf eten koken, gebruik bio en seizoensgroenten. Met kinderen oogst en kook ik op een stadboerderij . Wortels en knollen staan geregeld op het menu met een spoortje aarde dat er niet afgewassen is :)
nien
25 Feb. 2015
Hoi Groene vrouw,
Bedankt dat jij je kennis wil delen!
Orkideh
17 Oct. 2014
Ik heb een vraag,
Zijn er ook producten op de markt die zowel pro-als prebiotica bevatten?
De Groene Vrouw
17 Oct. 2014
Ja hoor, best veel. Kijk naar producten met FOS of Inuline, dat zijn de meest voorkomende prebiotische vezels; de naam synbiotica wordt ook wel gebruikt zoals je in het artikel kunt lezen.
Rebekka
22 Sep. 2014
Ik ben aan het experimenteren met rauwe BD melk om yoghurt te maken. Nu heb ik nog wat capsules Flora Balance liggen. Heeft het zin om die erdoor te mikken en zo prebiotische yoghurt te creëren?
Rebekka
22 Sep. 2014
Ik bedoel: prObiotisch, prE is het al, als ik bovenstaande goed begrijp. ; )
De Groene Vrouw
22 Sep. 2014
Je kunt het altijd proberen. Of het ook echt lukt, hoor ik graag een keer! :-D
Rebekka
22 Sep. 2014
Hoe weet je of het gelukt is? ; )
De Groene Vrouw
22 Sep. 2014
Dan is het niet smerig ;-)
Gretha van Loenen
27 Apr. 2014
gewoon ronduit bedankt, voornamelijk door mijn darmen, lieve groet
Margriet
8 Apr. 2014
Ik las laatst iets over resistant starch als voeding voor je darmbacteriën. En dan in de vorm van drie maal daags een theelepel aardappelzetmeel opgelost in een glas water. Ik ben daar nu 2 weken mee bezig en voel wel het één en ander gebeuren in mijn buik. In elk geval heb ik nu een regelmatigere stoelgang.

Margriet
De Groene Vrouw
8 Apr. 2014
Ja, je voert je bacteriën prebiotische vezels. Dat is wat resistant starch is. Maar ik moet toch eens een keer bloggen over die hopeloos tekort schietende methode van Melchior... daar spreekt een wetenschapsenthousiasteling, maar geen therapeut.
linda
20 Nov. 2014
Heb je hier inmiddels al over geblogd? is mais zetmeel ook resistant starch?
Hoezo is deze methode hopeloos?
Is gewone wortel ook een prebiotisch middel? en gewone aardappel in plaats van zoete aardappel?

groeten Linda
De Groene Vrouw
20 Nov. 2014
Nee, nog niet. Er is nog zoveel dat ook interessant is om over te bloggen...
Ik ben overigens omkoopbaar ;-)
Suuz
4 Apr. 2014
Het zou nog beter kunnen, maar er zitten al veel goede voedingsmiddelen in ons eetpatroon; yoghurt, pompoen, pastinaak, asperge, ui, appen en banaan. Bataat heb ik ook in de kast liggen, maar die heb ik al een poos niet meer gegeten.
Wat hygiëne betreft zijn we niet overdreven. Ik vergeet mijn kinderen altijd handen te laten wassen voor het eten. Al laat ik ze wel wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en als ze in de modder hebben gegraven. Mijn jongste stopt nog wel eens wat in zijn mond als hij buiten rond scharrelt. Een takje om op te kauwen of een steentje om op te sabbelen. Die laatste vis ik dan wel uit omdat ik bang ben dat hij hem anders inslikt, maar verder gaat ie zijn gang maar. Mijn oudste werkt graag met zijn handen. Lekker graven in de modder enzo. Dus die krijgt vast ook genoeg bacteriën binnen.
Zelf werk ik ook af en toe in de tuin. Dat doe ik met blote handen (behalve als ik zwanger ben vanwege de vele katten hier in de buurt). Schoonmaakmiddelen met chloor of dettol gebruik ik niet. Ik maak nog een restje allesreiniger op en dan ga ik mijn eigen schoonmaakmiddel maken. (Ik ken trouwens mensen die elke dag hun aanrecht afnemen met chloor. Tegen de beestjes...)
Over het geheel genomen denk ik dus wel dat het goed zit met onze bacterie inname.
ineke knight
26 Mar. 2014
Dank je wel voor zoveel goede informatie!
Geweldig om als oma van heel veel kleinkinderen het roer om te kunnen gooien en weer normaal te gaan eten en drinken. Goed voorbeeld doet goed volgen, alhoewel mijn kinderen mij voor gingen.
chantal
25 Mar. 2014
Ik gebruik sinds een paar maanden dagelijks biologische rauwmelkse kefir.
Omdat ik moet kiezen of ik mijn geld besteed aan een potje probiotica of aan de kefir, kies ik nu voor kefir omdat het meteen voedzaam is ook. Ik ben er nu zo aan gewend dat ik het erg mis in mijn voedingspatroon als ik het eens een week niet heb.
Verder krijg ik heel beperkt suiker binnen. En heb ik sinds een paar maanden bataat en pompoen regelmatig op het menu staan.

Bedankt voor dit blog, het zet mij weer even aan het denken op welke weg ik nu ben en welke stap ik nu kan gaan nemen ter bevordering van de bacteriestammen en mijn darmen en van mijn fitheid.
Mascha
25 Mar. 2014
Mijn dank is weer groot !!
Ik was nét op zoek naar het verhaal over darmonderzoek en welke bacteriestammen nou waar goed voor waren en hoe dat nou ook alweer zat met gefermenteerde producten..
Staat dit geweldige stuk online!!!!
Enige tijd geleden hebben we gemaild over menstruatiecups, wasbaar maandverband en vaginale probiotica nav mijn hardnekkige schimmelinfecties, dit heb ik nog steeds niet onder controle..
Maar dankzij jouw verhaal begrijp ik er nu weer een heel stuk meer van!
Dank u Groen Vrouw, je bent geweldig!

Groetjes Mascha
Linda
25 Mar. 2014
Ik ben het helemaal eens met René, bedankt voor deze 'inside information'! Weer wat kennis rijker.. het is te idioot voor woorden dat we (de meesten althans) dit soort dingen niet zelf weten!
Dankjewel Groene Vrouw.
Marijke
24 Mar. 2014
Wij eten afwisselend kwark, yoghurt, geitenyoghurt (helaas wel t spul uit de supermarkt, dus op dut gebied nog winst te behalen), waterkefir en heeeel af en toe zelf gefermenteerde groenten. Wat kan ik nog meer voor goeds eten?
Femke
24 Mar. 2014
Ik vind het best lastig om dit in ons voedingspatroon te krijgen. Probeer het wel door suikers te vermijden en meer fruit en groente te eten. En ach, handen wassen zijn wij eigenlijk vrij makkelijk in. Mijn kinderen kijken zelfs raar op als ze bij een ander kindje ineens hun handen voor het eten moeten wassen.
Ik merk dat mijn darmflora echt niet goed is door terugkerende schimmelinfecties. Helaas op dit moment niet de financiële middelen om dat echt groots aan te pakken. Dus doe ik wat ik kan. Ik probeer wat meer gefementeerde producten te eten en varieer waar mogelijk met de soorten yoghurt die we eten. Ik heb namelijk altijd begrepen dat de bacteriestammen in bijvoorbeeld Griekse yoghurt weer heel anders zijn dan die van onze nederlandse yoghurt.
Dus in ons geval kleine stapjes. En dan maar hopen dat dat voorlopig genoeg is...;)
René
24 Mar. 2014
Weer zo'n fijn artikel waar je als mens rijker van wordt. Kennis is macht, is de gevleugelde uitspraak, maar ik zou van 'macht' liever 'rijkdom' willen maken. Want wat is het lekker als je dit soort dingen gewoon weet en begrijpt? Dankjewel weer voor dit cadeautje.
De Groene Vrouw
24 Mar. 2014
:-D
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy