Blog

Prebiotische Pasta

25 Jan. 2016

Stel, je kind moet glutenvrij. Maar je bent niet zo'n ouder die de hele dag in de keuken wil staan, of die zin heeft om drie verschillende pannen met eten te koken. En je hebt ook niet bepaald geld om al je koekiemonsters gezinsleden te voeden met dure glutenvrije pasta. The struggle is real, folks.

Zoals je misschien weet ben ik sowieso niet zo'n voorstander van borden vol pasta met een kwak saus en voor de vorm een schepje groenten. Daarom eten wij dus wél gewoon allemaal glutenvrije pasta, maar ik vermoed dat ons pasta-aandeel ongeveer de helft is van wat andere mensen doorgaans op hun bord scheppen. De rest wordt natuurlijk opgevuld met veel groenten, wat grasgevoerd vlees en af en toe een boon. Wat niet goedkoper is dan pasta, maar wel een stuk gezonder - en ik betaal liever voor voedingsstoffen dan voor lege calorieën.

Konjacpasta

Maar nu is er iets nieuws. Konjacpasta. Wat? Pasta waar je dronken van wordt? Euh nee (was het maar zo'n feestje). Geen Cognac maar Konjac. Da's een plantje. In het Latijn heet hij Amorphophallus konjac - je begrijpt waarom ze die tweede naam als roepnaam hebben gekozen. Je kent hem misschien van het sponsje om je gezicht mee te reinigen... dus dan lijkt het niet heel logisch om het ook in je gezicht te stoppen. Maar toch kun je de Konjac ook eten. Alleen niet die spons, dat lijkt me niet lekker.

De knol van de Konjacplant (die trouwens ontzettend mooi is, kijk maar - snap je ook gelijk waar die eerste naam vandaan komt) is eetbaar en bestaat voornamelijk uit water en vezels. Het wordt al langer verkocht in capsules, omdat de vezels 'honger zouden onderdrukken'. En nu blijkt er ook iets anders mee te kunnen, namelijk pasta maken.

Deze pasta wordt aangeprezen als 'vetvrij, suikervrij, glutenvrij en rijk aan vezels'. En technisch gesproken hebben ze daar min of meer gelijk in. Vetvrij is niet zo moeilijk, suikervrij en rijk aan vezels is een beetje een contradictio in terminis maar ik neem aan dat ze bedoelen 'geen toegevoegde suikers' en glutenvrij is ook niet zo lastig als je iets niet van granen maakt. Leuk bedacht en voor een keer dus niet gelogen.

Prijs, Kwaliteit & Smaak

Ik ontdekte het misschien wat laat, want terwijl ik het netjes online bestelde haalde mijn man het intussen gewoon bij de Aldi. En het schijnt ook al bij de Action te liggen (wat meestal een teken is dat je echt de boot gemist hebt en dat de hele wereld iets weet dat jij nog niet wist). Bovendien bestaat het in de Oosterse keuken al jaren (eeuwen? - geen idee), dus het is niet alsof we iets nieuws hebben uitgevonden.

Ik zou je niet kunnen zeggen of er kwaliteitsverschil is tussen deze verschillende merken, want de bestelde pasta is nog niet binnen en die van de Action heb ik niet geprobeerd. Naar ik online lees schijnt die nogal smerig te zijn. De versie die wij gisteren gegeten hebben kwam dus van de Aldi en ik vond hem lekker. Of lekker: gewoon, zoals pasta smaakt.

Wij hebben de 'Noodles' gegeten, met kip en groenten uit de slowcooker. Per saldo ligt er dus niet heel veel op je bord en wij hadden aan 1 zakje (Vitalis, 200 gram, 99ct) genoeg voor 2 volwassenen en 1 kind. Ik kan me voorstellen dat als je de pasta eet zoals mensen normaal gesproken pasta eten (een pakje van dit per persoon en dan een kwakje saus erover dus), dat het dan misschien niet lekker is. Of het ligt aan het merk, want ik lees vooral minder goede verhalen over het merk van de Action.

Het merk dat ik besteld heb (Slim noodles) is duurder (200 gram voor €2,95) en heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar ik heb manlief nu al opdracht gegeven om de plaatselijke Aldi in elk geval maar leeg te kopen. Het spul is houdbaar tot 2017 (voor zover ik kan zien niet door enge conserveermiddelen maar door vacuüm verpakking) dus daar kunnen we voor 99ct per pakje wel een voorraadje van aanleggen.

De smaak van deze versie vond ik dus alvast prima. De 'spaghetti'-versie heb ik nog niet uitgeprobeerd (maar hoeveel anders kan het smaken met exact dezelfde ingrediënten). Er is ook nog een rijstversie, maar die laat ik links liggen. Als ik rijst wil eten, eet ik gewoon rijst en dit spul is een tikkie glibberig - wat ik voor noodles niet erg vind maar voor rijst lijkt het me een gruwel qua mondgevoel. Maar dat ben ik. Voor 99ct zou je het natuurlijk een keer zelf kunnen uitproberen.

Gezondheid

Maar dan. Is het ook gezond? Als ik er een voorraad van aan wil leggen, kun je ervanuit gaan dat het in elk geval niet heel ongezond is. Laten we er even naar kijken. Allereerst de vezels. Het idee is dat je een vol gevoel krijgt zonder calorieën. Nu ben ik absoluut geen voorstander van calorieën tellen, maar daar gaat het nu even niet om. Een gevuld gevoel krijgen zonder voedingsstoffen, daar word ik op zich niet blij van.

De Konjacpasta heeft bijna geen voedingsstoffen - geen vitaminen, mineralen, sporenelementen of antioxidanten. 'Leeg', zou je dus denken. Maar zo simpel ligt het niet. Het bestaat namelijk bijna geheel uit een andere interessante stof, glucomannan. Dat is een oplosbare vezel (vandaar dat 'vezelrijk') en die is hartstikke prebiotisch.

Je darmflora eet zich er een feestmaal aan, en aangezien we doorgaans veel te weinig vezels binnenkrijgen (zowel oplosbare als onoplosbare), is dit best een welkome aanvulling. Bovendien is een langer verzadigd gevoel natuurlijk mooi meegenomen (al zou ik er nog wel wat goede vetten en eiwitten aan toevoegen, al is het maar voor de completerigheid).

Verder bevatten veel merken (in elk geval deze drie) één of twee hulpstoffen. Vrijwel altijd calciumhydroxide om de noodles steviger te maken en soms titaandioxide (Slim noodles wel, Vitalis/Aldi noodles niet) om het witter te maken. Over titaandioxide heb ik al eens geschreven en ik hoef het niet per se in mijn eten (al zal ik een enkel bordje pasta met dit spul ook niet vermijden). Als je de versie kunt vinden zonder, vind ik dat aan te bevelen.

Calciumhydroxide is ook zo'n twijfelgeval. In het Nederlands kan er weinig over vinden, behalve een paar paniekverhalen dat het 'ook in verf zit!' wat natuurlijk he-le-maal niks zegt over de gezondheid ervan. De Amerikanen zijn al wat scheutiger met de informatie en laten zien dat het eigenlijk op heel veel plekken in de voedingsindustrie gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij het inmaken van groenten, het maken van maismeeltortilla's en als calciumsupplement in vruchtendrankjes. Beseffende dat dat dus net zo goed he-le-maal niks zegt over de gezondheid ervan, denk ik ook: als het zo veel gebruikt wordt en het echt naar spul was geweest, had er intussen wel een serieuze health blogger over gesproken.

Afijn, je moet alles zelf weten, maar zelf denk ik dat af en toe een bordje van deze 'pasta' met calciumhydroxide niet heel veel kwaad kan. Het schijnt bij de Jumbo ook te koop te zijn onder de naam Shirataki noodles (wat overigens ook de oorspronkelijke naam is van voordat wij Westerlingen ermee aan de haal gingen voor onze slanke lijn). Die versie is dan zónder dit goedje, waardoor de noodles iets minder stevig maar wel wat taaier schijnen te zijn. Hey, je moet alles een keer proberen dus deze week eten wij een paar keer pasta en ik hoor ook graag jullie ervaringen.

Nadeel

Tot slot zit er wel één nadeel aan deze prebiotische pasta. Zoals ik al zei is het een feestje voor je darmflora. En darmflorafeestjes zijn nogal eh, luidruchtig. En ze stinken ;-)

Ja, je kunt er wat winderigheid van krijgen. In principe gaat dit over naarmate je darmflora gewend raakt aan het binnenkrijgen van meer van dit soort vezels (bedenk: onze voorouders aten zo'n 140 gram vezels op een dag, wij vaak nog geen 20). Het kan geen kwaad en je kunt het voorkomen door dus niet idioot veel van de pasta te eten. Maar het is misschien handig om deze pasta niet voor te schotelen aan je nieuwste Tinder-overwinning. Just sayin'.

De vraag van vandaag:

Heb jij wel eens Konjacpasta gegeten?

Vertel ons wat je ervan vond in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (25)

Debby
6 Mar
Hoi! Weet iemand of die pasta bij de Aldi nog steeds te krijgen is, en zo ja, waar staat hij dan? Ik was er vandaag, maar kon 'm niet vinden. Nu zie ik dat dit artikel al 3 jaar oud is, dus misschien hebben ze 'm inmiddels niet meer?
De Groene Vrouw
7 Mar
Geen idee, maar ze hebben het inmiddels ook bij de gewone supermarkt. Het heet dan anders, Shirataki!
Elona Quaak
13 Sep. 2017
Hai,
Nou heb ik zelf een uitstekende darmflora daar doe en laat ik veel voor.... maar was toevallig in een religieuze boekenwinkel aan het neuzen toen ik daar in gesprek raakte met de eigenaar. Ik vertelde hem dat ik aan hem zag dat het niet goed met hem ging en hij vertelde het een en ander. Zelf had ik hem al eerder wat eigen advies gegeven en hij heeft helaas te veel antibioticakuren gehad.
Vandaag dus zag ik hem weer....de pijn was minder maar de bacterie Clostridium Difficile krijgt de arts niet weg.

Ik vertelde hem doorverwezen te worden en zou hem wat meer op de hoogte brengen van wat alternatieve zaken.
Nu dacht ik dat boek is al iets.
Maar ben je bekend met deze bacterie en wat weet je ervan!
De Groene Vrouw
13 Sep. 2017
Eh... ja. Ik ben bekend met C. difficile en wat ik ervan weet kan ik je niet in één zin vertellen. Veel te veel informatie en de behandeling ervan is zo mogelijk nog uitgebreider dan de uitleg. Als hij een hardnekkige C. diff infectie heeft, behandelen we hem na 1 oktober graag binnen het Darmflorapakket. Met het boek ga je hem interessante informatie geven maar gaat hij het helaas niet redden, daar is het boek niet voor gemaakt...
Stefan
25 Feb. 2017
Ik probeer nu.al een week koolhydraten te beperken. Bij de albert heijn verkopen ze bloemkoolrijst. "Rijstkorrels" gesneden uit bloemkool. Even koken of wokken....klaar. beter dan de konjac rijst die vind ik.waterig. De conjacpasta bevalt me beter maar ik blijf gewone pasta lekkerder vinden.....conjacpasta doet me.nog altijd een beetje denken aan rubber/plastic.....maar dat is het natuurlijk niet. Als de wil om wat af te vallen groot is en je trek ook....dan is het toch wel een ideaal product. Ik moet er misschien nog aan wennen.....
marjan
7 Apr. 2016
Hoi,

ik eet ook al langere tijd de konjac producten, ook ontdekt in de Aldi. Ook de rijst. gewone rijst heeft meer smaak, maar geeft ook sneller een vol gevoel. De konjac rijst is wel een aangename vulling/vervanger voor de gewone rijst. Smaaktuiteraard ook goed. Qua mondgevoel vind ik het prima. iets meer glibberig, maar met je vlees en groenten valt dat reuze mee.

Ook wij eten met zijn 2tjes 1 zakje. en daar blijft dan soms nog iets over, want mijn idee van pasta of rijst is dat dat eigenlijk het bijgerecht is en de groente en het vlees de hoofdbestanddelen moeten zijn. Maar het is maar wat jezelf wilt natuurlijk.

ik ben er zeer tevreden over
Janneke
16 Feb. 2016
Hik, dacht dat je cognac met pasta bedoelde, voelde me al wat aangeschoten te voelen..
Charlotte
13 Feb. 2016
Bijzonder... Ook ik heb onder een steen geleefd blijkbaar ?
Wij eten de laatste tijd gemiddeld 1 keer per week oid pasta zonder pasta waarbij we de pasta vervangen voor courgettes (1 courgette per persoon) bevalt ons ook heel goed.

1 van onze kinderen heeft snel buikpijn en last van winderigheid, dus proberen nu eerst zoveel mogelijk brood/gluten te vermijden om te kijken of dit veranderingen met zich meebrengt. Ik weet niet of dit nu voor ons slim is om uit te proberen ivm de neveneffecten ? Of zou het juist goed zijn?
twogirls
3 Feb. 2016
interessant, ik had er nog nooit van gehoord;
Wij eten met zn vieren altijd 220 gram spelt pasta.
Weet je of deze Konjacpasta dan toch gezonder is?
Bedankt!
De Groene Vrouw
3 Feb. 2016
Het is per definitie gezonder :-)
marjo
3 Feb. 2016
Vandaag aangenaam verrast. Ik heb een pakje kunnen scoren bij de lokale toko. Ik moest even wat overwinnen, want op een of andere manier vond ik het er niet erg smakelijk uitzien. Ik heb het gebruikt als spaghetti in een heerlijke groente tomatensaus en ik vond het minstens zo smakelijk als pasta. Nu manlief nog voorschotelen, ik zeg niets, afwachten wat zijn reactie is....
Annie
3 Feb. 2016
Ik gebruik al jaren het spul van Action.
De rijst versie.
Tussen de middag maak ik soep (knolselderij-, pompoensoep e.d.).
Als "vulling" voeg ik een half zakje toe.
Heerlijk.
Sara
28 Jan. 2016
De eerste keer dat ik er in aanraking mee kwam was in 2003. Ik volgde het Atkins dieet en wilde eindelijk eens iets wat op pasta leek. Ik helemaal stad en land afgereisd. En ja eindelijk vond ik het bij een Japanse winkel. Ik kocht het regelmatig niet wetend dat het een hype werd. En nu ook fijn om te weten dat het prebiotica is.
Jolanda
27 Jan. 2016
Nou, fijn dat jij er enthousiast over bent. Wij hebben ze gegeten, de Action versie dan, van Aldi nog niet meegekregen, bij deze bedankt!
Maar.. ik (en hier in huis allemaal eigenlijk) vond het niks. Voelde/proefde als tja hoe zal ik het noemen, als inktvis, rubberig.. smaakloos brr Voor mij echt niet voor herhaling vatbaar. Veeeeel liever alleen groente dan dit nog eens 'proberen'. Liever beetje 'gewone' 'verkeerde' pasta dan dit..
Stella
27 Jan. 2016
Dat zal ik dan ook maar eens proberen. Alleen al vanwege de broodnodige variatie is dat de moeite waard.

Ben jij trouwens bekend met het gluten- en nogmeervrije zuurdesembrood van Yam, inspired by Ralph Moorman. De zuurdesembroden van Yam zijn op basis van havermout. Het zou in samenwerking met Jumbo op de markt gebracht worden. Door het lange desemproces zit er elk geval geen fytine erin. Maar 't is zo lastig te krijg. En duur maar wel biologisch: half broodje voor € 4,25 meen ik me te herinneren.
De Groene Vrouw
27 Jan. 2016
Ja, hier bij de Jumbo te krijgen.
Ik vind ze wel lekker, maar de kinderen eten ze niet graag... dus in de praktijk koop ik het zelf niet vaak.
Saskia
27 Jan. 2016
Slimpasta! Jeetje had um voor een heel andere reden gekocht en gebruikt en weer gelaten voor wat t was want ik ging eerst maar eens concentreren op gezond eten en daarmee afvallen. Twijfelde ook een beetje over de gezondheid. Want dieet producten zijn niet altijd zo gezond. Goed het gaat dus weer in t mandje.
De Groene Vrouw
27 Jan. 2016
Persoonlijk vind ik het dan ook een beetje stom dat het als dieetproduct verkocht wordt... ik zou het inschieten als prebiotische pasta en dan mag het dus Altijd, in plaats van alleen Als Je Op Dieet Bent ;-)
Meibloempje
25 Jan. 2016
Ik heb die van de Action. Als je de verpakking opent ruikt het nogal niet aanlokkelijk. Maar inderdaad, even afspoelen en meesudderen met je saus/groenten, en het is een heerlijk hapje. Ik vind het een uitkomst (reageer niet goed op tarwe).
Kim
25 Jan. 2016
Ik heb nu de spaghetti style pasta van Slendier in huis ( http://www.slendier.com/nl/ ) maar nog niet geprobeerd.. Op de een of andere manier klinkt het een beetje eng, vulling zonder calorieën.
De Groene Vrouw
25 Jan. 2016
It's the same stuff ;-) Dus zonder calorieën maar niet 'leeg' :-)
Brigitte
25 Jan. 2016
Ik eet de pasta vaker. Ook verschillende merken.
Bij de Aldi heb ik ze nog niet gezien en bij Action zou ik ze nooit kopen, weet niet waarom, maar toch.
De pasta en noodles zijn lekker, maar de rijstversie is waterig en smakeloos.
Ook vult het heel goed.
Het is wel belangrijk om de pasta eerst goed schoon te spoelen voor gebruik en je kunt deze dan gewoon aan je gerecht toevoegen en even mee opwarmen. Makkelijk toch?
Ook verkrijgbaar bij de bodyenfitshop.nl en dan heb je ze de volgende dag in huis.
En van winderigheid heb ik niets gemerkt, maar ik eet doorgaans hel veel groenten en fruit en andere vezels, dus daar kan het ook aan liggen.
Karin
25 Jan. 2016
Ik heb deze boot ook volledig gemist. Dank dat je deze ontdekking deelt.
Een ander alternatief voor glutenvrije, vezelrijke en niet dure pasta zijn brown rice noodles. Ik koop ze bij Amazing Oriental.
Max_G
26 Jan. 2016
Brown rice noodles zitten vol met arsenicum.
Sara
28 Jan. 2016
Gif kan dodelijk zijn, maar ligt er alleen aan in de hoeveelheden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy