Blog

Prik en bietjessalade

5 Jul. 2013

Het moederschap is vol ups en downs. Gisteravond was zo'n up mijn zoon, mijn bloedeigen zoon vroeg om bietjessalade. Want hij had honger en hij kon niet slapen. Mijn kind. Bietjessalade.

Ik voelde me even de beste moeder van de wereld, dat begrijpt u. Als ze honger hebben, willen ze eten. Echt eten, geen boterham met pindakaas of koekje of brinta - nee, echt eten. Met voedingsstoffen en al. Glory glory hallelujah.

Maar goed, geluk kan niet eeuwig duren. What goes up, must come down. Dus vanochtend voeg hij, met datzelfde heerlijke kleuterstemmetje en die mooie bruine ogen die me gisteren nog lieten rennen om bietensalade op te scheppen, om prik. PRIK, mensen. Mijn kind wordt een coladrinkende, chipsvretende MacDonaldspuber. Met een voorkeur voor bietjessalade.

Maar vooruit. Raap jezelf bij elkaar vrouw, en stel je niet zo aan. Bietjessalade en prik, dat doen we Groene Vrouw-stijl. En voor jullie het recept.

Bietjessalade

Je neemt:

 • 4-5 biologische kroten (dat zijn bietjes)
 • een half theelepeltje echt zout
 • een beetje kokosolie (naar smaak extra vierge of ontgeurd)
 • een beetje slagroom
 • een snuf kaneel
 • eventueel een geraspt appeltje of stukjes sinaasappel

Je doet:

 • Schil de bieten (onder water, dan heb je geen roze vingers)
 • Snij ze in vieren
 • Kook ze
 • Af laten koelen en raspen
 • kokosolie, slagroom en kaneel mengen
 • mengen met de bietenrasp, fruit en zout

Alternatief kun je 'm natuurlijk ook hartig maken, met wat meer zout, zonder fruit en kaneel en met wat herbes de provence.

Prik

Voorlopig toch nog maar even geen cola. Ik waarschuw vast: de eerste die mijn kind kindercola probeert te voeren wordt ontvriend. In het echte leven.

Je neemt:

 • diksap of versgeperse sinaasappel
 • spa marie-claire (ik vind gewone spa rood te heftig voor kinderen)

Mixen, klaar. Prik maar dan niet zo heel slecht. Grmbl.

De vraag van vandaag:

Waar liggen jouw grenzen voor kinder-eten?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (13)

Anique
30 Oct. 2013
Hier geen prik in huis. Als ze op een feestje ofzo is, heb ik geen bezwaar als oudste (9) cola vraagt. Beter dan flink stuiteren dan elke dag. Alles verbieden helpt toch niet.
Overigens vragen ze hier geregeld om fruit ... (heb koolhydraatarme methode nog niet ingevoerd dus ook wel om een boterham ;) ). En gaat de groente schoon op. Ben daar al aardig trots op!
In de lokale Jumbo geven ze geen snoepje meer bij de kassa, maar bieden ze fruit aan!!!
Marijke
6 Aug. 2013
Onze kids zijn ook dol op bietensalade. Ik maak het met stukjes haring, appel, augurken, met yoghurt en een klein beetje mayonaise. Evt. stukjes aardappel, voor een maaltijdsalade. Doet het erg goed als het buiten warm is...

Voor de prik, ik maak water kefir, daar zijn ze dol op en stiekem ook nog een beetje gezond.
Het is een extraatje voor het weekend, aangelengd met spa is die het lekkerste.
Marchien
10 Jul. 2013
Bietensalade ga ik er volgens mij niet in krijgen bij de mijnen, haha.

En qua prik, mijn kleuter is helemaal in de wolken van gewoon spa rood met een beetje water. Zonder sap ;) Met dixap bied ik hem ook maar gewoon niet aan, haha. Dan ben ik verloren ;)

Alleen die bietensalade... Hij lijkt mij heel lekker, even alternatief bedenken voor de slagroom, heb er 1 met lactose intolerantie en 1 met een KMA hier in huis, haha.
Nelleke
7 Jul. 2013
Het is Marie-Henriette;) Maar een leuk, herkenbaar verhaal verder!
kirsten
6 Jul. 2013
van de week nog een werknemer in de supermarkt vriendelijk doch licht geirriteert verzocht om mijn dochter van 2,5 niet ongevraagd een eierkoek te geven, (het kwaad was al geschied) waarop zij zegt; ik heb het toch aan haar gevraagd? duhh.....vind het een ondoordachte gewoonte van winkeliers om van alles en nog wat aan te bieden aan kinderen, bedoeld als klantenbinding? werkt bij mij averechts iig ;-)
Afieke
5 Jul. 2013
Ik heb nog geen kinderen, maar vind dit een leuk verhaaltje! Een zoon om trots op te zijn :)
Ps. Pakketje van Cute Cottons vandaag ontvangen, waarvoor mijn dank!
Claudia Cier-Zniewski
5 Jul. 2013
Mijn/onze grens voor kinder-eten? Dat wat bij de cola hoort...... de chips. Zo had mijn zoon van 9 al een tijdje zelf ontdekt dat 'smaakjes-chips' niet zijn ding zijn. Goed, zelf laten ontdekken werkt altijd beter dan afdwingen. Dus alleen naturel chips... uit de supermarkt. Totdat ik dus'bewuste' naturel chips meebracht. En hij tot de ontdekking kwam...... dat men hiervan nie zo veel eet..... een bakje (ja hoor, chips gaan wel in een bakje en niet uit een zakje, grijns) een bakje 'super-chips' vult niet, je blijft graaien...... een bakje 'bewuste-chips' en je zit echt vol. Heeft ie zelf ontdekt..... en de 'smaakjes-chips' bij Oma...... die laat ie nu vanuit zichzelf staan. Goed van hem!
Jacqueline
5 Jul. 2013
Bietensalade met een vinaigrette is ook heerlijk hoor.
Damp
5 Jul. 2013
Eh, spa marie-claire kan ik niet vinden, maar wiki geeft wel spa marie-henriette, een van nature koolzuurhoudend bronwater zonder toegevoegd koolzuur. En mijn gevoel zegt dat je spa-rood ook wel kunt aanlengen met kraanwater, het is er idd heftig genoeg voor.
De Groene Vrouw
5 Jul. 2013
Nou, dan bedoel ik dat. Die mintgroene. Je denkt toch niet dat ik oplet als ik in de supermarkt loop hè?
Jojo
5 Jul. 2013
yogidrink en idd cola! of alles waar prik en/of zoetstoffen inzitten.

Vooral yogidrink is een lastige want er zijn mensen die dat na veel waarschuwingen en veel uitleg het toch nog geven! en niet per ongeluk ofzo. Daar kan ik dan best wel boos om worden! Het zijn toch mijn kinderen?
Mini-Me
5 Jul. 2013
Als je bieten ín de schil kookt, kun je de schil er zo af pellen ;-)
Ellen
5 Jul. 2013
Kindercola, een misdaad tegen de kinderen! Ik ken serieus mensen die hun kinderen onder de 2 jaar die rommel uit een flesje lieten drinken..... Doe mij dan maar een bietensalade!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy