Blog

Probiotica bij baby & borstvoeding

17 Apr. 2015

Altijd weer een lastig onderwerp: als je een pasgeborene hebt aan wie je niets anders wilt geven dan moedermelk, maar het gaat mis met de darmpjes - geef je dan probiotica? En aan wie: aan Mama of aan Mini?

Voedende moeders zijn er over het algemeen redelijk van op de hoogte: een aantal stoffen schemert door in de borstvoeding en kan via die weg in de baby terechtkomen. Soms is dat onhandig (alcohol, medicatie, drugs) en soms is het juist een prima manier om stoffen door te geven aan de baby. Venkelthee bijvoorbeeld: geen goed idee om aan je baby te geven, maar prima als de moeder het drinkt. Maar hoe zit het dan met probiotica?

Bacterieborst

We hebben altijd geleerd dat het lichaam vol zit met bacteriën - aan de buitenkant. Alle oppervlakken die in contact staan met de buitenwereld (huid, vagina, oor, darm) zijn bevolkt door grote hoeveelheden bacteriën, schimmels en andere microflora. Als je misschien nog dacht dat je van jezelf was: nope, je bent eigenlijk één groot wandelend bacterievat. En gelukkig maar, want zonder hen waren we nergens.

Maar binnen in het lichaam, daar is het steriel. Daar leeft geen bacterie, en als hij er wel leeft noemen we dat een infectie en dien je je met gezwinde spoed bij het ziekenhuis te vervoegen. Toch? Mwah. Dat idee staat al een tijdje op losse schroeven. Zo blijkt de darmflora van de moeder al voor de geboorte invloed te hebben op de kwaliteit van de darm van de baby. En ook in moedermelk zijn hele kolonies aan bacteriën gevonden.

Wat ik in al die onderzoeken niet lees, is hoe men nu precies aan die wetenschap is gekomen: is er een punctie genomen om melk 'steriel' uit de borst te halen? Is de tepel gesteriliseerd voor het kolven? Of - maakt het voor de dagelijkse praktijk eigenlijk helemaal niet uit of de bacteriën van binnenin de borst komen of dat ze zich rondom de tepel bevinden?

Ik denk dat laatste: of een bacterie nu echt van binnenuit komt of van rondom de tepel, is niet zo relevant. Feit is dat hij er zit - en een belangrijke bijdrage levert aan de opbouw van de baby-darmflora. Weten we het nog? De eerste kolonisatie vindt plaats tijdens de geboorte, als baby een hapje bacteriën neemt vanuit de vagina en anus van de moeder; de tweede kolonisatie gebeurt vanuit omgevingsbacteriën - en hoe kan dat beter dan met bacteriën van de eigen moeder? Via de tepel en met een slok pre-biotische moedermelk erachteraan die de perfecte voedingsbodem vormt voor de zich ontwikkelende darmflora... je zou bijna denken dat het zo hoorde.

Probiotica in je baby

Maar stel je nou voor dat het niet helemaal lekker gaat met die bacteriebende. Dat de darmflora van je pasgeborene zich duidelijk niet optimaal aan het ontwikkelen is. Kun je dan zelf nog iets doen om dat te ondersteunen? Ja en nee. Laat ik duidelijk zijn: er komt een punt waarop je hulp moet zoeken van iemand die weet wat hij of zij doet. Als je een kindje hebt met heel veel pijn, vieze ontlasting, krampen, lucht en dat soort ellende, dan gaat een potje probiotica misschien niet meer helpen. Zie ook hier en hier. Maar als je je kleintje gewoon een beetje wilt ondersteunen, kun je dan probiotica geven? Tsja. Ik blijf het een lastig vraagstuk vinden en ik zal je uitleggen waarom.

Aan de ene kant: alles wat geen borstvoeding is, is bijvoeding. En ik ben er geen voorstander van om dat aan jonge baby's te geven. Dat geldt dus ook voor Venkelthee, Infacol - en probiotica. Het zijn tenslotte bacteriën die van nature in ons lichaam voorkomen, maar niet in een natuurlijke verhouding en samenstelling. Wij (de mens) hebben ze opgekweekt, soms in een basis van koemelk/soja/suiker, en de bacteriën in een probioticum zijn niet te vergelijken met the real thing: de enorme diversiteit aan minibeestjes die in onze darmen (en tepels) huizen.

Aan de andere kant: soms moet je de natuur een handje op weg helpen. De bacteriën in een probioticum zijn niet exact gelijk aan onze eigen, gezonde humane darmflora, maar dat is in feite hun taak ook niet. Het is (meestal) niet de bedoeling dat de bacteriën in probiotica ook daadwerkelijk in je darm blijven wonen. Wat ze doen is het milieu in de darmen verbeteren, zodat je eigen darmflora daar beter kan wonen. Want als bacteriën ergens goed in zijn, is het wel in vermenigvuldigen - dus als je hun omgeving geschikt maakt, gaat je eigen darmflora vanzelf zijn eigen feestje vieren en zijn het er in no time weer genoeg. De crux zit hem in dat milieu, en probiotica kunnen net helpen om dat milieu geschikt genoeg te maken. Niet altijd, maar vaak wel.

Voor allebei iets te zeggen dus: wel of geen probiotica in je baby.

Probiotica & borstvoeding

Maar hoe zit het nu met die borstvoeding: geef je probiotische bacteriën door via de moedermelk? Ik zal voor de verandering eens eerlijk zijn: ik heb geen idee. Tot voor kort dachten we bijvoorbeeld ook dat het een waanbeeld was dat darmflorabacteriën via de anus en het perineum naar de vagina kruipen. En toch blijkt dat echt waar te zijn: getagde probiotische bacteriën die een vrouw oraal inneemt, blijken na ongeveer twee maanden (van onafgebroken gebruik) daadwerkelijk aan te komen in de vagina.

Dus wie weet. Misschien komt een bacterie die je zelf slikt wel aan bij de borst en gaat hij via de moedermelk in je baby. Ik durf het niet te zeggen. Maar wat er in ieder geval gebeurt, is dat je door je eigen (darm)microbioom te repareren, ook je borst(melk)microbioom gezonder maakt. Keer op keer onderzocht en bevonden: door oraal (goede) probiotica te slikken, verbeter je ook de flora van andere lichaamsgebieden. Dus doordat je als moeder je eigen darmflora verbetert, verbetert ook die van je kind - zelfs als je niet letterlijk de bacteriën doorgeeft die je zelf inslikt.

Het enige probleem is: het duurt een tijdje. De meeste onderzoeken spreken van 4-12 weken voordat je verbetering merkt in het microbioom van een bepaalde lichaamsplaats, nadat je gestart bent met de orale probiotica. Dus als je begint met het slikken van probiotica, gaan er een paar weken overheen voordat je borstbacteriën beter worden. En dan kan het nog een paar weken duren voordat die gezonde borstflora zorgt voor verbetering bij je kleintje. Dus hoewel dit de meest natuurlijke manier is, kan het zijn dat je daar niet op wilt wachten. Bovendien: als de darmflora van de moeder helemaal op zijn gat ligt, denk ik dat een beetje probiotica wel iets helpt - maar niet de hallelujah-oplossing voor alle problemen zal zijn. It doesn't hurt to try, maar wees erop voorbereid dat het misschien niet voldoende is.

Samenvatting

  • Wees terughoudend met het geven van probiotica aan kinderen onder de zes maanden
  • Het kan wel, maar geef dan een product dat geen onnodige toevoegingen bevat en dat je kunt mengen met moedermelk
  • Wat je ook doet met je baby; verbeter als moeder in ieder geval je eigen microbioom, dat heeft ook een positief effect op dat van je baby
  • Dat kun je doen met een baby-probioticum, maar je kunt eigenlijk net zo goed een volwassen protocol volgen: het gaat immers niet om de letterlijke bacteriën maar om het verbeteren van het milieu
  • Zo'n volwassen protocol bestaat uit minimaal 3 maanden verschillende soorten probiotica van goede kwaliteit, zodat je een zo divers mogelijke range aan stammen krijgt
  • Zijn er bij moeder en/of kind echt problemen, zoek dan hulp van een professional die je kan begeleiden met gerichte onderzoeken en supplementen

Ziezo, weten jullie dat ook weer :-D

Oh ja, nog één ding: geef je flesvoeding, dan zijn probiotica wel degelijk een waardevolle aanvulling ook voor heel jonge baby's. Je uk krijgt de bacteriën immers niet via je borst binnen, en een schepje in de fles is dan het beste alternatief.

De vraag van vandaag:

Wat is jouw idee - zelf slikken of het aan je baby geven?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (61)

Anne
22 Feb
En als de baby met een keizersnee is geboren wat dan? Ik maak me zorgen over zijn darmflora
De Groene Vrouw
22 Feb
Dan is er inderdaad een andere darmflora. Daar lees je (van) alles over in mijn nieuwste boek :-)
https://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-junior/
Anna
29 Nov. 2018
Interessant artikel....
Wel een vraag. Probiotica word dus eigenlijk gezien als bijvoeding. Maar je hebt ook probiotica in druppelvorm. Is dat dan ook bijvoeding? Want je geeft je kindje toch ook vitamine D en K druppels? Dan zou dat ook bijvoeding zijn?
De Groene Vrouw
29 Nov. 2018
Dat klopt. Alles wat geen borstvoeding is, is bijvoeding. Dus ook vitamine D en K en probiotica (in poeder- of druppelvorm). Hoe 'erg' je die bijvoeding vindt, is verhaal nummer twee. Soms zijn de klachten zo aanwezig (of wil je die juist voorkomen), dat je deze vorm van bijvoeding accepteert :-)
Evi
4 Oct. 2018
Hoi,
Wat een interessant artikel. Mijn baby (nu 5 weken) heeft net een AB kuur van 14 dagen gehad ivm een urosepsis. Nu lijkt hij last te hebben van zijn darmen, wat niet vreemd is natuurlijk gezien de antibiotica. Zou het helpen als ik probiotica ga slikken, zo ja welke raad je aan?

Groetjes, Evi
De Groene Vrouw
5 Oct. 2018
Hoi Evi,

Je valt met je neus in de boter ;-)
Voor mijn nieuwe boek heb ik exact uitgezocht welke stammen en probiotica handig zijn om te gebruiken.
Je vindt het hier: https://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-junior/
Uiteraard kun je ook even contact opnemen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Liza
5 Feb. 2018
Euh ja hoi.. ik raak een beetje verdwaald. Kun je richting geven? Ik ben 5mnd zwanger van de derde, de eerste twee kregen met borstvoeding spruw. Wat een vreselijk gedoe. Ik dacht misschien kan dit deze keer voorkomen worden door tijdens de zwangerschap probiotica te slikken, klopt dat? En zo ja, welke dan? De viridian childrens power?
Of is zelfgemaakte kefir bijvoorbeeld ook voldoende? En hoe veel/lang zou ik dat dan moeten gebruiken?
Alvast heel hartelijk dank.
De Groene Vrouw
5 Feb. 2018
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

Als het alleen gaat over welke producten je het beste kunt gebruiken, bel dan even met onze vragenlijn.
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Aster
11 Jan. 2018
Als je baby via een tepelhoedje drinkt, zou ie dan ook die bacteriën niet binnen kunnen krijgen? Dan is het misschien wel een goeie aanvulling?
Barbara
6 Nov. 2017
Deze ga je interessant vinden: http://ssu.ac.ir/cms/fileadmin/user_upload/Mtahghighat/tfood/ARTICLES/milk/The_human_milk_microbiota_Origin_and_potential_roles_in_health_and_disease.pdf
Hierin wordt de aannemelijkheid beschreven van de aanwezigheid van de flora ín de borst ten opzichte van contaminatie via de huid.
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Oeh :-)
Mieke
3 Aug. 2017
Hoi, mooi artikel. Ik heb mn hele zwangerschap probiotica geslikt (tegen obstipatie, geen idee of het zn werk deed, want mn darmen werkten anders en heb geen ervaring zwanger te zijn zonder probiotica te slikken).
Mijn zoontje is thuis geboren en krijgt sinds zijn geboorte volledige borstvoeding en af en toe een schepje probiotica in afgekolfde moedermelk. Hij is nu 5,5 maand, we wachten nog even met bijvoeden tot 6 maanden (interessant ander artikel van je).
Tot op de dag van vandaag hebben we een heel tevreden kind, slaapt goed, drinkt goed, groeit goed en geen last van krampjes, ook niet gehad. Prachtige gele spuitpoep.
LC
26 May. 2017
Hoi. Interessant artikel! Welke probiotica is aan te raden voor pasgeborenen die flesvoeding krijgen en waar mogelijks een koemelkallergie kan zijn? Bedankt.
De Groene Vrouw
26 May. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Hester
4 May. 2017
Vanwege een teruglopende melkproductie geef ik vanaf 2 weken kunstvoeding en dit zorgt voor nog meer krampjes bij de kleine. Ik wil daarom starten met een probiotica maar hoe lang kan ik dit het beste gebruiken?
De Groene Vrouw
4 May. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Lotte
13 Feb. 2017
Welke professional kan helpen met het verbeteren van de darmflora bij de baby?
Mijn dochtertje kreeg preventief ab omdat ze te vroeg geboren was.. uiteindelijk was t niet eens nodig e. Heeft ze die tommel wel via infuus gekregen ?.
Ik baalhier heel erg van omdat ik zelf alles doe omzo gezond moegelijk te leven etc.. en neem nooit medicijnen..
Ze perst heel veel en heeft altijd schuimende poep ze heeft door t persen ook n navelbreuk gekregen..
De Groene Vrouw
13 Feb. 2017
http://groenevrouw.nl/darmflorapakket-junior/
Lisette
1 May. 2017
Daar ben ik ook benieuwd naar. Mijn dochtertje is ook te vroeg geboren en kreeg ook antibiotica uit voorzorg. Het bleek uiteindelijk ook overbodig. Ja idd die rommel via een infuus. Ik was het er ook niet mee eens, maar had het niet voor het zeggen. Ik kreeg te horen dat de darmflora daardoor uit balans kon raken terwijl haar darmen nog maar net zijn een eigen darmflora begon op te bouwen! Ja, balen hè. Ik ook. Ik neem zelfs geen paracetamol, alleen als het niet anders kan. Ze is nu 7 maanden en ze krijgt nog borstvoeding. Eigenlijk heeft ze pas sinds een maand bijna geen darmkrampjes meer en normale vastere ontlasting. Ze heeft zelfs een tijd groene poep gehad :s maar kon allemaal geen kwaad kreeg ik dan te horen. Nu is dat dus verbeterd alleen heeft ze nu extreem last van berg en eczeem!
Ik heb laatst gehoord dat een verkeerde darmflora daar invloed op kan hebben. Weet jij daar toevallig meer van? Heeft jouw dochtertje toevallig ook huidproblemen? Groetjes Lis!
Fleur
1 Feb. 2017
Ik geef al een aantal maanden ORTHIFLOR START. Ben hier heel erg tevreden mee, vanaf 2 dagen gebruiken gelijk geen buikkrampjes meer. Poep is ook erg vast en lijkt al op grote mensen poep vanaf 4 maanden. Hij is nu 6,5 maand en nog nooit ziek geweest op een snotneus na. Weet allemaal niet of het werkt, maar ik neem het zelf ook al een hele tijd probiotica en merk het effect op mijzelf. Een beetje hulp in de darmflora kan geen kwaad. Is alleen wel duur. Ach, wil het beste te doen als ouder.
Stella
8 Jun. 2016
zo, ik had je boek binnen vandaag en ben al bijna bij het einde. ZO GOED!
Echt complimenten!

Ik geef inmiddels kunstvoeding na 6,5 maand borstvoeding dus dit is wel een must, lees ik, voor die uk van ons.
Katherine
21 May. 2016
Probiotica toevoegen aan kv heb ik begrepen dat het nauwelijks iets toevoeg, wij geven het al vanaf 2 wk met bronwater op een lepeltje eind vd dag. Ben benieuwd naar jouw mening. Zoonlief heeft eerste levensdagen ook via lepeltje donormelk gehad waarschijnlijk daardoor al gewend lepeltje.
Tim en Gaby
20 May. 2016
hoi!

Onze zoon is momenteel13 weken.
Hij heeft in de eerste weken borstvoeding gekregen maar dat ging niet goed. Hij kreeg niet genoeg binnen door een verkeerde drinktechniek: te kort tong- en lipriempje. Na een paar weken kolven besloten we af te bouwen met borstvoeding en op te bouwen met kunstvoeding. We hebben als eerst AH standaard gekozen. Maar na veel onrustigheid (darmkrampen vermoeden we) zijn we over gegaan op Hero standaard en vervolgens op Hero Comfort voeding. Hij krijgt nu om de 3 uur een fles van 200ml. Zeven uur krijgt hij zijn laatste fles en gaat vervolgens naar bed.
Ook gaf hij vanaf het begin af aan veel op. De eerste week spuugde hij echt. Dit hebben we ondervangen (en doen we momenteel nog steeds) door het gebruik van nutriton. Echter bleef hij last houden. We zijn na 11 weken begonnen met maagzuurremmers (na bezoek en advies van onze huisarts (erg zuur ruikende adem, hoesten, melk in mond, etc). Dat maakte veel uit, we hebben er een ander kind voor terug gekregen. Een vrolijk mannetje!! Blijft dat hij best momenten heeft dat hij onrusstig blijft en overdag slecht slaapt.

Zijn ontlasting is alleen nog erg wisselend, hij heeft een aantal keer een hard klompje gehad, dan weer een klei plakaat, dan weer zachte poep maar dan ook wel eens diaree. Hij heeft ook constant veel last van winderigheid, winden zo hard kunnen wij ze niet laten. De ene dag erg veel winden (12-18 winden) en de andere dag beduidend minder (4 winden).

Wellicht ook belangrijk:
hij niest best veel, hoest/ kucht vaak en heeft een wat geirriteerde huid (begin af aan).


We zijn eigenlijk erg benieuwd naar jullie algemene advies?
Zou probiotica een optie kunnen zijn?
Effecten ivm maagzuurremmers?
Welke informatie missen jullie nog?

We kijken uit naar je antwoord.
De Groene Vrouw
20 May. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/ of een consult: http://groenevrouw.nl/product/darmflorapakket-junior/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Astrid
1 Oct. 2016
Kindjes die veel windjes laten en die stinken, veel kno infecties hebben, kunnen vaak koemelk allergie hebben. Mssn iets om eens te testen.
Janine
29 Mar. 2016
Ik heb advies gekregen te starten met probiotica bij mijn baby van 8 maanden. Ze lijkt geen last te hebben van haar darmpjes. Maar heeft wel heel veel last van exceem.
Nu schrijft de huisarts hormooncreme voor die wel werkt maar waar ik geen voorstander van ben.
Heeft iemand ervaring met probiotica en exceem?
Francien
29 Mar. 2016
Hier precies hetzelfde. Wij willen ook geen hormoonzalf smeren. Ik ben benieuwd naar de reactie(s).
Yaela
22 Apr. 2016
Beste Janine,

Je zult misschien al een oplossing hebben gevonden, maar ik wilde je niet onthouden dat ik absoluut goede ervaring heb met Bonusan Darmocare infantis. Kun je toevoegen aan de moedermelk. Mijn zoon was ook erg jong toen ik startte. Binnen 2 weken dieet van dierlijke eiwitten zag ik een stagnatie van het eczeem, na nog eens 2 weken met dit product was het weg en was de huid van mijn zoon weer babyzacht.

Het enige wat ik je kan aanraden is goed advies in te winnen. Indien je wilt kan ik je een goed adres van een specialist geven.

Succes!!!
De Groene Vrouw
22 Apr. 2016
Hmm... een goed adres van een specialist. Ik ken nog iemand in Utrecht met veel ervaring op dit gebied ;-)
De Groene Vrouw
22 Apr. 2016
Hmm... een goed adres van een specialist. Ik ken nog iemand in Tienhoven met veel ervaring op dit gebied ;-)
Danielle
8 Mar. 2016
Ik heb een vraag over probiotica algemeen. De Nefroloog ( internist die zich verdiept heeft in de oorzaken en behandeling van nierschade ed) van mijn zoon zei dat probiotica niet echt nuttig is. Omdat de goede bacteriën in het maagzuur vallen, en daar doodgaan. Hij was meer voor "prebiotica" ahw, dat je eten nuttigt die een goede voedselgrond vormen voor de bestaande bacteriën in de darm....Wat is jouw kijk hierop?
De Groene Vrouw
8 Mar. 2016
Dat het niet (altijd) klopt ;-)
Goede probiotica hebben daar maatregelen tegen getroffen door de vorm waar ze in komen. Bijvoorbeeld een maagzuurresistente capsule of door het gevriesdroogde poeder te laten kiemen in water - in gekiemde vorm overleven de bacteriën het maagzuur het beste.

Er zijn ook veel studies die aantonen dat er weliswaar veel bacteriën sneuvelen, maar ook nog genoeg aankomen (gemarkeerd en al) in de darmen. Overigens is het natuurlijk óók een heel goed idee om prebiotica te eten, maar dat wil niet zeggen dat probiotica geen enkele zin hebben.
Francien
25 Feb. 2016
Hoi!

Ik was benieuwd naar de 'verschillende soorten probiotica'. Maar de laatste link ('probiotica') werkt niet.
Welke is het?

Beetje een anti-climax hoor! ;-)

Bedankt alvast voor je reactie!
De Groene Vrouw
25 Feb. 2016
Deze is het:
http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/pre-probiotica.html
:-)
Marien
29 Jan. 2016
Beste, welk merk probiotica raad je aan voor lacterende vrouwen? Mijn baby is nu 9weken oud en heeft afwijkende stoelgang, hoogst waarschijnlijk overgevoeligheid aan lactose.

Mvg
De Groene Vrouw
30 Jan. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Tessa
8 Sep. 2015
Hoi, eerst even snel; ik vind je leuk! Eerlijk en oprecht, heerlijk!!

Ik neem probiotica van bonusan. En ben er eigenlijk wel blij mee. Nu ik zwanger ben drink ik het ook nog. Dit is niet schadelijk? En je zegt dat je niet weet of het in de moedermelk komt, maar zie niet staan dat je zegt ermee te stoppen, dus ik kan het blijven nemen??
Bedankt!
De Groene Vrouw
14 Sep. 2015
Ik zie niet in hoe dat schadelijk zou moeten zijn, nee... dus in principe kun je het gewoon blijven gebruiken. Lees ook even de andere artikelen over probiotica voor meer informatie!
Thijs
31 Jul. 2015
Hallo,

mijn vriendin is in week 34 van de zwangerschap gebeten door een teek en heeft daarbij een (inmiddels bewezen) ziekte van lyme opgelopen. Daarvoor krijgt ze nu zelf antibiotica, en na overleg met het lyme-centrum van het Radboud, krijgt ook de kleine van 3 weken amoxicilline (anti-biotica voor 4 weken. Is het verstandig hier probiotica te geven, en zo ja, welk merk zou je adviseren?
Overigens wil ik het wel in overleg met de arts geven, maar wellicht kunnen jullie nog advies geven.

Hartelijk dank!
De Groene Vrouw
31 Jul. 2015
Hoi Thijs,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Becky
22 Jul. 2015
Ik beval begin september dmv een keizersnede van onze zoon. Nu heb ik mij laten vertellen dat door deze medische ingreep hij de ´hap´ bacteriën die hij bij een natuurlijke bevalling binnen krijgt mist en dat daarom starten met probiotica vanaf dag 1 aan te raden is. Ik ben wat terughoudend wat betreft alle soorten bijvoeding... Ik heb daarom Orthiflor start gekocht van Orthica (op advies van de gezondheidswinkel) omdat ik deze zelf kan gebruiken én aan de baby kan geven. Echter moet ik dit mengen met water of borstvoeding en ik wil graag pas gaan kolven en starten met flesvoeding (met afgekolfde melk) vanaf een week of 6... is dit te laat? en überhaud noodzakelijk?
(ik ben van plan 6 weken voor uitgerekende datum zelf te starten met dit product)
De Groene Vrouw
22 Jul. 2015
Hoi Becky,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
esther
18 Jun. 2015
Dag, je schrijft dat je niet weg bent van Orthica, mag ik vragen waarom niet? Ik heb net een potje in huis gehaald :) vr groet
De Groene Vrouw
18 Jun. 2015
Staat al ergens in de comments! :-D
Jolien
18 Jun. 2015
Misschien goed om eens te herhalen. Ik kan het niet terug vinden en ben ook erg benieuwd. Bedankt!
De Groene Vrouw
21 Jun. 2015
In het kort: ik vind het geen slecht merk, maar ik ben ook niet weg van de samenstelling die ze aan hun producten geven. Er zitten vaak onnodige toevoegingen in, en de vitaminen zijn in veel gevallen niet de natuurlijke vorm (ik ben groot voorstander van vitaminen uit echte voeding - duurder, maar beter van kwaliteit dan een door mensen verzonnen mix die uit zijn natuurlijke matrix getrokken is).

Overigens kijk ik naar de indruk die een merk als geheel geeft, maar ook naar de samenstelling van specifieke producten. Een enkele keer heeft een product net de samenstelling of vorm die je voor iemand nodig hebt, en dan zet ik het wel in - zoals ik al zei: ik ben niet tegen ofzo, maar vaak is er een beter alternatief voorhanden.
Maaike
23 May. 2015
Dag Groene vrouw,

Goed om te weten allemaal! Wat ik me nu afvraag is het volgende:
* bij gebruik van 3 verschillende probiotica (voor mezelf, dus), is het dan de bedoeling om dagelijks drie verschillende te nemen, elke drie dagen een andere of eerst 1 potje leegmaken en dan aan de volgende beginnen (dat laatste lijkt mij niet)?
* Welke raad je aan naast Viridian en Lambert?
* Wat zijn goede opties voor een kleine beurs?
Ben benieuwd, ik wil graag een goede darmflora hebben ten tijde van mijn bevalling en borstvoeding straks!
De Groene Vrouw
24 May. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult :-D
Maaike
26 May. 2015
Jolien
22 May. 2015
Ik was op zoek nar probiotica voor mijn 13 weken oude zoon. de apotheker heeft mij Orthica Junior aangeraden. En dan een mespunt in elke fles en dit langzaam afbouwen.
Nu lees ik van alles op jouw site en zie dit merk ook niet in je shop staan.
Wat vind je van dit advies? Kan ik dat opvolgen of liever een andere probioticum gaan gebruiken. Ik ben nog niet begonnen.
Mijn zoontje krijgt trouwens flesvoeding (vanaf zijn 8e week) en heeft een verkoudheid sinds hij 10 dagen is die maar niet overgaat. Een klein beetje Berg. Verder geen overmatige krampjes, spugen o.i.d. Maar die verkoudheid en hoesten zitten me dwars. Ik dacht een steuntje in de rug qua weerstand is wel fijn.
Dank voor je reactie!
De Groene Vrouw
22 May. 2015
Ik ben inderdaad niet weg van Orthica. Het probioticum van mijn keuze voor heel jonge babies is Viridian Children Synbiotic. Het staat in de shop :-D
Evelyn
26 Apr. 2015
Dag Groene Vrouw

Nog een vraagje: er worden verschillende adviezen gegeven over wat het beste moment is om probiotica in te nemen. Over het algemeen wordt er gezegd dat je dat op een nuchtere maag moet doen, zodat er zo min mogelijk maagzuur aanwezig is. Maar nu las ik onlangs dat dit een verkeerde aanname is en dat het nét beter is om wél na de maaltijd je PB in te nemen omdat er dan pas weinig maagzuur aanwezig is... Beetje verwarrend dus. Heb jij daar info over?
De Groene Vrouw
28 Apr. 2015
Bedankt voor je suggestie! Ik zet je idee op de Grote Blogpost Ideeën Lijst. Wie weet komt hij dan binnenkort een keer voorbij op het blog :-D
Tanja
25 Apr. 2015
Begrijp ik het nu goed dat je aanraad om niet 1 product te gebruiken als zwangere maar 3 verschillende?
De Groene Vrouw
26 Apr. 2015
Ja :-D
Tanja
29 Apr. 2015
Thanks! Dan ga ik aan de mix!
Carolien
17 Apr. 2015
Hoi Groene Vrouw
Linda Rikkers
17 Apr. 2015
Mij lijkt het de allerbeste zet om bij een zwangerschapswens al eens te kijken naar je eigen darmflora. Zeker als je klachten hebt. Ik hoop dat er snel meer over bekend wordt, want ik vind dit nu typisch een onderschat probleem, en behandeling zou vergoed moeten worden. Ik denk dat je in the long run als maatschappij kosten uitspaart als we de zorg voor ons microbioom prioriteit gaan geven.

Als je dan eenmaal klachten hebt, of een baby die excessief huilt... Tja ik denk dat je dan idd jezelf behandelt, en ondertussen het 'totaalpakket zorg' optimaliseert. De in Nederland gangbare zorg voor een baby is van passend bij de fysiologie van de baby, voordat je een baby middeltjes gaat geven lijkt me dat je wil nagaan of daar winst te behalen is. Maar als er duidelijke aanwijzingen zijn dat de darmflora verstoord is, geloof ik dat ik niet zou uitsluiten een baby rechtstreeks een probiotica supplement te geven (ik weet niet precies wat er verkrijgbaar is dat zo min mogelijk akelige toevoegingen heeft, daar natuurlijk wel op letten). Ik denk namelijk dat de mogelijke nadelen op de koop toe te nemen zijn als een baby veel pijn heeft en veel huilt, dat heeft immers ook nadelige gevolgen. Even poep testen van te voren lijkt me wel zinnig.

Ik vraag me ook af in welke mate een afwijkende darmflora tijdens de eerste levensfase op lange termijn effect heeft. Dat is ook nog een afweging bij het al dan niet supplementeren, misschien heeft niet-behandelen ook op langere termijn nadelen. Dat weet ik niet, lijkt me een interessante vraag.
cindy
17 Apr. 2015
Misschien een goed idee om dan voor de zwangerschap of in ieder geval 3 maanden voor de uitgerekende datum al met probiotica te beginnen?
De Groene Vrouw
17 Apr. 2015
Dat is wel het idee, ja ;-)
Gonneke van Veldhuizen-Staas, IBCLC
17 Apr. 2015
Fijn stukje! Er is zoveel verwarring bij moeders en er gaan zoveel praatjes rond.
Kleine aanvulling: In de borst worden afweerstoffen aangemaakt tegen alles waarmee de baby is besmet en waarmee hij tijdens het drinken zijn moeder besmet. Het feitelijke drinken aan de borst (en niet alleen de gekolfde melk) levert een flinke bijdrage aan de microflora en fauna van de baby. In moedermelk zitten ook veel pre- en probiotica, in alle soorten en maten, maar ik kan ook niet met zekerheid zeggen waar die exact vandaan komen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy