Blog

Probiotica of ontlastingonderzoek?

8 Jan. 2014

Je kent de reclames vast wel: 70% van je weerstand begint in de darmen! Ja, je darmflora is belangrijk en nee, een yoghurtje uit de supermarkt gaat je niet écht helpen om een gezonde darmflora op te bouwen. Professionele preparaten kunnen dat wel, maar wanneer is het tijd om daarvoor te kiezen, en wanneer is het... te laat?

Het is wonderbaarlijk (of verbijsterend) hoeveel mensen, nadat ik ze verteld heb dat ik darmfloratherapeut ben, reageren met: "Oh, dat is wel interessant, want ik heb eigenlijk al een/drie/vijftien jaar last van mijn darmen dus misschien moet ik er dan eens naar laten kijken." Bizar eigenlijk dat zoveel (in mijn beleving echt 75% of meer) mensen last hebben van hun darmen. En dus niet verwonderlijk dat die supermarktyoghurtjes gretig aftrek vinden.

Professionele preparaten

Als ik mensen vertel waarom zo'n yoghurtje niks uithaalt (veel te weinig bacteriën, veel te veel suiker), begrijpen ze dat vaak nog wel. Wat ze dan moeten slikken, is de vraag. In ieder geval een professioneel preparaat, met voldoende verschillende stammen. In je darm bevinden zich er 700+ dus je kunt je voorstellen dat het toevoegen van 20 stammen meer uithaalt dan 1 simpel soortje.

Ook de dosering is belangrijk. Vaak neem je die probiotica pas als het al mis is, en daarbij zijn vaak vijandige bacteriën en schimmels aanwezig in de darm. Die eten hetzelfde als je eigen darmflora, dus er is een flinke concurrentiestrijd aan de gang. Om die te winnen, is het belangrijk dat je voldoende good guys de loopgraven instuurt.

Twitje

[tweetable] Fun fact: in je darmen zitten meer bacteriën dan dat er sterren zijn in ons zonnestelsel! [/tweetable]

Damrflora & Darmmilieu

Net zo vaak als ik mensen hoor vertellen over hun darmproblemen, hoor ik ze vragen 'welk middeltje' ze daar dan voor moeten hebben. En eigenlijk werkt het zo niet.

Als je al langere tijd last hebt van je darmen, kun je er donder op zeggen dat het darmmilieu verre van optimaal is. Je eigen darmflora is dan bijvoorbeeld van slechte kwaliteit en maakt enzymen aan (Virulente factoren) die het darmmilieu ondermijnen en die vijandige bacteriën juist verdedigen tegen de afweerstoffen van de darm.

Of je hebt te weinig aerobe bacteriën. Dagelijks sijpelt er zuurstof de darm in vanuit de omliggende weefsels. Dat is vervelend, want het gros van je darmflora kan niet goed tegen zuurstof. Gelukkig zijn er de aerobe stammen die er wél tegen kunnen en die de zuurstof als het ware 'wegvreten'. Maar ja, dan moet je die zuurstofjongens dus wel eerst hebben.

Ze zitten niet in een potje (ook niet in de professionele preparaten), maar veel mensen hebben er wel een tekort aan. Vervelend... want wat je ook slikt aan potjes: alle anaerobe bacteriën uit zo'n preparaat gaan roemloos ten onder als je darmmilieu niet in orde is. Ze kunnen geen gezonde kolonies opbouwen, dus je blijft afhankelijk van het preparaat. Terwijl je doel natuurlijk is om je darmflora het weer zélf te laten doen!

Meten = weten

Hoor je het je wiskundeleraar nog zeggen? Maar hij had wel gelijk... meten is weten. In veel gevallen is een potje, pilletje of poedertje wat mensen graag zouden willen, maar niet wat ze nodig hebben. Want als het darmmilieu niet in orde is, werkt je potje zolang je het trouw blijft slikken. Maar zodra het leeg is, komen je klachten terug omdat het onderliggende probleem niet is opgelost.

Daarom zijn ontlastingonderzoeken zo nuttig. Je doet als het ware 'het licht aan' in de darmen en ziet precies wat er aan de hand is. Te weinig van de aeroben, te weinig van de anaeroben? Of misschien een schimmeltje dat zit te prutten, een paar virulente factoren, een verborgen voedingsallergie... je weet gelijk wat er aan de hand is en kunt dat grondig aanpakken.

Toegegeven, het is niet de goedkoopste hobby en het wordt tegenwoordig niet meer vergoed. Maar het inzicht dat je ermee krijgt is het geld dubbel en dwars waard. Daarmee kun je (met een persoonlijk behandelplan) echt gericht aan de slag. En dat is fijn, want hoe vaak heb je al het zoveelste 'wondermiddeltje' geprobeerd dat uiteindelijk niet bleek te helpen? Probiotica hoeft niet het zoveelste fiasco te zijn, maar je moet het wel gericht inzetten. Met behulp van een onderzoek dus.

Natuurlijk hoef je niet voor iedere keer dat je probiotica wilt gebruiken, ook gelijk een ontlastingonderzoek te doen. Daarom een paar richtlijnen wanneer welke oplossing het verstandigst is.

Op eigen houtje probiotica slikken kan bij:

 • antibioticagebruik
 • als ondersteuning bij een buikgriepje
 • als je eigenlijk nooit klachten hebt maar de laatste paar dagen wat last hebt van verstopping of juist losse ontlasting
 • als dagelijks supplement bij een niet-optimale voeding of als je (tijdelijk) veel stress hebt
 • als dagelijks supplement wanneer je gevoelig bent voor darmklachten
 • op reis naar verre landen, ter ondersteuning van je eigen darmflora

Probiotica onder professionele begeleiding kun je gebruiken bij:

 • geboorte via een keizersnede
 • flesvoeding
 • darmkrampjes en spruw bij baby's
 • als ondersteuning bij een detox
 • klachten die tussen de 1 en 6 maanden bestaan

Een ontlastingonderzoek is echt het handigst / je redt het niet meer met alleen een potje probiotica bij:

 • klachten die langer dan 6 maanden bestaan
 • verminderde weerstand
 • heftige darmklachten
 • asthma, eczeem en allergieën

Tot slot nog even een misverstand uit de wereld helpen: nee, ik doe de ontlastingonderzoeken niet zelf. Je hoeft geen potje poep mee te nemen ;-) De onderzoeken worden uitgevoerd door een heel normaal, regulier laboratorium met hele gewone, reguliere onderzoeksmethoden. Je krijgt een testsetje van mij, daarmee neem je zelf wat ontlasting af en stuurt dat naar het lab. Ik krijg (nice&clean) na een week of drie de uitslag en werk die voor je uit. Dus. Weet je dat ook weer!

~ Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen: het is een herhaling, want ik ben op vakantie! ~

De vraag van vandaag:

Wanneer zou jij een ontlastingonderzoek overwegen?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (15)

MarleenL
18 Mar
Hoi, wellicht heb ik er volledig overheen gelezen, maar ik wil onze zoon van 4,5 week oud graag gaan ondersteunen met probiotica. Hij is dmv een keizersnee geboren en heeft toch wel wisselend behoorlijk last van krampjes, ook ligt spruw op de loer, als ik mijn borsten mag geloven. Al is de pijn na een ochtend ontbloot lopen en goede hygiëne weer bijna weg, dus dat zal nog geen groot probleem zijn.
Alleen nu de hamvraag, hoe krijg ik de probiotica in mijn kind? Hij drinkt nog niet uit een fles en hier wil ik ook nog mee wachten. Ergens las ik van een pink van moeder laten zuigen, net voor het aanleggen, maar of dat nou de juiste wijze is..?
De Groene Vrouw
18 Mar
Je kunt het mengen met een beetje moedermelk en met een lepeltje naar binnen hengelen. Of met je vinger aan de binnenkant van het mondje smeren. Je hebt geen grote hoeveelheden nodig ;-)
Maarten
19 Aug. 2016
Hoi hoi! Fijn artikel hoor! Dank je!

Vraagje. Ik las: "Ze zitten niet in een potje (ook niet in de professionele preparaten), maar veel mensen hebben er wel een tekort aan. Vervelend… want wat je ook slikt aan potjes: alle anaerobe bacteriën uit zo’n preparaat gaan roemloos ten onder als je darmmilieu niet in orde is. Ze kunnen geen gezonde kolonies opbouwen, dus je blijft afhankelijk van het preparaat. Terwijl je doel natuurlijk is om je darmflora het weer zélf te laten doen!"

Stel, ik blijk een tekort aan Aerobe bacteriën te hebben, hoe komen mijn darmpjes daar dan (weer) aan?
De Groene Vrouw
19 Aug. 2016
Door tussenkomst van een darmfloratherapeut :-) Ze bestaan wel in (vrij verkrijgbare) preparaten, maar persoonlijk schrijf ik die pas voor als ik 100% zeker weet dat er geen ontstekingen aanwezig zijn in de darm. Dus na onderzoeken...
Maarten
19 Aug. 2016
Oke helder!
julia dmitrova
21 Mar. 2015
Ik en mijn dochter hebben duidelijk een ontlastingsonderzoek nodig, want we zitten met veel voedselintoleranties te kampen. Maar probleem is dat we uit België zijn. Kent u toevallig darmfloraspecialisten uit België? :( Of kunnen we gewoon naar de huisarts om deze onderzoek aan te vragen?
De Groene Vrouw
23 Mar. 2015
Het laboratorium werkt ook met therapeuten uit Belgie, je vindt ze via www.rp-vitamino.com :-D
Claudia
12 Mar. 2015
ons zoontje van nu 9 maanden is via keizersnede geboren geweest. Daarna BV. Moet ik me nu zorgen maken over zijn darmflora?
De Groene Vrouw
13 Mar. 2015
Die vraag is een beetje te algemeen om zo antwoord op te kunnen geven...
Yo
25 Feb. 2013
Goed stuk.
En doe je die ontlastingsonderzoeken nog?
Niet zelf maar opgestuurd dan?
Zo ja wat kost zo'n testsetje en je uitgeschreven uitslag?
De Groene Vrouw
1 Mar. 2013
Ja, de ontlastingonderzoeken doe ik nog > ik werk de resultaten uit, laten we het daarop houden - het lab mag de praktijkkant doen ;-)
De onderzoeken gaan altijd icm een consult, zodat ik kan bepalen welke onderzoeken überhaupt nuttig & nodig zijn voor jouw situatie.
Meer over het darmfloraconsult vind je hier: http://winkel.groenevrouw.nl/darmfloraconsult-1.html#.UTB8jFeTU3s
Meer over de onderzoeken vind je hier: http://winkel.groenevrouw.nl/praktijk/onderzoeken.html
Cilfa
19 Jan. 2013
Goed artikel weer!
Kom ik weer eigenwijs doen... ons zonnestelsel bevat maar 1 ster, voor zover ik weet, dus dat twitje is een beetje een open deur ;-)
De Groene Vrouw
19 Jan. 2013
Hahaha lol. Misschien heb ik onderdreven, en bedoelen ze sterren in het Heelal? Maar dat lijkt me zo sterk. De melkweg dan... clearly, I'm way not nerdy enough.

Het was IETS in elk geval. En ach, 700+ stammen en miljarden bacteriën is op zichzelf staand al indrukwekkend genoeg. Toch?
Janine
18 Jan. 2013
Ik zou niet aarzelen zo'n onderzoek te laten doen indien nodig, maar wat toevallig dat je het vandaag hierover hebt, ik sla vanochtend de krant open en lees dit:
http://www.nytimes.com/2013/01/17/health/disgusting-maybe-but-treatment-works-study-finds.html?ref=health&_r=0
De Groene Vrouw
18 Jan. 2013
Interessant artikel, Janine!
Zelf kreeg ik ook nog deze toegestuurd.
http://www.wageningenur.nl/nl/show/Huilbaby-heeft-andere-darmmicrobiota.htm
Smerige opmerking in deze context, maar dit is voor mij dus echt smullen ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy