Blog

Review én winactie: Foodless boek & restaurant!

22 Feb

Wat doe je als je zelf voedingsintoleranties hebt, maar wél graag lekker wilt eten? Als je ook wel eens zorgeloos wilt kunnen bestellen van de kaart, zonder bij ieder gerecht angstig na te vragen wat er allemaal in zit? En als je vooral niets wilt inleveren op de reden dat je uit eten gaat: namelijk dat het vooral lekker moet zijn? En wat, als je er nog niet echt een plek is waar dat allemaal kan, in je eigen stad? Dan begin je toch gewoon zelf een plek waar dat kan?

Lekker (uit) eten met intoleranties

Soms kom je zomaar langs iets dat je aandacht trekt. En waarvan je dan denkt: waarom wist ik dit niet eerder? Zo kwam ik vorig jaar via de website indebuurt.nl (sowieso een aanrader als je in/bij een grote stad woont) op plekken waar je lekker glutenvrij kunt eten in Utrecht. En kijk: er was net een nieuw restaurant geopend waar dat kon - en het was nog op kruipafstand van mijn yoga-les ook! Zo schoof ik aan bij The Food Club voor een glutenvrije lunch. En daaruit volgde nog veel meer...

Na mijn heerlijke lunch was ik in eerste instantie een beetje in de war. Op indebuurt werd The Food Club expliciet genoemd als glutenvrij-vriendelijk restaurant. Toen ik de eggs benedict bestelde stond daar niet bij dat er brood bij geserveerd werd (misschien ergens wel logisch, maar toch), maar dat was wel het geval. Nu ga ik gelukkig niet dood van wat brood, dus ik heb het opgegeten. Ik heb er wel iets van gezegd: dat ik had verwacht dat het glutenvrij was en dat ik er ineens brood bij kreeg... Bleek ik het mis te hebben: The Food Club is niet glutenvrij-vriendelijk, het hele restaurant is gluten- en zuivelvrij! Het brood dat ik bij mijn eggs kreeg, was dus ook (automatisch) glutenvrij brood. Dat is nog eens makkelijk: gewoon precies bestellen waar je zin in hebt, zonder moeilijke vragen!

Sindsdien hebben de (eveneens grotendeels glutenvrije) Groene Meneer en ik er al vaak geluncht. Of taart gegeten. Dineren staat nog op het verlanglijstje. Maar telkens weer is het eten superlekker. En fijn dat we nergens over na hoeven te denken!

The Food Club heeft naast gluten- en zuivelvrij overigens geen strenge voedingsfilosofie. Ze weten hoe allergieën en intoleranties werken, en ze weten dus ook waar ze rekening mee moeten houden. Maar er wordt regelmatig gewoon suiker gebruikt in de taarten, en de keuken is niet per se gericht op gezondheid. Aan de andere kant is ook zeker geen fast food en omdat ze alles zelf maken uit 'echt eten', eet je hier stukken gezonder dan bij de meeste standaard lunchrooms. Voor mij is het prima, zeker voor een keer uit eten. Ik wil alleen maar zeggen: als je verwacht dat ze hier 100% healthfoodie-proof koken, moet ik je uit de droom helpen - en tegelijkertijd heb ik er persoonlijk geen enkel probleem mee om hier lekker te komen eten. Dogma's zijn tenslotte ook niet goed voor je.

Bovendien doet The Food Club sowieso niet zo moeilijk. Ze willen eigenlijk vooral niet de nadruk leggen op het allergievrije aspect - omdat je dan zo'n stempel krijgt. Dus als je er niet naar vraagt, hoef je in principe niet te merken dat het brood glutenvrij is. En dat is waar: hier vind je geen droge korrelige nepbroodjes, maar heerlijk luchtige broden met knapperig korstje, die *toevallig* ook glutenvrij zijn. Zoals het hoort.

Foodless

Misschien vraag je je af waarom ze bij The Food Club zo goed weten hoe intoleranties en allergieën werken. Dat komt omdat Carlijn zelf een aantal overgevoeligheden heeft: gluten- en lactoseintolerantie, en ze kan ook niet goed tegen noten en cacao. Ze schrijft daar overigens al jaren over op de website www.foodless.nl. Daar komen de heerlijkste recepten voorbij, die allemaal allergievrij zijn of met een paar aanpassingen te maken zijn.

En er is niet alleen een blog: Carlijn schreef in 2016 ook het gelijknamige boek FOODLESS. Ook weer vol met recepten; volgens Carlijn zelf:

"Heerlijke recepten zonder gluten. Er zit vaak ook geen melk in, een aantal recepten is vrij van geraffineerde suikers en ze zijn allemaal vrij van boekweit*

*Dat is gewoon niet lekker."

Je kent mij een beetje: ik hou van die eerlijkheid. Je hoeft het niet mooier te maken dan het is. En iets kan nog zo gezond zijn, maar als het gewoon niet lekker is, hoef je het niet te gebruiken. En als een taart zonder gluten, boter, eieren, soja en suiker echt niet lekker wordt, dan doe je er gewoon iets in waardoor het wél lekker smaakt. Want we kunnen allemaal wel doen alsof alles helemaal clean hoeft te zijn - maar soms hou je dan gewoon jezelf voor de gek.

Het boek is verder ook echt leuk om te lezen. Simpele recepten met niet meer dan een paar stappen; ik hou daarvan. Als je mijn eigen boeken kent, weet je dat ik niet hou van hele ingewikkelde, moeilijk uitgemeten recepten. Gelukkig houdt Carlijn daar ook niet van, en zijn de meeste recepten maar een paar ingrediënten en stappen lang. 

Bij ieder recept staat bovendien wie het allemaal kan eten. Met icoontjes wordt duidelijk aangegeven of je het kunt eten met verschillende overgevoeligheden, van gluten tot ei en van sulfiet tot mosterd (de 14 wettelijk verplichte overgevoeligheden). Bevat een recept iets dat je misschien niet mag, dan staat er vaak ook een alternatief bij.

En, voor de duidelijkheid: we hebben het niet alleen over taart. In FOODLESS vind je recepten voor ontbijt, lunch, hapjes & drankjes, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten én taart en ander lekkers. Plus een aantal basics zoals pesto, pizzabodem en barbecuesaus. Per hoofdstuk vind je minimaal 5, maar vaak veel meer recepten; in het hele boek staan meer dan 70 recepten! Daarnaast vind je nog tips voor allergievrij uit eten, menusuggesties en handige winkels die je als overgevoelig typje moet kennen.

In Foodless vind je klassiekers zoals Kipsalade met bacon en avocado en glutenvrije vervangers zoals de Kerststol, maar ook bijzondere gerechten zoals Zalm met mandarijn en bourbon. Al met al zeker een boek om in de kast te hebben staan - en er vooral heel regelmatig uit te trekken voor een nieuw kookavontuur!

Giveaway

Als je nu denkt "Had ik dat boek ook maar in de kast staan", dan komt dat goed uit. Carlijn geeft namelijk een exemplaar van FOODLESS weg aan één van de lezers van De Groene Vrouw. Wat je daarvoor moet doen?

  • Geef hieronder of op facebook de leukste vraag of comment
  • Even de pagina van Foodless, The Food Club en De Groene Vrouw delen en liken geeft je geen extra punten, maar kan natuurlijk ook nooit kwaad ;-)
  • Hetzelfde geldt voor foto's van jezelf terwijl je bij The Food Club aan het smikkelen bent!

Je kunt je comment insturen tot en met dit weekend; maandag kiezen we een winnaar die het boek thuisgestuurd krijgt!


Reageren? Gezellig!

Reacties (20)

Jildou Rosema
28 Feb
Dit lijkt mij een must-have voor deze veel alleen thuis mama-op-dieet-die-wel-van-lekker-eten-houdt van een peuter met gevoelige darmen en een baby (bijna dreumes ????) met melk en soja allergie. Ik houd niet van ingewikkeld en voor iedereen apart koken valt bij mij onder ingewikkeld. Dus inspiratie is altijd welkom!
Karen Koopen
27 Feb
Ik zou graag je blogposts willen ontvangen, ik vind je stijl van schrijven erg leuk maar vooral ook interessant wat je allemaal schrijft! bij voorbaat dank!
Lucia
26 Feb
Oh dear ... te laat! het weekend is nl voorbij.
Geen facebook ...
Nog geen bezoek gebracht aan The Foodclub, dus ook geen smikkelselfie ....

Nou ja, ik kan het boek natuurlijk ook zelf kopen.
Want I like big time!

mzzl, Luus
Aline Bouma
25 Feb
Ik hoop voor mn darmen dat ik nog net op tijd ben om mee te doen! Die worden namelijk erg blij van glutenvrij! Net als ik, en jouw blog maakt me ontzettend benieuwd naar dit boek !! Hou ontzettend van koken én lekker eten en als dat ook nog eens gecombineerd kan worden ben ik de happy smuller met happy belly
Jett
25 Feb
Wat leuk. Als er ook een Food Club in Rotterdam komt dan kom ik graag bij jullie werken. Het boek klinkt als een echte must have. Ik maak graag lekkere dingen voor iedereen en recepten voor glutenvrije taart, gebak, koekjes zijn erg welkom.
Sandy
25 Feb
Ooooo wat een goed boek... En idd boekweit is eigenlijk niet te eten. Smaakt naar karton. Zou hem heel graag willen winnen! Dan zet ik hem op mij instagram!
Sophie
25 Feb
Mooi boek om aan mijn vriendin Claudia te kunnen geven. Ze heeft Coeliakie dus voor haar ook vaak een hele klus om een geschikt restaurant te kunnen vinden.
Ilse
25 Feb
Ja ik wil graag meedoen! Ik heb zelf Coeliakie en twee 2 keizersneekindjes dus fan van de poep dokter Jr. Daardoor zijn goede recepten en glutenvrije inspiratie altijd welkom. ????
Ans
25 Feb
Ik zou graag dit boek willen winnen omdat ik nog niet zo heel lang gluten-arm eet.
Niet omdat het moet, maar omdat het veel gezonder is en ik graag actief aan mijn gezondheid meewerk.
Suzan
25 Feb
Dat boek wil ik wel! Dan ga ik van het gemaakte mooie foto's maken en op Instagram plaatsen. Om anderen lekker te maken. ????
Karin
24 Feb
oek oek oek! doe mij maar zo'n boek!

oekweit oekweit oekweit! Aan mij kun je dat boekweit!
Sabina
23 Feb
Bedankt voor het delen voor de tip! Ga zeker binnenkort the food club bezoeken.lijkt me heerlijk ergens te kunnen eten zonder stress.

Het boek zou ik graag willen winnen...
Ik moest vooral lachen om het stukje vrij van boekweit...want dat is gewoon niet lekker.
Mijn dochter van 4 en ik mogen allebei geen tarwe en melk.
Met haar verjaardag in december heb ik een boekweitappeltaart gemaakt zonder geraffineerd suiker....bah bah
Ik was gisteren jarig. Geen taart gemaakt omdat ik niet wil inleveren op smaak.
Taart hoort lekker te zijn!
Ik ben 100% voor goede en gezonde voeding maar zoals met verjaardag moet natuurlijk kunnen taart.
Ben heel benieuwd wat er verder in het boek staat!
silvia
23 Feb
nou graag .alles wat met vloeding te maken heeft vind ik interessant dus deze is meer
dan welkom die heb nog geen
Desiree
22 Feb
Het boek zou zeer welkom zijn voor mijn 17 jarige dochter ????. Ze mag geen gluten, melk en ei en kookt graag zelf. Super leuk voor haar om nieuwe ideeën op te doen met een leuk boek. Carlijn volg ik vanaf dat we weten dat we geen gluten mogen, dus erg benieuwd naar haar boek. Heerlijk om weer nieuwe inspiratie te krijgen en super leuk voor mijn dochter als verlaat verjaardagscadeautje.
Tanja
22 Feb
Dat klinkt als een boek voor in onze kast! Echt, lekker, eerlijk, niet gezondheidsfreakerig maar wel weten wat je eet en waar je soms voor kiest om te laten staan. Voor onszelf, en voor gezelligje middagen / avonden met vrienden. I like!
Marieke
22 Feb
Zeg eens groene vrouw, wat is volgens jou het lekkerste recept uit het boek?
De Groene Vrouw
23 Feb
De gehaktballetjes van lam maken we vaak, en de chocoladetruffels zijn briljant. En ik denk dat ik dit weekend maar eens de Oer-Hollandse appeltaart ga proberen :-)
Ria V
22 Feb
Boeken met lekkere recepten die je niet helemaal om hoeft te bouwen vanwege intoleranties heb je nooit genoeg!
En als ik zie wat er op Foodless voorbij komt, dan belooft dit boek heel wat.
Dus ja, ik denk inderdaad: HAD IK DIT BOEK MAAR IN DE KAST STAAN!
Nanda
22 Feb
Ik maak graag kans op het boek! Gluten, zuivel en eivrij hier, dus extra inspiratie is altijd welkom. En tja, die boekweit... Langzaamaan leer ik de smaak waarderen, maar ik vind het echt niet erg als de recepten zónder zijn ;)
Sandra T'Jonck
22 Feb
Jeeej ! Als eerste verdien ik hier toch een extra puntje !! ;)

Ik ben heel benieuwd naar het boek, nog steeds op zoek naar leuke, nieuwe recepten, zodat ik het glutenvrij kan blijven volhouden en niet hunker naar die chocoladekoek :) En wij belgen, komen ietsje achter dan jullie, dus je boek zou direct over de grenzen heen gelezen worden! Praktisch internationaal laat ons zeggen. :)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy