Blog

Soldaten

19 Apr. 2013

Waarom is er bij lezingen toch altijd één bijdehante luisteraar met de opmerking "ik eet al jaren alleen maar uit pakjes en zakjes, en ik ben nóóit ziek"? Mijn vraag is eigenlijk: waarom zien wij het één, als bewijs voor het ander? Waarom denken we dat als je niet ziek bent, je automatisch dus gezond bent? Dat is namelijk niet zo. En ik zal je uitleggen waarom.

Nooit ziek, maar ook nooit gezond

Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat mensen veel meer klachten hebben dan ze zelf realiseren. Hoeveel mensen hebben niet darmklachten of een rottig ontlastingpatroon, maar denken dat het 'normaal' is? Hoeveel vrouwen kampen niet met heftige PMS en/of menstruatiepijn, maar 'dat hoort er nu eenmaal bij'? Hoeveel kantoormedewerkers zakken om vier uur 's middags niet in, en slepen zich dan dat laatste uurtje door?

Al deze (en nog veel meer) dingen komen zó vaak voor dat we ze als maatschappij collectief als 'normaal' zijn gaan beschouwen. Maar dat zijn ze niet! Een écht gezond mens is niet alleen 'niet ziek' (als in: ik meld me af voor mijn werk vandaag), maar is ook vol energie, heeft geen last van zijn maag/darmen, zit op een gewicht dat past bij zijn/haar bouw en heeft ook geen last van PMS. Een gezond mens heeft geen slechte huid, geen slaapproblemen, geen continue ontstekingen en geen eczeemplekjes.

Al die dingen die wij zijn gaan beschouwen als 'normaal', zijn in feite tekenen van een leefstijl, voeding, en darmflora die niet optimaal zijn. Is dat erg? Nu misschien nog niet, maar als je over 10 jaar ineens écht last krijgt, waarschijnlijk wel. En dan is het herstel een stuk lastiger dan als je nu alvast begint.

Soldaten

Dan heb je nog de mensen die noooooit ziek zijn. Omdat ze dat niet meer kunnen. Pardon? Jawel, omdat ze niet meer ziek kunnen worden. Voor echt goed ziek zijn, heb je namelijk niet alleen een pathogeen (ziekteverwekker) nodig zoals een virus of bacterie; je hebt ook een redelijk werkend immuunsysteem nodig. Het 'ziek zijn' is eigenlijk het gevecht dat je immuunsysteem voert met de ziekteverwekker. Om te kunnen vechten, heb je dus wel soldaten nodig.

Immuunglobulinen zijn als het ware de soldaten van het lichaam. Je hebt globulinen die getraind moeten worden om een bepaalde ziekteverwekker te leren herkennen - die werken wat langzamer en zijn er verantwoordelijk voor dat je na een paar dagen ziek zijn, weer opknapt. Er zijn ook globulinen (van het type A, daarom noemen we ze IgA) die zorgen voor de 'algemene' afweer. Deze soldaten hoeven niets te herkennen, maar zetten gewoon de aanval in op zo'n beetje alles wat ze niet herkennen. (dit is, zoals je begrijpt, een beetje simplistisch gebracht, maar anders wordt het wel heel moeilijk voor een gewoon vrijdagmorgenblogje).

Een gezonde darmflora prikkelt het immuunsysteem om die algemene IgA-soldaten aan te maken. Een deel daarvan gaat ook weer terug de darmen in, waar er twee aan elkaar gekoppeld worden en ze sIgA genoemd worden (secretorische Immuunglobulinen type A, als je het dan per se wilt weten). sIgA zorgt voor de immuniteit in de darm zelf. Als een beschermende coating gaat het om schadelijke bacteriën heenzitten, zodat die zich niet meer aan de darmwand kunnen hechten. De schadelijke bacterie spoelt met de ontlasting mee het lichaam uit, en kan je geen kwaad meer doen.

Ik zie in mijn praktijk regelmatig mensen die nooooooit ziek zijn. Als dan blijkt dat ze een extreem lage sIgA-telling hebben, is de kans groot dat ze simpelweg niet meer ziek kunnen worden. Officieel zegt een lage sIgA niets over een lage IgA-waarde, maar geloof me maar dat ze in werkelijkheid vaak samen gaan.

En dan gebeurt er iets wonderbaarlijks: mensen die jarenlang niet ziek zijn geweest, gaan de darmflorabehandeling in - en worden ineens verkouden. Of krijgen een griepje. En dat is dan dus mijn schuld, dat je het even weet. Gefeliciteerd met je gezonde immuunsysteem. You're welcome :-D

*Meer weten over hoe je je immuunsysteem naar gezonde hoogten laat stijgen? Vraag een darmfloraconsult aan, dan help ik je lekker ziek te worden!* ;-)

Niet ziek, of wel gezond

Dat is het dus. Als je niet ziek bent, wil dat helemaal niet zeggen dat je dus 'wel gezond' bent. Gezond zijn is bloeien, floreren (het Engels zegt het mooier: thriving), genoeg energie hebben om al je plannen uit te voeren en een lijf dat met je meewerkt in plaats van tegen je in. Gezond zijn is af en toe goed ziek worden, en weten dat je immuunsysteem nog werkt.

In mijn ogen zijn voeding, darmflora en leefstijl de drie pijlers onder een echt goede gezondheid. Je kunt natuurlijk vinden dat je gezond bent ondanks je crappy eetstijl... maar zoals ik laatst op facebook zag: you can't expect to look like a million bucks if you're eating from the dollar menu.

De vraag van vandaag:

Ben jij gezond? Of alleen maar 'niet ziek'?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (16)

Lia
15 Feb. 2016
Even afkloppen maar ik ben juist eindelijk niet eens ziek. En mijn vriend ook niet. Vorig jaar een kuurtje geprobeerd met eachinaforce met tijm en ook probiotica erbij. Is vreselijk vies,maar goed je hoeft het maar 3weken lang te gebruiken. Sindsdien bijna niet meer ziek geweest. Misschien is het wat anders,maar vind het wel frappant. Ken zelf iemand met een longontsteking die van de arts anti biotica moest nemen. Vroeg aan de dokter of ze het 3 dagen zonder mocht proberen de arts liet dit toe en wat helemaal geflabberd haar waarde waren na 3 dagen met eachinaforce en tijm extract weer helemaal normaal.
anoniem
4 Apr. 2015
Kwam via google terecht bij dit artikel. Het is al wat ouder, maar wilde toch even reageren. Dus bij deze:

Interessant! Ik deel je mening dat 'niet ziek' zijn, niet automatisch betekent dat je gezond bent.

Ben nooit ziek (in de zin van koorts, griep o.i.d. Zelfs bijna nooit verkouden), dus hoe groot was mijn verbazing toen ineens bleek dat ik al tien jaar de borellia-bacterie (lyme) bij me draag. Igg was 'zeer hoog'. Hoewel ik nooit ziek ben, heb ik voor mijn gevoel wel last van de voortdurende strijd die er plaatsvindt: cognitieve traagheid, veel slaap nodig, derealisatie, verstoorde hormooncyclus, draaierigheid enz. Allemaal dingen die pas na de tekenbeet opspeelden.

Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd of een langdurige immuunstrijd (die blijkbaar niet erg efficiënt verloopt, want koorts heb ik nooit en het is mijn lichaam blijkbaar ook niet gelukt om definitief af te rekenen met de borellia) klachten kan geven?
Ter info: Hemoglobine en lymfocyten waren richting de bovengrens , leucocyten weer wat lager. Eén punt boven de minimale waarde.
De Groene Vrouw
4 Apr. 2015
Ja, natuurlijk kan een langdurig 'bezig zijn' van je immuunsysteem klachten geven. Er worden veel voedingsstoffen en ATP voor verbruikt en het is een staat die je lichaam liever niet heeft (to say the least). Vermoeidheid en laaggradige ontstekingen komen veel voor, en alle daaruit volgende klachten...
Anne
3 Feb. 2014
Aan de hand van je extra info in de reacties heb ik dan nu toch eindelijk het idee dat ik goed op weg ben! De afgelopen jaren was ik altijd zo half-half ziek, de hele winter lang moe depressief en lamlendig en driekwart van het jaar verkouden. Nu ben ik anderhalf jaar beter bezig met mijn gezondheid en nadat ik vorig jaar een paar keer écht ziek ben geworden (keelonsteking en oorontsteking tegelijk, 2 weken op bed gelegen, na een maand een buikgriep gehad, na 2 weken een voedselvergiftiging erbij) heb ik me de hele zomer geweldig goed gevoeld ten opzichte van de jaren daarvoor. En deze winter ook weer een paar dagen echt ziek geweest, maar nu voel ik me gewoon weer goed :) Al kan het volgens jouw blog nog steeds beter (de welbekende 4-uurs inkakker is hier ook zeer aanwezig), ik ben al een heel end gekomen blijkbaar. En dat is toch eens goed om te horen/weten, dat geeft de burger moed :)
maria
23 May. 2013
Hier ook al jaren niet ziek geweest, zelfs niet verkouden. Ook de kinderen slaan al 2 winters de griepgolven over en ik denk dat ze al in geen 3 jaar meer 'echt' ziek (met koorts e.d.)zijn geweest. Ze zijn 10 en 12 jaar. Ik denk dat ikzelf met kerst 2010 (dus 2,5 jaar geleden) een dag op bed heb gelegen met een buikgriep en daarna werd ik wat verkouden. Ik heb mezelf toen verplicht in bed te gaan liggen omdat ik die week daarop op vakantie zou gaan. Ik moet zeggen dat wij wel gezond en vooral gevarieerd eten. Ik kook dagelijks vers, eten veel fruit, en iedere middag een rauwkostsalade en wissel vlees en vis af en volkoren producten. Daarnaast sport ik (bijna0 iedere dag. hardlopen, fitness, cardo en tennis. En slaap ik zeker 8 uur per nacht. Ik rook niet en drink alleen soms een wijntje in het weekend. Ik voel me altijd fit en uitgerust. En dit ondanks dat ik een alleenstaande moeder ben en 3,5 dag werk. Ik denk dat ik het zo goed vol hou door mijn gezonde levenstijl. Maar nu ik hier lees dat je nooit ziek bent omdat je immuumsysteem niet meer zou werken baart mij dan wel weer zorgen... Ben ik nu wel of niet gezond omdat ik nooit ziek ben...
De Groene Vrouw
24 May. 2013
Nou ja kijk... als je nooit ziek bent hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je *dus* ongezond bent ;-)
Het gaat er meer om dat 'nooit ziek zijn' geen bewijs is voor gezondheid. Als je je altijd fit voelt, lijkt mij dat een goede aanwijzing dat jij om de juiste reden nooit ziek bent ;-)
Jolanda
16 May. 2013
Lengtegroeven in mijn nagels? Euh?
De Groene Vrouw
17 May. 2013
Kun je iets duidelijker vertellen wat je bedoelt met 'Euh?'
Want als je een vraag wilt stellen, haal ik hem hier niet helemaal uit ;-)
Linda Rikkers
22 Apr. 2013
Ik val duidelijk onder: niet ziek. Heb natuurlijk de kuur bij je gedaan, maar energie is nog niet top. Al weet ik niet goed hoeveel komt door babytijd... Heb wel lengtegroeven in nagels denk ik, daar had ik nog nooit van gehoord!
johmar
22 Apr. 2013
tja ,ik was ook al jaren nooit echt ziek en als ik al iets mankeerde zoals een bronchitus zoals in januari dit jaar dan werkte ik gewoon door, tot mijn lichaam zei ,bekijk het maar ,ik stop er mee, ik was gewoon op, ging van alles mankeren ,van hoge bloeddruk, golfers armen tot een knieontsteking toe, mijn huisarts zei tegen me ,dat ik door altijd maar door te lopen met in mijn ogen kleine kwaaltjes behoorlijk roofbouw heb gepleegd op mijn gestel, soms is het goed om even gewoon jezelf te gunnen dat je je ziek bent, even een adempauze te nemem ook als is het maar een dag of twee. als ik dat de afgelopen jaren wat vaker gedaan zou hebben zou ik nu niet met een burnout zitten ook al word die verergerd door de hoge werkdruk op mijn werk.
De Groene Vrouw
22 Apr. 2013
Helemaal waar. Veel mensen hebben het hartstikke druk. Ik probeer zelf ziek zijn ook echt te gebruiken als een mini-vakantie. Slapen, filmpjes kijken in bed... iets nuttigs komt er dan toch niet uit je handen en de keren dat de wereld vergaat omdat je een paar dagen niet werkt, zijn op één hand te tellen ;-)

Beter ziek je een keer goed uit, dan kun je daarna ook weer voor 100% aan het werk, en niet op halve kracht. Heeft eigenlijk iedereen meer aan! Misschien moeten we een campagne starten: hoe ben je 'goed ziek'? :-D
De Groene Vrouw
19 Apr. 2013
Nog even een aanvulling naar aanleiding van een reactie elders:
Het is natuurlijk niet zo dat je immuunsysteem helemaal weg is (zoals bij bepaalde auto-immuunziekten kunstmatig opgeroepen wordt om daarna opnieuw beenmerg te enten bijvoorbeeld - dr. House, anyone?). Dat zou natuurlijk een extreem gevaarlijke situatie zijn: geen enkele verdediging, dus bij het eerste het beste pathogeen volgt de dood.

Wat er wel gebeurt is eigenlijk tweeledig:
- het immuunsysteem kan onderpresteren. Je wordt wel 'ziek' maar eigenlijk nauwelijks: het pathogeen wordt gedurende een veel langere periode als het ware "zo'n beetje" bestreden door het onderpresterende immuunsysteem. Met andere woorden: je wordt nooit echt goed ziek, maar blijft gedurende een aantal weken een beetje zeurderig, hangerig, moe - totdat je immuunsysteem de indringer er eindelijk onder heeft gekregen. Bij een gezonde reactie was je waarschijnlijk 1x flink ziek geworden, en dan was het daarna gewoon over.

- andere onderdelen van het immuunsysteem (dus niet IgA) nemen de boel over. Gelukkig maar dat we ze hebben, maar het is natuurlijk gezonder om de pathogenen niet te laten binnendringen > en het (s)IgA is de eerste verdedigingslinie, dus als die goed stevig staat, gebeurt dat ook niet. Continue 'vertrouwen' op de andere onderdelen van het immuunsysteem vraagt veel van je lichaam, en kan uiteindelijk resulteren in overreacties (allergische reacties) waarbij andere immuunglobulinen (IgG, IgE) betrokken zijn.

Dus dat. Ik hou me aanbevolen als er immuniteits-experts zijn die deze mechanismen samen met mij nóg duidelijker uit willen leggen, altijd leuk!
W.
19 Apr. 2013
Hoi Nienke,

Interessante blog. Ik ben nooit ziek, eet gezond, heb geen last van stoelgangproblemen, heb een gezond gewicht, geen eczeem, allergie, geen slechte huid. Heb veel energie, slaap goed. Ik eet vegetarisch.

Ik doe zelf een cursus voedingstherapie en lees veel over gezonde voeding. In die cursus spreekt men ook over lengtegroeven in nagels. Ik heb daar vooral op mijn pink last van, maar ook op alle andere nagels. In het lesmateriaal staat dat dat te maken kan hebben met een verminderde werking van de darmen.

Echter heb ik ook net een zwangerschap achter de rug en geef ik nu 4,5 maand borstvoeding.

Kan het te maken hebben met de zwangerschap of kan er meer aan de hand zijn met m'n darmen?

Groetjes, Wilma
De Groene Vrouw
19 Apr. 2013
Hai Wilma,

Lengtegroeven in de nagels kunnen wijzen op een tekort aan mineralen of aan vetzuren (die helpen de mineralen in het lichaam op de juiste plaats te laten geraken). In het algemeen kan dat te maken hebben met een te lage inname of een niet-optimale darmflora (te lage opname). Tijdens de zwangerschap geef je veel voedingsstoffen door aan je kindje, dus als je er niet voldoende van binnenkrijgt, kun je zelf tekorten krijgen. Op het blog kan ik helaas niet ingaan op individuele gevallen, maar je bent van harte welkom voor een Voedingsconsult!
Meissie
19 Apr. 2013
Geweldige afsluiter! ;-)
Lanne
19 Apr. 2013
Ik denk dat ik gezond ben, wij koken al jaren alles zelf(behalve brood dan, wel geprobeert, maar nog niet naar tevredenheid), we gebruiken kokosolie en roomboter, Keltisch zout, volle yoghurt en rauwe melk en we gebruiken veel kruiden in onze maaltijden(we hebben een voorkeur voor de Indiase keuken, een land waar weinig hart-en vaatziekten en kanker voorkomen). Behalve de "pil" worden er geen medicijnen gebruikt. Er is hier, buiten een enkele verkoudheid, dan ook eigenlijk nooit iemand ziek, zelfs de actuele griepgolf heeft hier slechts licht toeslagen(alleen mijn man heeft 2 daagjes op bed gelegen, onze dochter en ik waren alleen wat "hangerig".
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy