Blog

Spelen voor Grote Mensen

4 Mar. 2016

Nee nee nee! Niet in de slaapkamer. Dat is je eigen dirty mind. Zoiets zou ik noooooit bedoelen. Ik wil het hebben over écht spelen voor grote mensen. Want dat is goed voor je.

Het is even wennen: de deur uitstappen om naar yoga te gaan en niet om je heen hoeven te kijken of er iemand achter het muurtje staat. Je geen zorgen maken of er wel ergens een boom in de buurt is. En zomaar in alle vrijheid kunnen vertellen dat je naar de kroeg gaat (en welke). Nee, ik word niet achtervolgd... ik deed alleen maar mee met Tikkie.

Tikkertje voor grote mensen

Tikkie is ooit bedacht door een stel studiegenoten die dit spel op de campus speelde. Toen ze afgestudeerd waren, bleven ze contact houden en ieder jaar in Februari speelden ze - inmiddels verspreid over de hele wereld - tikkertje.

Wat? Gewoon, zoals op het schoolplein? Niet helemaal. Tikkie speel je met een groep vrienden in de maand Februari (of in een andere maand, kan jou het schelen). Er zijn een paar regels:

 • 1 persoon begint als tikker (volgend jaar is dat degene die hem dit jaar als laatste 'is')
 • Een tikactie moet gefilmd worden (met je telefoon), anders telt het niet
 • Aanraken van een boom geeft recht op een uur buutvrij
 • Je mag niet terugtikken (in sommige versies mag de voormalig tikker helemaal niet meer getikt worden, in andere versies mag dat na 24 uur wel weer)
 • Wie hem op 28/29 februari om 0.00 is, heeft de shame van het hele jaar de tikker zijn

En zo simpel is het. Behalve dat volwassenen niet achter elkaar aan gaan rennen op het schoolplein en dus iets vindingrijker zijn geworden. Zo is er de 'postbezorgersmaskerade' waarbij je een petje opzet en aanbelt met een pakketje in je handen, in de hoop dat je medespeler open doet zodat je hem kunt tikken. Je kunt zomaar binnenwandelen bij iemands werk waar hij moeilijk op de koffie-automaat kan klimmen om aan je te ontkomen, of je kunt via social media proberen uit te vissen waar je medespelers zich bevinden.

Als medespeler ben je dus continue op je hoede. Staat er iemand achter dat bosje? Kun je veilig met je tas en je lunchtrommeltje naar je auto, of duikt er iemand achter die bus vandaan? Heeft iemand op facebook je verlinkt aan de tikker, zodat die je opwacht als je ergens op de koffie gaat?

De tikker slaat meestal toe op een moment dat je er niet op gerekend hebt. Zo werd ik bijna (haha!) getikt omdat ik met mijn jarige man in een café zat. Hij maakte een foto en zette die op facebook. De tikker en hij zijn geen vrienden... maar mijn man en de vriend van de tikker weer wel. Zo kwam het dat wij in de bus terug zaten en er ineens een filmpje in de tikkie-whatsapp-groep stond. Waarin de tikker datzelfde café binnen liep waar ik tien minuten geleden nog zat. Pfff. Dan word je wel paranoide hoor, kan ik je vertellen ;-)

De voordelen van spelen

Tikkie doet meer met je dan je denkt. Zo is het goed voor je hersenen om op een andere manier na te denken (vooral als je de tikker bent tegen het einde van de maand vraagt dat behoorlijk veel van je creativiteit). En je wordt je meer bewust van je omgeving: hey, een boom, die was me nog niet eerder opgevallen.

Nou zijn er mensen die daar niet op zitten te wachten, een maand vrijwillige paranoia. Gelukkig zijn er ook andere manieren van spelen. Marieke van Dam van Bureau Play is er zelfs expert in (zij is ook degene die Tikkie naar Nederland heeft gehaald). Door te spelen train je gebieden in je hersenen die je normaal gesproken niet veel gebruikt. Door creatieve oplossingen te verzinnen bij het spelen, word je ook flexibeler in je werk. Bovendien krijg je meer plezier in je dag - zoals Marieke zegt:

Het lijkt soms wel of de wereld draait om cijfertjes, resultaten, ‘hoe het hoort’ en dingen die nut moeten hebben. Staat er genoeg geld op de bank? Haal ik wel de targets op mijn werk? Stel ik niemand teleur? Krijg ik alles wel gedaan? Maar is dat waar het leven om draait?

De momenten waarop je het meest leeft zijn toch die waarop je de wereld om je heen écht ziet.

En zelfs Einstein zei "Play is the highest form of research"... dus dan moet je wel. Homo ludens, de spelende mens.

Geef jezelf toestemming

Spelen dus. Maar hoe? Spelen lukt niet altijd. Vaak ben je zelf degene die jezelf tegen houdt. Omdat je bang bent wat de mensen ervan zullen denken. Omdat je denkt dat je geen tijd hebt om te spelen, want je moet je deadlines nog halen. Omdat je geen geld hebt om naar het pretpark te gaan.

Maar spelen hoeft niets te kosten, zorgt voor méér productiviteit op de werkvloer en brengt meestal alleen plezier aan andere mensen, die hoogstens jaloers zijn dat jij het eerder hebt bedacht. En zelfs als ze het stom vinden, dan nog. Zolang jij maar lol hebt.

Zet in ieder geval je eigen innerlijke zwartkijker even uit, anders werkt het niet. Dan blijft het leven saai en vervelend en zullen er altijd meer beren op de weg zijn. Geef jezelf toestemming - niemand anders kan het voor je doen. Jij mag plezier hebben. Ook als je even je rekeningen niet kunt betalen, als er iemand in je omgeving ernstig ziek is of als je veel te veel op je bordje hebt op je werk. Natuurlijk bestaat al die ellende, dat hoef je ook heus niet te ontkennen - maar door er even uit te stappen kun je jezelf opladen zodat je de kracht hebt om de moeilijke dingen in het leven te blijven dragen.

Zo leer je (weer) spelen

Ik ben een moeder en ik hou van mijn kinderen, maar ik ben nooit zo'n zandbakfan geweest en verkleden is ook al niet zo aan mij besteed. Ik dacht dus altijd dat ik niet van spelen hield - maar ik blijk gewoon meer uitgedaagd te worden in spelen voor volwassenen. Maar wat speel je dan zoal? Neem het liefst een combinatie van fysieke spelletjes en spelletjes die je hersenen activeren:

 • Tikkie is een goed voorbeeld
 • en de hoela-hoep waar we het laatst over hadden natuurlijk ook (er zijn zelfs hoopjams waar je met zijn allen kunt hoepen!)
 • Koop een frisbee
 • Of doe mee met een reusachtig Kussengevecht
 • Speel forensenbingo: stel een lijst op met kenmerken van mensen en probeer je hele lijst vol te krijgen als je in de trein zit
 • Improvisatietheater (als je niet weet hoe, kijk dan een paar oude afleveringen van de Lama's)
 • Ga dansen, in de kroeg of waar dan ook - extra bonuspunten als het je lukt om te dansen in zo'n hele foute kroeg met André Hazes op de achtergrond en dubbele bonuspunten als het je lukt in een kroeg waar de gemiddelde leeftijd onder de 20 is.
 • Koop drie pakken stoepkrijt en ga los (mmm... misschien niet in Maart, maar in Mei kan dat prima)
 • Klim in een boom
 • Sla zomaar een steegje in dat je nog niet kent en ga op ontdekkingsreis in je eigen stad
 • Leer een goocheltruc
 • Doe een Escape Room of ga een potje paintballen
 • Probeer een gezonde maaltijd te verzinnen met alleen maar witte, gele of rode ingrediënten
 • Koop een bal en neem die mee naar een vergadering. Gooi de bal rond en wie hem heeft, roept een idee - zo'n brainstorm kan aan het begin van (of halverwege) iedere vergadering en er komen vaak de mooiste dingen uit
 • Ga naar een pretpark ZONDER je kinderen en ga dan alleen in de engste dingen
 • Verdeel de vloer in blokken van 1x1 meter en kijk wat er gebeurt als je alleen de oneven blokken dweilt ;-)
 • Bel een vriendin en ga samen op avontuur. Verzin ter plekke wat jullie gaan doen.
 • Dans achter mensen - en nog een keer... dit is echt ZO leuk om te doen!
 • Speel het Boerenschuur in Frankrijk-spel (ook wel Who's the man) of ga Weerwolven
 • Kun je even niet achter je bureau vandaan, pak dan een kwartiertje om BrainWars te spelen: kleine spelletjes die je speelt tegen iemand anders op de wereld en waarbij je je hersenen traint. Lumosity is een goed alternatief als je niet zo houdt van competitie.
 • En ach, waarom ook niet: breng iets meer creativiteit in je slaapkamerleven. Zoek eens op sites en webwinkels waar je normaal niet durft te komen (zet desnoods je browser op incognito). Koop eens wat grotenmensenspeelgoed, misschien is het leuker dan je denkt.

Ziezo. En nu hup. Achter die computer vandaan. Trek je jas aan en ga maar regendruppels vangen. Hup!

De vraag van vandaag:

Speel jij nog wel eens? En wat speel je dan?

Deel je inspiratie in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

Meibloempje
8 Mar. 2016
Telt tekenen en kleuren ook?
Ik vond altijd dat alles nuttig moest zijn. Nu heb ik als doel om elke dag iets te tekenen of te kleuren, ongeacht of het mooi wordt of niet. Is erg bevrijdend.
De Groene Vrouw
8 Mar. 2016
Natuurlijk telt dat ook. Dubbel!
Marjolijn
5 Mar. 2016
Ingress! Een mix tussen de realiteit en een virtuele wereld. Gewapend met je telefoon zul je echt naar buiten moeten om te strijden voor één van de twee teams die wereldwijd actief zijn. Je bekijkt je eigen omgeving ineens met heel andere ogen en iedereen die met een telefoon in z'n hand loopt is verdacht. Eén groot nadeel: het kan behoorlijk verslavend worden...

En natuurlijk geocaching. Ook een fijn spel waarbij je er lekker op uit moet en interessante plekjes ontdekt.
Jaimy
4 Mar. 2016
Jaaa spelen is gezond! Zeg ik, terwijl mijn handen naar scheerschuim ruiken van een speelsessie op school. :') Ik volg het vak Spel en daar moeten we eerst zelf leren spelen, voordat we kinderen spelbegeleiding kunnen geven. Vorige keer gingen we ook heel tof bellenblazen, in het begin vond iedereen het een beetje raar maar voordat je het weet zijn er opeens mega bellen, gefuseerde bellen en natuurlijk van die 'vervelio's' die andermans bellen kapot gaan prikken. Zo leuk is dat. Zelf doe ik vooral van die tussendoor spelletjes, zoals op straat alleen op bepaalde tegels lopen of op de naden, of van aluminiumfolie figuurtjes maken. Tegenwoordig kleur ik ook weer in een kleurboek en ik heb pas een escape room gedaan, dat is zeker een aanrader!
Anke
4 Mar. 2016
Ik heb laatst met mijn collega's de hele avond gedanst. Het was zó ontzettend leuk en ik kreeg er zoveel energie van. Oprechte vrolijkheid, lachen, grenzen vervagen, heerlijk. Toen vroeg ik me af waarom ik dat al zo lang niet meer gedaan heb en me altijd zo volwassen gedraag. Omdat ik denk dat dat hoort? Dat je dan serieus wordt genomen? Geen idee. Rare gewoonte waar ik vanaf wil in ieder geval!
Ik heb zelf een hoepel gekocht naar aanleiding van je vorige blog en hoepel nu iedere ochtend een paar minuten (vanwege pijnlijke blauwe plekken haha). Daar word ik ook al heel vrolijk van:)
In het boek de moed der imperfectie vertelt Brené Brown over haar bevinding dat mensen die veel spelen gelukkiger, veerkrachtiger en zelfbewuster zijn. Dus nóg meer redenen om het te doen:)
Heidi Tijssen
18 Jun. 2016
Op mini-avontuur met de kinderen, per fiets of in de auto: linksaf/rechtsaf netjes om de beurt en dan maar afwachten waar je uitkomt... Soms draai je in kringetjes rond en soms kom je op de prachtigste plekjes. Net het echte leven, maar dan leuker!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy