Blog

Stock 2 : 10 dingen waar je bouillon voor kunt gebruiken

21 Nov. 2012

Nog niet zo lang geleden leerde ik jullie hoe je simpel en zonder gedoe een heerlijke bouillon maakt. Helemaal zelf, van stukjes dood beest die anders weggegooid zouden worden. En hoe gezond dat eigenlijk is, een goede bouillon.

Zelf vind ik soep echt de beste uitvinding sinds het vuur, en ik heb dan ook doorgaans een tekort aan stock en geen overschot. Maar mijn moeder (waar soep strikt zondagmiddagvoedsel is) wist op een gegeven moment niet meer wat ze met al dat vocht aanmoest. Ze wílde het wel eten (meer nog vanwege haar aanleg voor osteoporose), maar had geen idee waar je stock dan zoal in kon verwerken. Dus hier, speciaal voor mijn moeder (en helemáál niet omdat het zo triomfantelijk voelt om mijn moeder nu eens iets te leren over eten), een paar ideeën.

 • Stoofpotten

  Perfect voor het gebruiken van stock. Bij stoofpotten is het immers de bedoeling dat je flink wat vocht gebruikt. Water is een gemiste kans: stock voegt zoveel meer smaak toe!

 • Groenten koken

  Als je netjes hebt leren koken, maak je geen doorgekookte spruitensnotjes zoals onze oma's. Nee, dan kook je je groenten in een klein laagje vocht. Prima gelegenheid dus om voor dat vocht stock te gebruiken. En niet weggooien na het koken: binden tot een heerlijke saus, of weer gebruiken als basis voor soep. Nom.

 • Ragout

  Werkelijk waar, ik wilde dat ik wat minder eigenwijs was. Natuurlijk zegt ieder kookboek netjes dat je ragout maakt met kippenbouillon, maar dat dééd ik niet; ik gebruikte melk. De eerste keer dat ik wel eigengemaakte kippenbouillon gebruikte... wat een eye-opener. Of smaakpapil-opener. Nooit meer iets anders.

 • Jus

  Ook zoiets sufs: mensen kunnen geen jus meer maken. Terwijl, zo moeilijk is het echt niet. Je bakt vlees (in roomboter, durf voor mijn neus maar eens in Croma te bakken), en je voegt na het bakken een paar eetlepels stock toe. Een klein beetje echt zout en, als je dat lekker vindt, iets om mee te binden (bijvoorbeeld een theelepel arrowroot of kuzu die je in de koude stock had opgelost). Even verhitten, klaar. Juspoeder is zo lekker omdat het de smaak umami toevoegt (in de vorm van E621), en je mag 1x raden welke smaak stock toevoegt...

 • Puree

  Puree is zoveel meer dan alleen aardappelpuree. Wij stampen met liefde zoete bataat, aardperen, pompoen en pastinaak. Bij voorkeur met een flinke scheut stock erdoorheen om het smeuïg te maken. En slagroom, want wie kan er nu zonder slagroom? Zoals mijn oma zaliger zei: zo kun je een drol nog lekker maken. Dus waarom zou je het niet gebruiken op dingen die je wél kunt eten?

 • Als cup-a-soup

  Maar dan beter. Kook je stock goed in als je hem maakt, voeg wat zout toe en vries het vervolgens in ijsblokjesbakjes. Voilá, je eigen bouillonblokjes, te gebruiken als je je 's middags wat flauwig voelt.

 • Als basis voor saus

  Ja, duh. Als je er ragout en jus van kan maken, dan ook vrijwel iedere andere saus die je voor ogen hebt. Van rode wijnsaus tot pepersaus tot zigeunersaus: vervang simpelweg het water of een deel van de melk die in het recept staan door stock en je man gaat nooit bij je weg, beloofd.

 • Aspic

  Toegegeven, ik heb het nooit gemaakt. Maar er zijn mensen die het heel lekker vinden, groenten ingelegd in een gelatinebasis. Die gelatine kun je, als je getraind bouillonkookster bent, zelf maken (van een koeien-enkel bijvoorbeeld). Of je gebruikt gelatine(poeder), waar je dan natuurlijk zelfgetrokken bouillon voor gebruikt. Wel zo lekker.

 • Risotto

  Misschien ben ik ook hier spuit 11, maar Risotto hoor je dus te maken met bouillon. Waarom zou je daar Knorr voor sponsoren als je ook gewoon je eigen, gezonde, heerlijke bouillon voor kunt gebruiken? Bovendien kun je op deze manier subtiel variëren met je risotto, door kippen-, kalfs-, of visbouillon te gebruiken.

 • Chinese fondue

  Geniaal plan, ga ik echt een keer doen. Traditioneel fonduen doe je in olie, maar Chinees fonduen in... juist, bouillon. Je kookt kleine stukjes groenten en vlees beetgaar in de kokende bouillon. Hm... volgende kerst?

Ziezo, dit lijken me toch genoeg ideeën over wat je met je eigengemaakte stock kunt doen. Ik weet in elk geval dat ik nog meer botjes moet zien te vinden, want nu heb ik helemaal een tekort. Gelukkig geeft de bioslager me graag wat mee voor een gering bedrag.

De vraag van vandaag:

Hoe eet jij je huisgemaakte stock het liefst?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (14)

Pepijn
31 Oct. 2016
Ik maak er graag paella mee of andere rijst.. Lekker bouillon door de couscous.. Ook lekker om overgebleven vocht van een stoof toe te voegen aan couscous en aanvullen met water.. Ook lekker vind ik een stoof van aardappel en groente zoals witlof of spruit en dat samen met het ingekookte stoofvocht met het bijbehorende vet prakken tot stamppot.. Dat is echt heerlijk met de juiste kruiden en specerijen! Zo kook ik bijna alleen maar uit de losse pols en bijna nooit hetzelfde..
De Groene Vrouw
31 Oct. 2016
Ik ook! Als ze het lekker vinden zeg ik altijd "goed van genieten, want je krijgt het nooit meer" ;-)
pepijn
1 Nov. 2016
Soms is een maaltijd zo lekker dat ik het wel nog een keer maak met de tijd.. En zo heb je toch een beetje je eigen klassiekers op het menu staan, dat is best leuk.. Ik zelf heb geen kinderen, heb verder ook geen kinderwens en kook alleen maar voor mijzelf.. Dus ik heb veel vrijheid wat dat betreft.. Mocht iets een keer mislukken ben ik de enige die daarvan baalt en stel ik niet mijn hele familie teleur.. Ik heb hele leuke zelfbedachte recepten geprobeerd zoals risotto met chorizo geheel bereid met bier en hetzelfde met paella, kip ook geheel bereid met bier.. Dat zijn best leuke dingen om te doen.. En ik verzin het helemaal zelf.. Ook bepaal ik helemaal zelf hoe ik mijn bouillon maak. één kilo groente per liter en laat je fantasie maar losgaan.. Ik vind het helemaal te gek om zoveel mogelijk zelf te bedenken.. Zo wil ik nog een zoete paella maken met vruchtensap als nagerecht bijvoorbeeld en ga zo maar door.. Zo maak ik ook mijn pasta altijd zelf en ik wil nog veel verder gaan met dit concept.. Ik ben ook helemaal gek op kaasfondue.. Hier wil ik ook nog veel mee uitproberen.. Ik eet meestal een blok kaas van 100 a 250 gram binnen één dag weg en ik kom er nooit van aan.. Kaas vind ik toevallig wel echt geweldig om mee te werken.. En ik wil ze allemaal proeven met de tijd! Zo gebruik ook ook veel andere soorten kazen in risotto in plaats van harde kaas.. Heel leuk om mee te werken..
De Groene Vrouw
1 Nov. 2016
Mmm, lekker :-)
Kim
22 Oct. 2014
Deze gister avond afgemaakt en is zoooooo verrukkelijk, wil ik graag met jullie delen:

DESELEYER CORSABI (spliterwtensoep)
Voor 8 personen:
Slowcooker
350 gram spliterwten
2 liter kippenbouillon
zout, versgemalen peper
2 eetlepels boter
1 middelgrote ui in schijven
1 eetlepel fijngehakte wortel
3 eetlepel fijngehakt selderijblad
125 gram fijngehakte spinazie
2 eetlepel fijngehakte munt
3 eetlepels fijngehakte peterselie.

-Doe smorgens 4 flinke kippenbouten in 2 liter water op 60 graden in de Slowcooker.
-Haal de volgende ochtend de kippenbouten eruit en doe 350 gram spliterwten in de bouillion.
-Peper en zout en op laten staan tot spliterwten snot zijn.
-Haal het vlees van de bouten, maak kleine stukjes en bewaar voor later.
-Als splinterwten klaar zijn de ui fruiten in boter of kokosolie, wortel en selderij erbij en fruit nog eens 2 minuten. Knip de spinazie fijn spinazie erbij en fruit nog 1 minuut.
-Doe de groenten in je bouillion en pureer even met staafmixer.
-Snij/knip de verse munt en peterselie fijn en roer samen met de stukjes kip door je soep.
De Groene Vrouw
22 Oct. 2014
Mmmmm, dank je wel voor het recept!
Kim
7 Jul. 2014
Tip: ik giet de stock in de speciale ijsblokjes zakjes, erg handig om voor van alles een paar uit te drukken om te gebruiken.
Echter drijft de dikke penetrantere laag van de stock bovenop, het eerste ijsblokjes zakje zit dus vol met deze dikke massa en de andere zakjes met dunnere boullion, ik pak dus een blokje van t 1 en t ander.
Kim
7 Jul. 2014
Nu maak je de stock zelf op 60 graden om de goede stoffen niet stuk te maken, nu kook ik er aardappelen of groente in, maar dan breng je het vervolgens aan de kook, is dat dan wel okee met oog op vernietiging van de goede stoffen?
De Groene Vrouw
9 Jul. 2014
Wordt het niet eens tijd voor een privé-lesje? ;-)
Janet
18 May. 2015
Maar wat is het antwoord op bovenstaande vraag van Kim? Wil ik wel graag weten :-)

Verder is mijn stock best waterig... heb het nu ongeveer 4x gemaakt. Ik moet het stuk bot toch onder water leggen, maar dat heeft tot gevolg dat het een waterig soepje is met wat kringen vet/gelatine aan de oppervlakte.

En lekker smaken doet het pas na zout etc toegevoegd te hebben. Stock an sich heeft niet veel smaak, toch? Hoop van iemand te horen!
Marijan
15 Jul. 2013
als ik rijst kook, vaak witte Basmati, doe ik 1 kop Basmati, 1 kop water en 1 kop zelfgemaakte geconcentreerde bouillon.
Dit kan je ook met pasta en zo doen, als je dat perse wilt eten.
Zelf doe ik alleen maar sauzen, soepen, stoofpotten, jus en rijst
roxane
23 Nov. 2012
wat zeg je nou tussen neus en lippen door over osteoporose en stock? zeer benieuwd (kom uit een familie van vrouwen met osteoporose...)
De Groene Vrouw
23 Nov. 2012
In stock zitten veel goed opneembare mineralen en eiwitten (o.a. de gelatine). Dat geeft veel gemakkelijke bouwstoffen voor het opbouwen en gezond houden van botten, kraakbeen, slijmbeurzen etc. De vetten erin helpen de mineralen neer te slaan op de juiste plek (namelijk in de botten). Vandaar dat stock zeker ondersteunend kan werken in de strijd tegen osteoporose, beter dan calciumpillen en dergelijke.
Anne
21 Nov. 2012
In de bolognese saus, vinden de kinderen ook erg lekker!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy