Blog

Suikervrije Sinterklaas: begin nu aan amandelspijs!

18 Nov. 2013

De Sint is in het land en terwijl de Welles-Pietes-discussie in volle gang is, zijn er nog meer seizoenszaken waar we ons druk over kunnen maken. Want wat dacht je van al die suiker - en kan dat dan ook minder?

Ik hou er helemaal niet van dat half augustus de pepernoten al in de winkel liggen. Het is makkelijk scoren, maar net als aardbeien met Kerst hebben Sintlekkernijen buiten het seizoen veel minder gevoelswaarde. Waar is de excitement van een chocolademunt als die ook gewoon in Maart of Juni te krijgen is?

Los daarvan: we eten standaard te veel suiker, maar met de feestdagen is het helemaal erg. Je wordt aan alle kanten om de oren geslagen met suikergoed- behalve dat dat goede natuurlijk ver te zoeken is. Ik ben van de 80-20 en eet dus best af en toe eens suiker, en mijn kinderen ook - maar de mate waarin je overspoeld wordt met zoetigheid vind ik overdreven. Want je kunt zeggen over suiker wat je wilt; het is in ieder geval flink verslavend en probeer maar eens weerstand te bieden aan de schaal pepernoten van de secretaresse of de stukjes gevulde speculaas op een proefschaaltje bij de bakker.

Amandelspijs: makkelijk en suikervrij

Goed, ik hou er dus niet zo van om al weken van tevoren bezig te zijn met de feestdagen. Jarenlang hebben we Sintsnoep alleen ná het grote feest gekocht. Dan was het in de aanbieding en bovendien hielden we het dan bij een eenmalig snoepfestijn, in plaats van wekenlang een hapje hier en een knabbeltje daar.

Maar met Amandelspijs werkt dat niet; dat is het allerlekkerst als je het een paar weken van tevoren maakt. Dan trekken alle smaken er goed in en komt het tot rijping. Ik bedoel, als je zo'n chaoot bent als ik kan het ook een uurtje voordat je wilt gaan bakken - maar eerder is gewoon lekkerder. Dus, voor al mijn mede-chaoten: NU een reminder om het alvast te maken (is in een kwartiertje gepiept), dan heb je straks het lekkerste amandelspijs van iedereen. Suikervrij en al.

Je neemt:

 • Amandelmeel (250 gram is een mooie hoeveelheid voor ongeveer 1 boterletter)
 • 1 biologisch ei
 • ca. 100 gram honing

of:

 • Amandelmeel 250 gram
 • Honing 200 gram
 • klein beetje water (niet teveel)

of:

 • Amandelmeel 250 gram
 • 2 bio eieren
 • Gula jawa (kokosbloesemsuiker) naar smaak

Gula jawa geeft een kruidiger smaak, vooral geschikt in gevuld speculaas.

Zoals je ziet kun je het spijs op verschillende manieren maken, bijvoorbeeld eivrij of met andere zoetmiddelen. Je hebt wel iets nodig om het spijs aan elkaar te laten plakken; ei dus, of honing. Ik ben niet (meer) zo'n voorstander van tarwestropen, agavestroop etc., omdat die veel vrij fructose bevatten, en vrij fructose in tegenstelling tot het gebonden fructose in een appel) zwaar is voor de lever. Maar daar komt nog wel eens een blogpost over.

'En voordat ik de vraag krijg: ja, dat is gewoon veilig met dat rauwe ei. Niks mee aan de hand. Nou vooruit, laatste tip: was de eieren met heet water en zeepsop voordat je aan de slag gaat. Salmonella zit namelijk nooit in het ei, maar (als het er al op zou zitten) alleen aan de buitenkant. Was de eieren dus en werk schoon, dan is de kans op besmetting nihil. Dat geldt ook voor andere bacteriën, want die hebben een bepaalde vochtigheidsgraad nodig om te kunnen groeien. Die vochtigheid mist in dit product, vandaar dat het gewoon veilig is om te bewaren.

Je doet:

 • Mengen
 • Kneden
 • Klaar

Seriously, it's that simple. Je weet dat ik niet van de moeilijke recepten ben, dus neem de hoeveelheden met een korreltje zout (pun intended) en kijk vooral naar wat er in je kommetje gebeurt. Kneed je ingrediënten tot een samenhangend geheel. Daar heb je geen grammen en milliliters voor nodig - als het te droog is, voeg je wat vocht toe, als het te nat is, wat meer meel. Prima klusje om met je kinderen te doen, kunnen ze alvast een beetje kook-gevoel ontwikkelen.

Smaakmakers

Tot slot kun je nog een serie smaakmakers toevoegen. Traditioneel is dat natuurlijk (biologische!) citroenschil, maar wie houdt je tegen om er iets anders van te maken? Hier wat suggesties:

 • Hydrolaat (dat is het water dat vrijkomt bij de productie van etherische olie): Rozen- of Oranjebloesem. Neem een goede; voedingskwaliteit dus
 • Biologische schil-rasp: mandarijn-, sinaasappel- of grapefruitschil
 • Kruiden: Lavendelbloemetjes of Citroenmelisse (vermalen tot poeder)
 • Etherische olie (niet meer dan 1-2 druppels) van bijvoorbeeld Gember of Grapefruit
 • Specerijen: Cardemon, Piment of Vanillepoeder (Sonnentor)
 • Drank: Madeira, Tia Maria of Port

Laatste stap

Doe het geheel in een glazen pot, druk het goed aan (liefst luchtdicht) en zet het achterin je koelkast. Bak er rond het Heerlijk Avondje boterletters, gevulde speculazen of een gewone Appeltaart van. Of vul er appels mee en zet ze met een klont roomboter in de oven. Nom.

 

De vraag van vandaag:

Wat is jouw fijnste (suikervrije) Sint-tip?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (12)

Frances
22 Nov. 2015
Ik heb dit recept 2 weken geleden gemaakt en gisteren de helft gebruikt voor een banketstaaf. Maar miste toch wel erg de echt zoete smaak van suiker en ook mijn kinderen waren bepaald niet enthousiast. Dus vandaag bij de andere helft toch maar wat rietsuiker toegevoegd, tja, als ik dan af en toe zondig doe ik het liever echt goed ;-)
Maar ben blij met het recept op zich want had geen idee dat het zo simpel was!
Femke
9 Apr. 2014
Ik lees nu net deze post hoewel het niet echt bij deze tijd van het jaar past. Maar de laatste tijd hoor ik steeds meer wisselende verhalen over agavesiroop. Wij zijn dit juist gaan gebruiken ter vervanging van gewone suiker. We gebruiken het niet veel. Gaat door de zelfgemaakte cruesli en een klein beetje door de yoghurt 's avonds met wat kaneel. Dus ik denk niet dat die hoeveelheden echt een groot bezwaar voor de lever gaan opleveren. Maar wat als ik het nou in grotere hoeveelheden wil gebruiken tijdens het bakken? Ik ben er niet helemaal over uit wat ik daar nou van moet vinden. Kan natuurlijk dadels pureren en gebruiken, maar dat geeft weer van die enorme pieken en dalen. Kortom, ik weet het niet goed. Nu lees ik net hierboven dat je er nog eens een blogpost aan wil wijden. Dus bij deze mijn verzoek: wanneer komt je blogpost over suikervervangers en agavesiroop in het bijzonder? :)
De Groene Vrouw
10 Apr. 2014
Staat op de lijst!
Laura
23 Nov. 2013
Ik las het en dacht "Wat een heerlijk recept!". Er staan nu 2 potjes in koelkast, geduldig smaak te maken voor volgende week zondag (met sinasappel en citroen schil rasp). In iedergeval nu al lekker .. heb me vingers afgelikt ;-).
Esther
18 Nov. 2013
Ik heb al suikerarme pepernoten gemaakt (met een beetje rietsuiker vinden de kinderen net even lekkerder dan alleen honing en appelstroop als zoetstof) en sujikervrije taai-taai. Mmmm.
En de afgelopen twee jaar heb ik geen amandelspijs gemaakt (ik kende dit recept niet ;)), maar abrikozenspijs. Dit maak ik van abrikozen, blanke amandelen en ei. Ook lekker in een banketstaaf.
Esther
18 Nov. 2013
Het recept voor abrikozenspijs: http://www.smulweb.nl/recepten/1395655/Banketletter-met-abrikozenspijs. Ik doe het dan met biologische abrikozen en dus met amandelen i.p.v. walnoten.

En de recepten voor de pepernoten en taaitaai heb ik vorig jaar op mijn blog gedeeld: http://www.estherav.blogspot.nl/2012/11/suikervrije-recepten-voor-sinterklaas.html

Hopelijk komen de links goed over :)
Marielle
18 Nov. 2013
Super een recept zonder ei, mijn zoontje heeft namelijk (o.a.) kippen ei allergie.
Ik heb alles in huis dus ga het deze week zeker maken.
Angelique
18 Nov. 2013
Mooie tips! Had ik beseft dat het zó simpel was, dan had ik al jaren eerder mijn eigen letters gemaakt... Dank je!
Olivia
18 Nov. 2013
Euhm, misschien een hele idiote vraag, maar wat is amandelspijs juist? Is dat dan marsepein? Ik vermoed dat we dat woord in België gewoon niet gebruiken...

En wat zijn boterletters en hoe bak je die?

**ik-voel-me-dom-modus-uit**
Sanne
18 Nov. 2013
Amandelspijs heeft een andere verhouding van suiker(vervanger) en amandelen en bevat in principe ei. Het is dus wat vochtiger en wordt gebruikt als vulling voor bijvoorbeeld Kerststol en boterletters. Een boterletter (banketletter) is een staaf van bladerdeeg gevuld met amandelspijs in de vorm van bijvoorbeeld de letters S of W.
Volgens mij bestaat amandelspijs in België ook, alleen heet het daar nog steeds marsepein, ondanks de andere verhouding. :-)
Damp
18 Nov. 2013
heel kort: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marsepein
Het (marsepein) bevat meer suiker en minder amandelen dan amandelspijs.

Damp
De Groene Vrouw
18 Nov. 2013
Dom voelen is nooit nodig. Je mist een stukje kennis - en wie zouden we zijn als we je dat niet wilden geven? ;-)

Zoals Damp zegt: marsepein bevat minder amandelen en meer suiker. Het wordt voor zover ik weet gemaakt met een fijner gemalen amandelmeel en met poedersuiker, waardoor een fijnere structuur ontstaat die ook wel gebruikt wordt voor het bekleden van taarten etc. Amandelspijs is het spul dat je in gevuld kerstbrood etc. vindt. Het is grover en zachter dan marsepein.

Boterletters... die moet je maar eens rond deze tijd in Nederland gaan halen. Amandelspijs met een bladerdeeglaagje. De geniale geest die dat ooit bedacht heeft krijgt van mij een kusje. Een eigen versie is dus redelijk makkelijk te maken met gewoon roomboterbladerdeeg, of met een eigen (al dan niet glutenvrij) roomboterdeeg.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy