Blog

Superfoods bestaan niet

3 jan. 2014

Je hebt ze vast wel eens gezien op Facebook of ergens anders op internet. Kleurrijke posters met prachtige platen van de meest exotische fruitsoorten. Supervoeding. In het Engels klinkt dat nog cooler: Superfood. En er zijn blijkbaar heel veel Superfoods.

De dapperste superfoodies beweren zelfs dat een ordinaire appel of een stronkje broccoli eigenlijk ook Superfood is. Maar voor de echte Superfood-elite zijn alleen verre, exotische vruchten met moeilijke namen salonfähig genoeg om als Superfood te dienen. Met veel antioxidanten, anders telt het niet. En omdat de meeste van die verre exotische vruchten de bootreis naar Nederland niet bepaald overleven, zijn ze verwerkt in allerhande gezonde sapjes. Pardon, juices. Die voor krankzinnig veel geld verkocht worden in gezondheidswinkels, op internet en zelfs door speciale consulenten. Die hebben dan een Bijzonder Verhaal rondom die sapjes, want ze hebben zelf meegemaakt dat ze veertien energie-uur per dag hebben teruggekregen / zijn genezen van een enge ziekte / zich nog nooit zo schoon hebben gevoeld* na het drinken van het sapje. En rijk word je er ook van. Want het mag dan stervensduur zijn, van dat geld hou je als consulent heel wat over. En als je iemand bekeert, krijg je ook een deel van zijn verkoop. Een piramidespel dus, maar dan wel een hele ethische. Heus.

*doorhalen wat niet van toepassing is

Variatie

Affijn. Die piramidesystemen zijn een frustratiepuntje, maar niet de reden waarom ik niet geloof in Superfood. Waarom vind ik het dan zo’n onzin-term? Met name omdat het niets zegt. De term wordt gebruikt voor ‘voedingsmiddelen die erg rijk zijn aan voedingsstoffen’. Zoals gezegd voornamelijk voor exotische vruchten en een paar interessante algen. Maar waarom is dat bijzonder?

Als je kijkt naar de planten, insekten en dieren waarmee onze jagers-verzamelaars-voorouders zich ooit voedden, dan zie je dat ze toegang hadden tot grofweg 10.000 eetbare soorten gedurende hun leven (niet allemaal tegelijk natuurlijk). Bij ons in de supermarkt liggen gemiddeld 15 soorten groenten en 20 soorten fruit. Dat is nogal een verschil.

We krijgen dus niet genoeg variatie binnen en eten ook nog eens niet genoeg van de producten die er wél zijn. Gevolg: vaak behoorlijke tekorten, soms aan stoffen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Entrée les 'superfoods', want die bevatten deze stoffen vaak wél. We vullen er onze onbekende tekorten mee aan en voelen ons ineens magisch geweldig.

Maar maakt dat deze foods ook daadwerkelijk super? Nou nee. Vaak kun je de betreffende voedingsstoffen ook best ergens anders vinden. In je eigen achtertuin bijvoorbeeld, als je tenminste open staat voor het eten van onkruiden als Brandnetel, Vogelmuur, Paardebloem of Weegbree. Maar ja, dat is natuurlijk niet half zo sexy als een Noni, Chiazaadje of Mangostan uit het tropisch regenwoud van een subequatoriaal Ver Land... Het is wél een stuk goedkoper. Dat dan weer wel.

Heiligheid

Ik heb dus niet zozeer iets tegen superfoods an sich; veel producten zijn best gezond en een leuke manier om wat meer variatie in je dieet te brengen. Ik heb wel een serieus probleem met het heilige aureool dat om deze superfoods heen hangt. Grappig genoeg bevinden ze zich ook bijna altijd in de rawfoodvegan-hoek, waar voeding niet gewoon een manier is om je lichaam te laten werken, maar meer wegheeft van een religie. Een dure.

Alsof je niet gezond kúnt zijn als je niet regelmatig een Goji-bes of Reishi-paddenstoel naar binnen werkt. Alsof een Moerbei niet gewoon een lekker vruchtje is maar als Mulberry ineens superkrachten gekregen heeft. Alsof het niet gewoon voeding is, maar ambrozijn voor de goden, en dus automatisch alleen weggelegd voor de happy few.

Bovendien, als het criterium is dat een superfood bomvol moet zitten met een specifieke voedingsstof - waarom is lever dan geen superfood (met een extreem gehalte aan vitamine A), of boterolie (met een hoog gehalte vit D en K) of voornoemd Vogelmuur (met een hoog gehalte GLA, magnesium en seleen) of beenmerg van biologische koeien (veel mineralen, kiezelzuur en gezonde vetten)? Omdat ze simpelweg niet exotisch genoeg zijn én omdat er niks op te verdienen valt. En dat staat me ongelooflijk tegen.

Moraal van het verhaal: eet gevarieerder, eet ook eens exotische dingen uit je eigen achtertuin en snoep gerust van dingen die nieuw, spannend en gezond zijn. Maar betaal je niet blauw aan Verwegfruit en Junglesapjes met het idee dat ze een panacee voor alle kwalen zijn.

~ Komt dit je bekend voor? Dat klopt: dit is een herhaling, want ik ben op vakantie. ~

De vraag van vandaag:

Eet jij wel eens superfoods, en wat eet je dan? Vertel het ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (47)

Pascal
7 jan. 2016
Ik vind het zelf een beetje raar dat er zoveel gedoe omtrent superfoods zouden wezen. Natuurlijk is het niet zo dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt wanneer je enkel maar bananen zou gaan eten of alleen maar mangosteen vruchten of goji bessen zou consumeren - die allen met recht geclassificeerd als superfood zouden kunnen worden.

Dat neemt niet weg dat er vruchten bestaan die uit veel meer voedingsstoffen bestaan dan die voorkomen in andere vruchten, zoals wij die hier kennen.

Ook zijn er natuurlijk een heleboel exotische vruchten die stoffen bezitten die in ons koude zee klimaat niet voorkomen, niet voor niets is het dat de meeste medicijnen niet zelden geïsoleerde stoffen zijn die afkomstig zijn uit het tropische regenwoud.

Ik denk juist omdat die medicijnen afkomstig zijn vanuit tropische planten dat er een taboe wordt veroorzaakt om maar lokaal ons voedsel te blijven kopen zodat we niet bewust worden van de mogelijkheden die vanuit de Tropen komen.

In plaats van ons druk maken om superfoods zouden we misschien beter ons druk kunnen maken om de toegevoegde ongezonde conserveringsmiddelen die regelmatig voor buikpijn, misselijkheid en braakneigingen zorgen zoals bij de Goji bes het geval is; http://expand-your-awareness.com/nl/blogs/2015/ziek-na-eten-van-goji-bessen-door-e220/
De Groene Vrouw
7 jan. 2016
Of ons gewoon in het algemeen minder druk maken. Dat scheelt stress.
Pascal
7 jan. 2016
Los van alles is dat zeker aan te bevelen. Vanuit rust bereikt men nog altijd meer dan vanuit onrust.

Ook hoeft niet alles perse geconserveerd te worden, en indien dat hier en daar toch nodig is, is het raadzamer uit te wijken naar bijvoorbeeld vitamine C in plaats van bijvoorbeeld zwaveldioxide (E220) zodat de voeding gezonder wordt in plaats van toch een beetje gevaarlijk.
Patrick
25 jan. 2015
Als je de mogelijkheid hebt om gezond en zeer gevarieerd te eten. Dan heb je volgens mij al die bijkomende voedingssupplementen niet eens nodig.

Men zou beter miljoenen investeren in hoe we terug gezond en volgens natuur kunnen leven en dit dan ook maatschappelijk gaan toepassen. Dan onderzoeken hoe we in een verziekte maatschappij kunnen overleven.
Ellen
2 okt. 2014
Jij slaat de spijker op z'n kop!
Het gevoel verbonden aan jouw artikel zat al in me, jij hebt de woorden ervoor gevonden!
En complimenten voor jouw schrijfstijl. In jouw artikelen maar ook in de antwoorden; helder, duidelijk, direct en nergens beledigend of belerend.
Please continue..
Alice
8 jun. 2014
Hoi,

Hoe denk jij over 'superfood' Vedortalika, waar ik steeds mensen behoorlijke bedragen voor zie neertellen?
De Groene Vrouw
10 jun. 2014
Ik heb geen idee, nooit van gehoord... maar als je het niet vertrouwt, is daar waarschijnlijk een reden voor ;-)
Cas
10 mrt. 2014
Dag groene vrouw,

Ik vind je helemaal leuk! Je schrijfstijl is heerlijk.
Ik ben nu 2 maanden gestopt met roken en begonnen met 'e-dampen'. Dus nog steeds nicotinejunk, maar toch wat 'gezonder bezig'.
Gaat een mens van denken en kwam uit uit bij de superfood-rage.
Wat moet je ermee?
Alles rauw in de blender gooien en opleuken met rauwe cacao en zaadjes? Het smaakt vies, dus het is gezond-motto.
Jouw stukje bracht me weer bij mijn eigen motto:
Lekker (gezond) eten, als je er maar van geniet!

Soms lijken mensen er een beetje in door te slaan. Alles moet ineens hysterisch gezond!
Ik krijg al stress bij 't idee dat ik dat in de gaten moet houden.
Volgens mij is het ook heel gezond en ontspannen, om af en toe eens los te gaan op een zak vette chips of drop of je lokale snackbar! :-) (gewoon niet iedere week doen)

Ik ga eens gezond koken.
groeten!
Annemieke
12 feb. 2014
Beste Groene vrouw,

De laatste tijd vliegt het advies om macapoeder te gebruiken me van alle kanten om de oren. Is het daadwerkelijk "goed spul", of ook prima te missen in een gevarieerde voeding?

Hartelijke groet,

Annemieke
De Groene Vrouw
13 feb. 2014
Hoi Annemieke,

Persoonlijke vragen over je gezondheid en hoe je een blog kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, vertel ik je graag binnen een Kennismail of Gezondheidsconsult.
Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/contact/
en hier: http://groenevrouw.nl/contact/faq/
en hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Annemieke
13 feb. 2014
Haha, subtiel! En gelijk heb je!
Als het echt nodig is, doe ik zeker een beroep op je!

Annemieke
Sophia
9 jan. 2014
Ik ben het er absoluut mee eens dat superfoods geen "heilige graal" is, er is geen enkel voedsel wat uberhaupt dé oplossing is voor je problemen. Voor ieder is het tenslotte anders, als je bijv. een heel druk leven hebt is het vaak handig om wat gezonde tussendoortjes te nemen, en dan zijn bijv. "superfoods" wel handig ipv snacken. Of als je vaak binnen zit is het handig om extra "superfoods" te eten waar veel Vit. D in zit.. Ik gebruik zelf een gratis tool die je goed inzicht geeft in je levensstijl en gewoontes. Misschien eens de moeite waard om te kijken:
http://healthrevolution.eu/persoonlijke-mix/
Rosea Pommeralis
8 jan. 2014
Naast dat het goed voor me is vind ik voedsel met veel groente en fruit meestal ook veel lekkerder. In tegenstelling tot mijn geliefde die het liefst om de groente heen eet. Ik snap dat niet, maar zie dat de gewoonte thuis een enorme rol speelt. De kunst is om dat te doorbreken! Zijn moeder had vroeger niet veel tijd om te koken doordat ze veel werkte en broodje knakworst was daar dus een avondmaaltijd als er haast was. Ik vraag dan, waar is de rest? Salade, fruit?! Dat schijnt soms bij mensen een luxe extraatje te zijn. Ik eet nog maar een appel.
Joyce
7 jan. 2014
Lol, dank voor een heerlijke blog weer. Ben het helemaal met je eens en ga in het voornaar eens paardebloembladeren door mijn sla gooien.
Anita
14 okt. 2013
Hallo,

Wellicht een late reactie op dit onderwerp, maar ik kwam toevallig op je site terecht na een discussie met 2 collega's over mijn voeding. Ik ben veel te zwaar, maar al 8 kilo kwijt door gewoon minder calorieën te eten en meer te bewegen.
Ik was mijn lunch aan het klaarmaken, gewoon 2 volkoren botherhammen met, volgens mijn gewichtsconsulente, goed beleg.
Ik at volgens hun totaal verkeerd, wie eet er brood terwijl hij/zij wil afvallen?! Maar goed, was hun (sarcastisch) argument, als ik mij daar goed bij voelde, ..Ja dat doe ik dus ook. Maar nee, superfoods moest ik proberen, zijn veel gezonder -.-
Uit frustratatie hierover internet uit zitten pluizen en zodoende hier terecht gekomen.
Dank voor je informatie ;)
De Groene Vrouw
14 okt. 2013
Graag gedaan. Maar dat ik niet geloof in superfoods, wil natuurlijk niet zeggen dat ik vind dat je *dus* gezond bezig bent met een boterham ;-) Het Voedingsconsult of Gezond op Gewicht misschien iets voor je? Dan krijg je niet alleen de tips maar ook de achtergrond zodat je zelf aan de slag kunt.
Anita
14 okt. 2013
Dank voor de tips, ik zal het zeker even bekijken :)
Ik was zelf al begonnen met een andere lifestyle, maar kwam er niet uit, het gaat al een stuk beter nu ik een gewichtsconsulente in de arm heb genomen.
Marion In de Braekt
4 jan. 2014
beste Permalink
wat leuk jouw reactie
zou jij mij jou geheim willen verklappen, dat jij zo bent afgevallen
De Groene Vrouw
4 jan. 2014
Dat zegt ze toch? Ze heeft een gewichtsconsulente in de arm genomen. Iemand die als het goed is weet waar hij/zij mee bezig is en die (hopelijk) een plan heeft gemaakt op basis van Anita's persoonlijke situatie.

Er bestaat geen 'geheim voor afvallen'. En al helemaal geen quick fix. Er bestaan wel gezonde leef- en voedingspatronen. Die écht helpen - als je ze écht toepast.
Stalman
2 jul. 2013
Eindelijk iemand die tegen een (slechte) trend durft in te gaan.
Het is één grote zwendel. Zo is wetenschappelijk bewijs voor alle goede werkingen nooit gevonden. Neem nou Anti-Oxidanten. Er is geen aantoonbaar wetenschappelijk bewijs dat het iets doet voor je lichaam. Men heeft veel testen gedaan, maar toegevoegde anti-oxidanten ( je lichaam maakt ze voornamelijk zelf aan) werken niet. En dit zijn dubbel blinde wetenschappelijke testen.
De Groene Vrouw
3 jul. 2013
Ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Groenten, fruit, maar bijvoorbeeld ook vis, voeren natuurlijke antioxidanten aan. Die hebben wel degelijk een functie in het lichaam. Er is wel een verschil tussen torenhoge, kunstmatig bereikte ORACwaardes en gewoon de normale ORAC die je in groenten en fruit aantreft.

Uiteindelijk ligt de oplossing voor dit probleem natuurlijk ook weer in voeding en leefstijl: als je een normaal gezonde voeding en leefstijl hebt, maak je niet overdreven veel vrije radicalen aan en heb je dus ook geen behoefte aan producten met idioot hoge ORACwaardes. Het kan zo simpel zijn.
Stalman
8 jul. 2013
Ik ga liever uit van wetenschappelijk onderzoek.
http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/388-14-februari-chocola-in-de-media.html
Henk
3 jan. 2014
Helemaal mee eens. Overal worden, vooral om maar te verkopen, anti-oxydanten aangevoerd terwijl de werking van al die toevoegingen niet bewezen is. Sterker nog, teveel A-O'en ondermijnen idd de eigen aanmaak van A-O'en. Gezond, d.i. zo min mogelijk bewerkt voedsel, en gevarieerd eten met een kleine voetprint daar gaat het om. Overigen eet ik sinds een half jaar geen brood meer en waarschijnlijk daardoor veel afgevallen...Áls ik brood eet is het zelfgebakken volk.brood volgens het niet kneden principe eea ook ivm fytinezuur (zie ook op deze site).Veel beter dan het fabrieksstopverf met al zn toevoegingen.
Hans Mielen
3 jan. 2014
Dat anti-oxidanten niets doen in je lichaam is absoluut niet waar. Sterker, bij vele wetenschappelijke onderzoeken op diverse medische universiteiten is onomstotelijk vastgesteld dat bv cholesterol, een uitvinding van de farmaceutische industrie, pas schadelijk wordt als het oxideert. Dan pas gaat het zich afzetten in de bloedvaten. Cholesterol wordt grotendeels door het lichaam zelf gemaakt, en slechts voor een klein deel uit de voeding gehaald. Na jarenlang (20 jaar) een (veel) te hoog cholesterol gehad te hebben, en, na dieetvoorschriften toch nog vele jaren slikken van diverse statinevarianten (incl. vele bijverschijnselen) overgegaan op diverse anti-oxidanten, zoals vit. C en Q-10 is mijn bloeddruk perfect (120-80) en bleken al mijn bloedvaten bij een uitgebreid hartonderzoek helemaal schoon. Ook is mijn cholesterol weer op een normaal niveau. Dat de farmaceutische industrie er niet blij mee is, is logisch, aan ziektes is nou eenmaal meer te verdienen dan aan gezondheid
Dorien
6 mrt. 2013
Een kritisch tegengeluid is leuk en ook herkenbaar, maar wil toch wel even laten weten dat die chiazaadjes dan misschien geen heilige graal zijn, maar wel mijn buikpijn met 90% hebben verminderd! Superfood of niet, ik vind het wel een superresultaat!
De Groene Vrouw
8 mrt. 2013
De vraag is alleen of ze ook de oorzaak van je buikpijn hebben opgelost, of dat ze misschien alleen een symptoom bestreden hebben ;-)
Laura
17 feb. 2013
Hmmm, Ik vind je schrijfstijl bijzonder leuk en pakkend. Wat ik minder leuk vind is dat je naar mijn mening nu alle andere natuurproducten afkraakt onder de noemer ze maken er allemaal een soort religie van.
Dan kijk ik op jouw webshop en daar is alles wel erg goed en hoeven de ingrediëntenlijstjes niet meer dan 3 of 4 producten te bevatten want dat is beter.... T geeft mij een nare smaak in de mond terwijl je zo leuk begon naar mijn beleving.
Ik denk dat je een hele goede schrijfster bent die mensen goed weten te beïnvloeden.

Ik denk dat het inderdaad zo is dat we tegenwoordig te weinig uit ons gewone eten kunnen halen en daarom extra voedingsstoffen moeten toedienen. Dat kan in verschillende vormen. En als iedereen nou eens niet de reclames gelooft maar zijn eigen hoofd gebruikt en nadenkt dan kun je best goed uit de voeten met chiazaadjes en alle andere genoemde voedingsstoffen.
Jouw producten zijn ook niet goedkoop maar wel heel goed geef je aan. Je doet dus hetzelfde als de superfood 'producenten' dat doen.

Prijs je eigen business aan en kraak de anderen niet af is mijn advies daar win je meer zieltjes/klanten mee dan met een dosis negatieve uitlatingen over andere producten. Zo kom je anders nooit aan het 'uit liefde maken van je producten voor ons' want dat doe je alleen als je je lekker voelt toch???

Groetjes,

een kritische lezer
De Groene Vrouw
17 feb. 2013
Beste kritische lezer,

Ik denk dat je me wat beter moet leren kennen voordat je je een mening over me vormt ;-) Ik vínd een heleboel dingen, maar ik ben er nooit op uit om mensen/verkopers/collegae af te kraken. Mijn stuk gaat dan ook niet over een bepaald merk superfoods in het bijzonder, maar meer over het principe in het algemeen. Het blog gaat dus niet over álle natuurproducten, dat maak jij ervan. Het gaat niet over collegae die met onderbouwende kennis en ervaring kiezen voor bepaalde producten (dat is namelijk wat ik zelf ook gedaan heb), het gaat vooral over de bunch of people die zonder klepel de klok luiden over 'superfoods'.

Ik denk dat een deel van de teleurstelling die je voelt komt door je eigen ervaringen, en niet door wat ik schrijf... lees het nog maar een keer ;-)
Ineke
8 feb. 2013
Ik kon je reactie op de mijne niet meer beantwoorden maar ik denk dat melk een product is wat we niet nodig hebben, rauw of niet rauw dat doet er niet toe. We zijn geen babykoeien dus melk is ook niet voor ons denk ik. Wij zijn het enige zoogdier wat na de zoogtijd nog melk drinkt. je kunt ook groot en sterk worden zonder melk, kijk maar naar koeien en andere planteneters.
De Groene Vrouw
4 jan. 2014
Er is een verschil tussen 'nodig hebben' en 'goed kunnen gebruiken'. We hebben (koe)melk in de strikte zin niet nodig, nee: we kunnen overleven zonder. Maar rauwe melk kan een geweldige bron zijn van voedingsstoffen, die we op een andere manier moeilijker kunnen verkrijgen. Gezonde verzadigde en onverzadigde vetten bijvoorbeeld, vitaminen, mineralen en eiwitten.

Je kúnt dat inderdaad ook op veel andere manieren binnenkrijgen, maar dat kost meer moeite. Zoveel meer moeite dat het de vraag is of het lukt als je er niet de hele dag mee bezig wilt zijn. Rauwe melk van gezonde biologische dieren is krachtvoer, en er is in de natuur geen reden om krachtvoer te vermijden als je het te pakken kunt krijgen.
Mieke
8 feb. 2013
Ik kan niet wachten op praktische blogs over de superfoods uit onze eigen achtertuinen. Ik ben afgelopen jaar vast begonnen met zevenblad uit oogpunt "if you can't beat it, eat it". Ik moet nog wennen aan de smaak maar in een gerecht met andere groenten bleek prima te doen.
Lisa
3 jan. 2014
Dat is ook de enige manier om Zevenblad te 'bestrijden', opvreten die handel ;-)
Aukje
7 feb. 2013
sorry mensen, maar bij chiazaadjes kan ik helaas alleen denken aan dat gekke Raw-food mens die haar zoon niets anders dan rauw te eten geeft, maar t arme joch ondertussen wel aan de straling van z'n telefoon, laptop etcetera blootstelt, wat ik nogal obsessed en kortzichtig vind. Bij chiazaadjes gaan míjn haren dus recht overeind staan. En De Groene Vrouw heeft gelijk, dicht bij huis vinden we vast ook gezonde dingen als je bereid bent om te zoeken (behalve als je, zoals ik, onder de rook van A'dam West woont, dan kun je misschien beter geen onkruid uit de tuin eten of wel?(als ik die zou hebben dan)).
Marieke
6 feb. 2013
Interessant stuk! Mocht je zin hebben dan ben ik heel benieuwd in deel 2, "Supervoedsel uit de achtertuin" met meer info over de minder exotische varianten die je noemt als o.a. vogelmuur, weegbree etc, want dat zegt me allemaal helemaal niks.
De Groene Vrouw
6 feb. 2013
Ja, dat komt ook zeker nog wel een keer! Misschien iets meer richting de lente, als je ook daadwerkelijk de tuin in kunt om ze te plukken ;-)
Linda Rikkers
7 mrt. 2014
Lente =nu (hint). Ik zag al brandnetel in de tuin :-)
Christa
7 feb. 2013
Jaaaaa die blog zie ik ook graag tegemoet!! Ik ben niet zo'n groene vrouw wat plantjes en tuinieren betreft, al doe ik dapper mijn best. :) Dat onkruid moet dan kunnen lukken toch?
Carolien
6 feb. 2013
Wij gebruiken als we zin hebben, wel amandelmeel of rauwe cacao en we gebruiken alternatieve zoetstoffen. Verder doen we gewoon zo volkoren en onbespoten mogelijk. Maar hoewel belangrijk, maak ik er geen drama van als het anders uitkomt. Tenminste dat ligt aan het product... Ik vind gelatine, suiker, smaakversterker, GMO's, kleurstoffen ea toevoegingen niet zo geweldig... ;)
Ineke
6 feb. 2013
Hehe, eindelijk iemand die het zegt. Van dat gedweep met bepaalde voedingsoorten, die vaak inderdaad heel duur zijn, gaan ook mijn haren omhoog staan. Dat dit ook gewoon marketing is van de mensen die die duren spullen verkopen heeft men dan weer niet door... De kneep is gewoon gevarieerd eten, groenten en fruit van het seizoen en zo min mogelijk dierlijke producten. Moet je eens kijken hoe 'super' je je gaat voelen. ;-)
Ineke
6 feb. 2013
duren = natuurlijk dure ;-)
De Groene Vrouw
6 feb. 2013
Met die 'zo min mogelijk dierlijke producten' ben ik het dan weer niet eens, maar dat is een ander verhaal ;-)
Ineke
6 feb. 2013
Inderdaad, en daar vaart iedereen zijn eigen koers in. Maar ik denk dat je je lijf een genoegen doet door met name zuivelproducten te laten staan. De melk is bedoeld voor kalfjes (en dat zijn we volgens mij niet) en vaak moeilijk te verteren. Mensen eten ook veel te veel vlees en vis zoveel heb je niet nodig. Maar goed dat is mijn mening. :-)
De Groene Vrouw
6 feb. 2013
Melk en melk zijn twee totaal verschillende producten. Als je het hebt over het sterk bewerkte spul in kartonnen pakken uit het koelvak van de supermarkt, dan geef ik je groot gelijk. Dat voegt inets toe en is enkel belastend voor ons lichaam.

Maar rauwe melk van biologisch gehouden dieren, die gras en kruiden hebben kunnen eten, is iets totaal anders. Dat is krachtvoer met veel voedingsstoffen die we ook echt kunnen opnemen, en tenzij er intoleranties of allergieën meespelen is het een geweldige bron om voedingsstoffen mee aan te vullen (weliswaar alles met mate). Zoek maar even op melk hier op het blog; er is een serie over (die nog niet helemaal af is, overigens).
Lianne
6 feb. 2013
Ik moest even wennen aan de toon van je stuk, maar je maakt een aantal hele goede punten: Je kunt zeker ook gezond zijn zonder 'superfoods' (ik vind het juist wel een leuke term), de raw food vegan kant heeft heel veel voordelen en leuke mensen maar ook nogal rigide religie-vibe soms, en we -as a whole- zouden gevarieerder moeten eten.

Desalniettemin, niks mis met 'superfoods'. Zeker niet als je je hoofd blijft gebruiken. Ik (en vele consumenten met mij hoop ik toch!) weet dat superfood geen wetenschappelijke noch beschermde term is maar kies op basis van meer informatie waar ik mijn geld aan uitgeef en op basis van ervaring of het voor herhaling vatbaar is.

Ik gebruik zelf spirulina poeder in mijn (magische energie gevende) "juices" en chia zaadjes in smoothies het regelmatigst maar ook anderen, want ik heb een kastje vol. Al die verschillende superfoods, soms duur en soms niet, zorgen ervoor dat ik makkelijk gezond en gevarieerd kan eten. Prima, lijkt me.
De Groene Vrouw
6 feb. 2013
Inderdaad prima :-)
Het gaat me er meer om dat superfoods soms als heilige graal worden aangeduid (wat ze niet zijn) of als vervanging voor gewoon, sensible, gezond eten (wat ze ook niet zijn), of als wondervoedsel (wat ze al helemaal niet zijn). Dus dat. En ja, ik ben soms licht cynisch. I know ;-)
Karin
6 feb. 2013
Ik ben gevallen voor chiazaadjes, maar eigenlijk is het gewoon heel vies, voelt het als een glas met kikkerdril en blijven de zwarte zaadjes heel oncharmant tussen mijn tanden zitten.
De Groene Vrouw
6 feb. 2013
Waarom eet je ze dan?
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |