Blog

Terug naar school

2 Sep. 2013

In de rest van Nederland is iedereen al lang weer aan de slag, maar hier in de onvolprezen Regio Midden is het vandaag pas zover: de eerste schooldag. Het einde van de vakantie. Hoe ondersteun je je kroost, en wat geef je ze mee voor de lunch?

Ik geloof er niet in dat je kinderen slimmer kunt maken. Maar wel dat iedereen een eigen optimaal potentieel heeft. Een mogelijkheid om binnen eigen (comfortabele) grenzen zo goed mogelijk te presteren. Of je dat tot de volle 100% moet willen 'uitbuiten' is natuurlijk de vraag (we leven niet in Japan waar kinderen gedrild worden tot ze er letterlijk bij neervallen). Maar het zou zonde zijn als een kind zijn of haar hersentjes niet optimaal kan gebruiken omdat er voedingsstoffen ontbreken.

Lekker slim

Dus welke voeding stop je in je kind om dat minibrein zijn werk te kunnen laten doen? Voor het opbouwen van de myelineschedes (het beschermende 'plastic' rond de bedrading van de zenuwcelen) zijn in ieder geval verzadigde vetten nodig. Die vind je bij de McDonald's, maar dan krijg je er een hoop rotzooi bij. Liever neem je dus verzadigde vetten uit gezonde bronnen, zoals biologisch vlees, eieren, kokosolie, roomboter en rauwe melk. En inderdaad, hierin ben ik het niet eens met het voedingscentrum. Iedereen heeft verzadigde vetten nodig, maar kinderen nog wel het meest. Niet alleen voor de hersenen en zenuwen overigens, maar dat vertel ik een andere keer dan nog wel.

Omega-3-vetzuren zoals die in vis(olie) zijn nodig voor de opbouw en werking van de hersenen. Ze zijn nodig voor de prikkeloverdracht in de hersenen en zenuwen, en de grijze massa is extreem rijk aan Omega-3-vetzuren.Vette vis is de rijkste en makkelijkst bereikbare bron van Omega-3. Kun je dit makkelijk in je kind stoppen, doe dat dan. Vis bevat namelijk méér gezonde voedingsstoffen dan alleen die olie (dat vergeten we wel eens). Lust je kind graag vis, geef het hem dan. Hier vind je een overzicht van vissen die zowel veilig als verantwoord zijn. Lukt het niet om je minimonsters regelmatig vis te laten eten, geef dan een supplement. Als je maar één voedingsstof wilt aanvullen met supplementen, laat het dan visolie zijn.

Er zijn verschillende Omega-3-vetzuren. Kinderen (vanaf de bevruchting!) tot ca. 5 jaar zijn hun hersenen en zenuwstelsel nog aan het opbouwen. Zij hebben relatief gezien meer DHA nodig. Kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen hebben relatief gezien meer EPA nodig. Sommige supplementen houden daar rekening mee; andere zijn zo compleet dat het voor iedere leeftijd prima is. Trap niet in de val dat Lijnzaad of Chiazaad ook Omega-3 zou bevatten. Dat doet het wel, maar dan in de vorm van ALA. De omzetting daarvan naar het - belangrijker - EPA en DHA is niet optimaal. Wil je liever geen vis(olie) gebruiken, neem dan een goede algenolie waar zowel DHA als EPA inzit.

Aminozuren zijn hele kleine eiwitdeeltjes. Er zijn er een aantal die we niet zelf kunnen aanmaken, en die we dus via de voeding moeten binnenkrijgen. De aminozuren worden ingezet om neurotransmitters te maken (de stofjes die boodschappen overbrengen binnen het lichaam). Er is veel discussie over of we in het Westen nu een tekort of juist overschot hebben aan eiwitten in ons dieet, maar kinderen hebben vrij veel eiwitten nodig en als je een beetje slechte eter hebt, is de kans groot dat er toch niet helemaal genoeg ingaat. Volwaardige eiwitten (waar alle essentiële aminozuren in aanwezig zijn) vind je met name in biologisch vlees, vis en eieren. Andere bronnen zijn rauwe melk en andere zuivel, noten, bonen, en (goed bereide) granen. Dit is een beetje nondescript, want ik zou er wel drie blogposts over kunnen schrijven - sorry.

Tot slot de vitaminen en mineralen. Ik houd het kort: vooral vitamine A (vlees, eieren, boter, vis, biologische leverproducten), vitamine E (boter, avocado's, noten), vitamine D (zonlicht, boter, vis, eieren), vitamine K (kip, huisgemaakte bouillon, rauwe melk, groene bladgroenten) en de hele B-groep (vlees, granen, noten, groene bladgroenten, fruit) zijn belangrijk voor een optimale hersenwerking. Bij de mineralen zijn dat magnesium (gefermenteerde soja, pinda's, rauwe melk, groene bladgroenten, sesam), molybdeen (orgaanvlees, rauwe melk, eieren), seleen (orgaanvlees, schaal- en schelpdieren, goed bereide granen) en zink (vlees, vis, bonen, rijst).

In de lunchtrommel

Je hebt misschien gemerkt dat ik granen en brood nauwelijks noem. Dat komt omdat je brood niet per se nodig hebt in een gezond voedingspatroon. Ik ben geen tegenstander van granen,  we gebruiken met name tarwe veel te veel en op een verkeerde manier. Brood is supermakkelijk, maar ik geef mijn kinderen als het even kan liever iets anders mee. Als dat dan een keer niet lukt, is er altijd nog brood om te zorgen dat ze niet van de honger omkomen. Door iets met groenten mee te geven, heb ik trouwens ook minder gezanik met het avondeten en hebben ze alvast een beetje binnen.

Dingen die je ze kunt meegeven in de lunchtrommel:

  • Omelet met groenten
  • Pannenkoekjes van andere soorten granen
  • Miniquiches
  • Gezonde muffins (zonder suiker maar met fruit of groenten)
  • Salade (met een vorkje)
  • Groentenschotels (met een vorkje)
  • Soep (toegegeven, daar heb je een speciale lunchtrommel voor nodig, maar die aanschaf is de moeite waard!)
  • Gekookte eitjes met wat rauwkost
  • Fruitsalade met kokosolie

Vergeet bij al deze dingen het vet niet. En dan niet een miezerig beetje maar gewoon een (halve) eetlepel ofzo. Vet zorgt dat de vetoplosbare vitaminen beter worden opgenomen, maar nog belangrijker: het zorgt dat ze langdurige, stabiele energie hebben. Brood en andere snelle koolhydraten zorgen voor piek-dal-energie, waar je kids aan het einde van de dag uitgeput van zijn. Vetten zorgen voor een veel stabielere energie, waar ze met een beetje geluk het avondeten nog wel mee halen. Bovendien: een beetje rauwkost is zonder vet (en eiwitten) echt niet voldoende om een schooldag op door te brengen. Vet en eiwitten maken het compleet.

Och,  ik zou er nog uren over door kunnen praten. Maar ik zit hier illegaal, want over 2 uur gaat de wekker voor de eerste schooldag. Ik zou dus eigenlijk gewoon in bed moeten liggen, maar ik had last van inspiratie. Nou ja. Hun lunchtrommel staat in elk geval al klaar - dat hebben we dan weer gewonnen. Fijne schooldagen iedereen!

De vraag van vandaag:

Wat stop jij in de lunchtrommel?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (18)

Eveline
25 Oct. 2018
Super fijne en duidelijke artikel. Heb jij nog tips over welke algenolie waar zowel DHA als EPA inzit goed is? Groetjes Eveline
De Groene Vrouw
25 Oct. 2018
Ik ben er sindsdien achter gekomen dat algenolien dat niet van nature hebben. Als ze het hebben, is het dus omdat de olie bewerkt is. Wij hebben er daarom voor gekozen om toch maar gewoon - natuurlijke- algenolie met alleen DHA te verkopen. Wil je ook EPA, dan is de meest natuurlijke weg dus gewone visolie ;-)
https://winkel.groenevrouw.nl/catalogsearch/result/?q=algen
Roos Pommerel
9 Sep. 2013
Ik heb dan nog geen kinderen maar wel een kleuter meester als man. Net als de kleuters waarmee hij voetbalt om 10 uur op het schoolplein is hij nogal kieskeurig en tegelijkertijd snel in het hapsnap eten. Ik heb de limonadepakjes vervangen door puur appelsap. Geef ik geen pakjes mee vergeet hij te drinken. Gelukkig is hij gek op grapefruit en mandarijnen dus dat stop ik in zijn tas en dan komt hij het vanzelf tegen. Brood is toch wel het makkelijkst dus dat gaat ook mee. Ik ben blij met je tip van een gekookt ei of quiche, dat ga ik zeker uitproberen!
linda
9 Sep. 2013
Ik zou willen dat mijn kinderen dit allemaal zouden eten, zou al een gat in de lucht springen als ze het überhaupt zouden willen proeven. Helaas... In dekleuerklas (waarmijn zoon van 5 zit) moet er een boterham mee die hij met lange tanden eet met notenpasta, elke dag weer. Mijn Dochter (net naar de 1e klas) geef ik wel diverse dingen mee, maar alleen de boterhammen worden gegeten. En water, geen sap geen melk, Water. Thuis eet ze wel maar op school is dit het.
Gelukkig zijn het thuis wel fruitmonsters, maar wat er eerder allemaal genoemd werd. Echt ik zou een feesjte geven..
Marijke
3 Sep. 2013
We zijn een familie van brood eters, ik bak dagelijks een rogge zuurdesum brood met zaden, voor het ontbijt en lunchbox. Er gaat een aparte trommel mee met fruit, groente en kiemen als 10 uurtje. Lunch is een boterham, maar vaak in haast opgegeten. Mijn oudste is 5 en is dit jaar begonnen met school, spelen met vriendjes heeft een hogere prioriteit. Drie uur is dan ook honger, honger, honger! Hij eet dan alles wat ik hem dan ook voorzet: sushi, pakora's, soep, yoghurt, humus dip, restjes van de dag ervoor,... Dan nog meer fruit en dan haalt ie het net tot etenstijd. We wonen in Australië, met de hitte vertrouw ik niet heel veel dingen buiten de koelkast voor lange tijd.

Mijn routine om zuurdesumbrood te maken:
http://marijke-sander.blogspot.com.au/2012/10/making-sourdough-bread-daily.html?q=sourdough

De zuurdesum starter is ook geweldig om zuurdesum pannenkoeken te maken in het weekend.
Aukje
2 Sep. 2013
Ah, dank je, ik ben niet zo'n fan van visolie en heb nu algenolie besteld met hoge waarden EPA en DHA. Eens kijken hoe dat bevalt.
Had wel eens gelezen dat krillolie een goed alternatief is, wat vind je daarvan?
De Groene Vrouw
3 Sep. 2013
Daar ben ik nog niet over uit. Krill zijn óók beestjes, en beestjes die helemaal onderaan de voedselketen staan. Dat lijkt goed (weinig vervuiling enzo), maar ik weet niet in hoeverre het schadelijk is voor de rest van de voedselketen als er flink op Krill gevist wordt. Waarschijnlijk kun je op de hoeveelheid Krill die een Walvis in één keer naar binnen slokt flink wat Krill-olie maken, maar toch... ;-) Vooralsnog zie ik gezondheidstechnisch de meerwaarde er niet zo van in, maar wie weet komt dat nog.
Ierdwyfke
2 Sep. 2013
De lunchbots van onze jongens water gevuld met;
10 uurtje: een peer met walnoten en gedroogde cranberry's
Lunch; boekweit, amandelmeel, lijnzaad, dadel, walnoot, hennepzaad, stevia pannenkoekjes (aangemaakt met water) en een klein stukje chocola.

Morgen krijgen ze een omelet mee, waarin knoflook, ui en peterselie is verwerkt. Samen met een paar rauwe worteltjes uit eigen tuin! :-)
Fruit zoek ik 's morgens meestal pas uit.

Ze eten het met smaak, en dat is erg fijn.
Suuz
2 Sep. 2013
Hier geen schoolgaande kinderen, maar je tips zijn ook erg handig voor mijn eigen lunch als ik onderweg ben.
Ik hou zelf erg van de combinatie komkommer-feta-yoghurt-bieslook. Helemaal omdat de smaken zo lekker in elkaar trekken als het bakje een tijdje in je tas zit. En op vakantie heb ik onderweg al gesmuld van de 's ochtends gebakken omelet. Wat kleine tomaatjes en worteltjes doen het hier ook goed voor bij de lunch.
Iris
2 Sep. 2013
Het is hier ook een mix en match wat er mee gaat. En soms wordt er veel goedgemaakt bij de maaltijden die ze thuis nuttigen. Alleen een vraagje: kun je algenolie gebruiken bij een overgevoeligheid voor visolie? (kleuter ontwikkelende bloed bij de ontlasting in de periode dat hij een goede (dure) visolie gebruikte)
De Groene Vrouw
2 Sep. 2013
Dat kan ik jammergenoeg niet van op afstand beoordelen. Het hangt heel erg af van waar hij precies op reageerde in de visolie, en of dit ook een bestanddeel uitmaakt van de algenolie die je op het oog hebt.
Iris
2 Sep. 2013
Ik had nog geen olie op het oog hoor, maar ik vroeg het me gewoon af. In ieder geval bedankt voor je reactie!
Ierdwyfke
2 Sep. 2013
Al eens Hennepolie geprobeerd? Deze is ook in preparaten verkrijgbaar, omega vetten vergelijkbaar met visolie (dacht ik, altijd voorzichtig zijn met je opmerkingen hier ;-p
De Groene Vrouw
2 Sep. 2013
Ja maar nee. Het is niet ongezond, maar ook daar geldt: ALA, niet 1:1 omzetbaar naar EPA en DHA. Echiumolie is de enige waarbij die omzetting redelijk optimaal is, maar verder zijn de enige plantaardige bronnen enkele (!) algenoliën. Ik hou me aanbevolen voor het tegendeel, maar ben het nog niet tegengekomen...
Ierdwyfke
2 Sep. 2013
Ai... Maar het is toch wel een goede aanvulling? Toch?
De Groene Vrouw
3 Sep. 2013
Het is gezond om het te nemen (ALA heb je ook nodig), maar het is geen vervanging voor visolie.
Wilma
2 Sep. 2013
Hier eten ze thuis tussen de middag dus kan ik vanalles maken.
Speelkwartier geef ik ze nu steeds een potje(leeg jampotje) Turkse yoghurt met
vruchten van het seizoen mee.Ik zoet het met eigengemaakte bramenjam.
In de klas vinden ze het maar raar ......
Anouk
2 Sep. 2013
Bij ons gaat er nog wel (volkoren) brood in de lunchtrommels.
Dit in het kader: "Ik werd later bewust dan mijn kids geboren werden..". Met andere woorden: langzaam omdraaien en invoeren. dan accepteren ze het 't best bij ons.

Water mee naar school is al 2 jaar geen issue meer: dat drinken ze graag. Ook gaat er vrijwel elke dag fruit mee naar school en in de lunchtrommel gaat bijna elke dag iets van rauwkost mee. Ook dat waarderen ze inmiddels wel.

Nienke, ik ga toch eens enkele van jouw tips uitproberen... ik zou zélf wel zo'n lunchtrommel willen!! ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy