Blog

Terug naar vlees

5 Sep. 2014

Stel, je bent vegetariër. Al jaren. Want vlees is zielig. En ongezond. Maar wat nou als je van dat laatste niet zo heel erg overtuigd meer bent? En als je misschien toch wel weer, heel misschien...?

- Even een woord vooraf. Deze post gaat over vlees. Dode dieren. Dat is altijd een precair onderwerp en ik heb gemerkt dat van alle onderwerpen, hier de grootste schreeuwlelijkreacties bij loskomen. De discussie of vlees wel of niet gegeten moet worden, gaan we hier niet voeren. Daar is een andere tijd & plaats voor. Dergelijke bijdragen worden dus verwijderd (niet omdat ik aan censuur doe maar omdat dit niet de plek is). Hier staat informatie voor mensen die het besluit al genomen hebben, maar nog niet goed weten hoe ze weer vlees in hun dieet kunnen integreren. Waarvan akte. -

Zoals je misschien weet, ben ik zelf jarenlang veganist geweest. Niet zo'n hele strenge. Maar toch. Ik beloof plechtig dat ik nog een keer een stuk schrijf over waarom ik inmiddels weer vlees eet, maar vandaag hebben we het over iets anders. Wat als je weer vlees wilt gaan eten, maar je krijgt het met geen mogelijkheid weg?

Ik werd zwanger toen ik nog vol overtuigd vega was. Zo overtuigd, dat ik vlees smerig vond (interessant hoe je lichaam zich aanpast aan je geestelijke overtuiging - maar dat is een verhaal voor een andere keer). En toen moest ik kip. Nou ja, mijn lijf moest kip. Wie wel eens een zwangerschapscraving heeft gehad weet dat daar geen lievemoedertje aan helpt. Dus mijn lijf moest en zou. Maar ik vond het vies.

Letterlijk kokhalzend heb ik een kippenpootje naar binnen staan werken. Pootje met gestrekte arm zover mogelijk bij me vandaan houdend, tot er een hapje genomen moest worden. Met ingehouden adem een stukje afbijten, snel kauwen en doorslikken. Ja hey, ik heb het ook niet bedacht. Ik ben trouwens ook nog nooit zo ziek geweest als daarna... kramp, diarree, overgeven, de hele handel. Het was duidelijk dat mijn lijf niet precies wist wat het wilde - maar wel wat het nodig had. En bedankt hè.

Vleeseters

Ik heb niet zo'n behoefte aan de principiële discussie over vlees (die moet wel gevoerd worden, maar op een andere plek); laten we het erop houden dat er mensen zijn die graag weer een klein beetje biologisch vlees zouden willen gaan eten. Om gezondheidsredenen, meestal. Want ja, hoe goedbedoeld de 'je hebt geen vlees nodig'-artikelen ook zijn, er zijn wel degelijk mensen die echt heel veel gezonder worden met (een kleine portie van het juiste soort) vlees in hun dieet.

Maar na zoveel jaar groenten en een hele bak aan vastgeroeste idealen die in de weg zitten, is dat zo makkelijk nog niet. Voor je het weet sta je kokhalzend boven een biefstukje of komt de hachee er aan de achterkant net zo uit als 'ie er aan de voorkant ingegaan is. Dus hoe pak je dat aan?

Rustig aan

Het klinkt zo simpel: begin rustig aan. Sommige mensen hebben de neiging om te starten met iets dat ze zich herinneren als 'lekker', zoals een hamburger van de snackbar. Natuurlijk is dat niet de eerste keuze als je net je principes een andere wending hebt gegeven, maar ergens begrijp ik het wel. Dat was tenminste 'lekker' (door alle toevoegingen natuurlijk), dus dat kun je misschien wel eten.

Doe het niet. Vlees van de snackbar is geen vlees maar een sterk bewerkt product met tig toevoegingen. Het heeft vanuit idealistisch oogpunt geen enkele zin, maar ook voedingskundig heb je er niets aan. En het is heftig voor je lichaam om te verteren - veel heftiger dan de zachte maaltijden hieronder. Dus dat je dan ziek wordt, tsja, dat is te verwachten.

Start liever rustig. Ik heb niet zoveel met het idee dat je lichaam niet tegen vlees kan of dat vlees ongezond is en je daarom ziek wordt als je het (weer) eet. Maar als je iets langere tijd niet gegeten hebt, moet je wel een beetje aardig voor jezelf zijn als je het weer invoert. Dat geldt ook voor groenten: ben je geen kool-eter, dan moet je niet in één keer een hele kool naar binnen werken. Dat betekent niet dat kool slecht voor je is, maar wel dat je jezelf de tijd moet geven om eraan te wennen.

Bouillon

Eén van de beste manieren om vlees in je dieet op te nemen, is door het gebruiken van bouillon. Niet een maggi-blokje uit de supermarkt natuurlijk. Zelfgemaakte bouillon. Het maken kan een uitdaging zijn; niet omdat het moeilijk is, maar omdat het naar vlees ruikt. Lukt het je echt niet, laat het dan door iemand anders bereiden (moeders en oma's zijn er een ster in).

Neem geen hele mok bouillon, maar maak er een lekker soepje van. Of kook het door de groenten. Of maak risotto. De mogelijkheden zijn er genoeg. Begin met weinig: een kopje bouillon op een pan soep, en bouw het op. Ik vind kippenbouillon de lekkerste en meest zachte soort, gevolgd door rund. Als je dapper bent maak je visbouillon, maar dan moet je wel van zeevoedsel houden.

Bouillon is zo'n goede start omdat het heel zacht is. Je hoeft geen vlees te kauwen (fijn voor je emoties) en je lichaam hoeft geen hele brokken vlees te verteren (fijn voor je darmen). Ook ethisch vind ik het een goede keuze, want het wordt gemaakt van 'afval', namelijk de botten die anders weggegooid zouden worden. Ik ben tenslotte niet helemaal van mijn geloof gevallen: als je een dier eet, is het beter is om het helemaal te gebruiken, inclusief botten en organen en al. Weggooien is respectloos.

In bouillon zitten wel ongelooflijk veel voedingsstoffen: mineralen, goede vetten, gezonde eiwitten. Bouillon is krachtvoer. Zacht krachtvoer. En dat is waarschijnlijk precies wat je nodig hebt. Je kunt met een goede bouillon ontzettend snel tekorten aanvullen van onder andere magnesium, calcium en aminozuren.

De gelatine in een goede bouillon helpt je darmslijmvlies te herstellen en geeft je darmwandcellen de bouwstenen die ze nodig hebben om gezond te worden. L-carnitine en Taurine spelen een belangrijke rol in de energiehuishouding en de spierfunctie. Chondroitine en glucosamine ondersteunen een gezonde opbouw van je pezen en gewrichten.  Veel aminozuren in bouillon (zoals proline, glycine en arginine) hebben ontstekingsremmende en immuunstimulerende eigenschappen - wat de reden is dat oma's kippensoep bij griep écht werkt.

Vet

Een ander misverstand is dat we vlees moeten eten. Wij zijn gewend aan het magere spiervlees (de biefstuk). Traditionele culturen aten dat vlees alleen in combinatie met vet. Ze waardeerden de vettere gedeelten en organen van een dier veel hoger dan het magere lapje. Daar hadden ze gelijk in: organen zijn veel rijker aan voedingsstoffen dan spiervlees. De echte 'superfoods' vind je in organen als lever en nieren. Ze bevatten zoveel voedingsstoffen, dat het niet nodig is om er kilo's van te eten. Dat is dan ook hoe vlees traditioneel gegeten werd: eens in de zoveel tijd, gedeeld met de hele stam. Dus nee, elke dag een biefstuk is niet de manier.

Kijk, ik snap ook dat je als bijna-ex-vegetariër niet direct staat te springen bij het idee van lever. Maar je kunt beter één keer in de week een stukje lever eten dan drie keer een stuk rood vlees. Een eenvoudige manier om lever te gebruiken is door gehakt. Dat is dan weer wel rood vlees, maar als je geen mager gehakt neemt en het combineert met het vet uit de lever is de gezondheidswaarde prima in orde. Neem 1/4 of 1/3 deel (fijngehakte lever en vul het aan met gehakt. Bak het samen rul met een uitje en wat grijs zeezout. Neem er een klein beetje van door je groentenschotel of risotto.

De andere doable manier om lever naar binnen te werken is via een goed gemaakte pâté. Ik ben ook geen leverfan, maar in een goede Franse pâté (fijne, niet grove) zonder toevoegingen kan ik mezelf toch echt verliezen. Zelfs met biologische smeerworst is niets mis, zolang er maar geen smaakversterkers, suiker en andere rotzooi in zit.

Stoofschotels

Ben je iets verder en vind je het intussen prettig om af en toe wat vlees te eten, dan kunnen stoofschotels een fijne aanvulling zijn. In de Receptkaarten lees je hoe je ze maakt. Laat het vlees goed gaar worden (in bouillon!) en voeg een half uurtje voor het opdienen de groenten toe, zodat je geen groentensnot krijgt. Neem meer groenten dan vlees; een goed gevulde stoofschotel voor vier personen heeft niet meer dan 1 sucadelapje nodig - de rest zijn groenten en/of bonen.

Stoofschotels zijn prettig omdat je ook hier weer een combinatie kunt maken tussen rood spiervlees en dierlijk vet uit de bouillon. De lekkerste stoofschotel die ik ooit heb gegeten was met een hele biokip, traditioneel bereid volgens Apache-recept. Dan kan je honderd keer veganist geweest zijn, maar het respect spatte er gewoon vanaf. En het was lekker, zelfs voor een koppige principieel zoals ik. Nee, helaas heb ik geen recept. Maar het was fantastisch - ik zou zelfs willen zeggen: healing. Soulfood. En meer van dat soort woorden.

Nog een laatste ding: als ik het heb over 'vlees' bedoel ik altijd producten van biologisch gehouden dieren die hebben kunnen eten wat ze horen te eten. Niet over bio-industrie-plofkippen die gevoerd worden met mais en soja. Dat is nogal een verschil. Ook qua voedingswaarde. Maar dat snapte je vast al.

De vraag van vandaag:

Ben jij ooit begonnen met weer vlees eten? Hoe ging dat?

Vertel het ons in de reacties!

 

Update 20/3/2015: sinds vandaag staat dit blog op de site van één of andere militante veganist. Ondanks mijn waarschuwing bovenaan deze pagina ben ik inmiddels de huid volgescholden, beledigd en onheus bejegend. Ik ben er klaar mee. Daarom worden vanaf nu ALLE reacties (positief en negatief) op dit blog verwijderd. Doe dus geen moeite om een heel verhaal te typen, want hoe beschaafd het ook is: het gaat in de vuilnisbak. Zoals gezegd niet omdat ik graag aan censuur doe, maar wel aan zelfbescherming. Ja, ik vind het ook zonde; maar je gillende en scheldende peer group heeft het voor je verpest. Jammer hoor, ik ben normaal gesproken best in voor een goed onderbouwde discussie met wederzijds respect. Maar respect, dat zit er blijkbaar niet in als je weldenkend en goed geïnformeerd een andere keuze maakt dan die van veganistische moraalridder... Ga eens wat nuttigs doen, jongens.


Reageren? Gezellig!

Reacties (81)

Hannah
19 Feb
Fijn blog om te lezen, ook deze blogpost. Bij vlagen ben ik een vegetariër, maar bij verkoudheden grijp ik snel naar 'oma's kippensoep'. Gek hé dat de smaak van vlees gaat tegenstaan als je het een tijdje niet eet, daar verwonder ik me over. Sowieso als ik me slap voel neem ik vlees en merk dan het verschil, maar het ene lichaam is het andere niet. Veel vrienden van me zijn vegetariër of veganist (dat ga ik niet worden ik houd te veel van kaas en vegakaas is een soort rubber en had nooit uitgevonden mogen worden) en ze weten dat ik bijna alles eet. Apart en bizar dat vleeseters in de reacties dit niet mogen en van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen in de comments, ik houd van jouw antwoorden Groene Vrouw!
Dirk
11 Feb
Aan Vanessa
Spier vlees en te veel proteïne is de oorzaak eet meer vlees met VET.
Julia
11 Feb
Je hebt gelijk ???? mijn ervaring ook dat je constant wordt aangevallen door veganisten
Hersenbeschadiging door tekort aan vlees als je het mij vraagt.
Vanessa
4 Dec. 2018
Ik ben nu anderhalf jaar gestopt met vlees eten, en ik mis het. Ik kwam erachter dat ik door vlees ontstekingen krijg, overal in mijn lichaam. Eerst dacht ik dat ik gek was, maar ik nam het een week niet, dan 1 dag wel, en hoppa 2 dagen later weer overal ontstekingen. De laatste keer geprobeerd deze zomer. Binnen een dag ging mijn hart tekeer, heel onrustig en naar, en een dag later, wat een ramp. Ik moet er ook echt een week van bijkomen. Nu durf ik het niet meer, de reacties zijn zo ontzettend heftig. Ik hield best wel van vlees. Vis daarin tegen verdraag ik prima! Wie weet precies waarom je hier ontstekingen van kunt krijgen? En bestaat er iets waarmee je toch een keer vlees mee kunt eten voor in een restaurant oid? Bij alle soorten vlees krijg ik reacties. Bedankt voor het lezen!
De Groene Vrouw
4 Dec. 2018
Ja, er zijn verschillende manieren waarop vlees ontstekingen kan veroorzaken. Dat is een beetje veel om hier allemaal op te schrijven. Maar de kans is aanwezig dat het meer jouw lijf is ;-) dat eiwitten niet goed kan verteren of dat bepaalde bestanddelen uit vlees niet goed verwerkt. Afhankelijk van die precieze oorzaak kun je wel supplementen inzetten om die reactie wat te verminderen, maar zonder onderzoek blijft dat een beetje gokwerk vrees ik...
Manon
18 Mar. 2018
Jaren tobben m.b.t voeding. Uiteindelijk in febr. 2015 gekozen voor een veganistisch eetpatroon. Voelde mij na een aantal dagen al direct beter en klachten verdwenen heel snel. Ben nog nooit zo happy geweest. Juni 2017 heb ik een detox gedaan en vanaf die tijd zijn al mijn klachten weer terug. Extreme vermoeidheid, eczeem, vocht vasthouden, gewichtstoename (ben inmiddels al 9,5 kilo zwaarder) en meer....... Weet totaal niet meer wat goed of slecht is. Ja, ik eet gezond en toch weer alle klachten terug. Toch weer vlees eten? Moest vlees eten, dat hoort er nu eenmaal bij. Was zo blij toen ik met 18 jaar op kamers ging. Hop vlees weg. Yoghurt en kaas, daar krijg ik last van. Vandaar mijn keus om veganistisch te eten........ Mmmmm, ben ik mijzelf toch verkeerd aan het voeden? Ik weet het niet meer. De een zegt dit, de ander dat..... Mooie blogs schrijft u.... Volg graag
De Groene Vrouw
19 Mar. 2018
In de cursus Positive Eating gaan we uitgebreid in op wel of geen vlees. Deze les komt overigens dit voorjaar ook als losse module beschikbaar, misschien kun je daarmee uit de voeten :-)
Denise
5 Dec. 2016
Wat een idiote reacties allemaal. Laat je niet gek maken hoor groene vrouw! En veranderen van mening heet zelf nadenken en voortschrijdend inzicht. De mensen die ik ken die nooit van mening veranderen hebben juist allemaal een vrij laag iq. Dus laat je niet instabiel noemen, want mensen kunnen dingen gewoon zelf niet volgen. Ideeën zijn vloeiend. Ik zie je wel voor wie je bent en herken mezelf ook erg in je (iq van 140, niet dat het daarom gaat). Sterkte in deze kut wereld, gelukkig kun je ook nog een hoop betekenen voor een hoop mensen ;-)
Fs
29 Nov. 2016
Iedereen moet natuurlijl helemaal zelf beslissen wat hij of zij wil. Ik vind het belachelijk om mensen aan te vallen op het feit dat ze vlees eten. Ikzelf ben vegetarier sinds slechts 2 jaar en zie voor mezelf eigenlijk alleen maar voordelen: Het is beter voor dieren, beter voor het milieu, voel mezelf veel beter. Ben lang niet zo vaak verkouden of grieperig, ben ook niet zo moe en lusteloos meer. Ik zou voor geen geld terug willen!
Anne
13 Jun. 2016
Ik heb een halfuur gezocht en kwam toen eindelijk op deze blog. Jammer dat er weinig te vinden is over hoe je weer begint met vlees eten. Na 6jaar vega te zijn geweest moet ik ivm gezondheidsredenen toch echt weer naar 1x vis en 1x vlees per week.. Maar hoe doe je zoiets zonder buikkramp en diaree te krijgen? Vandaag voor het eerst 1 hapje tilapiafilet op van vriendlief.. En nu? Wat is stap 2????
Linda Rikkers
26 Apr. 2016
Zit er nog een vervolg in? Of mss een blog over de voeding/nutriënten die je nodig hebt om hormonen van te maken?
De Groene Vrouw
27 Apr. 2016
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
Veralie
17 Nov. 2015
Mooi om je blog te lezen. Ik ben 9 weken zwanger en ging gister kip in kleine stukjes snijden die mijn man in de soep zou verwerken. Voor mij stond er een groentesoepje klaar aangezien ik al ruim 16 jaar vegetariër ben.
De kipstukjes stonden me ergens tegen en tegelijkertijd moest ik het proeven. Met het 2e stukje wilde ik testen of ik het echt lekker vond en het 3e stukje ging er snel in. Het waren echt kleine stukjes en van een 'goede' kip. Bizar hoe ik dit deed alsof ik droomde maar vastberaden was om het te eten. Geen idee of dit vaker voor gaat komen, vandaag verder weer vegetarisch gegeten en daar voel ik me ook lekker bij. Maar je tips en dat er meer zijn die dit ervaren hebben doen me goed! Dankjewel
Marian
10 Jun. 2015
Wie de bal kaatst... Misschien is het je zelf niet opgevallen, maar je blog neigt nogal naar een self-fulfilling prophecy. Op voorhand verwachtte je al bepaalde reacties. Op voorhand ergerde je jezelf daar al aan. Op voorhand verkondig je dus al ze te zullen censuren (al wil je dat beestje niet bij het naampje noemen). Wat verwacht je dan? Je schrijft een blog. Dat levert reacties op. Vrolijke. Attente. Milde. Maar ook van mensen die graag boos zijn en willen schreeuwen. En overigens vind je zulke mensen op elke hoek van de straat. Zowel onder vleeseters als veganisten, Jaquar- als Lada-rijders, voetbalfans als hobby-punnikers enzovoort. Zo getuige ook de reacties onder een gemiddeld artikel op sites van Nu.nl tot Geen Stijl enzovoort. Deal with it. Of niet. Maar quite the drama, please....
De Groene Vrouw
10 Jun. 2015
Ik heb geen problemen met reacties, zelfs niet met reacties die het niet met mij eens zijn. Ik heb wel een probleem met onbeleefdheid: http://groenevrouw.nl/beleefdheid/

En grappig genoeg mag ik op mijn eigen webspeelplaats zoveel en zo weinig drama maken als ik zelf wil. Het is aan jou om te besluiten of je het wilt lezen, of je er iets van wilt vinden en of je erop wilt reageren. En dan is het weer aan mij om te besluiten of ik dat wil laten staan of niet. Supertof echt, een eigen website: ik kan het je van harte aanraden.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ziezo, tot hier en niet verder. Vanaf hier worden ALLE reacties op deze blogpost verwijderd. En omdat ik als sitebeheerder het laatste woord kan hebben, even een samenvatting van wat jullie bereikt hebben tot nu toe:

- Ik ben een halve dag met jullie bezig geweest; een dag waarin ik ook mensen met ernstige buikklachten had kunnen helpen. Ze zullen jullie dankbaar zijn.
- Je hebt je eigen tijd zitten verdoen, terwijl je ook echt iets had kunnen bijdragen aan een mooiere wereld.
- Ieder van jullie heeft twee mensen stress opgeleverd: mij en jouzelf. Supernuttig!
- Verder heeft niemand dit gelezen, want deze blogpost is al meer dan een half jaar oud.
- Jullie hebben mij hatelijk beledigd en onheus bejegend. Dat was echt enorm nodig gezien het feit dat ik niet Big Meat ben en het verder ook alleen maar goed bedoel - en dat we allemaal streven naar Het Goede Doel (al doe ik dat dan op een andere manier dan jullie).
- En vooral: niemand is overgestapt naar het veganisme, niemand heeft het veganistische gedachtengoed een warmer hart toegedragen dan ze al deden en niemand is er door jullie beledigingen van overtuigd geraakt dat veganisme De Enige Ware Weg is.
- Jullie hebben mij wel een topdag bezorgd op mijn statistieken, waarvoor dank.

Enorm nuttig en doordacht allemaal, dus bedankt voor het meespelen! Volgende keer bij jullie thuis?
Arthur Alexander
20 Mar. 2015
Een 'groene vrouw' die zwart verkondigd met grijze drogredenering. Negeren werkt het beste, hebben onze wijze vrouwen ons dat niet geleerd?
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Nou, met alle respect - wat doe je hier dan?
Hier komen zieken valt niet bepaald onder 'negeren'...
Deborah
20 Mar. 2015
Je zegt in je intro: "Stel, je bent vegetariër. Al jaren. Want vlees is zielig. En ongezond. Maar wat nou als je van dat laatste niet zo heel erg overtuigd meer bent?" Ik vraag me af wat er aan de eerste stelling verandert, dat je gekozen hebt om weer vlees te gaan eten.

Veel belangrijker lijkt mij het feit dat een gevarieerd voedingspatroon minstens zo gezond is. Maar gezondheid is geen argument om vlees te eten noch te laten staan. Wel een argument lijkt mij de impact die je hebt op iemand anders zijn of haar leven door de keuzes die je maakt.

Waarom weeg je dit niet (meer) mee?
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ik weeg het wel mee, maar deze blogpost ging niet over de invloed van vlees op de gezondheid. Die komt nog een keer ;-)
Kim
20 Mar. 2015
Ik krijg de indruk dat je een heel ongelukkig iemand bent en dat je slecht in je vel zit. Niet omdat je vlees eet, maar omdat het bizar is dat je ideeen, principes en gevoel zo van het ene uiterste naar het andere gaan. Dit is niet heel stabiel en ook niet natuurlijk. Ook vind ik het heel gek dat je zo sarcastisch en onvriendelijk reageert naar de vegans die verontwaardigd zijn over wat zegt. Herken en respecteer je hun gevoelens niet meer?
Ik denk dat je qua gezondheid misschien niet naar je voeding moet kijken want het lijkt alsof de problemen bij jou meer met je geest te maken hebben.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Verdorie, je hebt me door. Ik ben diep ongelukkig en ik zit vreselijk in mijn vel. Ik denk dat ik er maar uitstap. Bedankt dat je me dat hebt laten inzien!

Ik heb diep respect voor mensen die me uitmaken voor dom, moordenaar, onwetend, hypocriet en een holocaust-nazi. Diep, diep respect. Dus vandaar. Is het ooit in je opgekomen dat ik de bal enkel terugkaats? De mensen die vriendelijk, helder en oprecht reageren kunnen een vriendelijke, heldere en oprechte (zei het misschien wat vermoeide) reactie terugverwachten. Gegil en gescheld... tsja.

Natuurlijk is het makkelijker om te denken dat ik psychisch niet helemaal in orde ben, want dan hoef je niet te overwegen dat er misschien wel een kern van waarheid zit in wat ik zeg. Maar dat laat ik even bij jou.
Martha Visser
20 Mar. 2015
Een goede morgen, ik vind het ontzettend interessante materie. Ik ben veganist geworden uit egoïstische overwegingsredenen. Voor mijn eigen gezondheid en dat was de beste keuze ever, maar nu kamp ik met een longontsteking en burn-out verschijnselen. Mensen uit mijn omgeving geven gelijk het veganisme de schuld en ik weet voor 99,9% dat het daar absoluut niet door komt. Mijn HB is prachtig en mijn vitamine B ook top zonder extra suplementen tot mij te nemen. Wat ik wel weet is dat mensen lichamelijke klachten krijgen door stress en sociale druk en als je niet lekker in je vel zit en een goede vriendin staat voor je deur met een niet vegan maaltijd om je op krachten te helpen, zeg dan maar eens nee?! Gelukkig komen die situaties zelden voor, maar ook ik snakte laatst naar wilde zalm, heb het een maand uitgesteld en toen toch geprobeert in de naam der "zelf wetenschap" ja ik knapte gelijk op voor even. Maar het doden van een dier voor eigen gewin is moreel niet te verantwoorden! Daarom ben ik uit gaan pluizen wat er in die zalm zit die ik plantaardig kan vervangen. Die verantwoordelijk heb je als vredelievend wezen naar de wereld toe! Het aparte is, als er geen stress is of geen nare sociale druk situaties zou ik zelfs raw vegan kunnen leven en voel ik me top en snak 0,0 naar dierlijke producten!

Alles is energie en als mensen door stress in een overlevingsmodus gaan gaan ze op hun omnivoor stand. Omdat ze een bepaalde energie te kort hebben gaan ze de energie "stelen" van andere levende wezens. Ik geloof ook zeker dat mensen gemaakt zijn als ominvoor, maar alleen om te overleven. Alleen als er geen voedzame plantaardige opties voor handen zijn. Maar deze maatschappij heeft die kennis volledig omgekeerd en ga er vanuit dat het daarom ook veel ziektes in de hand werkt. Alles draait om balans. Daar heeft moeder natuur ook een handje van.

Het gevoel wat ik bij jou verhaal krijg is dat je gezwicht bent voor sociale druk, waardoor je een honger ontwikkeld voor dierlijke eiwitten puur om te overleven in deze maatschappij. Correct me if i'm wrong.

Mijn vriend is ook omnivoor maar hij doet er alles aan om mij aan te moedigen veganist te blijven en is eerder zwaar geïntreseerd in mijn gedachtengoed en vind mijn recepten gruwelijk lekker en mist niks. Beetje bij beetje durft hij zijn oude voedingspatronen los te laten.

Wat ik wil zeggen, luister eens op emotioneel vlak naar je lijf, heb je echt de behoefte om je tanden te zetten in dieren? Zo ja wat mis jij zelf dan? Is geen aanval absoluut niet, ik vraag je om energetisch daar eens over na te denken.

Lots of love,

Martha
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Toen ik weer vlees ging eten leefde ik in een (overwegend) veganistische gemeenschap. De 'sociale druk' stond dus eerder de andere kant op dus nee, ik denk niet dat dat het was ;-) In alle eerlijkheid laat zo'n opmerking ook weinig respect zien voor het idee dat ik misschien een intelligent persoon zou kunnen zijn die zelf nadenkt en haar eigen conclusies trekt (ook al zijn dat dan andere dan de jouwe), maar dat vergeef ik je.

En ik kan prima leven met mezelf, ook energetisch. Maar dank je wel dat je erover nadenkt :-D
Martha Visser
20 Mar. 2015
Bedankt voor je antwoord, ik denk gewoon oprecht hardop met je mee en is geen gebrek aan respect, als ik geen respect had zou ik uberhoupt niet reageren en je verhaal links laten liggen. Het doet me wat, omdat ik het herken en mijn visie met je deel. Jammer dat je het als "respectloos" bestempeld. Vind dat ik juist heel vriendelijk ben. Maar klaar ik ben verantwoordelijk voor wat ik zeg, maar niet voor hoe jij het opvat. Dat is jou projectie.

Als je dus juist in een vegan gemeenschap leeft kun je de nieuwsgierigheid en verlangens ontwikkelen. Ook dat is sociale druk. Maar dan het andere uiterste.

En ik geloof ook zeker wel dat je intelligent bent, ook nooit iets over gezegd? Maar soms kunnen meningen van een ander er wel eens toe doen. Ik zal je niet verder "lastig vallen" maar neem mijn visie eens eventjes in oogbeschouw. Een absoluute waarheid bestaat niet, maar andere inzichten kunnen je toch soms net even verder brengen. Ik leer ook nog elke dag en geef ook wel eens toe dat ik er naast zit of kan zitten.

Lots of love,

Martha
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Je bent ook heel vriendelijk, waarvoor dank :-D
Waar ik op doel is het idee "als je eens echt zou nadenken, zou je wel tot dezelfde conclusie komen als ik". Ik denk namelijk echt na, maar ik ben tot een andere conclusie gekomen. Ook al heb ik alle vegargumenten tot in den treure bestudeerd en stond ik er vroeger achter; nu heb ik (bij mijn volle bewustzijn en spiritueel intact) een andere route genomen. Dat accepteren en respecteren lijkt me een mooie gedachte ;-)
Els van Wanrooij
20 Mar. 2015
Je kan me weg Jorissen .maar het is veel onfatsoenlijker om dieren te eten .
Daar blijf ik bij dus verwacht van mij geen respect .
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ik verwacht geen respect maar wel enige intelligentie. Daarmee zou je bijvoorbeeld kunnen bedenken dat het merendeel van het internet het niet met je eens is en dat het heel weinig zin heeft om daar tegenin te gaan. Dit hier is mijn speelplaats. Je mag mee komen doen als je je gedraagt; zo niet dan ga je er onherroepelijk uit.

Los daarvan vraag ik me af waarom je je energie hier wilt verspillen; ik ben er heilig van overtuigd dat het veganisme niet gezond is, maar dat kom ik toch ook niet op veganistenwebsites verkondigen? Dat heeft namelijk geen enkel nut en ik overtuig er niemand mee, net zoals jij niemand zult overtuigen door hier te komen gillen en schelden...

Dus waarschijnlijk is het voor iedereen nuttiger en prettiger om zich lekker bij zijn/haar eigen speelplaatsen te houden. Krijgen we geen ruzie en dat kost in het algemeen de minste energie.
Maaike Moulijn
20 Mar. 2015
Bijzondere verhalen, die ik helemaal niet herken. Ik ben zelf vegetarisch opgevoed en heb gelukkig nooit gezondheidsproblemen of tekorten gehad. Ook tijdens mijn zwangerschap heb ik geen enkel probleem met bloedarmoede of wat dan ook gehad, terwijl veel vleesetende vriendinnen van me daar juist wel problemen mee hadden (dat vond ik wel hilarisch want iedereen bang was dat ik een ijzertekort zou hebben vanwege mijn eetgewoonten en juist de anderen kregen daar last van terwijl mijn waarden gewoon de normale hoogten bleven houden ondanks de zwangerschap). Nu eet ik al een tijdlang vrijwel alleen maar plantaardig (veganistisch), voel me er nog steeds prima bij en krijg van andere mensen regelmatig te horen dat ik er zo stralend uitzie. Overigens slik ik sinds ik ben overgegaan op een plantaardig dieet wel B12 want dat krijg je anders niet binnen.

Ik heb een heel andere ervaring met vlees eten. Ik heb 2x in mijn leven een klein stukje biologisch vlees gegeten (omdat iedereen me vertelde dat ik het echt eens moest proberen omdat ik niet wist wat ik miste) dus hebben vrienden van me volgens hen echt iets lekkers voor me uitgezocht en klaar gemaakt. Maar a) ik vond het niet lekker (taai en weinig smaakvol) en b) ik had er echt de hele nacht last van, het lag ontzettend zwaar op de maag, ook al waren het maar kleine stukjes. Ik vroeg me echt af of dat wel gezond kon zijn. Mijn man (vleesetend opgevoed maar nu vooral vegetarisch etend) heeft dezelfde ervaring dat vlees hem nu veel te zwaar op de maag ligt.

Mijn vraag is: hoe komt het dat de mensen die hierop reageren en de groene vrouw zelf gezondheidsproblemen lijken te krijgen door vegetarisch te eten? Eten jullie niet gevarieerd genoeg? Zitten jullie anders in elkaar dan ik? Zo ja, wat is er dan anders? Is het darmstelsel van vegetarisch opgevoede kinderen anders ontwikkeld, is het van vegetariërs anders geworden of is het per persoon verschillend? Hoe komt het dat ook vleeseters regelmatig een B12 en/of bloedarmoedetekort hebben en dat andere vegetariërs en veganisten daar juist geen problemen mee hebben? Hoe komt het dat de ene blijkbaar het gevoel heeft vlees nodig te hebben terwijl een ander het niet nodig lijkt te hebben of zelfs het gevoel heeft dat het gezonder is om vegetarisch of zelfs plantaardig te eten? Overigens eet ik zelf plantaardig vanwege ethische argumenten en niet vanwege gezondheidsredenen (hoewel ik mijn eigen gezondheid natuurlijk wel belangrijk vind).
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Bedankt voor je heldere, samenhangende reactie - het werd tijd, mag ik wel zeggen ;-)

Ik denk niet dat het ligt aan niet gevarieerd genoeg eten; vanuit de fysiologie van het menselijk lichaam (mijn vakgebied) kan ik oprecht zeggen dat wij echt bepaalde dierlijke bestanddelen nodig hebben. Die misschien met veel hang- en wurgwerk wel vega te krijgen zijn (zoals dha uit bepaalde algen), maar wat zeker niet de natuurlijke manier is geweest waarop we die altijd binnen hebben gekregen. Dat we ook kunnen overleven zonder (langdurig zelfs) wil niet zeggen dat dat ook optimaal is.

Voor wat betreft de verschillen: sommige mensen kunnen bepaalde omzettingen beter maken, zoals van ALA (lijnzaad/chiazaadolie) naar EPA en DHA (de belangrijkste Omega-3-vetzuren). Maar niet iedereen kan dat, en wie dat niet lukt is een stuk beter af met vis of visolie, omdat ze anders echt tekorten krijgen.

Want ik heb ze in mijn praktijk: de veganisten die superbewust vega eten (en dus niet 'verkeerd'), maar die toch slap en mager zijn. Die enorm opknappen als ze biologisch vlees en rauwe melk en visolie gaan gebruiken.

En dan denk ik: doe lekker wat je zelf wilt, geloof waar je in gelooft - maar is het nu echt zo moeilijk te verkroppen dat er ook mensen zijn die niet optimaal functioneren op het dieet waar jij je goed bij voelt? Er is geen bevolkingsgroep op aarde die hetzelfde eet, iedereen eet verschillend - dus zo vreemd is het niet dat de één iets anders nodig heeft dan de ander.
Crista
20 Mar. 2015
Vlees eten is allesbehalve groen. (Bij de productie van biologisch gaat er vaak zelfs meer energie 'verloren') Dus dat wordt je naam veranderen lijkt mij? Verder zitten er in vlees ook stoffen die de ontsteking juist bevorderen. Gewoon wat meer knoflook en gember gebruiken dus. (Heerlijk bij avocados of tomaten, ook harstikke ontstekingsremmend.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ach, je hebt helemaal gelijk. Koeien die voedsel maken van iets dat voor ons geen voedsel is, en daarbij mest teruggeven aan de aarde: niks groens aan. Ik verander gelijk mijn naam, dank je voor de tip!
leo
20 Mar. 2015
Leuk, die nepreacties van de vleesindustrie. Welke voorheen vegetariër gebruikt het woord grasgevoerd nou? Pure nep. p.s. Als je honger hebt moet je eten. Ik ben veganist en eet 6 maaltijden op een dag, en elk uur wel iets tussendoor. De beste manier om slap te worden of overgewicht te krijgen is 3 maaltijden overdag en geen tussendoortjes.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Och shit ja, dat was ik vergeten te vermelden: ik ben in dienst van Unox. Al jaren. Sorry hoor, dat had ik er wel even bij kunnen vertellen...
Marina
20 Mar. 2015
- Weggejorist vanwege beledigend en lichtelijk dom taalgebruik -
http://groenevrouw.nl/beleefdheid/
Zayd
20 Mar. 2015
De formule is helder: elke reactie die niet gewenst is, krijgt het etiket beledigend, onaardig of arrogant en wordt dan weggejorist.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Klopt niet. Lees het bericht bovenaan het blog even. Elke reactie die beledigend is, wordt weggejorist; echte, heldere en goed gebrachte argumenten mogen blijven staan.
Fransien
20 Mar. 2015
- Weggejorist vanwege onzin -
http://groenevrouw.nl/beleefdheid/
holy henderson
20 Mar. 2015
Vlees eten is in het geheel niet duurzaam, Groene vrouw. 1 kilo varkensvlees opkweken kost bijvoorbeeld 4.800 liter water. 1 kilo rundvlees opkweken kost 15.500 liter water. Hun voer: 1 kilo sojabonen kost 1.800 liter water. 1 kilo mais 900 liter water. En voor je zuivelliefhebbers ter info: 1 kilo kaas gemaakt van 5 liter melk kost 5.000 liter water. Duizelingwekkende cijfers. En dan heb ik het alleen nog maar over waterverbruik. En niet over: fijnstof, grond- en watervervuiling, mestoverschot, verlies biodiversiteit, immens dierenleed etc. Stof tot nadenken dus.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ik heb een goed boek voor je: The Vegetarian Myth van Lierre Keith. Kom nog maar eens terug als je dat gelezen hebt, dan kunnen we er op niveau over discussieren. Ik schrijf nog wel eens een blog over waarom ik weer vlees eet, met de redenen waarom ik denk dat je ongelijk hebt hierover. Dat is namelijk iets te lang en te veel om in de commentaren te behandelen :-D
Minty
20 Mar. 2015
- stukje weggejorist vanwege beledigingen - http://groenevrouw.nl/beleefdheid/

vlees eten blijft slecht voor het milieu als we het allemaal gaan doen. Als enkel wat elitairen of buitenbeentjes het zouden doen, zou het wel draagbaar zijn. maar met 7 miljard op de wereld kunnen we het zeker niet allemaal. Naast dat veel vlees eten ook gewoon slecht is voor je gezondheid. (wat al keer op keer op keer is aangetoond en waar nog geen enkel tegenonderzoek stevig weerwoord heeft aan kunnen bieden). Het is echt geen toeval dat de mensen die het langste gezond leven (de blue zones) zeer weinig zuivel, vis en vlees consumeren. Die beetjes die ze wel eten, maken echt niet het grote verschil in hun gezondheid.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Goed schat, goed.
Staat het blog ergens op een veganistensite vermeld of iets? Ik word ineens overspoeld door rechtgeaarde moraalridders die niet snappen dat je ook als vleesetende mens weldenkend kunt zijn...
Zayd
20 Mar. 2015
Heb je de kritieken op The Vegetarian Myth gelezen, waaronder deze? http://www.theveganrd.com/2010/09/review-of-the-vegetarian-myth.html
Kom nog maar eens terug als je die gelezen hebt, dan kun je er op niveau over discussiëren, of ben ik nu beledigend, arrogant, onaardig of moraliserend?
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ik kom erop terug bij de grote 'Bewust moordenaar'-post, die er over een tijdje aan zit te komen. Dan mag je los ;-)
87books
20 Mar. 2015
Ik heb The Vegetarian Myth een paar jaar geleden gelezen. Het boek is opgebouwd uit drie delen (zo uit mijn hoofd), die hier op neerkomen:

- je geen eten kunt nuttigen zonder dat het levens kost (oogsten kost levens, planten zijn levende wezens, etc);

- de wereld wordt uitgeput door landbouw (grondstoffen raken op, water over het land sproeien zorgt alleen maar voor versterking van dat proces), dus dat is geen groene oplossing maar juist een vernietiging;

- veganisme is slecht voor je gezondheid: je geheugen wordt aangetast omdat je hersenen (dierlijk) vet nodig hebben om te functioneren en je gebit wordt ernstig aangetast.

Het kan zijn dat ik, met mijn door veganisme aangetaste geheugen, grote elementen van het boek vergeet, maar dit staat me bij. Ik snap wel dat het boek indruk maakt op vegetariërs, want dat deed het ook op mij. Niet omdat het filosofische fundament voor me wankelde (dat stuk van het boek vond ik zeer matig), maar vooral het landbouwargument sprak me aan. En ik maak me altijd zorgen om voedingsstoffeninname (in theorie; in de praktijk eet ik er niet anders om). Vreemd genoeg heb ik geen last van honger, van kou, etc. en word ik nooit ziek (terwijl alle vleeseters in mijn omgeving om de haverklap overal last van hebben). Wonderlijk.

Maar de meeste mensen gaan niet verder dan dit boek alleen. Als je kritische recensies en weerleggingen van haar argumenten leest, wordt het al een stuk genuanceerder. Keith gebruikt weinig bronnen, ze gebruikt ze selectief en ze zijn vaak anekdotisch en correlationeel (iets wat ze de veganisten verwijt, maar waar ze zelf uitgebreid gebruik van maakt).

Ze gebruikt, net als de groene mevrouw, haar eigen lichaam bovendien als casus (n=1?): jarenlang veganist en kreeg (daardoor) gezondheidsklachten. (Of een onbestemd vleesverlangen.) Ironisch genoeg zegt groene vrouw dat ze niet zo'n strenge veganist was en is o.a. uit interviews gebleken dat Leirre Keith onder veganisten verstaat: mensen die elke kans die ze krijgen om los te gaan op dierlijk aangrijpen en haalt een statistiek aan dat veel veganisten vaak nog eens per week vlees eten. Maar als veganisten (of zij toch, in elk geval) zo vaak dierlijke producten eten, hoe kun je dan zeggen dat "geen dierlijke producten eten" slecht voor je is, laat staan de oorzaak van jouw fysieke en mentale ellende?
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
He gut, jammer zeg. Ik vond je stuk leuk om te lezen totdat je een sneer moest geven over de groene mevrouw... zonde hoor, je was zo leuk op weg met argumenten en alles! :-(
87books
20 Mar. 2015
Excuus, het was niet als sneer bedoeld.

Wat bedoelde je precies? Het kan zijn dat de derdepersoonsvorm een beetje vreemd overkomt; de reactie heb ik eerst (inderdaad) elders geplaatst.
Ineke
20 Mar. 2015
Als je vlees eet doodt je 7x meer planten en wordt er tot 150 x mer schoon drinkwater vervuild en verspild, dierlijke uitwerpselen zijn geen goede meststoffen ze stoten veel methaan uit (20 x meer giftig dan CO2) en zware metalen, ureum , ammoniak zijn gifstoffen wat mest nog enigszins bruikbaar maakt zijn de daar aanwezige plantenresten, die kun je op een betere manier gewoon uit plantaardige compost halen, bij dierlijk mest gaat het er niet om hoeveel er nodig is, maar hoeveel het milieu kan verwerken.
Hier in Nederland wordt steeds meer snijmais ( veevoer ) gezet, dit omdat dat veel mest kan verdragen andere planeten gaan er gewoon dood van!.
Daarnaast komen 75% van de virussen bij de mensen voort uit dieren en natuurlijk niet te vergeten het vreselijke dierenleed.....

Vitamine B12 tekort bij veganisten.....
40% van het vitamine B12 tekort komt voor bij vleeseters, dat terwijl meer dan 50% van alle op de wereld gefabriceerde vitamine en mineralen ( ook B12 aan de veestapel gevoerd wordt en 60% van die vleeseters ook gewoon vitamine/ mineralenpillen bij slikken.

Over het slecht geheugen: erg veel geweld in de wereld komt omdat mensen maar niet vergeten.....

De fout de wereld is al lang geleden ontstaan toen de mens 'evolueerde' van aap naar mens en eieren zijn gaan stelen van de dieren en daarna steeds meer dieren zijn gaan doden, daarmee hebben de mensen maar een paar dingen dingen ontwikkeld en dat zijn bijvoorbeeld hebzucht en geweld, in de natuur: de ijstijden, woestijnen, en overstromingen, omdat het de wereld totaal uit balans heeft gebracht, (dat is wat in de bijbel als de zondeval wordt omschreven). en natuurlijk de behoeft aan vitamine B12. .
Die hele vitamine B12 behoefte komt voort uit het feit dat de oermensen wilde dieren uit de natuur hebben gestolen en ze tegen hun wil in in gevangenschap zijn gaan houden.
Heb je ooit een wild dier in een kooi gestopt?. Nou die blijven tot het bittere eind vechten om er uit te komen, na een tijd lukt dat niet en gaat er iets kapot in zo'n dier (ook in de mensen die het later wreed slachten (leeg laten bloeden en consumeren) daar is de behoeft aan vitamine B12 ontstaan. B12 is er voor de bloedvorming (gevolg van het leegbloeden tijdens de slacht) en om geestelijk 'normaal' en rustig te blijven (het niet kunnen leven in gevangenschap het misbruik en uiteindelijk de zeer traumatische slacht). dat is heel typisch en eigenlijk heel logisch.

Wij mensen hebben ook B12 in onze dikke darm en endeldarm en zouden het óf niet nodig hebben of het daaruit op moeten kunnen nemen. maar door al dat gedoe met dierlijke producten zijn onze ingewanden lui geworden en werkt het niet goed meer; wat bij sommige dieren in het wild tot gevolg heeft dat ze hun eigen ontlasting soms opeten. en dat hoort eigenlijk niet.
Er is ook een analoge vorm van B12 in sommige zeewieren en zo, dat is het spiegelbeeld van de normale versie, het zou ook wel eens kunnen zijn dat we juist die versie moeten hebben in plaats van de 'dierlijke' (wat eigenlijk gewoon een door enzymen gecreëerde stof is en niet zozeer door de grote dieren die mensen eten; die grote dieren halen het uiteindelijk ook uit planten).
En ondanks dat de Nederlandse vereniging voor Veganisme adviseert om bij te slikken zijn ook veganisten die niets bij slikken en geen tekorten krijgen, het is gewoon evolutie, maar zoals bij ieder dieet moet je goed weten wat je doet en laat.

Geen gras kunnen verteren....
Gras is een noodgewas net als een pleister op een wordt gaat het groeien waar verder weinig groeit, dit om te voorkomen dat alles wegwaait (erodeert) totdat er alleen hardsteen overblijft., in veel veeteelt gebieden wordt er zoveel vee gehouden dat er een woestijn ontstaat door (over) begrazing.
Het meeste gras kunnen we best eten en het is gezond ook!, Gewoon goed gras uitzoeken drogen- of gewoon zo in je smoothie, dat is veel natuurlijker en minder omslachtig, minder verspillend en vooral minder wreed dan er dieren mee vol te proppen ( 35 kg voer voor 1kg vlees bij alleen gras nog meer) ( met alle gevolgen voor dier en milieu) de dieren wreed te doden uit elkaar te halen, steeds moeten koelen, dan moeten bakken anders loop je een groot risico op allerlei ziektes en dan naar binnen te werken ( al dan niet me een lichte afkeer....).
Het is dan ook ook werkelijk ongelofelijk dat mensen die vega zijn geweest weer terug gaan naar vlees.....
Ik ben trots dat k veganist ben!
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
En ik ben trots op de manier waarop ik nadenk, leef, eet en informatie deel. Zijn we toch allebei blij?
tim
10 Jan. 2018
Ik heb geen kwade intenties, maar genoeg te delen over de aarde, voeding en noem maar op. Eerlijkheid duurt het langs en ook aan de harde waarheid heb je het meest.

Ineke, jij bent duidelijk gehersenspoeld en hebt geen idee op wat voor planeet je leeft. Dit is niet eens grof maar de bittere en harde waarheid. Je verhaal over veganisme gaat zelfs over andere planeten welke jij nevernooit niet zult controleren; ook heeft dat niets te maken met veganisme.... Dus je gebrukt lulkoek om een punt te maken en je bent er nog trots op ook....
Daarnaast gaat onze planeet niet dood, dat zijn mediasprookjes; en outer space planeten heb jij niets mee te maken. Verdiep je ij astrologie en astronomie ipv het klakkeloos overnemen van leugens uit zogenaamde scientisme.

Je komt met punten aan omtrent veganisme... Evolutie bijvoorbeeld, waarom zou enkel de mens jager evolueren maar andere jagers weer niet? Volgens mij is de enige evolutie dan een negatieve in je ongegronde bittere ego welke te schijterig is om mee te doen aan je bloedeigen natuur. Je eigen lichaam is grootgebracht op dierljk vet en proteine; en vervolgens wilt jouw ego je bloedeigen microbioom doden door middel van het eten van antibioticas denkende dat het voeding is... Zonder het eten van leven hou je ook je eigen interne universum niet in leven, geen wonder dat veganisten er vaak uitzien alsof ze in een concentratiekamp leven; daarnaast maakt het mentaal een stuk zwakker.

Veganisten hebben over het algemeen geen idee waar ze het over hebben, sowieso niet qua nutrienten; en daarnaast lijken ze ee grote hekel te hebben aan de natuur; mij is het duidelijk dat ze liever netflix en andere bullshitdocus kijken dan de daadwerkelijke dualiteit der natuur ontarmen.

Ieder mens kent 2 kanten, en daarnaast zijn wij westerlingen ver van de natuur opgeleid; in de natuur is moord ook normaal, de paradox des levens en het leven is dan ook hard genoeg. Ook word er in de natuur geen overdreven sympathie met dieren opgewekt vanaf baby af aan dmv knuffels, disneyfilms en noem maar op ;)

Ik ben vega geweest om de bullshit te checken van veganisten, enorm leerzaam ook al kostte het alle reserves van mijn lichaam.

Kijk naar de natuur en leer jezelf (h)erkennen.

Ik ben trots dat ik te gegrond en sterk in mijn zintuigen sta, dat ik niet vatbaar ben voor leugens uit de sturende media/maatschappij; en deze dan ook niet openbaar herhaal en deel met mijn medemens. Zelf help ik liever mensen, en dat doe je niet met leugens omtrent andere planeten en voeding.

Mensen vergelijken met koeien, hou aub op zeg.... Hoeveel magen heeft een koe en hoelang per dag eet een koe tov een mens? Dacht ik ook dus... Wellicht ook de reden dat een mens gewoon mais poept daar we dit niet goed kunnen verteren.
Veganisten en het gebrek aan natuur is overduidelijk, grote sponsoren van de farmacie zelfs aangezien ze zochzelf daarvan afhankelijk maken; JUNKS

EARTH : HEART is belangrijk, zorg dat je deze goed voedt en er naar luistert.

Prachtig om te lezen hoe een vrouwelijk lichaam op een hoger niveau spreekt als het meerdere personen moet gaan voeden; dat is de zuivere natuur om mee te binden.. Niet het verdraaiende ego

Nog een goede: adhd/add en veganisme? Wat een grap ook, met zo weinig eha dha vetten enzo kun je direct aan de ritalin en glucoses naar binnen jagen om je brein te voeden met inferieure glucoses.

Kortom: veganisten lijken in de praktijk eerder een hekel te hebben aan hun/de natuur; echter "denken" ze dat ze er aan bijdragen en aan meedoen, maar er weigeren diep naar te kijken. Ga dan ook heel selectief een krokodil aaien welke een antilope wegvreet ofzo. Nog net die dierentuinbinding zegmaar.... Beetje zwak toch!
Els van Wanrooij
20 Mar. 2015
- Weggejorist wegens arrogant en onaardig taalgebruik -
Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/beleefdheid/
Els van Wanrooij
20 Mar. 2015
- Weggejorist wegens arrogant en onaardig taalgebruik -
Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/beleefdheid/
iebee
11 Feb. 2015
Wat een herkenbaar verhaal. Ik ben 40 jaar vegetariër geweest, uit volle overtuiging, voelde me daar prima bij. Maar sinds de overgang, zo'n 10 jaar geleden, ben ik een beetje aan het zoeken naar welke voeding voor mij het beste is. Ik ben net begonnen met grasgevoerd vlees aan mijn voeding toe te voegen, één of twee keer per week, en dat gaat prima. Ik vind het gelukkig wel lekker ! Ik ben benieuwd of het invloed ga hebben op hoe fit (of niet) ik me ga voelen, het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. Het adres waar ik het vlees koop heb ik ook via jouw blog, natuurvlees.nl :-)
Daphne
19 Nov. 2014
Ik ben 4,5 jaar vegetariër geweest, heb zelfs nog even geprobeerd veganist te worden, maar het was al snel duidelijk dat ik niet helemaal plantaardig kon leven. Ik had continu honger en viel teveel af. Door het eten van biologische zuivelproducten kon ik dat enigszins tegengaan, maar toch begon het op te vallen dat ik het met het jaar kouder kreeg. Ik werd gewoon niet meer warm. Pas in de zomer, op de dagen dat de thermometer rond de 30 graden aangaf vond ik het aangenaam. De rest van het jaar was afzien, dikke kleding, altijd koude, witte vingers. En ieder jaar ging ik meer opzien tegen het winterseizoen. Ik ben uiteindelijk bij een osteopaat, een acupuncturist en een natuurgeneeskundig therapeute geweest, en alledrie zeiden ze hetzelfde: jouw lichaam heeft vlees nodig, de warmte en energie van een warmbloedig dier. In het begin wilde ik er niet aan, maar later dacht ik: ik vraag om hulp, dus waarom dan eigenwijs doen als ik adviezen krijg? Ik ben vorig jaar langzaam weer begonnen met wat biologisch vlees en wilde zalm. En wat een verschil!
Ook al was ik als vegetariër niet vaker ziek dan nu, ik ben zo'n geluksvogel die tot nu toe (40 jaar) 2x per jaar een verkoudheid heeft en dat is het dan wel, ik kan merken dat ik heel anders in mijn vel zit. Ik ben weer warmer geworden, niet alleen qua lijf, maar geloof het of niet, ook qua persoon. Ik voel me meer geaard zou je kunnen zeggen, ik beleef het leven veel meer. En ik zie er ook veel beter uit. Beter doorbloed, levendiger.
Eén ding heb ik zeker geleerd: je moet je niet teveel laten meeslepen door allerlei hypes (want samen met mijn liefde voor dieren waren het de sites over raw food en veganisme die het vuurtje aanwakkerden om anders te gaan leven). Ieder mens zit anders in elkaar en zit in een andere fase van zijn of haar leven. En terwijl een veganistisch eetpatroon voor de één een uitkomst kan zijn, is het dat voor een ander misschien niet. Voor mij in ieder geval niet ;-)

Geweldige site trouwens Nienke! Heb hem net ontdekt en lees nog eventjes verder!
De Groene Vrouw
19 Nov. 2014
Mooi verhaal, dank je wel voor het delen! :-D
Linda Rikkers
20 Oct. 2014
Ik ben erg benieuwd naar je blog over het waarom van vlees. Ik voel me beter en drie alinea's nourishing traditions had me wel een hint waarom, maar ik zou het graag beter uit kunnen leggen.
paul
17 Oct. 2014
Het idee om organen te eten vind ik wat minder geslaagd. De lever zie ik als een afvalfilter...
De Groene Vrouw
18 Oct. 2014
Dat deed ik ook lange tijd. Tot ik erachter kwam dat een lever alleen afvalstoffen opslaat in zichzelf, als het niet anders kan. Bij gezonde, schone dieren gaan alle afvalstoffen er alleen doorheen, worden onschadelijk gemaakt en gaan het lichaam uit. Leverproducten uit de bio-industrie zal ik dan ook nooit eten, maar een goede, schone runderlever van een grasgevoerd dier bevat waardevolle voedingsstoffen en nagenoeg geen afvalstoffen.
Paul
18 Oct. 2014
helemaal mee eens, als een dier niet is blootgesteld aan schadelijke stoffen is een lever prima.
Lizzy
27 Sep. 2014
Ook ik ben inmiddels weer vleeseter, zij het met mate. Ik koop vlees via wildrundvlees.nl, zuiver biologisch vlees. Ik heb nu ook runderlever gekocht met het idee om daar pate van te maken, maar is dat wel een goed idee? Ik lees dat daar altijd varkenslever voor gebruikt wordt omdat runderlever te droog zou zijn en een te sterke smaak zou hebben. Heb jij misschien tips?
De Groene Vrouw
28 Sep. 2014
Nee, want leren pâté maken staat ook al jaren op mijn verlanglijstje!
mikje
22 Sep. 2014
Dankjewel voor deze blog, het komt voor mij op een perfect momen.t. Ik ben sinds een tijdje ook ex-vegetariër. Ofwel ik heb 20 jaar geen vlees noch vis gegeten, ik eet nu sinds 5 jaar weer vis. Sinds de geboorte van mijn tweede kindje heb ik zo nu en dan zo'n behoefte aan vlees dat ik al een hap van een (biologisch) kippepootje heb gehad en ook de (biologische) gehaktbal die zoonlief niet op kon heb ik ook met smaak weggewerkt. Ik denk dat ik ook een 'één-keer-in-de-zoveel-tijd' vleeseter wordt. Maar wat je zegt: het is zo ingebakken dat je geen vlees eet (ik ben op mijn 5e er mee gestopt) dat het wel een enorme omslag is. En die gedachte dat er een dier voor dat lapje vlees gedood moet worden... Dat vind ik zeker nog een lastige, zoals hierboven ook zo mooi wordt beschreven.
mikje
22 Sep. 2014
oja, een reden waarom ik nu ook neig naar vlees is omdat veel vleesvervangers zo vol meuk zitten (suiker, e-nummers en dat soort gedoe). biologisch vlees is volgens mij beter voor mijn lijf,
Crista
20 Mar. 2015
Je hebt toch ook niet perse vleesvervangers nodig? Peulvruchten en groentes zijn op ongelooflijk veel manieren te gebruiken! En als je toch nog s nepvlees wilt kun je ook gewoon sojabrokken of rijstewafels met tomatenpuree gebruiken. Niks toegevoegde suikers en enummers!!
Mandy
17 Sep. 2014
Jouw verhaal over de vleescraving in de zwangerschap is voor mij zeer herkenbaar. Ik heb meerdere malen uit principe tijden vegetarisch geleefd. Ik had niet, zoals je vaak hoort, onstilbare trek in vlees. Ik miste het totaal niet. Ik kreeg alleen elke keer na een maand of 3 tot 4 bloedarmoede van het soort dat je niet meer op je poten kunt staan. Ik ging dus echt omver, bij het stofzuigen, bijvoorbeeld. Of als ik iets te plotseling omdraaide. Mijn huisarts ten tijde van de 3e poging om over te schakelen op een vegetarisch bestaan was zélf vegetarisch. En hoe principieel zij zelf ook de keuze had gemaakt, ze legde mij uit dat niet elk lichaam even goed in staat is om ijzer uit plantaardige voeding te halen. Mijn lichaam verdomde dat dus. Terwijl ik me het schompes at aan groenten met zo hoog mogelijke doses ijzer. Toen begreep ik dus ook mijn letterlijke kwijlneigingen bij de aanblik van grote pakken ongare kiloknaller karbonaadjes in de supermarkt ten tijde van mijn zwangerschap. Toen bleek ook nog dat ik coeliakie had. En dat is vrijwel het einde voor het eten van de vleesvervanger, want het gros wordt bereidt met het bestanddeel seitan, dat voor 100% bestaat uit: gluten! Precies waar ik ziek van werd. Mijn ijzer uit vleesvervangers halen was dus niet langer een optie. Het was dus onherroepelijk terug naar vlees. Ik vond 't wel lekker, maar ik worstelde met mijn principes. Ik had vóór mijn vegetarische pogingen iets te veel films gezien en boeken gelezen over de vee industrie (Skinny Bitch was met stip de allerergste! Het luisterboek alleen doen als je écht een harde bent!). Het druiste vreselijk tegen mijn eigen wens in om dieren te eten. Ik wilde niet dat er dieren doodgemaakt moesten worden voor mijn voeding. Lapjes vlees gingen zowiezo niet. Gehakt ging het best. Dat was minder herkenbaar. Paté op brood, boterhamworst. En ja, da's zwaar bewerkt. Weet ik. Maar voor mij deed het 't. En - zo redeneerde ik - daar zit zó veel troep door dat het procentueel minder dier is, dus iets minder erg. Én...nog een redenering: in die voedingsmiddelen zitten de restafvalstukjes, dus wordt het héle dier benut en als ze tóch dood moeten voor de vleesconsumptie, dan maar beter helemáál gebruiken zodat er niets verspild wordt. Tegenwoordig bezoeken we een vleesboerderij die zijn eigen vee houdt. Heel dubbel. Je kunt de beesten aaien en even later koop je riblappen van misschien wel de moederkoe. Máár...we waren vorig jaar ook even in een 'gewone' koeienstal. Enne...daar waren we met het hele gezin van ondersteboven. Die intelligente dieren die helemaal onder de poepspetters zaten...die smachtten naar contact, nieuwsgierig waren en geaaid wilden worden...koeien met overduidelijke gezondheidsproblemen die aan hun lot werden overgelaten...koeien die NOOIT in hun leven de buitenlucht zien omdat het goedkoper is voor de boer om zijn gras te maaien en de schuur in te rijden...we hebben weken geen vlees gegeten na dat bezoek. De recent ontdekte, betere veeboer zet z'n koeien in elk geval tijdens hun leven nog op 't weiland, geeft ze geen medicijnen die ze niet nodig hebben, fokte ze niet belachelijk hard op, laat de kalfjes nog bij de moeder, verzorgt ze als ze medische zorg nodig hebben, voert ze geen maïs die ze niet kunnen verteren en verwerkt dan het vlees nog in z'n geheel zodat er niets verloren gaat. Het uiteindelijke principe blijft overeind. En ze worden ook apart geslacht, niet aan de lopende band zoals de gewone vleeskoe, waardoor veel leed wordt beperkt. Ze moeten nog altijd dood. En dat vind ik ook nog altijd verschrikkelijk. Maar door een bewuste keuze te maken voor een betere boer/slager is het wel beter verteerbaar.
De Groene Vrouw
17 Sep. 2014
Bedankt voor je verhaal! Ontroerend hoe je de keuzes hebt gemaakt, ik begrijp je worsteling.
Crista
20 Mar. 2015
Kan het niet zo zijn dat je dat ijzer niet goed opnam door de coeliakie? Aangezien je je darmpoliepen dan nogal laat vergaan? Ik moet ook glutenvrij eten en ben daarnaast veganist. Een paar keer per jaar heb ik iets van een tofuburgers/linzenburger oid uit de winkel. Maar met dingen als kikkererwten, kidneybonen, iedere ochtend groentesap en verder heel veel bananen voel ik me beter dan ooit!
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Maar ik heb helemaal geen coeliakie... ;-)
Ineke
20 Mar. 2015
Je kunt beter meteen veganist worden als je alleen vegetariër blijft schakelt je lichaam niet goed over en blijf je aan het slachten van dieren vastzitten dat heeft z'n uitwerking op je gestel, zoals dat je lichaam erg inefficiënt met voedingsstoffen omgaat, of allergieën ontwikkeld door de lichamelijk tweestrijd tussen mensen en dierlijk en omdat het dierlijk dna veel op dat van de mensen lijkt, en als daar een ziekte inzit, gaat je afweersysteem aan de gang en pakt niet alles de indringer maar ook jezelf aan, (auto-imuunziektes).
Je kunt ook gewoon een supplement nemen dat doen erg veel vleeseters tenslotte ook, dat terwijl meer dan 50% van alle op de wereld gefabriceerde vitamine en mineralen ( ook B12) aan de veestapel gevoerd wordt en 60% van die vleeseters ook gewoon vitamine/ mineralenpillen bij slikken.

Sorry voor de typefouten ik ben mij bril kwijt en heb haast)
joyce
11 Sep. 2014
Ik ben inmiddels al een jaar of 30 vegetariër. Ik moest erg lachen om de uitspraak in een comment: vlees is als gras eten, dat doe je gewoon niet. Ik vind het zo raar dat het je zo tegen gaat staan dat je het gewoon niet meer wil eten. Ik ben begonnen omdat ik op mijn 7e zag hoe ze een koe dood maakten (gewoon met een pin door zijn kop en dood, dus niks schokkends, of iig ik denk dat het veeeel slechter kan). Ik was al nooit zo'n fan van vlees en nu had ik een goed excuus, haha. De vegaburgers waren toen echt niet te eten en op vakantie was het ook wel lastig. Tegenwoordig is het allemaal veel makkelijker, er zijn meer vervangende producten en mensen zijn minder blanco als je vertelt dat je vega eet. Het is normaal geworden om geen of minder vlees te eten. En dat terwijl ik nu denk dat af en toe wat vlees geen probleem is, grappig! K heb af en toe al een hapje geproefd, maar eigenlijk vind ik er niet zo veel aan. 1 keer at ik heel erg lekkere stukjes biefstuk, heel mals en mini stukjes, verder doet het me niks en vis vind ik vaak te sterk van smaak. Wie weet eet ik over een paar jaar weer vlees... of niet ;-) Leuk stuk! Leuk om over na te denken! En grappig dat er meer mensen zijn die het 'moeilijk' vinden om weer vlees te gaan eten. Het is lastig uit te leggen aan iemand die zelf welvlees eet.
Daantje
10 Sep. 2014
Ik ben anderhalf jaar vegetariër geweest vanwege darmklachten. De darmklachten gingen weg, maar ik miste het vlees wel heel erg. Dus ben ik het langzaam weer gaan herintroduceren, af en toe wat kip en vis... Nergens meer last van! Blijkbaar kan ik wel tegen vlees, maar niet als ik het dagelijks eet.

Nu ben ik 2 jaar getrouwd met een vegetarier en eet ik weer grotendeels vegetarische maaltijden, maar soms heb ik er echt trek in en dan neem ik het er ook van ;)
Nicole
8 Sep. 2014
Nog niet weer begonnen... maar heb mezelf wel voorgenomen om weer (een beetje) vlees te gaan eten als ik zwanger word. Goeie tips daarvoor!
Marieke
6 Sep. 2014
5 En een half jaar at ik geen vlees en vis. Maar omdat ik steeds terugkerende bloedarmoede had en de homeopaat het verstandiger vond dat ik weer haemijzer binnenkreeg ipv (homeopatische) ijzertabletjes ben ik toch maar weer vlees gaan eten. Kan me nog goed herinneren hoe spannend het was en ook hoe moeilijk om die geur te verdragen bij de Groene Weg slagerij. Maar met 1 onsje rookvlees ben ik begonnen, 1 plakje tegelijk.
Ik vind het nog steeds niet makkelijk, maar het smaakt me wel goed. Een paar jaar geleden heb ik weer geprobeerd om zonder vlees te eten omdat ik inmiddels geen menstruaties meer had. Maar binnen een paar maanden weer bloedarmoede. Hopelijk krijg ik ooit mijn spijsvertering zo op orde dat ik niet veel of helemaal geen vlees meer nodig heb.

Marieke.
Chantal
20 Mar. 2015
Wellicht mag ik deze vraag niet stellen, maar heb je ooit je plantaardige eetpatroon laten controleren? Waarschijnlijk at je niet volledig.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Ja. En nee, het was niet volledig: ik kreeg geen B12, retinol en DHA/EPA binnen, om maar wat te noemen.
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Waarom is het voor veganisten soms toch zo moeilijk te accepteren dat ook mensen die heel goed weten wat ze doen, toch tekorten kunnen krijgen op een veganistisch eetpatroon? Je kunt uit ethische overwegingen kiezen voor veganisme - daar heb ik niks tegen, ook al heb ik zelf een andere (onderbouwde) keuze gemaakt - maar ik ga echt steigeren als mensen doen alsof het het meest natuurlijke eetpatroon is. Dat is het niet. Dat geeft niet (er bestaan supplementen), maar mensen die liever een natuurlijker dieet (met dierlijke voedingsmiddelen) aanhouden, zijn niet vreemd, dom of onethisch. Ik heb respect voor jullie keuze, waar ik niet achter kan staan vanuit mijn visie - je zou dan ook respect kunnen hebben voor die van mij.
Thea
6 Sep. 2014
Vroeger at ik vegetarisch. Eén keer in een duits gastgezin wilde ik de schnitzel niet weigeren, omdat dat onbeleefd zou zijn. Daar kreeg ik dus inderdaad diarree van.
Jaren later, tijdens mijn eerste zwangerschap (jawel) bleek het inderdaad onontbeerlijk. ik begon met een langzaam sudderlapje en dat ging prima. De jus was trouwens veel lekkerder dan het vlees; alle smaak was daar in getrokken. Het zelfde principe van het maken van bouillon, neem ik aan.
Rebekka
6 Sep. 2014
Als kind kreeg ik eczeem na het eten van vlees, dus werd ik door mijn ouders op een vegadieet gezet toen ik krap twee was. Volgende maand word ik 36. Uiteindelijk zou ik ook vegetariër zijn geworden, of zeer matig vlees-/viseter als er niets aan de hand was geweest. Het staat me tegen. Maar ja...na een tijdje hier lezen begin ik te twijfelen. Na wikken en wegen nu een een klein stapje gezet: cod liver & butter oil besteld. Kabeljauw roept toch iets minder sympathie bij me op dan zo'n prachtige, grootogige, zachte Jersey. ; ) Het eerste lepeltje is inmiddels binnen...
Femke
5 Sep. 2014
28 jaar lang heb ik geen vlees gegeten. Wel ben ik altijd vis en andere waterdieren blijven eten omdat ik dat zo ontzettend lekker vindt en er minder moeite mee had met opsluiten in kleine hokjes. Omdat ik al jaren kamp met vermoeidheid en andere klachten ben ik op zoek gegaan naar informatie over gezonder eten. Zo ben ik ook op de site van de Groene Vrouw beland. En ik kwam erachter dat ik al die stoffen uit boenstaande column niet binnenkreeg. Toen ik een biologische boederij ondekte waarbij de ossen eerst jaren in natuurgebieden grazen, ben ik het gaan proberen. En dat heeft wel moeite gekost. Ik vond vlees net zoiets als gras eten. Dat eet je gewoonweg niet. Met een heel klein hapje ben ik begonnen en daarna steeds een beetje meer. Ik ben wel begonnen met een favoriet vleesgerecht, namelijk gehaktballen. Daar was ik als kind gek op, op de gehaktballen van mijn oma. Ook eet ik kip, maar ik vind alleen de kippenvleugels en de poten lekker. Kipfilet vind ik 10 keer niets. Da eet ik liever quorn. Van de botjes trek ik bouillion. Aan de smaak van vleesbouillion moet ik erg wennen. Ik vind het idd een beetje stinken. Hopelijk wen ik er nog aan. Vlees zelf vind ik niet vies meer maar ook niet superlekker. Al begin ik de gehaktballen steeds meer te waarderen. Ik ben de dieren dankbaar dat zij bijdragen aan mijn gezondheid. Niet-biologisch vlees eet ik daarom absoluut niet. Bij anderen thuis of in een restaurant of snackbar zal ik dan ook geen vlees eten.
izerina
5 Sep. 2014
Wat grappig,je beschrijft hoe het bij mij ging. 30 jaar at ik vegetarisch. Toen kreeg ik een enkele keer echt trek in bouillon en haché.En smulde daar ook van.Uiteindelijk bleek ik een vitB-12 tekort te hebben. Vegetarische voorgeschiedenis + leeftijd? Nu eet ik met smaak een enkel stukje kip of vlees per week. En maak ik bouillon van botten. Ik kan nu ook bio-lever kopen en wil dat gaan proberen.
Lisette van Kiwi&zo
5 Sep. 2014
Ja, lang, lang geleden! In de zomer ging het moeiteloos, geen vlees eten. Had er helemaal geen behoefte aan. Maar toen kwam de winter en ging ik verlangen naar spekjes door de stamppot, rookworst door de snert... Ben uiteindelijk een half jaar vegetariër geweest, niet schrikbarend lang dus. Ben toen begonnen met kabeljauw filet en zo opgebouwd. Ging probleemloos :)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy