Blog

16 tips om je verbouwing of verhuizing te overleven

2 Apr. 2018

De afgelopen tijd hebben we hier collectief verhuisd en verbouwd. Binnen een maand tijd ging alles en iedereen naar een andere stek. De webwinkels kregen hun langverwachte nieuwe jurk, de voorraad ging naar een verzendpartij (van waaruit jullie bestellingen voortaan verzonden zullen worden, waarover later meer!) en zelf ging ik ook nog even verhuizen - naar een huis dat nog geen badkamer en keuken had.

Als je het zo opschrijft is het genoeg om gillend gek te worden. Als ik dan terugkijk (nou ja, bijna, want mijn verbouwing is nog niet helemaal af) vind ik dat ik het best goed gedaan heb. Hier lees je mijn tips + de dingen die ik een volgende keer beter zou doen!

1. Hou je keuken zo lang mogelijk intact

Het lijkt makkelijk om gelijk bij het begin van je verbouwing/verhuizing over te schakelen naar patat & pizza, maar geloof me: daar ben je binnen een week grondig klaar mee. Ik werd gek van het afhaal-eten, gestoord van het geen-groenten-eten en geflipt van mijn pannen, kruiden en pollepels niet kunnen vinden. Hou je keuken intact tot het echt niet meer gaat, pak dan alles in 1x in en (waar mogelijk) pak het op de locatie van bestemming allemaal in 1x weer uit.

2. Zorg voor een kampeer-koffer

Het staat op alle verhuis-pinterest-tips en -blogs: maak een koffer voor de eerste week. I did not. En geloof me: in een koud huis (want de vloerverwarming was nog niet goed ingesteld) om 23.15 je pyjama zoeken en waar heb je die k*tlenzen ook alweer gelaten, is niet fun. Doe daarom alsof je op vakantie gaat en pak alle essentials die je de eerste week nodig hebt in 1 koffer, zodat je zonder frustratie kunt kamperen in je eigen huis.

3. Hou je eettafel opgeruimd

Ongelofelijk hoe snel dit gedeelte van je huis een bende wordt. Ik heb daar normaal gesproken al moeite mee, maar tijdens een verhuizing/verbouwing wordt je eettafel een magische spullenmagneet die nooit, maar dan ook nooit, helemaal leeg is. Maak hem leeg. Terwijl je dat doet, verzin je voor alle spullen die op tafel beland zijn, een plekje. Al is het maar een hoekje van de kamer waar de verfpotten en kwasten voorlopig mogen wonen - en vergeet ook niet dat de vuilnisbak een prima huis is voor veel spullen.

4. Hou 1 kamer schoon

In het verlengde van de tafel: zorg voor 1 kamer waar de beschaving overheerst. Je slaapkamer is daar prima geschikt voor. Leg een matje voor de deur zodat je niet de hele dag stof en zaagsel naar binnen loopt en deel deze kamer zo snel mogelijk 'definitief' in. Als je dreigt te gaan gillen van al het stof, zagen, boren en verhuisdozen, dan kun je je Zen terugtrekken in je kamer en heel even doen alsof het allemaal een nare droom was.

5. Neem leuke bouwvakkers (en hou ze tevreden)

Ik weet dat je niet altijd invloed hebt op wie er rondloopt in je huis - maar als het ook maar enigszins lukt, zorg dan dat je wél bewust kiest wie je verbouwing doet. Zo is mijn complete verbouwing uitgevoerd door een kennis van vroeger en zijn maat (en een andere vriend die mijn badkamer tegelde). Vooral de laatste weken (toen ik al in het huis woonde en er nog dagelijks in gewerkt werd) bleek dit een briljant gegeven. Ik kan al er niet zo goed tegen als ik de hele dag mensen om me heen heb - laat staan mensen die ik niet ken. Dan scheelt het ALLES als je een normaal gesprek op niveau kunt voeren met je timmerman en niet de hele dag hoeft te luisteren naar bier&tietengrappen Radio 100%NL. En als je moet plassen en er zit nog geen deur in je wc, ben je ook blij als er aan de andere kant van de muur iemand aan het boren is die je al een beetje kent.

Ik had superlol met mijn multigetalenteerde bouwmensen. Veel van de beslissingen hebben we samen gemaakt waardoor mijn huis er totaal anders - maar veel beter - uitziet dan ik in mijn eentje had bedacht. En omdat ik thuis werk en toch al elke dag lunch maak voor mezelf, zorgde ik dagelijks voor een kom soep of een groentenschotel tussen de middag. Daar werden zij dan weer blij van en dan had ik mijn schone taak voor de mensheid voor die dag weer gedaan.

6. Je bent de koffiedame niet

Aan de andere kant: je bent de koffiedame niet. Ik zette koffie voor mijn timmermannen als ik zelf ook zin had in een bakkie & voor de rest stond er een nespresso: succes ermee! Je hebt al genoeg energie nodig om je hersens bij elkaar te houden en 42 beslissingen per uur te maken. Waar wil je dit stopcontact? En moeten het witte of zwarte WCD's zijn (dat betekent WandContactDoos, weet ik nu)? En welke tegels wil je voor de achterwand van de keuken? Daar tussenin heb je geen ruimte om iedere anderhalf uur koffie te verzorgen. Dus laat George lekker koffie voor ze zetten en doe verder zelf je eigen ding.

7. Zorg voor voldoende laat-me-even-met-rust-tijd

In dat kader: als je 185 beslissingen per dag moet maken heb je af en toe een half uurtje nodig om bij te tanken. Dus ik zit in de slaapkamer en stoor me even niet - nee schat, jij ook niet. Je verbouwers worden er trouwens meestal ook niet ongelukkig van als jij na 3 maanden zegt: "Deze maandag moet ik ECHT even een rij telefoontjes plegen, dus zullen we er een lang weekend van maken?". En dan kun jij ook weer eens doen waar je voor gemaakt bent.

8. Werk af en toe buiten de deur

Ik werk normaal gesproken thuis en dat gaat voor geen meter als iedereen en z'n moeder de hele dag om je heen loopt te dansen. Daarom was ik ook vaak te vinden op cowerkplekken en in lunchrooms, waar je voor de prijs van een paar koppen thee een hele dag meters kunt maken op je computer. Dan merk je ineens dat zeker de helft van die 185 beslissingen per dag ook wel zonder jou genomen kunnen worden - en voor de andere helft maak je een whatsappgroep aan met je bouwvakkers die je 3x per dag checkt om antwoord te geven op vragen.

9. Neem een koptelefoon met active noise cancelling

Als je niet (elke dag) buitenshuis kunt werken, neem dan een noise cancelling headphone. Voor als je Radio 100%NL zat bent of als teken dat je even niet aan je hoofd gezeurd wilt worden. Of als je, zoals ik, energetisch tegen het plafond zit iedere keer dat er een tegel geslepen wordt. Wat een k*tgeluid. Lang leve de active noise cancelling. Elke cent meer dan waard. Zo krijg je namelijk ook nog eens gedaan dat je digitale huis en je webwinkelvoorraad verhuist. Die hebben immers ook aandacht nodig. Al heb ik dat godzijdank niet in mijn eentje hoeven doen - ik heb zelfs niet eens het meest werk gedaan. Lang leve Judith & Noortje.

10. Eet groenten

Al is het maar een eenpansgerecht op een campinggasje - niets zo depressief als twee weken chinees/patat/pizza. En 's middags een bakje soep uit de soupmaker zorgt zoals gezegd ook voor blije bouwvakkers. Werk je buitenshuis, kies dan een lunchroom waar ze goede salades en soepen hebben, dan word jij ook een keer verzorgd en krijg je tenminste nog wat pitamientjes en vezels binnen. Hier maakte ik zelf overigens ook een fout. Doordat ik alleen een oven ter beschikking had en geen mogelijkheid om af te wassen, was koken een uitdaging. Na een week wist ik het gewoon niet meer en zijn we overgeschakeld op de makkelijke kant en klare ovengerechten met nauwelijks groenten. Mistake. Je word er alleen maar vermoeider en lustelozer van, en je komt in een negatieve spiraal waar je pas weer uit klautert nadat iemand je intraveneus groentensoep gevoerd heeft.

11. Slick je fucking supplementen

Which reminds me... Slik. Je. Fucking. Supplementen. Ja, ik zei fucking, ja. Want dit was echt mijn uitglijder: dat ik die dingen ergens in een doos had gestopt, denkende dat ik ze over twee dagen wel weer terug zou vinden, en dat ik ineens al meer dan een week geen vitaminen en mineralen in mijn lijf had gegooid. Dodelijk. Of bijna dan. Je hersens werken alleen optimaal als ze de juiste voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Zonder stoffen als Omega-3 (visolie), magnesium en jodium kun je simpelweg niet de neurotransmitters bouwen die zorgen dat je snel kunt denken, beslissingen kunt nemen of überhaupt kunt ontspannen 's avonds. Na een week zonder supplementen (en weinig groenten) was ik compleet opgedraaid, kon ik niet meer slapen en al helemaal niet meer normaal werken. Dus nee - het is geen overbodige luxe om ze bij de hand te houden.

12. Doe je oefeningen

Ok, ik was al van de wagen gevallen voordat ik ging verhuizen en ben al weken maanden niet naar yoga geweest. Maar ik deed tenminste thuis nog elke ochtend wat oefeningen voor sterke buik- en rugspieren en een Beyoncé-butt. Dat heb ik tijdens de verbouwing totaal laten varen. En dat was niet handig. Niet voor mijn rug (die wel de hele tijd zware dingen moest sjouwen) en ook niet voor mijn gevoel. Je gaat je van niets zo snel zacht en vadsig voelen als van 2 weken patat/pizza/chinees in combinatie met niet bewegen. Argh. Als ik klaar ben met typen trek ik mijn yogamat tevoorschijn en schop ik mezelf onder mijn (niet meer zo Beyoncé) butt.

13. Doe dingen die geen zin hebben

Iedere avond als de werklui weg zijn een stofzuiger en een dweil door je huis heen halen heeft totaal geen zin - maar zorgt wel voor een rustige avond (en schone voeten als je 's nachts moet plassen). Je stoffenvoorraad netjes opvouwen en alvast in de kast leggen heeft geen zin (en is misschien zelfs wel onverstandig) maar het zorgt er wel voor dat je je weer even beschaafd voelt, ook al heb je twee weken niet gedoucht en plas je op een emmer (ok, dat laatste heb ik nooit hoeven doen tijdens deze verbouwing, maar je snapt het idee).

14. Doe alvast de leuke klusjes

Haal af en toe je hoofd uit de verhuisbouwing en doe een frutselklusje. Omdat mijn nieuwe huis vrijwel geen 'natuurlijke bergruimte' heeft, had ik van tevoren goed nagedacht over waar (bijna) ALLES moest komen. En geloof me: er is geen grotere heerlijkheid dan je rollen inpakpapier in de la van het kastje stoppen dat je speciaal met dit doel hebt gekocht - ook al heb je nog geen werkende wc en is dit totaal niet het moment daarvoor. Elke dag 1 leuk klusje doen hielp mij in elk geval om er nog een beetje lol in te houden. En anders kun je altijd nog mee naar de Echte Bouwvakkers Bouwmarkt. Da's ook een avontuur.

15. Doe 's avonds een spelletje

Ik vermoed dat de meeste mensen overgaan en op dag 1 hun tv aansluiten. Maar van 's avonds uitgeblust voor de buis hangen, ontspan je niet. Het lijkt lekker, maar je hersenen blijven overuren draaien en het blauwlicht dat van het beeldscherm komt, zorgt dat je cortisolspiegel hoog blijft - wat ervoor zorgt dat je minder goed in slaap kunt vallen en dat je slaapkwaliteit prut is. Zelf heb ik al jaren geen tv meer - de beste beslissing OOIT! - maar als je nog geen afscheid hebt kunnen nemen, is zo'n verhuizing het ideale moment om je tv de deur uit te doen. Laat hem gewoon effe twee weken in zijn doos zitten achterin de opslag en kijk wat je ervan vindt. Zelf kijk ik 's avonds ook heus wel naar Netflix - maar wij vonden de doos met spelletjes toevallig als eerste terug en dat was eigenlijk nog veel gezelliger. Stop dan nog een Goed Boek in je kampeerkoffer (die ene waar je al anderhalf jaar niet aan toekomt) en trek je om 21.00 terug in de slaapkamer.

16. Pak in het weekend een hotelletje

Als je recht uit de rotzooi vandaan komt, waardeer je de luxe pas echt (en je sexleven zal je dankbaar zijn). Keep the sanity, hieperdepiep voor hotels en airbnb. En ze hebben er een douche - wat meer is dan je op dit moment van mijn huis kunt zeggen. Je koffer hoef je niet meer in te pakken, want die had je al klaar staan.

Ziezo. Ik ben verhuisd en als het goed is wordt vandaag mijn douche aangesloten. Dus we zijn er bijna... Oh ja, hier nog een plaatje van mijn ultiem briljante kookgebeuren. Nog nooit ben ik zo blij geweest als toen dit werd aangesloten. Voor de jaloezie:

29541605_1913908931984679_5386769076468741146_n

Ja, het is echt en nee, het is niet gevaarlijk. En ja, ik ben er verliefd op.

De vraag van vandaag:

Wat zijn jouw beste tips voor het behouden van je (geestelijke) gezondheid tijdens een verhuizing/verbouwing? Deel het in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (10)

Miranda
1 May. 2018
Leuk zijspoor :-) mijn tip voor de gelukkigen die in de zomer verhuizen: kampeer en kook in je eigen tuin! De tip is dus eigenlijk: verhuis in de zomer en neem een tuin!
Henriette
10 Apr. 2018
Geniaal gasfornuis!
Ja, jaloers. Mega.
Volgend jaar graag weer een foto..., ik gun je een prachtig doorleefd beeld tegen die tijd maar ben heel benieuwd hoe dit zich houdt op termijn :-)
Anja
10 Apr. 2018
De beste tip om je (geestelijke) gezondheid zo goed mogelijk te behouden tijdens een verbouwing annex verhuizing is jouw blog lezen! Hier word je echt vrolijk van! Chapeau!
Lonneke
10 Apr. 2018
Nienke, dank voor je tips en fijn dat je huis bijna klaar is. Wij maken nu plannen voor mega-verbouwing met nieuwe keuken en willen dat zo duurzaam mogelijk doen (en wellicht ook helemaal 'van het gas af'). Twijfel wel nog tussen gasfornuis of inductie. Heb jij hier ook over getwijfeld? En wat waren je overwegingen/argumenten om toch voor gas te gaan?
De Groene Vrouw
11 Apr. 2018
Zoals ik op facebook al schreef: ik wil echt op alle mogelijke manieren bijdragen aan een beter milieu en een duurzame samenleving. Ik ben niet voor niks een ex-activist. Maar koken doe je op vuur. Punt. De grootste gasverbruikers zijn niet de consumenten maar fabrieken die hun productie laten draaien op gas en bedrijven die hun enorme gebouwen verwarmen met gas. Als die overstappen op andere manieren van energie, ben je al een heel eind. Bovendien kost iets gaar maken op gas minder KwH dan elektrisch... en lang niet alle electriciteit in NL is nog groen.

Nee, dat is niet de meest politiek correcte mening, maar wij zijn als mens geevolueerd door te koken op vuur - en niet op inductie. Als het zo ver is dat we ook hier in deze uithoek van het gas afgaan, regel ik wel iets met een biovergister... En tot die tijd draag ik mijn steentje wel op een andere manier bij.
Stella
19 Apr. 2018
Inmiddels is ook wel duidelijk dat de alternatieven voor woningverwarming duurder en milieuonvriendelijk zijn, zoals het al met gloeilamp ging en dat was ingegeven door industriële voordelen.

Ja, ik wil ook zo lang mogelijk op gas blijven koken. Toen de magnetron opkwam, heeft het Louis Bolk-instituut de verschillende kooksystemen onderzocht. Gas kwam er zonder meer het beste uit voor de etenskwaliteit (en de magnetron het slechtst). Ik vind gas ook het duidelijkste.
Stella
4 Apr. 2018
Gas nu het nog kan!
Het ziet er mooi uit. Wat kan er nog meer, gloeiende pan zo op het werkblad zetten?

Onlangs Kwam ik via wat anders terecht op het Voedingscentrum waar direct een lijstje met de zuinigste energieverbruikers staat:
Energieverbruik in kWh - bereidingswijze (even omgekeerd vanwege de spaties)
0,46 - Gasfornuis
1,20 - Grill
1,26 - Magnetron
1,38 - Elektrisch (inductie en keramisch)
2,11 - Oven
Ik doe al jaren geen maaltijden meer in de oven.
Stella
4 Apr. 2018
En:
Omdat eten opwarmen in de magnetron over het algemeen veel sneller is, kost dat uiteindelijk het minste energie.
Elizabeth
2 Apr. 2018
heh? Maar gaat dat hout naast de gaspitten niet heel snel naar de kleaute dan? Van hitte en voedselspetters enzo? De minimalist in mij vindt het geniaal, maar de rest van mij snapt niet hoe het kan...
De Groene Vrouw
3 Apr. 2018
Osmo hardwax is de naam van het wondermiddel dat dit voorkomt ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy