Blog

Uit-elkaar-val-taart

7 Aug. 2013

Want je moet wat, als je halve vriendenkring glutenvrij eet - en dat nog je eigen schuld is ook. Als ze dan op je verjaardag komen, dien je natuurlijk wel met een mooie glutenvrije taart op de proppen te komen. Dus dat deed ik. En hij is ook lekker als je wel gluten eet.

Gluten, ik schreef er al eerder over. Het zijn eiwitten die voorkomen in veel granen, en die onder andere zorgen voor een mooi elastisch deeg dat niet uit elkaar valt. En je kunt er flink naar op reageren. Glutenallergie (coeliakie) is een fenomeen dat steeds meer bekendheid krijgt, maar ook als je niet allergisch bent, kun je nog last hebben van gluten. Bijvoorbeeld bij een glutenintolerantie. Net zo vervelend, maar minder hip en dus wordt er nauwelijks op getest. Jammer hoor.

Hoe dan ook - gluten zorgen dus voor de samenhang van je deeg. Als je granen gebruikt waar ze niet of nauwelijks in zitten (bijvoorbeeld quinoa, teff, amaranth, boekweit, maïs, rijst en gierst), heb je dus kans dat je deeg uit elkaar valt, tijdens het bakken of daarna. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn; als je er een beetje rekening mee houdt kun je ook heerlijke taarten bakken met uit-elkaar-val-deeg. En anders eet je ze gewoon met een lepeltje.

Glutenvrije Bosbessen-kwarktaart

Geen gluten, geen suiker, alleen maar gezonde dingen. What's not to like? Het recept lijkt erg bewerkelijk, maar als je de kwarktaart eenmaal in de vingers hebt is het supermakkelijk. Je moet alleen wel de tijd hebben, want alle onderdelen moeten tussendoor goed koelen.

Voor de bodem

Je neemt:

  • Drie koppen glutenvrije bakmix (let wel op dat er geen troep in zit)
  • OF: een mengsel van bijvoorbeeld rijstmeel, maïsmeel en teffmeel
  • Een eetlepel Arrowroot (als dat niet al in je bakmix zit), om je deeg meer samenhang te geven
  • Een theelepel vanillepoeder (of vanillesuiker, als je valsspeelt)
  • 1 kop ijskoude boter
  • ijswater
  • beetje zout

Je doet:

  • Zet de ingrediënten in de vriezer zodat ze ijs- en ijskoud worden
  • Meng met de keukenmachine alle ingrediënten door elkaar. Of gebruik een rasp om de bevroren boter te raspen, en meng die met de droge ingrediënten. Voeg tot slot voldoende water toe (in kleine beetjes) om er een samenhangend - maar niet te nat!- geheel van te maken
  • Bak het blind (dus met een vulling van bonen of rijst) op 200C tot het goudbruin is

Voor de vulling

Je neemt:

  • 1 bak volle kwark
  • 1 pakje ongezoete slagroom
  • 2 eetlepels gelatinepoeder (liefst grasgevoerd, maar dat moet je uit Amerika halen)
  • 4 eetlepels honing

Je doet:

  • Meng de slagroom met de gelatine
  • Zet het op matig vuur en blijf roeren tot het nét kookt
  • Haal van het vuur af en roer het om met kwark en honing
  • Vul de (afgekoelde) taartbodem ermee
  • Laat alles goed afkoelen

Voor de vruchtensaus

Je neemt:

  • 2 pakjes bevroren bosbessen (of aardbeien, of frambozen, of whatever)
  • een kwart kopje water
  • 1 zakje Taartina van Oetker. Geweldig spul. (Zit wel carrageen in. Word je daar zenuwachtig van: tapiocazetmeel, johannesbroodpitmeel, agar agar en arrowroot werken ook)
  • Honing als je dat nodig vindt

Je doet:

  • Zet je bevroren fruit op een laag vuurtje tot het begint te smelten
  • Meng je zetmeelgebeuren (taartina dus, of iets alternatiefs) met het water
  • Voeg het bij het fruitprutje en blijf roeren tot het kookt
  • Giet het over de (afgekoelde!) kwark heen
  • Zet het geheel in de koelkast
  • Serveer en oogst complimenten

Zo, hèhè, je zou voor minder een traiteur bestellen. Maar zoals ik al zei: het lijkt ingewikkeld, maar het valt in de praktijk reuze mee. Het vinden van de ingrediënten is waarschijnlijk nog de grootste klus.

Klein detail: als je niet glutenvrij eet, kun je ook gewone koekjes (al dan niet suikervrij) gebruiken voor de bodem. Je hebt dan niet eens een oven nodig; gewoon de koekjes verkruimelen en mengen met wat zachte boter. In een vorm drukken, in de koelkast zetten en klaar is Tante Pietje.

De vraag van vandaag:

Wat is jouw favoriete glutenvrije baksel?

Vertel het ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

Chantal
9 Aug. 2013
Oef! Wat een ontzettend lekker recept. Dit ga ik zeker proberen! Ik weet zeker dat ik mijn collega's (die wel gluten mogen, maar ik niet ;) ), dit zeker kunnen waarderen. Bedankt hiervoor!
Shaz
7 Aug. 2013
Ooohh het kan veel makkelijker!

Dit glutenvrije (én dierproductvrije!) taartje is echt de bom!
Alleen die naam is nog een beetje geitenwollensok.

Sojayoghurttaart met vers fruit

Ingrediënten voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram geraspte kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels (ontpit)

Vulling:
1/2 liter sojayoghurt
1 blik (425 ml) kokosmelk
sap van 1/2 citroen of naar smaak
1 zakje agar-agar (5 gram)
1 dl rijststroop

Bereiding:
Bekleed desgewenst een springvorm met bakpapier. Maal de zonnebloempitten, sesamzaad, amandelen, kokos, rozijnen en dadels in een keukenmachine en voeg een klein beetje water toe. Duw dit deeg in een springvorm. Doe de kokosmelk, sojayoghurt, rijststroop, citroen en agar-agar in een pan en mix het even met een staafmixer zodat de agar-agar goed is opgelost. Verhit dit langzaam op het vuur en blijf goed roeren. Ongeveer 2 minuten laten doorkoken. Giet de vulling over de bodem en laat afkoelen. Zet 2 uur in de koelkast voor het serveren.

Bekleed met vers fruit en lekker eten!!
Dagmar
7 Aug. 2013
Lekker! Al hou ik zelf meer van roomkaastaart dan kwarktaart, maar dat is vervangen-klaar met dit recept natuurlijk.
Ik heb 1 keer een glutenvrije taart gemaakt, notenkaramelbodem (ver van suikervrij dus) met appel er op. Was erg lekker maar die bodem was niet zo best te snijden, haha.
(en de glutenallergische vriendin kreeg er geen reactie van, hoera!)
Tanja
7 Aug. 2013
Ik weet niet of je dit onder baksel verstaat...maar voor mij grote favoriet: boekweit pannenkoekjes! in plaats van brood / dessert / pasta etc
met alles te combineren; hartig en zoet, ik ben er creatief van geworden ;)
Alianne
7 Aug. 2013
Heb laatst voor het eerst teff gebruikt voor injera's bij een Ethiopisch stoofpot. Verrassend, ook de kleur van het meel, maar erg lekker en voedzaam.
De Groene Vrouw
7 Aug. 2013
Injera's maken, dat staat ook nog op mijn verlanglijst! Het schijnt dat het in de maag nog uitzet, waardoor je heeel lang heeel vol zit ;-) Ethiopisch is onwijs lekker, maar ik ben benieuwd of ik dat net zo lekker kan nabouwen... ik heb nu (eindelijk) wel de hand kunnen leggen op teffmeel, dus wie weet!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy