Blog

Up the snatch & in the mouth

22 Feb. 2013

Zoals beloofd, na alle commotie rondom wat je niet in je edele vrouwelijke delen moet stoppen en alle tips over hoe je kunt voorkomen dat je er überhaupt iets in moet stoppen , hier een post over wat je er wel in kunt stoppen. Als nodig. En nee, het gaat niet over edele mannelijke delen. Dat moet je zelf maar beslissen, of je die erin wilt stoppen.

Het moge duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van het stoppen van dingen in den kut. Laten we eerlijk zijn, in de oertijd hadden we ook nog geen intiemhygiëneproducten en we zijn er dan ook prima op ingesteld om de boel daar beneden schoon te houden. Compleet zelfregulerend. Tenminste, als alles goed gaat. Want als het mis gaat (bijvoorbeeld als je antibiotica gebruikt of als je er pas laatst achter kwam dat die intiemrotzooi niet zo'n goed idee was), zul je de balans moeten herstellen. En daar heb je soms een beetje hulp bij nodig.

Probiotica

Zoals je inmiddels weet, heeft de vagina een eigen flora. Goede bacteriën, voornamelijk Lactobacillen, die zuren en waterstofperoxide produceren waarmee je schadelijke bacteriën en schimmels buiten de deur kunt houden. Op het moment dat die balans verstoord raakt, kunnen vijandige micro-organismen (bacteriën en schimmels dus) de overhand krijgen. Het is voor je eigen good guys dan heel lastig om het tij weer te keren.

Je kunt ze daarbij helpen door vaginale probiotica te gebruiken. Vroegâh deden we dat met biogarde yoghurt. Helemaal niet zo'n gek idee (gezien het feit dat yoghurt gemaakt wordt door Lactobacillen en andere melkzuurvormende bacteriën, min of meer dezelfde als wij van nature horen te hebben). Jammergenoeg bevat yoghurt ook tonnen voedingsstoffen, waar je blij van wordt als je ze eet, maar minder blij als je ze in de chocha hebt zitten. Op die voedingsstoffen kunnen andere, minder fijne bacteriën (de medische term is, niet schrikken, rottingsflora) zich heerlijk vestigen, en dan heb je een probleem extra in plaats van een probleem minder.

Wat dan wel? Probiotica bevatten wél de bacteriën, maar niet de voedingsstoffen. De darmflora is best belangrijk voor het welzijn van je vaginale flora, dus verzorg ze allebei goed en neem naast een probioticum up the snatch, ook zeker een probioticum in the mouth.

Er zijn dus vaginale probiotica. Who knew? Het zijn er niet veel, maar ze zijn er. De eerste is sinds kort niet meer overal verkrijgbaar in Nederland maar is wel heel goed; dus als je ergens nog een verpakking ziet staan: kopen die handel! Het heet Gy-Na-Tren en bestaat uit een kuur vaginale en een kuur orale probiotica.

Je kunt het ook apart van elkaar doen; bijvoorbeeld met vaginaal SymbioVag in combinatie met orale probiotica zoals Flora+. En als je bereid bent om overseas je licht op te steken, raad ik je aan om FloraFemme te bestellen. Hier nog niet verkrijgbaar, maar lang leve Amazon zullen we maar zeggen.

Heb je om de één of andere reden een antibioticakuur nodig, vang die dan gelijk op en zorg dat opportunistische bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Alles daarover lees je in deze post en het opvangen doe je met Aadexil.

Verzachtende omstandigheden

Soms ben je gewoon geïrriteerd. Niet omdat er iemand voordringt in de rij bij de bakker, maar diep, diep van binnen. In da twat. Als je regelmatig last hebt van schimmelinfecties en the like, kan het slijmvlies in je vagina beschadigen en kun je last krijgen van een branderig, pijnlijk of jeukend gevoel.

Om dat te verzachten kun je denken aan een product als Delima feminin. Dit op granaatappelzaadolie gebaseerde 'glijmiddel' verzorgt de slijmvliezen en zorgt ervoor dat de cellen zich kunnen herstellen. Ook voedt het de cellen van de vaginawand, die op hun beurt weer je eigen fijne bacteriën voeden. Isn't that nice.  Je kunt het ook gebruiken als glijmiddel-glijmiddel, maar let dan wel even op: het is op oliebasis, en dus niet veilig in combinatie met condooms.

Huismiddeltjes

Huismiddeltjes variëren van azijn tot Teatree-olie en van baking soda tot teentjes knoflook. Wat zal ik erover zeggen... een aantal van deze tips werken voor een aantal vrouwen. In het boekje HotPants! dat ik jaren geleden mee hielp vertalen, werden dit soort tips veel gegeven.

Ik blijf het er ook nog wel mee eens, maar wel met een waarschuwing. Ieders lijf is anders en ieders lijf reageert anders. Wat voor de buurvrouw, je nichtje, of de anonieme tipgeefster op internet werkte, hoeft niet automatisch ook voor jou te werken. Gebruik dus niet alleen dit soort middelen, maar ook je gezonde verstand en let vooral op je eigen lichaam. Als je een onprettige reactie bemerkt zoals pijn, irritatie of jeuk, laat je dan niet aanpraten 'dat dat erbij hoort' of 'dat het dus werkt', maar hou op met het gebruik en stap over op iets veiligers.

Ziezo. Nu is er eigenlijk nog maar één post over de damesonderkant die geschreven moet worden, maar dat gaat over tampons en maandverband. Dus dat wordt weer een rant en die houden jullie nog even van me tegoed. Het kan nu eenmaal niet altijd feest zijn.


Reageren? Gezellig!

Reacties (37)

Blijflieveranoniem
13 Dec. 2018
Beste groene vrouw,

Onwijs handig artikel. Jammer dat ik deze niet eerder tegen ben gekomen. Een jaar geleden een nieuwe mirena laten plaatsen en toen begon de ellende. Van schimmel naar bacteriële vaginose. Kuurtje via de huisarts en zodra in weer ongesteld was begon de ellende van vooraf aan.

Nu slik ik sinds een dag of 5 de microbiol intiem capsules van intiem, maar lijk last te hebben van enorme bijwerkingen. Misselijk, hoofdpijn en het gevoel dat ik ziek ben/ga worden. Nu las ik op internet dat dit Candida die off symptomen kunnen zijn. Heeft u daar toevallig ervaring mee en tips over?
De Groene Vrouw
13 Dec. 2018
Hoi,

Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Ina
28 Mar. 2018
goeie info!

En toch nog een vraag. De producten die je aanraadt zijn voor inwendig gebruik. Maar wat nu als de de buitenkant droog en geirriteerd blijft. Ik zou toch graag ook nog iets erop smeren om de jeuk en droogheid tegen te gaan. Soms dan houdt het zichzelf in stand aan de buitenkant. Jeuk/irritatie-wondjes-droog-genezen geeft weer jeuk-etc, 's nachts krabben tijdens de slaap. Dan is het in there misschien beter, maar out there is het nog steeds feest.

Wat raad je aan?
De Groene Vrouw
28 Mar. 2018
Ik denk dat je veel zult hebben aan onze eigen Balsem! Dat is helemaal natuurlijk, bevat geen etherische oliën en gemaakt om babybillen en volwassenen-buitenkantjes vet te houden. https://winkel.groenevrouw.nl/verzorging/de-groene-vrouw/mama-baby-kind/balsem-billetjes-tepelverzorging
Patty
21 Apr. 2017
Waarom mag je SymbioVag niet gebruiken tijdens de menstruatie?
Ik las dit pas later nadat ik de kuur van 10 zetpillen heb gebruikt. Wat ik merkte is dat mijn menstruatie zowel wat zurig rook als dat het weer naar "normaal" menstruatiebloed rook. Ruim een jaar lang heeft het verschrikkelijk geroken. Alsof er iets aan het afsterven was in me. Sorry maar ik kan het niet anders omschrijven als dat. Nu hoop ik alleen nog dat mijn menstruatie weer zijn gewone cyclus gaat krijgen. Het is nu 2 weken menstruatie, 2 weken niet. En dat is ook erg vermoeiend. De gynaecoloog zegt dat de enige manier is om het te reguleren de pil of zo'n inwendige ring is. Ik wil geen toegevoegde hormonen in mijn lichaam en ik hoop dat het verder weer gaat normaliseren.
De Groene Vrouw
22 Apr. 2017
Ik begrijp je verhaal geloof ik niet helemaal... is je menstruatie anders geworden nadat je een keer Symbiovag hebt gebruikt tijdens een menstruatie? Dat zou fysiologisch gezien niet logisch zijn. Ik denk ook dat de reden dat je het niet tijdens de menstruatie 'mag' gebruiken meer praktisch is (dat de bacteriën met het menstruatiebloed weer uit je vagina stromen) dan dat het echt een gevaar zou opleveren. Waarschijnlijk is er dus een andere oorzaak voor de problemen die je ervaart, zeker als die al zo lang spelen!

De pil of andere hormoonoplossingen zijn zeker niet de enige manier om dit op te lossen; het is altijd zaak om de oorzaak te vinden en die aan te pakken.
Patty
10 Jun. 2017
Bedankt voor je reactie!

Ik heb twee kuren SymbioVag gebruikt achter elkaar. Ook tijdens mijn menstruatie. Ik merkte tijdens mijn daarop volgende menstruatie op dat ik weer fris rook. En dat ik ipv 2 weken menstruatie om de 2 weken ineens weer 1 week menstrueerde en 3 weken niet. Mijn menstruatiebloed was ook mooi rood ipv bruin en klonterig. Hiephoi. Na drie jaar ploeteren. Ik hoop dat het zo doorgaat en nog verder verbetert. De gynaecoloog had trouwens een gardnarella bacterie geconstateerd. Ik heb daar nu geen klachten meer van na gebruik van SymbioVag en Microbiol Intiem. Heel erg bedankt voor de tip!
Teun
5 Sep. 2015
Hallo Groene Vrouw,

Vandaag heb ik de uitslag gekregen van een kweek. Een bacteriële infectie. Mijn baarmoedermond zag er geïrriteerd uit. Dat voelde ik ook tijdens het vrijen. :( Ik was aan het einde van mijn menstruatie waardoor mijn afscheiding niet prettig rook en er bruinig uitzag toen de kweek werd afgenomen. Ik menstrueer sinds een tijd om de twee weken, twee weken lang. Wat mogelijk ook een infectie kan veroorzaken??? Nu heb ik nog wel afscheiding maar dan doorzichtig dun of als een sliertje. Of wit. Het ruikt een beetje zurig. De eerste twee dagen na de kweek had ik buikkrampen en lage rugpijn. Nu een week later praktisch niet meer. Het is iig een infectie waarvoor mijn vriend niet behandeld hoeft te worden. Ik ben de naam van de infectie kwijt.
Nu kreeg ik Metronidazol voorgeschreven. 4 tabletten in 1 keer innemen. Maar als ik de bijwerkingen lees en ook op een forum de bijwerkingen hoor schrik ik. Ik heb last van een burnout en o.a.angststoornis, heftige duizeligheid en paniekaanvallen. Ik reageer nogal heftig op medicatie. En deze medicatie kan ook deze klachten veroorzaken heb ik gelezen.
Kan ik ook met een bacteriële infectie bovenstaande probiotica gebruiken of een ander antibiotica?

Alvast bedankt!
Teun
De Groene Vrouw
5 Sep. 2015
Hoi Teun,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Caat
27 Aug. 2015
Na een vermoedelijk vaginale infectie tijdens de vakantie blijf ik last houden van branderigheid en heb ik na het lezen van dit artikel delima feminien besteld. Maar nu lees ik in de bijsluiter bij contraindicaties: pijn, roodheid, wondjes of andere kwetsuren rondom schede en/of op de schaamlippen.
dit is toch tegengesteld aan bovenstaand advies? Wat nu?
De Groene Vrouw
27 Aug. 2015
Dat is vreemd, want dat is precies waar het product voor bedoeld is. Mogelijk heeft het iets te maken met wetgeving (die is soms een beetje vreemd over wat er per se wel of niet in en bijsluiter moet staan). In principe kun je het dus ook gewoon gebruiken! Wel (maar dat geldt altijd voor alle producten) even goed kijken of er geen ingrediënten in zitten waar je allergisch voor bent.
Caat
24 Sep. 2015
Een bezoek aan de huisarts gaf een heel andere diagnose: het blijkt Lichen Sclerosus te zijn, een aandoening waarbij de klachten in eerste instantie lijken op Candida infectie...
De aandoening en behandeling is echter totaal anders en je kan het beter maar zo snel mogelijk weten en behandelen om daarmee veel narigheid voor te kunnen zijn.
Mijn advies is dan ook om niet te lang zelf door te blijven modderen met dit soort klachten maar het door een huisarts of op een vulvapoli te laten onderzoeken...
De Groene Vrouw
25 Sep. 2015
... en daarom is het altijd goed om dingen te laten onderzoeken! Meten is tenslotte weten :-D
Conny
17 Jun. 2015
Dat branden na SymbioVag had ik ook. Delima Feminin helpt daarbij! Dit zeg ik uit eigen ervaring! Ik gebruik Delima voor extra vocht in de vagina (zodra nodig) maar het hersteld ook de vaginawand heb ik gemerkt, het branden ging weg. Goed spul! En de SymbioVag ook!!!
Micky
17 Jun. 2015
Wat een fijne tips !

Alleen zou ik toch graag nog wat vragen omdat ik helaas meerdere vervelende probleempjes tegelijkertijd heb
De Groene Vrouw
17 Jun. 2015
Dat mag! Ik help je graag verder in een Half Uurtje Kennis http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ of een consult! :-D
Daphne
15 Dec. 2014
Hoi! Complimenten voor deze site.

Ik heb GynoCaps aangeschaft. Heb je hier ervaring mee? Ik heb ze nog niet gebruikt,
omdat mijn foef al wel eens maandenlang in een pijnkramp is geraakt van probiotica voor de muts Ik heb terugkerende schimmelinfecties. Die ontregelen de hele boel beneden, of de medicijnen ervoor. Met veel! en langdurige pijn. Ben nogal ten einde raad. De dokter vindt totnogtoe geen andere "oorzaken".

Groetjes.
De Groene Vrouw
16 Dec. 2014
Hé, die kende ik nog niet! Gelijk even een verpakking besteld, misschien is het iets voor in de webwinkel als er geen rare ingrediënten in zitten :-D
Lola
15 Jun. 2015
GynoCaps werken bij mij alleen preventief, of als ik in de verte een beetje gekriebel aan voel komen (zeg; na een weekend onbeschermde seks net op dat moment in de cyclus dat de boel toch al wat gevoeliger is). Na enkele dagen gebruik van die probiotische capsules is alles weer rustig en happy.

MAAR; als de schimmelinfectie al plunderend en brandstichtend door je vagine trekt, dan slaan GynoCaps niet meer dan een deukje in het probleem. Bij mij, althans. In Scandinavië schijnen ze heel populair te zijn, dus wie weet. Bij mij heeft SymbioVag meer effect dan GynoCaps bij code rood Candida.
De Groene Vrouw
16 Jun. 2015
Ja, daar kan ik me iets bij voorstellen omdat Symbiovag een combi maakt tussen bacteriën en melkzuur (Gynocaps is alleen bacteriën). Die is direct heel effectief en het melkzuur zorgt ook dat de bacteriën die erin zitten zich direct beter thuisvoelen dan als je alleen bacteriën toevoegt.
Enana
31 Jan. 2014
Wow wat goed geschreven Groene vrouw. Heb je misschien enig idee waarom Gynatren uit de handel is genomen? Het is nergens meer te krijgen, ook niet overseas? What happened? Het werkt supergoed, vind ik. Now what? Weet je ook een middel wat dat een soort van vervangt? Of kan je ook de orale varianten voor de onderkant gebruiken zeg maar, zodat je zelf de ingrediënten bij elkaar zoekt?
Ben nog benieuwd naar je laatste aanvulling!
Thanks zover!
De Groene Vrouw
31 Jan. 2014
Nee, geen idee. Ik dacht even dat het een strategische terugtrekking was (soms verkoopt iets in NL minder goed dan gedacht en dan trekken ze het terug), maar als het in het buitenland ook niet meer te krijgen is... Gelukkig is er een vervanging: Symbiovag (een vaginaal probioticum) eventueel in combinatie met Microbiol Intiem (oraal). De eerste vind je nu al in de webwinkel, de tweede binnenkort :-)
Enana
1 Feb. 2014
Super, reuze bedankt. Had me al suf gezocht naar een alternatief! Wat heb je veel kennis en schrijf je ontzettend leuk! Ga zo door :)

groetjes Enana
Anouk
23 May. 2014
Ik krijg bij Symbiovag (voorgeschreven door mijn huisarts) werkelijk een vagina die in de fik staat! Na inbreng wordt ik vanzelf een paar uur later wakker van de pijn. Nu vraag ik me af, is dit de bedoeling? Is dat het gevoel wat je hoort te krijgen als verschillende bacterien elkaar te lijf gaan? Of is dit een nare bijwerking die ik niet zou moeten voelen? Ik hoor graag ieders ervaringen. Je begrijpt dat het voor mij geen pretje is om ze te gebruiken, voor mijn gevoel vlieg ik letterlijk tegen het plafond aan van het branderige gevoel DOOR de Symbiovag....
De Groene Vrouw
23 May. 2014
Eh nee, dat is niet de bedoeling. Heb je de Symbiovag bij ons aangeschaft? Ik help je graag verder per mail.
Daphne
15 Dec. 2014
Ik heb dat ook eens gehad na gebruik van probiotica.
Lola
15 Jun. 2015
Bij mij brandt het ook, nadat de SymbioVag is gesmolten. Hoewel niet zo heftig als bij jou, het doet mij niet echt pijn. Ik dacht zelf eerlijkgezegd dat de huid van de vulva gewoon kapot/geirriteerd was door de infectie en dat de weggespoelde schimmels die meekomen met de gesmolten zetpil de slijmvliezen daar irriteren. Gewone Candida afscheiding brandt immers ook.

Wat bij mij dan helpt is alleen de vulva spoelen met Molkosan (1 deel op 9 delen water, flink verdund dus). Dan stelpt het branden elke keer weer voor een paar uur. K weet ook niet of het echt bewezen werkt hoor, maar bij mij verzacht het en Molkosan-spoelingen worden aangeraden door het Nederlands Huisartsen Genootschap (hoewel ik dan dus alleen de buitenkant spoel).

Het lijkt me op zich ook wel logisch dat als je ergens ontstoken/geirriteerde huid/slijmvliezen hebt, dat het helpt om die plek een beetje schoon te houden. Aan het begin van de vagina komt er natuurlijk telkens weer een beetje Candida rotzooi uit druipen- zo over je geïrriteerde stukje.

Maar goed, dat was mijn theorie daarover, ik doe ook maar wat. Ik gebruik SymbioVag nog wel omdat het voor mij werkt (ondanks of dankzij het branden?). Maar misschien kan het zijn dat je allergisch bent voor bestanddelen?
De Groene Vrouw
16 Jun. 2015
Als je last hebt van branderigheid (door het -noodzakelijke!- melkzuur in Symbiovag) is je vagina zo geirriteerd door de Candida-infectie, dat er wondjes zijn ontstaan. Wij adviseren dan om eerst een kuur te doen met Delima Feminin, zodat het gebied rustig kan worden, en daarna de Symbiovag te gebruiken :-D

Molkosan bestaat ook voor een groot deel uit melkzuur (maar dan zonder de probiotische bacteriën die in Symnbiovag zitten), dus ik zou dat niet direct aanraden als je slijmvliezen al geirriteerd zijn.
Irma
18 Oct. 2015
Fijn en belangrijk dit item. Helaas mis ik wel in jouw informatie over Symbiovag de belangrijke tips in de informatie brochure van SymbioPharm.

Op pagina 30 van deze brochure staat dat je steeds de leeftijd van de persoon moet vragen omdat vanaf de menopauze het vaginale slijmvlies dunner wordt. In dit geval dient een arts of gynaecoloog te worden gecontacteerd omdat een tijdelijke locale behandeling met E3 (estriol) nodig kan zijn alvorens SymbioVag® ingezet kan worden.

Omdat ik heel veel moete heb met een tijdelijke locale behandeling met E3 (estriol) ben ik op zoek gegaan naar alternatieve behandelingen en heb n.a.v. jouw adviezen in jouw blogs Symbiovag in combinatie met Microbiol Intiem gebruikt.
Echter zonder resultaat.

Toen ik achteraf de informatie in de brochure van SymbioPharm las, begreep ik waarom.
Symbiovag lijkt op basis van deze informatie niet geschikt te zijn voor vrouwen die door een tekort aan oestrogenen in de overgang last hebben van een dunner vaginaal slijmvlies.

Mijns inziens is het dus heel belangrijk om dit in jouw tips en adviezen te benadruken en aan te geven of er voor het behandelen van een dunner vaginaal slijmvlies ook effectieve natuurlijke middelen zijn.

Blijf wel!, Irma
Nienke Gottenbos
19 Oct. 2015
Bedankt voor je aanvulling, we nemen het mee in de adviezen!
debbie
18 Sep. 2016
ik ben pril zwanger en heb ook al jaren last van vaginale schimmel. wat kan ik nemen hiervoor? symbiovag mag niet worden gebruikt tijdens zwangerschap .. is progyn (oraal dan) een goeie oplossing? of beter een ruimere probiotica met naast lactobacille ook bifido in?
De Groene Vrouw
18 Sep. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Nunu
23 Jan. 2017
Hoi geweldige Groene Vrouw,

Ik ben ook super benieuwd naar je mening over de producten van Multigyn (zoals hun Actigel (bacterien), Floraplus (schimmels), Liquigel (droogte). Zijn die wel een beetje oké? Ze worden namelijk erg door A. Vogel gepromoot en geven je de indruk heel 'natuurlijk' te zijn. Het is namelijk zo dat ik op zoek ben naar een natuurlijk glijmiddel voor bij condooms die ook nog een helende werking heeft voor iemand die vaak last heeft van vervelende schimmels en bacterien in dit gebied.... Een win-win-product zeg maar :)

Oh ja! Ook 'Pjur Repair Glide' lijkt zo'n product te zijn. Ken je die een beetje?

Alvast bedankt, mijn dank is groot!
De Groene Vrouw
24 Jan. 2017
Vraag maar of ze een setje opsturen, dan doe ik wel een review ;-)
Nunu
24 Jan. 2017
Ik heb ze gemaild met het verzoek, dus wie weet krijg je ze (de MultiGyn producten) binnenkort opgestuurd!
Kaat
24 Jun. 2018
Wanneer een vrouw borstvoeding geeft is haar oestrogeen ook lager. Geldt hiervoor dan dus ook hetzelfde? Maw beter niet symbiovag gebruiken wanneer je borstvoeding geeft?
De Groene Vrouw
25 Jun. 2018
Voor zover ik weet wordt bij vrouwen die bv geven het vaginaal slijmvlies niet dunner, ondanks een tijdelijk lager gehalte aan oestrogenen. Ik zou dus niet weten waarom je het niet zou kunnen inzetten tijdens deze periode...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy