Blog

Van beide kanten: ruzie over borst en voeding

8 Apr. 2013

Deze blogpost wilde ik al een tijdje schrijven, en nu is er een goede aanleiding. Want er is ruzie in foodie-land, dus smullen ;-) maar eigenlijk gaat het over borstvoeding en de voedingsstatus van de moeder. 't Is een lange, dus ga er even lekker voor zitten (tijdens het borstvoeden ofzo). En hij is een beetje voor insiders, maar dat zijn jullie vast allemaal.

Want wat is er aan de hand? Kortgeleden was er een Healthy Green Living Summit, een dagenlange serie webinars van allerhande bloggers en andere pipo's op het gebied van gezondheid, echte voeding, natuurlijke verzorging en dat soort dingen. Hartstikke leuk, met name voor beginners (zelf haal ik er nooit zoveel meer uit maar dat komt omdat ik al een tijdje meeloop en alle basisideeën al een keer gehoord heb - oma vertelt). En gratis, dus er was veel aanloop.

Eén van de lezingen was die van Sarah Pope van The Healthy Home Economist. Ze is realfoodblogger en bestuurslid van de Weston A.  Price-vereniging. Ze gaf een lezing over 'Is breast really always best?" - een onderwerp dat garant staat voor fikse discussies. Ik heb haar lezing niet geluisterd, want ik wist wat ze ging vertellen en ik vond het niet boeiend. Dat gold echter niet voor iedereen - want jeetje, wat een gevecht is er ontstaan.

Waar ging het nou eigenlijk over? Sarah verkondigde de mening dat de borstvoeding van moeders met een slechte voedingsstatus, niets beter is dan commerciële zuigelingenvoeding. Ai. Dat is natuurlijk tegen het zere been van de borstvoedingsmaffia*, want borstvoeding vergelijken met kunstvoeding... voor de niet-ouders: dat is ongeveer het equivalent van het vergelijken van een iPhone met een Commodore 64. Of GeoSansLight met Comic Sans. Of een Groene Smoothie met een Big Mac. Kijk maar even waar je eigen nerdy gevoeligheid zit.

*Oh ja, borstvoedingsmaffia heb ik altijd wel een beetje een geuzennaam gevonden. Proud member, I guess. Dus ik gebruik die term niet negatief - dat we daar even geen gezanik over krijgen ;-) Wat ik dus eigenlijk bedoel is: borstvoedingsenthousiastelingen/promotors/deskundigen.

Wat een gezeur

Nou, echt. Moet daar nou serieus ruzie over gemaakt worden? Er zijn rare, harde en onaardige woorden gevallen (vooral uit de mond van Sarah Pope zelf), en dat vind ik op zijn zachtst gezegd stupide. Maar ruzie maken over dit soort onderwerpen is hoe dan ook nogal narrowminded. Ik vind het totaal niet de moeite waard om ruzie te maken over voeding. Ik kan gepassioneerd vertellen over wat IK vind dat de juiste voeding is, maar ik ga bij voorkeur niet in discussie met mensen die er anders over denken. Die tijd heb ik gehad (hoewel ik natuurlijk nooit te beroerd ben om indien nodig even te vertellen dat ik gelijk heb en waarom dan wel ;-) ).

Voeding is wat dat betreft net religie: je overtuigt een katholiek er toch niet van dat God eigenlijk Allah heet en je overtuigt een SGP'er er heus niet van dat God eigenlijk niet bestaat. Zolang men dat nou andersom óók niet probeert, hoor je mij niet klagen. Wetenschap maakt het niet heel veel beter, want als je een beetje zoekt vind je net zoveel wetenschappelijke onderzoeken vóór als tegen [welk onderwerp dan ook]. Dus het is maar net wat je wilt bewijzen; met een beetje goede wil vind je overal het bewijs wel voor - en wetenschappers zijn er zelf ook nog niet uit wat nu eigenlijk de Gouden Standaard is, dus tsja (niet dat wetenschappelijk onderzoek geen meerwaarde heeft; dat heeft het wel - je kunt er alleen je gelijk niet mee halen).

Daar komt nog eens bij: volgens mij zijn de vechtende partijen het helemaal niet met elkaar oneens. Of toch niet zoveel als ze zelf denken. De WAPF beveelt niet aan om maar over te stappen op homemade-formula als je als moeder geen perfect dieet hebt (zoals sommige borstvoedingsadepten doen geloven). En de LLL doet heus niet zijn oren dicht om 'lalalalala' te roepen als het over de voedingsstatus van de moeder gaat (zoals sommige WAPF-adepten doen geloven). Ze hebben allebei wél de neiging om een beetje door te slaan in het benadrukken van de positieve kanten van hun eigen verhaal. Zo ver, dat ze de negatieve aspecten van het verhaal van de ander menen te moeten opblazen. Stom, want volgens mij willen ze allebei eigenlijk maar één ding: gezonde, goed doorvoede kinderen die gezonde borstvoeding drinken bij hun gezonde, goed doorvoede moeder.

Mijn eigen mening

De (mijn?) waarheid ligt zoals gewoonlijk weer eens in het midden. De Weston A. Price-vereniging sluit over het algemeen prima aan bij mijn ideeën over gezonde voeding, maar ze schoppen ook wel eens paniek waar ik geen reden toe zie (over soja) en ze houden zich niet bij hun leest. Hun ideeën over opvoeden staan me bijvoorbeeld volstrekt niet aan, en ze zouden daar naar mijn mening ook helemaal geen mening over moeten hebben. La Leche League en andere borstvoedingsorganisaties doen prima werk als het gaat over borstvoeding en nabijheid. Ze zijn terecht alert op mensen en organisaties die baby's te vroeg van de borst afpraten (of nou ja, hun moeders dan, maar je begrijpt wat ik bedoel). Te vroeg stoppen met borstvoeding of te vroeg beginnen met bijvoeding is inderdaad een heel slecht plan.

Maar wat me wél opvalt, is dat er in borstvoedingsland weinig gesproken wordt over de voedingsstatus van de moeder. Het eeuwige Afrika wordt er bijgesleept, en hoe goed de kwaliteit van de melk nog is in sterk ondervoede moeders. Dat kan zijn - maar dat wil toch niet zeggen dat je de ideale situatie niet moet willen nastreven?

Ik heb (en je mag op me schieten zolang je geen echte kogels gebruikt) soms de indruk dat bv-organisaties zo hard hun best doen om bv positief neer te zetten, dat alle mogelijkerwijs negatieve aspecten naar de achtergrond worden geschoven. Néé hoor, om borstvoeding te kunnen geven hoef je heus niet gezonder te eten dan anders, en speciale supplementen heb je ook niet nodig. Want dat zou maar ingewikkeld worden, en extra koren op de molen van mensen die toch al niet voor borstvoeding waren. "Borstvoeding? Daar begin ik niet aan. Ik vind het een vermoeiend idee en dan moet je helemaal speciaal gezond gaan eten enzo, nou, mij niet gezien."

Ik begrijp het. Die mensen zijn er. Ik vraag me alleen af of ze ooit, ooit wel overtuigd zullen raken van borstvoeding. Ik heb jarenlang met wasbare luiers op de Negenmaandenbeurs gestaan en laat me je één ding vertellen: mensen overtuig je niet, die overtuigen zichzelf. Er zijn mensen die het hele concept interessant vinden, maar ook mensen die met opgetrokken neus voorbij lopen. Die gaan van hun langzalzaleven niet overtuigd raken van het nut. Als je ze aanspreekt, zullen ze ieder kutsmoesje uit de kast trekken dat ze kunnen verzinnen, omdat ze het intrinsiek niet zien zitten. En dat geeft niet. Dat mag.

Punt is: het is dus niet zo dat één 'argument' dat [wasbare luiers, borstvoeding, gezond eten of wat dan ook]  mogelijkerwijs een beetje moeilijker zou kunnen maken, mensen van gedachten laat veranderen. Zie je het voor je? "Ja, ik was helemaal vóór hoor, borstvoeding, het is tenslotte het natuurlijkste enzo, maar toen ik hoorde dat je er ook een beetje gezond voor moet eten, dacht ik, nou laat maar". Dat gaat niet gebeuren. Iemand is intrinsiek vóór, of intrinsiek tégen - en daar verandert dit onderdeel heus niets aan.

Borstvoedingvoedingsstatus

Dus ja. Ik vind dat Sarah Pope op een ontzettend koppige manier haar mening verkondigt en doorgeslagen is in de manier waarop ze haar boodschap aan de vrouw brengt - maar haar boodschap is in zichzelf niet slecht. Voor een geslaagde voedingsstatus in het kind is het belangrijk dat de moeder tijdens zwangerschap en bv-periode een goede voedingsstatus heeft. Daar is niets mis mee.

Naar mijn mening wordt er binnen de borstvoedingsorganisaties (te) weinig aandacht besteed aan de voedingsstatus van de moeder tijdens de bv-periode. Ik vond op borstvoeding.com één artikeltje dat er iets over vertelde maar niet heel duidelijke adviezen gaf. Wel een artikel waarin het idee dat je als voedende moeder 'speciaal voedsel' zou moeten eten, naar het land der fabelen wordt verwezen. Op eurolac.net kon ik er niets over vinden (maar misschien heb ik niet op de juiste manier gezocht). Op de site van de VBN een ministukje over dat er voor voedende moeder geen bijzondere voedingsadviezen gelden.

Ik vertel je heel graag nog wat duidelijker waarom ik vind dat die 'bijzondere voedingsadviezen' wél zouden moeten gelden, en waar je als voedende moeder dan op moet letten. Maar dat is helaas voor de volgende blogpost, want deze wordt te lang... zie ik je Woensdag weer?

De vraag van vandaag:

Wat vind jij van de ruzie tussen WAPF en LLL?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (31)

Debbie
12 Sep. 2017
Lekker laat, maar ik heb dit aan den lijve ondervonden na de bevalling van de derde. De melkproductie kwam niet goed op gang, en ik bleef maar slap. Aan de baby of borstvoedingsmanagement LG het niet, maar waar aan dan wel? Mijn voeding! Daar waar overal was te lezen dat dat niet uit maakte, was dat wel het probleem. Meer eten, een goede en uitgebreid voedingssupplement erbij, en nog wat meer eten. Binnen 24u resultaat, en kwam ook mijn baby weer goed aan.
Anneke
22 Jun. 2017
Misschien vind je Lactivist een betere naam ?
Marijke
5 Oct. 2013
Heerlijk leesvoer, jammer dat ik je nu pas ontdek :-) Heb net vanochtend mijn laatste borstvoeding gegeven aan mijn meisje, gelukkig voldoende inspiratie om mijn gezin 'bewust' te voeden. Je schrijft erg prettig, blijven doen!
Emma
9 Apr. 2013
Ik ben heel benieuwd naar het artikel over goed eten tijdens de borstvoedingsperiode!
Anja
8 Apr. 2013
Inderdaad, ik snapte de discussie ook niet, omdat beiden volgens mij hetzelfde doel hebbben: gezonde borstvoeding.
Ik denk dat het voor een voedende vrouw helemaal niet vervelend is om het over goede voeding te hebben. Toch heerlijk, als je je met wat aanpassingen een stuk fitter kunt voelen (en je kindje beter kunt voeden). Misschien dat het voor een buiitenstaander "ingewikkeld" klinkt, maar datzelfde geldt voor voedingsBH's, borstkolven etc.
Dus, ben heel benieuwd naar je praktische invulling van het voedingsadvies voor de voedende moeder! Zou er ook verschil zijn of je een newborn, baby , peuter, kleuter of meerdere kindjes voedt trouwens?
Gea
8 Apr. 2013
Wat is de wapf? En home made formula? Zou het kunnen dat veel moeders na het stoppen met borstvoeding meer energie krijgen doordat ze tijdens hun borstvoedingsperiode niet goed aten?
Nadine
8 Apr. 2013
Ik ben het helemaal met je eens, Nienke. Alleen wil ik een nuance aanbrengen wat betreft de keuze en overtuigen. Inderdaad, je kan iemand niet overtuigen die het echt niet wil (en dat moet je ook niet willen) maar er is een hele grote groep vrouwen die niet bij absolute 'flessenmoeders' en de absoluut overtuigde 'borstvoedingsmoeders' horen. 80 % begint eraan, een maand later voedt nog niet eens de helft. Wanneer de grote middengroep (die het wel wil proberen) vervelende problemen tegen komt is het argument 'flesvoeding is toch ook goed', voor deze moeders ineens wel aantrekkelijk (of een opluchting...) En we weten hoe het met de standaard begeleiding rond borstvoeding gesteld is dus problemen komen veel voor. Die groep is dus wel degelijk te overtuigen, niet met argumenten maar met een fijne borstvoedingsperiode en veel steun! Geen rotstart zorgt voor langer borstvoeding en een blije moeder (en dus dan toch 'Dat blije kind' waar iedereen het altijd over heeft ;-)) Maar goed, jouw punt begrijp ik. Goede voeding voor de moeder is om verschillende redenen belangrijk. Jammer wel dat de hele discussie die je beschrijft de keus borstvoeding/kunstvoeding weer degradeert tot een verschil in 'de samenstelling van de melk'. Volgens mij vergeten ze dan iets heel belangrijks. Anyway, ik kijk uit naar je volgende blog(s) gerelateerd aan dit onderwerp! Nadine (columnist Kenniscentrum Borstvoeding)
Christa
8 Apr. 2013
Eens met het volledige bericht hierboven.
De Groene Vrouw
8 Apr. 2013
Je hebt gelijk hoor, borstvoeding begint bij goede begeleiding!
En natuurlijk is borstvoeding véél meer dan 'alleen maar voeding'. Maar ja, ik ben nu eenmaal voedingskundige, dus dat is mijn stukje ;-)
Nadine
9 Apr. 2013
Gelukkig maar, Nienke, want ik lees binnenkort graag je tips over hoe ik, als voedende moeder, mijn voeding kan verbeteren.
Kitty
10 Apr. 2013
Me too!
Ierdwyfke
8 Apr. 2013
Ik lees mee, een deel mee.
Hier veel nare ervaringen met BV en diverse intoleranties + depressie (ook deels voeding gerelateerd)
Ellen
8 Apr. 2013
Prima, ik deel de ervaring graag.
Bianca
8 Apr. 2013
als 2 keer langvoedende moeder met een zeer slechte eigen voedingsstatus door een ongediagnosticeerde coeliakie tijdens het voeden weet ik exact wat je bedoelt, 1e mannetje groeide goed 2e mannetje groeide nauwelijks beide 1 jaar borstvoeding...ik ga ervan uit wat je zelf niet hebt kun je ook niet weggeven...en als je het dan toch probeert gaat het ten koste van zowel jezelf als je kleintje helaas....in sommige gevallen is niet borstvoeden een betere keuze dan wel borstvoeden hoe graag ik het ook gedaan heb het was voor beiden geen gezonde basis in ons geval...helaas wist ik dat pas nadat ik gestopt was met voeden.
Estherke
8 Apr. 2013
Ik zie ook heel vaak dat motivatie om wel of niet bv te geven vanuit de moeder zelf komt. Een paar uitzonderingen daargelaten die ECHT niet konden omdat het eigen lichaam niet mee kon werken.
Ik denk dat het vooral het missen van het natuurlijke instinkt is. De moderne mensch is zo ver gecultiveerd dat het voor hele volksstammen moeders het niet meer natuurlijk voelt om zelf het kind te voeden ('lastig', 'voel me er niet prettig bij', etc. etc.). En zo is dit met voeding algemeen ook. 'We' vertrouwen er meer op dat de soep in de zak gezonder is dan een trosje gekneusde maar verse tomaten.

Gelukkig is daar het internet met slimme bloggers zoals jij, die langzaam maar zeker een omslag te weeg gaan brengen in hoe we tegen ons gepamperde wereldje kijken.

PS Zelf al sinds mijn 16e vegetariër en ook kind nummer 2 blaakt van gezondheid door MIJN melk. (Trots!) En ik gun elke jonge moeder dat geweldige geluksgevoel dat ik daarvan krijg.
Valhalla
8 Apr. 2013
Bij de eerste heb ik gekolfd, ze wilde echt niet aan de borst, wat denk ik te maken had met haar -voor haar- traumatische geboorte. Wou dat ik toen geweten had van die WAPF-melk want elk flesje poedermelk deed me zeer om haar te geven. Bij mijn zoontje heb ik het borstvoeden na zes maanden opgegeven, omdat ik echt op was. 5 kilo afgevallen tot 54 kilo en als ik opstond was ik duizelig, ik voelde me zo brak. Maar toen had ik ook het geweldige idee om vegetarisch te eten en ook nog druk te zijn met peuter van 1,5 jaar ouder.

Maar goed, ik ben me gaan verdiepen in gezond eten, echt gezond eten. Tijdens m'n zwangerschap heb ik goed gegeten, ik had een superbevalling en baby die het ook helemaal snapte. En ik heb me ook echt nog nooit zo goed en sterk gevoeld als nu. Over de samenstelling van melk bij gezonde of ongezonde moeders weet ik niets, maar ik ondervind nu zelf aan den lijve hoe veel verschil het maakt of je menu bestaat uit 2 x brood en 1 x groenteburger met sla, of uit een enorme berg verse groenten en fruit, noten, vlees en vis en ei, geen korrel suiker en geen granen.

Nu weet ik dat ik pas stop met borstvoeding geven aan het meisje als we er aan toe zijn, bij mijn zoontje was elke dag er weer eentje, zo keek ik er tegenaan. Dus al zou het niets uitmaken voor babietje of ik elke dag bij de mac zat of niet, ik wil gewoon zelf de energie hebben om naast het kinderen naar school brengen, met zoontje spelen, tuinieren, koken en al die dingen heel erg te genieten van deze periode in ons leven. En dat lukt me beter op echt mensenvoer dan op brood en bigmacs.

Excuus, het is nogal een verhaal geworden. Blij dat je erover schrijft!
Barbara
8 Apr. 2013
Goede voeding is de basis toch? Dus als je niet alleen voor je zelf moet zorgen maar ook voor je baby, in je buik of aan je borst dan zorg je dat je gezond eet. (punt) Wat gezond eten is, dat is niet voor iedereen hetzelfde. Wat ik jammer vind is dat de wapf vind dat als je niet volgens hun 'regels' eet je een slechte voedingsstatus hebt en dan dus maar kunstvoeding moet geven.Voordat de moedermelk van een dusdanig slechte kwaliteit wordt dat kunstvoeding beter is heb je wel een heel erg slechte voedingsstatus nodig.
De Groene Vrouw
8 Apr. 2013
Wat je zegt klopt dan ook niet helemaal, zoals ik in het blog heb geprobeerd duidelijk te maken. Volgens de WAPF moet je niet 'maar kunstvoeding geven' als je niet 'helemaal volgens hun regels eet'. Ze vinden wel dat er een kwaliteitsverschil is tussen de melk van goed doorvoede moeders en (in wezen) ondervoede moeders, en daar hebben ze gelijk in. Dat er ook een ander alternatief is (homemade formula), wil niet zeggen dat ze vinden dat je dat maar te pas en te onpas moet geven.
Nele
10 Apr. 2013
Maar wat jij zegt, klopt dan ook weer niet allemaal, want een medewerker van WAPF heeft een lijstje gepubliceerd waarin de te verkiezen 'volgorde' van melk stond, en daarin stond 'homemade formula' boven de melk van een slecht gevoede moeder opgelijst, en commerciële kunstvoeding stond in de lijst als béter dan de melk van veganistische moeders. En daar is gewoon helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Bovendien heeft een lactatiekundige die aanhangster is van de Real Food beweging in haar blog gezegd dat de WAPF bij het minste borstvoedingsprobleem meteen met die homemade formula staat te zwaaien ipv moeders door te verwijzen naar LLL of een vv of lactatiekundige. Haar blog was heel interessant.
De Groene Vrouw
10 Apr. 2013
Leuk, interessant, maar je zet nu de 'ruzie' over de WAPF door hiernaartoe.
Is dat nuttig?
Als je goed gelezen hebt, kun je zien dat ik in ieder geval niet van mening ben dat flesvoeding (al dan niet zelfgemaakt) voorkeur heeft boven wat voor moedermelk dan ook. Als je per se discussie wilt voeren, doe ik het liever daarover - maar volgens mij zijn we het daarin met elkaar eens dus dat hoeft ook niet. Probleem opgelost; lekker hè? ;-)
Lisette
8 Apr. 2013
Het blijft vaak een strijd, die wil niet, die doet het te kort, die doet het te lang. Ik geloof dat we allemaal zelf ons eigen kinderen moeten (op)voeden en wat je dan zelf het beste vind en als moeder zie je ook waar je kind het beste op doet. Ik ben zelf ook proud BVmafioso, maar ik weet ook vaak dat vrouwen wel willen, maar het echt niet lukt. Dus waarom het allemaal zo zwaar beladen maken. Gebruik gewoon je gezonde verstand. Ik heb wel eens een moeder meegemaakt (nou ja van horen zeggen) die een fles bier aan haar mond zette terwijl ze borstvoeding gaf, kijk DAT is natuurlijk stupide, maar let gewoon een beetje op en verder doen wat jou het beste lijkt. Punt.
Moira
8 Apr. 2013
Wel of geen borstvoeding is heel persoonlijk en dat is een keuze die je alleen zelf kan maken, natuurlijk. Soms is borstvoeding gewoon geen optie wegens omstandigheden. Nou, dan moet je ook zonder schuldgevoel goede flesvoeding kunnen kopen. Je moet het ook niet overdrijven. Van beide kanten niet, beide zal zijn voors en tegens hebben in bepaalde gevallen. Ik vind dat iedereen dat lekker zelluf mag bepalen!
De Groene Vrouw
8 Apr. 2013
Precies! Maar het is dus de vraag of de gangbare flesvoeding wel écht zo goed is... daar gaan we het vrijdag over hebben :-D
Bianca
8 Apr. 2013
ik ben toendertijd voor de niet zo reguliere biologische geitenmelk babyvoeding gegaan....kostte een kapitaal maar het was bijvoeding en het enige dat hij niet zo heftig op reageerde:S
Ierdwyfke
8 Apr. 2013
Van soja moet je liters per dag drinken eer je zoon er tietjes van krijgt en je moet een groentekraam aan wortels eten wil het echt iets doen voor je ogen.
Ik ben pró borstvoeding maarrrrrrr.... Ik behoor tot de weinige moeders die het koemelkeiwit doorgeeft in de BV.
Een gezond dieet staat welzeker voorop evenwichtige borstvoeding.
Dus ja, ik geloof er wel in, dat voeding essentieel is aangaande de kwaliteit van je borstvoeding.

Voor het overige, laat ze elkaar maar lekker in de haren zitten. Ik volg mijn moederinstinct.
Dat vind ik het meest belangrijke, boven alles.
nele
8 Apr. 2013
Je maakt een punt
Krista
8 Apr. 2013
Ik lees mee!
Gonneke Van Veldhuizen-Staas
8 Apr. 2013
Dat het een ruzie was had niet meegekregen, maar de discussie deels wel. Ik ben blij met jouw relativering en trek snel mijn hand weg voor de tik die ik ermee op mijn eigen vingers krijg. Want ik ben ook zo'n proud-to-be-a-member-borstvoedingmaffiosa. en ik roep ook altijd dat je borstvoeding niet zo moeilijk moet maken met allerlei speciale voorschriften en leefregels. En daar blijf ik ook achter staan. Maar ik ben het er wel helemaal mee eens dat moeders zichzelf goed moeten voeden om een goede voedende moeder te kunnen zijn. Maar niet zozeer voor de kwaliteit van hun melk (hoewel met name het vitamine gehalte en de vetsamenstelling wel degelijk door het menu van de moeder kunnen veranderen), maar omdat moeder zelf gezond moet zijn en blijven om het moederschap goed aan te kunnen. Om maar een andere geek uitdrukking te gebruiken: ze moet zorgen dat haar kungfu sterk blijft.
Overigens stip ik dit onderwerp meermaals aan in mijn blogs. Een artikel over moeder en voeding op mijn site zou ook el een goed idee zijn.
De Groene Vrouw
8 Apr. 2013
Jaaa, daar hoopte ik al op :-D
Een artikel van jouw had over dit onderwerp zou een super begin zijn! (en heel misschien een iets sterkere zoekfunctie op je site? Dat zou schelen denk ik, met vinden ;-) )
Ellen
8 Apr. 2013
Het blijft een strijd, wel of geen borstvoeding. Ik reageer omdat ik zelf de homemade formula gebruik. Ik ben heel blij dat deze mogelijkheid er is, want nu weet ik wat mijn dochter binnenkrijgt, en hoef ik geen genoegen te nemen met de veelal goedkope ingredienten en het gebrek aan vet in normale flesvoeding. Maar borstvoeding blijft het allerbeste voor je baby, hoe dan ook.
De Groene Vrouw
8 Apr. 2013
Dank voor je reactie! Over de homemade formula gaan we het vrijdag hebben. Ik hoor dan graag je ervaring!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy