Blog

Verbreek de traditie

24 Nov. 2012

Wie mij regelmatig volgt op internet weet dat ik groot fan ben van 'traditioneel voedsel', dat wil zeggen voedsel dat al van oudsher gegeten werd door geïsoleerd levende volkeren. Maar soms moet je de traditie verbreken. En dan voornamelijk in wanneer en hoe je eet.

Wij, Echte Hollanders, zijn gewend om 's avonds warm te eten. Overdag eet je brood. Met kaas. Of hagelslag. En als je heel avontuurlijk bent, 's ochtends een kommetje muesli of een luchtige cracker. Twee keer warm eten wijkt af van de norm, laat staan drie keer. Dus meestal beschouwen we dat niet eens als mogelijkheid. Maar wat als we dat nou eens wél zouden doen?

Stel, je hebt 's ochtends geen honger. Je kunt er dan voor kiezen om gewoon niet te ontbijten. Of, je hebt wel honger, maar je eet geen brood en je hebt half November geen behoefte aan zo'n koude bak yoghurt. Dat kan.

Of stel, je hebt een kind dat 's avonds moe is en dreinerig en dat dus pertinent niets wil eten dat niet met de P van patat of pizza begint. Datzelfde kind is overdag vrolijk en energiek en vraagt je om de tien minuten om een boterham met pindakaas. Dat kan.

Of stel, je werkt hard en nadat je je tussen 17.00 en 18.00 een halve hartaanval hebt geracet tussen je werk en het kinderdagverblijf, heb je bij thuiskomst om 18.15 niet écht meer puf om uitgebreid te koken. Dat kan.

Lekker warm

Nou ja, je krijgt het beeld. Er is een oplossing voor die zo simpel is dat je er misschien zelf nog niet eens aan gedacht hebt: overdag warm eten! Wie heeft bedacht dat je niet 's ochtends kunt beginnen met een heerlijke kom soep? Of dat je je levendige kleuter niet om een uur of 11 (of12) een bord boerenkool voor kunt zetten?

Eten lukt het best als je honger hebt en je lichaam geeft ook keurig aan waar het behoefte aan heeft. 's Zomers is dat een lekkere frisse salade, maar in de winter en herfst moet je daar toch niet aan denken? Zo'n waterige kant-en-klare bak ijsbergsla uit Egypte die nergens naar smaakt, terwijl het buiten rond het vriespunt is... ze verkopen ze nog altijd bij de supermarkt, maar ik zie er het nut niet van in. Een beetje veldsla bij de warme maaltijd misschien, maar dan heb je het ook wel gehad.

Als het echt koud is, eet ik het liefst 3x per dag warm. Met lekker veel kokosolie, room en boter. In tegenstelling tot wat je misschien denkt wordt je van die vetten niet dik; ze zorgen voor directe energie die je kunt gebruiken om jezelf lekker warm te houden. In combinatie met een wolzijden hemdje natuurlijk, of een heerlijk warme wollen legging.

Warm aanbevolen

Wat ik dan zoal eet? Nou, bijvoorbeeld dit:

 • Warme muesli (liefst een nacht laten weken en dan opwarmen) met water of rauwe melk
 • Pompoensoep
 • Courgetteroomsoep
 • Alle andere soorten soep

  (behalve misschien snert, dat gaat zelfs mij te ver om 8.00 's ochtends)

 • Maaltijdomelet met groenten
 • Aardperenstamppot met wortel en ui
 • Stock / bouillon en alles wat je daarvan kunt maken
 • warme appel, peer of ander fruit gesudderd in roomboter met kaneel
 • quiches
 • groentenstoofschotels

Een deel daarvan kun je ook prima meenemen naar je werk, bijvoorbeeld in een thermosfles (soep) of thermosbento. Sayonara!

De vraag van vandaag:

Eet jij midwinter nog gerust een salade met een ijsje toe, of heb je ook liever warm voedsel? Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (10)

Roos Pommerel
17 Sep. 2013
Dit klinkt goed! Ik heb na de hagelbui van gisteren weer zin in andijviestamppot. In het weekend kan dit wel maar door de weeks niet te doen met onze werktijden. Jammer, want voelt goed.
Prachtig dat het lijf weet wat er nodig is. Ik wil bijna altijd salade maar niet in de winter. Plots zijn gekookte aardappelen dan heel interessant. Nu nog de rijke maisoogst! Ik zie al uit naar de pompoenen!
Nienke
3 Dec. 2012
Mijn opa en oma eten standaard hun warm eten 's middags, wat ik eigenlijk ook veel logischer vind dan 's avonds...
Anouk
25 Nov. 2012
Inderdaad, je lichaam geeft goed aan waar het behoefte aan heeft en bij mij werkt het ook zo dat ik in de winter echt behoefte heb aan warm, vullend voedsel. Volgens mij zijn we ook een van de weinige landen die in de avond pas warm eet, wat raar is, want overdag heb je die energie juist zo hard nodig. Thuis is het haalbaar om overdag warm te eten, maar ik ben bang dat als mijn kindjes naar school gaan ze zich toch moeten aanpassen aan het boterhammen eten 's middags. Heb jij daar ervaring mee, tips over?
De Groene Vrouw
25 Nov. 2012
Mijn dochter kreeg toen ze kleiner was vaak een thermos soep mee naar school. Ik wilde net gaan vragen of ze dat misschien nu ook weer wil. Vooral die van de Hema (RVs en niet te groot) zijn geschikt omdat ze makkelijk schoon te houden zijn, maar er komt gelukkig steeds meer op dit gebied.

Als je per se iets kouds moet eten of meegeven, kun je ook nog overwegen om het met verwarmende kruiden wat minder koud te maken. Gember, peper, kaneel en kruidnagel zijn bijvoorbeeld verwarmend. Pepermunt, komkommer en eucalyptus zijn bijvoorbeeld juist verkoelend.
De Groene Vrouw
25 Nov. 2012
Oeh, kom ik ook even een nog betere thermos tegen! Met een brede mond, dus makkelijker schoonhouden: http://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Drinken/Drinkbeker-bidon-en-schoolbeker/Drinkbeker-RVS-355-1900-ml-Wide
Kristel
1 Dec. 2012
Deze is heel fijn. En greenjump heeft ook warmhoud bakjes: http://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Thermosbakjes
Die staan op mijn Sint verlanglijst...
Martine
25 Nov. 2012
Leuke post!! Ik heb als het koud is ook echt geen behoefte aan koude yoghurt of kwak 's morgens of bergen rauwkost! Super ook die link van dat wollen hemdje, was voor mezelf nog op zoek.
Janine
24 Nov. 2012
Gesudderd fruit als ontbijt, oh wat lekker! Dat wil mijn kleuter misschien ook nog wel eens proberen....
Ik ontbijt in 2 fases: fase 1 = kopje koffie, fase 2 = vaste voeding rond een uur of 10 ;-)
De Groene Vrouw
24 Nov. 2012
Ja, kleuters vinden dit geweldig. Ook als toetje trouwens.
Wil je dat ik nog even een belerend vingertje ophef over de koffie, of red je 't zo ook wel? ;-)
Sascha
24 Nov. 2012
Ik hou ook van warm eten, lekker een restje van de vorige avond tussen de middag of zelfgemaakte custard als ontbijt!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy