Blog

Vitamine D(eel1)

29 Oct. 2014

De wintertijd is ingegaan, dus ondanks het heerlijke weer valt het echt niet meer te ontkennen: de zomer is voorbij. En de R zit in de maand. Tijd voor vitamine D! Maar waarom eigenlijk? En heb je het wel echt nodig?

~ Deze post werd zo lang, ik heb hem maar even in 3 stukken gehakt. ~

Hier vind je deel 2 over het opkrikken van je vitamine D-gehalte

Hier vind je deel 3 over de zonnebank & een cijfertjes-wrapup

Vitamine D staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. We komen er niet alleen achter dat deze vitamine een extreem belangrijke rol speelt in veel processen in ons lichaam, maar ook dat er veel mensen zijn met een tekort. Veel meer dan we eerst dachten. Dat de ondergrens voor deze vitamine is opgehoogd, helpt daar natuurlijk niet aan mee - en dat is maar goed ook. Want ik denk dat we jarenlang met tekorten hebben geleefd die niet nodig zijn.

Hoe je het binnenkrijgt

Door de zon natuurlijk. Wist je al. Maar even eerlijk hè: dat je het weet, wil nog niet zeggen dat je het ook doet. Ik in ieder geval niet. Ik zit de hele dag voor jullie consulten uit te werken en blogposts te schrijven. Achter de computer. Binnen. Ook in de zomer. En ik ben natuurlijk niet de enige: hoeveel kantoorklerken vertrekken als het nog donker is en komen thuis nadat de zon alweer is ondergegaan? Hoeveel ZZP'ers werken de hele dag achter de computer? En thuisblijfouders gaan natuurlijk verplicht met het kroost naar buiten - tenzij het regenachtig en koud en vies is (zo ging het bij mij). En we hebben nu eenmaal niet allemaal zo'n fantástisch leven als de mensen op het plaatje, dat we hele dagen zoenend in een droog en zonnig herfstbos kunnen zitten.

Even tussendoor: door (onder andere) het gesmeer met sunblocks en het gebruik van UV-pakjes uit angst voor huidkanker, tanken we in de zomer vaak ook niet meer (voldoende) vitamine D bij. Met een beetje pech heb je aan het einde van de zomer al een lage status... en dan moet je nog de hele winter.

In de winter zelf ga je het niet aanvullen, want het is nog maar de vraag hoeveel vitamine D je eigenlijk aanmaakt als je 's winters een kwartiertje met je handen en gezicht in de buitenlucht bent. Ergens tussen de 45e en 52e breedtegraad (en in elk geval daarboven) is de zon ongeacht hoe sterk hij schijnt 's winters niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Nederland (Sittard-Geleen) ligt op de 51e breedtegraad. Heb je dan ook nog een donkere huid, dan heb je meer en langer zon nodig voordat de D-productie start; in de praktijk betekent dat in Nederland een grotere kans op een tekort.

In deze contreien (lekker woord is dat, contreien) is de traditionele manier van vitamine-D-in-de-winter dan ook niet (alleen) door veel buiten te zijn, maar door het te eten. We hebben het dan over vitamine D3 ofwel cholecalciferol. Vitamine D2 (ergocalciferol) komt wel voor in plantaardige voeding, maar is lang niet zo effectief als vitamine D3 en wordt ook niet automatisch omgezet naar D3. Vitamine D3 is vetoplosbaar: je hebt dus vet nodig om het te kunnen opnemen en omzetten naar de actieve vorm. Helaas zijn veel mensen nog altijd vetfobisch, en eten we er vaak veel te weinig van (of niet in de juiste vorm). Funest voor dat kleine beetje D dat je misschien nog binnenkrijgt.

Traditioneel zit er - heel toevallig - ook veel vitamine D in roomboter. Maar dan moeten de koeien die de melk voor die roomboter leveren, zelf wel eerst buiten staan om vitamine D aan te maken. Een andere bron is vis, met name vislever (yeah, levertraan). Maar wie eet er nu eigenlijk daadwerkelijk genoeg vette vis, laat staan vislever? Daarom wordt er ook vitamine D toegevoegd aan margarine - maar wie dat nog eet, moet hoognodig mijn cursus volgen.

Al met al heb je in theorie dus genoeg kans om D op te pikken, maar in de praktijk komt het vaak aardig in de knel. Dat is niet per se erg, maar wel belangrijk om even in het snotje te houden.

Wat het doet

Vitamine D is een basis voor veel processen in ons lichaam. Vroegâh op school leerden we dat vitamine D belangrijk was voor de calcium- en fosfor-opname in de botten. Kindertjes in het koude Engeland die opgesloten zaten in donkere arbeidershuisjes kregen dan ook Engelse ziekte (rachitis): door een vitamine D-gebrek werd er te weinig calcium opgenomen in de botten. Die bleven dan zacht, met als gevolg dat hun beentjes krom groeiden onder het gewicht van de opgroeiende kinderen. Zielig. En te voorkomen - een goede reden voor je moeder om je in de vakantie het huis uit te schoppen: "Hup, buitenspelen jij!" En terecht.

Maar vitamine D heeft veel meer taken en functies. Het wordt in het lichaam omgezet in calcitriol, de actieve vorm. Eigenlijk is dat geen vitamine meer maar een hormoon. Calcitriol wordt in de witte bloedcellen gebruikt en zorgt zo voor een normale, gezonde weerstand (even kort door de bocht gezegd hè, want ik zal jullie niet vermoeien met alle stappen en trappen van het immuunsysteem).

Datzelfde calcitriol zorgt voor een gezond evenwichtsgevoel en voor een goede aanmaak van eiwitten in de spieren - met andere woorden: je gaat minder vaak onderuit en als je onderuit gaat, is de kans dat je een heup breekt minder groot. Daarbij zorgt vitamine D voor een gezonde celdifferentiatie en dus preventief voor (bepaalde vormen van) kanker.

Let wel: al deze voordelen gaan over een gezond gehalte aan vitamine D. Het is niet zo dat als je een goede waarde hebt en extra D gaat slikken, je spieren/botten/weerstand dan sterker zullen worden. Het is andersom: heb je een tekort, dan worden ze zwakker. En als een D-tekort de oorzaak is, kun je dat dus prima tegengaan door je D weer op niveau te brengen. Hier lees je meer over het verschil tussen een aanvulling en een medicijn.

Er is nog een hele belangrijke functie van vitamine D. De reden dat ik dit blog schrijf. De reden dat ik bijna iedereen in mijn praktijk de laatste tijd naar de huisarts heb gestuurd om even D te laten bepalen. Het speelt namelijk ook een belangrijke rol in de energiehuishouding en de aanmaak van serotonine. De gevolgen van een (flink) vitamine D-tekort heb ik de afgelopen maanden zelf mogen ervaren: ik voelde me zwaar, moe, had nergens zin in, geen energie voor wat dan ook, en ik had er eigenlijk niet zo heel veel zin meer in ook. Welkom spookideeën over burnout, depressie en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Natuurlijk bestaan al deze aandoeningen, maar ik had ze niet. Terwijl ik feilloos in zo'n symptomenlijstje paste. En daar hebben we de waarde van onderzoek.

Laat je prikken

Ik ben geen voorstander van blind aanvullen. Gewoon vitamine D in je mik 'omdat de R in de maand zit' is onzin. Zelfs als je een beetje moe bent de laatste tijd - dat kan namelijk ook nog aan pakweg 100 andere factoren liggen. Je hebt geen idee of je een tekort hebt aan vitamine D en zo ja, hoe groot dat tekort is. Stel dat je een enorm tekort hebt en je begint gewoon blindelings de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te slikken. Dan wordt je tekort niet groter - maar je vult het ook niet aan. Dikke kans dat je de tabletjes na een paar weken laat liggen, 'want het helpt toch niet'. Ik heb zelfs al mensen horen beweren dat ze geen D-tekort hadden, want de pilletjes deden niets voor ze dus dat kon het niet zijn.

Het is nu herfst, we hebben de zomer net gehad. So much for stating the obvious, maar denk er even over na wat dat betekent: de zomer was je kans om vitamine D helemaal af te tanken. Je waarde zou nu dus zo'n beetje op zijn top moeten zitten: als je dan gedurende de winter een beetje minder aanmaakt of binnenkrijgt, is er nog niet direct iets aan de hand. Maar veel mensen zitten niet op hun top. Of hun top is meer een zielig heuveltje.

Allright. Als je je laat prikken op je vit D-gehalte, is het wel belangrijk om ook te weten waar je naar zoekt. Ik heb het al vaker geroepen: neem geen genoegen met "Het is in orde". Vraag naar je waarde. Get the facts! 

En als je die waarde dan hebt, wat moet je er dan mee? Laten we eens kijken naar de cijfers. Vitamine D wordt bepaald als 25 (OH) vitamine D ofwel 25-hydroxy-vitamine-D. Nog niet zo lang geleden was de ondergrens van 25 (OH) vitamine D 50 nmol/L. Die is inmiddels opgehoogd naar 75 nmol/L.

Maar:

  • Nog niet alle huisartsen zijn daar helemaal van op de hoogte (die van mij beweerde doodleuk dat mijn waarde 'prima' was bij een score van 51).
  • Dit is de ondergrens: een gezonde waarde is 100-110 nmol/L.
  • Dit is het begin van de winter. Beter heb je nu dus een voorraadje; zit je nu op of onder de ondergrens, dan weet je dat je hier de winter niet mee gaat redden.

Alle reden om je te laten prikken dus. In het meest ideale geval neem je je hele gezin mee. Dat kan gewoon via de huisarts. Ook particuliere labs bieden deze (eenvoudige, goedkope) test vaak aan, dus wil je huisarts niet meewerken, ga dan even langs bij je therapeut of gezondheidsspecialist. Nou vooruit: als het echt niet lukt, mag je mij ook bellen. Maar hoe je het ook doet: als je vermoedt dat je D-waarde niet helemaal tiptop is, zorg er dan voor dat je erachter komt hoe hoog die precies is. Zodat je gericht kunt gaan aanvullen.

In de volgende aflevering bespreken we het hoe & wat van extra vitamine D.

 * Update! De optimaalwaarde van 100-110 blijkt niet overal terug te vinden. Veel bronnen spreken van een optimum tussen de 80 en 100 nmol/L. Ik zoek het verder uit. Tot die tijd lijkt een waarde van 80-100 me voor veel mensen al een hele verbetering, dus als je in die richting mikt zit je voorlopig goed! *

De vraag van vandaag:

Kom jij voldoende buiten?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (77)

Jannie
5 Oct. 2018
Hallo Groene Vrouw, Paar jaar geleden b12 en vit.D laten testen. De vit.D was tekort, 25. Moest maar iets bij drogist halen.Er verder nooit weer aan gedacht. Totdat ik paar weken geleden een nieuwsbericht las over vit.D tekort( nieuwe aanwijzingen) ik las het en schrok toen ik de (nieuwe) symptomen zag staan. Over depressie en angsten en zeer vermoeid. Ik heb deze klachten sinds 2 jaar...snap maar niet waarom ik die stemmingwisselingen heb en zo vergeetachtig ben. Ik was zo gelukkig altijd en begrijp er niks van...ik mis mezelf. Maar ik ben ook al twee jaar bezig om uit te zoeken waar het door komt. Er MOET een oorzaak zijn....ik heb COPD, Slaapapneu, chronische pijn, artrose...morfine krijg ik sinds paar jaar voor de pijn. Maar de vergeetachtigheid voelt als alzheimer...en ik kan moe zijn door de pijn, apneu...maar de depressies begrijp ik niet..zijn steeds paar dagen...dan weer ff niet...dan weer paar dagen. Heb sinds kort een psycholoog omdat het echt niet meer gaat die dagen ,maar wil dit eigenlijk niet..het helpt niks... ik wil weten waar het door komt!!! Maar heb dus weer bloed laten prikken (om dat ook te kunnen uitsluiten qua klachten)...net gebeld en vit.D was wel goed zei ze, is 47. Volgende stap..minderen met de morfine? Durf het eigenlijk niet aan....pff zou alles weer es normaal worden...zooo moe door alles. Groetjes
Eef
22 Mar. 2018
Afgelopen week bloed laten prikken omdat ik al een tijdje met klachten loop, welke ik maar blijf afschuiven op stress. Gedeeltelijk is dit ook een feit, maar m’n vitamine d waarde blijkt 36, wat dus ook het nodige zou verklaren. Vooral m’n spieren lijken er momenteel een potje van te maken, als ik in bed lig en dus rust, lijkt het alsof ze trillen maar het beweegt niet..herkent iemand dit? Overdag heb ik weinig kracht in m’n spieren en ik voel me niet helemaal stabiel ofzo. Soort van tintelingen in m’n lippen, hoofdpijn en zoooooo moe. Het maakt me erg onzeker, ook omdat ik wel een kleine hypochonder in mezelf ken en met deze klachten kun je flink aan de haal gaan kan ik je vertellen. Ik moet nu 4x800iu per dag nemen de komende 6wk. Dit omdat ik nog borstvoeding geef en een ampul van 25.000 teveel in 1x zou zijn. Op wat voor termijn merken jullie verbetering na t starten met vitamine d? En herkennen jullie deze klachten?
De Groene Vrouw
22 Mar. 2018
Kijk ook even hier:
https://groenevrouw.nl/niet-slikken-maar-spuiten-magnesium/

Maar bij dit soort uitgebreide, diverse klachten raad ik je sterk aan om de hulp in te roepen van een professional, die gericht met je kan zoeken naar de oorzaak.
Eef
22 Mar. 2018
Sinds gister ook de magnesium’olie’ in huis en ook de date met professional staat gepland :) Ik weet dat het een combinatie is van verschillende factoren.
Maar vroeg me dus af of er wat herkenning is en wat de ervaringen zijn met de vitamine d supplementen.
Leonie
7 Feb. 2018
https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuw-licht-op-vitamine-d/volledig
Hierin staat beschreven dat hogere norm toch aan te raden is.
maartje
18 Nov. 2017
hey Groene vrouw
Ben je er nog uit gekomen wat betreft de waardes?
sheila
14 Nov. 2017
Goedemorgen,
Ik, moeder van 42, secretaresse dus zowat hele dagen binnen kreeg gisteren de uitslag van mijn vitamine D test....
"een beetje te laag mevrouw, ga maar vitamine D bij het kruidvat halen"
Ik vroeg aan de assistent wat mijn waarde dan wel niet was...
"24".........................................................
Ik zeg: "dan moet ik toch een stootkuur? Dat is toch veel te laag om op te krikken met pilletjes van het kruidvat??"

Nee hoor... de dokter zegt van niet....
Nonnie
14 Nov. 2017
Irritant hé?
Ik ben ook al lang op zoek wat nou de juiste dagelijkse hoeveelheid voor mij is. Mede vanwege het feit dat ik een halfbloed ben en in Noorwegen woon. Mijn waarde was in maart 74 maar voor mij is dat te laag. Ik heb nml ookvaak last van depressies.?
Gelukkig is er bij jullie veel keus om extra te kunnen slikken.
Veel succes meis
Sheila
14 Nov. 2017
Ja dat dus....
Mijn lijst... chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, spieren en botten, waaronder slijtage van mn nek en bovenrug, depressieve kenmerken waarvoor psychologische behandeling en ga maar door...
Begin dit jaar ben ik in elkaar gezakt, hyperventilerend, niet meer rustig te krijgen en kon alleen maar roepen dat ik OP WAS.............. ik voel dat zelfde gevoel weer opkomen gewoon...
Ik ook halfbloedje... kantoorbaan, binnenzitter...
Roep al jaren dat er IETS is......... en telkens weer die afwijzing en teleurstelling... ben er zooooo klaar mee!
Nonnie
10 Nov. 2017
Hoi.. Wat fijn om wat meer over waardes te lezen. En wat je waarde zou moeten zijn.
Ik woon in Noorwegen en bleek een tekort te hebben, een jaar nadat ik hier kwam wonen.
Van 52 is hij naar 74 gegaan. Zelf heb ik echter het gevoel dat hij nog niet goed is.
Ik slikte eerst per dag en neem nu per dag als aanvulling.
Ik ben half antiliaans en 52 jaar dus zou wel wat meer mogen hebben dan iemand met een blanke huid, begreep ik.
Maar nu heb ik al weken last van kleine onderhuidse bultjes in grotendeels beide armen, benen maar ook elders.
Deze plekken zijn zeer gevoelig en heb al weken fysiotherapie./ acupunctuur. Soms helpt het maar de laatste 6 weken niet.
Zou dit met vitamine D te maken kunnen hebben ?
Ik ben ik nu anderhalf jaar bezig met een Ketodieet. Ik ben daarmee 19 kilo afgevallen maar sinds 10 maanden kan ik me er niet goed meer aan houden.
Ik hoop dat u wat meer erover kunt vertellen.
Vriendelijke groet,
Nonnie
De Groene Vrouw
10 Nov. 2017
Hoi Nonnie,

Als je een donkere huid hebt mag je (zeker in Noorwegen waar de dagen korter zijn) inderdaad waarschijnlijk wat meer aanvulling nemen dan iemand met een lichte huid (geldt trouwens ook als je een lichte huid hebt maar nauwelijks buiten komt, of altijd bedekt, etc...)

Voor persoonlijk advies rondom de vitamine D en je gezondheid verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Stefanie
24 Feb. 2017
Ik heb nog maar een waarde van 28 aan vit d echter komt dit bij mij door mijn slechte voedingspatroon die ik in de jaren opgebouwd heb. Ik ben nu extreem oververmoeid en heb veel hoofdpijn en angstaanvallen. Ik raad iedereen dan ook aan echt goed op te letten met evt dieten met name in de winter! Ik moet nu 3 mnd lang vit d en calcium tabletten slikken en naar een diëtist en dan weer op controle. Zijn er hier meerdere mensen die er mee te maken hebben of hebben gehad en hoe snel was jullie herstel? Groeten Stefanie
Linda
18 Feb. 2017
Hallo,
Zojuist je artikel gelezen over vitamine d. Ik zit momenteel in thailand en het gaat niet zo lekker (depressie,vermoeidheid in extreme mate) zojuis mijn vitamine d laten testen en deze blijkt 20 te zijn. Ik wil nu zsm een injectie ergens halen. Dit is in thailand ontzettend moeilijk dus waarschijnlijk terugvliegen naar nederland. Weet jij een adres waar ik op korte termijn een hoge injectie kan krijgen? Im hoor het graag. Alvast bedankt,

Vriendelijke groet,

Linda leijten
De Groene Vrouw
18 Feb. 2017
Nee sorry, die informatie heb ik niet voor je...
Lisa
15 Dec. 2016
In het KCL geldt hier nog steeds een referentiewaarde van 50-250 nmol/l. (Die 250 weet ik nu niet zeker)
Rienke
15 Nov. 2016
De optimale waarden is deze voor kinderen gelijk?
Rebecca
16 Oct. 2016
Hallo groene vrouw

Al jaren loop ik met klachten rond die de artsen niet kunnen verklaren. En al jaren lang worden die klachten erger

Denk aan hevige spier trekkingen ( ongecontroleerde bewegingen armen en benen, soms het hele lichaam,)
Extreem moe
Hartslag die daalt ipv stijgt tijdens sporten
Hartkloppingen
Fybromialgie
En zo kan ik wel even door gaan.

Nu heb ik al jaren lang een vit d te kort
Maar artsen hebben hier nooit wat mee gedaan.
Tot dat een vriendin zei hoe slecht dit voor je kan zijn, en mijn klachten daar wel eens weg kunnen komen
Mijn vit d bleek waarde te hebben van 22
Hij is zelfs nog veel lager geweest

Mijn vraag kan het zijn dat de klachten hier vandaan komen?
En zijn er ook mensen gespecialiseerd in vit d te kort

Morgen krijg ik eindelijk van de huisarts d cura
Mijn hoop is dat ik hier van opknap
Want functioneren gaat steeds slechter

Groetjes Rebecca
Sanne
6 Aug. 2016
Ik heb mijn vitamine D voor en na een zonnige vakantie in Frankrijk laten testen en de waardes bleven hetzelfde (laag) Weet jij waarom ik geen vitamine D aan kan maken? Ik heb trouwens een heel gemiddelde huidskleur.
De Groene Vrouw
7 Aug. 2016
Eh nee, mijn kristallen bol is net bij de reparateur... ;-)
Linda
7 Jul. 2016
Hoihoi. Bij mij 50. Laag dus. Vooral vaak last van spierpijn. Nu ben ik net begonnen met 25 ug solgar vit d.
Enig idee wanneer je iets merkt en of ik dit giedereen doe?
Mieke
3 Jun. 2016
Vorige week is mijn vit D nagekeken en het is 155. De ass van de huisarts vond het veel te hoog . Nou vraag ik dus: wanneer is het te hoog?
De Groene Vrouw
5 Jun. 2016
Ik vind 155 ook hoog, volgens mij is 120 de bovengrens (even uit mijn hoofd, dus pin me er niet op vast). Er zijn therapeuten die daar meer in gespecialiseerd zijn dan ik, die hebben er vast nuttige dingen over te zeggen :-)
liedewij
2 Jun. 2016
Hallo groene vrouw,

Hoe lang duurt het voordat je tekort is bijgevuld? Ik hou van hardlopen en had lange tijd klachten die niet terug te brengen waren, maar ook niet weggaan. Spieren bleven gespannen. Nu blijkt dat mijn waarde zit op 67. Heb nu supplementen gekregen van de huisarts. Wanneer merk ik weer verbetering? Ik zou zo graag weer van mijn sport willen genieten.
De Groene Vrouw
2 Jun. 2016
Hm... bij een waarde van 67 zou je iets last kunnen hebben, maar zo veel nu ook weer niet. Misschien heb je nog andere tekorten, zoals magnesium... even goed zoeken naar de oorzaak!
Lila
7 May. 2016
Ik krijg al twintig jaar in het voorjaar een vitamine B12 spuit. Gewoon omdat ik in het voorjaar depressief ben.
Nu heb ik sinds een half jaar een nieuwe huisarts. Deze wou eerst een bloedonderzoek.
Daaruit bleek dat ik nog voldoende vitamine B12 had maar dat het op een half jaar wel voor de helft geslonken was.
MAar ook mijn vitamine D gehalte was maar 20. Dus nu krijg ik voor de komende maand spuitjes die ik in de voeding moet vermengen. En daarna moet ik tabletjes nemen.
Ik heb enkele vragen hoe lang duurt het dat deze spuitjes werken. Duurt dat een maand of maanden???
Kan ik inderdaad van vitamine D tekort lichte depressie hebben ?
En hoe hoog moet het vitamine D gehalte zijn ?
De Groene Vrouw
9 May. 2016
Hoi Lila,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Marjan
26 Jul. 2016
Even een korte reactie Lila; ken je het forum van de B12 stichting? Wellicht interessant. Daar valt o.a. te leren dat een bloedtest van je B12 gehalte na een injectie niet zinvol is. Een vriendin van mij is er mede dankzij dat forum achtergekomen dat ze een opnamestoornis heeft voor deze vitamine. Van haar hoor ik vaak verhalen over hoe weinig huisartsen weten over dit onderwerp en hoe vaak huisartsen uit onwetendheid nog dit soort dingen doen. Voor mensen met een B12 tekort is het volgens mij heel zinvol om zelf op onderzoek uit te gaan en er niet klakkeloos vanuit te gaan dat je huisarts het wel zal weten (hoewel dat natuurlijk voor alle gezondheidskwesties geldt, maar je snapt wat ik bedoel)!
Luna
25 Apr. 2016
Hallo, ik kreeg vandaag op mijn verzoek mijn bloeduitslagen van de assistente. Alles was goed zei, dus ik vroeg naar de vitamine d. Oh ja, zeize, die is 10, wat aan de lage kant, daar kun je een pilletje voor nemen. Ik wil dit eerst met de huisarts bespreken omdat ik chronisch ziek en de nodige medicijnen gebruik en ook b12 spuit, nou de dokter is op vakantie en ik kan over 2 en halve week terecht.... en tot die tijd zoek het maar uit! Dit is toch niet normaal??? Ik heb alle verschijnselen van d tekort, van vermoeidheid tot dagelijkse krampen...
Judith
22 Apr. 2016
Goedendag.
Ik ben op zoek naar de bronnen waarin de normaalwaarde 80 tot 100 word voorgesteld. Kun je me daaraan helpen?
Claudia
15 Mar. 2016
Hallo, even een vraagje!
Heb vorige week bloed laten prikken op vitamine d uitslag is 42 nu zei de doktersassistente " dat dit iets aan de lage kant is, gewoon even naar de drogist potje vitamine d halen"
Is dit idd voldoende?
De Groene Vrouw
15 Mar. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen@groenevrouw.nl / vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
Pieta wagenaar
10 Mar. 2016
Hallo Mijn naam is Pieta wagenaar.
Ik heb voor een tijdje terug mijn bloed laten prikken op vitamine D.
Deze was 32.
Nu heb ik tabletten van de huisarts gekregen en dat middel heet Division.
Nu hoor ik dat hier ook weer verkeerde stoffen inzitten die voor de rest van je lichaam niet zo goed zijn.
Ik zit er over te denken om maar weer gewoon levertraan te gaan gebruiken.
Maar daar zit dan weer meer vitamine A in wat dan ook weer niet goed schijnt te zijn.

Dus wat is nu verstandig?
De Groene Vrouw
10 Mar. 2016
Voor vitamine A hoef je in het algemeen niet zo bang te zijn. Maar als je liever alleen een vitamine D hebt, hebben we verschillende opties zonder rare toevoegingen voor je: http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/vitaminen-mineralen/vitamine-d3-bonusan.html#.VuFR_JPhCRs
http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/vitaminen-mineralen/vit-d3-capsules-4000ie-120-caps-lamberts.html#.VuFSCpPhCRs
Wendy
4 Mar. 2016
hallo,

Ik ben wendy, ben 27 jaar en weeg 45 kg en ben 155cm. Ben een moeder van twee kinderen, een zoon van 8 jaar en een dochter van 1. Sinds vorig jaar juni kreeg ik last van tintelingen in mijn lichaam, het gevoel dat ik flauw ging vallen, druk op mijn borst, pijn bij mijn hart, direct naar de nightcare gegaan. Hier zeiden ze dat ik last had van hyperventilatie. Dezelfde week weer hetzelfde. Toch maar naar de huisarts gegaan, hartfilmpje laten maken en bloed laten prikken dit bleek allemaal goed te zijn. Ik had er op een gegeven moment gewoon elke dag last van. Ik werd er zo gek van en bleef bij de dokter komen, eerst zou het misschien tietze zijn of hyperventilatie. Ik voelde mij niet serieus genomen. Uiteindelijk longfoto gehad ook niks te zien. Nu in januari toch maar weer bloed laten prikken op vit D na 7 maanden elke dag met dat rot gevoel rond gelopen te hebben. Hiet kwam uit dat mijn waarde 24 bleek te zijn. Ik moest gedurende 4 weken elke week 50.000lE tot mij nemen. na deze weken moest ik overgaan op tabletten divisun 800lE. Na twee drie weken de ampullen te hebben gebruikt was het rot gevoel verdwenen, ik voelde me weer helemaal super. Nu 10 dagen te tabletten in te hebben genomen lijken de klachten weet terug te komen en krijg ik ook last van pijn thv de nieren en mijn heupen. Ik heb de dokter opgebeld om mijn vitamine d waarde opnieuw te laten prikken. Ik las ergens dat hetgene dat je binnen moet krijgen de volgende formule betreft 40x (80-gemeten D waarde) x lichaamsgewicht. Nu vraag ik me af of ik nu niet teveel binnen krijg want het zou in mijn geval dan 40x(80-24)x45kg=100.800 zijn. Maar heb nu al 208.000 binnengekregen. De arts wist mijn gewicht ook helemaal niet.. kan dit kwaad of?

Groetjes Wendy
De Groene Vrouw
4 Mar. 2016
Hoi Wendy,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een consult of een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Isabelle
10 Nov. 2015
Hallo groene vrouw!

Naar aanleiding van dit artikel mijn bloed laten prikken. Vit D zit op 72 nmol/l dus die kan wel wat omhoog. Weet je toevallig ook waar ik de andere bloedwaardes kan vergelijken? Er van uitgaande dat de grenzen die op papier staan niet helemaal zullen kloppen?

Bedankt!!
De Groene Vrouw
10 Nov. 2015
Ik geloof niet dat ik helemaal begrijp wat je bedoelt... waarom zouden je bloedwaardes niet kloppen?
Isabelle
10 Nov. 2015
Ik hoor vaak dat huisartsen na een bloedonderzoek zeggen dat alles goed is, terwijl bij sommige lage (of juist hoge waardes) toch juist klachten kunnen ontstaan.
Op mijn uitdraai staat bij vitamine D dat het tussen 50 en 160 moet liggen. Dus 72 nmol/l zou prima zijn. Dus nu twijfel ik of de andere grenzen wel kloppen. Zijn er misschien bepaalde waardes bij die volgens de huisarts prima zijn, misschien toch wel voor klachten zorgen? Kan ik dat zelf ergens opzoeken?
Overigens zag ik zelf dat mijn MCV en MCH bepaling te laag zijn (volgens de grenzen op het uitslagformulier), dus dat zou betekenen dat mijn ijzer te laag is. Dit zou ook mijn vermoeidheid kunnen verklaren. Raar dat de huisarts dat zelf niet gezegd heeft...
De Groene Vrouw
10 Nov. 2015
Maar die waarden staan toch in het artikel? Of in deel twee of drie, dat weet ik even niet meer uit mijn hoofd...
Pascal
12 Feb. 2016
De vitamine D waardes mogen best wat hoger liggen nog. De Amerikaanse vitamine D Raad zegt zelfs dat bij mensen die gezond zijn het geen enkele kwaad kan om dagelijks 5000ie tot 10.000ie in te nemen. De waardes die huisartsen aanbevelen lijken er eerder op gericht om een absoluut tekort te voorkomen. Maar nu is er natuurlijk een groot verschil, zeg maar gerust grote kloof tussen een absoluut minimum en een optimale gezondheid. Mogelijk dat de farmaceutische industrie zichzelf in de vingers zouden snijden wanneer zij een hogere dosis vitamine D gaan stimuleren want een optimale dosering voorkomt een heleboel ziekten en dat is natuurlijk brood van de plank..
Neem ook eens een kijkje: http://expand-your-awareness.com/nl/blogs/2016/vitamine-d-tekort-komt-vaak-voor/
J
16 Sep. 2015
Top! Na jouw verhaaltje op de ouders natuurlijk beurs, toch maar besloten om vitamine D te laten prikken. M'n eigen risico was er toch al aan voor dit jaar, en met BV en vermoeidheidsklachten, spierzwakte, sombere dagen, vond ik het de moeite waard om me te laten prikken. En.... 52. Ah, zie je wel, daarom voel ik me zo. De huisarts blijft er echter bij dat 50 het minimum is en wil me geen advies geven om het op te hogen. Die 52 kan immers de reden niet zijn van de vermoeidheid (what?!). Hij. Weigert. :o

Dus.... jij hebt er eigen ervaring mee he.... Advies? Stootkuurtje D slikken? Wat heb jij toen gedaan? Ik heb geen idee hoe vaak en hoe lang ik welke hoeveelheden moet slikken, en van internet word ik niet veel wijzer. Ben jouw lengte en een paar kilo meer ongeveer, dus als ik doe wat jij deed komt het vast goed? ;)
De Groene Vrouw
17 Sep. 2015
Je kunt in principe gewoon zelf gaan bijslikken, geen probleem. Hoe veel en hoe vaak, daar help ik je indien gewenst graag mee verder in een Half Uurtje Kennis :-D
sharona
19 Jul. 2015
zo grappig dit hoe je het uitlegt hoe je het verwoordt lig echt plat hier!!
ik heb ook tekort aan vitamine d kwam er vorig jaar achter de mijne was 25 laag en kreeg zo,n fles je die ik in me mond moet innemen en dat 3 maanden en toen weer bloed geprikt en toen hoorde ik niet meer hoe hoog het was en kreeg ik tablette met doosje zon ook heb ik ijzer te kort en heel raar geen b12 tekort terwijl ik geen vlees eet . wat kan ik beste doen?
J
3 Jun. 2015
Hallo,
Ok ik Gooi m erin... What about korstmosolie? Ben je deze vergeten bij de d3 bronnen uit 'voeding'?

Deze zijn er in sprays en worden snel opgenomen.
Zelf gebruik ik er een uit engeland/amerika met 1000ie per spray en minimaal 2 sprays per dag. ( nog op te bouwen naar vier keer voor de 100 te halen ivm tekort van 50 en borstvoeding aan manneke van Bijna 2. ( my kind organics d3 spray) in nl vitashine d3 spray.

Ik merk dat mn manneke nu heeeeel vaak komt qua borst vanwege mijn tekort . Wel licht helpt dit Anderen want ik Had het Bijna op gegeven ivm zoooo moe en depri.. Tja dat krijg je van dit tekort en ha.. Jaa prima bij 50 hoor.. Ehh ik geef BV:)
De Groene Vrouw
3 Jun. 2015
Vergeten? Ik heb er nooit van gehoord...
J
3 Jun. 2015
Ah oke.. Het is voor al bekend bij vegans maar dus ook een echte bron voor je d3.
maria
29 Jan. 2015
Hoi Groene vrouw,

Ik heb net de uitslag binnen van mijn vitamine D, (op het formulier via de huisarts van de aanvraag bloedprikken stonden 2 dingen aangekruisd, maar kreeg maar 1 waarde terug? Vreemd) Mijn waarde van 25 (OH) is 78, en ik ben zwanger (3e trimester) Ik neem sinds 2 weken af en toe de spray in van Better You D-lux pregnancy (http://unlimitedhealth.nl/supplementen/vitaminen/d-lux-pregnancy.html) wat kan ik nog doen om mijn te kort aan te vullen, en HOE ERG is dit te kort? Ik wil dat mijn baby straks niks te kort komt!
Ik slik al cod liver oil,eet vis,neem een prenatal multi op real food base van garden of life en k2
HELP

Liefs,

Maria
De Groene Vrouw
29 Jan. 2015
Hoi Maria,

Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
MEPIE
31 Dec. 2014
hallo,
heb een vraagje ,bloed onderzocht op 25 OH vitamine is dat hetzelfde D,en heb een waarde van 30 ng/ml,is dat hetzelfde als mmol/l en er staat een streefwaarde van 20-100 ng/ml
hartelijk dank
De Groene Vrouw
31 Dec. 2014
De waardes en de verschillen tussen ng/ml en mmol/l vind je in de andere blogs over dit onderwerp:
http://groenevrouw.nl/vitamine-deel-2-hoe-krik-je-dat-op/
http://groenevrouw.nl/vitamine-deel-3-zonnebank-wrapup/
Jolanda
11 Dec. 2014
Het was bij ons helaas geen kwestie van "gewoon naar de huisarts gaan" want ze werkten enorm tegen. Inmiddels heb ik de waardes gekregen en we zitten ruim onder de 80-100 grens. Dus dat gaan we opkrikken!
De assistente zei trouwens wel dat 50 de ondergrens is... Misschien dat ik ze even een mail stuur om ze erop te wijzen dat dat oude informatie is. Durf ik dat?
Brigitte
17 Nov. 2014
mijn D was 17..(achteraf al jaren klachten) . Geprikt toen ik echt niet meer de trap op kon, continu pijn had in billen en benen...
Nu zit ik al maand of 2 rond de 100 maar ik loop nog bar slecht en niet ver ( 100 mtr) heb gewoon geen kracht.
Maar tot nu toe is er geen enkele arts die gelooft dat een tekort aan vitamine D ernstig is.
Veel denken nog dat 30 de ondergrens is..
Ik kreeg in eerste instantie geen stootkuur want met tabletjes van 800 pd ging het volgens huisarts ook wel omhoog, later na aandringen wel een stootkuur gekregen...toen ik hem vroeg waarom hij dat niet gelijk voorschreef omdat ik anders onnodig langer moest tobben...was het antwoord dat is het protocol! Ook als ik met goede wetenschappelijke artikelen kwam bleef hij bij zijn (achterhaalde) protocol en dat nadat hij volgens de assistente net een bijscholing over vitamines had gehad!
Inmiddels loop ik ook bij een neuroloog omdat zoals gezegd mijn klachten nog niet weg zijn ( niemand kan je ook vertellen hoelang het herstel duurt als je tekort eenmaal is aangezuiverd) ookzij gelooft niet dat vitamnine D te kort zoveel kwaad kan ( een jong pas opgeleid arts!)
Zei had het ook over een normaalwaarde van 50!

Onbegrijpelijk dat artsen zo star zijn!
Aukje
7 Nov. 2014
Hoi Nienke,
Jij gaf aan: "Het is belangrijk om erop te letten dat er 25(OH) vitamine D geprikt wordt.". Bij mijn uitslag staat vitamine D (1,25 OH), uitslag is 50 nmol/l. Wat is het verschil tussen prikken op 25 OH en 1,25 OH?
De Groene Vrouw
8 Nov. 2014
Ze zijn beiden nuttig: 1,25 is de werkzame vorm, 25 de voorraad. Die eerste is natuurlijk relevant, maar die kan erg schommelen; meestal wordt dus de 25 gemeten omdat je daar aan kunt zien hoeveel voorraad je hebt (waaruit je zelf in staat moet zijn om de 1,25 te maken).
Aukje
8 Nov. 2014
Bedankt Nienke, na heel wat gegoogle gisteravond kwam ik daar ook achter. De 1,25 OH waarde schijnt gedurende de dag nog te kunnen fluctueren. Wat betreft referentiewaarden is dit het enige wat ik kon vinden:
Referentiewaarden vit. D 1,25 (2013)
Erasmus MC: 38 - 183 pmol/l
UMCG: 40 - 200 pmol/l
Die van mij zat op 50 nmol/l. Omdat ik dacht het om de 25 OH ging dacht ik dat ik een lage waarde had. Als ik bovenstaande waarden bekijk, dan is 50 nmol/l niet te laag, maar wellicht ook niet heel ruim.
Linda Rikkers
31 Oct. 2014
Dank! Ook voor het noemen van de waardes. Ik slik dus niet voor jan met de korte achternaam bij, ik ben geprikt (al is het even terug) en dat was 80 in september. Ik ben gaan bijslikken als ik veel binnenzat en/of wintertijd, mede vanwege zwangerschap en borstvoeding. Ik las nl de nieuwe standaarden voor bijslikken bij borstvoeding wil het duidelijk meetbaar zijn in mm: 6400IU. Ik slik iets minder omdat ik klein/dun ben, lichte huid heb en veel bioboter eet. Beetje op de gok, toegegeven.
Marieke
30 Oct. 2014
Goede heldere uitleg! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Vanochtend las ik ergens dat vitamine D en ook B er voor kunnen zorgen dat je bloedvolume afneemt doordat je een teveel gaat uitplassen waar water voor nodig is. Ik vraag me af of dat lariekoek is. Heb jij daar ooit van gehoord? En hoe zit het eventueel dan met de andere vitamines? Ik dacht dat de vetoplosbare vitamines kunnen stapelen en de wateroplosbare uitgeplast werden. Hoe zit dat dan met vit. C bijvoorbeeld?
Bedankt, groetjes, Marieke.
De Groene Vrouw
30 Oct. 2014
Vetoplosbare vitamines kunnen stapelen, te grote hoeveelheden wateroplosbare plas je inderdaad uit. Maar of dat ervoor kan zorgen dat het bloedvolume afneemt... ik heb er nooit van gehoord, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet waar kan zijn ;-)
Margot
30 Oct. 2014
Bij baby's die borstvoeding krijgen van een moeder met vitamine D tekort, is het vitamine D level ook (te) laag... Maar er gelden inderdaad dezelfde waardes. Super interessant om te lezen Groene Vrouw, zeker nu ik als verloskundige bezig ben met vitamine D tekort bij zwangeren, bij iedereen wordt het bepaald en bijna iedereen heeft (ernstig) tekort... Overigens gaan wij ook nog uit van andere waardes en geen 100-110... Bedankt, ik zal het ook verder gaan uitzoeken! Kijk uit naar je blog van vrijdag, kan ik mijn advies aanvullen :-)
Janet
12 Mar. 2015
Vit D testen tijdens zwangerschap?? Bij beide koters niet gebeurd! 2010 en 2012, in Amsterdam nb.
Jammer dat ik dit 2 jaar geleden niet wist, toen ik aan het instorten was tijdens mijn borstvoedingsperiode... Ik wilde zo graag doorzetten, ondanks signalen van mijn lichaam dat het teveel werd icm dreumes die rondliep en werk in het onderwijs (en dus ook thuis). Of gewoon door tekort aan mineralen en vit.?? Want vit D-waarde bleek slechts 32! (wat de andere vit. waardes waren weet ik niet eens) En ik gaf al maaaanden borstvoeding! En d-druppels gaf ik nauwelijks aan mijn kroost... Lekker dan :-s
Ayla
29 Oct. 2014
Mijn huisarts beweert ook dat alles vanaf 50 goed is, dat mijn waarde van 61 dus 'Prima!' is en dat ze met alles boven de 50 niets doen. Toen ik aangaf dat het mimimum inmiddels 75 is kreeg ik te horen dat in hun laboratorium alles tussen 50 en 150 goed is en dat zij daar niets van af wisten. Is er misschien een officieel artikel of aankondiging die ik naar de praktijk kan sturen om hen op de hoogte te brengen van de nieuwe richtlijnen?
De Groene Vrouw
29 Oct. 2014
Hmmm, daar vraag je me wat. Ik weet dat het zo is, maar in welk officieel document dat staat... ik vond online dit: http://transmuralezorg.nl/images/Richtlijn_Vitamine_D_deficientie_web.pdf
Floor
13 Apr. 2016
Hoi Nienke,
weet je misschien inmiddels een link naar een officieel document over de verhoogde norm? Ik ga liever in discussie met artsen op basis van bijvoorbeeld een advies van de gezondheidsraad of zo.... Of moeten eigenlijk de laboratoria op de hoogte worden gebracht?
Dank alvast!
De Groene Vrouw
14 Apr. 2016
Nou, ik ben even een boek aan het schrijven dus ik vrees dat ik er zelf geen ruimte voor heb om het op te zoeken de komende tijd ;-)
Jouw google werkt waarschijnlijk net zo goed als de mijne, dus mocht je (of iemand anders) het vinden, dan hoor ik het graag! :-)
(ik ga persoonlijk overigens nooit de discussie aan, dat is meestal zonde van mijn tijd. Een goed gesprek prima, discussie, mwah).
Ellen
29 Oct. 2014
De waarde die bij de huisarts geprikt wordt, schijnt de niet-actieve vorm van vitamine D te zijn. Eigenlijk weet je dan nog niet voldoende, als je alleen die waarde hebt.
De Groene Vrouw
29 Oct. 2014
Het is belangrijk om erop te letten dat er 25(OH) vitamine D geprikt wordt. Of je ook calcitriol kunt laten prikken, weet ik eigenlijk niet... ben het nog nooit tegengekomen!
jitske
29 Oct. 2014
Hoe ga jij om met de inname in multivitamines? Wordt heel veel toegepast, om andere redenen dan Vit. D.
De Groene Vrouw
29 Oct. 2014
Dat is zo'n brede vraag... daar kan ik eigenlijk niet gericht antwoord op geven! ;-)
Yvonne
29 Oct. 2014
Je zegt niet alleen verstandige dingen, je verwoordt ze ook op zo' n geestige manier dat ik altijd grinnikend achter de computer zit bij 't lezen, bovendien ook nog eens in mooi en foutloos Nederlands, ook niet zo vanzelfsprekend meer helaas... (ik klink nu als een ouwe schooljuf, je krijgt straks een plakplaatje
De Groene Vrouw
29 Oct. 2014
Yay! Ik wil die met glitters 8-)
Yvonne
30 Oct. 2014
nee, die zijn voor het poesie-album ;-)
Ulrike
30 Oct. 2014
Hier ben ik het zo mee eens!
Aysa
22 Feb. 2016
En ik ook haha :-)
Je schrijft super en op een heel toegankelijke manier.
Blie
29 Oct. 2014
Wij komen vaak buiten, maar kijk even naar de lucht... Hier zit die vandaag potdicht onder een dikke wit-grijze deken. En eerlijk, hoeveel keer zie je een klare hemel?
Er zal wel wat vitamine D door dat wolkendek sijpelen, maar zoals je al schreef: we nemen het al zo weinig op.

Mijn vitamine D3 stond in de - ! Zwaar tekort... Maarja, ik eet geen vette vis (vegetariër) en boter lust ik niet. Nu aan de D- druppels dus, overigens beter dan pillen volgens mijn homeopaat. (VitD opgelost in olijfolie - de vetten he)

Heb een lange weg te gaan om dit tekort op te krikken. En ik vergeet die druppels dan ook nog dikwijls.
sifra
29 Oct. 2014
Ik heb deze zomer op aanraden van mijn schoonmoeder mijn vitamine D laten bepalen. Ik heb erg veel last van vermoeidheid, zere gewrichten, enz enz enz.
Uit het bloedonderzoek kwam een waarde van 62. Volgens de assistente die de uitslagen gaf een prima uitslag, dus heb ik mij er maar bij neer gelegd. Maar dit is dus helemaal niet zo? Ik lees hier een onderwaarde van 70, terwijl mijn huisartsen praktijk 50 aanhoudt.
Mijn klachten zijn er ook nog steeds (worden alleen maar erger) dus waarschijnlijk toch maar even terug naar de huisart

Fijn artikel om te lezen en ook erg interessant over vitamine D in voeding!
Pleun
29 Oct. 2014
Interessant artikel!

Ik vraag mij af hoe dit bij baby's zit. Is de ondergrens voor een gezonde waarde dan ook 100-110 nmol/L? Of ligt dit veel lager? Mijn babytje (6 maanden) heeft veel last van eczeem en ik kwam een aantal wetenschappelijke onderzoeken tegen waaruit is gebleken dat het toevoegen van extra vitamine D de kans op eczeem verkleint.
De Groene Vrouw
29 Oct. 2014
Bij baby's geldt bij mijn weten dezelfde bloedwaarde, al denk ik niet dat je kunt verwachten dat die gelijk na de geboorte op peil zal zijn.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy