Blog

Waarom probiotica vaak niet werken

12 jun. 2013

Jaja, dat is nogal een uitspraak uit de mond van een darmfloratherapeut. Wat zeg je nu? Werken probiotica niet? Heb ik daarvoor mijn goeie geld bij je uitgegeven? Neen, luistert! Ik zeg niet dat probiotica niet werken - ik zeg dat ze vaak niet werken. En ik zal je uitleggen waarom.

De probiotica-rage is in volle gang. Ik denk dat het begon bij de yoghurtjes. Die in zo'n minifrutselverpakkinkje waar je er dan één per dag van achterover moet slaan. Ze hebben een uitgekiende smaak: zo één waarvan je appropiately kunt denken 'ieuw, bacteeeries!', maar dat het dan toch wel zo'n soort van lekker is (a spoonful of sugar...). Slim bedacht, dikke hit.

En dat 70% van je weerstand begint in je darmen, dat weten we ook van de reclame. Van weer een ander yoghurtje. Met vezels en dat je dan goed naar de wc enzo. Dus misschien moeten we de marketing van de voedselindustrie dankbaar zijn, dat ze de weg hebben vrijgemaakt voor de echte probiotica. Dat ze het idee van bacteriën eten een beetje minder jakkie hebben gemaakt.

Onvolledig

Toch ben ik niet onverdeeld blij met ze. Ze geven namelijk, zoals zo vaak in de reclame, een nogal onvolledig beeld over een nogal onvolledig product. In onze darmen leven 700-1000 verschillende stammen. Een groot deel daarvan behoort tot een stuk of 10 families. De meeste bacterieyoghurtjes bevatten 1 stam. Eén. Denk je nu echt dat het toevoegen van 1 stam iets gaat doen voor je gezondheid? Bovendien zit er vaak een hele klap suiker in dit soort producten. En laat er nu één ding zijn dat je darmflora ondermijnt... precies.

Maar al die yoghurtjes helpen toch? Ik kan er veel beter door naar het toilet. Hoe komt dat dan? Heel simpel: de meeste mensen hebben zo'n groot tekort aan goede bacteriën en aan vezels in hun voeding, dat het toevoegen van een heel klein beetje bacteriën al verbetering geeft in hun situatie. Maar dat wil niet zeggen dat ze dus 'goed werken'. Want het kan nog veel beter.

En dan vergeet ik nog bijna het stukje waarin er ronduit tegen je gelogen wordt. Dat van die 70% van je weerstand. Dat klopt: je immuunsysteem wordt geprikkeld door een gezonde darmflora, om afweerstoffen (immuunglobulinen type A) aan te maken. Er is maar één puntje dat ze er in de reclame niet bijvertellen. Dat prikkelen gebeurt namelijk uitsluitend door aerobe stammen. En in yoghurtjes zitten alleen anaerobe stammen. Om dat te begrijpen, moet je even een klein stukkie doorlezen ;-)

Milieu

Er is buiten je darmflora namelijk nog iets heel belangrijks in je darmen: het darmmilieu, dat wil zeggen de omgeving in je darmen. De zuurgraad, het darmslijmvlies, of je bacteriën een beetje hun best doen en ook: hoeveel zuurstof er in je darmen zit.

Je hoort namelijk een flink voorraadje aerobe bacteriën te hebben. Dit zijn stammen als E. coli (de aardige vorm, niet de ziekteverwekkende) en Enterococcus. Ze heten aeroob omdat ze van zuurstof houden. Ze vreten de zuurstof als het ware weg. Daarmee maken ze de darm mooi zuurstofarm voor de anaerobe bacteriën (die dus, you guessed it, niet van zuurstof houden). Die anaerobe bacteriën zijn stammen die je vast wel kent: Bifidobacteriën en Lactobacillussoorten. Waar ken ik die namen je die ook alweer van... oh ja: die kom je ook veelvuldig tegen in die yoghurtjes!

Waarom probiotica niet werken

En daarmee hebben we het rondje afgemaakt. In de yoghurtjes zitten alléén anaerobe stammen. Die zijn makkelijker te controleren en goedkoper. Hoewel ze niet slecht zijn voor je darmflora, is er één ding wat ze in elk geval niet doen: het immuunsysteem prikkelen. Maar wel een slimme marketingtruc, jongens. Punten voor het proberen.

Maar echte probiotica dan? Uit zo'n potje met capsules of poeder? DIE doen toch zeker wel wat ze beloven? Nou... ja en nee. Ook in die probiotica zitten over het algemeen anaerobe bacteriën. Het grote voordeel van goede preparaten is dat ze veel meer stammen bevatten dan zo'n yoghurtje, en doorgaans geen suiker. Het maakt echt verschil of je één saaie Lactobacillus casei hebt of een combinatie van 10 verschillende Lacto's en Bifido's. Tot zover wint de echte probiotica dus.

Maar het blijven anaerobe bacteriën. Ze houden niet van zuurstof. En waar hebben de meeste mensen een tekort aan? Aan aerobe bacteriën. Ik hoop dat dit voor jou net zo logisch is als voor mij:

Te weinig zuurstofvretende bacteriën =  teveel zuurstof in de darm = geen goede omgeving voor bacteriën die niet van zuurstof houden

De anaerobe bacteriën kunnen niet goed overleven in een darm met teveel zuurstof. Met andere woorden: je pleegt massaal bacteriemoord...

Vaak helpen die probiotica wel even. Namelijk zolang je ze gebruikt. Dat komt omdat de bacteriën die je slikt, in je darmen wél positieve effecten hebben. Ze doen gedeeltelijk hun werk en verbeteren het darmmilieu door het bijvoorbeeld zuurder te maken en door ten strijde te trekken tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Maar ze kunnen geen blijvende koloniën vormen, omdat het milieu niet geschikt voor ze is. Dus zodra het potje leeg is...

Hoe weet je nu of dat bij jou het geval is? Simpel. Als je klachten hebt, gebruik je een kuurtje probiotica. Goede, welteverstaan. Geen yoghurtje. Helpt het en ben je daarna van je klachten af, dan ben je klaar. Helpt het niet voldoende of komen je klachten weer terug... dan is het toch verstandig om even naar de darmfloratherapeut te gaan.

Met een ontlastingonderzoek kun je precies zien wat er aan de hand is met je darmmilieu, met je aerobe stammen en je anaerobe stammen en de hele rambam. En je ziet precies wat je eraan kunt doen om het blijvend te verbeteren. Want hoe graag ik je ook probiotica wil verkopen; het idee is natuurlijk dat je darmen het op een dag zelf weer kunnen. Niet dat je de rest van je leven probiotica moet blijven slikken...

Samenvatting:

  • Yoghurtfabrikanten hebben slimme marketeers
  • Yoghurtjes zijn niet effectief en bevatten vaak veel suiker
  • Echte probiotica zijn beter: veel meer stammen en geen suiker
  • Als je probioticum niet goed werkt, is het milieu in je darmen waarschijnlijk niet optimaal en kunnen de bacteriën geen gezonde koloniën vormen
  • Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten = geen optimale, blijvende werking
  • Darmflora-onderzoeken laten precies zien wat er aan de hand is en wat je kunt aanvullen

***UPDATE***

In de reacties wordt vaak de vraag gesteld: maar hoe kom ik dan aan die aerobe stammen, als die zo belangrijk zijn? Deze stammen zitten nauwelijks in vrij verkrijgbare probiotica. Er zijn wel enkele merken, maar die zal ik niet met je delen. Dat komt omdat wij (als therapeuten) deze stammen enkel inzetten als we ZEKER weten dat er geen ontstekingen aanwezig zijn in de darmen. Dat weet je eigenlijk alleen echt zeker als je een ontlastingonderzoek hebt gedaan.

Hoewel de fabrikant van deze producten het er niet mee eens is, is mijn stellige mening daarom dat je dergelijke producten niet op eigen houtje moet gaan gebruiken. Hou je bij 'gewone' probiotica (wij hebben een aantal merken met een goede kwaliteit in de shop staan) of eet gefermenteerde voeding, waarin je zoveel mogelijk verschillende gunstige stammen vindt. Maar ga pas aan de slag met professionele probiotica na een professionele diagnose + behandelplan!

De vraag van vandaag:

Heb jij wel eens zo'n yoghurtje gebruikt, of juist echte probiotica? Vertel het ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (630)

Brenda
31 aug. 2021
Hallo Jacqueline,
Met wat voor een regelmaat krijgt je hond die ontstekingen?
Onze hond had het in 2020 vanaf week 6 precies om de weken en in de zomer om de 7 weken. Uiteindelijk zijn we achter de oorzaak gekomen: de onkruidbestrijding met een borstelwagen (door de gemeente, met staalborstel die veegt) laat hele fijne staalsplintertjes achter en die kreeg onze hond binnen. Na een hele lange zoektocht zijn we hierachter gekomen.
Het fijne slijtsel van de borstels ligt in de goten, op de trottoirs. En we vonden het terug in het braaksel en ook in de diarree van onze hond. Hij krijgt het binnen door het likken aan de grasbermen naast de trottoirs maar ook doordat hij het meeneemt tussen zijn voetkussentjes en zelf zijn poten schoonlikte. We maken nu na iedere wandelingen zijn poten schoon en laten hem niet meer op dergelijke plekken snuffelen/likken. De oorzaak is bevestigd door de dierenarts. Met de gemeente ben ik in gesprek. Als je hier meer over wilt weten, mag je me uiteraard mailen.
Brenda
31 aug. 2021
Hallo Jacqueline,
Met wat voor een regelmaat krijgt je hond die ontstekingen?
Onze hond had het precies om de weken en in de zomer om de 7 weken. Uiteindelijk zijn we achter de oorzaak gekomen: de onkruidbestrijding met een borstelwagen (door de gemeente, met staalborstel die veegt) laat hele fijne staalsplintertjes achter en die kreeg onze hond binnen. Na een hele lange zoektocht zijn we hierachter gekomen.
Het fijne slijtsel van de borstels ligt in de goten, op de trottoirs. En we vonden het terug in het braaksel en ook in de diarree van onze hond. Hij krijgt het binnen door het likken aan de grasbermen naast de trottoirs maar ook doordat hij het meeneemt tussen zijn voetkussentjes en zelf zijn poten schoonlikte. We maken nu na iedere wandelingen zijn poten schoon en laten hem niet meer op dergelijke plekken snuffelen/likken. De oorzaak is bevestigd door de dierenarts. Met de gemeente ben ik in gesprek. Als je hier meer over wilt weten, mag je me uiteraard mailen.
Brenda
31 aug. 2021
Hallo Jacqueline,
Met wat voor een regelmaat krijgt je hond die ontstekingen?
Onze hond had het precies om de weken en in de zomer om de 7 weken. Uiteindelijk zijn we achter de oorzaak gekomen: de onkruidbestrijding met een borstelwagen (door de gemeente, met staalborstel die veegt) laat hele fijne staalsplintertjes achter en die kreeg onze hond binnen. Na een hele lange zoektocht zijn we hierachter gekomen.
Het fijne slijtsel van de borstels ligt in de goten, op de trottoirs. En we vonden het terug in het braaksel en ook in de diarree van onze hond. Hij krijgt het binnen door het likken aan de grasbermen naast de trottoirs maar ook doordat hij het meeneemt tussen zijn voetkussentjes en zelf zijn poten schoonlikte. We maken nu na iedere wandelingen zijn poten schoon en laten hem niet meer op dergelijke plekken snuffelen/likken. De oorzaak is bevestigd door de dierenarts. Met de gemeente ben ik in gesprek. Als je hier meer over wilt weten, mag je me uiteraard mailen.
Francien
30 jul. 2021
Ik heb al 25 jaar CU. 3 weken geleden kreeg ik zo’n diarree en dat was 5 weken nadat ik was gestopt met medicatie voor deze aandoening. Ik bleek Clostridium bacterie te hebben. Ik ben mijn zetpil weer gaan nemen. Meteen was de diarree over maar ik voel me zo ellendig. Arysen vonden antibiotica niet nodig omdat ik geen diarree meer had. Ik heb opgezette maag en last van duizeligheid en hoifdpijn.
Mart
22 mei. 2021
Na 20 jaar darmproblemen heb ik veel baat bij Biogarde. Betreffende mening over “yoghurtdrankjes” in bovenstaand artikel vind ik nogal ongenuanceerd.
Mart
22 mei. 2021
Na 20 jaar darmproblemen heb ik veel baat bij Biogarde. Betreffende mening over “yoghurtdrankjes” in bovenstaand artikel vind ik nogal ongenuanceerd.
Leonie
19 mei. 2021

Hallo, Ik heb last van Sibo, helpt waterkefir tegen Sibo?

De Groene Vrouw
20 mei. 2021

Nee. De behandeling van SIBO is vrij uitgebreid en omhelst onder andere goed onderzoek naar de onderliggende oorzaken, het afbreken van de beschermingslaag die bacterien om zich heen hebben gebouwd, het afbreken van de bacterien en het heropbouwen van de darmflora. Niet iets om zelf thuis te proberen en ook niet iets dat waterkefir in zijn eentje gaat oplossen ;-) 


Wim
12 mei. 2021

Hoi, Bedankt voor de goede info. Ik heb rd capsules die zuurresistent zijn. Is het dan nog nodig om poeder op te lossen in water? En werkt de vertraagde afgifte dan nog aangezien capsule weg is.. Ik heb probiotica met prebiotica en mineralen. (FOS). 16 stammen. Mvg,

De Groene Vrouw
17 mei. 2021

Nee, als ze maagsapresistent zijn is dat de manier om ze langs de maag te krijgen. Dan dus juist niet openmaken ;-)


Wim
12 mei. 2021
Hoi,
Dank u voor deze duidelijke info. Ik heb rd capsules (vertraagde afgifte) die zuurresistent zijn. Is het dan nog steeds nodig om op te lossen in water? Aangezien ze maagzuurresistend zijn. En als in capsules open doe heb ik dan nog vertraagde afgifte?

Mvg
Esther
7 mei. 2021

Bij mijn kinderen is er helaas een darminfectie geconstateerd en hebben zij antibiotica voorgeschreven gekregen. Welke probiotica kan ik hen het best geven (we kunnen al direct naast gebruik van ab beginnen toch?) en hoe lang? Groetjes, Esther

De Groene Vrouw
10 mei. 2021

Hoi,

Mail even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

vragen@groenevrouw.nl 


Jacqueline
6 aug. 2021

Hoi, mijn hond is 1,5 jaar en heeft steeds weer terugkerende maag/darmontstekingen waar ze antibiotica voor krijgt. Ook geef ik haar probiotica van puur. Heeft u nog tips en misschien een andere probiotica voor haar?

De Groene Vrouw
11 aug. 2021

Ik ben helaas niet gespecialiseerd in de behandeling van dieren!


joe
31 aug. 2021
wij zijn toch ook dieren ;)
Daphne
4 mei. 2021

Ik ben ook benieuwd naar jou mening over zelfgemaakte melkkefir. Zag al meer mensen daar vragen over stellen, maar zag geen reactie van jou. Ik heb geen klachten, maar probeer zo gezond mogelijk te leven. Hoewel ik het heel lastig vind om van mijn ‘suiker verslaving’ af te komen. Zowel echte suikers als suikers in slechte koolhydraten vind ik moeilijk te weerstaan.

De Groene Vrouw
5 mei. 2021

Maar wat is de vraag dan precies? ;-) 

Ik kan een boek schrijven over melkkefir, dus ik heb iets meer sturing nodig in wat je wilt weten...


Lonneke
4 mei. 2021

Ik had eerder al en keer gereageerd op die ontstekingen. Wat daar nu precies mee bedoeld werd. Ik heb het antwoord gelezen. Maar wat dan nu als uit je ontlastingsonderzoek blijkt dat je zowel te weinig aerobe als anearobe bacteriën hebt, maar ook je zonuline te hoog is (maar je calprotectine niet)? Dan kun je toch niks? Geen aerobe bacteriën nemen, want te hoog waarde voor zonuline, maar aan anearobe bacteriën heb je dan ook niks. Dus waarom dan het advies om de "gewone" probiotica wel te nemen?

De Groene Vrouw
4 mei. 2021

In zo'n geval is het zaak om uit te zoeken waarom de zonuline hoog is en stap voor stap de oorzaken weg te nemen om uiteindelijk de hele darm & microbioom te herstellen. Dat doen we met onze cliënten in de onderzoeken en consulten. Ik kan je daar geen advies over geven in de reacties onder een blogpost.


Lonneke
2 mei. 2021

Wat bedoel je precies met ontstekingen? Heb je het dan over inflammatoire darmziektes (te onderzoeken met calprotectine) of over andere ontstekingen?

De Groene Vrouw
3 mei. 2021

Over beiden. Om precies te zijn over de waardes calprotectine, alpha-1-antitrypsine, zonuline, PMN elastase, hemoglobine, transferrine, en lactoferrine. Die kunnen verhoogd zijn bij inflammatoire darmziektes, maar ook bij mensen die dat niet hebben. Vaak geven ze klachten, maar lang niet altijd - het is dus belangrijk ze te onderzoeken voordat je stappen gaat zetten voor het herstel.


Millie
23 apr. 2021

Ik gebruik zelf weleens echte probiotica. Nu heb ik een vraag: ik geef borstvoeding aan mijn tweeling, maar één van de meisjes krijgt onderhouds-antibiotica vanwege een nierafwijking waar ze nog aan geopereerd moet gaan worden. Kan ik dan nu probiotica nemen om hen te ondersteunen of doet dit de werking van de antibiotica te niet?

De Groene Vrouw
27 apr. 2021

Probiotica doen de werking van antibiotica niet teniet. In het onderzoek dat erover is, ondersteunt probiotica de werking van antibiotica tegen de ongunstige bacteriën juist. Bovendien duurt het lang voordat specifieke probioticastammen aankomen bij de baby via de borstvoeding; jouw borst zelf zit al vol goede bacteriën dus dat is al probiotica die ze automatisch binnenkrijgen ;-) Dat gezegd hebbende: of je in heel specifieke gevallen probiotica kunt gebruiken, kan ik helaas niet beoordelen in de reacties onder een blogpost.


Els
19 apr. 2021

Ik heb al meer dan een jaar klachten van mijn darmen en de arts denk aan een spastische darm omdat intolerantie is uitgesloten. Echter kunnen hun verder geen onderzoek doen naar de darmbacterien waar jullie over schrijven. Waar zou ik dan zo n ontlastingsonderzoek kunnen laten doen?

De Groene Vrouw
27 apr. 2021

Kijk eens bovenaan deze pagina, onder het kopje 'ontlastingonderzoek' ;-) 


E
15 apr. 2021

Interessant artikel, wat raadt je aan als er sprake is van het mestcelactivitatie syndroom? (onstekingen dus)

De Groene Vrouw
16 apr. 2021

Gedegen onderzoek, een consult en een gericht behandelplan?


Crys
21 mrt. 2021
Ik ben probiotica gaan slikken om mijn weerstand een boost te geven en zo hopelijk iets minder klachten van hooikoorts te hebben dit seizoen maar hellup ik krijg ineens uitslag/eczeem over mijn hele lijf.... dat kan ook de bedoeling niet zijn (volg een vegetarisch dieet en eet zo min mogelijk bewerkt voedsel) doorgaan of stoppen?
Kim
26 apr. 2021
Een anti-histamine dieet kan je goed op weg helpen. Histaminerijke voedingsmiddelen kunnen zorgen voor allergische reacties in het lichaam.
Esther
14 mrt. 2021

Nadat mijn milt is verwijderd, slik ik al 7 weken antibiotica. Ik kan binnenkort gelukkig stoppen ipv de voorgeschreven 2 jaar door blijven slikken. Welke probiotica kan ik gebruiken om het tekort aan te vullen die de antibiotica veroorzaakt heeft? Ik wil de allerbeste, zodat mijn darmflora optimaal zal herstellen. Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

De Groene Vrouw
15 mrt. 2021

Fijn dat je al bijna van de antibiotica af mag! Er is niet zoiets als 'de allerbeste' ;-) Er zijn goede kwaliteit probiotica, maar hoe je ze gebruikt en wat je nog meer doet aan voeding & leefstijl bepaalt of je darmflora kan herstellen. Mail even naar vragen@groenevrouw.nl, dan sturen we je ons Antibioticaprotocol :-)


Ann
7 feb. 2021

Hi, ik ben 22 en heb al 2-3 jaar last van darmklachten. Mijn huisarts zegt dat het normaal is en het past bij mijn leeftijd? Heb al van alles geprobeerd. Zakjes van de dokter, anders eten, bepaalde voeding uit mijn eetpatroon halen om te kijken of ik allergies ben, maar niks helpt. Een onderzoek raadt de huisarts ook af omdat dat slecht voor mijn darmen is (cameraatje). Ik blijf obstipatie houden. Mijn buik is al ruim 2 jaar opgezwollen. Nooit meer een normale stoelgang gehad of een normale buik. Ben sinds die tijd ook 6 kilo aangekomen.... geen idee of het met de darmklachten te maken heeft. Nou zit ik te denken om aan de probiotica te gaan. Ik ben sinds kort verhuisd naar het buitenland dus ik weet niet of ik dat zo makkelijk hier kan halen. Is het wel handig om eraan te beginnen? Ik wil weer gewoon kunnen leven.... normale kleding aan zonder elke dag zwanger te lijken....

De Groene Vrouw
8 feb. 2021

Wat goed dat je het vraagt! 

Je buikklachten zijn NIET normaal en ze horen er NIET bij, ook niet op jouw leeftijd (of op welke leeftijd dan ook).Ik denk dat een beetje probiotica niet voldoende gaat zijn om je te helpen (je mag het natuurlijk wel proberen; mail dan even naar vragen@groenevrouw.nl voor ons probioticaprotocol). We helpen je graag verder met de juiste onderzoeken (zonder camera) en met een gerichte behandeling zodat je je klachten bij de oorzaak kunt aanpakken. Kijk daarvoor onder 'Ontlastingonderzoeken'. Komt goed!


Ann
7 feb. 2021
Hi, ik ben 22 en heb al 2-3 jaar last van darmklachten. Mijn huisarts zegt dat het normaal is en het past bij mijn leeftijd? Heb al van alles geprobeerd. Zakjes van de dokter, anders eten, bepaalde voeding uit mijn eetpatroon halen om te kijken of ik allergies ben, maar niks helpt. Een onderzoek raadt de huisarts ook af omdat dat slecht voor mijn darmen is (cameraatje).

Ik blijf obstipatie houden. Mijn buik is al ruim 2 jaar opgezwollen. Nooit meer een normale stoelgang gehad of een normale buik. Ben sinds die tijd ook 6 kilo aangekomen.... geen idee of het met de darmklachten te maken heeft. Nou zit ik te denken om aan de probiotica te gaan. Ik ben sinds kort verhuisd naar het buitenland dus ik weet niet of ik dat zo makkelijk hier kan halen. Is het wel handig om eraan te beginnen?

Ik wil weer gewoon kunnen leven.... normale kleding aan zonder elke dag zwanger te lijken....
Ilse
27 jan. 2021
Dit is de 4de keer dat ik (verschillende) probiotica gebruik en telkens krijg ik een blaasontsteking. Dit kan toch geen toeval meer zijn....
Ilse
27 jan. 2021
Dit is de 4de keer dat ik (verschillende) probiotica gebruik en telkens krijg ik een blaasontsteking. Dit kan toch geen toeval meer zijn....
mireille
14 jan. 2021
hallo,heeft u nog een ontlastingsonderzoek bij de groene vrouw laten doen,en heeft dat nog wat opgeleverd bij uw dochter??
Natalie
12 nov. 2020
En hoe zit het met kefir en kamboucka aub?
Tjitske
11 okt. 2020
Ik drink nu eigen gemaakte kefir, en geen yoghurt drankjes meer. Heb een tijdje terug een darm onderzoek gehad in het LUMC . Alles was gelukkig goed.
Maar voor het onderzoek moest ik wel mijn darm schoonmaken met spullen van het ziekenhuis. Hoe krijg ik mijn darmen weer goed met bacteriën.
Rob
14 sep. 2020

Hallo groene vrouw, Erg interessant artikel. Zelf ben ik voornemens om probiotica te gaan gebruiken. Reden...Ik heb al erg lang last van angst en paniekaanvallen nu las ik artikel over onderzoek over lactobaccillus helveticus stam en de binofida longus. In dit artikel wordt gesteld dat het meer effect heeft als de ssri anti depressive citalopram. Alleen nu komt het ik kan eigenlijk geen probiotica vinden waar deze twee stammen in voorkomen? Wat is uw mening hierover en waar zou ik probiotica kunnen krijgen met deze twee stammen?

De Groene Vrouw
18 sep. 2020

Dat kan zeker! Het is alleen wel iets ingewikkelder dan 'even' een paar soorten probiotica gebruiken. Ik kan je er van alles over vertellen en dat doe ik ook graag :-) 

https://www.groenevrouw.nl/blog/lees-het-blog/hoe-ik-je-kan-helpen


Janske
8 sep. 2020

Helpt dit ook voor onbalans in de vagina. Heb veel branderigheid na blaasontsteking. Ik heb geen ab gebruikt.

De Groene Vrouw
11 sep. 2020

Kijk ook even hier:https://www.groenevrouw.nl/blog/565/7-oorzaken-voor-een-branderig-gevoel-bij-het-plassen


De Groene Vrouw
11 sep. 2020

Kijk ook even hier:https://www.groenevrouw.nl/blog/565/7-oorzaken-voor-een-branderig-gevoel-bij-het-plassen


Daniëlle
25 jun. 2020

Hallo, na een AB kuur voor mijn darmen ben ik precies er erger uitgekomen. Ik ga bijna letterlijk kapot van de krampen, er zit ik weet niet hoeveel slijm in mijn stoelgang, en mijn stoelgang is pijnlijk en vrijwel niets. Ik heb nu al twee dagen zo goed als niets gegeten, drink wel mijn kefir en ben hier een probiotica kuur gaan halen. Heb je enig idee wat ik best nog kan doen?

De Groene Vrouw
27 jun. 2020

Hoi,

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D


Bernadette
16 jun. 2020

Nadat ik erg ziek was door een antibioticum kuur veel darm/maagkramp. Om dit te herstellen probiotica aan orthica genomen. Na 2 capsules in 1 keer enorme maag/buikpijn. Wellicht de dosis te hoog. dus voor nu gestopt. Hoe lang duurt het voor ik deze reactie weer kwijt ben?

De Groene Vrouw
18 jun. 2020

Wat naar, al die pijn! Eerlijk gezegd denk ik niet dat de reactie die je hebt gekregen komt door de probiotica. Eerder door de antibiotica. Het kan altijd zijn dat er iets in de probiotica zit waar je niet tegen kunt (zoals melk), maar twee capsules is niet voldoende om echt iets te veranderen in positieve of negatieve zin. Waarschijnlijk was het dus eerder een ongelukkige samenloop van omstandigheden, en moet je uit jezelf weer herstellen. We kunnen je wel helpen met zacht werkende probiotica die de boel weer in balans brengen :-) 


Bakker
3 jun. 2020
Ik vind het leuk om te fermenteren, juist omdat het goed voor de darmen is. Ik maak zelf "bottensoep" van grasgevoerde koeien, en kipkarkassen. Daarbij maak ik melk- en waterkefir, en kombucha. Het zelf maken van Kimchi, ook leuk om te doen, en verder nog andere groentes fermenteren. Ik raad het iedereen aan om zo lekker met je voeding bezig te zijn. Er is zoveel over te vinden, en je werkt aan je gezondheid, het belangrijkste.
Daphne
14 mei. 2020
De Groene Vrouw
15 mei. 2020

Tijdens en na een antibioticakuur is het zeker verstandig om probiotica te gebruiken. Het is goed aangetoond dat de kans op negatieve bijwerkingen van de ab-kuur dan kleiner wordt. Het is bij langdurige problemen niet altijd genoeg om alleen probiotica te slikken om de klachten helemaal op te lossen. We helpen je dan graag verder om te onderzoeken wat de oorzaak is en die gericht aan te pakken, zodat je darmen en immuunsysteem weer helemaal vanaf de basis kunnen herstellen.


Rob
28 apr. 2020
De Groene Vrouw
29 apr. 2020

Dankjewel!

Net als knoflook en curcuma heeft olijfolie inderdaad een licht antibacteriele werking. In hoeverre dat 'voldoende' is om echt de bacteriën uit de kefir etc. in de weg te zitten, is niet bekend (voor zover ik weet). Het is altijd zo geweest dat wij als mens dingen eten die de darmflora ondersteunen (pre- en probiotische voeding) of die juist bacteriën en gisten doden. Van bepaalde stoffen weten we dat ze sterk antibacterieel zijn, zoals jodium; het is dan ook niet handig die te mengen met probiotica (lees hier meer). Maar of dat ook geldt voor het mengen van pro- en anti-bacteriele voedingsmiddelen onderling, durf ik niet te zeggen. Je kunt ze natuurlijk wel voor de zekerheid uit elkaar halen als je je daar beter bij voelt :-) 


Renee
6 apr. 2020
De Groene Vrouw
6 apr. 2020

Dat kan inderdaad een overmaat aan gisten in je darmen zijn, of een koolhydraatvertering die niet optimaal verloopt.

We helpen je graag verder met onderzoek en een behandeling!

https://www.groenevrouw.nl/onderzoek-behandeling/onderzoekspakketten


Marjon
31 mrt. 2020
De Groene Vrouw
31 mrt. 2020

De probiotica die je noemt kun je alleen gebruiken als je zeker weet dat er geen actieve darmontstekingen zijn; dat is voor ons de reden om ze niet in de webwinkel te verkopen. Alternatief kun je denken aan Flora+, daarin vind je ook Enterococcus faecium (zoals in Symbioflor 1). Je vindt het hier:https://winkel.groenevrouw.nl/floraJe zou dat kunnen combineren met het product Synerga van Laves, dat vergelijkbaar is met Symbioflora 2 en ook E. coli bevat. Omdat dit de stam is die niet ingezet mag worden bij actieve ontstekingen verkopen wij dit zelf helaas niet.Hopelijk heb je er iets aan!


elly
18 feb. 2020
Hallo groene dame,

Vraag:
Hoe staat het dan met het prebiotisch voedsel, zoals veel vergeten groenten, wat zit daar in.?

Ik geniet altijd van je blog.
De Groene Vrouw
18 feb. 2020

Met name prebiotische vezels dus. Ik heb er op het blog en in mijn boeken eindeloos over geschreven. Onder andere hier:

https://groenevrouw.nl/blog/prebiotica-probiotica-metabiotica-synbiotica

https://www.groenevrouw.nl/blog/zomerprebiotica

https://www.groenevrouw.nl/blog/prebiotische-darmflorarepen


Cinta
13 feb. 2020
hi Nienke,
Graag zou ik willen weten of jullie behandelingen worden vergoed. Ik heb een goeie aanvullende verzekering bij ONZV.
Jullie hebben geen Hylak. Betekent het dat jullie deze voedingssupplement niet kennen? Alvast hartelijk dank voor een eventueel antwoord. Groeten Cinta
De Groene Vrouw
13 feb. 2020

De onderzoeken worden helaas niet vergoed; de consulten vaak wel (gedeeltelijk) vanuit de alternatieve pakketten. We werken wel met Hylak, maar het is niet voor iedereen geschikt omdat het melkbestanddelen bevat; in dat geval werken we met een alternatief.


Lotte
19 jan. 2020
Hi Nienke ik ben fan van je! Toen ik een paar weken geleden van mijn natuurarts het advies kreeg om Clioquinol te gebruiken ivm een Dientamoeba Fragilis in mn darmen twijfelde ik sterk (ivm borstvoeding van mijn zoontje van 5,5 maand). Na overleg net de arts 3 dagen geleden toch begonnen (hij zei dat het nauwelijks in het lochaam wordt opgenomen, alleen in de darm actief is). Ok werd na 3 dagen gebruik toch ineens angstig (na teveel google werk!). Ik ben van plan nu toch te stoppen na 3 dagen ipv de kuur van 10 dagen af te maken. Wat zou jij in dit geval adviseren? Stoppen?
De Groene Vrouw
20 jan. 2020
Ik kan je niet adviseren in dit soort acute gevallen. Daar is de huisarts voor! In het algemeen wordt voortijdig stoppen met een antibioticakuur eigenlijk altijd afgeraden (tenzij er sprake is van een allergie oid), omdat het resistentie in de hand werkt.
Elisabeth hendriksen
19 jan. 2020
Ik ben bij de osteopaat geweest, en ze zegt ik heb stress op mn darmen etc daar behandeld ze mij voor.. erg benauwd net of er een olifant opstaat op de borst soms. Heb delaatstectijd erg veel spanning e stress mijn maag en buik rommelt ook de hele dag.. met alle bij behorende klachten, nu heb ik een potje gehaald en ben ik afgelopen dinsdag begonnen probiotica.. Ik slik verder de vit vitd b12 vit c magnesium en kalium.. wat adviseert u mij?
De Groene Vrouw
20 jan. 2020
Ik kan je het beste adviseren om een goede specialist te zoeken die relevant onderzoek kan uitvoeren en die je casus goed kent. Niemand kan je adviseren op basis van een paar korte zinnen, dat zou onverantwoord zijn ;-) 
Annelies
15 dec. 2019
HI Groenevrouw,

Ik heb na meerder antibioticakuren na blaasontsteking een vraag? Wat vind u van Bonusan - Probio Expert Resilience als kuurtje om mijn darmflora te herstellen?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Annelies
De Groene Vrouw
16 dec. 2019
Hoi,

we kunnen je helaas niet adviseren over producten die we zelf niet verkopen. 

Maar we hebben wel een antibiotica-protocol voor je klaarliggen. Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 of vragen@groenevrouw.nl :-) 
clara
20 jul. 2019
Hoi Groene vrouw,

Ik heb ongeveer twee jaar geleden een ontlastingsonderzoek laten doen om uit te vinden bij welke probiotica stammen, ik baat zou hebben. Dit heb ik gedaan bij een dietiste. Ze schreef me toe de juiste probiotica voor met inderdaad oa enterococus. Terwijl ik het gebruikte ging het wel iets beter ( het probleem was vooral dat mijn maag slijmvlies te dun wasen het maagzuur brandde) en volgens de dietiste moesten de uitwerpselen v.d. probiotica de maagwand weer lekker aansmeren. Dat leek me allemaal goed, alleen toen ik er na twee potten mee ophield heeft mijn lichaam het zelf niet over genomen, ondanks dat er earobe bacterien in de probiotica zaten. Kan dat ook nog een andere reden hebben? ( Qua voedsel eet ik geen suiker, geen melkproducten en bijna geen granen en ik rook en drink niet en slik geen zware medicijnen...) Kan het bijvoorbeeld zijn dat ik er langer mee door had moeten gaan om het milieu stabiel te krijgen? De potten waren nog al duur en om eerlijk te zijn ben ik toen over gegaan op ander probiotica waar wel ook weer enterococus in zat... Ik weet nog wel welke het waren dus misschien toch slim om die weer te gaan gebruiken als het de moeite loont om er langere tijd mee door te gaan om het milieu stabiel te krijgen als dat de reden is. Ik begrijp dat je geen specifieke antwoorden kunt geven hier maar graag zou ik willen weten of dat plausibel is.
De Groene Vrouw
21 jul. 2019
Je darmflora kan zich alleen herstellen als je eerst onderliggende oorzaken hebt aangepakt. Misschien is daar niet voldoende aandacht aan besteed en zat er nog een onderliggende oorzaak is die het milieu in je darmen ondermijnt. De darmflora kan zich dan (zelfs met hulp van probiotica) niet herstellen. Daarnaast is twee potten (neem ik aan ongeveer twee maanden) ook wel vrij kort, maar dat is een ander verhaal...
ja
15 jul. 2019
ik gebruikt bio-kult om dat ik veel last heb van een overspanen darmen help dat dan
Anne
17 jun. 2019
Hoi! Omdat ik deze winter elk virusje meegepakt heb, dacht ik m’n weerstand maar eens op te bouwen met probiotica. Had nog een potje dat een half jaar over datum was... mwah. Nu ben ik een paar keer ziek geweest (nu dus weer) door schijnbaar hetzelfde virus (maag- darmproblemen, witte tong) - zo leek het. Tot ik me bedacht dat ik mezelf waarschijnlijk aan het ziek maken was/ben. Oh, oh... zou best eens kunnen, hè?
Yasmin
18 mrt. 2019
Hoi,, vindt je artikelen vaak interessant om te lezen. Ik zou graag willen weten welke probiotica geschikt is voor zwangere en borstvoedende vrouwen? En is door gebruik van probiotica; spruw bij pasgeborene te voorkomen?
De Groene Vrouw
18 mrt. 2019
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Marga Bakker
6 mrt. 2019
Hallo. Inderdaad die yoghurt tjes helpen niet. Ben met antibiotica bezig en daarnaast aciforce van vogel. Ben benieuwd
Remy
2 mrt. 2019
Wat een achterhaald artikel uit 2013. Totale onzin probiotica wordt tegenwoordig in slaapmodus gezet, vandaar dat je de capsule vaak moet openen en de inhoudt met water moet vermengen zodat alle stammen "wakker" worden. Daarna opdrinken op lege maag en een deel overleeft komt aan in de darmen en werkt.

Hier hoor ik je weinig over ook vindt ik het erg misleidend, doordat je niet de huidige moderne probiotica werkwijze beschrijft.
De Groene Vrouw
2 mrt. 2019
He joh. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dat ook op een normale manier zeggen in plaats van gelijk te gaan smijten met woorden als 'misleidend'. Het artikel is nu eenmaal uit 2013, dus de kennis van 2019 was er toen nog niet. MAAR: dat wil niet zeggen dat je gelijk hebt met wat je schrijft, of dat het artikel niet meer bruikbaar is.

Dat probiotica in 'slaapmodus' gezet wordt, zoals je zo professioneel omschrijft, betekent dat de bacteriën gevriesdroogd worden. Na toevoeging van vocht, gaan ze gewoon weer verder met leven. Dat was in 2013 ook al zo. En ik was daar ook gewoon van op de hoogte, maak je geen zorgen.

Als je het artikel LEEST, zul je ook zien dat dat helemaal niet de reden is dat 'probiotica vaak niet werken'. Die reden is namelijk - ik quote even:
Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in de darm = geen goede omgeving voor bacteriën die niet van zuurstof houden
De anaerobe bacteriën kunnen niet goed overleven in een darm met teveel zuurstof.


Dat gold in 2013, en dat geldt nog steeds. En het heeft dus niets te maken met het al dan niet vriesdrogen of overleven van het maagzuur, waar jij het over hebt. Dus de volgende keer dat je besluit de rustige zaterdagochtend van een expert te verknallen door haar artikelen 'achterhaald' en 'misleidend' te noemen, moet je misschien eerst even lezen en zelf voldoende kennis over een onderwerp verzamelen...

Ja, ik reageer wat fel. Maar ik ben dit soort gedrag zo zat. Als je écht iets bij te dragen hebt en de wereld verder wilt helpen, doe dat dan op een normale, vriendelijke toon - en niet op deze manier. Alsjeblieft.
Me
29 mrt. 2019
Ik heb je stuk gelezen en vond het mega interessant! Oud maar goud zullen we dan maar zeggen? En zoals je zegt, wb het reageren van sommige: erg jammer dat men vaak op een aanvallende manier wil reageren. Erg jammer want een gesprek of discussie kan juist zo leuk zijn!
Ann
25 feb. 2019
Is vitakruid een goed merk? Ik overweeg de symflora te gebruiken.
De Groene Vrouw
25 feb. 2019
Ik kan je helaas niet adviseren over producten die wij niet in ons assortiment hebben.
Paulien
25 feb. 2019
Hallo,ik heb eerst Flora en nu Aadexil probiotica genomen vanwege darmklachten (winderigheid, wisselende stoelgang etc.)? De kuur Aadexil is nog niet op. Het lijkt of mijn klachten alleen maar erger worden, vooral de darmgassen,ik wordt er gek van. Kan probiotica ook negatief werken??
y troost
23 feb. 2019
waar kan je zo darmonderzoek doen
De Groene Vrouw
23 feb. 2019
Kijk eens bovenaan deze pagina... iets verder naar boven nog... in het menu... ;-)
Angela
20 feb. 2019
Hai, wederom heel interessant, dank daarvoor!!
Let wel op, je bent gekopiëerd. Misschien weet je dat al maar gezien de reclame, lijkt het me niet iets waar jij voor staat. https://organicolabs.com/waarom-probiotica-meestal-niet-werken-fb-s/
De Groene Vrouw
20 feb. 2019
Hm, wat stom. Ik wist dat niet en ga er zeker achteraan. Bedankt voor het doorgeven!
Eline
13 feb. 2019
Hoi!

Ik ben helemaal de kluts kwijt!
Ik lees in een artikel dat ik aan het samenvatten ben voor school, dat yoghurt in het algemeen goed is voor de gezondheid, dat probiotische yoghurt beter is in het geval van Diabetes type 2 (houdt de glucosegehaltes beter op peil) en dat het niet vormen van kolonies door probioten vooral komt door kolonisatieresistentie ("deze darm is vol!"). Dat verschil is belangrijk, want als er sprake is van kolonisatieresistentie, kun je (volgens het artikel) beter de darm overspoelen met grote hoeveelheden van slechts een of twee stammen tegelijk. Om het koloniseren te vergemakkelijken
Dus ik vraag me heel erg af hoe het nu zit en wat ik kan doen om een optimale darmflora te krijgen, want ik zit tegen de diabetes aan!

Groetjes, Eine

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/76/Supplement_1/4/5185609
De Groene Vrouw
13 feb. 2019
Hoi Eline,

Helaas is er niet een 'trucje' dat je kunt doen om te zorgen dat je geen diabetes krijgt. Je hebt dan meer nodig dan een beetje (of veel) probiotica of yoghurt. Ik kijk graag met je mee om je eetpatroon én darmflora terug in balans te brengen. Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Greet Benjamins
29 jan. 2019
Ik heb in 1990 een niersteenoperatie gehad en er is een stuk verwijderd over gebleven 20 % hierbij is er een slangetje die vast zat aan mijn euretra kapot getrokken daar voor kreeg ik een hele zware antibiotica kuur van 3 weken en daarna nog een operatie om het slangetje te verwijderen, ik ben hierna best gegroeit en ik hoorde vanmiddag dag antibiotica alle bacteriën dood en dat probiotica de bacteriën weer kan aanvullen.
Marit
29 jan. 2019
Hoii, vorige maand werd bij mij de diagnose prikkelbare darm getrokken. Ik heb altijd al last gehad van veel buikkrampen. Heb ik medicijnen gekregen. Due ik netjes slik. Krijg ik sinds een week enorme steken en heel veel buikpijn ik kan niks eten. En als ik even lig trekt het langzaam weg. Heeft u misschien iets van tips? (oja kan ook slecht tegen gluten en lactose)
De Groene Vrouw
29 jan. 2019
Hoi,

Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Tecla
28 jan. 2019
ik heb een lekkende darm oftewel leaking guy. wat is in dit geval uw advies ?
De Groene Vrouw
28 jan. 2019
Dat is een simpele vraag, maar geen simpel antwoord. Een hyperpermeabele darm ('leaky gut') kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk om die op te sporen en aan te pakken; er is niet een pilletje dat je kunt nemen om dit op te lossen (laat je dus niet verleiden door 'wondermiddelen' op het internet!).
Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/

In mijn boek vind je meer informatie over een hyperpermeabele darm:
http://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-gezond-van-mond-tot-kont/
Tecla
28 jan. 2019
Tecla,
Dankje voor t snelle antwoord. bij deze een toelichting die misschien meer duidelijkheid geeft.
ik ben vele jaren vegetatier en heb nooit last of aandoeningen gehad.
Alleen vorig jaar een acute herpes virus in mijn [voor]hoofd. Acuut naar ziekenhuis want mijn spraak werd aangetast.
Ik ben daar via een arm behandeld met Antiviraal:Acyclovir. na verloop van tijd heb ik [alternatief] bij biolithe ,een aantal celbehandelingen gedaan,die absoluut niet nadelig kunnen zijn . Daar in worden je cellen zo goed als mogelijk schoon gemaakt /hersteld. Meteen ben ik daar zoo beter en helder van geworden . Plus de nadelige zware stoffen zijn dan ook uit mn lichaam verwijderd.
na circa half jaar is in bloedonderzoek een B1 tekort geconstateerd. en nog steeds werd t niet aangevuld na bijna een half jaar b1 tabletjes te slikken .
Na weer een intensiever bloedonderzoek bij de celbehandeling, is de lekkende darm geconstateerd. Nu hebben we hoop dat door t herstel van de lekkende darm de vit 1 wel wordt opgenomen!

dit is mijn situatie en ik ga op het advies daarvan met circa 3 celbehandelingen ,kan de lekkende darm herstellen plus natuurlijk ter ondersteuning aangepaste voeding.
Ben benieuwd naar uw antwoord. en of u nu wel een tip kan geven

Hartelijk dank
De Groene Vrouw
28 jan. 2019
Het spijt me, dit is echt een heel uitgebreide situatie en ik kan je - al zou ik dat willen - gewoon niet 'één tip' geven waardoor de boel zich herstelt. Kijk even onder de link die ik je eerder gaf wat we voor je kunnen doen, en of dat iets voor je is!
Tecla
28 jan. 2019
kort vraagje nog; ik neem regelmatig blauwe bessen door de havelmout[zonder melk]
Is dat gauw te veel bl bessen ?
De Groene Vrouw
28 jan. 2019
Nee, ik denk niet dat je heel snel te veel blauwe bessen eet :-)
Marga Bakker
23 jan. 2019
Hallo even een vraag.
Ik ben binnen een half jaar 2x geopereerd aan een goedaardige tumor in mijn hoofd. Na de tweede operatie van september 2018 heb ik veel last van mijn darmen. Vaak aandrang maar komt dan niet. Heb wel vaak krampen gehad maar wordt wel wat minder. Mijn vraag is. Wat voor voeding kan ik dit helen? Een pilletje slikken is volgens mij niet de oplossing

Groet Marga
De Groene Vrouw
23 jan. 2019
Hoi Marga,

Een pilletje slikken is inderdaad niet de oplossing, maar dit is zoals je begrijpt een heel gecompliceerde vraag. Daar kan ik ook niet zomaar even antwoord op geven in de reacties op een blogpost... Ik twijfel zelfs of wij de aangewezen partij zijn om dit in een consult te behandelen; ik zou zoeken naar iemand die gespecialiseerd is in voeding en darmwerking na tumoren.
Roos
21 jan. 2019
Hoi lieve groene vrouw,
Ik lees hier vaak en durf nooit iets vragen maar ik ga het nu wagen, ben zó ten einde raad.
Ik heb de middelen niet om van alles te betalen.
Een vereniging in België heeft voor mij een darmflora-onderzoek betaald.
Daar kwam uit dat ik heel weinig bifido bacteriën in mn darm 10^6 heb en een lage IgA, 599,1.
beta defensine 2 is 38,2
ph waarde 6,6
Mijn probleem is veel te veel darmgas dag in dag uit, het is niet meer uit te houden.
Ontstekingen zijn niet gevonden.
Met een vrouwendarm waarin ondanks netjes iedere dag ontlasting er ergens in het midden iets blokkeert.
Verder ben ik slank en gezond. 60 jaar oud.
Ik moet nu van ze zelf een goede probiotica zoeken en betalen.
Nu heb ik ook n.a.v. uw blog hier, ééntje gevonden: Microbiol trio platinum van Vitals. Het lijkt of daar in zit wat ik nodig heb.
Maar heel duur dus ik wilde graag van u horen of dit mij helpt of liever iets anders, alsjeblieft!
hartelijke groet
De Groene Vrouw
21 jan. 2019
Ik zou je graag willen helpen, maar helaas is het niet een kwestie van 'even wat probiotica slikken' om er weer bovenop te komen. Het gaat er niet om dat de probiotica je darmflora aan moeten vullen; ze moeten zorgen dat het milieu in de darmen beter wordt waardoor de eigen darmflora weer kan uitgroeien tot een gezonde kolonie. Daar is in principe niet een heel duur probioticum voor nodig.

Bovendien is een tekort aan Bifidobacterien NIET de oorzaak van een opgeblazen gevoel. Dat ligt meestal in een voedingsovergevoeligheid, een histamine-intolerantie, een tekort aan spijsverteringsenzymen of maagzuur en/of een overschot aan gisten zoals Candida. Tegen al die dingen gaat een probioticum waarschijnlijk niet helpen. Ik zou je graag verder helpen, maar dit vraagt meer dan een reactie op een blogpost of zelfs meer dan een half uurtje kennis. Het beste dat ik je - bij een beperkt budget - kan aanraden, is om mijn boek te lezen: http://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-gezond-van-mond-tot-kont/
Daar staan denk ik mooie stappen in om mee te beginnen... succes!
Anja
18 jan. 2019
Hallo, ik heb een vraag over ms en probiotica. Er zijn aanwijzingen dat deze ziekte wordt beïnvloed door de staat van de darmflora en probiotica zouden een gunstig effect k6nnen hebben. Zitten er ook risico's aan get g3bruik van bv kimchi of kombucha?
De Groene Vrouw
18 jan. 2019
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

Voor een behandeling kun je verder lezen onder 'Consult & onderzoek' :-)
Dennis
23 dec. 2018
Omdat deze meer dan 30 goede (melk)zuur stam bacteriën hebben en bovendien tal van vitaminen en mineralen bevatten.

In Duitsland krijg je bij een antibiotica kuur standaard probiotica mee.
De Groene Vrouw
23 dec. 2018
Thank you for mansplaining my area of expertise to me. Maar dat er meer dan 30 stammen in kombucha en kefir zitten, wil niet zeggen dat je er een parasiet mee wegkrijgt... of dat ze automatisch al je darmproblemen oplossen. Ik begrijp niet goed waar je op reageert of wat je precies wilt zeggen. Misschien als je dat duidelijker maakt, dat ik je kan uitleggen wat ik bedoel - want ik heb nu het idee dat we een tikkeltje langs elkaar heen aan het praten zijn.
Bart
24 dec. 2018
Alles wat lichaam en geest betreft heeft met beweging, sport te maken, geen intensieve lichaamsbeweging, geen goede gezondheid.
Dennis
20 dec. 2018
Je onderschat Kefir en Kombucha.
De Groene Vrouw
20 dec. 2018
Hoezo?
Melvin
18 dec. 2018
Interessant artikel,
Vraagje wat maken aerobe stammen volgens jij gevaarlijk(er) om te gebruiken als je een ontsteking mocht hebben?
De Groene Vrouw
18 dec. 2018
Ze zijn prikkelender voor je darmen en je immuunsysteem. De kans dat een aerobe bacterie (van het soort waar we het hier over hebben) de ontsteking aanwakkert is veel groter dan bij een anaerobe bacterie, die over het algemeen sterkere ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Lydia
14 dec. 2018
Goedenavond,
Eigenlijk ben ik een beetje radeloos. Afgelopen maart ben ik behoorlijk ziek geweest, toen ik net wat opknapte begon ik last te krijgen van onstipatie. Er bleef ontlasting achter wat klachten gaf. 3 mnd last van lucht in me darmen, zeer moeilijke stoelgang en krampen eindelijk bij een mdl arts terecht gekomen. Coloscopie wees niets uit. Diagnose trage darmen. Niets aan te doen. Naar de homeopaat probiotica orthiflor plus, hielp niet. Het fodmap dieët gevolgd helpt ook niet, nu loop ik bij een dieëtiste. Tot nu toe helpt het ook weinig. Nooit geen darmklachten gehad en nu de hele dag aandrang, lucht in mijn darmen en buikkrampen. Ene dag gaat het beter dan de andere. Kunt u me helpen? Mijn dank is groot.
De Groene Vrouw
14 dec. 2018
Hoi,

Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Mirjan
12 dec. 2018
Goedemorgen

Mijn man heeft enorm last van een stinkende adem, waarvan we denken dat het uit zijn maag komt. Echt een put lucht ? helpen pro bioticas hiertegen? En zoja welke
Liefs mirjam
De Groene Vrouw
12 dec. 2018
Dat is echt afhankelijk van de oorzaak; als die is dat er een overgroei is van verkeerde bacteriën in de maag, dan kunnen probiotica wel helpen. Soms is dat echter niet genoeg, of is er een andere oorzaak. Je kunt het proberen; als het niet voldoende is, is verder onderzoek geboden om de oorzaak te achterhalen!
Ans vd wegen
7 dec. 2018
Dag
Moet ik bij de huisarts een ontlastings onderzoek aanvragen voor darmmilieu onderzoek?
Groet Ans
De Groene Vrouw
7 dec. 2018
Hoi Ans,

Nee, de huisarts weet waarschijnlijk niet precies hoe dat werkt. Kijk even boven aan de pagina bij 'Consult & onderzoek' voor meer info!
Paulien
22 nov. 2018
Wat voor probiotica kan je gebruiken als je vaak last hebt van rommelende darmen met veel gas?
Ik probeer gezond te eten, veel groente en geen vlees en zuivelvervangers, omdat ik daar niet tegen kan. Toch heb ik vaak last van mijn damen. Graag advies.
De Groene Vrouw
22 nov. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Angel
30 nov. 2018
Hallo,
Zo makkelijk is het dus niet.
Mijn dochter heeft al meerdere onderzoeken gehad bij maag/darm/leverarts,ontlasting al meerdere malen onderzocht want ze heeft al 14 maanden (oa)diarree.
Nu advies om drie maanden probiotica 10 miljoen te gaan gebruiken,wat is het verschil in onderzoek tov darmarts?
Omdat er staat dat oorzaak opgespoord kan worden....
Bij mijn dochter dus niet,geen duidelijkheid ook niet na meerdere ontlasting onderzoeken.
De Groene Vrouw
30 nov. 2018
Nee, zo makkelijk is het inderdaad niet. Als je een klein, algemeen probleem hebt, kun je dat op een kleine, algemene manier oplossen (zoals met een tijdje anders gaan eten of een gewone probiotica gebruiken). Als je een langdurig aanwezig, ernstig probleem hebt, moet je logischerwijs zwaarder inzetten om dat probleem op te lossen. Dan kom je er niet met een beetje probiotica.

Dat oplossen begint met goed onderzoek. Ik zal geen kritiek leveren op het onderzoek dat men in het ziekenhuis uitvoert, maar mijn ervaring met honderden cliënten die je voor zijn gegaan is wel dat het onderzoek in het ziekenhuis vaak uitgebreid lijkt, maar in werkelijkheid vrij beperkt is. Wij voeren doorgaans een stuk uitgebreider onderzoek uit, waarbij wel degelijk oorzaken aan het licht komen. Ik zal zeker niet beweren dat we alles altijd kunnen oplossen, maar we hebben nog nooit iemand gehad bij wie er geen (mede-)oorzaken uit de onderzoeken naar voren kwamen.

Onder 'ontlastingonderzoeken' kun je lezen wat we allemaal kunnen testen; dat kun je naast je lijstje houden van wat al getest is en dan kun je zelf kijken of het voor jullie de moeite waard is om nog extra onderzoek uit te voeren.
SimSim
18 nov. 2018
bestaat er voedsel wat van nature probiotica bevat?
De Groene Vrouw
18 nov. 2018
Zeker! Al het gefermenteerde voedsel, zoals kefir, (rauwe) zuurkool, kimchi, kombucha etc. bevatten levende bacteriën en zijn beter dan probiotica. Er blijven wel dezelfde problemen mee aan de hand: probiotisch voedsel is supergezond voor gezonde mensen, maar bevat bijvoorbeeld ook veel histamine wat voor sommigen weer een probleem kan opleveren.
Muzeyin
16 nov. 2018
Ik wil vragen welke ontlastingsonderzoek moet plaatsvinden om de staat vd darmflora of darmen te achterhalen?
De Groene Vrouw
17 nov. 2018
Hoi, kijk even onder consulten, daar lees je alle informatie.
Helga
7 nov. 2018
Hoi,

Ik heb vorig jaar en dit jaar opnieuw twee maanden probiotica geprobeerd maar heb juist het idee dat ik daarvan aankom. Is dat mogelijk? Het zijn bepaald geen goedkope tabletten geweest.

Ik ben benieuwd naar je reactie.
De Groene Vrouw
7 nov. 2018
Dat is niet direct een logische, maar alles kan:
https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/
Tinie
4 nov. 2018
Ik maak zelf yoghurt van een yoghurtplantje
Marianne Martens.
2 nov. 2018
ja daar zit ik dan , met mijn vraag....lijkt nu wel onbehoorlijk om te vragen welke probiotica ik moet nemen nu mijn longarts mij al ander half jaar een onderdosering voorschrijft van azithromycine 250 mg, 3x per week. Ik heb zelf al een dag extra ertussen gepland.April 2017 : COPD 4, ziekenhuisopname 4 weken infuus en volledige beademing, thuis nog drie weken volledige beademing gehad , nu nog alleen 's nachts beademing omdat de koolzuur er slecht uitgaat.De longarts schrijft antibiotica voor, als voorzorgsmiddel.Ik eet volledig "vollwertkost"volgens de duitse dokter Max Otto Bruker (Lahnstein) Dat betekent:'s morgens gefermenteerde vers gemalen granen met water 's nachts geweekt, fruit, noten, citroensap en een eetlepel goede slagroom----verder veel rauwkost en goede , kortgekookte groente en natuurlijke echt volkorenbrood!Maar de antibiotica zit me dwars ! doe je er iets goeds in qua eten , moet je tablet nemen die het al weer pootje haakt. De arts is zeer tevreden hoe het nu met me gaat maar...….nee het moet nog wel met die anti----bio----tica, snap je zijn bezorgdheid voor mijn gezondheid, (ik heb mijn vraagtekens, maar hij leerde niets anders....)Welke adviseer je mij. Groet van een goede darmwerkende , blije Marianne Martens
De Groene Vrouw
2 nov. 2018
Hoi,

Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
xxyz41@hotmail.com
10 dec. 2018
Zoek voor een middel tegen COPD eens bij Google scholar onder HemoHIM. Bij www.scholar.google.com zijn onderzoeken te zien over het kruidenmiddel uit Korea te weten HemoHIM en COPD. Bij de zoekresultaten in Chrome kan je aangeven dat het automatisch vertaald wordt in het Nederlands, anders rechtermuisknop en in het menu vertalen aanklikken. Via Ebay is het te bestellen voor 6 zakjes in 1 doosje betaal je circa 10 euro. Dus bestel nooit meer dan 2 doosjes en sorteer in Ebay op de goedkoopste dan kan je 2 doosjes tegelijk bestellen. Met rode Ginseng schijnt het volgens onderzoeken bij COPD nog beter te werken. Bij mij duurde de levertijd circa 14 dagen. Ik heb geen COPD maar bindweefselprobleempje waardoor zuurstof afneemt. Maar ook bij Amazon.de is het te bestellen en dan heb je geen last van invoerrechten en extra kosten.
xxyz41@hotmail.com
10 dec. 2018
Even nog een kleine aanvulling i.v.m. mijn ziekte schijnt waarschijnlijk ontstaan te zijn door een lekke darm. Ik volg het dieet uit het boek de plant paradox wat inmiddels ook in het Nederlands verschenen is. ISBN 9789463190961 en is geschreven door dr. Grundry. Nu koop ik mijn A2 melk bij een natuurwinkel. Koop 2 weckflessen van 1,5 liter en doe in 1 fles 1 liter A2 melk in en strooi daar 4 capsules probiotica in met minimaal 8 stammen en strooi die in de A2 melk met een garde goed doorroeren. Dan de weckfles sluiten en 1 nacht buiten de koelkast bewaren en de andere dag is het dik en heb je een pot vol probiotica. Schep bij het aanbreken 4 a 5 eetlepels reeds gemaakte probiotica in de 2e fles en voeg daar ook 1 liter A2 melk aan toe, even roeren met de garde dan afsluiten en buiten de koelkast bewaren en je heb weer 1 liter probiotica. Na openen wel in de koelkast bewaren. Tip is een goed ontbijt en lunch. Voeg bijvoorbeeld 1 eetlepel lijnzaad (geen gebroken) in een kom met 1 eetlepel zwarte sesamzaad en even 10 minuten wellen met klein beetje warm water erin en na 10 minuten 1 eetlepel kokosschraapsel en de schaal vullen met probiotica. Voeg alleen blauwe bessen alleen in het seizoen toe in verband met lectine nooit vruchten buiten het seizoen eten. Eventueel kan je er ook walnoten aan toevoegen. En je heb een gezonde maaltijd. Lectine richt schade aan in het lichaam doordat het zich aan suikers bind en daarmee de darm beschadigd. Iemand omschreef het als volgt: lectine eten is alsof je gebeten wordt door een giftige slang.
Jacqueline
22 okt. 2018
Hallo Groene Vrouw,

Ik vertrek eind november voor een 9 daagse reis naar India. Naast uiteraard de nodige inentingen vertelde iemand mij ook om Lactibiane mee te nemen op reis. Is dit nodig en aan te raden volgens jou?
Hartelijk dank alvast !
De Groene Vrouw
22 okt. 2018
Ach, nodig... lees eerst even hier:
https://groenevrouw.nl/met-je-zielige-darmflora-naar-india/
En bel daarna even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 ;-)
Charlotte
14 okt. 2018
hallo, nee nooit yoghurt en zeker niet van die gesuikerde troep. Wel twee keer per jaar een maand probiotica (een goede) en ik voel mij uitstekend. Succes iedereen, groet Charlotte
Monique
11 dec. 2018
Wat is een goede probiotica???
De Groene Vrouw
11 dec. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Ora
9 okt. 2018
Hallo,

Ik moet een bot transplantatie ondergaan met een bot transplantatie van een koe

Volgens de tandarts moet ik antibiotica slikken, zodat het bot wordt geabsorbeerd in het tandvlees

Persoonlijk, Ik ben persoonlijk tegen medicijnen als dat niet nodig is, omdat ik veganist ben, en toen adviseerde de tandarts om probiotica te gebruiken als een indicatie van het minimaliseren van de bijwerkingen van antibiotica. Mijn vraag is: helpt probiotica de bijwerkingen te minimaliseren? Ik moet een keer per dag voor twee weken probiotica innemen voor de bot behandeling .

Ik wil benadrukken dat ik geen darmproblemen heb.

Ik hoor graag je reactie.
De Groene Vrouw
15 okt. 2018
Je kunt inderdaad probiotica gebruiken om de negatieve bijwerkingen van de antibiotica tegen te gaan. Maar of je ook een product zult vinden dat volledig veganistisch (en toch van goede kwaliteit) is, daar heb ik mijn vraagtekens bij...
Marjolijn
3 okt. 2018
Ja hoi, ik kom hier op je site om een probiotica te bestellen, ben 34 weken zwanger en wil dit graag nog "ff doen" voor de bevalling. Ik weet dat het vreselijk kort door de bocht is en dat je het beste eerst onderzoek kunt doen etc. Maar goed, dat gaat me voor de bevalling niet meer lukken. Heb je een tip voor me, welke ik het beste kan nemen?
De Groene Vrouw
5 okt. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Marjolijn
7 okt. 2018
Doe ik komende week ff, dank je!
Nancy Verhoeven
2 okt. 2018
Hoi, na het verwijderen van mijn galblaas vorig jaar en een achtergebleven steen die in februari verwijderd is ,is mijn darmflora goed van het padje .
Ik slik ivm met COPD 3 x per week antibiotica (al anderhalf jaar) prednison en Tramadol voor zenuwpijn .
De mdl arts zegt dat daardoor mijn darmflora niet goed is en ik ben geadviseerd probiotica te gaan gebruiken .
Ik slik nu dus de Solgar 40+ op advies van een buurvrouw die deze ook gebruikt .
Die antibiotica kom ik nooit meer vanaf ,dus ik denk niet dat ik na één kuurtje kan gaan stoppen wel??
Ik heb nu wel een regelmatige stoelgang ,niet iedere dag maar wel vaker dan 1x per 5 dagen(eet genoeg vezels ) ,ik vond ze best prijzig maar heb een site in het buitenland gevonden waar ze dezelfde pillen hebben .
Heb er nu 240 ipv 60 voor 10 euro meer dus dat is nu geen probleem meer .
Tineke
28 sep. 2018
Ja ik heb golden Naturalis pro biotica gebruikt en ik werd alleen maar zieker
E
25 sep. 2018
Ik heb goede resultaten met waterkefir. Simpele drank om zelf te maken. ;-)
Marloes
19 sep. 2018
Hoi, net aan het herstellen van mijn zoveelste heftige darmontsteking. Artsen staan voor een raadsel, geen Crohn of Colitis Ulcerosa. Ben volledig afgekeurd vanwege mijn darmen. Als baby/kind mega veel antibiotica gehad (anders was ik er nu niet meer geweest :) Nu lees ik de update en schrik daar een beetje van. Ik ben nl weer begonnen met goede pro biotica capsules. Eet mega gezond maar ga nu maar weer helemaal over op Paleo. Ik wilde ook de waterkefir van Ralph Moorman bestellen. Moet ik dat maar niet doen dan? Is het echt nodig eerst mijn ontlasting te laten onderzoeken? Reguliere kweken etc kwam natuurlijk niks uit...
De Groene Vrouw
19 sep. 2018
Wat (uitgebreider) onderzoek je waarschijnlijk kan vertellen, is wat de oorzaak is van je klachten. Het is niet altijd nodig om onderzoeken te laten doen voordat je probiotica gaat slikken, maar als je al langdurig of ernstige klachten hebt, is de kans groot dat 'een beetje probiotica' niet de oplossing is. Onderzoeken kunnen dan laten zien in welke richting je het nog meer moet zoeken, zodat je echt grondig kunt herstellen... meten blijft toch weten, zodat je niet hoeft te gokken maar echt kunt gaan behandelen :-)
Piet
17 sep. 2018
Hoi! Interessant stuk en leuk om te lezen! Voor mijn studie doe ik ook onderzoek naar probiotica, welke bron heb jij gebruikt? (Vooral over aerobe en anaerobe probiotica kan ik nauwelijks iets vinden). Ontzettend bedankt
De Groene Vrouw
17 sep. 2018
Nou eh... 10 jaar studie en onderzoek ;-)
Dus dat is niet even in 1 bron te vatten. In mijn boeken staan veel bronvermeldingen keurig uitgeschreven, en in de meeste artikelen (waar dat nodig of gepast is) staan ze er als linkjes bij. Als ik ieder woord moet onderbouwen met een link komt er geen blog meer online, want dat kost ontzettend veel tijd, dus ik kies er soms ook voor (als het niet om een controversieel onderwerp gaat) om gewoon te schrijven vanuit de kennis die ik heb opgedaan in mijn opleidingen. Die bronnen staan dan wel ergens in dat lesmateriaal, maar die zoek ik dan niet altijd op om ze hier weer te geven...
Wendy
24 aug. 2018
Hoi! Interessant en leerzaam stukje. Ik heb een baby die ik probiotica geef. Dan koop ik dus speciale voor baby's. Is dat ook echt anders dan voor volwassenen? Door slechte start heeft ze veel antibiotica gehad, darmen waren wel volgroeid (42 weken). Ze krijgt bv en kv. Is het überhaupt te adviseren of eigenlijk alleen na een onderzoek? Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
24 aug. 2018
Ja, dat is echt anders dan die voor volwassenen. Dat wil niet zeggen dat een volwassene het niet mag gebruiken of dat een baby nooit 'grotemensenprobiotica' zou mogen, maar het is optimaler om een specifiek product voor baby's in een baby te stoppen.

In verreweg de meeste gevallen kun je gewoon een goede kwaliteit babyprobiotica aan je baby geven, en kan dat geen kwaad.

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
monique
10 aug. 2018
Hallo groenevrouw,

Ik had niet heel veel last van mijn darmen maar na levendebloedanalyse werd aangeraden om probiotica te gebruiken.
Probioguard lactobacillus acidophilus van lamberts Ik ging elke dag naar het toilet maar heb na het gebruik van probiotica last van verstopping . Hoe kan dit ?

Vriendelijke groet

Monique
De Groene Vrouw
11 aug. 2018
https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/
Marga
1 aug. 2018
Je verhaal over aerobics stammen komt mij reëel over. Toch las ik op Internet dat TNO onderzoeken hebben uitgewezen dat het gebruik van de 'gewone' anaerobe probiotica goede resultaten laat zien (bij bijvoorbeeld gelijktijdig gebruik van antibioticum).

Ik vroeg me wel af: en wat als je stopt met slikken? Valt de darmflora dan terug?

Ben benieuwd naar je antwoord!
Met vriendelijke groet Marga van Doorn
De Groene Vrouw
2 aug. 2018
Het is ook niet gezegd dat gewone probiotica helemaal geen zin hebben. Maar wel dat het bij veel mensen niet de bron van het probleem oplost. De darmflora kan blijvend veranderen door het gebruik van probiotica als je ook je leefstijl en voeding aanpast. Je zult altijd bepaalde voeding én contact met probiotische bacteriën nodig hebben (uit voeding of uit probiotica), of je nu ziek of gezond bent - dus het is niet iets dat je 1x doet en verder kunt vergeten...
Thea
1 aug. 2018
Wat een mooi duidelijk artikel bedankt voor de opheldering!
Graag wil nog weten hoe om te gaan met je darmen samen met nsaid icm maagbeschermers die ik langere tijd bij bechterew moet gebruiken.
Alvast dank.
De Groene Vrouw
2 aug. 2018
Ik zou dan even contact opnemen met een darmfloratherapeut, die kunnen je goed adviseren. In een Half Uurtje Kennis kan ik je denk ik ook al een eind op weg helpen: http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/ :-)
Nicole
26 jul. 2018
Hoi hoi groene vrouw ..5 jaar geleden een darmontsteking gehad daarvoor ook in het ziekenhuis gelegen ..nu heb ik steeds een opgezetten buik van ongeveer 7 maanden ik ben 52 en echt niet zwanger ook mn maag zet op .ben aan de probactiol gegaan ging goed en heb het nu weer terug weer een opgezette buik ..
Ik zou graag in contact met jullie willen komen voor een onderzoek groetjes nicole
De Groene Vrouw
27 jul. 2018
Hoi Nicole,

We helpen je graag verder met onderzoeken en eventueel consulten!
Kijk hier even voor meer info :-)
www.groenevrouw.nl/consult
M.
15 jul. 2018
is er verband tussen lactoseintolerantie en darmflora?
De Groene Vrouw
15 jul. 2018
Soms. Iemand met een niet-optimale darmgezondheid heeft een hogere kans op lactose-intolerantie. Dat komt omdat lactase (het enzym dat lactose verteert) voor het grootste gedeelte wordt aangemaakt door cellen in de dunne darm. Die kunnen beschadigen als de darmgezondheid niet op orde is.

Mensen die klachten krijgen maken weinig lactase aan, de lactose komt onverteerd in de dikke darm terecht, en daar gaat de (waarschijnlijk normale) darmflora ermee aan de haal; door de te snelle en niet-optimale vertering van lactase ontstaan de klachten. Een aantal mensen die weinig lactase aanmaakt, heeft wel bacteriën in de dikke darm die de lactose op een rustige manier kunnen verteren, waardoor iemand geen of weinig klachten krijgt.
Silke Verhoeven
10 jul. 2018
Hallo Groene Vrouw,
Ik ben vandaag per toeval op je site terecht gekomen en lees met groot interesse. Ik heb in 2014 ivm een ziekte 6 weken elke dag een infuus antibiotica gehad en daarna ging het nog weken met antibioticapillen verder. Daarna ben ik heel ziek geworden. Mijn hele immuunsysteem stortte in en zijn er allerlei virusinfecties uitgebroken. Mijn mond was helemaal beschimmeld. Ik denk dat het antibiotica al mijn goede bacteriën stuk heeft gemaakt en hierdoor virussen en schimmels te kans hadden om door te breken. Ik heb veel probiotica ingenomen en ook het boek gelezen een darm met charme. Volgens wat ik gelezen heb wordt de samenstelling van de darmbewoners vanaf je geboorte door moedermelk, darmkanaal, doorlopen kinderziektes etc. samengesteld. Is dit dan nu door zo lang antibiotica ingenomen te hebben allemaal vernietigd en kan dit dan sowieso ooit weer hersteld worden?
De Groene Vrouw
10 jul. 2018
Als je mijn boek erachteraan leest, zul je zien dat je met de juiste voeding je darmflora wel weer kunt herstellen ;-)
http://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-gezond-van-mond-tot-kont/

En lukt dat niet op deze manier binnen enkele maanden, dan helpen we je graag verder in de praktijk om met behulp van ontlastingonderzoeken een gericht behandelplan op te stellen :-)
maria
10 jul. 2018
Dag groene vrouw,

Ik heb nu een antibiotica (panclamox combinatie) kuur omdat ik de Helicobacter pulori heb.
Nu heb ik gelezen dat het verstandig is om na de kuur een probiotica kuur te doen om de ook kapotgemaakte goede bacterieen weer op peil te brengen.
Wat is je advies en welk merk beveel je dan aan?
Groet
De Groene Vrouw
10 jul. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Henry
6 jul. 2018
Dag Groenevrouw,

Ik bedoel dus echt natuurlijk zoals kombucha, of zuurkool (helaas bevatten deze ook gisten), niet de capsules

Mvg Henry
De Groene Vrouw
6 jul. 2018
Aha. Nee. Dat bestaat denk ik niet. Aangezien natuurlijke fermenten altijd micro-organismen uit de lucht halen, en gisten nu eenmaal onderdeel zijn van de lucht...
Henry
6 jul. 2018
Bedankt Groenvrouw,

Misschien heb ik wel te veel melkkefir gedronken (3 mokken per dag) waar ik overgroei van kreeg.

mvg Henry
Henry
6 jul. 2018
Bestaat er een natuurlijk probiotica waar geen gist in zit? Het zit namelijk ik kamp al 3 jaar met een candida overgroei. Als ik in een periode van 2 maanden melkkefir genuttigd heb, dan krijg ik te maken met een candida overgroei, in deze periode eet ik helemaal geen zetmeel, granen etc. Ook helemaal geen fruit, behalve citroen. kortom helemaal suikervrij. Nuttig ik geen melkkefir dan raak ik vrij van de candida overgroei. De meningen zijn flink verdeeld omtrent melkkefir, de één zweert er bij tegen candida, de ander is er op tegen i.v.m. met gisten die er in zitten en ook vandaar mijn vraag.
mvg Henry.
De Groene Vrouw
6 jul. 2018
Een vraag met een vrij uitgebreid antwoord... ik zal proberen het kort te houden:
> Ja, er bestaan probiotica zonder gisten; de meeste probiotica die wij verkopen zijn gistvrij.
> Ik ben geen onverdeeld voorstander van het 'Candida-dieet' waarbij je fruit, champignons etc. zou moeten vermijden. Het is nooit bewezen dat de Candida-gist deze als voeding gebruikt en daardoor uit zou groeien. Bovendien hoort de Candida gewoon in onze darmflora thuis; het doel is om de andere bacteriën zo te versterken dat de Candida geen overhand krijgt.
> Dat dit soort diëten vaak wel lijken te helpen, komt omdat ze relatief histamine-arm zijn. Candida produceert ook histamine, waardoor je histaminegerelateerde klachten kunt eten. Het doel is dan dus om de bron van deze problemen aan te pakken, en niet om eindeloos hitamine te blijven vermijden. Meer daarover lees je hier:
https://groenevrouw.nl/histamine-hooikoorts-darmklachten/
https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/

En verder nog dit:
https://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
Monique
7 jun. 2018
Hallo groene vrouw,

Met veel interesse heb ik je artikel gelezen. Zolang ik mij kan heugen ben ik moe. De meest gangbare zaken zijn uitgesloten: geen vb12 deficiëntie, schildklierafwijking, apneu, stress.
Ik ben werkzaam op een laboratorium en weet hoe gisten en schimmels er onder een microscoop uitzien. Ik schrok dan ook hevig toen ik bij het bekijken van een preparaat niet kon zien wat erin zat, omdat de lenzen van mijn eigen ogen volledig vol zaten met schimmeldraden!!!
Gelijk moest ik denken aan een Candida Albicans woekering.
Er vielen ook heel veel puzzelstukjes op hun plaats: vreetaanvallen, ontzettende winderigheid, 4-5x per dag naar het toilet, plakkerige ontlasting, eczeem aan handen en voeten en moe, moe en nog eens moe.....
De keuze is reuze op het internet, maar wie heeft er nu gelijk en wie wil enkel zijn zakken vullen met deze door de medische wereld nog niet erkende aandoening.
Graag zou ik van jullie weten of er specifieke probiotica zijn om deze gist/schimmel onder controle te krijgen en of jullie nog andere bruikbare tips hebben (behalve suikervrij eten).

Ben heel erg benieuwd?
De Groene Vrouw
7 jun. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
H H van Zwol
16 mei. 2018
Een zeer begrijpelijke uitleg.
Joanneke
6 apr. 2018
Interessant artikel! Toch een vraag. Hoe zit het in dit verband met waterkefir? Is dat altijd een goede probiotica?
De Groene Vrouw
6 apr. 2018
Waterkefir en andere gefermenteerde voeding zijn altijd prima en de basis van een probiotisch dieet :-)
Behalve als je niet goed tegen histamine kunt, maar dat is een ander verhaal.
https://groenevrouw.nl/histamine-hooikoorts-darmklachten/
Gert
1 apr. 2018
Ik had 6 weken antibiotica moeten slikken vanwege een infectie. Ik kreeg tijdens de antibioticakuur last van mn darmen. Nog niet beseffend dat dit door de antibiotica zou.kunnen komen....ik dacht dat het bij het ziektebeeld hoorde. Na de antibiotica kuur bleven echter de darmklachten totdat ik 5 dagen geleden met een probiotica kuur begon. Binnen een paar dagen zijn mijn darmklachten verdwenen. Ik maak de probioticakuur helemaal af ondanks mijn klachten al nagenoeg weg zijn....maar ik ben het dus niet eens met de stelling dat probiotica niet zou helpen.
De Groene Vrouw
2 apr. 2018
Hoi Gert,

Heb je het artikel helemaal gelezen? Dan weet je dat de titel niet betekent dat ik zeg dat probiotica per definitie niet zouden werken. Sterker nog, we gebruiken het standaard in de praktijk en we verkopen ook gespecialiseerde probiotica in onze webwinkel.... Nog een keer lezen en dan pas je conclusies trekken ;-)
Natasja
15 apr. 2018
Beste Gert,
Zou ik mogen weten welke probiotica je hebt gehad?
Er zijn zoveel verschillende!!
Bij voorbaat bedankt!
De Groene Vrouw
15 apr. 2018
We adviseren je graag over de juiste probiotica voor jouw situatie :-)
Je bereikt onze vragenlijn op Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@groenevrouw.nl.
Nicolette
8 mrt. 2018
Googelend op antibiotica en probiotica kwam ik op deze site terecht. Wat ik lees bevalt me. Helder, kritsisch en to the point. En humor. Ik blijf lezen :-)
Maar, ik reageer omdat ik info zocht over probiotica. Ik blijk toch geen griep te hebben maar een nierbekkenontsteking, dus 10 dagen antibiotica. Om niet de rest van mijn momenteel toch al in minimale hoeveelheid energie weg te spoelen dacht ik mijn darmflora te helpen met probiotica. Ik begrijp dat de aerobe niet in de potjes van je webshop zitten, maar welke kan ik dan toch het beste bestellen? Of raad je me iets anders aan?
Dank en groet,
Nicolette
De Groene Vrouw
8 mrt. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Marianne kokke
28 feb. 2018
Is het aan te bevelen om bij steeds terugkerende blaasontsteking tijdelijk probiotica te gebruiken?
Marianne.
De Groene Vrouw
28 feb. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
gea
23 feb. 2018
Ik heb al die dingen uit de winkel geprobeerd. Ik heb nl veel buikpijn en een opgeblazen gevoel. Nu blijk ik dus giardia te hebben en nemen mijn darmen niet voldoende voedingsstoffen meer op met alle gevolgen van dien. Nu heb ik het voor de 2e keer en dus weer aan de antibiotica. Maar of het blijvend effect heeft weet ik niet. Vandaar dat ik bifido lacto complex gekocht heb. Mede omdat de giardia parasieten erg van ijzer houden en dit product ervoor zorgt dat ze parasieten niet bij het ijzer kunnen komen. Simpel gezegd. Dus ik hoop dat dit voor mij nl wel iets doet. Ik ben ten einde raad.
De Groene Vrouw
24 feb. 2018
Ik kan je zo al vertellen dat een beetje probiotica niet voldoende zal zijn om een Giardia infectie te verhelpen of te voorkomen. Daarvoor zijn gespecialiseerde onderzoeken en behandelplannen nodig, afgestemd op jouw persoonlijke situatie, om te zorgen dat je voldoende darmimmuniteit opbouwt om de Giardia af te weren.
Gre Dijkhuis
20 feb. 2018
Hallo,nou ik heb op het ogenblik niet zoveel leuks. Mijn man is ontzettend beroerd van de dubbele antibiotica kuur voor d Helio Bacter. Is het in zijn geval raadzaam om een goede probiotica te gebruiken?
Alvast bedankt.
De Groene Vrouw
20 feb. 2018
He bah! Ja, het is zeker handig om probiotica te gebruiken tijdens een AB-kuur.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder. En beterschap!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
P.m.van de Peut
14 feb. 2018
Als ik ee beginnende voorhoofds holte ontsteking heb. Gebrui ik wortelsao e molkewei in combinatie met een probiotica. Meestal is de ontsteking in combinatie met stomen met kamille voldoende om binnen 10 dagen er praktisch vanaf te zijn. Meestal herhaal ik het na 4 dagen. En snuif dan ook 3 tot 4 keer daags met propolistinctuur. Doordat de angst voor anti-biothica vooral door jonge huisartsen erg groot is, om dit voor te schrijven voor de mogelijke bijwerkingen. Is het jammer dat dit middel selectief word ingezet. Maar dat is een andere discussie. Als de probiotica met minimaal 6 verschillende stammen gebruikt, is het een middel wat de voor een deel goede bacteriën dood compenseerd.
Karam
28 jan. 2018
Hallo!

Ik heb tekort aan enteroccocus spp, lactobacillus spp en bacteroides spp en een teveel aan streptekokken.
Verder heb ik een hele lijst aan voedselintoleranties..

Ik vulde met probiotica de lactobacillus aan maar dat is dus verkeerd. Klachten werden alleen erger. Ik moet beginnen met het aanvullen van de enterococcus maar die zijn heel moeilijk te vinden.
Iemand ervaring?

Groene vrouw, hoe kan het zo zijn dat ik met ongezond eten meer ontlasting heb?
Carla
13 jan. 2018
Beste Groene Vrouw,
vanwege urinerententie en daarmee gerelateerde blaasontstekingen zit ik nu ruim een jaar aan een onderhoudskuur antibiotica. Nu ziet het er naar uit dat ik dat nog wel een jaartje vol moet houden i.c.m. een alpha-blokker voor bekkenbodemspieren. Ik gebruik al een jaar 2x daags Aadexil. Is dit voldoende, of is het raadzaam een ander preparaat ernaast of voor in de plaats te gebruiken? Ben verder overigens gezond. Behalve m'n blaas, die gaat er geen steek op vooruit (zwakke blaas is de diagnose).
Lisette
4 jan. 2018
Hoi! Wat goed dat ik dit artikel tegenkwam! Er zijn nu meerdere mensen die mij probiotica aanraadden, bijvoorbeeld de "Prescript Assist". Maar ik wil me toch ook niet arm gaan kopen aan supplementen. Na dit artikel gelezen te hebben denk ik dat ik toch maar even wacht met probiotica aanschaffen!!!
Sannia
3 jan. 2018
I have a question. can taking probiotoics cause pain in the lower back and gut? I took one pill (from one of the brands in shops) three days ago and since yesterday I have a pain in my lower back and gut. It even spread into my legs as well. I wonder if it is caused by the pill?
De Groene Vrouw
3 jan. 2018
It would be unlikely, however not impossible. Also read here:
https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/
Anouk Kef
12 dec. 2017
Ik heb wel een vraag. Mij is geadviseerd om een prebiotica te geven aan mijn tweeling van 11 maanden. Wat zijn je ideeen daarover?
De Groene Vrouw
12 dec. 2017
Daar kan ik niets over zeggen zonder de situatie te kennen... je vraagt nu in feite aan de automonteur: mij is geadviseerd olie in mijn auto te doen, wat is je idee daarover? ;-)

Voor persoonlijk advies verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan heb ik de tijd om met je mee te denken, je goed te ondersteunen en te adviseren!
Marjolijn
2 dec. 2017
Hallo!

Omdat ik momenteel zwanger ben, en diabetes type 1 heb, heb ik dit jaar geen griepprik gehaald. Ik durfde het niet aan en de huisarts (normaal gesproken zeer pro griepprik) zei tegen me ‘dat ik hem best een jaartje over kon slaan’... normaal pak ik dan homeopathische middelen als echinaforce ofzo, maar ook dat mag niet ivm zwangerschap. Dilemma want verkouden worden of nog erger een griep ontregeld mijn bloedsuikers en je raadt het al, dat is niet goed voor de baby. Nu kreeg ik in de apotheek de tip om probiotica te gaan slikken, maar nu lees ik dit stuk... nu weet ik het even niet meer! Wat adviseer je in mijn situatie?
De Groene Vrouw
2 dec. 2017
Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Annette
2 dec. 2017
Beste Groene vrouw, wouw,
ik heb je boek gelezen en geprezen. Wat ik me afvraag na het lezen, hoe denk je over darmspoelingen?
Ik ben zelf een fan van gefermenteerd voedsel en ben blij te hebben gelezen dat het echt naast het smakelijke een functie heeft voor het in stand houden van je darm functie. groetjes Annette
De Groene Vrouw
2 dec. 2017
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
Aafke
26 nov. 2017
Een hele fijne avond. Ik heb gisteren van mijn zus kefirkorrels gekregen. Vandaag heb ik het in de weckpot gedaan en het bubbelt en borrelt al goed. Maar, hoe zit het met waterkefir als probiotica? Werkt dat wel?
Groetjes Aafke
De Groene Vrouw
27 nov. 2017
In die zin dat probiotica zelf natuurlijk ook heus wel werkt ;-) werkt waterkefir (en alle andere gefermenteerde voeding) ook prima! In gefermenteerde voeding zitten zelf veel meer en veel meer verschillende bacteriën dan je ooit in een capsule kunt stoppen, dus het is altijd beter om het uit voeding te halen dan uit supplementen (het heten tenslotte niet voor niets supplementen).
De Groene Vrouw
19 nov. 2017
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Deborah
13 nov. 2017
Hoi! Zoveel reacties al, maar ik heb ook een vraag.

Ik heb een afweerstoornis, genaamd selectieve iga deficiëntie. Dit houdt in dat mijn lichaam teweinig iga eiwitten aanmaakt. En daar door niet goed bacteriën of virussen kan aanvechten.

Nu zit ik al tijden hoornloos te zoeken naar dingen die mijn weerstand zouden kunnen verhogen. Er is namelijk geen medicijn of trucje om dit eiwit aan te vullen.

Jouw stukje over iga en aerobe interesseert me. Zou er een probiotica bestaan die voor mijn ziekte wat goeds kan doen? Een echte probiotica!
De Groene Vrouw
14 nov. 2017
Mogelijk. Maar dat zou niet iets zijn dat ik je zo via internet zou aanraden. Dit is een precaire gezondheidssituatie; zoek dus een professional die je hier gericht mee kan helpen en die ervaring heeft op dit gebied! Dan zijn er, afhankelijk van waarom je geen IgA kunt produceren, mogelijk probiotica die de productie ervan kunnen stimuleren.
Deborah
17 nov. 2017
Bedankt voor je reactie.
Het is dus nog even een zoektocht.

Heb je een idee bij wie ik hier over terecht zou kunnen? Mijn immunoloog in het ziekenhuis geeft aan dat gezonde voeding of extra vitamine en dergelijke niet helpen. Dus ik ben heel erg benieuwd of een goede probiotica wellicht een beetje ondersteunen zou kunnen bieden.
De Groene Vrouw
17 nov. 2017
Ik zou het eens in de hoek van de orthomoleculaire artsen en/of darmfloratherapeuten en/of kPNI therapeuten zoeken, maar dan wel iemand die gespecialiseerd is in de immunologie. Wij doen zelf ook onderzoek naar (s)IgA, maar ik heb hier niet genoeg verstand van om er iets zinnigs over te kunnen zeggen (behalve dat 'gewoon een probiotica' niet voldoende zal zijn). Succes!
Elly en Harrie Crijns
6 nov. 2017
Lady in green,
We hebben een gezond nog ouder worden plan uit boeken en van internet samen gesteld. (harriecrijns.jouwweb.nl)
Als aanvulling

voor onze darmbewoners gebruiken wij elke 14 dagen een kweek water kefir. We hebben normale stoelgang. Is dat voldoende of wat kunnen we veranderen of aanvullen?
We lezen met heel veel plezier je

artikelen!!
Lieve gezonde groeten, Elly en Harrie
De Groene Vrouw
17 nov. 2017
Het eten of drinken van gefermenteerde voeding is altijd beter dan het gebruik van een probiotica, omdat in gefermenteerde voeding altijd meer en meer verschillende bacteriën zitten dan in een pilletje of poedertje :-) Het beste is om dat regelmatig te doen en liefst ook af te wisselen met andere producten zoals gefermenteerde groenten, yoghurt, kefir, kombucha etc. Op de goede weg dus!
Ria
3 nov. 2017
Dag Groene vrouw,
Mijn zoon van 5 slikt nu bijna 1 jaar probioticum formule van DHN en huid ekz korrels.
Er kwam bij ontlastingsonderzoek naar voren dat hij parasiet had, deze is na antibiotica verdwenen aldus laatste ontlastingsonderzoek.
Nu nog steeds last van droge vlekkerige schilferige huis en bleek zien, na het eten van de minste hoeveelheid zuivel, tarwe, en bepaald fruit.
Mijn vraag is, doen die korreltjes nog wat of kan ik beter stoppen?
Groet Ria
Catharina van Breemen
31 okt. 2017
Orthiflor Original probiotica van firma Orthica is aan mij geleverd.
Nu zie ik dat er ook een probiotica 50 plus van Orthica bestaat.
Met geen 9 verschillende eenheden maar 6.

Ik ben 72 jaar is het niet beter om probiotica 50 plus te gaan slikken?
Kan het kwaad de Original op te maken?

Vriendelijke groet en ik hoor graag
De Groene Vrouw
31 okt. 2017
Beste Catharina,

Hoewel het niet helemaal mijn werk is om advies te geven over producten die wij zelf niet verkopen, denk ik ook niet dat het kwaad kan om de Original eerst op te maken alvorens u overstapt op de 50+ :-)
Catharina van Breemen
30 okt. 2017
Dag Groene vrouw,
Mag ik probiotica samen slikken met aminozuren op de nuchtere maag?

Catharina
De Groene Vrouw
30 okt. 2017
Ik kan op dit moment niet echt een reden bedenken waarom het niet zou mogen...
Catharina van Breemen
30 okt. 2017
Bedankt voor de snelle reactie.
M. van Berkel
16 okt. 2017
Hoi groene vrouw, ik ben Marjolijn en ik heb de ziekte van crohn en ik zit in de overgang nu ben ik bio-kult gaan gebruiken omdat ze in de natuur winkel zeiden dat het goed is voor huid en haar want op het moment heb ik veel last van haaruitval door stoppen met de pil pfff word er gek van want ik heb al geen dikke bos.. mijn vraag is of het geen weg gegooid geld is want ik slik al hair formula en is geen goedkope liefhebberij het kost mij handevol geld al die middeltjes! Groetjes
Anne
13 sep. 2017
Lieve groene vrouw,
Ik heb door zeer zware stressvolleperiode een jarenlange burn-out. Ben volkomen bedlegerig en mijn weerstand is erg laag. Ik ben bovendien de zestig al gepasseerd. Nu slik ik sinds vier weken golden Naturalis probiotica 50 miljard maar heb al een week de hele dag buikpijn. Ik ging googelen en vond onderstaande tekst. Wat moet ik daarvan denken?
" ziekenhuizen hebben gemeld dat de behandeling van lactobacillus septikemie een potentieel dodelijke ziekte is die wordt veroorzaakt door de consumptie van probiotica bij mensen die een verlaagde weerstand hebben of die erg ziek zijn."
Heb je hier misschien een antwoord op? Ik vind die zin nogal cryptisch.
Hartelijk dank
Anne
De Groene Vrouw
13 sep. 2017
Hoi Anne,

Nope. Daar waag ik me niet aan. Ik ken jou, je situatie, je bloedwaardes en darmfloraonderzoekswaardes, en het probioticum in kwestie niet. Dus ik kan en wil hier niets over zeggen, want ik kan je op deze manier niet adviseren over wat je wel en niet moet slikken...
Anne
15 sep. 2017
Afgezien van mijn eigen situatie was ik eigenlijk voornamelijk geïnteresseerd in het feit dat probiotica ook, volgens ziekenhuizen dan, in sommige gevallen dodelijke ziektes kunnen creëren. Dat kom je nergens tegen. Alleen juichende verhalen. Ik schrok ervan. Het kan dus ook heel anders werken kennelijk.
Maar bedankt voor je reactie. Ik snap dat je je niet wilt wagen aan een nogal kwetsbare situatie zonder de juiste informatie. Ik wilde alleen weten of je ook wel eens negatieve ervaringen met probiotica hebt. Of je het soms juist niet moet slikken.
Anne
De Groene Vrouw
15 sep. 2017
Je komt het nergens tegen omdat het niet waar is. Je hebt het nu over 1 studie waarbij een specifiek soort probiotica op een volkomen verkeerde manier is ingezet bij mensen die al ernstig ziek waren. Dat is geen 'tegenhanger' van jubelverhalen, dat is gewoon een medische (inschattings)fout die niets zegt over algemeen probioticagebruik bij gezonde mensen ;-)

De negatieve ervaringen met probiotica staan in dit blog:
https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/
Willemieke
28 aug. 2017
Goedemorgen groene vrouw, mag ik vragen wat uw mening is over de preprobiotica van Vitakruid, genaamd Symflora? Zijn deze stammen veelzijdig genoeg denkt u? Groetjes Willemieke
Biska
24 aug. 2017
Hallo Groene vrouw, bedankt voor het heldere artikel. Mijn vraag: ivm een onverklaarbare, al jaren uitblijvende, maar zeer gewenste zwangerschap ben ik naar een osteopaat gegaan voor advies. Hij raadde me aan probiotica te gaan slikken omdat dat goed zou zijn voor mijn baarmoederslijmvlies. Ik ben vrij sceptisch en vraag me af of jij hier ook een verband in ziet? Ik heb geen klachten behalve hypoglycemie.
De Groene Vrouw
25 aug. 2017
Dat verband is er wel, maar het is niet zo kort door de bocht dat je probiotica gaat slikken en dan ineens zwanger wordt ;-) Eenvoudig uitgelegd: alle slijmvliezen staan met elkaar in verbinding en ertussen vindt ook communicatie plaats. Een gezonde darmflora zorgt voor een gezond darmslijmvlies, en dat kan op den duur ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies verbeteren.

Probiotica kan geen kwaad, maar voor het beste resultaat zul je moeten uitzoeken wat er precies aan de hand is met baarmoeder- en darmslijmvlies, darmflora, en de relatie daartussen (en de voeding, uiteraard).
Jedidjah
20 aug. 2017
Hallo, wat vind jij van melkkefir? Ik bereid hem zelf van geitenmelk.... Ik hoor graag jou mening. Gr Jedidjah
De Groene Vrouw
21 aug. 2017
https://groenevrouw.nl/zure-melk/
Jedidjah
21 aug. 2017
Dankjewel! Mijn vraag is beantwoord ?mooie site heb je.
Wim van Sleen
15 aug. 2017
Dag groene mevrouw. Ik heb uw update gezien met de waarschuwing dat je zeker moet zijn dat er geen ontstekingen in de darmen zijn i.c.m. gebruik aerobe biotica. (is dat gevaarlijk dan ?)
Wel, een coloscopie wijst uit dat dit bij mij niet het geval is.
Vervolgens op zoek naar een apotheek/winkel die een potje heeft waarin ook aerobe bacteriën zitten. Een vergeefse zoektocht. Dat zei je ook al in je update dat die aerobe stammen nauwelijks vrij verkrijgbaar zijn.
Nu vast staat dat ik geen ontsteking heb, hoe kun jij me dan helpen aan aerobe bacteriën groene mevrouw.
Je mag me ook individueel mailen
De Groene Vrouw
16 aug. 2017
Heb je ook je alpha-1-antitrypsine, calprotectine, lysozyme en PMN elastase laten meten?
Kom maar terug als je het zeker weet...
Chris
6 aug. 2017
Beste mevrouw,

Sinds enkele weken heb ik enorm veel last van waterige stoelgang.
Ik ben in 2008 geopereerd aan een gastric bypass.
Telkens ik eet, binnen de 10 minuten moet ik spurten naar het toilet.
Wat zou u me aanraden aub van probiotica?
Aërobe of anaerobe probiotica?
Veel dank!
De Groene Vrouw
7 aug. 2017
Beste Chris,

Na een gastric bypass verandert de spijsvertering en darmflora grondig. Alleen probiotica gebruiken is daarom niet meer voldoende. Vindt een specialist die je hiermee kan helpen en die ook kan helpen het dieet op de juiste manier aan te passen; het 'normale' dieet dat doorgaans door de diëtist aangeraden wordt na een GB is in feite niet geschikt voor de verandering in de vertering...
Wim van Sleen
28 jul. 2017
Dag groene mevrouw of om in de nieuwe taal te spreken dag mens,

Helder en informerend stuk. de echte pro-biotica van de drogist of apotheek helpt mij prima.
Ik was aan het onderzoeken of de flora nu weer op orde is en ik er mee kan stoppen.
Toen kwam ik bij u terecht. Ik moet dus aerobe bacteriën hebben die de zuurstof wegnemen voor de anaerobe bacteriën.
U vermeldt daar niet bij waar ik dat dan kan krijgen. Is dat zo 1-2-3- niet boven water te krijgen.
Die informatie staat ook niet op het flesje met capsules. Merk DioCare; product: acidophilus plus.
Alvast bedankt voor de beantwoording.
De Groene Vrouw
28 jul. 2017
Acidophilus is in elk geval geen volledig aerobe bacterie zoals ik dat hier bedoel.
Maar dat het er niet bij staat heeft een reden; die lees je onderaan het artikel en her en der in de reacties ;-)
HannaH
28 jul. 2017
wat een verhelderend artikel, dank je wel. ik kom hier vast nog vaak terug
De Groene Vrouw
28 jul. 2017
Gezellig! :-)
Jeff Boiten
19 jul. 2017
Hi!

Superleuk en duidelijk geschreven! Ben als Crohn patiënt ook wel gelijk getriggerd om eens een consult te plannen. Ik ga eens kijken of dit wordt vergoed door mij verzekeraar. Vraag me af of probiotica bij mij überhaupt werken gezien ik dus (vaak) wel ontstekingen heb? Ik ben benieuwd!

Groeten!
Jeff Boiten
7 aug. 2017
Beste Groene Vrouw,

Ik kijk nog steeds uit naar uw reactie, alvast bedankt! :)

Groeten,
Jeff Boiten
De Groene Vrouw
7 aug. 2017
Beste Jeff,

Helaas is de vraag kort, maar het antwoord niet. Het is niet in één zin te zeggen of probiotica wel of niet zullen werken bij Crohn, want ieder probioticapreparaat is anders en iedere Crohnpatient ook. Bovendien is deze aandoening veel breder dan alleen het slikken van probiotica.

We behandelen vrij veel Crohnpatienten in onze praktijk; onder 'Consulten' vind je meer informatie over onze diensten.
Marjan
18 jul. 2017
Hallo Groene Vrouw.

Met grote belangstelling gelezen.

Kunt u mij een goede probiotica aanraden.....

Ik heb veel last van gisten in de darm, vollopen met lucht, zeer beperkte voedingsmogelijkheden en dalend gewicht.

Maar omdat overal wat anders staat en onze moderne wereld aan elkaar hangt van leugens om de eigen belangen in € om te zetten kun je weinig geloven van wat er overal beweerd wordt.
De Groene Vrouw
18 jul. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
En ik geloof niet in liegen om te verkopen, wel in goed advies ;-)
Ingrid
17 jul. 2017
Vroeger maakte ik van volle onbehandelde melk zelf yoghurt. Maar nu kan ik nergens meer verse onbehandelde melk kopen en eet ik "gewone" yoghurt uit de supermarkt. Minder lekker, maar toch ook niet slecht, toch?

De "yoghurtjes" zijn volgens jou geen goede pro biotica. Maar zijn niet alle yoghurtsoorten per definitie pro biotica? Ik eet bijna dagelijks doodgewone volle yoghurt, halfvolle yoghurt, of halfvolle biogarde yoghurt. Gewoon omdat het lekker is en het een goede voedingswaarde heeft.

Zou ik dan iets tekort komen en er extra pro biotica pillen bij moeten doen?
De Groene Vrouw
18 jul. 2017
Alle yoghurt zijn in wezen probiotica. Maar:
- er is onderzoek gedaan naar gewone supermarktyoghurt en daar bleken veel minder en veel minder verschillende gunstige bacteriën in te zitten dan in huisgemaakte yoghurt
- de yoghurthJES waar ik het over heb, zonder merknamen te noemen ;-) bevatten naast (1 of 2 stammen) bacteriën ook een hoop suiker, zoetstof of andere toevoegingen.
elise
5 jul. 2017
Weet u toevallig waar een goede therapeut zit voor een consult?

Mvg
De Groene Vrouw
6 jul. 2017
Jazeker.
https://groenevrouw.nl/consult/darmflora/
Annemiek
28 jun. 2017
Hi....ik heb een afweerstoornis die CVID heet.... Mijn immumsyteem werkt niet goed. Nu gebruik ik ruim een half jaar probiotica, probiotic 10 met 20 billion actieve culture! Nu vraag ik mij af doe ik hier wel goed aan? Is dit goed voor mijn immunsysteem....ik heb nu het gevoel dat mijn lichaam zwakker wordt ligt dat aan de probiotica?
De Groene Vrouw
28 jun. 2017
Dat is helaas niet iets waar ik je in de reacties op een blogpost mee kan helpen.
Maart
7 jan. 2019
Hi Annemiek, de internist heeft mij verteld dat het met CVID wel te proberen valt maar er wel voorzichtigheid bij geboden is. Wellicht kan jij het met je internist overleggen? En wellicht is het een idee - aangezien je aan lijkt te voelen dat het je afzwakt ipv versterkt - de probiotica te laten staan en voor de wat natuurlijke oplossing waterkefir te gaan? Succes! Groet
Immy Boersma
18 jun. 2017
wel waterkefir… ik krijg er erge buikpijn van en dat heb ik nooit.
Duurt ook wel even voor dat verdwenen is, wel een dag of 2 dagen.
Wel heb ik eindig weerstand. Daar schijnt het juist goed voor te zijn, voor weerstand.
Wat is wijsheid? Wel of niet verder proberen?
Ik las dat je dan even moet wachten en dan later met kleinere beetjes weer proberen.
Klopt dat?
De Groene Vrouw
19 jun. 2017
Als je er niet tegen kunt, kun je er niet tegen... lees ook hier: www.groenevrouw.nl/histamine-hooikoorts-darmklachten
Martine
4 jun. 2017
Ik ben hier gaan lezen, omdat ik nu sinds een paar dagen probiotica uit een potje gebruik met 6 stammen en 10 miljard stuks per capsule. Echter, sinds ik slik, voel ik mij 's nachts licht misselijk en heb ik lichte buikpijn, de volgende ochtend moet ik direct naar de wc en heb ik aardig dunne ontlasting. Helpen de probiotica nu wel of juist niet? Of heb ik dus zo een slechte darmflora dat het ook hier op reageert? Het antwoord heb ik helaas nog niet op internet kunnen vinden....
De Groene Vrouw
5 jun. 2017
Dat kan het internet je ook niet vertellen, want dat is heel individueel. Zit er misschien iets in je probiotica waar je eigenlijk niet tegen kunt (sporen van melk, soja)? Als je het product bij ons gekocht hebt, kun je gerust de vragenlijn bellen voor meer advies.
Eric
28 mei. 2017
Eens dat veel van deze probiotica marketing gewoon geldklopperij is, maar wat hier staat beschreven klopt ook niet helemaal. Er zijn misschien wel vele verschillende soorten en stammen bacterien in je darmen aanwezig, maar slechts een relatief klein aantal dominante. Een probioticum met slechts een of enkele stammen kan daarom in principe dus echt wel resultaat leveren (steeds meer wetenschappelijke studies met verrassende lichamelijke en mentale gezondheidseffecten - bijvoorbeeld: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170523124119.htm). Dit kan ook gaan om anaerobe genera zoals bifidobacterium en lactobacillus, daar zij niet obligaat anaeroob zijn, wat betekent dat zij best zuurstof kunnen verdragen maar juist een specifieke metabolische omzetting doen onder lage zuurstofconcentraties. Ik raad jullie aan om in ieder geval referenties te gebruiken. Dit is ook een goede feitencheck voor jullie zelf.
Dominique
25 mei. 2017
Hoi,

Ik kwam hier, omdat ik op zoek was naar iets wat ik las over Yakult en diarree. Wanneer ik 's middags om 16.00 uur een Yakult neem, dan zit ik om 17.00 uur op de toilet en spuit het als water eruit.

Neem ik Yakult op een niet lege maag, dan heb ik er geen last van, maar ontlasting is wel dun. Nu las ik dat er dan sprake kan zijn van overload. En zo kwam ik hier.

Yakult ben ik inderdaad gaan nemen omdat ik moe was en langdurig verkouden. Ik voel me al stukken beter, maar die diarree vind ik vreemd. Eet verder vezelrijk en gezond. Ben vrouw van 52, hormonen?
De Groene Vrouw
25 mei. 2017
Tsja, of gewoon je yakult inruilen tegen een kwalitatief echt goede probiotica... ;-)
Stella
2 jun. 2017
Yakult is toch mierzoet? Dat wil ook wel laxerend werken als je darmen niet ok zijn.
Jacqueline
21 mei. 2017
Heerlijk héérlijk verhelderend. Thx.
Henrieke Boer
20 mei. 2017
wat een interessant artikel! Nu ben ik benieuwd naar het volgende:

ik had na een poep onderzoek eind vorig jaar hoge IgA waarden, ontstekingswaarden en R.Rubra gist in mijn darmen. Op advies van een therapeut glutenvrij gaan eten en pillen gekregen om de gist in te tomen. Ik voelde me heel goed weer, totdat ik aan een tien daagse kuur clioquinol begon om een parasiet uit mijn darmen te halen (januari). Om mijn darmen weer daarvan te herstellen werd me probiotica geadviseerd en braaf mijn potje leeggemaakt. Elke avond wanneer ik mijn probiotica vergat, had ik de volgende dag na elke maaltijd een enorme opgeblazen, harde buik (5 maanden zwanger idee).

Oké: mijn vraag is, kan het zo zijn dat deze problemen puur komen door de antibioticakuur?
J. tal
18 mei. 2017
Heeft het zin om probiotica van verschilde merken te gebruiken bij elkaar om op zo manier de meer aerobe stammen
te gebruiken?
Pieter
17 mei. 2017
Wat ik mij afvraag: Dr. Lindgren gaat prat over de grote hoeveelheid en diversiteit van probiotica bacteriën die in zijn product te vinden zijn (zie video), maar op het etiket vind ik daar niets van terug: enkel polyphenolen. Dat zijn toch geen bacteriën! En dat groene-thee extract, zit daar dan geen theïne (= cafeïne) in?
De Groene Vrouw
18 mei. 2017
Ineens hebben verschillende mensen het over 'het filmpje van dr. Lindgren'. Misschien mis ik iets of ben ik iets vergeten, maar ik heb toch helemaal niet verwezen naar een filmpje? En ik kan me ook even niet voor de geest halen dat ik het heb gehad over een dr. Lindgren...

Please enlighten me ;-)
incognito
18 mei. 2017
zie hier: http://drlindgrenshop.com/0LP1004.php
De Groene Vrouw
18 mei. 2017
Dat ziet eruit als een gewone marketingblablablawebsite. Waarom komen mensen hier vragen stellen over dit product? Ik ken het niet en heb er bijzonder weinig mee te maken...
incognito
18 mei. 2017
Mensen krijgen via MSN (en dergelijke andere sites), de reclame van ene dr. Lindgren te zien. (d.m.v. effectieve clickbait)
Na het zien hiervan, gaan ze opzoek naar probiotica omdat dr. Lingren schofterig duur is en komen daarom op jouw site terecht.
 
-> Dat heb je iig goed voor elkaar dus :)
Ik zou zeggen, maak een leuke probiotica-aanbieding hier en profiteer ervan. Succes!
;)
De Groene Vrouw
19 mei. 2017
Hahaha ok, ik snapte er al niks van ;-)
Nou wie weet (maar ik ben niet zo gehaaid als dr. Lindgren, dan had ik allang met mijn rijke kontje op Aruba gezeten) :-)
Toushka
17 mei. 2017
Ik kwam op deze site toen ik iets over probiotica zocht. Vanwege darmklachten en een 'suboptimaal' energieniveau heb ik o.a. ontlastingonderzoek laten doen. Daar kwam uit dat ik te weinig Enterococcus spp. en te weinig lactobacilli in mijn darmen/ontlasting heb (en wel R. rubra en teveel secretoir IgA en vet (>4g/100g)). Een van de adviezen is probiotica met Enterococcus faecalis (en lactobacilli) te nemen. Die zijn alleen vooralsnog lastig te vinden. Of is Enterococcus faecalis hetzelfde als E. faecium? Of zijn deze niet vrij verkrijgbaar?
Heeft u een idee hoe ik hieraan kan komen (de arts waar ik ben, kon ze ook nog niet vinden..)?
En is het drinken van waterkefir een goed idee? (Melkproducten mogen, in ieder geval tijdelijk, niet.) In combinatie met probiotica of een van de twee tegelijk?
Alvast hartelijk bedankt voor de reactie!
De Groene Vrouw
18 mei. 2017
Normaal gesproken kun je die specifieke probiotica aanschaffen via de therapeut waar je ook het onderzoek hebt laten doen... of die moet je in elk geval kunnen adviseren waar je het kunt krijgen. Zelf ben ik geen voorstander van het gebruiken van deze specifieke probiotica als je niet 100% zeker weet dat er geen ontstekingen in de darmen spelen, en dat kan ik op basis van de markers die je noemt niet zien.

Ik vermoed dat je een onderzoek hebt laten doen dat niet compleet genoeg is om een helder beeld neer te zetten, en dan is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met dit soort probiotica - en gaat dat waarschijnlijk ook niet helpen. Zoek een therapeut die wel weet wat hij doet en laat je uitleggen hoe e.e.a. werkt ;-)
Toushka
18 mei. 2017
Ja, daarover was ik ook een beetje verbaasd, een beetje vaag, achteraf.. (al wil ik niet meteen een oordeel erover klaar hebben). (Ter info: IgA anti-t-Transglutaminase en Antigliadine in ontlasting en IgG in bloed tegen een aantal voedingsmiddelen waren ook verhoogd.) Bedankt voor de reactie in ieder geval. Ik ga er verder naar kijken.
eva
13 mei. 2017
Ik houd niet van koffie, eet nog geen 10e van de bizarre hoeveelheden suiker die de langdradige Amerikaan "Lindgren" opnoemt, en ben niet gek op frisdrank. Krijg dus al die suikers en suikervervangers niet binnen. Wat ik wél lekker vind is dagelijks 1 of 2 glaasjes Kefir. En guess what? Ik heb al jaren de gezondste poep van de wereld. Dus wat "Dr L" zegt zou zomaar kunnen kloppen, behalve dat je dan zijn dure pillen helemaal niet nodig hebt. ?
Tina
5 mei. 2017
Eczeem en Probiotica. Is de Probiotica van de Vitaminstore huismerk Okay? Zolang ik kan denken heb ik eczeem en kom er nu achter dat ik via mijn darmstelsel evtl. voor verbetering kan zorgen. Maar heel ver ben ik nog niet in mijn zoekprocess.

Groetjes en bedankt,
Tina
De Groene Vrouw
6 mei. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
marleen
3 mei. 2017
En wat met de "natuurlijke" probiotaca's dan?
Die in zuurkool, Kefir, tempeh en gepekelde augurken?
Die zullen toch wel enigszins goed werk verrichten?
Ik gebruik deze producten als ik weer eens last heb vcan Candida na maanden ongezonde levensstijl. (lees: stress en véél suikers....u begrijpt, suikers zijn ook van het menu geschrapt, Nu de stress nog, haha)
De Groene Vrouw
3 mei. 2017
Ja. En ik ben nu te moe om daar verder op in te gaan ;-)
Marleen
4 mei. 2017
Haha och hè toch! Ik ken het. Rustig aan!
Anna
10 mei. 2017
Ben ook erg benieuwd naar het antwoord op deze vraag! Dus ooit... als je uitgeslapen bent. :-)
eva
13 mei. 2017
Geen pil nodig als je gewoon normaal eet en drinkt (lekker zelf koken dus en daar geen scheppen suiker door gooien) en al die rommel met suikers of suikervervangers laat staan. Verder een glaasje kefir per dag; veel lekkerder ook dan al die zoete troep.
eva
13 mei. 2017
Ps ik lust graag een flesje wijn maar heb nog nooit maag/darmproblemen gehad. Gewoon luisteren naar je lichaam. Het mijne zegt al jaren: Geen prefab-potjes of gezoete drankjes. En ik ben gelukkig dol op kefir. Zal wel een reden hebben dan, t.o.v. die fles wijn ☺. Voel me er prima bij. Geen pilletjes nodig.
Stella
19 mei. 2017
Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin gezond eten & leven niet voldoende is.
Adnan
23 apr. 2017
Waarom werd mijn vraag verwijderd?
De Groene Vrouw
24 apr. 2017
Je vraag werd niet verwijderd, hij was nog niet goedgekeurd.
Adnan
23 apr. 2017
Misschien een ultra domme vraag; maar heeft probiotica een goed effect tegen maagzuur? Ik heb al bijna 3 jaar last van maagzuur en ik wil geen omeprazol (die erg slecht zijn) meer slikken. Ben erg moe en wanhopig geworden. Ik let op wat ik binnenkrijg,, eet eigenlijk weinig van alles en sport om de dag, en toch blijf ik maagzuur houden vooral bij het slapen gaan.

Ik zie ook dat er een nieuwe probiotica op de markt is gekomen; dr. Lindgren's polyphenol? Is die goed? Gaat u die ook verkopen?

Ik weet het niet meer...
De Groene Vrouw
24 apr. 2017
Je kunt helaas niet op die manier zeggen of 'probiotica goed is tegen...' wat dan ook, eigenlijk ;-)
Het is geen aspirientje dat je slikt en dat een half uur later een effect heeft.

Als de oorzaak van brandend maagzuur is dat er een dysbalans is in de darmflora (wat heel goed zou kunnen), dan KAN probiotica daarbij helpen. Maar het kan ook zijn dat probiotica alleen dan niet sterk genoeg zijn, of dat er een heel ander probleem speelt (en dan hebben probiotica dus ook niet voldoende effect).

Ik zal eens kijken naar het merk dat je noemt om te zien of het aan onze standaarden voldoet; maar we hebben gelukkig al best wel heel wat hoogwaardige probiotica in de shop staan :-)
Adnan
25 apr. 2017
Ik snap het. Misschien toch een idee om het te proberen. Ik ben vrij gezond, maar kan geen kwaad denk ik zo.

Wat vindt u van het probiotica die ik aangaf? Is het troep? Of toch iets goeds? Er heerst een rage in de VS genaamd Vital Reds en dit lijkt op de Europese versie daarvan. Ze zeggen dat het krachtig is maarja, dat soort praatjes hebben we vaak gehoord. Hoor graag uw mening hierover en natuurlijk of u het gaat verkopen.

Dank u,
Adnan
De Groene Vrouw
25 apr. 2017
Zodra ik eraan toe kom om het te bekijken zal ik mijn bevindingen hier neerzetten ;-)
sanne
27 apr. 2017
Beste adnan,

Ik ben van mening dat het vrijwel geen nut heeft om probiotica te nemen als je problemen hebt met maagzuur. Brandend maagzuur is een tekort en dus eigenlijk iets waar je alleen vanaf kunt komen door de onderliggende oorzaak aan te pakken; wat dus de aanmaak van maagzuur is.

Op alles wat je eet zitten bacterien (ja ook op groentes etc) Alles wat je dus in je mond stopt wordt onschadelijk gemaakt in een badje van maagzuur. Gezien die nauwelijks aanwezig is, gebeurt dit dus ook niet.

Met voldoende maagzuur is het al lastig om de goede missende bacterien de overhand te laten krijgen. Laat staan als je hiervan zelf weinig tot niets aan maakt.

Daarnaast is ook bepaalde voeding van belang om grip te krijgen op de slechte bacterien en de goede bacterien te voeden waardoor ze kunnen groeien.

Dit betekent dat je een probiotica kuur kunt doen, maar wanneer je vervolgens een heel pak koekjes weg eet, is het weer ongedaan gemaakt.
eva
13 mei. 2017
?
eva
13 mei. 2017
Lindgren is Amerikaan. Alleen hier met een Nederlandse stem en producten die hier te koop zijn. Aan dat ellenlange verhaal wat je niet eens door kon spoelen herkende ik binnen 1 minuut al de Yank ?
Caroline
31 mei. 2017
Beste Adnan, probeer eens dit recept tegen je maagzuur: 1 liter water met halve theelepel venkel en 5 kardemomzaadjes, 5 min doorkoken. Drink tijdens warme maaltijd., rest gedurende dag en voor slapen. Ook fenugreek, asperge, zoethout & venkel helpen bij maagzuur. Wel uitkijken met zoethout want dat kan hoge bloeddruk in de hand werken. Succes!
Richard Ran
21 apr. 2017
Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten

Dit is zo interessant. Heb je hier meer achtergrondinfo over? Een bron?
Wellicht staat er iets in de poepdokterboeken?

Merci,
Richard
De Groene Vrouw
22 apr. 2017
Even uit mijn hoofd staat het niet heel veel uitgebreider in mijn boeken... het komt uit mijn opleiding, maar ik kan je (naast mijn lesmappen) zo geen boek noemen waar het uitgebreider in beschreven staat. Hoewel, misschien die van Alex Vasquez, maar die zijn dan ook gelijk weer volkomen onleesbaar ;-) Misschien heeft Chris Kresser er iets over geschreven?
Richard Ran
22 apr. 2017
Boel veel dank Groene V,

Het was mij wel bekend dat onze schildklier (vrij T3) zich nog weleens wil bemoeien met het zuurstofniveau in de dunne darm (ok gradiënt, maar dan moet je weer een trëma tiepen) en dat natrium dit effect nog versterkt. Bij schildklier denkt elke lezer natuurlijk meteen "fluoride!" en van daaruit is de stap naar groene thee zo gezet (fluorideslurper, die theeplant). Zijn we weer bij groen en is de cirkel rond ;)

Nogmaals dank voor de info!
Richard
Mirjam
13 apr. 2017
Goedendag, ik heb vandal per ongeluk 3 flesvoedingen ipv 2 met bio-cult gegeven, is dat schadelijk ?
De Groene Vrouw
13 apr. 2017
Welnee.
eva
13 mei. 2017
?
Pamela
6 apr. 2017
Mijn zoontje van 3 heeft net een antiotica kuur gehad. Wij zijn met probiotica gestart. Na veel onderzoek op internet kwamen we erachter dat dit heel goed is maar nergens en niemand kan ons vertellen hoe lang je dit moet gebruiken na een antibiotica kuur. Hopelijk kan ik hier antwoord krijgen....
De Groene Vrouw
6 apr. 2017
http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/
en voor welke je kunt gebruiken kun je het beste even bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Hanneke Slort
3 apr. 2017
Weet niet of het gezellig is wat ik schrijf, maar ik slik iedere dag 2 x pepermuntolie een druppel per keer voor de maaltijd verdund met olijfolie.
Ik heb het tegenovergestelde van constipatie, soms de hele dag door.
Toen dacht ik, ik ga kefir maken van volle melk, want heb geen last van zuivelproducten.
.kefir was heerlijk ! Helemaal blij, maar.........na twee dagen had ik vreselijke diarhee, nog nooit zo erg gehad.
Dus terug naar de pepermuntolie. Kan dat kwaad op de lange duur ?
Wel,bij huisarts geweest en ontlasting onderzoek gehad, waar niets ernstig in voorkwam.
Alvast bedankt voor eventuele raad.
De Groene Vrouw
4 apr. 2017
Ik ben geen voorstander van het slikken van etherische oliën zonder professionele begeleiding.
Zie voor de verklaring voor kefir-problemen hier
en voor meer hulp op dit vlak hier.
anne
4 mei. 2017
Je link klopt niet? Kom niet bij de verklaring voor kefir-problemen.
De Groene Vrouw
4 mei. 2017
Zeker wel, je moet alleen 1 + 1 even bij elkaar optellen ;-)
Kefir bevat veel histamine. De rest lees je in het artikel.
Stella
19 mei. 2017
De links ontbreken. Er staat niets achter hier en hier.
De Groene Vrouw
19 mei. 2017
Even eroverheen met je muis, je kunt er gewoon op klikken.
Mieke van Bekhoven
3 apr. 2017
Probiotica van Healthy Vitamins slik ik al een tijdje, merk geen verschil .
Volgens huisarts immuumsysteem nog steeds niet voldoende.
Stella
1 apr. 2017
Wat is wel en wat is niet gefermenteerde soja? Ik dacht dat soja"yoghurt" en sojadrink en andere natte sojaprodukten als tofu gefermenteerd zijn. Maar ergens las ik een keer dat alleen tempeh gefermenteerd is.
Het probleem is dat ik een operatie in het vooruitzicht heb met onvermijdelijk antibiotica. De soja"yoghurt"s en drinks verdraag ik niet. Kan je dan wel tegen de probiotica's?
De Groene Vrouw
1 apr. 2017
yoghurt, tempeh en shoyu/tamari zijn gefermenteerd. De rest niet.
Ik zie geen reden waarom je niet tegen probiotica zou kunnen als je niet tegen sojayoghurt kunt, dat heeft niet veel met elkaar te maken, zolang je maar kiest voor een sojavrije variant ;-)
Stella
19 mei. 2017
Inmiddels had Ekoplaza een aanbieding voor de granendranken. Daarvan heb ik verschillende soorten gekocht om te proberen. Zelfde als sojadrink en sojayoghurt: ik kan er niet tegen. Nu probeer ik af en toe (minimaal een week ertussen) sojadessert. Dat heeft niet zulke grote effecten, maar het begint wel met geïrriteerde vingertoppen/huid. Er lijkt dus iets met de fermentatie te zijn. Het fermenteren zelf of eventuele hulpstoffen. En soja is dus wel een van de voedingsmiddelen die niet goed vallen.
Milou
28 mrt. 2017
Duidelijk artikel.
Ik heb eigenlijk nooit probiotica nodig... Maar heb net een antibioticakuur gehad en lijkt me verstandig het nu wel te doen. Mijn vraag is de volgende: ik heb nog orthiflor junior over van mijn zoon. Kan ik die ook gebruiken (om op te maken), of is de junior flora heel anders dan de volwassen?
De Groene Vrouw
29 mrt. 2017
Hm, ja en nee. Je kunt het wel gebruiken, niks op tegen. Maar het heeft niet helemaal de samenstelling die je nodig hebt na een AB-kuur, en waarschijnlijk is je potje ook niet voldoende; na een AB-kuur gebruik je best minimaal 3 maanden verschillende probiotica. Zie ook hier en bel vooral ook even onze vragenlijn voor advies:
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@groenevrouw.nl :-)
Kim
24 mrt. 2017
Wat moet ik dan gebruiken ik snap het niet meer.
Neem me niet kwalijk. Want ik heb veel geld uitgegeven aan allerlei middeltjes maar het schiet niet echt op..
Graag uw advies. Waar kan ik warme thee etc kopen?
De Groene Vrouw
25 mrt. 2017
Eh... warme thee? Bij een cafeetje hebben ze dat meestal wel...
eva
13 mei. 2017
???
Rob Alberts
12 mrt. 2017
Tja, nu weet ik nog niet wat ik moet doen.
Een onderzoek?
En waar laat ik dat dan doen?

Vragende groet,
De Groene Vrouw
12 mrt. 2017
http://www.groenevrouw.nl/consult/darmflora/
Fatima
9 mrt. 2017
Ik drink dagelijks een glas melkkefir, op basis van rauwe bio melk. Ik heb de ziekte van Crohn en hoop daarbij dat de goede bacteriën iets goeds in de darm teweeg brengen. Wat denkt u?
Gegroet!
Ellen
20 feb. 2017
Hallo ik heb een vraag.
Mijn.mams is 80 jaar en slikt probiotica wat nu op is.ikzelf heb een lange tijd bij een orthomoleculaire arts gelopen en ook lang een sterke probiotica gebruikt omdat ik lekker dat men had.
Nu heeft mijn moeder het laatste jaa wel 5 antibiotica kuren gebruikt dus op aan raden slikt ze probiotica .Nu wil ik u vragen welke ze het beste zou kunnen gebruiken.
Vriendelijke groet Ellen Stirkenboon
De Groene Vrouw
20 feb. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Ton Jaring
28 jan. 2017
Dag ik maak zelf van biologische rauwe melk van blaarkop koeien Kefir. Ik heb geen bevestiging dat de koeien A2 melk geven.
Ik gebruik poeder voor het maken van de kefir en neem elke 6 of 7 weken een nieuw zakje poeder.
Na het lezen van uw site vraag ik mij af of ik goed bezig ben op het gebied van probiotica.
Graag wil ik uw reactie horen.
Met vriendelijke groet
Ton Jaring
De Groene Vrouw
30 jan. 2017
A1 of A2 melk maakt voor wat betreft de probiotische bacteriën niet uit. Kefir is prima; afwisselen met meer soorten gefermenteerde voeding is nog beter.
Peter
27 aug. 2017
Kan ik een open zakje met droge korrels in de koelkast bewaren? of in de vriezer? En er kan toch niks gebeuren met de korrels waardoor ze niet meer goed blijven of zo? Ik gebruik nu namelijk een klein beetje van het zakje en dat maakt uiteindelijk niet uit blijkt dus...
Stella
27 jan. 2017
Ik heb in het verleden probiotica geprobeerd. Was geen bijsluiter bij, dus ik slikte de capsule zo bij het eten. Hielp niet, dus gestopt.
Emmy vd spek
12 jan. 2017
Hoi groene vrouw .
Waar kan ik zo darmflora onderzoek,laten doen?

Gr Emmy
De Groene Vrouw
12 jan. 2017
http://www.groenevrouw.nl/consult/darmflora/ :-)
Tom
7 jan. 2017
Nu wil ik ook probiotica gaan nemen ...Keuze is Dr. Mercola Complete Probiotics na wat zoekwerk lijkt mij dit een goede keuze.
Vraag is hoelang moet je zoiets in blijven nemen. ? Is probiotica een soort kuur van een week of maand of ...?!
Want koop je een pot van 60 of 180 capsules scheelt nog al.
De Groene Vrouw
9 jan. 2017
Helaas kan ik alleen vragen beantwoorden over producten die je bij ons koopt...
Voor persoonlijk advies over andere producten verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan heb ik de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Bart Gevers
7 jan. 2017
beste groene vrouw
maar als probiotica dus in jou ogen niet blijven je darmen kunnen bevoorraden met nieuwe bacterie colonies dmv dat ze zelf door groeien.
en als ze dus dood gaan als je ze niet meer gebruikt.
en als ze net als met kefir dood gaan bij te weinig suiker.
hoe is het dan ooit mogelijk om weer een perfecte langdurig blijvende darm flora (bacterien) te verkrijgen?
na bijv een jaar met 10 antibiotica kuren?
is de enige optie dan fecal transplant? (poep klysma van een goede gezonde flora donor)
en of kun je uitleggen hoe het zich kan herstellen.
alvast bedankt
De Groene Vrouw
9 jan. 2017
Er komt binnenkort een deel 2 op dit artikel, dan neem ik dit antwoord wel even mee ;-)
Bart Gevers
12 jan. 2017
ok ok super kun je mij dan wel een mailtje sturen zodat ik het niet mis .
dat zou ik super fijn vinden.
groetjes
bart
Joyce
7 jan. 2017
Goedemorgen,
Na 3 keer achter elkaar buikgriep (jonge kids die vanalles meebrengen) wil ik graag mijn weerstand op peil brengen. Welke producten raad je aan?
De Groene Vrouw
9 jan. 2017
Hoi,
Voor productadvies kun je even bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979

Voor persoonlijk advies op maat verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Andrea
30 dec. 2016
Dag Groene Vrouw,

Is het ook mogelijk dat je juist dunne ontlasting krijgt van pro-biotica?
Ik ben gestart met een capsule waarin de L. acidophilus, L.bulgaricus, en staphilococcus thermophilus zitten.
Maar 1 a 2 dan later heb ik diarree. Nu weer gestopt om te kijken of het dan weggaat.
De Groene Vrouw
30 dec. 2016
Het kan zijn dat je eraan moet wennen, OF dat er ingrediënten in zitten (naast de bacteriën) waar je niet tegen kunt. Of (maar dat komt niet veel voor) dat je niet tegen de desbetreffende bacteriën zelf kunt. Soms is het even uitproberen welk probioticum het beste bij je past.
Osman
2 jan. 2017
Beste groene vrouw,

Stel je hebt antibiotuca gebruikt voor 5 dagen. Wat is de beste dosering probioticum
per capsule 1 per dag. Je hebt vanaf 10 miljard bact. Tot 25 milj. Je hebt probactiol plus merk bij de tuinen bv. En als je klaar bent met met antibiotica kuur wil ik wel daarna dagelijks probactiol blijven slikken. Buiten dat heb ik wel een normale stoelgang
De Groene Vrouw
3 jan. 2017
Hoi,
Wij kunnen je alleen adviseren over de producten die je bij ons koopt.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 of dagelijks via vragen@groenevrouw.nl :-)
Nick
18 dec. 2016
Na 13 jaar in extreme ellende te hebben geleefd, heb ik middels zelf dokteren mijn PDS-klachten drastisch kunnen verminderen. Ik hoopte via mijn darmfloratherapeut mijn laatste klacht ook kwijt te kunnen raken, maar dit lijkt niet te lukken. Ik zit nog met extreme winderigheid en niets lijkt het te doen minderen. Ik heb ook meegedaan aan trials van ziekenhuizen en de basisscreening darm test gedaan. Uiteindelijk bleek ik ook SIBO te hebben en een leaky gut. Qua dieet is er ook geen winst meer te behalen. Ik heb gebruikt of gebruik: Goede probiotica, L-Glutamine, Enzymen, Omega 3-6-9, Boulardii, Curcuma, Bio-Para, Zink, Bifidum MIMBb75, Oregano olie, Interfase Plus & G.I. Detox. Ik heb dus ook een behandeling gedaan tegen kwalijke biofilm.

Heb jij misschien nog een tip voor mij? Ik heb bijna mijn leven terug, maar de extreme winderigheid gooit roet in het eten!
De Groene Vrouw
19 dec. 2016
Lieve lieve lieve Nick,

Ik zeg dit tegen jou, maar eigenlijk tegen iedereen. Kijk eens naar wat je hebt opgeschreven. 13 jaar chronische klachten, en een enorme lijst van dingen die je al hebt geprobeerd. Zelfs aan de slag geweest met een darmfloratherapeut.

Lijkt het je dan realistisch dat ik je problemen kan verhelpen met 'een tip'? Een tip die ik zomaar in twee zinnen kan delen in de reacties onder een blog? Denk je niet dat ik, als ik dat kon, allang met mijn rijke kontje op Aruba had gezeten? ;-)

Mijn antwoord is niet flauw of gemeen bedoeld, maar ik heb dus geen 'tip' voor je (en ik krijg deze vraag zooo vaak - vandaar dat ik hem hier even beantwoord voor jou en iedereen). Wél help ik je heel graag verder om je klachten grondig aan te pakken, waarbij we gaan kijken naar wat je allemaal al gedaan hebt en wat je eerdere behandelaars er misschien nog aan informatie gemist hebben. Dat doen we dan binnen het Darmflorapakket zodat we de toegang hebben tot onderzoeken die nog niet gedaan zijn en de tijd hebben om je goed te ondersteunen. Niet met een tip, wel met een gedegen behandeling. Kus! :-)
jo
31 mei. 2018
Hallo

Mijn zoon heeft ook extreme winderigheid. Ze zeggen dat het allemaal in zijn hoofd zit. Hoe is het met jou verlopen ? Ben je er vanaf geraakt ? Hoe ?

Groetjes,
Jo
De Groene Vrouw
1 jun. 2018
Winderigheid zit nooit in je hoofd. En meestal is er heel goed iets aan te doen als je maar weet wat de oorzaak is... We helpen jullie graag verder binnen onze praktijk :-)
Sofie Verheyen
12 dec. 2016
Ik eet al 5 jaar glutenvrij, melkvrij, sojavrij en omdat mijn PDS klachten onvoldoende verbeterden volg ik nu sinds 4 maanden het FODMAP dieet erbij. Dit verbeterde mijn klachten aanzienlijk, voor het eerst in jaren eindelijk een rustige buik en normale stoelgang, geen winderigheid meer. . Sinds 2 maanden bouw ik op met probiotica Biokult. Begonnen met 1/4 capsule en nu ik aan 3/4 zit lijken de klachten alleen maar toe te nemen: hevige hoofdpijn, vermoeidheid, gevoel van hoofd vol watten, buikpijn, diarree, misselijkheid, spier en gewrichtspijnen,...Ben al eens een week gestopt met de probiotica en dan verdwijnen de klachten. Wat wil dit zeggen? Nog steeds toxines die afgevoerd worden? Nog steeds na maanden een Herxheimerreactie? Moet ik juist volhouden of stoppen met probiotica of trager opbouwen? Ik vind erg weinig over deze reacties op internet. Kan u me misschien verklaren hoe dit komt? Of waar ik meer info kan vinden? Alvast hartelijk dank!
De Groene Vrouw
14 dec. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Gloria
11 jan. 2017
Gaat alleen maar om betalen. Niks nieuws onder de zon, of dat deze mevrouw de wijsheid in pacht heeft. Mensen gaat zelf zoeken, alle antwoorden zijn; half uurtje kennis' voor eur.47,-. Gaat toch helemaal!
De Groene Vrouw
11 jan. 2017
Mijn kennis is gratis (overal zomaar voor niets te lezen op dit blog), maar mijn tijd niet. Als ik je in 2-3 zinnen kan helpen onder een blogpost doe ik dat graag. Als je informatie nodig hebt over één van onze producten, helpen we je helemaal gratis via de vragenlijn. Maar als je mijn tijd en aandacht wilt hebben voor een gedegen & persoonlijk advies, dan reken ik daar inderdaad geld voor.

Ik doe mijn werk namelijk niet gratis (jij vast ook niet) en ik heb ook geen rijke vent die zorgt dat ik nooit meer hoef te werken. En wil je niet betalen voor mijn tijd, dan is dat natuurlijk helemaal prima: Google is gratis en geduldig.

Maar kom niet aan met onzin over dat ik alles alleen voor het geld doe. Dat is niet waar, en je beledigt me. Dag!
Brenda
28 nov. 2016
Ik drink melkkefir! En sinds ik dat doe lijkt mijn pds veel minder! Dit is wel een natuurlijk probiotica!
De Groene Vrouw
28 nov. 2016
Ja!
Janet
23 nov. 2016
Ik wil vertellen over 25 jaar geleden. Ik was in India en zwanger. Onderweg met de auto naar het vliegveld ( een reis van twee dagen) moet ik een voedselvergiftiging zijn opgelopen. Ik was hondsberoerd ( geen diaree) en ik zag in mijn gezicht echt groen aangekomen op het vliegveld. In het vliegtuig kon ik geen eten verdragen. Totdat bij het ontbijt een yoghurtje werd geserveerd wat een geschenk was . instant voelde ik herstel en kon ik weer verder. Ik had wel naar de dokter moeten gaan want drie maanden later heb ik een worm uitgepoept. Geen smakelijk verhaal toen alsnog anti bioticakuur gehad.
Kundike
22 nov. 2016
Hallo,

Onze dochter van 6 moet de komende 5 jaar 2x per dag antibiotica slikken. Is het nu juist wel of niet verstandig om haar daarnaast ook probiotica te geven. Ze heeft nu na een kleine maand wel steeds wat dunne ontlasting en is soms wat misselijk maar het gaat verder prima.

Wat is wijsheid... (-;

Met vriendelijke groet,
Kundike Versleijen
De Groene Vrouw
22 nov. 2016
Dat is niet iets waarop ik kan antwoorden in de reacties op een blogpost.
Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Michelle
16 nov. 2016
Super zinvol! Eindelijk iemand die een eerlijk stuk schrijft, en niet alsnog reclame maakt voor de yoghurtjes????

Maar, hoe zit het eigenlijk met het innemen van probiotica na het nemen van antibiotica? Heb ik dan nog speciale probiotica nodig om het lichaam weer terug bij af te krijgen, of kunnen daar de algemene probiotica al bij helpen?
De Groene Vrouw
17 nov. 2016
http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/ :-)
Razika
16 nov. 2016
Hallo, ik ben bezig met mijn profiel werkstuk en ik vroeg me af of ik deze informatie mag gebruiken. Ook zou ik graag de eventuele bronnen willen hebben die u heeft gebruikt om nog verder erover te lezen. Ik kan namelijk niet veel vinden over dat de bacteriën die ons immuunsysteem prikkeren, aeroob moeten zijn. Ik hoop dat u mij verder kan helpen, want de deadline nadert!
De Groene Vrouw
17 nov. 2016
Je mag de info in dit stuk gebruiken, mits je er een goede bronvermelding bij geeft. De bronnen die ik heb gebruikt bestaan grotendeels uit lesmateriaal en (best wel dure) vakliteratuur, dus die kun je denk ik toch niet online vinden.
Sonja
9 nov. 2016
Waar kun je een darmflora onderzoek laten doen?
De Groene Vrouw
10 nov. 2016
http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/ ;-)
Elly
8 nov. 2016
Hoi, ik wil graag yoghurt maken van rauwe melk.
Kan dit ook met probiotica-capsules?
Zo ja, kun je ook een goede capsule noemen?

Ik lees graag je blogs????
En je nieuwe boek.
diny Cornelissen
7 nov. 2016
Is er een multistamprobioticum waar de aërobe en de anaerobe bacteriën in de juiste hoeveelheid voorkomen?
De Groene Vrouw
8 nov. 2016
Nee :-)
Marloes
25 okt. 2016
Mijn nichtje van 4 had altijd verstopping waardoor ze helemaal niet naar de wc kon, ze gebruikt nu elke dag een "zakje" spul opgelost in water drinkt ze dan op maar nu is haar poep heel zacht voelt ze niet dat ze naar de wc moet en poept ze steeds in haar broek ook op school en ze wordt er me geplaagd , mijn zusje durft niet te stoppen met de zakjes want ze is bang dat m'n nichtje dan weer verstopping krijgt , heb je misschien tips ? De huisarts zegt dat de zakjes de darmen niet lui maken en dat het geen kwaad kan en dat ze de zakjes tot haar 14 e of 18e ofzo moet gebruiken voor zachte ontlasting , vind het heel zielig .
Margit
30 okt. 2016
Ik gaf mijn kinderen lactulose..elke dag n lepeltje...ook dit zou geen kwaad moeten kunnen. Was maar tijdelijk nodig bij allebei. Weet niet of het langdurig mag. Even aan huisarts vragen.
Bella
29 nov. 2016
Hoi Marloes, heb wel een idee over wat voor zakjes het gaat. En er zijn legio andere mogelijkheden die voor dat meisje ook zouden kunnen helpen zoals lijnzaad eten. Ze kan ook een half zakje of kwart zakje gebruiken, zodat de ontlasting minder dun maar ook niet heel hard wordt. Priobiotica en melkkefir proberen is altijd een goed idee.
Daan
5 dec. 2016
Hallo Marloes, mijn dochter had hetzelfde die bleek allergisch te zijn voor melk. Daarmee gestopt en sindsdien geen verstoppingen meer. Overigens kwam bij de allergie naar voren bij een natuurarts en niet in het ziekenhuis waar ze onder behandeling was van een kinderarts.

Mvg
Daniëlle
Bertine
29 sep. 2016
Het achijnt dat probiotica het maagzuur niet overleven en dan gewoon je darmen niet beteiken! Hoe zit dat?
De Groene Vrouw
29 sep. 2016
Dat zit niet ;-)
Er is aangetoond (met gemarkeerde bacteriën) dat een gedeelte wel degelijk het maagzuur overleeft en in de darmen / ontlasting terecht komt. Ook van de bacteriën die in gefermenteerde voeding zitten, is bekend dat ze wel degelijk in je darmen terecht komen.

Niet alle bacteriën die je inslikt overleven de reis door de maag; dan zou het maagzuur zijn werk niet goed doen. Maar een gedeelte wel. Hoeveel precies, dat hangt af van de kwaliteit van je probioticum en van de manier waarop je het inneemt.

Daarom wordt geadviseerd om een product te nemen dat ofwel een maagsapresistente capsule heeft, ofwel een poeder, dat je eerst in water laat weken. In die vormen overleven de bacteriën de maag het beste.
Anthony
26 mrt. 2018
Interessant artikel! Wel een vraag: het is maar niet duidelijk wat effectiever is: een maagsapresistente capsule of een poeder (uit de capsule?)? Of is het even effectief? Benieuwd naar je antwoord ;-)
De Groene Vrouw
26 mrt. 2018
In (geweekte) poedervorm ontkiemen de bacteriën; in die staat overleven ze het maagsap het beste.
Maar een maagsapresistente capsule beschermt ze ook prima.
Beiden zijn dus goed, en allebei beter dan een niet-geweekt-poeder-in-een-niet-maagsap-resistente-capsule...
Anthony
27 mrt. 2018
Super thnx!
Dani
12 sep. 2016
Ik heb toevallig afgelopen week een potje pro biotica gekocht. Sochtends op lege maag nam ik een tabletje en wat me opviel was dat ik in de loop der dag barstende koppijn kreeg.. Toen dacht ik nog niet dat het daardoor kwam.. Maar de dag erna had ik weer 1 tablet genomen weer hoofdpijn en Een raar weeïg gevoel in me hoofd de dag erna was de laatste dag dat ik een tablet genomen had want toen kreeg ik in de loop der dag z'n erge hoofdpijn tot migraine toe.. Op internet kan ik niets vinden over deze bijwerkingen weet uw hier misschien wat meer over ?? Dit zijn trouwens de ingrediënten wat op het potje staan.

- bifidobacterium bifidum
- bifidobacterium lactis
-enterococcus faecium
- lactobacillus casei
- lactobacillus gasseri
- lactobacillus paracasei
- lactobacillus plantarum
- lactobacillus salivarius
- lactobacillus lactis
Janet
23 nov. 2016
Ik zou ij het ieder geval in die situatie veel lauw water drinken. Hoofdpijn komt vaak voor als er niet goed wordt afgevoerd.
Debby de Water
23 nov. 2016
Beste Dani, ik heb dit precies hetzelfde. Je bent de eerste waarvan ik het lees!
Veel hoofdpijn - totaan migraine aanvallen toe. Ook super wazig in m'n hoofd. Maakt niet uit hoeveel water ik drink - afvoeren gaat blijkbaar niet zoals het moet.
Heb het een tijdje geprobeerd maar stop er mee. Misschien is het een teken dat dit niet nodig is en je op zoek moet gaan naar een andere manier om balans in je darmen te vinden.
Ik zie overigens geen reactie van De Groene Vrouw op je vraag - heb je die wel gekregen? Ben daar ook wel benieuwd naar! Er is weinig over te vinden namelijk op internet. Gr Debby
Paulien
23 jan. 2017
Hee Dani. Ik slik nu 8 dagen Probactiol plus en heb exact dezelfde bijwerking. Binnen een half uur na inname heb ik de rest van de dag barstende hoofdpijn en een brak gevoel.
Ik stop met slikken.
Tom
25 jan. 2017
Hoi Dany

Gebruik ook pas probiotica en werkt prima.
na veel uitzoek werk heb ik gevonden Dr. Mercola Complete Probiotics
is gluten vrij en sojavrij Google maar eens wellicht is dit beter

het.Tom
Anita
10 sep. 2016
Of probiotica werkt of niet, geen idee, ik heb nooit gebruikt. Wel had ik vaak last van mijn darmen, prikkelbare darm zei de dokter. Totdat ik n YouTube filmpje zag van een Amerikaanse mevrouw die Kefir maakt en deze n paar dagen in de koelkast na liet rijpen.
Hieraan voegde ze sinaasappelschillen, vanille of kruiden toe om de smaak lekkerder te maken.
Nu neem ik het dagelijks en gaat het steeds beter met mijn buik.
Het duurde even maar de buikpijn en winderigheid wordt steeds minder. Ik blijf het in elk geval gebruiken.
monique
24 sep. 2016
Beste Anita, Kefir zelf maken interesseert mij heel erg, want die uit de natuurvoedingswinkel is gepasteuriseerd en zal weinig nut hebben. Kan jij mij vertellen hoe je dit bereid? of de link met het youtube filmje toevoegen.
Heel hartelijk bedankt.
De Groene Vrouw
24 sep. 2016
De meeste kefir is niet gepasteuriseerd hoor. Je kunt dat controleren door een restje over te laten en er nieuwe melk aan toe te voegen; een paar dagen op het aanrecht en dan zou het dik moeten worden. Lukt dat, dan heb je keurig levende kefir :-)
Carlijn
9 sep. 2016
Ikzelf heb het nooit gebruikt. Maar mijn zoon heb ik wel probiotica gegeven toen hij 2 maanden was vanwege krampjes en het vermoeden van allergieën. In plaats van krampjes kreeg hij pijn aanvallen. Hele erge pijn aanvallen. Na twee weken uiteraard gestopt. Later in overleg met de Allergie diëtiste bleek dat deze probiotica op basis van rijstzetmeel is. En laat mijn zoon daar nu een immense intolerantie voor hebben. Maar dat wist ik met 8 weken nog niet natuurlijk.
Ina
4 sep. 2016
Hallo,
Ik heb nooit een yoghurtdrankje genomen, maar wel spirulina. What is daar je mening over ?
En chlorella ?
Vr. Groet,
Ina
De Groene Vrouw
5 sep. 2016
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
alex
1 sep. 2016
hoi groene vrouw,

ik vind dit een goed en duidelijk verhaal over de probiotica en de bacterien alleen zie ik niets staan over hoe je de aerobe bacterien dan binnen kunt krijgen. waar zitten die in dan(kefir misschien) of heeft dat te maken met de voeding die men binnenkrijgt dat je daar vaak een tekort aan hebt(bv suiker eten). hoor het graag.

groeten Alex.
Brenda
31 aug. 2016
Ik heb beide gebruikt, de yoghurtjes eten mijn man en ik alleen als we een vliegreis achter de rug hebben. Hooguit een week, om weer makkelijker naar het toilet te kunnen. Bij lage weerstand of na een flinke griep een probiotica kuur om weer aan te sterken. Dit heeft ons tot nu toe goed gedaan.

Verder eten we gevarieerd en zoveel mogelijk vezels (groente en fruit). Elke dag 1 maaltijd met yoghurt, weet niet of dat iets doet wat betreft darmflora.
Ingrid
21 aug. 2016
Beste groene vrouw,

Welke probiotica zou je aanraden bij gebruik van fluconazol?
Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
21 aug. 2016
Hoi Ingrid,
Neem even contact op met onze klantenservice, dan helpen we je verder! vragen@groenevrouw.nl
Susan
20 aug. 2016
Hallo Groene Vrouw, ik zou heel graag willen weten welke probiotica goed is. Graag uw reactie
De Groene Vrouw
21 aug. 2016
Hoi Susan,
Dat hangt af van je situatie. Neem even contact op met onze klantenservice, dan helpen we je verder! vragen@groenevrouw.nl :-)
Anna
18 aug. 2016
Hai Groene Vrouw, vandaag ben ik bij een Chinese acupuncturist geweest en bij het masseren deden mijn dikke darm, maag en dikke darm meridiaan érg veel pijn. Daarna kreeg ik 20 naaldjes in mijn maag, armen en benen. Ze vertelde mij dat ik ontstekingen had in mijn dikke darm. Sinds 2½ jaar eet ik paleo, omdat ik altijd en eeuwig buikpijn had. Ik voel me sindsdien stukken beter, maar niet echt optimaal. Bovendien val ik geen kilo af, terwijl ik toch fors overgewicht heb. De acupuncturist zei dat het goed is flink te minderen met vlees. Heb je verder nog tips voor me? (Ik ben net weer begonnen met waterkefir te brouwen;-) en ga vanaf vandaag weer aan de bio-kult).
Wim
15 aug. 2016
Ik heb een vraag over mijn vriendin.
Zij is diverse malen (7 X) aan fistels geopereerd,zij heeft geen Crone maar heeft wel fistels.
De laatste keer dat zij is geopereerd heeft de chirurg gezegd dat ze nu zoveel litteken weefsel heeft dat ze moeten blijven opereren om het ene gat met het andere te vullen.
Ik heb hem gevraagd om een andere oplossing omdat zij zal eindigen met een stoma,iets dat wij beiden niet willen.
Ik heb toen informatie ingewonnen bij bloem en zij kwamen met vitamines om te gebruiken.
Ik ben toen ook op het internet gaan zoeken voor een oplossing en kwam bij "Yakult" uit waar we tot nu toe (denken wij) veel baat bij hebben want ze is nu 3 jaar geleden voor het laatst geopereerd.
Nu zijn we bij een Homeopaat onder behandeling voor iets anders en we hadden het over Yakult en zij heeft ons vertelt dat het rotzooi is en ze raad ons ten zeerste aan om aan een probiotica van een vitamine store te gaan beginnen omdat het veel beter is.
Mijn vraag is,moeten we naar haar luisteren of moeten we blijven doen wat we nu doen?
Ook omdat we er naar mijn mening goede resultaten mee hebben.
De Groene Vrouw
16 aug. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
sophie
9 aug. 2016
Hoi Groene vrouw,

Ik eet heel gezond en let goed op alle vitamines en mineralen die ik binnen krijg. Probiotica lukt (denk ik) iets minder goed omdat ik geen zuivel eet. Nu zit ik op het moment aan een antibioticakuur en vroeg ik mij af of het handig is om een probioticakuur te doen voor daarna? Zo ja is er iets wat je me aanraadt voor naar antibiotica? Ik zag namelijk verschillende probiotica in jullie shop..

Groetjes!
De Groene Vrouw
10 aug. 2016
Hoi,
Dat mag ik hier online helaas niet zeggen ivm de wetgeving.
Mail even naar onze klantenservice (vragen@groenevrouw.nl), dan helpen we je verder!
Van Slycken Marleen
4 aug. 2016
Beste groene vrouw..
Graag wil,het wel eens proberen die probiotica zou helpen om het gewicht te verlagen ? Wat is nu het beste merk op de mart prijs kwaliteit aub ?
Alvast bedankt. Groetjes Marleen.
De Groene Vrouw
4 aug. 2016
Hoi Marleen,

Dat is niet helemaal hoe het werkt... als je de verkeerde bacterien in je darmen hebt, kan dat bijdragen aan overgewicht. Maar het is niet zo dat probiotica een wondermiddel zijn om gewicht te verliezen. Dat kan alleen als onderdeel van een volledig protocol, waarbij je voeding, leefstijl én darmflora tegelijkertijd aanpakt. De probiotica in onze webwinkel zijn overigens wel de beste kwaliteit :-)
Jantina
30 jul. 2016
Galblaasverwijdering gehad, bijna 6 wk terug.
Met probiotica gaat het super, zonder ... helaas bagger. Flink aan de diarree dus ik blijf het nog maar even gebruiken.
Blijkbaar nog even nodig maar hopelijk pakt mijn lichaam het zelf ook goed op ... zonder galblaas ????
Perry
24 jul. 2016
Hoi, ik ben duursporter pur-sang en alweer 53 jaartjes jong. Ik heb een HLB bloedtest gedaan (ken je die?) en daar kwam uit dat ik o.a. een doorlatende darm heb. Dit zag je dus in het bloedbeeld bij deze test. Buiten het feit dat ik mijn lichaam flink op zijn donder heb gegeven de afgelopen 28 jaar met sport (oxidatie etc.). Hij adviseerde een probiotica kuurtje te nemen en mijn dosis anti-oxidanten te verhogen (vit. C o.a.). Heb je hier wel eens van gehoord; een doorlatende darm en is deze kuur verstandig om te proberen? Dank alvast. Groeten, Perry
De Groene Vrouw
24 jul. 2016
Eh, een doorlatende darm... ik zou een andere therapeut zoeken, als hij zijn woordjes niet goed kan gebruiken ;-)
http://groenevrouw.nl/gebruik-je-woordjes/

Je darm is altijd doorlatend. Wat hij bedoelt is een hyperpermeabele darm (ook wel, onterecht, leaky gut genoemd). Ja, daar heb ik - als darmfloratherapeut - wel eens van gehoord en nee, dat behandel je niet met wat probiotica alleen... je kijkt dan aan tegen een serie gedegen onderzoeken om erachter te komen wat precies de oorzaken zijn van je hyperpermeabele darm, en dan een rijtje supplementen om de boel weer op orde te krijgen. We helpen je daar graag bij: http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/
Daan
21 jul. 2016
In verband met een lelijke huidinfectie heb ik (behoorlijk wat) antibiotica moeten slikken (4x 500mg, 10 dagen lang). Niet echt bevordelijk voor Damstad. Dat was dus een complete chaos, na dat antibiotica kuurtje.

Ik gebruik nu Orthiflor Original (probiotica voor dagelijks gebruik, van Orthica). Elke ochtend, de inhoud van één capsule oplossen in lauw/warm water, even roeren, en in een keer opdrinken, op de lege maag. Na 2 dagen al een positief resultaat. Ik ben zeer te vreden over deze probiotica!
Eva
10 jul. 2016
Wij moeten met zijn allen ( kindjes 4,5 en 8) aan de antibiotica vanwege Dientamoeba Fragillis. We krijgen paromomycine en ik heb begrepen dat het heel je darmflora vernietigd. Ben hier en daar aan het googlen geweest en heb gelezen dat we een probiotica nodig hebben met E. coli, Enterococcen en Escherichia coli en lactobacillen spp erin......Maarrr waar vind ik een geschikte probiotica? Ben zo bang dat we na heel lang sukkelen nog meer ellende aan onze darmen krijgen doordat heel de boel plat ligt. Heb je tips of kan ik bij jou terecht?
Alvast bedankt voor het antwoord.
De Groene Vrouw
10 jul. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Eva
10 jul. 2016
Dankjewel voor je snelle reactie! Ga ik doen. Heb je vakantie, of kan ik op korte termijn een bel of e-mail afspraak maken?
De Groene Vrouw
12 jul. 2016
Nee, helaas... vakantie in Juli en Augustus.
Nou ja, vakantie - schrijfretraite, laat ik het zo zeggen ;-)
Do
18 jul. 2016
Cluiqinol schijnt een goede kuur te zijn.. geen antibiotica maar een antiparasitair middel (volgens de mevrouw van PDS belangenverening) Heb dezelfde parasiet.. en dus dezelfde vraag aan haar gesteld. Wellicht dat je dit verder helpt!?
Groet!
De Groene Vrouw
18 jul. 2016
Clioquinol is een effectief, maar zeer heftig middel met een flinke gebruiksaanwijzing. Wij adviseren om het alleen(!) te gebruiken in combinatie met een reinigende en ondersteunende behandeling, na het nodige onderzoek. Niet op eigen houtje of met alleen de (nonexistente) ondersteuning van de huisarts!
Hsw
2 apr. 2017
Ik sta op het punt Clioquinol te gebruiken ivm een amoebe. Vorige kuren hebben niet geholpen, dus toch maar aan de Clioquinol, ondanks de eventuele bijwerkingen. Ik ben benieuwd aan welke reinigende ondersteuning je denkt? Ik gebruik sowieso kombucha-thee, wat de lever helpt reinigen. Alle tips zijn welkom!

Bedankt alvast!
De Groene Vrouw
2 apr. 2017
http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/
Lucie
15 sep. 2016
Mijn dochter van 8 had hetzelfde en is daarvoor met paromomycine behandeld door darmspecialist Saskia van As.
DE behandeling bleek veel erger dan de kwaal. Kort na de behandeling kreeg ze enorme donkere kringen onder haar ogen en had ernstige maagklachten. de huisarts heeft haar 6 maanden lang volwassen dosis maagzuurremmers gegeven en daarmee bleek later de verstoorde balans nog verder om zeep geholpen. Ik had een doodziek kind. i k ben zelf gaan researchen en haar uiteindelijk gaan behandelen met GAPS dieet. Ze is heel langzaam hersteld maar uiteindelijk nooit meer de oude geworden. Ze is nu 13 en heeft nog steeds een gevoelig maag.
Adriane Kiel
25 jun. 2016
Ik gebruik elke dag magere kwark met L..acidophilus en B.bifidum met rechtsdraaiend melkzuur.
Is dat laatste dan het enige "goede" ?
Jullie artikel is voor mij een eyeopener!
Dank je wel.
Adriane Kiel.
ivonne
20 jun. 2016
vraagje. mijn dochtertje had jaren geleden veel blaasontsteking. Tussen haar 3-de en 6-de levensjaar. Ze was met 2 jaar volledig zindelijk en artsen geloofden me daarom natuurlijk niet..ach een kind is pas met 7 zindelijk en dergelijke verhalen begon het, tot het echt heel ziek bleek te zijn door Ecoli die bij haar in de blaas zat. Hoe die daar is gekomen weten we niet maar feit was dat hij daar zat.(na 4 keer een catheter onderzoek was dat wel duidelijk) Uroloog en kinderarts kwamen er niet uit na 16 antibioticakuren die volgden in de navolgende jaren... enige remedie volgens hun was een dagelijkse dosis antibiotica tot haar 16-de. Dat kon er bij mij absoluut niet in en ik ben helemaal gestopt. van mij mocht er geen drup antibiotica meer bij. Doordat ik in de veevoeding werkte was ik overtuigd dat haar darmen helemaal verstoord moesten zijn en het door het geknungel vd artsen alleen maar erger werd. het ging ook steeds van een kuur tegen bacterie A naar B en dan was C de boosdoener en begon het weer van voren af aan. Logisch naar mijn idee maar doktoren luisterden niet. Ik heb later probiotica gegeven als ze antibiotica kreeg. Niet op advies van de artsen want die verzonnen dat niet. Mijn dochter was verder altijd kern gezond en nooit ziek verder ook niet geweest daarvoor. Wel gaf ik haar veel Jus de orange en yoghurt zonder suikers omdat de zuurgraad daarmee naar mijn idee gunstig zou zijn. Suiker drankjes vermeed ik zoveel mogelijk omdat ik wist dat ecoli daar juist van leven. en ook in de voeding lette ik op zo weinig mogelijk suikers. De arts vond wel dat ik daarmee goed bezig was. Het was een Poolse arts (in nederlands ziekenhuis) en ik heb sterk het idee dat medicijn en antibiotica daar nog niet zo ver doorgedrongen zijn als zijnde boosdoeners voor de gezondheidszorg. Mijn frustratie was dat het in veevoeding verbannen werd en in het ziekenhuis werd alleen maar antibioticum gebruikt. (advies..tot haar 16-de. en dan zeker nooit meer vruchtbaar en alle gevolgen vandien ??) Die frustratie heb ik nog steeds. Met dieren wordt beter omgegaan dan met mensen of de wetenschap is daar verder dan bij ons zelf !
Of dat er alles voor gezorgd heeft dat ze niet nog zieker werd kan ik niet bewijzen maar dat vermoed ik wel heel sterk. Ik ben toen ook naar een natuurgenezer gestapt en die gaf haar Cantharis en ik gaf haar ook D-mannosepoeder dat ik ontdekt had op mijn eigen zoektocht. Met die natuurgrneze heb ik dat besproken. Zodra ik vermoedde dat blaasontsteking kwam opzetten gaf ik dat poeder een paar keer per dag. Je hebt er nauwelijks iets van nodig. Ze is nu 12 en het gaat al jaren heel heel goed maar ik denk dat de ecoli er nog altijd is en niet weggaat uit die blaas. (D mannose blijkt een type suiker te zijn dat door het lichaam niet wordt opgenomen maar het spoelt de blaas glad waardoor de ecoli bacterie zich niet kan hechten en weggespoeld wordt. Zelfs een diabeet mag het gebruiken. Ook in granberry sap zit D mannose maar in een veel lagere hoeveelheid)). zou graag van u of anderen horen met dezelfde ervaring of info. groet Ivonne
Het is voor het eerst dat ik een bevestiging van mijn situatie lees en ben erg benieuwd of er meer bekend is intussen over ecoli s in de blaas en wat er tegen gedaan kan worden. of anderen met deze ervaring?
Annemart
10 jun. 2016
Hoi,

Wat een handig artikel zeg. Ik ben een stuk wijzer. Ik heb net een voedselvergiftiging gehad en ben daarna probiotica gaan slikken. Naar aanleiding van dit artikel ben ik gaan kijken welke bacteriën er in deze variant zitten, en nu blijkt dat er zowel anaerobe stammen als aerobe stammen. Is dat niet heel krom, aangezien de ene dus wel zuurstof nodig heeft en de ander juist een zuurstofarme omgeving? Is de werking ervan dan nog wel goed?
De Groene Vrouw
11 jun. 2016
Dar kan ik niets over zeggen zonder het product en de productiewijze te kennen...
Maria
28 mei. 2016
Reageren vind ik ook gezellig en ik heb nét je boek gelezen en dat vond ik verfrissend (even los van het onderwerp,ha, ha!).
Op bol.com heb ik er al een enthousiaste review over geschreven.
Ik heb mijn eigen voedingsstijl: kwestie van intuïtie en gezond verstand samen.
Ik ben heel lang vroeger vegetariër geweest en daar uiteindelijk ziek, zwak en misselijk van geworden. Mijn gezellige, pittige karakter kwam weer terug én mijn puike gezondheid, toen ik af en toe weer wat vlees ging eten.
Probiotica heb ik nooit genomen, het trekt me niet, net als smoothies, dus veel dingen die in de mode zijn onderzoek ik eerst of heb ik een bepaalde aversie tegen (intuïtie) en dan laat ik het links liggen.
Ben een bevoorrecht mens, omdat ik zélden darmproblemen heb.
Ik eet elke dag een beetje roomboter en nooit margarine, omdat er goeie stofjes in zitten, per week beetje vlees en 3x duurzaam gevangen vis. Ik eet regelmatig dingen die ik niet lekker vind, maar die nuttig zijn: havermout, broccoli, waterkers enz.
Alles eet ik zoveel mogelijk biologisch, alle beetjes helpen en het smaakt vaak beter, maar toch is biologisch relatief, want Nederland heeft een erg vervuild klimaat en ik woon in een van de vieste steden van het land.
Ik lees graag over natuurvoeding en -diëtetiek. Ik wens u veel goeds met uw werk!
Jamal
27 mei. 2016
Kijk, hier heb ik nou wat aan! Veel dank voor dit eerlijke artikel met veel kennis van zaken. Ik zie mijn eigen redenaties, resultaten van vergelijkend webonderzoek en bedenkingen bij die yoghurtjes precies terug tot een samenhangend geheel. Ik ga Uw pagina bookmarken om de site verder te verkennen maar nu moet ik door.
Sander
21 mei. 2016
Ik heb van 25 april tot 5 mei een ernstige bacteriële infectie in mijn darmen gehad. Nu, 2,5 week later zijn mijn darmen en maag nog steeds van slag.
Gister naar de docter geweest maar die zegt dat het vanzelf over gaat en dat ik yakult moet nemen.
Ik twijfel om probiotica in te nemen, is dit aan te raden?
De Groene Vrouw
21 mei. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020 845 39 79 :-D
Beestje
14 mei. 2016
Wat een rare berichten over Orthiflor Start dat het geen goed product zou zijn. Absoluut niet mee eens!!

[De rest van deze reactie is weggejorist. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dat ook zeggen zonder rare beschuldigingen en onaardig taalgebruik.]
Jef
1 mei. 2016
Als ondersteuning bij PDS wil ik wat verschillende probiotica supplementen proberen in de hoop dat ik er eentje vind die werkt voor mij.
Ik weet niet hoe ik die verschillende aantallen miljarden bacteriën per product moet bekijken.(1miljard, 30 miljard, 100miljard,...)

Is hier in het algemeen iets over te zeggen? hoeveel minimum of maximum?
De Groene Vrouw
2 mei. 2016
Het is denk ik goed je te realiseren dat PDS als zodanig niet bestaat. Je darmen zijn prikkelbaar, maar dat heeft een oorzaak. Het is de truc om die oorzaak te vinden; dan kun je er gericht iets aan doen. Zolang dat niet het geval is, gaan probiotica het probleem niet oplossen - en dan maakt het niet uit hoe veel miljard erin zitten :-)

Verder is 2 miljard zo'n beetje het minimum en ga je hoger als onderdeel van een groter behandelplan. In mijn nieuwe boek (De Poepdokter, release 24 mei) vind je een lijst met dingen waar je op moet letten bij probiotica :-)
Jessica
29 apr. 2016
Laat ik nou net gestart zijn met een probiotica-kuur.... Daar zit wel 'enterococcus faecium' in.
Is dit dan wel een goede?
Ik ben heel benieuwd.
Alie
25 apr. 2016
En hoe zit het met melkkefir? Ik heb deze lang gebruikt van koemelk en voelde me daar redelijk goed bij. Op een gegeven moment durfde ik het niet meer te drinken vanwege het kleine alcoholpercentage dat erin zit en ik nu geen alcohol meer kan hebben in verband met een aversie middel
De Groene Vrouw
25 apr. 2016
Alle echt gefermenteerde voedingsmiddelen (dus niet die uit de supermarkt) bevatten veel meer en veel meer verschillende bacteriën dan je ooit in een potje kunt stoppen. Dus echte voeding heeft altijd de voorkeur (maar dan moet je wel thuis aan de slag - en ook niet iedereen kan tegen alle soorten gefermenteerde voeding). Pas als dat niet lukt, is probiotica een goed alternatief :-)
Renske
5 aug. 2016
Maar is het niet zo dat bv melk- en waterkefir uiteindelijk een zuurproduct is. Ik zou denken dat daar dan voornameliijk anaerobe bacteriën inzitten en veel minder mischien geen aerobe bacteriën. Weet jij hoe dit zit?
De Groene Vrouw
7 aug. 2016
In zelfgefermenteerde producten zitten ze allebei! Dat heeft overigens niet zozeer met de zuurgraad te maken maar meer met hoe het gemaakt wordt. Ook aerobe bacterien maken zuren aan :-) Wel meer anaeroob dan aeroob, maar dat geeft niet: dat is in je darm ook zo...
Mike
28 apr. 2016
Goedemorgen.

Wat vinden jullie van Candiplex of wilde oregano olie om in te nemen tegen Candida.
De Groene Vrouw
28 apr. 2016
Dat is iets dat ik alleen onder begeleiding zou doen. Het innemen van etherische oliën is niet zonder risico en moet sowieso gedaan worden in combinatie met een goede begeleidingsplan om te zorgen dat het effectief is en dat je de goede bacteriën weer aanvult.
Annie Pronk-Koornneef
5 jun. 2016
Ik gebruik caprylzuur
Karin
12 apr. 2016
Hallo,

Mijn dochter gaf ik probiotica van Solgar (ABC dolphilus). Nu is deze niet meer te verkrijgen en heb ik die van Orthica gehaald (Orthiflor start) voor mijn zoontje. Ik lees dat dit niet de jouw beste keus zou zijn, ik ben benieuwd waar je voorkeur dan wel naar uitgaat! Alvast bedankt voor de reactie!

Groet, Karin
De Groene Vrouw
13 apr. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Jokie
25 apr. 2016
Hier nog iemand met precies dezelfde vraag. Kunt u het antwoord niet hier zetten? Ik denk namelijk dat er nog meer ouders zijn met dezelfde vraag.
De Groene Vrouw
25 apr. 2016
Dat mag ik niet, omdat het blog een openbare plek is en ik geen reclame mag maken voor producten die we ook verkopen. Maar bij onze vragenlijn kunnen ze je prima verder helpen met deze vraag! Als je niet graag belt, kun je ook mailen: vragen@groenevrouw.nl :-)
Lucia Eilbracht
12 apr. 2016
Mijn man heeft via een orthomoleculair arts een darm onderzoek laten, uitslag is lekkende darm.
De arts zegt dat een reguliere arts het geen noemenswaardige afwijking zal vinden. Omdat mijn man jeukaanvallen heeft al bijna een jaar heeft hij van alles geprobeerd om daar van af te komen. Glutenvrij eten, supplementen, veel water en brandnetelthee drinken, geen alcohol enz. De arts heeft geadviseerd probiotica op te hogen. Behalve acidophilus gebruikt hij geen probiotica. Uw verhaal op de site over probiotica brengen mij aan 't twijfelen. Ik stond op het punt probiotica in supplement vorm aan te schaffen, van bijv. Solgar.
Kunt u mij goed adviseren?

Vriendelijke groet,
Lucia Eilbracht
De Groene Vrouw
13 apr. 2016
Hoi Lucia,

Wij voeren, net als je orthomoleculair arts, darmfloraonderzoek uit. Daarom weten we dat bij ernstige klachten 'een beetje probiotica' niet de oplossing is (zelfs niet de hele goede soorten die wij in de shop hebben staan). Aan de hand van de uitslagen zou je ortho een gedegen behandelplan op moeten stellen. Kan of wil hij dat niet, dan helpen we daar graag mee!
Isolde Pâques
9 apr. 2016
Hallo,
Interessant je uitspraken. Ik heb net een uitgebreid darmonderzoek gehad van Nutri motion via mijn orthomoleculair arts. Ik ben inmiddels al € 500 armer door bloedonderzoeken, consulten, en supplementen. Mijn klachten: artrose in mijn polsen. Ik slik nu wiet olie en dat helpt heel goed. Moet ik nu aan de probiotica of niet? zucht.....
Groet,
Isolde
De Groene Vrouw
9 apr. 2016
Hoi Isolde,

Tsja. Kijk. Ik ben je therapeut niet, dus ik kan er wezenlijk niets over zeggen. Maar bij artrose spelen vaak ontstekingen een rol, die een oorzaak kunnen hebben in je darmen. Dus zo vreemd is het niet dat je daar onderzoeken voor gedaan hebt. Wel is mijn ervaring dat bij dit soort zaken (natuurlijk ook afhankelijk van wat er uit je onderzoeken gekomen is), een beetje probiotica niet meer voldoende is om het probleem op te lossen. Een ervaren darmfloratherapeut zou op basis van de uitslagen die je hebt, een gericht voedings- en supplementenplan moeten kunnen schrijven om de eventuele ontstekingen in je darmen te reguleren en de darmflora weer op peil te krijgen.

Als je therapeut hier niet voldoende ervaring mee heeft, zijn wij van harte bereid om hem/haar daarbij te ondersteunen!
Isolde Pâques
5 jun. 2016
Hallo,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb een afspraak gehad bij de orthomoleculair arts maar kreeg geen goed gevoel toen ze tijdens een telefoontje van mij meteen de klok liet lopen om hier een 'telefonisch consult' van te maken. Mijn voorgeschreven voedingssupplementen zijn nu bijna op maar heb eigenlijk geen zin meer om haar te raadplegen. Ik ben zelf ook therapeut en ik ga hier anders mee om. Nazorg bereken ik (niet altijd). Ik heb net een darmspoeling gehad en ben daar wel goed van opgeknapt maar ik denk dat ik er daar nog niet mee ben. .is het mogelijk een consult in de buur van Amsterdam of Zaandam te plannen?
Lotte
7 apr. 2016
Ben op zoek naar een goede probiotica voor mijn zoon van 3 die net herstellende is van een longontsteking en net een antibiotica kuur op heeft. Ik heb ortica junior met 6 stammen. Ik vraag mij af of er nog iets bestaat met meer stammen of dat deze voldoende is?

Alvast bedankt
Lotte
De Groene Vrouw
7 apr. 2016
Hoi Lotte,

Die bestaan zeker!
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
(mailen naar vragen@groenevrouw.nl kan natuurlijk ook)
Miranda
3 apr. 2016
Op zoek naar goede probiotica...... Na een antibioticakuur zijn mijn darmen flink beschadigd.
Maar welke probiotica?
Normaal heb ik nooit last can mijn darmen of een slecht ontlastingspatroon.
De Groene Vrouw
4 apr. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen@groenevrouw.nl / vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
Cindy
24 mrt. 2016
Ik ben benieuwd hoe je denkt over het inzetten van probiotica direct na een keizersnede. Heb dat advies gekregen. Maar lees dat je als antwoord bij iemand geeft om het pas in te zetten als er problemen zijn. Ik kan helaas geen borstvoeding geven. Dus mist beide manieren van kolonisatie. Mijn oudste dochter is bijna 3. Ook met keizersnede gehaald en geen borstvoeding. Deze heeft veel darmproblemen, vaccinatieschade opgelopen en veel voedselintoleranties. Dus wil de beste start voor dit kleintje. Mij is hypo allergene flesvoeding aangeraden, maar dat is alleen te verkrijgen van de bekende merken met veel troep erin. Ik twijfel om gelijk te starten met een biologische flesvoeding zonder rare toevoegingen of geitenmelk. Maar zou dat qua verteerbaarheid niet te zwaar zijn tov hypo allergene voeding?
De Groene Vrouw
24 mrt. 2016
Hoi Cindy,

Ja, dat is absoluut een interessant onderwerp!
Voor persoonlijk advies verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan heb ik de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
L
29 mrt. 2016
Hou Cindy, je zou ook kunnen overwegen om je kindje donormelk te geven.
Elsbeth
1 apr. 2016
Of een probioticum speciaal voor baby door de melk. Bijvoorbeeld Orthiflor Start, daar is ook onderzoek mee gedaan in zwangere vrouwen en zuigelingen.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2009.02021.x/epdf http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574972/pdf/pone.0137681.pdf
De Groene Vrouw
1 apr. 2016
Ik vind zelf Orthiflor Start niet de allerbeste keuze, maar inderdaad: een babyprobioticum is een goed begin!
Cindy
17 apr. 2016
Mijn zoontje is nu 3 dagen oud en gelijk begonnen met mespuntje bio kult infantis. Kleine kronkelt nu van darmkrampjes. Kan dit vanwege kolonisatie komen en hoelang kunnen/mogen deze klachten aanhouden?
Barbara
14 mrt. 2016
Vanmorgen las ik via Blendle een artikel uit de New Scientist, Denken met je darmen heet het, waarin wordt verteld cq beweerd dat die flora en fauna hormonen afscheiden die je eetlust aansturen. Ik vond het bijster interessant en ook logisch. Maar niet alleen hebben die hormonen invloed op je eetgedrag, ook op je informatieverwerking, vanwege dat sommige van die hormonen precies op dopamine lijken. Ook emoties deden mee in die onderzoeken. Ik viel als een blok voor dat verhaal, maar als ik er op google kom ik drie keer nergens :-)

Groetjes, Barbara
Petra
26 feb. 2016
Ik heb een gastritis bypass ondergaan. Daarbij wordt naast een maagverkleining ook een bypass aangelegd bij de dunne darm.
Mijn ontlasting is daardoor flink veranderd. Geen probleem tot nu toe.
Nu ben ik door de griep gveel en die wil maar niet overgaan. Al 6 weken hoesten en bijna 3 weken koorts en verhoging.
Zou mijn Nadere darmweeking een aanslag kunnen zijn op mijn weerstand en zouden probiotica daarin kunnen helpen?
Patricia
23 feb. 2016
Hallo groene vrouw,

Ik heb al jaren last van psoriasis en zo'n beetje alles geprobeerd om t onder de knie te krijgen. Wat nu exact de oorzaak hiervan is, is niet duidelijk. De dermatoloog schuift t op stress en pakt alleen de buitenkant aan, wat geen voldoening geeft. Na mijn idee komt t van binnenuit en moet je dan ook de oorzaak vinden en die aanpakken. Ik heb me laten vertellen dat zuivel niet goed is voor psoriasis. Ook heb ik gehoord dat Candida in de darmen een oorzaak zou kunnen zijn. Ik zou graag eens willen weten wat de oorzaak is. Wat raad jij me aan? Een bezoek aan de darmtherapeut? Of eerst een probiotica proberen? Of...? Ik hoor t graag..

Patricia
De Groene Vrouw
23 feb. 2016
Hoi Patricia,

Je idee dat het van binnenuit komt klopt, psoriasis heeft heel vaak een onderliggende oorzaak in de darmflora en vaak in naastliggende zaken zoals stress, hormoonsysteem en allergieën. Als de klachten al langer bestaan is het inderdaad handig om te kijken naar de onderzoeken; we helpen je graag verder met gericht advies, de juiste onderzoeken en een persoonlijk behandelplan: http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/

Of je kunt eerst kiezen voor de Darmfloracursus, waarin je ook al heel veel leert over voeding, darmflora en allergie: http://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/

Of, nog kleiner ;-) met het webinar van as zaterdag/dinsdag: http://groenevrouw.nl/product/webinar-eten-darmflora/
Miranda
19 feb. 2016
Hoi,
Ik heb Last van prikkelbare darmsyndroom. Aangezien ik ook nog regelmatig een antibioticakuur moet hebben voor blaasontsteking voelen mijn darmen er niet fijner op na een kuur. Mijn darmen doen pijn
en zijn helemaal opgeblazen. Probiotica helpt niet echt, wat is er wel aan te doen?
De Groene Vrouw
19 feb. 2016
Hoi Miranda,

Prikkelbare darm is een heel persoonlijk probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben. We helpen je graag verder in een consultpakket: http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/ of in het online programma Darmflora & Darmgezondheid (de inschrijving is nu geopend!) http://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/
Leo
20 okt. 2016
Probeer eens thee te trekken van verse gember. Een stuk van 2 cm schillen en in stujes snijden en 5 min. Laten trekken in heet water. Ik help me er goed mee, en het kost vrijwel niets.
Mirjam
4 feb. 2016
Ik heb erg veel last van vaginale schimmelinfecties. De medicijnen om een schimmelinfectie te bestrijden hielpen maar heel even en zijn erg duur om elke maand tot 5 keer toe aan te schaffen.
Nu al een tijdje aan de probiotica, en nu veel minder last van de schimmelinfectie! Zo 1 keer in de week, krijg ik weer symptonen. Dan neem ik gelijk een extra capsule. En 's avonds voor het slapen gaan nog een. De volgende dag weer alles onder controle. Ik gebruik Orthica Original capsules.
Annemarie Hendrikx
23 jan. 2016
Waar kun je zo een darmflora -onderzoek laten uitvoeren? En heb je daar je HA bij nodig om dat aan te vragen of kan je dat op eigen initiatief ?
De Groene Vrouw
23 jan. 2016
http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/ :-)
Anna van den Broek
22 jan. 2016
Goede morgen
Ik heb eerst kefir gebruikt werkt beter dan yoghurt zegt men .
Maar is het raadzaam om te starten met Orthiflor original. en daarna over te gaan naar Orthiflor basic. .?
De Groene Vrouw
22 jan. 2016
Ik werk nooit met Orthiflor... voor vragen over onze producten kun je bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Lisa
17 jan. 2016
Hoi schrijfsters,

Erg goed dat jullie dit ingewikkelde onderwerp begrijpelijk willen maken! Ik ben zelf microbiota (darmbacterie) onderzoeker gericht op hart- en vaatziekten en ik vraag mij af op welke wetenschappelijke bronnen jullie deze informatie hebben gebaseerd.
De Groene Vrouw
17 jan. 2016
Beste Lisa,

Oh, wat ontzettend interessant! Daar drink ik graag een keer thee over met je :-)
De meeste informatie komt uit mijn lesstof (opleiding Darmtherapeut), die sterk onderbouwd is met veel wetenschappelijke onderzoeken. (Het zijn er heel veel, dus ik hoop dat je me vergeeft dat ik hier geen lijstje op ga schrijven... dan ben ik wel een middagje bezig).
Marit Geelink
14 jan. 2016
Beste 'groene vrouw',

Bo en ik doen ons profielwerkstuk (6VWO) over probiotica. Binnen dit onderzoek doen wij een extra onderzoekje of de probiotica wel aan komt in je darmen. Wij betwijfelen dit. De fabrikant van Lucovitaal (mix van 6 bacteriestammen) geeft aan dat de kauwtabletten dubbel gecoat zijn waardoor ze de darm bereiken en dat bij een PH van ongeveer 7 de coating los zal laten. Dit vonden wij raar. In je mond is je PH ook ongeveer 7 dus wat gebeurt hier dan? We hebben daarom het verteringsstelsel nagebootst op voedingsbodems om te kijken waar de bacterie uit zijn coating zou komen.
(Voorbeeld voedingsbodems:
1: speeksel + tablet
2: speeksel + tablet + pepsine + HCl ect.)

Helaas gaf het niet de resultaten wat we zouden verwachten. We hadden het onderzoek in duplo gedaan en zelfs de duplo's verschilden van elkaar. Ook zaten er op een paar platen schimmels. We weten niet hoe dit kan.

Kunt u ons misschien helpen? Weet u de oorzaak van de schimmels en de verschillen tussen de duplo's?
Ik kan eventueel de proefopzet sturen + de foto's van de resultaten als u daar interesse ik heeft!

Ik hoor het graag!
Groetjes,
Marit
De Groene Vrouw
14 jan. 2016
Hoi Marit,

Hmm... wat er 'mis' gaat in jullie opzet kan ik je niet vertellen. Wel weet ik dat er professionele onderzoeken zijn gedaan (meer dan genoeg) met gemarkeerde bacteriën die aantonen dat die bacteriën wel degelijk de darm kunnen bereiken (en sterker nog: dat ze uiteindelijk zelfs kunnen worden teruggevonden in andere slijmvliezen, zoals die van de vagina).

Het maakt wel uit hoe de bacteriën toegediend worden; dat kan inderdaad met een gecoate capsule gebeuren. Zo'n coating kan per merk verschillen en wij verkopen (bewust) geen Lucovitaal, dus daar kan ik je niet mee verder helpen. Een andere manier om probiotica veilig 'langs' het maagzuur te krijgen is door het in gevriesdroogde (poeder)vorm enige minuten in water te laten weken. De bacteriën ontkiemen dan, en juist in deze ontkiemde fase hebben ze de grootste overlevingskans langs de maag.
Hanoike
11 jan. 2016
Hoi hoi,

Ik kreeg na 4 antibioticakuren waar ik niet tegen kan, erg veel last van mijn darmen. Een aantal weken gewoon gegeten zoals altijd. Vezels etc. etc. Doordat de buikpijn erger werd, kwam ik bij een vervangend huisarts die tevens ook gediplomeerd homeopaat is. Hij adviseerde mij Darmocare Pro, omdat dat een van de weinige goede probiotica is. Hij had er enorm goede ervaringen mee. Ook de natuurwinkel waar ik het heb gekocht is er ook zeer enthousiast over. Waarom staat het niet bij jou op de site en ken jij deze probiotica.
De Groene Vrouw
12 jan. 2016
Ik ken deze probiotica, en het staat niet op mijn site omdat ik het niets vind toevoegen aan de merken en producten die we al hebben. Je kunt er vanuit gaan dat ik over de meeste dingen behoorlijk lang en goed heb nagedacht, en dat ik vrij regelmatig bezig ben met evalueren wat de beste producten zijn die ik kan aanbieden ;-)
Jill
10 jan. 2016
Leerzaam! Vandaar dat die ene probiotica (van drogist Slamat in Utrecht) zo goed werkt en anderen niet, zelfs . Zelfs Vivomixx met 450 miljard bacterien werkte bij mij niet (tegen diarree met name). Sommige zijn ook gewoon van slechte kwaliteit, de 'melk test' komen ze bijvoorbeld niet door, geen levensvatbare bacterien dus!

Ik vraag me wel nog 2 dingen af, namelijk:
-Hoe zorg je dat probiotica niet iets voor altijd wordt? Wanneer en hoe kan je stoppen? Van wat ik heb gelezen zijn de kolonien die zich opbouwen, binnen 3 weken compleet weg als je stopt met probiotica.
-Wat is je mening over S.B.O.'s (soil based organisms)? De meningen hierover zijn sterk verdeeld. Aan de ene kant wordt het ondersteund door peer-reviewed studies en zijn mensen er lovend over, is het het enige wat echt werkt voor sommigen. Fabrikant Prescript-assist noemt als voordelen o.a.: betere houdbaarheid, maagsapresistentie, hogere potentie, menselijke behoefte aan SBO's.... Aan de andere kant wordt er op websites gewaarschuwd omdat bepaalde bacterien (soms levensbedreigende) infecties zouden kunnen veroorzaken en antibioticaresistentie.
Wellicht interessant voor een artikel? :)
De Groene Vrouw
10 jan. 2016
Over SBO's schrijf ik nog wel een keer (met praktijkervaring). Hoe je zorgt dat probiotica niet 'voor altijd' wordt, tsja, daar zijn ontlastingonderzoeken en een gericht behandelplan nu juist zo handig voor :)

http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
Elise van Mierlo
9 jan. 2016
Hallo Nienke,

Ik ben natuurgeneeskundig therapeut. Je zult denken wat doe je hier nou. Je kunt niet overal verstand van hebben en Hanny Veldman die jij moet kennen stuurde me naar jou. Ik heb een client die door chemokuur altijd diarree heeft we kunnen dit tij maar niet keren. Mijn vraag: Heb je een goed idee voor ons?
Alvast vriendelijk bedankt,

Elise
De Groene Vrouw
10 jan. 2016
Beste Elise,

Tsja... de reacties onder een blogbericht zijn niet echt de juiste plek om zoiets te bespreken ;-)
Misschien kun je even een mailtje sturen?
Linda
6 jan. 2016
Hallo,
Welk merk heeft dan wel goede probiotica voor de darmen?

Mvg
De Groene Vrouw
6 jan. 2016
Kijk even in onze webshop, daar vind je de beste merken die wij konden vinden :-)
http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/pre-probiotica.html
Gerard
6 jan. 2016
De vragen die voor mij open blijven zijn dan;
*Is er ook Probiotica te koop met aerobe bacteriën? En zo ja waar?
*Welke Probiotica heeft de meeste stammen en lijkt dus het best te zijn en waar koop ik die!
Riët Oving
6 jan. 2016
Ik was nog niet klaar... ? Nu moet ik 4 keer per dag naar de wc en is de ontlasting dun. De erwtjes en maiskorrels vind ik heel terug in de pot. Is dit wel goed????
De Groene Vrouw
6 jan. 2016
Klinkt alsof er iets in je probiotica zit waar je niet tegen kunt... het is altijd belangrijk de ingrediënten te lezen en als het aanhoudt, wordt het misschien tijd voor een probioticum zonder toevoegingen: http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/pre-probiotica/bio-kult-probiotica.html#.Voy-6pPhCRs
Riët Oving
6 jan. 2016
Bedankt voor de info.

Op aanraden van mijn kraamhulp ben ik bij de zwangerschap van mijn derde kindje begonnen aan een kuur orthiflor start.. Dit omdat ik na eerdere zwangerschap nogal last had van schimmels na een antibioticakuur vanwege wortelkanaalontsteking aan twee kiezen. Ook hadden mijn twee eerste kindjes veel last van darmkrampjes. Ik neem voor het slapen gaan twee maatlepeltjes, opgelost in warm water. Zoals ook is beschreven.
Melike
4 jan. 2016
Hoi, wat een interessant artikel! Bedankt hiervoor. Ik gebruik sinds 3 dagen probiotica. Ik heb sinds mijn puberteit al last gehad van acne. Maar door pil gebruik nooit gemerkt. Nu onze kinderwensen voorbij zijn, ben ik gestopt met het slikken van de pil. Omdat ik me niet meer prettig hierbij begonnte voelen. Sindsdien is mijn acne verergerd. Na heeel veel dingen gebruik te hebben. Ben ik tot de conclusie gekomen dat het aan mijn darmen ligt. Acne is alleen rond mijn kin.

Suiker en koemelk producten behoorlijk verminderd tot bijna geen gebruik. Ben over gestapt naar geiten producten. Ik lees zo ontzettnd veel op internet dat ik het moeilijk vind een standpunt te nemen m.b.t. Dit onderwerp.
Greet
3 jan. 2016
Vlak voor kerst zijn 2tumors uit m'n dikke darm verwijderd waarbij ook een stuk van m'n maag weg moest (doorgroei). Ik at gezond (gevarieerd,suikervrij,geen geraff. Voeding,...), maar heb blijkbaar een genetische afwijking. Nu merk ik dat mijn darmflora zeker niet OK is (winden,borrelende buik, boeren,..). Hoe optimaliseer ik dit?
Ik vermager ook doordat ik een kleinere maag heb (bmi voor ingreep 19,5) en probeer nu dus vaker te eten, maar hierdoor is m'n maag nooit leeg begrijp ik (4uur blijft voeding in de maag). Is dat (rottende resten) de oorzaak van zwavelgeur in m'n boeren? Op welke wijze eet ik dan wel best om niet verder af te vallen? Of lost dat zichzelf op met betere darmflora en tijd?
Bedankt voor het advies, greet
De Groene Vrouw
3 jan. 2016
Beste Greet,

Jeetje, wat een verhaal! Ik hoop dat je weer wat hersteld bent na je operaties.
Zoals je begrijpt kan ik je met zo'n achtergrond niet 'even' wat advies geven over wat je kunt doen om 'alles even te herstellen'. Dat is niet alleen onmogelijk (want zonder onderzoek kan ik niet inschatten wat er precies aan de hand is), het zou ook heel onverantwoordelijk zijn (hou dat alsjeblieft in gedachten als iemand ander op het grote internet je wel van gratis 'advies' wil voorzien).

Ik denk dat je al veel zult hebben aan het online programma Darmflora & Darmgezondheid (http://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/). We beginnen in februari weer! Voor persoonlijk advies met gericht onderzoek en een gedegen behandelplan verwijs ik je graag naar het darmflorapakket (http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/).

Veel succes in elk geval!
van Dijk
31 dec. 2015
Ik heb veel last van psoriasis op het hoofd, nu is mij aangeraden om probiotica kauwtabletten, teunisbloemolie en Hepeel te gebruiken. Mijn vraag is waarom deze 3 te gebruiken. Zijn er mensen die dit ook gebruiken?
De Groene Vrouw
31 dec. 2015
Eh tsja. Ik denk dat als iemand je aanraadt om iets te gebruiken, je ook bij diegene moet zijn voor de uitleg. En als ze je die schuldig moeten blijven, is het de vraag of het wel het allerbeste advies was ;-)

Ik kan je in ieder geval niet helpen aan een uitleg over advies van iemand anders; zeker niet zonder de achtergrondinformatie te hebben. En dat kan niemand op het internet. Maar als je wilt kunnen we je in onze praktijk wél helpen aan een gedegen advies en behandelplan, gebaseerd op gerichte onderzoeken en afgestemd op jouw persoonlijke situatie :-)
Jan Timmers
29 dec. 2015
Of ik hier iets leuks wil schrijven? Rare vraag als het om gezondheid gaat, maar vooruit ik heb wel iets te vertellen. Ik ben nu dertig jaar "bekend" met Colitis Ulcerosa en kan mezelf dus wel een ervaringsdeskundige noemen. Je moet er mee leren leven was destijds al de boodschap en die is niet veel veranderd in de reguliere geneeskunde. Echter ervaar ik sinds dit jaar een grote kentering, een doorbraak ten goede.
Afgelopen jaar was er een trial in het AMC voor Colitis patiënten, middels een voor mij nieuwe therapie, namelijk fecale transplantaties (FMT). Daar werd aandacht aan geschonken in de Volkskrant en bij Pauw en nog meer tv-programma's vanwege de opmerkelijk positieve resultaten. Ik heb me opgegeven voor deze Turntrial, maar werd afgewezen: niet inflammatoir genoeg. Opmerkelijk genoeg sindsdien niets meer vernomen van deze Turntrial (teruggefloten door de farmaceutische industrie?)
Eerst balen natuurlijk, maar middels AMC en internet ben ik terechtgekomen bij de Taymount kliniek in Hitchin, Engeland. Deze kliniek heeft al 10 jaar zeer goede resultaten met deze behandeling (FMT) en er zijn darmkwalen die hierdoor voor 100% genezen worden.
Daar heb ik twee kuren gehad, met binnen een week zeer opmerkelijk resultaat. Mij vrouw was en is daarvan getuige en haar vreugde evenaart die van mij. Maar als je gezondheid een sprong maakt van (rapportcijfers) 2,3,4 soms een 5 en heel soms een zes, naar een verbetering tot : soms 5, meestal 6 en soms een 7 dan maakt dat een groot verschil en wil je meer. Die verbetering zal ik zelf tot stand moeten brengen middels een simpel Paleodieet, met de nadruk op glutenvrij en lactose arm. Dat heeft me het afgelopen half jaar al een enorme verbetering opgeleverd: geen buikpijn meer, vrijwel nooit meer hoofdpijn, of misselijk en een grote toename van energie. Maar ik wil meer: ik wil naar dagen dat de gezondheid ook een 8 is. Daarom wil ik op advies van de Taymount kliniek starten met probiotica en wel de best bekend: Symprove. Helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland, al is een bedrijf daar wel mee bezig. Symprove is 1 van de twee merken die een wetenschappelijk onderzoek aan een universiteit in Londen positief hebben doorstaan: zij bereiken wel de darmen, in tegenstelling tot alle andere, onderzochte merken, die vaak al in de maag "sneuvelden"..
(Voor meer in formatie over darmkwalen: kijk eens bij www.leefbewust.com, daar zie je veel wetenschappelijk onderbouwde artikelen over darmziekten.)
Mocht de groene vrouw dit merk in haar assortiment opnemen, dan ben ik de eerste klant.( leuk of gezellig genoeg?)
Voor alle lezers: Een heel gezond 2016, natuurlijk,
en een beetje "ik"en heel veel "wij" !
Groet uit Gemert, Jan Timmers
(Voor de duidelijkheid: ik heb met alle genoemde instellingen geen enkele connectie, laat staan financieel belang)
De Groene Vrouw
29 dec. 2015
Interessant middel, ik zal er eens naar kijken. En voor wie niet direct de middelen heeft om naar de Taymount clinic te gaan (of het gewoon liever dichter bij huis zoekt), zijn wij in 2016 ook weer van dienst voor darmklachten. Met de cursus Darmflora & Darmgezondheid (http://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/), of persoonlijk met consulten & onderzoeken in het Darmflorapakket (http://groenevrouw.nl/consult/darmflora/):-)
layni
30 dec. 2015
Poeptransplantaties! Mijn huisarts vertelde me onlangs nog dat hij verwacht dat deze binnen 4 jaar bij de huisartsenpraktijk zullen worden gedaan (in het algemeen, niet alleen bij deze huisarts). Het is de volgende grote stap voor de geneeskunde op dit gebied. Uiteindelijk is het de wens om 'poeppillen' te maken.
De Groene Vrouw
30 dec. 2015
Ik ben er geen onverdeeld voorstander van... volgend jaar de blogpost over waarom ;-)
Charlotte
16 dec. 2015
Toch ben ik gaan twijfelen. De een zegt dat probiotica "wakker" moet worden gemaakt in een glas louw water een half uur voor het eten sochtends of voor het slapen gaan. Maar op de verpakking van Bio-kult wordt gezegd het in te nemen in of uit de capsulle tijdens het eten.
Dit is nogal een verschil. Wat is nou de beste manier om probiotica in te nemen zodat ze de weg naar de darmen overleven?
De Groene Vrouw
16 dec. 2015
Dat verschilt per merk en is afhankelijk van de manier van produceren en verpakken, dus het klopt dat je daar verschillende dingen over leest.
John D. Kruse
4 dec. 2015
Hallo,

leuk is anders!

Dus verlang ik naar het concrete advies, voor een gang naar de Darmflora specialist.
Woon in Thailand, dat maakt het ingewikkelder.
Heb nog een huisje in Spanje en als ik daar een maand ben, verbeterd deze situatie
opmerkelijk genoeg, drastisch!
Eet, lees drink, mijn smoothie ook in Thailand, maar het groenteaanbod is te beperkt.
Koop zurige drink yoghurt etc.

In Spanje begin ik onmiddellijk weer met olijfolie te bakken, een halve liter wijn per
dag te nuttigen, kefir yoghurt en karnemelk te eten en te drinken, en meer gevarieerde
groentes te kopen. Dan nog vier sneetjes bruinbrood met beleg per dag en twee maal
een pizza en of tortilla in de week. Afgewisseld met vlees en vis.
Begint met diarree, Een probiotica kuur voor tien dagen en langzaam worden darm en
maag weer rustig en is de stoelgang normaal.

Jammer genoeg, na pakweg twee maanden in Thailand, en het begint weer overnieuw.
Heb het vermoeden dat de hoge temperatuur en de vochtigheid ontregelend werken,
maar ook het afwijkende en wat eenzijdiger voedingspatroon. Daarbij gebruikt men hier
overmatig glutamaat in poedervorm, als extra smaakstof in soepen en gerechten.
Eigenlijk is het probleem twee jaar geleden ontstaan nadat de arts een grote hoeveel-
heid antibiotica voorschreef bij een heftige oorontsteking. Volgens mij de trigger!

Vriendelijke groet,

John D. Kruse
De Groene Vrouw
4 dec. 2015
Hoi John,

Ik haal even niet helemaal uit je verhaal wat je nodig hebt. Wat is je vraag precies? :-)
Wilma Waaijer
24 nov. 2015
Lieve mevrouw,
Kunt U mij een tip geven wat ik het beste kan doen om mijn darm flora weer op peil kan brengen na en antibiotica kuur , die ik echt even nodig heb.

Bijv. dank. Wilma.
De Groene Vrouw
24 nov. 2015
http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/
Aya
16 nov. 2015
Welke probiotica raad u mij aan na een antibioticakuur tegen acne?
De Groene Vrouw
16 nov. 2015
Hoi Aya,

Voor productadvies mag je bellen met onze vragenlijn, Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Voor persoonlijk advies rondom gezondheid & supplementen bij specifieke klachten, verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Marieke
16 nov. 2015
En wat vind je dan van melkkefir op basis van biologische rauwe melk?
De Groene Vrouw
16 nov. 2015
Ik vind dat dat een vraag met een vrij uitgebreid antwoord is ;-) maar kefir van rauwe melk is superspul!
Hennie
3 nov. 2015
Ik heb nu een kuur voor de blaasonsteking!
Moet ik nu ook iets nemen,en wat raad je aan?
Gr hennie
De Groene Vrouw
3 nov. 2015
Hoi Hennie,

Meer over probiotica bij antibiotica lees je hier:http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/
Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Suzanne
2 nov. 2015
Wordt het darmflora onderzoek (deels) vergoed door de verzekering?
De Groene Vrouw
3 nov. 2015
Ik heb weleens gehoord van een magische zorgverzekering waarbij dat het geval zou zijn ;-)
Maar over het algemeen is mijn advies: reken er niet op. Sinds het in 2009 uit de basisverzekering is gehaald, is er bijna geen enkele maatschappij meer die het vergoedt...
Henriette
5 jan. 2017
De GezondheidsVerzekering! Ik heb enorm goede hoop dat zij het wel gaan vergoeden. Een -naar mijn mening- geweldig initiatief dat vele malen goedkoper werkt dan elke andere zorgverzekering omdat zij een ander systeem hanteren. Je kunt er hier alles over lezen: http://gezondheidscooperatief.nl
Ik hoop zo dat alle alternatieve geneesheren en -dames (ook jij vrouwke!) hierdoor een graantje mee kunnen pikken uit de ruif. En zo toegankelijker worden voor alle patiënten die van de regen in de drup zijn 'geholpen' door reguliere artsen en de financiën niet hebben om in het alternatieve circuit te gaan kijken.
Als ik het goed heb is de planning van de GezondheidsVerzekering om in 2018 van start te gaan. Overigens ben ik op geen enkele manier verbonden met deze club. Ik ben slechts een mens met af en toe een probleem en stoot steeds mijn neus bij het reguliere circuit en de symptoom-bestrijdende manier van werken. Vandaar mijn ongebreidelde enthousiasme voor een nieuwe manier van het vergoeden van zorg. Spread the news jongens en meisjes!
Eric
19 okt. 2015
En hoe is de werking dan van zelfgekweekte melkkefirdrank op probiotische wijze in de darmen ?
met vriendelijke groet,
Eric
Nienke Tode-Gottenbos
19 okt. 2015
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
Nicole Zwaneveld
19 okt. 2015
Beste groene vrouw,

Ik ben huisarts in Frankrijk en probeer meer te begrijpen van probiotica en het eventuele nut ervan.
Voor patiënten met darmklachten, algeheel onwelbevinden en acné, voor dit moment.
Het verhaal over aerobe en anaerobe probiotica komt logisch op me over, maar wat ik me vervolgens afvraag na dit verhaal is: hoe kom ik aan aerobe probiotica?
Of hoe creëer ik die in mijn darmen mbv voeding oid?
Zijn aerobe probiotica te koop/houdbaar etc? (ik vermoed van niet).

Met vriendelijke groet,

Nicole Zwaneveld
Nienke Tode-Gottenbos
19 okt. 2015
Beste Nicole,

Ook aerobe probiotica is gewoon verkrijgbaar, maar die kun je alleen inzetten als de barrièrefunctie van de darm intact is (en er bijvoorbeeld geen actieve ontstekingen aanwezig zijn). Daarom zetten we deze probiotica nooit 'zomaar' in maar altijd als onderdeel van een behandeling, waar ook onderzoeken aan vooraf gaan.
Sas
18 okt. 2015
Hoi Groene Vrouw,
Graag jouw advies in het woud van pro-biotica's. Onze dochter van 16 heeft een lactose-allergie. Daarnaast heeft ze (te) regelmatig keel ontsteking. Met net Pfeifer achter de rug waar ze, om een bacteriologische reden uit te sluiten, een antibioticakuur voorgeschreven kreeg is haar weerstand momenteel erg laag. Ze heeft op dit moment (waarschijnlijk als reactie op de antibiotica) een forse huiduitslag. Ik wil haar weerstand graag verhogen met een goede pro-biotica, maar zie door de bomen het bos niet meer. Zou jij ons kunnen adviseren?
Met vriendelijke groet,
Sas
Nienke Tode-Gottenbos
19 okt. 2015
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
J.eggink-bosman
12 okt. 2015
Ik moet 2 maanden aan de antibiotica in hoge dosering, welke probiotica kan ik het best innemen??
Nienke Tode-Gottenbos
13 okt. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Erica
4 okt. 2015
Benieuwd of je ook al ervaring hebt met de probiotica van Beyuna. Deze worden gemaakt door het nederlandse bedrijf Winclove: http://yume.beyuna.com/fru/pg/39880/pid/97517cb8-1bdb-41c2-9794-70731ddc9239/default.aspx

En of er wel degelijk verschil is tussen probiotica in capsules of poeder.. ik heb begrepen dat de meeste capsules de zuren in ons maag voor volledige opname niet overleven?
De Groene Vrouw
4 okt. 2015
Ik heb geen ervaring met dat product, dus daar kan ik niets over zeggen. Het overleven van de maag kan op twee manieren: door het product te coaten in een maagsapresistente capsule, of door het (poeder) te laten ontkiemen in wat water. In de ontkiemingsfase overleven de bacteriën het maagzuur ook gedeeltelijk. Beide methoden zijn prima. Een niet-gecoate capsule is inderdaad minder optimaal.
Lucas
14 sep. 2015
Beste Groene-Vrouw,

Ik ben me wat aan het inlezen over probiotica en vond dit artikel waardevol, bedankt! Inmiddels ben ik zover dat ik graag via je webwinkel wil bestellen, maar er rest mij nog een vraag over de kwaliteit van Bio-Kult. Zou je kunnen aangeven op basis waarvan je dit merk aanraadt? Ik begreep al van je dat dit ook komt omdat er geen onnodige toevoegingen in zitten, maar er zijn meer producten die daar vrij van zijn.

Aanleiding voor m'n vraag is dat de inhoud en werkzaamheid van probiotica (als ik het goed heb?) nergens wettelijk wordt gekeurd en getoetst. In de test van de consumentenbond van 2006 kwam zelfs naar voren dat sommige probiotica steriel zijn. Lekkere marketing dus:) Daarentegen werd bijvoorbeeld het merk Orthica wel goed bevonden. Weet jij of je er als gewone consument van op aan kan dat de producten bevatten wat ze aangeven te bevatten? Of er tegenwoordig wel controle is op inhoud en werkzaamheid? Het zijn meerdere vragen geworden.. maar de hoofdlijn is dezelfde. Hoop dat je er iets over kunt zeggen! Alvast bedankt voor je antwoord! Groeten, Lucas
De Groene Vrouw
15 sep. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
gp
18 sep. 2015
wat te denken van prebiotica (resistente zetmelen)
Rinus
12 sep. 2015
Probiotica zou ook helpen piekeren voorkomen:
http://www.gezondheidsnet.nl/depressie/probiotica-helpen-piekeren-voorkomen

Iemand ervaring mee? Dat het zou helpen...?
Kim
23 aug. 2015
Ik ben net begonnen met het nemen van probiotica capsules, maar heb de indruk dat ik hierdoor meer darmkrampen krijg. Is het een kwestie van wennen en volhouden? Dank u.
De Groene Vrouw
23 aug. 2015
Hoi Kim,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Joep
24 jul. 2015
Beste Groenevrouw,

In uw artikel gaat het over het feit dat er in veel probiotica producten geen aerobe enterococcus en E. coli stammen zitten. Dit zou voor een ongebalanceerd darmmilieu zorgen, maar als ik uw producten op de site zie, dan zie ik niet één product die deze stammen bevat. U raadt bijvoorbeeld de Bio-Kult aan, maar daar zitten ook alleen lacto en bifido-bacteriën in. Dit zou volgens u leiden tot een massale bacteriemoord. Hoe moet ik dit begrijpen? Ik ben op zoek naar een goede probiotica, maar waar kan ik die dan vinden? En is er een manier waarop ik op een andere manier dan aan enterococcus of E. coli stammen kan komen?

Ik hoor het graag :)
mvg,
Joep
De Groene Vrouw
24 jul. 2015
Hoi Joep,

Dat klopt. Wij hebben wel probiotica met E. coli en Enterococcus in het assortiment, maar deze stammen zijn ook sterk immunologisch actief. Wij vinden het daarom niet verantwoord om er zelf mee te rommelen. Ik zet deze stammen in de praktijk pas in na ontlastingonderzoek, zodat we zeker weten dat er bijvoorbeeld geen actieve ontstekingen of een hyperpermeabele darm meespeelt; pas dan is het in mijn ogen veilig om de aerobe stammen toe te voegen.

Dat betekent niet dat de probiotica die we verkopen geen zin hebben; in veel gevallen is 'alleen' een anaerobe probiotica best voldoende om het darmmilieu net even het zetje te geven dat het nodig heeft. Maar niet voor iedereen en dan is het zonde als mensen door gebrek aan kennis afhaken en denken dat probiotica in het algemeen niet helpen, terwijl het in feite dus om een verkeerde aanpak gaat. Overigens heb ik niet gezegd dat het slikken van alleen Lactobacillus en Bifidobacterien zou leiden tot massale bacteriemoord, en dat is ook niet wat er gebeurt.

In mijn ogen kun je probiotica zoals die wij in de webwinkel hebben dus prima gebruiken om eens uit te proberen, maar als het na 3-6 maanden geen of onvoldoende effect heeft, kom je op het terrein van de darmfloratherapeut en ontlastingonderzoeken om e.e.a. eens grondig te onderzoeken en aan te pakken. Inclusief E. coli en Enterococcus.
Jaimy
29 sep. 2015
In reactie op jouw reactie op Joep (hele mond vol), wat kan er gebeuren als iemand met actieve ontstekingen of een hyperpermeabele darm probitioca slikt met ook aerobe bacteriën?
De Groene Vrouw
29 sep. 2015
Meer klachten... daar zit je niet op te wachten. Darmfloratherapeut is geen hobby, maar een vak. En da's niet voor niks ;-)
Brian
9 feb. 2017
Bio-Kult Original bevat Bacillus subtilis en dat is een aerobe bacteriesoort.
nal
22 jul. 2015
Hallo,

Ik ben 8mnd geleden bevallen. Voor de zwangerschap had ik al een onrustige huid veel pukkeltjes/bultjes en jeukende plekjes. Natuurlijk moet ik er aan zitten dus nu veel littekens. Ik dacht dat het ontstaan hiervan misschien ook in de darmen te zoeken is. Ik ben nu dus probiotica gaan slikken maar na alles door gelezen te hebben vraag ik mij af of probiotica mij zal helpen. Ik heb verder geen klachten dus dan merk ik ook niet of het verder iets doet voor mij en mijn huid merk ik nog geen verandering. Of zou het zijn dat ik het langer moet gebruiken ( ik gebruik het nu een maand).?

Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
23 jul. 2015
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Lenn
10 jul. 2015
Hallo,

Ik ben herstellende van een heel heftige maag-darminfectie en ben op zoek naar iets milds om het herstel te bespoedigen. Ik heb hier geen darmtherapeut in de buurt :/ Wat voor probiotica kun je me aanraden wat niet meteen te heftig is voor mijn herstellende systeem?

Groetjes,

Lenn
Lenn
10 jul. 2015
O en ik ben licht lactose intolerant. Normaal kan ik wel yoghurt hebben enzo maar dat staat me nu heel erg tegen :(
De Groene Vrouw
12 jul. 2015
Bio-Kult is een goede allrounder die je voor veel situaties kunt gebruiken, of begin met een kinderprobiotica zoals Children's Synbiotic.
Je vindt ze hier: http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/pre-probiotica.html
Kaat
26 mei. 2015
Goedenavond,

Wanneer zou je wel starten met Probiotics bij een baby van 3 weken?
Zijn krampjes en veel winden laten een goede indicatie?

Groet
De Groene Vrouw
27 mei. 2015
Lees hier even verder: http://groenevrouw.nl/probiotica-bij-baby-borstvoeding/
:-D
Annie
15 mei. 2015
Goedenmiddag,

Mijn zoontje is 8 weken oud. Ik laat hem niet vaccineren. Daarom wil ik graag zijn weerstand zo hoog als mogelijk houden. De Children's Synbiotic is niet leverbaar. Welk alternatief adviseer je?

bij voorbaat dank,

Groetjes, Annie
De Groene Vrouw
15 mei. 2015
Bio-Kult original!
Annie
25 mei. 2015
Dank je :)
Diana
7 mei. 2015
Hallo Groene Vrouw, bedankt voor je heldere uitleg over probiotica!
Ik had er al veel over opgezocht, maar heb hier toch nog iets kunnen bijleren :-)

In verband met het thema 'waarom werken probiotica vaak niet', mis ik eigenlijk informatie over het product Hylak. Je mag hier waarschijnlijk geen (merk)product aanprijzen, dus dat zou de reden kunnen zijn, maar ik zou toch graag van je horen wat jouw mening is over dit product dat niet de bacteriën zelf, maar de stofwisselings-producten van de bacteriën bevat. Het schijnt dat je vooral dat laatste nodig hebt om het juiste zuurmilieu in je darmen te krijgen, waardoor gewenste bacteriën goed gedijen en het immunsysteem wordt geprikkeld. Ik zal geen link plaatsen naar dit product; simpel zoeken op productnaam levert al snel voldoende hits.
De Groene Vrouw
8 mei. 2015
Ja, ik werk in de praktijk veel met Hylak (behalve bij mensen met lactose-intolerantie!). Het heeft inderdaad een ondersteunende (eigenlijk bijna prebiotische) functie waardoor de bacteriën zich beter kunnen ontwikkelen. Het is als onderdeel van een behandeling heel waardevol, maar dan nog is het geen wondermiddel ;-)
Diana
15 mei. 2015
Ok, fijn om te weten dat ik het eens kan proberen! Ik zal er geen wonderen van verwachten ;-)
Elif
4 mei. 2015
Hallo,
Ik geef mijn zoontje van 5mnd probiotica van orthiflor (start) TOen hij 2 weken was heeft hij een zware operatie gehad. Hij heeft ook last van verborgen reflux. Is het zinvol om hiermee door te gaan of kan ik er beter even mee stoppen? Hij krijgt flesvoeding en nog geen vaste voeding. Daar willen we mee wachten tot hij 6 mnd is, juist omdat hij flesvoeding krijgt.

Groet,
Elif
De Groene Vrouw
4 mei. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
ilona
24 apr. 2015
sinds ik alka druppels heb geslikt voor enkele dagen (van alkavitae) heb ik ondertussen al 3 weken een donkere tot zwarte plaspoep, nu , op advies van de natuurwinkel slik ik probactiol plus, ik merk na 5 dagen nog niet veel verandering in mijn ontlasting, sterker nog, zeer weinig tot niets, ik ben nu 3 weken met die alka gestopt, enig idee of dit zal werken??, ik ben ondertussen uitgeput en iedere dag zeer vermoeid.
De Groene Vrouw
25 apr. 2015
Eh, lees dit even:
http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Kyano
7 apr. 2015
Ik lees in het interessante artikel dat je met een ontlastingonderzoek precies kan zien wat er met je darmflora aan de hand is.
Waar is dit onderzoek precies aan te vragen?
De Groene Vrouw
8 apr. 2015
Bij (ervaren) darmfloratherapeuten - met andere woorden, bij mij (maar ik zit vrij vol) en mijn collegae. Die vind je via http://rp-vitamino.com/NL/Home.aspx (rechts onderin zie je een kaartje waar je kunt zoeken op regio).
Gerard
17 apr. 2015
Wat grappig, je schrijft "bij mij ( darmfloratherapeut) (( maar ik zit vrij vol))
Das niet best voor een darmtherapeut.
Maar iets anders, hoe kijk jij tegen waterkefir aan? Of staat je mening ergens tussen die enorme lange rij postings?

GrtZ
De Groene Vrouw
17 apr. 2015
Dat is niet best nee, maar mijn beroep is helaas nog niet overbodig.
Oh wacht, je maakte een woordgrapje. Haha.
Boss
2 apr. 2015
Is de viridian childrens symbiotic ook geschikt voor pasgeboren baby's? Ik had voor mijn zoontje altijd abc dophilus maar ik zag dat jij deze van viridian aanbeveelt.
De Groene Vrouw
2 apr. 2015
Ja, hoewel ik zelf terughoudend ben met het geven van probiotica bij pasgeborenen. Alleen als er reden toe is dus!
Jeanet
18 mrt. 2015
Ik drink elke dag een glas kefir. Sinds ik dat doe ben ik van een erge vorm van acne af, heb ik geen klachten meer van mijn spastische darm en zijn mijn herhaaldelijk terug komende vaginale schimmels weg.
Hierbij laat ik wel suiker en verkeerde vetten staan.
Maar ik ben dus echt wel de probiotica gaan waarderen! Bovendien is kefir heel veel goedkoper dan tabletten etc.
Nicole
28 aug. 2015
Enig idee waar kefir te koop is?
Ik heb zelf ook last van steeds terug kerende vaginale schimmleinfecties( nu al drie jaar elke maand) en last van acne en pigmentvlekken. Ik hoop dit op een natuurlijke manier te genezen.
iemand een idee?
Janneke
14 mrt. 2015
Kan trouwens niet eens tegen gewone probiotica. M'n oren gingen er van suizen.
Janneke
14 mrt. 2015
Heb zelf veel baat bij Hylac, zijn geen bacteriën maar afbraakproducten ervan. Darmen worden snel rustiger en het werkt alkaliserend. Nu is het wel zo dat de boel verstoord raakt door verkeerde Ph-waarde en te weinig zuurstof in je lichaam. Belangrijk om dat aan te pakken, bijvoorbeeld met zeoliet.
Audrey
14 mrt. 2015
Gebruik Kefir!
Voor uitleg : https://www.mokka.coop/nl/superfood-kefir-melk-op-zijn-allerbest/
(maar er zijn nog tientallen andere sites die uitleg geven)

Het fijne is dat een 'kefirkorreltje' (lijkt op een mini bloemkooltje) een leven lang meegaat. Ze vergroten/vermeerderen zelfs bij toevoeging van grotere hoeveelheden (soja,geiten,etc)melk.
Mijn oma gebruikt dit al jaren en is mede daardoor op haar 79e nog superfit (en kan niet stilzitten;)). Ze heeft mij een korrel gegeven en nu een half jaar later kan ik al weer een 'korrel' doorgeven aan iemand anders. :)

Een echte aanrader
Trudy
13 mrt. 2015
Hoi Nienke!
Ik hrb een vraag over mijn 3 jarige zoontje. Ik denk (weet?) dat zijn darmflora niet in orde is.
Eigenlijk dat dat al vanaf heel jong is.
Afijn, de laatste tijd is het goed merkbaar aan zijn weerstand. Hij is veel ziek. Nu voor de 3e keer in 2 weken (luchtweginfextieluchtweluchtweginfectie-buikgriep en nu koorts door verkoudheid). Ik geef hem ter ondersteuning probiotica, orthiflor. Maar is dit wel oké? En kan ik zijn darmflora nog meer ondersteunen?
Hij eet normaal gesproken erg goed, is desondanks wel een licht ventje. Eten is de afgelopen 2 weken wel moeizaam door het ziek zijn en dat is hem helaas ook goed aan te zien...
Mvg, Trudy.
Trudy
13 mrt. 2015
Mobiel maakt er wel een heul erge luchtweginfectie van, hahaha!
De Groene Vrouw
13 mrt. 2015
Hoi Trudy,

Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Janet
11 mrt. 2015
Hallo beste Groene Vrouw,

Dank voor je (weer een) verhelderende verhaal! Ik voel me een beetje belazerd door Solgar nu er - nadat ik gestopt ben het zoveelste potje 40 euro kostende Multi Billion Dophilus probiotica van Solgar - weer een drijvende dr*l in de wc drijft... Daarover onder een andere blog van je - de poepdokter of ontlastingsonderzoek - meer.

Mijn vraag voor nu: bevat de probiotica van kinderen die jij aanbiedt in je shop wel aërobe bacteriën? Na wat zoekwerk op internet zie ik eigenlijk alleen de Bifido.. en Lactob... staan. Bij de Kids Flora zit er ook Streptococus in (de goede dan mag ik hopen ;), maar dat zijn weer niet de Enterococcen, zoals jij ze beschrijft. Na veel te veel geld uit te hebben gegeven aan misschien wel zinloze probiotica, wil ik heel graag zeker weten dat wat ik nu aanschaf de pindakaaspoep van mijn zoon van 4 zal veranderen in echte grotejongenspoep! Welke van de twee in jouw store beschikbare probiotica raad je aan?

Veel dank alvast voor je antwoord en tot vanavond onder een andere blog!
De Groene Vrouw
11 mrt. 2015
Nee, in de meeste commercieel verkrijgbare probiotica zitten geen aerobe bacteriën. Ook in die van ons niet. Dat maakt het geen slecht product, maar gewoon iets om even verder over na te denken ;-)

zie ook hier: http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
Jocelyn
5 mrt. 2015
Is het mogelijk dat mijn borstgevoede baby´s meer last van krampen krijgen na het nuttigen van probiotica?

Drie jaar met mijn oudste van destijds 5 maanden, een week gebruikt = een week krijsen. Nu wederom hetzelfde verhaal met mijn jongste van 4 maanden. We hebben ABC dophilus, Orthiflor Start en MaxiBaby Dophilus geprobeerd.

Ik lees alleen maar succesverhalen van probiotica, maar kan nergens vinden dat ze er méér last van zouden krijgen...?
De Groene Vrouw
5 mrt. 2015
Ja, daarom ben ik dus niet zo'n fan van ABC Dophilus... het maakt uit welke probiotica je geeft, wanneer, hoeveel etc. Gaat dat niet goed, dan kunnen er inderdaad meer klachten voorkomen.
Paulette
23 feb. 2015
Het wordt zwangere vrouwen aangeraden om aan het einde van de zwangerschap probiotica in te nemen om de darmflora van het baby'tje op gang te helpen. Bijv. Orthiflor Start.
Heeft dit eigenlijk wel zin?
De Groene Vrouw
24 feb. 2015
Ik ben niet zo'n fan van Orthiflor Start (wij adviseren Viridian Children's Synbiotic), maar op zich heeft het nemen van een probioticum aan het einde van de zwangerschap wel zin, ja. Het is misschien niet perfect, maar in verreweg de meeste gevallen is het beter dan niets ;-)
kmmk
16 jun. 2015
Mag ik vragen waarom je geen fan bent van Ortiflor start? Ik gebruik het voor mijn dochtertje van 3,5 mnd (keizersnede en helaas geen BV)
De Groene Vrouw
17 jun. 2015
Omdat er toevoegingen inzitten die niet nodig zijn, en omdat ze (de laatste keer dat ik keek) de stamnummers van de bacteriën niet wilden vrijgeven.
Jan dirK
6 feb. 2015
Dus als ik op mijn potje probiotica lees dat er Enterococcus faecium zit, dan zitten er ook aerobe bacteriën in? Ondanks dat het een gewoon potje van de plaatselijke drogist is (die overigens wel veel meer heeft dan het gemiddelde kruitvat). Of is er ook anaerobe Enterococcus? Aan de naam faecium te horen, hoort hij i.e.g. helemaal in je darmen thuis...
De Groene Vrouw
7 feb. 2015
Enterococcus faecalis is één van de belangrijke aerobe stammen. Of het verder een kwalitatief goed product is, kan ik niet beoordelen.
Janet
25 mrt. 2015
Hoe verhoudt deze informatie http://www.kennislink.nl/publicaties/gevaarlijk-erfgoed zich tot wat jij hierboven hebt gezegd, Groene Vrouw? Ik ben géén darmfloratherapeut en veel van de informatie die ik lees kan ik moeilijk beoordelen. Na het lezen van dit artikeltje, vraag ik me af of die Enterococ beter wel of niet in een probiotica-supplement moet zitten.
Hoor het graag!
Groet, Janet
De Groene Vrouw
25 mrt. 2015
Tsja. Ik zou je graag het antwoord willen geven, maar dat is nogal lang voor in de comments van een blogpost. De samenvatting: er zijn verschillende soorten Enterococcen (en verschillende soorten E. coli) en voor een gezond persoon zijn de juiste soorten prima om te gebruiken.
Marianne
7 jan. 2015
Hallo Groene vrouw!
Ik heb een paar weken geleden een antibioticakuur van 7 dagen gehad voor een luchtweginfectie (Clarotromicine). Nu is mijn stoelgang volledig veranderd (lees verziekt). Het ging altijd prima, nu heb ik steeds verstoppingen, keiharde ontlasting. Afijn, ik voel me net een konijn :), niet leuk. Nu had ik zelf bedacht dat mijn darmflora dus naar de knoppen is gegaan van die antibiotica en ik zie dat mijn gedachten niet heel verkeerd zijn. Wat nu? Helpt Activia, of moet ik iets anders doen?
Dank u bij voorbaat!
De Groene Vrouw
8 jan. 2015
Hoi Marianne

Wat vervelend dat je zo'n last hebt van je ontlasting! Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
willy
8 dec. 2014
Ik heb ook de goede probiotica in gebruik,omdat ik 10 tot 12 keer per jaar een blaasontsteking heb ,ik ben ook al een stuk darm kwijt en altijd veel lucht in mijn darmen
Heeft het geen zin dan om probiotica te slikken?
Ben heel benieuwd
De Groene Vrouw
8 dec. 2014
Ehm... dat kan ik echt niet zo zeggen. Anders lees je hier even verder: http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
shar
11 nov. 2014
Hallo,
Ik ben al een tijdje opzoek naar een goede probiotica, maar er zijn zoveel soorten dat ik geen idee heb welke het beste is. Ik hoop dat u mij een goede probiotica kunt aanraden. Ik heb erg last van spastische darmen en een vreselijke droge huid.

Groetjes
De Groene Vrouw
12 nov. 2014
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Julia
31 okt. 2014
Goedemiddag,

Help!! Ik heb sinds kort last van roodheid in mijn gezicht, ook ontstekingen. Heeft dit iets te maken met mijn darmen? Er zijn zo veel probiotica's, maar welke moet ik nou aanschaffen? ik wil eigenlijk snel resultaat.

Kunt u mij helpen?

Groet, Julia
De Groene Vrouw
1 nov. 2014
Hoi Julia,

Wat naar dat je zo'n last hebt van je huid! Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult. Ik denk dat je het meeste baat hebt bij een combinatie van inwendige en uitwendige producten :-D

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
flower
7 okt. 2014
Ik heb nooit probiotica geslikt maar denk er over omdat ik gehoord heb dat het nuttig kan zijn om een vaginale schimmelinfectie te bestrijden. Is dit waar? En welke probiotica zou ik dan het best kunnen proberen?
De Groene Vrouw
7 okt. 2014
Hoi!
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
mirjan
30 aug. 2014
Goedemorgen,
Wat een goede uitleg geef je! We worden allemaal overstelpt met zgn goede voedingsadviezen en ook ik probeer ze uit. Momenteel eet ik geen brood, geen aardappelen rijst etc. Veel groenten en fruit en drink veel water. Goed bezig toch? Ook een kuur van Bonusan Darmocare gebruikt en nu probioforte. Maar ik wordt steeds zwaarder en mn lijf voert niks af, 1x per 4 a 5 dagen.
Ik gebruik ook ad en dat stopt ook. Kun jij me jouw visie geven op wat er nu gebeurt waardoor het naar mijn gevoel averechts werkt?

Groet
De Groene Vrouw
30 aug. 2014
Dank je wel voor je compliment!
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Suhela
23 aug. 2014
Hoi Nienke,

Ik heb niet echt klachten, op wat moeheid en een verkoudheid na, ivm druk werken de laatste maand en mijn terugkerende astmatische reactie op weersverandering ah eind vd zomer.
Toch ga ik binnenkort een licht detoxkuurtje doen, wat ik wil aanvullen met probiotica.

Ik ga juist een bestelling plaatsen bij Iherb, waar ik oa supplementen van Now Foods koop, dus denk erover om daar en van dat merk nu ook probiotica gaan bestellen. Ben je daar bekend mee en kun je mij vertellen wat je zou adviseren? En of het handiger is dit tijdens of na de detox te gaan slikken?

Superbedankt! Groetjes Suhela

http://www.iherb.com/search?sug=probiotic&kw=pro+biiotic&rank=1&x=0&y=0#p=1&bid=NOW
(op blz 2 staat de detoxkuur)
De Groene Vrouw
23 aug. 2014
Ehm. Zoals je zult begrijpen, kan ik geen advies geven over producten die je vervolgens ergens anders gaat bestellen. Ik bedoel, je zou ook niet een boekwinkel binnenlopen en vragen wat je het beste kunt bestellen bij bol.com... toch? ;-)
Suhela
23 aug. 2014
Hmmm kan ik wel begrijpen. Enerzijds vind ik het teleurstellend, omdat ik in de veronderstelling was dat je site en blog voort zijn gekomen uit je behoefte mensen te helpen door je kennis te delen, ook als je er niet direct geld aan verdient. Anderzijds snap ik ook dat dat een grens heeft en dat je niet je tijd eindeloos beschikbaar kunt stellen hiervoor.

Los daarvan... Ik zie andere 'groene sites' ook Now Foods verkopen, weet niet of je het kent, maar wellicht een tip voor jou/ jouw site?
De Groene Vrouw
23 aug. 2014
Handig om te weten: ik ben onafhankelijk en zit niet vast aan één merk; ik verkoop de merken die ik goed vind OMDAT ik ze goed vind, ik vind ze niet goed omdat ik ze verkoop. Ik ken NOW foods, maar in het algemeen vind ik de kwaliteit van andere merken beter. Soms niet. Ik ben net zo eigenwijs in het kiezen van de supplementen die ik adviseer als in alle andere kennis die ik deel.

Maar er moet nodig eens een blogpost komen over het verdienen van geld met je passie. Dit is mijn passie - ik wil niets anders doen en ik heb meer dan tien jaar gestudeerd om het te kunnen doen. Waar ligt toch de jeuk van mensen dat ik er dan geen geld voor zou mogen vragen? Moet ik dan maar een baantje nemen bij de plaatselijke Aldi om dáár mijn geld te verdienen, zodat ik hier gratis en voor niets advies kan geven?

Als je een vraag hebt over een product, lijkt me de juiste plaats om die te stellen bij degene waar je dat product wilt aanschaffen. Die wordt er dan immers voor betaald om je dat advies te geven. Zoals ik al zei: je vraagt bij een boekwinkel ook geen advies over welk boek je het beste bij bol.com kunt bestellen - dat is namelijk gewoon niet aardig.

Dit blog is er voor jullie. Ik steek er vele onbetaalde uren per week in om het draaiende te houden en mijn kennis hier gratis en voor niets te delen. Dat leek me wel voldoende. Dat ik dan verder mijn gezin ook nog moet onderhouden en dus ook graag - net als ieder ander - betaald wil worden voor de uren die ik in iemands persoonlijke, unieke situatie & vraag te steken, lijkt me niet zo heel vreemd.

Als je nou heel erg graag antwoord wilt, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van het Half Uurtje Kennis. Dan betaal je mij een beetje (met de nadruk op een beetje) voor de tijd die ik erin steek om me in jou te verdiepen, en dan kun je de geadviseerde producten verder halen waar je zelf wilt.
Suhela
23 aug. 2014
Oeps, sorry wilde je niet tegen het zere been schoppen, het kwam misschien wat kritischer over dan ik bedoelde. Wat ik al zei, ik snap het wel. Ik had een vraag en vertrouw jouw kennis/ visie. Ik kan jouw agenda etc. niet inzien en weet niet zo goed waar de (je) grens ligt hierin. Dus had gehoopt dat je met me mee kon denken en waagde de vraag. Maar ik snap ook dat je dat niet eindeloos kan doen en respecteer dat ook zeker.
Groetjes Suhela
christine
18 jul. 2014
Hoi groene vrouw,
Ik heb je wijsheid over probiotica nodig. Mijn dochter van 5, Marie, gebruikt nu een lange antibioticakuur.( met een wisseling van spul omdat ze van het eerste flesje totaal onder de rode plekken zat, allergisch). Nu vind ik dat ik haar hierna probiotica moet geven. Maar wat?
Ik lees berichten als; ' capsules want anders bereikt het de darm niet' en; ' zo veel mogelijk verschillende bacteriën' en ook; 'niet een bepaalde bacterie want die is niet goed'. Overigens het slikken van pillen gaat waarschijnlijk niet lukken bij Marie.
Vriendelijke groeten, Christine
De Groene Vrouw
19 jul. 2014
Hoi Christine,

Bedankt voor de tip, ik zet je idee op de Grote Blogpost-Ideëen-lijst!
Voor persoonlijk advies over hoe je een blogpost integreert in jullie unieke situatie, verwijs ik je graag door naar de consulten en kennismails.
Anka
16 jun. 2014
Ik lees net over het zelf maken van probiotica(-drank). Dat wordt dan een soort kefir (met behulp van kefirroosjes). Is dat dan, net als de gewone kefir, niet voldoende probiotica?
Ik heb nergens echt last van maar wil het maken voor mij en mijn zoontje (hij is herstellende van flinke rotavirus waardoor hij volgens mij weinig voedingsstoffen heeft opgenomen, hij is anderhal en gewicht nam een periode van 3 maanden maar niet toe, van 12-15 maanden..). De dokter adviseerde me probiotica maar jeetje, dat kan ik echt niet betalen. :S
Weet u de beste alternatieve oplossing?
De Groene Vrouw
17 jun. 2014
Kefir is voldoende probiotica om de darmflora op peil te houden, mits die al in orde is en de juiste verhoudingen heeft tussen de verschillende bacterieën. Is dat niet het geval, dan zijn noch kefir, noch alleen probiotica voldoende om het weer recht te trekken. Goede voeding is prima in staat om een goede darmflora in stand te houden. Slechte voeding is ook prima in staat om een goede darmflora onderuit te halen. Maar voeding alleen is bijna nooit voldoende om een niet-optimale darmflora terug op te bouwen.

Je laatste vraag heeft geen antwoord. Het is als vragen "goh, groenten kan ik echt niet betalen, wat zou een goed alternatief zijn dat minder kost"... of "goh, mijn auto moet een nieuwe remschijf maar dat kan ik niet betalen, wat is een goedkoper alternatief?" ;-)
Niels
13 mei. 2014
Hallo,

Ik ben opzoek naar een supplement met anaërobe bacteriën, zat ook al hier te kijken maar zie allemaal verkeerde.
http://www.orthica.nl/assortiment/probiotica-enzymen-en-vezels
http://winkel.groenevrouw.nl/children-s-synbiotic.html#.U3JpsCcaySO

Zitten allemaal bacteriën in die beginnen met Bifidobacteriën en Lactobacillussoorten, die moet je toch niet hebben?
De Groene Vrouw
13 mei. 2014
Het gaat er niet om dat je die niet moet hebben, maar dat het niet compleet is. Tevens bestaan er wel probiotica met aerobe bacteriën, maar die staan niet voor niets niet zomaar los verkrijgbaar in de webwinkel ;-) Het gebruik daarvan vind ik persoonlijk alleen verantwoord na ontlastingonderzoek. Je kunt er namelijk ook - zonder het te weten - een teveel aan hebben, en dan wil je dat niet aanvullen.
Roos
7 mei. 2014
Hoi groene vrouw,

Ik wilde graag de probiotica van all flora bestellen, maar zie dat deze niet meer leverbaar zijn. Ook op andere websites niet. Komt het nog terug in de winkel?

Hartelijke groet,

Roos
De Groene Vrouw
7 mei. 2014
Hoi Roos,

Ik kreeg net vandaag een berichtje van de groothandel dat het inderdaad niet meer leverbaar is. NewChapter trekt veel supplementen terug uit Europa. Wij hebben Probioguard en Pro All Flora als vervanging :-D
Roos
7 mei. 2014
Oke, dankje! Ik wil alleen mijn darmflora een boost geven na een lange tijd van stress en stress eten (suiker, suiker...), is pro all flora dan een geschikte probiotica voor mij?

Hartelijke groet,

Roos
De Groene Vrouw
8 mei. 2014
Ja hoor :-)
Viola
16 apr. 2014
Hallo,

ik heb even een vraagje namens mijn moeder. Zij is 72 jaar, heeft MS en zit in een rolstoel. Ze woont in een verzorgingstehuis en kan nog wel haar benen bewegen, maar niet meer staan of lopen, bij de fysiotherapie traint ze haar benen door te fietsen. Nu heeft zij al een behoorlijke tijd last van obstipatie, zij belde me vanavond dat zij al vanaf vorige week vrijdag geen ontlasting heeft gehad. Eerst kocht ik vifit voor haar, hierna naar optimel gegaan, maar het helpt allemaal niet. Zo ook al enkele weken dadels voor haar gekocht, wat ook geen effect heeft. Vanuit het verzorgingstehuis krijgt ze af en toe lactose poeder, wat ook niet werkt en er uiteindelijk voor zorgt dat ze toch weer een klysma moet krijgen. De verpleegsters hebben aangegeven dat ze niet al te vaak klysma's willen toedienen en ook proberen ze de aantal keren van het toedienen van lactosepoeder te beperken, aangezien ze ook weten dat het niet goed is voor de darmen. Nu heb ik het bovenstaande artikel gelezen en de reacties, ook even een kijkje genomen in de webshop, maar er staat best veel en wil niet dat ik voor mijn moeder nog meer geld weggooi,, dus hierbij mijn vraag; wat zou u mijn moeder/mij kunnen aanraden qua product? Qua eetpatroon eet zij 2 bruine boterhammen s'ochtends en 1 s'avonds en s'middags eet zij een warme maaltijd. Ook eet ze vaak fruit als tussendoortje. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag!

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Groeten Viola
Dochter van mw. van Trirum
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Beste Viola,

Bedankt voor je vraag. Helaas denk ik dat je moeder het niet gaat redden met een potje probiotica.
Voor de uitleg verwijs ik je graag door naar dit blog en naar dit: http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
Mocht je meer informatie willen over een consult, dan help ik je uiteraard graag verder.
Viola
16 apr. 2014
Bedankt voor het antwoord, ik ga het met mijn moeder overleggen en vragen wat zij wil. Ook al is haar lichaam niet meer zoals het moet zijn, ze is nog helder van geest. Ik laat het weten of zij een onderzoek wil laten doen :)
Groet Viola
De Groene Vrouw
17 apr. 2014
Je kunt natuurlijk ook altijd eerst een verpakking probiotica gebruiken en kijken wat het doet; is het niet voldoende dan is een ontlastingonderzoek echt de volgende stap.
Bartke
16 apr. 2014
Voor het ontbijt een paar kiwies, dat schijnt goed te werken...
De Groene Vrouw
17 apr. 2014
Als en laxeermiddel, ja... dat het natuurlijk is, wil niet zeggen dat het ook de meest gezonde oplossing is ;-)
Bartke
17 apr. 2014
Daarnaast is het ongetwijfeld wenselijk ook wat structureler te kijken naar de conditie van de darmen en leef- en eetpatroon, maar constipatie is een hel... en als je met wat fruit de boel aan het schuiven kan krijgen is dat al een enorme opluchting.
Maaike
24 mrt. 2014
Hallo!

Ik heb ook een vraag; ik heb last van acne uitbraken en na eerst zelf van alles geprobeerd te hebben, denk aan voeding, schoonheidsspecialist etc. wat niet werkte, ben ik naar de huisarts gestapt. Doxyciline voorgeschreven gekregen, ongeveer een maand volgehouden, maar zo vaak misselijk en buikpijn, dat ik er mee gestopt ben. ( moest minsten 6 mnd vlgs huisarts) Toch nu weer gigantische uitbraken. ( waar ik trouwens voorheen nooit bekend mee ben geweest, zelfs niet in de pubertijd, ben nu 34 en moeder van 3 kinderen)
Dus weer naar de ha. Nu mynocline voorgeschreven en een gel. Vrijwel meteen weer buikklachten. Ik heb aangegeven dat ik eigenlijk geen goed gevoel bij de AB heb. Hij begrijpt dit, maar zegt dat er verder weinig opties zijn. Hij zegt dat de buikklachten ws na een tijdje wel zullen verdwijnen en dat probiotica niet nodig is en ook nog eens heel duur is.
Toch hou ik er geen goed gevoel aan over. Ik heb beloofd het deze keer toch 6 weken door te zetten en dan weer langs te komen, maar ik heb het gevoel dat prbiotica best zou kunnen helpen, als ik maar weet welke. Oke het is iderdaad duur, maar dat is alleen erg als je de verkeerde gebruikt die helemaal niet helpt toch? Dus Help!! welke helpt!!
Alvast bedankt voor het lezen.
Maaike
De Groene Vrouw
24 mrt. 2014
Hoi Maaike,

Tsja, als ik dat nu eens kon voorspellen... welke helpt hangt niet (alleen) af van de kwaliteit, maar ook van de situatie in je darmen op dit moment. Dat kan ik niet zien zonder onderzoek. Dus zonder dat is het gokken, helaas! De merken die wij verkopen zijn in ieder geval uitgekozen op hun hoge kwaliteit, dus je zou het eens kunnen proberen; maar de ervaring leert dat een probleem van jaren niet opgelost wordt met een potje probiotica. Wel is het zo dat acne inderdaad vaak een (mede)oorzaak heeft in de darmen, dus de richting waarin je het zoekt klopt.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
En hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Sara
7 mrt. 2014
Niet een pro-biotica maar een tip voor je onlasting. Gebruik aardappelen zetmeel 50 cent per pakje. Begin bij een 1 theelepel en voer het op tot maximaal 20 gram aardappelzetmeel per dag. Je krijgt een goede ontlasting. Ook hoorde ik van iemand dat haar langdurige bloedsuiker naar beneden donderden. Er wordt boterzuur gemaakt. google maar eens op aardappelzetmel en boterzuur.
hier alvast een link. https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/12/19/wordt-honig-aardappelzetmeel-de-paleo-hack-van-2013/ Als het niet mag moet je hem maar weghalen.
De Groene Vrouw
8 mrt. 2014
Ja, behalve dat ik het als voedingskundige en darmfloratherapeut niet zo met Melchior eens ben. En al helemaal niet als vervanging voor probiotica of een darmbehandeling bij ernstige klachten. Maar daar blog ik nog wel een keer over.
Martijn
28 apr. 2014
Hoi groene vrouw,

Ik heb begrepen dat juist het resistente zetmeel (RS) in aardappelzetmeel dient als voedingsstof voor bepaalde bacteriën in onze dikke darm. Feitelijk is het daarmee een prebioticum zoals inuline en glucosamine. Dat je daar niet zelf mee moet dokteren bij ernstige klachten, dat snap ik, maar waarom je het er in basis niet mee eens bent dat het kan werken, dat snap ik minder....maar misschien komt dat in die aparte blog aan het licht...?
Ik heb zelf goede ervaring met orthica pro biotica en gebruik nu al twee maanden aardappelzetmeel. Mijn stoelgang is beter dan en constanter dan ooit, dus ik ben happy!
Groeten,

Martijn
jeany
4 mrt. 2014
Ik heb zelf altijd wel een verstoorde flora gehad. Vaak buikpijn.
Nou heb ik pas een dochter gekregen en gaf haar bv. voor 3 maanden. ik liep bij een diëtist voor kma vermorde maar heb alle allergie opwekkende producten laten staan en dat ging heel even goed en later weer flink mis. nu gestopt en krijgt pepti. maar door haar boeren de hele dag door spuugt ze ook veel 2 weken begon het al. krampen. Ze is nu 4 maanden en Nog steeds last. Vooral het opboeren, ze drinkt redelijk rustig haar fles leeg. probeerde rijstebloem en broodpitmeel maar deze dingen leken haar ontlasting te vermoeili je ken. zou haar flora niet in orde zijn?
De Groene Vrouw
4 mrt. 2014
Ik zou bijna zeggen: wat denk je zelf?
Oh wacht, ik zeg het helemaal... ;-)
jeany
5 mrt. 2014
Dus u denkt van wel. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord. Dat moeders die goede bacteriën mee moeten geven. welk product zou ik volgens u kunnen gebruiken voor haar? Om te kijken of haar situatie verbeterd?
De Groene Vrouw
5 mrt. 2014
Ik adviseer zelf altijd om eerst een goed kinderprobioticum te geven gedurende 1 verpakking lang, zoals deze: http://winkel.groenevrouw.nl/children-s-synbiotic.html#.UxbaV4XRNGc
Komen de klachten daarna weer terug, dan is het goed om een ontlastingonderzoek te laten doen. Lees hier verder:

http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
http://groenevrouw.nl/die-zes-maanden/
http://groenevrouw.nl/poepdokter/
jeany
5 mrt. 2014
Bedankt voor uw advies. ga het zeker proberen. is er een mogelijkheid dat ze hier verergerd op reageert mocht ze allergieën hebben?
De Groene Vrouw
5 mrt. 2014
Dat zou niet het geval moeten zijn; in Children's Synbiotic zitten alleen de bacteriën en verder geen toevoegingen. Maar altijd geldt: is er méér aan de hand dan een 'simpele' klacht, dan is probiotica vaak niet voldoende. Je kunt het (voorzichtig!) uitproberen, maar als de klachten terugkomen of er komt een negatieve reactie, dan is het tijd voor een consult + ontlastingonderzoek.
Annette
20 okt. 2014
Is de tongriem van je dochter al eens bekeken?
Miranda
10 feb. 2014
Hallo,

Heb 7,5 maand antibiotica gebruikt. Clindamycine 3x per dag 600mg.
Nu is het zo dat ik de bacterie waarvoor ik het heb geslikt nog in mijn lichaam heb,
maar orthopeed vertelde mij nadat ik aangaf echt ziekelijk moe te zijn meteen te stoppen. Ben wat
gaan googlen en weet het eigenlijk niet meer. Vanmiddag huisarts geweest en die heeft een bloedonderzoek gedaan en ziet niets waardoor mijn vermoeidheid kan komen. Ik vroeg hem over probiotica en