Blog

Wat een gezeik: natuurlijke oplossingen bij blaasontsteking

17 jul. 2013

"Kunnen we hier even koffiedrinken? Ik móet me toch een partij nodig plassen!" En dat je dan gaat, en dat er dan drie druppels uitkomen... het is weer zover: blaasontsteking. Je zuipt je klem aan Cranberrysap, maar toch komt 'ie elke keer terug. Tijd voor het stevige werk.

Wat is blaasontsteking eigenlijk? Je blaas hoort steriel te zijn, maar soms krijgen bacteriën de kans om zich erin te vestigen. Dat is vaak een (ziekteverwekkende) stam E. coli. In je blaas zit geen flora zoals in je darmen, dus op die manier kun je je niet verdedigen tegen E. coli. Toch kan het zin hebben om probiotica te slikken - maar daarover later meer. Wat je ook gebruikt, je wilt dus in ieder geval iets dat werkzaam is tegen E. coli óf dat de weerstand in de blaas dusdanig verbetert, dat je lichaam de infectie zelf de baas kan.

Is er eenmaal een flinke blaasinfectie, dan ontstaan er littekentjes op het overigens gladde oppervlak van de blaas. Daarachter blijven dan weer makkelijker bacteriën hangen, wat een nieuwe infectie kan veroorzaken. Voor sommige vrouwen wordt dit een regelrecht drama, met om de haverklap een blaasontsteking.  Vaak komen daar dan antibiotica bij kijken, wat de darmflora geen goed doet.

Voordat ik verder ga, even een waarschuwing: blaastonsteking is goed zelf te behandelen, tot op zekere hoogte. Ik heb een keer opstijgende blaasontsteking/beginnende nierbekkenontsteking gehad omdat ik mijn beginnende blaasontsteking niet adequaat aanpakte. NIET leuk en antibiotica saved my life. Letterlijk, waarschijnlijk. Voel je iets opkomen, begin dan direct en probeer dit een paar dagen - maar lukt het niet, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan en gewoon braaf te slikken wat die je geeft. Mkay?

Cranberry (Vaccinium macrocarpon)

Cranberrysap is één van de bekendste huismiddeltjes tegen blaasontsteking. Maar de kans dat het helpt, is klein. Niet omdat Cranberry onwerkzaam is, maar omdat het op de verkeerde manier gebruikt wordt. Cranberry werkt door de 'handjes' (pili) waarmee de colibacteriën zich aan de blaaswand hechten, los te weken. De stoffen die dit doen zijn tanninen (looistoffen) - die lijken op de stoffen in zwarte thee die je mond laten samentrekken. Dat samentrekken doen ze ook bij andere slijmvliezen, en dit proces werkt ontstekingsremmend.

Cranberrysap is in verreweg de meeste gevallen niet sterk genoeg om dit voor elkaar te krijgen. Bovendien drinken veel mensen Ocean Spray of iets soortgelijks, waar nog een hele klap suiker inzit ook - niet erg bevorderlijk voor je weerstand. Effectieve doses van Cranberrysap zijn (door die looistoffen dus) zó sterk dat ze je maagkrampen zouden geven.

Daarom wordt Cranberry bijna altijd ingezet in de vorm van capsules, waarin een hoog geconcentreerd poeder zit. De echt goede producten hebben daarnaast een maagsap-resistente capsule of time-released capsule, zodat het product pas na de maag losgelaten wordt. Cranberry is met name geschikt om blaasontstekingen te voorkomen in perioden dat je daar gevoelig voor bent. Voor het wegkrijgen van een bestaande infectie is het niet sterk genoeg.

Beredruif (Arctostaphylos uva-ursi)

Beredruif is daar beter in. Het is een weinig gebruikte plant die als heftig te boek staat - persoonlijk vond ik dat meevallen, maar bij het gebruik van kruiden is het altijd verstandig om op de reacties van je lichaam te letten. Hoe dan ook: Beredruif is een topper voor (beginnende) blaasontstekingen (voor wie het zich afvroeg: ik mag dat gewoon zeggen, want ik verkoop geen Beredruif en voor zover ik weet staat er ook nergens een link naar een verkoper).

Beredruif werkt door de aanwezige arbutines, die door de darmflora worden omgezet in hydrochinonen. Via nog een aantal andere omzettingen komen die in de blaas terecht en zijn daar werkzaam tegen colibacteriën. Dit werkt met name goed in een alkalische omgeving; met andere woorden: niet tegelijk gebruiken met andere, zure middelen zoals vitamine C of Cranberrysap. Sommige mensen voegen er een theelepeltje natriumbicarbonaat (baking soda) aan toe, maar dat is niet per se noodzakelijk.

Van Beredruif kun je het beste een decoct maken; dat is een afkooksel. Neem een eetlepel van het gedroogde blad en doe dat in een kop water. Breng het aan de kook en laat het op matig vuur (met deksel op de pan) een kwartiertje doorsudderen. Als het is verdampt tot 1-2 slokken, zeef je het af en laat je het afkoelen. Houd een glas van iets anders (water, diksap) paraat en klok de Beredruif naar binnen. Ander spul erachteraan en klaar is kees - 3x per dag. Vind je dat nou heel ingewikkeld, dan kun je natuurlijk ook een kant en klaar product gebruiken. Beredruif bevat ook veel looistoffen en kan dus maagpijn veroorzaken; doe er tijdens het afkoelen wat Pepermunt of Lijnzaad bij. Gebruik het kort (niet langer dan een paar dagen) achter elkaar. Drink veel water tijdens de kuur!

Mijn eigen ervaring met Beredruif: toen ik een b.o. voelde opkomen, ben ik aan de slag gegaan met Cranberrycapsules. Dat deed wel iets, maar niet voldoende en toen het pakje leeg was (op zondagavond) ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik vond de Beredruif - en die was oud. Van oude kruiden kun je doorgaans weinig meer verwachten, maar nood breekt wet. Ik brouwde er een afkooksel van, dat ik 's avonds en de dag erop drie keer dronk. Al gelijk de volgende ochtend was de irritatie minder en twee dagen later was ik van het gezeik af. Pun intended.

Beredruif mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap, en is niet onderzocht tijdens de borstvoeding. Heb je een gevoelige of beschadigde maag, gebruik het dan liever niet. Gebruik het niet bij nierinsufficiëntie, medicatie voor hartritmestoortnissen, lithium, bepaalde asthmamedicatie en diuretica. [1]

D-mannose

D-mannose is een suiker (monosacharide) dat voorkomt in planten. E-colibacteriën hechten zich aan de mannose die bij mensen in het epitheel (deklaagje) van de blaas voorkomt. D-mannose hecht zich in plaats daarvan aan de colibacteriën, zodat ze zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten en uitspoelen met de urine.

D-mannose wordt nauwelijks omgezet in het lichaam en wordt vrijwel volledig via de urine uitgescheiden. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar hoor er interessante verhalen over. Het is een zacht middel; toch zou ik het persoonlijk niet jaar in, jaar uit gebruiken. Bewaar het voor periodes dat je gevoeliger bent voor blaasontstekingen, en werk intussen aan je algehele weerstand.

Het is bovendien niet handig om D-mannose te combineren met Cranberry! Deze combinatie kom je wel vaak tegen - soms zelfs in één product. De colibacterien hechten zich namelijk aan de D-mannose, maar alleen als de bacteriën zelf actief zijn. Cranberry werkt op een andere manier, namelijk door de activiteit van de bacteriën te verlagen. Dat is prima - maar ze hechten zich dan niet meer aan de D-mannose.[2] Gebruik deze producten dus gerust na elkaar, maar niet tegelijkertijd!

Darmflora & Blaasontsteking

Je darmflora kan ook invloed hebben op blaastontstekingen, en wel op twee manieren. Direct zorgt een goede darmflora ervoor, dat ziekteverwekkende E. colistammen geen kans krijgen. Is je darmflora niet in balans, dan is de kans groot dat er meer colibacteriën in je darmen rondhangen. Die kunnen vervolgens via je anus (door afvegen, sex of ondergoed) bij je plasbuis komen, waar ze zich omhoogwerken tot in je blaas.

Indirect 'communiceert' een goede darmflora ook met de rest van het lichaam (via chemische boodschapperstoffen in het lymfestelsel). Is er een grote druk van bepaalde ziekteverwekkers, dan stuurt de darmflora een boodschap naar - in dit geval - de blaas, zodat die specifieke verdedigingsstoffen kan aanmaken. Bovendien prikkelt een gezonde darmflora het immuunsysteem om IgA (immuunglobulinen A) aan te maken. Dit zijn a-specifieke verdedigingsstoffen; met andere woorden: soldaten die je tegen iedere willekeurige indringer kunt inzetten, zonder dat ze eerst getraind hoeven worden. Handig om te hebben.

[Even tussendoor: ik besef dat bovenstaand stukje nogal vaag klinkt. Het is een kort-door-de-bocht-weergave van een ongelofelijk ingewikkeld proces. Zo ingewikkeld, dat ik moeite heb om het eenvoudig uit te leggen. Op een dag lukt me dat wel, en dan vind je het terug in een aparte blogpost. Goed?]

Blaasontsteking en Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor blaastontstekingen. Je groeiende baarmoeder verandert de stand van je blaas, waardoor je urinebuis wat korter wordt - en dan verweekt 'ie ook nog eens door je zwangerschapshormonen. Daardoor krijgen bacteriën meer kans om een destructief feestje te vieren in je blaas. Vervelend, want juist tijdens de zwangerschap mag je van alles niet.

Dit is hoe ik zelf tijdens de zwangerschap een beginnende blaasontsteking heb weggekregen. Maar toen ik het een paar jaar later (niet-zwanger) halfslachtig nog een keer probeerde, eindigde ik met een nierbekkenontsteking aan de antibiotica. Met andere woorden: doe het goed, of doe het niet.

Zodra je *iets* voelt opkomen, zet je rigoureus het volgende regime in:

  • Drink veel - VEEL - minimaal 3 liter water per dag. Ik dronk ieder uur een groot glas water, en voor iedere keer dat ik ging plassen een glas extra. Bijkomend voordeel is dat je tenminste iets te plassen hébt als je moet.
  • Drink daarnaast 1 liter Kamillethee (2 eetlepels Kamille op 1 liter water). Dit werkt mild antiseptisch en verzacht de urinewegen.
  • Neem RUST. (Bij je moeder) op de BANK of in je BED.
  • Gebruik geen vitamine C. Dit is een geijkt huismiddel tegen blaasontsteking, maar helaas ook tegen (prille) zwangerschap.
  • Denk je dat je er vanaf bent, laat je urine dan testen door de huisarts. Het laatste dat je wilt, is dat er een restje bacteriën achterblijft en opnieuw herrie schopt.

Doe dit 3-5 dagen. Verminderen je klachten niet, ga dan naar de huisarts en slik braaf antibiotica. Vind je dat vervelend - terecht - kijk dan hier hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen de negatieve bij-effecten ervan.

Heb je erg vaak (vaker dan 3x per jaar) blaastontstekingen, pak het dan wat breder aan en behandel ook je darmflora en algehele weerstand. Dan ondervang je het probleem bij de bron; wel zo prettig.

[1] Verhelst, G. - Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 1e druk, pag. 104

[2] https://www.therapeutenadvies.nl/blog/archives/07-2018

De vraag van vandaag:

Wat doe jij bij blaasontsteking?

Vertel het ons in de reacties!

 

Ik heb even nagedacht en ik ga er toch iets van zeggen...

Lieve mensen,

Ik heb mijn best gedaan om een goed artikel neer te zetten met veilige, evidence based adviezen. De vraag "Wat doe jij bij blaasontsteking" levert veel antwoorden op die voor 1 of 2 personen gewerkt hebben in anecdotisch bewijs (dat wil zeggen: alleen in verhalen). 

Natuurlijk zitten daar ook goede tips en adviezen tussen, maar helaas ook de wat meer 'wonderbaarlijke' verhalen. Ik raad jullie graag aan om eerst de adviezen uit het artikel zelf te gebruiken (je weet wel, geschreven door een professional met een opleiding in de werking van kruiden en het menselijk lichaam enzo) en niet direct voor wonderverhalen te vallen die via overlevering in de reacties terechtkomen.

In het gunstigste geval werken die toevallig voor jou ook, maar in het ernstigste geval doet het meer kwaad dan goed. Ga in ieder geval altijd op tijd naar de huisarts, zoals ook in het artikel vermeld wordt, en blijf niet aanmodderen als dat niet meer verantwoord is. Eigen verantwoordelijkheid is een groot goed!

Nienke - De Groene Vrouw


Reageren? Gezellig!

Reacties (325)

Geja
25 okt. 2021
Hallo nienke, na de sex gelijk naar de wc gaan om te plassen helpt heel goed. Niet 10min wachten maar gelijk erna.
lies
25 jan. 2021
Ik heb een collega die regelmatig een flinke blaasontsteking heeft. Gelukkig heb ik er nooit last van. Ik hoor eigenlijk regelmatig vrouwen die een blaasontsteking hebben. Ik herinner me dat er in een reportage op tv een vrouw was die uiteindelijk met Fagen van haar chronische blaasontsteking is afgekomen. In België worden al Fagen ingezet bij de behandeling van bepaalde ontstekingen. Misschien is het handig om eens op zoek te gaan naar informatie hierover. Een goede huisarts kan misschien ook meedenken en eventueel kijken of er ondertussen ook al Fagen in Nederland te krijgen zijn.
Flip
8 okt. 2020

Hoi team, Ik heb jullie website (of blog) helemaal glezen en het valt mij op dat het heel erg op vrouwen is gericht. Dat is wel logisch omdat vrouwen meer last van blaasontstekingen hebben dan mannen. Gelden de voorgeschreven behandelingen ook voor mannen. Ik (man) zie weinig reacties van mannen namelijk. En dat poepbankje gebruiken gaat natuurlijk ook op voor mannen neem ik aan. Graag jullie commentaar bij gelegenheid!

De Groene Vrouw
8 okt. 2020

Tsja, bij De Groene Vrouw kun je zoiets een beetje verwachten natuurlijk ;-) 

Maar maak je geen zorgen: iedereen is hier welkom. Vrouwen, FTM, MTF, nonbinair, de rest van de regenboog en zélfs mannen...Natuurlijk zijn niet alle zaken rechtstreeks over te hevelen naar ieder lichaam. Vooral waar het de hormonen betreft wil er nog wel eens verschil zijn tussen de verschillende biologische verschijningsvormen van de mens. In het geval van blaasontstekingen is het zo dat mensen met een penis - vanwege de zich daarin bevindende langere plasbuis - over het algemeen wat minder vatbaar zijn. Maar mocht het toch een keer voorkomen, dan kun je de adviezen uit dit blog gewoon veilig gebruiken (mits je geen enge aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt, maar dat geldt altijd voor alles wat je doet met geneeskrachtige kruiden). Dat poepkrukje is inderdaad ook helemaal unisex en mag je dus zeker ook gewoon gebruiken!

Wist je trouwens dat zo'n 30% van onze cliënten een man is? Gelukkig laten ze zich niet afschrikken door een groene dame die af en toe last heeft van humor :-)


Bianca
28 jun. 2020

Hi Nienke, dank voor dit artikel. Ik heb sinds anderhalf jaar regelmatig blaasontstekingen, áltijd na seks. Pure ellende is het. Ik vroeg me af of het wel/niet aan te raden is om een korte kuur te doen met beredruifcapsules na de seks (dus preventief). Dit lijkt me fijner dan een onderhoudsdosering met antibiotica, met het oog op mogelijk ontstaan van resistentie.. Ik las echter dat het niet aangeraden wordt om de beredruifkuur vaker dan 5x per jaar te doen, klopt dit? Wat is wijsheid? Cranberry heeft hier tot nu toe niet preventief gewerkt helaas. De AB werkt daarentegen (nog) als een tierelier.

De Groene Vrouw
28 jun. 2020

Er even van uitgaande dat je vaker sex hebt dan 4-5x per jaar is dat inderdaad niet een aan te raden methode. Berendruif is niet een kruid dat je continu of 'zeer regelmatig' zou moeten gebruiken. Ik denk dat je beter kunt onderzoeken waarom je telkens na de sex de sjaak bent, of je misschien iets heen en weer tennist (zoals een verstoorde flora) en wat je kunt doen om je eigen flora te versterken. Voor praktisch gebruik zou ik D-mannose aanraden, dat is wel veilig om vaker te gebruiken.


Miranda
19 mrt. 2021
Goede tip, na de sex toch meteen even goed gaan plassen, spoel je de e-coli bacterie uit je urinebuis
Geja
25 okt. 2021
Hallo nienke, na de sex gelijk naar de wc gaan om te plassen helpt heel goed. Niet 10min wachten maar gelijk erna.
Geja
25 okt. 2021
Hallo nienke, na de sex gelijk naar de wc gaan om te plassen helpt heel goed. Niet 10min wachten maar gelijk erna.
S.
14 mrt. 2020
Hallo, ik gebruik cranberry tabletten 1000 mg per dag en twee glazen cranberry sap van Healthy People. Verder drink ik dan minstens 1 liter brandnetelthee.

Hiermee begin ik zodra ik last krijg van een beginnende blaasontsteking. Met name de brandnetelthee is fantastisch en lekker om te drinken.

Als je iedere keer naar de dokter gaat voor antibotica, bij mij zou dit dan zo'n 8 keer per jaar zijn, dan is dat veel te veel denk ik.
Nathanja
24 feb. 2020
nou niet zo leuk: ik las dat je D-mannose niet moet gebruiken als je zwanger wilt worden! google maar
De Groene Vrouw
25 feb. 2020

Misschien kun je iets specifieker zijn dan 'google maar' ;-) 

Ik kan wetenschappelijk alleen dit artikel vinden, waarin staat dat het veilig is tijdens de zwangerschap maar dat er - zoals altijd met alles - voorzichtigheid betracht moet worden wanneer je het in deze periode gebruikt... 


Veerle
8 feb. 2020
Wat bij mij enorm helpt is guldenroede thee zeer goed voor de blaas en nierstenen
janneke
10 jan. 2020
Ben je daar voor nasr dat land gegaan of kan je die behandeling ook in nederland krijgen .door een mediche fout kathetericeer ik mij al jaren mast heb het nu te maken met recistentie van antibiotica kun je mij verder helpen
Annelies
15 dec. 2019
Ivm met meerder blaasontstekingen heb ik regelmatig antibiotica moeten gebruiken. Is dit een goede probiotica om te gebruiken na antibiotica gebruik--Bonusan - Probio Expert Resilience ?
Alvast bedankt voor je reactie? Annelies
Lidewij
13 dec. 2019
Hoi groene Vrouw, ik had ergens gelezen dat berendruif het beste werkt door thee te maken van 2 handen van de kruiden met 4 glazen water. Dus is een erg sterke thee maar wel nodig. En had juist gehoord dat je de berendruifbladeren nooit aan de kook moest brengen omdat de werkzame stoffen niet meer actief zijn dan.
Ilse
27 sep. 2019
Dank voor je interessante artikel.
Mijn vraag is of je D-Mannose en/of Beredruif ook veilig kunt gebruiken als de ontsteking inmiddels al in het nierbekken zit. Zijn deze middelen niet extra belastend voor de nieren? Wat adviseer jij?
De Groene Vrouw
28 sep. 2019
Als de ontsteking al in het nierbekken zit, is dat echt niet meer het moment om zelf dingen te gaan proberen. Dan ga je als de wiedeweerga aan de antibiotica!
Maria
26 jun. 2019
Hallo allemaal
Ik lees jullie verhalen en zelf ben ik ook radeloos met blaasontstekingen.
Toen ik mijn eerste vriendje kreeg begonnen de blaasontstekingen ( daarvoor nog nooit 1 gehad) elke x na de seks was het raak. Uiteindelijk na heel lang cranberries enz slikken os het over gegaan ( ik weet niet of het daardoor overging). Maar wat was ik blij. Helaas begon het bij een nieuwe vriend weer van voor af aan. Kuur na kuur na kuur ging ik weer door.
Met condoom ging het goed zonder niet. Maar er was wel een kinderwens. Dus dat is lastig. Tot de dokter de tip gaf beide goed alle bacteriën van het lichaam af te spoelen en dit hielp! Hoe fijn weer een periode zonder blaasontsteking !! En ik raakte zwanger. Helaas in week 30 van mijn zwangerschap ging het toch mis en kreeg ik blaasontsteking. Ik dacht weer een kuurtje erin ( monuril ) en klaar weer want ik reageerde er altijd goed op.
Helaas ging het dit keer anders. Ik had uiteindelijk 7 kuren gehad. Voordat hij wegging. Elke keer op kweek gezet en verschillende antibiotica waar ik op zou moeten reageren . Gelukkig toen bevallen en een paar weken zo der blaasontsteking gezeten tot he tweet begon :-( inmiddels ben ik weer een stuk of 5 kuren verder maar niks helpt meer. Ik heb nu een kuur die mijn urine zuur maakt. X cyst. Helpt ook niet en volgens de uroloog is er nog 1 optie ( blaasspoeling met antibiotica ) en daarna moet ik er mee leren leven .
Ook Ben ik bij een Chinese geneeswijze arts.
Ik vraag me af hoe het toch kan dat ik altijd erg goed reageerde op de kuren en nu niet meer? Komt dit door de zwangerschap? Hormonen ??
Mijn klachten zijn sinds de zwangerschap ook heel anders meer pijn in onderbuik/blaas
Heeft iemand tips?? Ik ben radeloos en kan weinig genieten van mijn roze wolk zo met de baby
M.
1 jun. 2020
Ga ajb naar de bergman kliniek afdeling vrouw. Zij helpen je zo goed. Of ga naar een bekkenbodemtherapeut! Sterkte.
Pam-Anna
28 jul. 2021
Wat super vervelend! Misschien kun je Faag therapie overwegen: https://bacteriofaag-bacteriofagen.nl/Rosanne.html.

Veel sterkte en gezondheid toegewenst Maria, je bent vast een supermama!
Ina
14 mrt. 2019
Lieve Groene Vrouw, Een paar jaar geleden boekte ik met mijn lief een trip naar Bali, het zou een schitterende rondreis worden. Ik had jouw boek, de poepdokter al eens gelezen, en herinnerde mij allerlei tips. Vooral die over probiotica wat positief was voor reizigers diarree. Weer het boek uit de biep gehaald. Ik heb niet alleen de probiotica gehaald, ik heb al je tips op gevolgd, ik had vaak last van de darmen door dat ik al jaren last heb van b.o en a.b nam. Galblaas eruit, overgangsjaren en nu in de menopauze. Lieve schat, wat ging ik mij goed voelen, door de heerlijke pudding, resistent zetmeel en de p.b. En mijn eigen gemaakte zuurkool. Ik eet altijd wel al verantwoord net zoals jij schrijft in je boek. Echter ik kreeg weer een b.o. Ojee nu heb ik dit allemaal opgebouwd en nu dit. Ik daagde mezelf uit door geen a.b te willen. Toevallig was mijn man thuis en heeft d-manosse opgehaald. 400 eenheden. maar ook beredruif in tablet vorm. ik was al surfend daar al eens op gestuit en had ook al zelftest strips in huis. Uiteraard temperatuurde ik mij ook een paar keer per dag. Heb alles op de maximale inname gezet en zelf een inname schema gemaakt, Ik ben helemaal getraind om mijn blaas aan te voelen en weet precies wanneer het vol is bij een b.o. Wat was ik verbaasd, met a.b ben ik 5 dagen uit de running. zo heftig reageer ik erop. nu was ik na 24 uur van het akelige gevoel af en niet beroerd. Ik heb het wel nog 3 dagen doorgeslikt. Een paar weken later weer een. Weer hetzelfde gedaan en dat is tot nu toe de laatste geweest. 2 jaar vrij!!! Ik vermoed dat niet alleen je darmen glad worden van de gelatine, maar ook de blaas wand!
Ik voel me nog steeds super fit, en zorg met jouw tips nog steeds goed voor mijn darmen. ( en zo ook voor mezelf!)

Graag zou ik willen weten of het echt waar is dat de oranje bus van Great Lakes ook varken botten bevat dat lees in reviews op het internet en of dit erg is.
Wij eten vlees van de schotse hooglanders, en maken er ook bottenbouillon van. Volgens mij is van varken niet zo goed, maar dat is meer een gevoel. Varkens eten geen gras. Ik weet niet goed welke ik dan tocht het beste kan kopen.
Vivian
7 feb. 2019
Veel ervaring met D-mannose; erg positief! Gebruik het nu in de winter zelfs preventief... en dit jaar voor de 1e keer geen blaas- of nierbwkkenontsteking sinds jaren!
Mev Hoving
26 nov. 2018
Vanaf 2006 de EColi Bacteri en Nou was het Resistent na allies geprobeerd te hebben.
Ben ik over gegaan voor de Bacterio/Fagen uit Georgië binnen de 6a 7 week ben ik ver lost van de E Coli
Helemaal schoon alles onderzocht ,in het.Lab.mijn Dokter die het helemaal niet zag zitten,dat ik dit zou doen.die is helemaal om .ze zei dit is niet te geloven. Het is een wonder
Esther
11 jan. 2019
Ben je daarvoor ook naar Georgië gegaan? Ik overweeg de behandeling ook voor mijn dochter die chronische blaasontsteking heeft...
Silvia Van dijk
21 mrt. 2019
Mevr honing

Ik heb een vraag..
Heeft u een adres waar je terecht kan voor Bacterio/Fagen uit Georgië ik heb al 13 jaar last van blaasontstekingen..antibiotica in tablet vorm werkt er bijna geen een meer van
Ik zou graag meer te weten komen over de dagen. Ik hoop dat je me verder kan helpen
Rinnie
27 mrt. 2020
Is er in Nederland ook een adres waar je die Bacterio/falen kunt kopen.Heb in een half jaar al drie keer blaasontsteking en antibiotica werkt ook niet echt.
Angelique
22 mei. 2021
Ja, de mevrouw die met haar dochter (met jarenlange blaasontsteking) in de aflevering van Dokters van Morgen zat helpt nu mensen in Nederland om aan de juiste fagen te komen. Zij heeft rechtstreeks contact met de behandelaars in Georgie en je hoeft dan ook niet af te reizen ;-)
Ze heet Lydia Roelofs (haar site lbfagen.nl). Ik heb haar wel eens gemaild en ze is superaardig en heel bereidwillig om te helpen. Het gaat haar echt om het bieden van hulp en niet om er rijk aan te worden.
Saskia
7 nov. 2018
Dank voor je antwoord!
Saskia
5 nov. 2018
Veel nuttige informatie, waarvoor dank, maar toch heb ik nog een vraag: zijn middelen zoals berendruif en D-mannose ook werkzaam bij de klepsiella bacterie?
De Groene Vrouw
5 nov. 2018
Uit mijn hoofd: Beredruif misschien, D-mannose niet!
Francien
17 okt. 2018
Hoi allemaal, heel goed artikel en het steunt me om te lezen dat meer mensen worstelen met b.o., antibiotica en de juiste natuurlijke middelen. Ik heb ondertussen alles geprobeerd en ben onlangs op aanraden van de huisarts naar een bekkenbodemfysio gegaan. Goed uitplassen lijkt vanzelfsprekend, maar soms kan je bekkenbodem te veel spanning vasthouden. De fysio geeft oefeningen en tips hoe je kunt ontspannen en beter uitplassen. Voor mij echt een uitkomst, naast de natuurlijke middelen die ik dagelijks gebruik om b.o. Te voorkomen (D-Mannose, beredruifthee en probiotica doet wonderen!)
s
5 jul. 2018
Na een fikse blaasontsteking veroorzaakt door de e coli en "natuurlijk"de voorgeschreven antibiotica te hebben geslikt ,niet meer verlost kunnen raken van blaasontstekingen.Antibiotica doodt geen e coli,het helpt alleen voor de ontsteking.D mannose hielp mij iedere keer van de blaasontstekingen(lees e coli) af maar ondanks een onderhoudsdosis bleven de ontstekingen terug komen.Steeds vaker kreeg ik pijn in mijn blaas zonder dat ik een blaasontsteking had.Ik begon te reageren op voeding en supplementen(sterk geconcentreerd).Daarop volgden weer ontstekingen.Het blaaspijnsyndroom was ontstaan.
Alleen water en kamillethee kon ik nog verdragen,voor de rest reageerde mijn blaas op alles.Op een gegeven moment gingen mijn darmen mee doen,had ik branderige ogen en last van mijn luchtwegen.Na logisch nadenken kwam ik op mijn slijmvliezen uit.
Ik ben L glutamine gaan slikken en de pijn werd minder na 1 dag gebruik.Nu richt ik me alleen nog maar op het herstellen van mijn slijmvliezen door middel van voeding.Geen blaaspijn meer en geen blaasontstekingen meer.
Mijn idee is dat je na een blaasontsteking ervoor moet zorgen dat je slijmvliezen weer herstellen. Doe je dit niet volgt de ene ontsteking na de andere.(eerst de e coli bestrijden met d mannose! de ontsteking met colloïdaal zilver en daarnaast probiotica))Ook worden vitamine c aangeraden en granberrie.Vooral het milieu in de blaas zuur houden wordt er dan gezegd.Dit werkt averechts op je slijmvliezen en houdt het probleem in stand .Pas dus ook op met sterk geconcentreerde voedingssupplementen(granberriie,vit.C maar óók d mannose)Een blaaswand die niet herstelt is na een ontsteking reageert hier heftig op waardoor weer pijn ontstaat die dan wordt aangezien voor een blaasontsteking en ook weer zo behandeld wordt.Blaaspijn is niet hetzelfde als een blaasontsteking al voelt het vaak wel zo.En in een niet geheel genezen blaaswand ontstaan constant nieuwe ontstekingen.Als je dan je urine op kweek laat zetten worden er wel ontstekingscellen gevonden maar geen bacterie die dit heeft veroorzaakt.
Eenmaal in het kringetje van blaasontstekingen kom je er maar moeilijk weer uit.Ik kon op een gegeven moment het huis bijna niet meer uit,geen voeding meer verdragen en had geen sex meer,een enorme trigger van bacteriën die ontstekingen veroorzaakten in mijn beschadigde blaaswand.Een(lang) verhaal gebasseerd op ervaring en ik hoop dat andere mensen hier wat aan hebben.
Laura
14 sep. 2018
Antibiotica doodt wel degelijk e-coli, soms is het even zoeken naar de juiste a.b. Zeker als je een kuur a.b. niet afmaakt loop je het risico dat de bacterie resistent wordt
Monique
22 dec. 2018
Wat een goede tip van de L-glutamine .,had ook erge blaaspijn zonder blaasontsteking . Was al bij de uroloog op consult geweest en een blaasonderzoek was het volgende . Ik ben begonnen met
een maatschep 2x daags en binnen 2 weken was en ben ik van de pijn af! Geweldig bedankt mevrouw S!
Ina
14 mrt. 2019
Ik herken me in jouw verhaal. Het kan zo maar zijn dat wij hetzelfde hebben, het zou bij jouw ook wel Interstitiële cystitis kunnen zijn. Mijn blaas was ook zo gevoelig geworden door jaren a.b. Zo kwam de dag dat ik ook blaaspijnen kreeg wanneer ik (achteraf bekeken, door oplettendheid van mijzelf) verzurende dranken nam. Zoals koffie, het viel me op dat wanneer ik in de ochtend direct bij het ontbijt koffie nam, ik een uurtje later op de kop stond van de pijn. Ik dan getraind in veel drinken ivm de b.o. de pijn kon verzachten door te drinken en solidago druppels te nemen, zodat je extra plast. Ik ben gewoon helemaal gestopt met koffie drinken, na 3 dagen hoofdpijn was ik er door, heerlijk voel ik me erbij. Nu snapte ik ook dat ik zo in eens moest poepen. Ook mijn hele spijsverteringskanaal tot rust gekomen, Even later merkte ik het ook met alcohol. het glaasje wijn bij het eten op zaterdagavond. Helemaal met alcohol gestopt. Super fijn en het komt mijn conditie en gezondheid ten goede. Zo ben ik inderdaad ook uit het kringetje van b. o. door alle tips van de groene vrouw. Gelatine pudding elke dag een schep. Resistent zetmeel, ik bewaar aardappeltje is de koelkast en neem een paar keer per dag een stukje. Pro biotica mee gestopt, het gaat super goed!!
Ronel Coetsee
21 apr. 2018
Hallo allemaal, ik reageer even op het artikel van Inge. Kunnen jullie mij vertellen waar ik Buchu kopen kan. Ik ben Zuid-Afrikaanse en familie neemt soms wat mee maar dat is niet genoeg. Ik zou graag een winkel of webshop in Nederland hebben. Dank jullie wel Rinel
Bianca
4 apr. 2018
Thanks! Ik ben zo'n iemand die eerst zelf gaat knutselen, ook omdat ik overgevoelig ben voor steeds meer antibiotica en ik dat liever niet gebruik. De vorige keer ben ik na een week zelf rommelen pas na de huisarts gegaan. Dat heeft me twee AB kuren gekost en weken pijn die maar niet overging. Net een beetje hersteld en het begon wéér. Wederom een week zelf gerommeld (ik ben en blijf eigenwijs en hardleers) en nu uiteindelijk weer een kuurtje gehaald en BAM het ging gelijk flink bergafwaarts. Na een halve nacht doorgebracht te hebben op de HAP en zwaardere pijnstilling en nieuwe AB weer huiswaarts. Het zit nu idd in mijn nieren en zelf vermoed ik een niersteen. Je verhaal snijdt hout voor mij....Zelf klussen is echt niet verkeerd maar je moet sommige dingen gewoon niet houtje touwtje op willen lossen en gewoon naar de arts en AB slikken. Een wijze en harde les voor mij. Ga nog meer aandacht vestigen op de pro biotica en de weerstand en de volgende keer gewoon sneller naar de huisarts.
Janneke Franssen
18 mrt. 2018
Ik heb misschien wel al 50x in mijn leven blaasontsteking gehad en ben pas 28. Cranberry supplementen, vitamines, anders eten, niets hielp. Totdat ik gemberthee ontdekte!!

Iboprufen mocht ik niet in mijn zwangerschap en ik was ten einde raad. Ik wou ook niet weer antibiotica. Ik zag mezelf weer jankend zonder broek/onderbroek op een handdoekje op de bank zitten..

Dit is voor mij de oplossing:

Als ik het voel opkomen maak ik me s avonds rond 20:00 een liter gemberthee (gewoon 1 theezakje groene thee met gember). Na 2 dagen ben ik er Vanaf!!! Schijnbaar werkt gember ontstekingsremmend, ik wil niks anders mee en ik hoop ook zo nooit meer een iboprufen te hoeven pakken :)

Baat het niet schaadt het niet, ik zou dit het liefst met iedereen willen delen! :)
F van Ee
20 okt. 2018
Gemberthee nog lekkerder met schijfjes verse gember toevoegen aan de thee.!!
Aimee
23 dec. 2017
D mannose. Enige dat werkt buiten ab. Heb standaard n pot in de ijskast staan. Sinds ik dat heb ontdekt nooit meer ab nodig gehad.
Patrick Kuiper
26 jan. 2019
zomaar een vraagje maar waar heb je die pot vandaan en hoe heet het ?
Maike
17 dec. 2017
Hoi Nienke,

Goed artikel om op een natuurlijke manier van je blaasontsteking af te komen! Ik ben het echter niet eens met je advies om helemaal geen vitamine c te gebruiken. In de bron die je erbij zet staat : "Rebecca Chalker has the dosage listed at 6-10 grams a day for 5-10 days.13 It specifically states the type of Vitamin C to use, which is Ascorbic Acid. Another feminist publication from the 70's, The Monthly Extract, lists the dosage as 6 grams for 5 consecutive days.14 Joy Gardener agrees, writing that 6 grams (6,000 mg) per day, for 5 days and menstruation should begin on the 6th or 7th day.15" Vanaf 6 gram zou je pas iets van een abortus teweeg kunnen brengen dus. Elke dag (natuurlijke) vitamine c nemen is heel goed, ook (juist) als je zwanger bent en niemand krijgt zoveel binnen. Ik neem bijvoorbeeld een natuurlijke multi waar 0,8g in zit en daarnaast elke dag twee glazen acerolapoeder waar 0,5g per theelepel/glas in zit. Dat is dus 1,8g per dag. Ik had altijd veel last van blaasontstekingen en sindsdien niet meer. Bovendien is vitamine c voor nog veel meer dingen goed en ik ben heel gezond zwanger van nummer 2 nu. Nog nooit een miskraam gehad :)

Groetjes Maike
Stella de Smit
12 dec. 2017
Vraag! Heb vandaag dat D nog wat poeder bij je besteld.

Ik lees dat vitamine C tijdens de zwangerschap kwaad kan. Toevallig vandaag een verhoogde dosis genomen (Oeps?). Mijn Engels is niet zo heel goed. Maar, begrijp ik nou dat ik de vitamine C beter kan laten staan?

Liefs
De Groene Vrouw
12 dec. 2017
Het is belangrijk om goed te lezen ;-) Vitamine C kan GEEN kwaad tijdens de zwangerschap.
Het is alleen niet handig om er enorm hoge doseringen van te nemen. Dat wordt soms aangedragen als 'home remedy' voor beginnende blaasontstekingen, en dat is voor de meeste mensen ook prima (je krijgt er hoogstens wat diarree van), maar voor zwangere vrouwen zou ik deze methode niet aanraden.
Dat wil dus niet zeggen dat je normale doseringen vitamine C (als ondersteuning van je voeding) tijdens de zwangerschap zou moeten vermijden...
Maike
17 dec. 2017
Ik lees nu deze reactie, maarrrr... Ik denk dat Stella goed gelezen heeft. Jij schrijft letterlijk: "Gebruik geen vitamine C. Dit is een geijkt huismiddel tegen blaasontsteking, maar helaas ook tegen (prille) zwangerschap". Wat je daarna als uitleg geeft aan Stella en wat ook in de bron staat, staat niet in je artikel, dat iets heel anders suggereert ;) Ik ben alleen maar even kritisch he, dat ben jij ook! Denk niet dat het leuk om te lezen is dat je niet goed leest terwijl dat niet het probleem was.. .Ik vind je website echt super! Groetjes Maike
Marianne
30 nov. 2017
Misschien staat het er al tussen, maar:
plassen na de seks, goed uitplassen en dan wiebelen wil ook nogal eens helpen, net als op tijd gaan plassen.

Daarnaast ben ik zelf enorm gevoelig voor wasmiddel en wasverzachter. Kies een hypoallergeen wasmiddel en puur katoenen ondergoed. Eventueel kun je die op 60 graden wassen, zodat eColi ook gewoon veel minder rond blijft hangen.
Rianne
7 nov. 2017
Hallo Groene vrouw, fijn om te lezen dat er andere manieren zijn om b.o. aan te pakken. Mijn dochter van 5 heeft helaas heel veel last van b.o. Inmiddels heeft ze de 7de gehad in een jaar en een stuk of 6 keer antibiotica. Ik ben de tel een beetje kwijt geraakt.... Ze gaat naar de kinderarts, de plasklas en we houden haar strak in de gaten met plassen en drinken, maar ik ben bang voor nog meer b.o. Tijdens de vorige antibiotica was de E.coli al resistent voor 4 kuren en tijdens de kuur werd hij ook nog resistent voor die kuur. Een ander type kuur heeft hem daarna gelukkig wel onschadelijk gemaakt.
We zouden het liefst geen antibiotica meer willen gebruiken, maar het is niet mijn lichaam, maar van onze dochter waar we goed voor willen zorgen. Gelukkig heeft ze meestal geen klachten; maar daarom wekt het gebruik van antibiotica ook zo'n aversie op bij mij. Maar mijn vraag is op dit artikel; kan beredruif ook voor kinderen gebruikt worden? (Nu nog zien of ze het ook opdrinkt natuurlijk). Bedankt voor je duidelijke informatie!
De Groene Vrouw
7 nov. 2017
Beredruif is niet geschikt voor kinderen van die leeftijd. Mijn advies zou zijn om een goede (darmflora)therapeut te zoeken die jullie kan helpen om de darmflora en slijmvliesimmuniteit te herstellen, zodat ze geen AB meer nodig heeft :-)
Albert
14 feb. 2018
Er bestaat ook probiotica, denk bvb aan PROPOLIS dit is een hars dat de bijen gebruiken om hun verblijf steriel te houden, en is een goed middel tegen ontstekingen, en vergeet ook de kruidnagel poeder niet gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. kruidnagel is een vies goedje dus bij de apotheek wat lege capsules kopen, de grote van de capsule maat OO {nul nul} en vullen met kruidnagel. houd er wel rekening mee dat bij kruidnagel gebruik op meerdere plaatsen in het lichaam ontstekingen naar buiten worden gedreven.

gr Albert . sportmasseur.
mike
13 jun. 2018
dag allen,

en vooral Rianne.

ben vader van 7 jarige dochter. willen ook van dagelijkse onderhoudskuur antib af.

graag tips voor kinderen. werken de hier beschreven middelen ook voor kinderen. en wie kan helpen bij de veiligheid en dosering?

Mike
Rianne Koopman
18 jun. 2018
Hallo Mike,
Wij zijn in de kerstvakantie begonnen met probiotica. En dan wel een serieuze. Wij hebben een poeder van een kennis gekocht die zelf een bedrijf heeft in alternatieve geneesmiddelen. Die probiotica heet Hab Hermann probiotics en er zitten in elk geval 6 stammen Bacteriën in. Onze dochter heeft er inmiddels helemaal geen last meer van, sinds we aan de probiotica zijn begonnen.
We zijn in de zomer vorig jaar ook bij een plastraining gestart in het ziekenhuis en wellicht dat dat ook geholpen heeft.
En daarbij hebben we al die tijd voor haar gebeden en ik heb gevast. Ik weet dat dat ook geholpen heeft, maar dat zullen mensen waarschijnlijk moeilijker te geloven vinden dan dat de probiotica werkt.
Succes met de blaasontstekingen van je dochter. Ik hoop dat zij er ook snel af is.
Groetjes van Rianne.
Rita
7 nov. 2018
ik geloof zeker ook in gebed en vasten.
Annevé Mul
16 jul. 2018
Een reactie voor Rianne, weet je al van Bacteriofagen uit Georgië? Ik kan er meer over vertellen maar als je Googlet vind je het ook. Méér kindertjes die daar (mee) genezen zijn van terugkerende en resistent geworden blaasontstekingen. Succes!
Nathalie
24 jan. 2019
Dag Annevë,

Mijn dochter heeft al zoveel antibioticakuren gehad. Ze komt maar niet van de bo af. En we willen liever geen ab meer.
Zou jij mij willen vertellen hoe je het hebt aangepakt om fagen uit Georgië te krijgen? Ik zou graag eens met je bellen als dat kan.
Hartelijk dank!

Nathalie
Joke Bergh
29 sep. 2017
Hallo mensen, dank voor de goede informatie en alle aanvullingen. Ik had veoeger heel veel last, elke 2 maanden was het raak. Bleek dat mijn urinebuis heel smal was, waardoor bacteriën sneller 'houvast' hadden. In het ziekenhuis is de urinebuis toen war wijder genaakt. Dat hielp al iets.

Maar ik lees niets over de meest simpele oplossing: homeopathische druppels. Ik heb lang Cantharis druppels gebruikt. Dat werkte geweldig snel. Kon je voorheen bij de drogist kopen, nu online. Wel gewoon bij de drogist zijn Monarda druppels. Werkt ook goed, maar je moet het langer volhouden. En daarnaast natuurlijk extra veel drinken. Eet ook geregeld cranberries, gewoon als onderhoudsdosis. Nu al tientalle jaren vrij van blaasontsteking. Impele regel: heldere bijna witte urine= alles ok. Meer gele, donkere urine: drink veel meer! Wordt t troebel: direct druppels erbij gebruiken. Succes!
Adrie
29 sep. 2017
Ik heb ook een simpele èn doeltreffende methode: vitamine C gebruiken! Gewoon van de kruidvat.
Neem dan wel die van 1000 mg en neem er 's morgens 2 en 's avonds 2.
Dat lijkt veel, maar het werkt. En drinken inderdaad. Ik vaar er wel bij en het praatje dat je het toch weer uitplast is NIET waar! Ik heb er behoorlijk onderzoek naar gedaan en vitamine C in hoge dosering kan je lichaam prima aan. Succes!
Ineke Hoep
2 mrt. 2018
Hoi Joke,
In mijn homeopatisch boek staat dat Cantharis Pentarkan goed is, ontspant de spiere van de blaas, doet restverschijnselen van een ontsteking van het blaasslijmvlies afnemen en normaliseert de plasbehoefte.
Dat zou heel fijn zijn!
Maar werkt de Cantharis zonder toevoeging van de naam Pentarkan ook zo goed ?
En wat doen de Monarda druppels.
Bij voorbaat dank voor het antwoord!
Magda
28 sep. 2017
Heb al de hele dag last,dus ga ik nu ook van berenklauw wat al jaren hier in huis ligt een aftreksel maken .Ben benieuwd.
De Groene Vrouw
28 sep. 2017
Eh... berenklauw? Dat lijkt me niet zo'n goed idee. Bereklauw is een heel andere plant (Heracleum sphondylium) dan de hier beschreven Beredruif (Arctostaphylos uva-ursi).

BereKLAUW inwendig is niet aan te raden en als je jaren-oude BereDRUIF hebt denk ik niet dat er nog veel werkzame stoffen in zitten... misschien morgen toch maar even naar de winkel voor een nieuw zakje van het juiste kruid ;-)
Maryse
28 aug. 2017
Van mijn natuur arts kreeg ik t advies om extra vierge zonnetje bloem olie te gebruiken een eetlepel per dag naast natuurlijk veel drinken en rust.

Daar zit de stof archidonzuur in en die is dus werkzaam.

En inderdaad kwam er voor t eerst in mijn leven zonder antibiotica vanaf.
Maryse
28 aug. 2017
Zonnebloem olie dus...handig die autocorrectie
Astrid
2 jun. 2017
Beste Nienke,
Wat een goede tip van jou die Beredruifblad. Dat werkt hartstikke goed. Ik zit alleen met een klein dilemma.
Je zegt dat je veel moet drinken. Maar ik moet bij een ontsteking extra Hydrocortison slikken, want dat maken mijn bijnieren zelf niet aan. Ik verander door dat vele drinken in een soort waterbom omdat de extra Hydrocortison ervoor zorgt dat ik vocht vast hou. Dus of ik moet minder gaan drinken of minder Hydrocortison gaan nemen. Ik weet, je bent geen arts, maar misschien weet je een oplossing.
Het werkt in ieder geval wel, want vorig jaar ben ik er ook vanaf gekomen zonder AB.
monique
26 mei. 2017
Beste allemaal,
Waarom lees ik niets over hygiene bij de man? Vrouwen moeten van alles doen maar
mannen/vrienden ook! Dus voor de sex wassen en ik weet uit eigen ervaring
NOOIT geen blaasontsteking meer! Al meer dan 30 jaar niet. Hoop dat jullie
hier iets aan hebben.
Jeannette
13 nov. 2018
Helemaal mee eens.

goede hygiëne van de man staat bovenaan.

En heb je toch blaasontsteking gekregen dan werkt Appelazijn , vit c 1000 en ingedikte druivensap ook prima.
Marijke
17 mei. 2017
Hoi Groene vrouwen, interessant en leerzaam verhaal. Ik woon op een Kaapverdisch eilandje en denk dat ik blaasontsteking heb. Al googelend naar 'blaasoontsteking natuurlijk genezen' kwam ik hier terecht. Dus ga ik veel water drinken, nog meer dan ik al doe. En ik vraag me af welke planten, vruchten ik zou kunnen gebruiken. Ik las over de tannines. Hier heb ik tamarinde, met veel tannine. Daar maak ik sap van. Zou dat een alternatief voor cranberry kunnen zijn, want gaat het daarbij om de werkzame stof tannine? Mijn maag kan het hebben, weet ik uit ervaring.
Nienke, heb je eventueel nog tips naar tropische varianten/links op jouw werkterrein?
Alice
11 mei. 2017
Als ik een tip heb wordt dat dan alleen met bijvoorbeeld voornaam geplaatst?
De Groene Vrouw
11 mei. 2017
Het wordt geplaatst met de naam die jij invult. Kijk maar ;-)
lastella
8 mrt. 2017
Wat een duidelijk stuk! Fijn om te lezen wat werkt en hoe dan.
Ik ben het ook zeker eens met de down-ro-earth benadering van het probleem: "dit kun je proberen, werkt het niet doe dan wat de dokter zegt".
Bij koorts en/of bloed in de urine altijd de dokter raadplegen. Niet in het weekend door blijven modderen.
Milou
6 mrt. 2017
Hoi Nienke,

Bedankt voor dit artikel! Ik heb het al verscheidene keren doorgestuurd, want de beredruif heeft me echt geholpen zodat ik de antibiotica kon laten liggen waar ik zeer blij mee was :)
Stel dat iemand al wel antibiotica voorgeschreven heeft gekregen, kun jij iets vertellen over de combinatie van beredruif met antibiotica? Of raad je dan het gebruik af (zal het ook aan de apotheek vragen hoor, maar ben benieuwd wat jij zegt).

Warme groet,

Milou
De Groene Vrouw
6 mrt. 2017
Oef, dat zou ik moeten opzoeken, die (mogelijke) interactie... nu heel even geen ruimte voor, sorry!
Inge
3 feb. 2017
Hoi,
Ik heb altijd wel goede ervaringen gehad met Natriumbicarbonaat, super goedkoop en handig voor nog meer andere zaken. Bijvoorbeeld als vervanging voor shampoo.
Van een vriendin kreeg ik vorig jaar een pakje Buchu thee met het advies om dat te gaan drinken. Sindsdien geen blaasontsteking meer gehad. Je moet even wennen aan de smaak, maar ik geniet nu elke dag van een kopje.
Warme groet en hoop dat iemand er iets aan heeft.
Inge
M. Wilmink
15 jan. 2017
Hallo ja even een reactie. Ik heb inmiddels geleerd dat een blaasontsteking ook in stand kan worden gehouden door anti-biotica. Vandaar dat het vaak steeds weer terug keert :-( . Kans is groot dat er (door anti-biotica) een candida infectie is ontstaan, en daar zijn zwangere vrouwen ook ontvankelijk voor. De candida is te verhelpen met een candida kuur (ontstoren) bij een goede homeopaat. Deze heeft daarnaast nog korrels voor de ontsteking. Dan het verhaal van de bacterie vanuit de darmen, als ik zo een koe bekijk, daar loopt de ontlasting van boven langs over het geslachtsorgaan naar beneden. Zou een koe dan constant blaasontsteking hebben?? Lijkt me niet......

hartegroet,
Monique
De Groene Vrouw
16 jan. 2017
Ehm ja, ook even een reactie.
Dat een b.o. in stand kan worden gehouden door antibiotica klopt, daar is ook wetenschappelijk onderzoek over dus dat is op zich niet specifiek nieuwe informatie. Wij raden al jaren aan om tijdens een AB-kuur ook probiotica te gebruiken om dit te voorkomen.

Voor wat betreft je mening over de bacteriën vanuit de darmen, en dat die niet de oorzaak zouden zijn van een blaasontsteking... ik weet niet eens of ik daar serieus op in moet gaan. Sla de literatuur er maar eens op na. De grootste veroorzaker van blaasontstekingen is een bacterie uit de E. coli-familie. Die zijn oorsprong vindt in de darmen. Dus alle koeien ten spijt, vrees ik dat je daar geen gelijk in hebt.
saskia
30 dec. 2016
nou even een ber over d mannose ik had al maanden ellende met mijn blaas 5 ab kuren steeds maar een vervelende aandrang,, branderig door de abkuren veel gedoe met de darmen natuurlijk , totdat ik las over d mannose pot gehaald 1 capsule pd wat te hooi en te gras ,, maar er bleef bloed in de urine , toen ben ik echt serieus 2 capsules gaan gebruiken vast steeds een fles water in de aanslag voor de hele dag, en na 4 weken begon het op te knappen heel langzaam , nu 6 weken verder al twee testen urine schoon verhoging nagenoeg weg, had van die aanvallen van koortsig zijn, uroloog maar afgezegd tot nader orde,,, dus helemaal blij mee ,,, bedankt mannose makers bedankt mensen voor de tip,, heerlijk weer vrij en droog door t leven te gaan , en bovenal ook de angst dat je wat ENGS hebt,, ja want je haalt van alles in je hoofd op den duur, ,,, en al die anti biotica die niet hielp.. natuurlijk is t soms nodig,, maar ik had eerst d mannose moeten nemen... dan kan je altijd nog iets sterkers nemen als t nodig is,, ik blijf dit in elk geval nog een tydje gebruiken, voor de zekerheid ,, hoop dat ik met dit ber ook een ander kan adviseren
saskia
17 jan. 2017
helaas weer bloed in de urine toen ik d mannose ging afbouwen,, na overleg nu naar uroloog , ik baal er echt van. Maar goed zien waar t schip strand,,,weer terug bij af pfff gr saskia
Elise
24 jan. 2017
Ik zou de volgende keer niet te licht denken over een blaasontsteking en zeker niet dit zelf gaan oplossen terwijl je koortsig bent, dit is namelijk al een teken van een nierbekken onsteking en in dat geval moet je wel naar de dokter om het op te lossen met antibiotica. Een nierbekkenonsteking hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar als je het verwaarloosd dan kan het erg gevaarlijk worden en soms zelfs dodelijk zijn (als zo'n bacterie de bloedbaan in komt kun je een septische shock krijgen). Niet functionerende nieren zijn overigens ook geen pretje. Dus ik hoop, voor alle dames die dit lezen omdat ze opzoek zijn naar een 'wondermiddel' voor blaasontsteking, maar dezelfde klachten hebben als in de post hierboven geschreven staat, huisarts bellen! En als het weekend is gewoon bellen naar de huisartsenpost (dit echter vaak alleen bij koortsklachten en/of andere klachten die horen bij een nierbekkenontsteking, bij een gewone blaasontsteking zullen ze je vaak teleurstellen omdat het niet gezien wordt als spoed!) Verder hoop ik dat het nu met jou weer wat beter gaat Saskia
Dana
13 dec. 2016
Inmiddels heb ik al een paar jaar geen blaasontstekingen meer gehad, door voldoende te drinken en na sex direct uit te plassen. Toch heb ik nog altijd mijn favoriete noodmiddel in huis. Canephron N dragees van Bionorica. De werkzame stoffen zijn duizendgulderoede, lievevrouwe bedstro en rozemarijn. Het heeft bij mij altijd geholpen om een beginnende blaasontsteking volledig weg te krijgen. het is in Duitsland bij elke apotheek te krijgen en in Nederland via internet.
Als preventief middel bij recidiverende blaasontstekingen kun je ook Sandelhout hydrolaat of blauwe kamille hydrolaat proberen. 2 eetlepels in een liter water ( zonder prik) en dit door de dag drinken. Zo'n kuur kun je bijv 6 weken doen en dan een pauze inlassen. Wel een goede hydrolaat nemen die zuiver en natuurlijk is, bijv van oshadhi.nl.
Mary
27 nov. 2016
Bij een beginnende blaasontsteking maat ik altijd mijn eigen Toverdrank. Dat gaat zo: kook een liter water. Doe het sap van een citroen in een kan, voeg toe een stuk gember ongeveer 5 centimeter, doe erbij een eetlepel kurkuma, een theelepel peper, een eetlepel kaneel en een eetlepel honing, hang er nog een zakje brandnetelthee in. Laat even trekken. Drink dit gedurende de dag.
Verder eet ik drie keer per dag een appel met een handvol cranberrysap. Al de,e producten zijn ontstekingsremmend. Vandaar.
Frederiek
25 sep. 2016
Hallo allemaal. Wat een goed blog is dit, ik heb er veel aan. Dank.
En ja, ik heb ook heel veel last van terugkerende blaasontstekingen en ik doe wat ik kan. Nou heb ik gemerkt dat fietsen een trigger is. Is dat raar? Iedereen (inclusief de huisarts) kijkt mij meewarig aan als ik dat vertel. Toch geloof ik dat het zo is.
De Groene Vrouw
26 sep. 2016
Nou, vind ik eigenlijk helemaal niet zo raar. Het kan natuurlijk best zijn dat je door te fietsen je vagina wat irriteert en/of dat er makkelijker bacterien in je plasbuis schuiven. Ik geloof niet dat er wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan ;-) maar het klinkt mij niet helemaal onlogisch in de oren... misschien kun je kijken of een ander zadel verlichting geeft?
martine
29 okt. 2016
Ewel ik heb juist hetzelfde probleem als ik op de hometrainer fiets (elke dag ) heb ik na enkele dagen een branderig gevoel en dat gaat over in een blaasontsteking. Ik kon het niet geloven maar na 2 a 3 keer blaasontsteking ben ik toch de link gaan leggen en met uw reactie te lezen ben ik het nu heel zeker!!!! Grtjs Martine
M. Wilmink
15 jan. 2017
Frederiek, zou kunnen, misschien door de kou?
Coby
6 aug. 2018
Hallo Frederiek,
Ik denk dat ik ook dat probleem heb. Elke keer als ik een stuk heb gefietst (zelfs als het maar een half uurtje is of zo) dan voel ik 24 uur later een blaasontsteking opkomen. Ik heb dit sinds ik anderhalf jaar geleden een andere fiets heb aangeschaft. De laatste keer heb ik de klachten kunnen wegwerken met voor of na elk toiletbezoek een paar slokken cranberry sap en een glas water. Ik leg absoluut verband met het fietsen, en de reactie van mijn huisarts en die van de doktersassistente is praktisch hetzelfde als bij jou. Ik overweeg nu ook om een dames(rok)zadel te kopen, kijken of dat helpt. Niet geschoten is altijd mis!
Ik hoor graag of jij baat hebt gehad bij dat advies.
Sandra
8 sep. 2016
Hoi!

Zijn er nog dingen die je kan proberen als je alles al geprobeerd hebt? Sinds ik 16 ben heb ik minimaal 1x per maand een blaasontsteking. Ondertussen ben ik 22 en zit ik nou aan mn 3e uroloog, 2e huisarts en (voor deze maand) de 5e antibiotica kuur. Ik heb me rond gegeten aan cranberry zooi, wat homeopathische spullen en eigenlijk alles wat hier genoemd is (bijvoorbeeld d-mannose, vitamine C, etc). Ik slik preventieve antibiotica die zijn werking aan het verliezen is. Mijn studie, werk en relatie leiden (geen seks & ik ben veel 'ziek') er onder en ik ben bang dat ik straks hier mee blijf lopen. Naast mijn blaasontstekingen ben ik gezond en als ik kan heel actief met sporten/vrienden/studie/etc. Mijn vrienden en familie zijn allemaal erg lief, maar ik ben er echt heel erg klaar mee. Ik ben het zo zat om deze continue pijn te hebben. Het is ooit begonnen door seks (niet de 'ik heb wel eens een blaasontsteking van seks'-variant maar de 'ik heb ALTIJD een blaasontsteking na seks'-variant) maar de afgelopen maanden maakt dat niks meer uit.

Zijn er nog laatste redmiddelen? Iemand die iets anders heeft gevonden dan alle go-to standaard aanbevelingen? Extreme kuren, behandelingen die niet vaak verteld worden, operaties? Andere oorzaken die blaasontstekingen veroorzaken? Heeft iemand ervaring met de blaas verwijderen?
Floor
1 nov. 2016
Zoek een EFT coach en zoek de emotionele oorzaak van je klachten! Ps ik heb zelf 6 jaar chronisch last gehad en het stopte toen ik minder suiker ging eten en pillen ging slikken met kurkuma en zwarte peper er in. Anti oxidanten van Healthforce.
Sandra
2 nov. 2016
Dankt voor je reactie Floor! Ik ben inderdaad gestopt met suiker drinken in ieder geval en dit lijkt effect te hebben! Ik ga ook stoppen met suiker eten, hopelijk werkt dit, voor een placebo effect wil ik ook best tekenen. Het voornaamste probleem zit 'm nu in de pijn, want afgezien van de blaasontstekingen heb ik eigenlijk nergens last van. Wat zouden emotionele oorzaken kunnen zijn? Zijn de kurkuma aparte pillen of zit dat in de antioxidanten van Healthforce?
EW
13 nov. 2016
'ik heb ALTIJD een blaasontsteking na seks’-variant, die ken ik maar al te goed en inderdaad was er op een gegeven moment geen duidelijke aanleiding meer voor. Op een gegeven moment kreeg ik de tip om direct te plassen na seks, niet leuk, maar helpt wel. Echt direct, niet wachten, hoe verleidelijk het ook is om nog even in elkaar verstrengeld te blijven liggen. Als ondersteuning heb ik jaren een hoge dosering cranberry capsule geslikt, van ik dacht Solgar. Eerste 2 jaar, 2 maal daags, daarna nog ongeveer 2 jaar 1 maal daags, nu alleen soms goedkopere capsules als ik het gevoel heb dat het op komt zetten. Eerst was dat nog regelmatig, nu eigenlijk nooit. Na jaren kreeg ik onlangs door waarschijnlijk verslechterde weerstand en te weinig water drinken weer een keer een blaasontsteking, die helaas heel snel een opstijgende blaasontsteking/(beginnende) nierbekkenontsteking werd en zoals Nienke aangeeft; antibiotica saved my life.

Ik vreesde in de tijd van de zeer vaak terugkerende blaasontstekingen dat ik er nooit meer vanaf zou komen en liep standaard met een 'herhaal'-recept op zak omdat de huisarts vond dat ik prima zelf kon beoordelen of ik de medicijnen nodig had. Toen vond ik een tip over cranberry en kort daarna kreeg ik de plas-tip en dat heeft mij enorm geholpen.

Sterkte.
Svw
17 jan. 2017
Misschien zou het kunnen komen door boven de wc bril te 'hangen'?
Jaren terug had ik iedere keer opnieuw een blaasontsteking want resulteerde in een bezoek aan de uroloog. Die vroeg mij of ik 'hing' boven de pot en dat was inderdaad het geval. Daarna heb ik dat nooit meer gedaan, en sinds die tijd eigenlijk ook nooit meer last gehad.
Misschien kan deze tip iemand helpen.
diana
24 jan. 2018
Hoi Sandra, zelf heb ik ook die periode gehad van 10 jaar... Mij heeft bio resonantie geholpen elke dag 1000mg vitamine c. Je Leven wordt er erg door beïnvloed. Sterkte ❤️
Marloes
26 jan. 2018
Hoi Sandra,

Ik herken me in jouw verhaal. Vanaf mijn 15e een constante blaasontsteking die ik elke dag kan 'verschuiven' door minstens 4 liter vocht tot me te nemen. Doe ik dat niet, dan heb ik de volgende dag een blaasontsteking. Ziekenhuis in en uit, nierbekkenobtsteking een paar keer per jaar. Alles onderzocht, geen afwijkingen of oplossingen helaas. Op dit moment weer maar aan de antibiotica. Ik vroeg me af of jij de gouden tip al gevonden hebt?
Jeannette
13 nov. 2018
Mijn IMT therapeut zegt dat het komt van lekkende darmen.
lekkende darmen krijg je door te veel koolhydraten te eten.
dus op mijn voeding gelet en Frans ( van DE PRAKTIJK ) uit Monster heeft de stand van de darmen en blaas goed gelegd en ik heb nooit meer last gehad.

er zijn niet zo veel IMT therapeuten in Nederland maar Frans is er een van en is erg goed.
De Groene Vrouw
13 nov. 2018
Frans van DE PRAKTIJK moet beter op zijn taalgebruik letten, als hij het echt 'lekkende darmen' noemt...
https://groenevrouw.nl/gebruik-je-woordjes/
A
27 aug. 2016
Tips van mij en de kat!
Ik geef mijn kat een kwart capsule cranberry (500 milligram) bij acute blaasontsteking, dan is het binnen twee uur weer over! Ik doe het in een half theelepeltje biogarde stand, waar dan gelijk ook probiotica in zit.
Ook de pure, geconcentreerde sap lust ze, met voldoende biogarde (of gewone yoghurt of desnoods iets anders lekkers).

Zelf ben ik vrij zeker dat ik nierstenen heb gekregen na een halfjaar iedere dag, ongeveer een borrelglaaasje, cranberry sap drinken (gestopt en nooit meer terug gehad).
En ik ben er sinds kort achter dat ook het iedere dag slikken van vitamine c of multivitamine bij mij niet goed viel, ik had een heel gevoelige buik (steken, kramp) en blaas en moest in de nacht vaak naar het toilet. Nu is dat over, ik slaap weer door en alles voelt rustiger, heerlijk!
Ik vermoed dat te veel knoflook, uien en zout ook op mijn blaas slaat dus dat eet ik met mate. En scherp eten slaat op mijn darmen dus dat ook met mate. Bij dit alles helpt veel water zodat mijn lijf kan doorspoelen. Ik vergat vaak voldoende te drinken en dan waren de krampen erger. Nu drink ik net zo goed in de nacht zo nodig en hoef niet extra naar het toilet, blijkbaar neemt mijn lijf het op en was het echt nodig.
Vitamines haal ik nu gewoon uit voldoende groenten en fruit eten.
Ik heb dit alles pas ontdekt dus het kan best goedkomen zodat ik alles weer verdraag.
Ik zal zeker cranberry nemen bij blaasontsteking. Ik vertel mijn verhaal zodat anderen hun voordeel ermee kunnen doen en een goede balans vinden.
Bedankt voor jullie tips en succes allemaal
hannah
10 nov. 2016
Beste A,

Ik ben benieuwd of je de capsule dan openmaakt en het poeder erin oplost en dit geeft?
Of haal je 3/4de uit de capsule en geef je de capsule?

Ben dringend opzoek naar oplossingen voor blaasontsteking bij mijn kat, vandaar :)

Bedankt alvast!
Geja Musch
22 apr. 2017
Blaasontsteking bij katers worden vaak veroorzaakt door "verkeerd voedsel" rauw voer is eigenlijk beter. Mijn katers krijgen regelmatig een scheutje gewone zwarte thee door iets lekkers of nog beter de stenen oplosser ten top koemis koeteng. Gr van Geja
Mirella
30 jul. 2016
Hoi allemaal,

Ik heb tot ongeveer een jaar geleden om de haverklap blaasontsteking gedurende 3 jaar gehad. Soms zaten er een paar maanden tussen 2 ontstekingen, soms enkele weken. Ook ik kreeg het advies om preventief cranberrie met D-mannose te gaan slikken. Dit heb ik even gedaan, maar ik vergat ze nogal eens. Toen ik de laatste blaas-
ontsteking had en dus weer een anti-bioticakuur kreeg, zei mijn huisarts dat het toch erg van belang was dat ik elke dag veel water zou drinken, minstens 1,5 tot 2 liter. En niet in thee of koffie of water met een smaakje, nee gewoon (mineraal)water zonder prik. Dat ben ik gaan doen. Buiten het feit dat ik nu al zo'n jaar geen blaas-
onsteking heb gehad, heeft het vele water drinken ook een positief effect op mijn huid gehad. Ik had al geruime tijd een heel droge huid, met name op de onderbenen en handen. Dat is nu helemaal weg en mijn huid glanst zelfs. De reden dat de huisarts me het advies van veel water drinken gaf, was dat de bacteriën zich dan niet aan de blaaswand kunnen hechten. Blijkbaar helpt het, want ik heb er geen last meer van gehad. Ik begin s morgens op een lege maag met een glas water met een half uitgeknepen citroen en meteen daarachter aan nog een glas met uitsluitend water. Dan wacht ik een half uur tot mijn ontbijt. En een uur na het ontbijt drink ik weer twee glazen water. Dit gaat zo door tot 's avonds een uur of acht. Ik neem dan alleen nog een kop kamillethee een uurtje voor ik ga slapen. Ik drink dan minstens 2 liter water per dag, zonder dat mij dat moeite kost.
Adrie
20 jul. 2016
Hallo,
Vraagje: ik gebruik beredruif tinctuur nu ongeveer een maand of 8 elke dag preventief. s'Ochtends en 's avonds 24 druppels in een beetje water opdrinken.
Om blaasontsteking te voorkomen. Kan dit langdurig gebruik kwaad?
Of is het beter nu te stoppen en dat misschien de blaasontsteking weer terug komt?
De Groene Vrouw
20 jul. 2016
Euh... 8 maanden achter elkaar Beredruif gebruiken lijkt me sowieso een slecht idee. Ieder kruid heeft voordelen, maar ook nadelen. Daarom wissel je ze af en stop je met het gebruik na (gemiddeld) 4-6 weken. Komt de blaasontsteking dan acuut terug, dan is er iets anders aan de hand en is het tijd om met een professional te gaan kijken wat dat zou kunnen zijn...
Adrie
21 jul. 2016
Dank je wel! Dan ga ik er mee stoppen en wacht af wat er gebeurd.
groet,
Adrie.
Mirella
30 jul. 2016
Hoi Adrie,

Je kunt beter elke dag 1,5 tot 2 liter water drinken. Zie mijn reactie hierboven. Ik heb zelf ook vaak blaasontstekingen gehad, maar ben er al zo'n jaar helemaal vanaf door het vele water drinken.
Maria
2 okt. 2016
Dat klopt! en rustig uitplassen steeds. Het schijnt dat vrouwen soms té snel denken dat ze klaar zijn op het toilet.....
Door spoelingen met kamille-extract en cranberrydragees met o.a. ook guldenroede van Flinndal (online, goed en voordelig!) was ik er na een week vanaf. Deze dragees zijn veel prettiger in te nemen dan de bessen zelf of het sap.
Jessica
10 jun. 2016
Hallo,

Allereerst wil ik ff mededelen dat ik uw site erg informatief vind. Ik heb vaak te maken met blaasontsteking. bij mij komt het en gaat het, soms heb ik een hele tijd geen last, maar soms heb ik het achter elkaar. daarvoor ging ik altijd bij mijn huisarts medicijnen halen. 3 jaar geleden ben ik geëmigreerd naar het Suriname. Na 2 weken had ik al gelijk last van mijn blaas en heb ik antibiotica moeten kopen en dat koste mij een vermogen omdat ik nog als een toerist gezien werd en ik nog geen dokterskaart had. het ging weg en na een maand was het terug. Ik had geen vertrouwen in die pillen meer en wilde ook niet meer de jackpot betalen, dus heb ik een tante van me gevraagd wat ik kon doen. zij gaf mij 2 opties aan:

optie 1: kook water in een pan en zet daar een paar katoenbladeren in. laat het goed koken. het water wordt wat donkerder ( lijkt net donkere thee) en dat zet je een een grote teil. voeg een beetje koud water bij. en ga er ongeveer 30 min in zitten. nadat je dat gedaan hebt drink je hete thee. dit doe je elke dag. drink zoveel mogelijk water en zoveel mogelijk plassen.

optie 2: kook water met een beetje zout. laat het goed koken. zet het water in een grote teil. voeg een beetje koud water bij en ga er ongeveer 30 min in zitten. daarna drink je hete thee en zoveel mogelijk plassen. natuurlijk drink je zoveel mogelijk water.

beiden opties heb ik uitgeprobeerd en het werkt echt! na een paar dagen was mijn blaasontsteking weg. ik moet er wel bij zeggen dat ik s"ochtends hete thee drinkt en de dag door drink ik veel water en, mits ik dat hier kan vinden ( omdat dat niet overal verkocht wordt) drink ik ook een flesje van 500 ml cranberry water. om de pijn te verzachten slik ik paracetamol. en s"avonds zit ik in een badje, en daarna weer hete thee.

ik hoop dat je aan deze informatie ook wat hebt. misschien voor de mensen in een vreemd land waar dit soort dingen niet verkrijgbaar zijn ( want ik heb stad en land afgezocht voor verse beredruif, verse cranberry en d-mannose, helaas verkoopt suriname dit soort fruit niet)

warme groetjes uit Suriname!
De Groene Vrouw
10 jun. 2016
Leuke tip, dankjewel voor de aanvulling!
Misschien overbodig te zeggen, maar in de katoenteelt worden vaak veel pesticiden gebruikt, sterkere dan in de voeding. Let dus wel op dat je biologische katoen neemt :-)
sandra
4 jun. 2016
je hebt het over beredruif,maar hoe ziet dat eruit,waar kan je het vinden, is het te verkrijgen in andere vorm bij een drogist of zo, helaas is dat niet terug te vinden en dat vind ik jammer
Puck
10 jun. 2016
Als je Googlet kun je het vinden in droge vorm die je als thee kan zetten. Ik heb het online gevonden en besteld.
Puck
22 mrt. 2016
Hi! Ik heb helaas elke keer als ik een nieuwe partner heb, na de eerste paar keren seks een blaasontsteking. De laatste keer toen ik het voelde opkomen, heb ik het met beredruif en daarna cranberry pillen erger kunnen voorkomen.
Nu is het weer zo ver en heb ik beredruif los gekocht om er thee van te maken. Nu drie keer in 1,5 dag half bekertje van gedronken en merk wel iets verbetering. Toen ik net bij reformhuis d-mannose vroeg, kreeg ik een potje met capsules van een combi van d-mannose, cranberry en beredruif. In bovenstaand stuk lees ik dat de werking van beredruif wordt beïnvloed door cranberry. Waarom dan toch deze combinatie? Heeft iemand ervaring met dergelijke gecombineerde capsules?
Puck
23 mrt. 2016
Hi! Ik heb helaas elke keer als ik een nieuwe partner heb, na de eerste paar keren seks een blaasontsteking. De laatste keer toen ik het voelde opkomen, heb ik het met beredruif en daarna cranberry pillen erger kunnen voorkomen.
Nu is het weer zo ver en heb ik beredruif los gekocht om er thee van te maken. Nu drie keer in 1,5 dag half bekertje van gedronken en merk wel iets verbetering. Toen ik net bij reformhuis d-mannose vroeg, kreeg ik een potje met capsules van een combi van d-mannose, cranberry en beredruif. In bovenstaand stuk lees ik dat de werking van beredruif wordt beïnvloed door cranberry. Waarom dan toch deze combinatie? Heeft iemand ervaring met dergelijke gecombineerde capsules?


Update 23/3: helaas nu verergerd met bloed en slijm uit een urinebuis. Dus toch maar een ab kuur gehaald...
Iris
11 apr. 2016
Misschien mag ik een tip geven vanuit mijn achtergrond als doktersassistente? Veel vrouwen krijgen blaasontsteking na seks. Dit komt doordat er door het vrijen bacteriën van de man makkelijk bij de urinebuis komen doordat bijvoorbeeld de penis er langs strijkt. Als je daar dus gevoelig voor bent dan is het van belang dat je direct (niet wachten) na het vrijen gaat plassen om de bacteriën weer uit je urinebuis te plassen voordat ze in je blaas belanden. Probeer het eens!
Tine
19 mrt. 2016
Bij mij werkt voldoende water drinken heel goed! Als ik een dag 'te vaak' naar het toilet moet zonder veel te kunnen plassen, dan drink ik twee dagen om het uur een glaasje water en ik ben ervan af. Goedkope oplossing en de dokter twee dagen uitstellen als je geen ernstige symptomen hebt, zal wel geen kwaad kunnen, neem ik aan...
EW
13 nov. 2016
Doktersbezoek 2 dagen uitstellen? Nou, dat vind ik geen aanrader, behalve als het maandag is, dan kan je als het de eerste uitgestelde dag toch erger wordt, direct naar de huisarts. Mocht het vlak voor het weekend zijn, raad ik toch een bezoek aan de huisarts aan. Ik haalde dan bijvoorbeeld wel al de medicijnen, maar ging ze niet direct slikken, pas als ik merkte dat het door meer water drinken niet verbeterde binnen 2 dagen of verslechterde, nam ik de antibiotica.
Jisca
29 feb. 2016
Beste Nienke en anderen,
goede adviezen hier om blaasontsteking op een goede manier te behandelen! Krijg je een blaasontsteking echter toch regelmatig terug of werkt het niet met de hier genoemde natuurlijke middelen, dan is klassieke homeopathie (individueel voorgeschreven) aan te raden. Werkt over het algemeen aardig snel, hoewel bij chronische of recidiverende blaasontsteking wat meer tijd genomen moet worden.
Xx
13 feb. 2016
Mijn moeder vertelde dat haar moeder als ze blaasontsteking had een ketel water kookte en in een emmer ! Of teiltje daarboven hing eventueel afgedekt met een handdoek. En zo'n sauna helpt mij ook. Wel veel drinken dan plas je t uit.
Maria
3 feb. 2016
Beste, mijn verhaal. Steeds blaasontstekingen (steriel en niet steriel) 2 jaar urologisch centrum = 2 jaar antibiotica's. Geen resultaat. "Je moet er maar mee leven...." Andere uroloog gynecoloog: vagina te eng, zo geboren, geen kinderen gehad en in de menopauze, bij sexueel kontakt een schurend effekt = beschadigt/irriteert. Voorgestelde oplossing: een knip of bodembekken spieroefeningen. Die knip daar ben ik bang voor, negatieve reactie's op internet gelezen. Dus bodembekken spieroefeningen: gevolg zeer erge blaasontsteking! Nu 2 jaar geen sex of sexuele aanrakingen. Psychologisch een enorme inslag: eenzaam, verdrietig, beschaamd,niet meer aantrekkelijk, sex = pijn & paniek.
Wat u schrijft ondersteun ik volledig. De klassieke geneeskunde schiet daar zeker in te kort, niet 1 prof/dr heeft de voeding aangekaart. Dagelijks schrap ik: alle suikers (= feest voor E colli), sprankelende drinks, alcohols en schimmelkazen. Ik drink 2 liter kamille thee met 1 citroen+1/2 kl gedroogde gember+1/2 kl kurkuma en wat Stevia? Ik eet/drink 3 potjes yoghurt met soyamelk, noten, bessen,havermout , appel, kikkererwten met look, groene groenten. Schimmels in de darm kunnen ook veel kwaad aanrichten daarom neem ik een kuur van teatree (Sjankara) geduren 6 weken (5x6druppels/dag). Dit is volledig plantaardig en dood de ,schimmels. Schimmels verweven zich in de omringende weefsels en verzwakken de blaas immuniteit. Mijn blaas, een landkaart van littekens, is nu aanzienlijk meer in balans. Alle beetjes helpen en er zijn mensen met veel ergere gezondheidsproblemen dan dit. Daarom wil ik me creatief uiten om dit alles te verwerken en mijn partner steunt me daarin. Ik heb mijn partner ook de vrijheid gegeven....Een relatie is meer dan sex & een leven is meer dan een blaas.
De Groene Vrouw
3 feb. 2016
Even ter aanvulling: Teatree inwendig is sterk af te raden zonder begeleiding van een deskundige!
Margreet
3 feb. 2016
Ach Maria wat een verdrietig verhaal en wat een jaren tob je daar al mee,dit is van een grotere orde dan af en toe een blaasontsteking!
Je eet lijkt me wel gezond al zou ik zelf geen joghurt met soja drinken,helemaal geen soja,alleen gefermenteerde zoals tempeh en dan nog met mate.
Beter joghurt van rauwe melk,of geitenmelk.
Heb je ook Candida?
Maria
13 feb. 2016
Dank je...alle tips helpen.
Vaginaal geen schimmels na test. Geen jeuk of afscheiding. Na antibiotica of Urfradyn bleef er altijd een vervelend prikkend gevoel ergens in/rond mijn blaas, alsof de blaasontsteking niet volledig genezen was. Bij onderzoek bleek ik een steriele ontsteking te hebben dwz een ontsteking van de inwendige huid zonder dat er bacteriën zijn...
Mijn kinesiste raadde me aan TeaTree te proberen. Ze zei dat schimmels in de darm door de huid naar de blaas kunnen groeien als een netwerk van draden en dat kunnen ze niet zien via een vaginaal uitstrijkje. Het vervelende gevoel verdween tijdens de kuur met de TeaTree! Voor mij een wonder en een opluchting!
Ter info: Jaren geleden had ik een relatie met een man die met veel geduld en liefde mij de tijd
gaf te ontspannen en voldoende vochtig te worden om de liefde te bedrijven. Wel tijdens deze driejarige relatie heb ik bijna geen blaasontsteking gehad! Ik vermoed dat door de ontspanning in combinatie met het vocht een natuurlijke weerstand gecreëerd wordt in geval er mogelijke indringers zouden zijn. De heren hebben er dus alle baat bij, de tijd te nemen voor het "minne" spel!
Ik hoop dat mijn verhaal iets bijdraagt tot het zoveel mogelijk vermijden van blaasontstekingen.
Helene
17 mei. 2016
Jeetje wat heftig joh. Daarom wil ik je toch graag de volgende tip meegeven. Mijn moeder had 1 a 2 blaasontstekingen per maand. Dan was ze extreem slecht ter been, zeer vergeetachtig enzo. Dus iedere x antibiotoca. We waren bang dat ze zo niet langer zelfstandig kon wonen. Toevallig had ik het er met een vriend over. Zijn moeder bleek precies het zelfde probleem te hebben. Hij had Carefree D-mannose poeder voor zijn moeder gekocht,en gebruikte dagelijks 1 of 2 theelepels, en ze had er nooit meer last van. Dus ik heb dat ook meteen besteld. Mijn moeder heeft het 1 jaar lang gebruikt en nooit meer blaasontsteking gehad. Na dat jaar dachten we toch eens te kijken of ze inmiddels misschien weer zonder kon. Dus gestopt. Binnen 2 weken had ze weer blaasontsteking. Dus voor haar is het nu levenslang 1 theelepel van dat spul. Maar het geeft haar echt veel meer levenskwaliteit. Hopelijk is dit voor jou ook de oplossing. Ik bestelde het bij schoneblaas.nl . Succes verder
Puck
17 mei. 2016
Bedankt!!! De D-mannose staat inmiddels op het lijstje!
saskia brands
13 okt. 2016
help waar kan ik dat halen,,, heb al 3 kuren anti biotica veeeeel darmklachten natuurlijk heb astma en ben erg allergisch,, echt waardeloos,, inmiddels wacht ik op uitslag,, urine kweek,, ik las de reacties ,, god wat herkenbaar,, allemaal ik ben 65,, ja dan veranderd ernogal wat hi hi en niet alleen maar een rimpeltje,, daar heeft men t drukker mee,, dit is allemaal andere koek om t mee te doen,, ik hou werkelijk mijn hart vast , wat er volgende week op t pillen menu staat,, van amoxiline word ik zooo ziek,,, en bovendien onder de uitslag .. dus morgen ga ik op zoek naar d mannose,,,
Helene
14 okt. 2016
Hoi Saskia,
Ik bestel altijd D mannose poeder via www.care-free.eu . Het is voor mijn moeder die iedere maand blaasontsteking had. Ze heeft het een jaar gebruikt zonder 1 x blaasontsteking te hebben gehad. Vervolgens hebben we geprobeerd om te stoppen, en binnen een maand had ze weer blaasontsteking. Dus ze heeft nu levenslang D mannose nodig. Inmiddels zijn ze er bij haar thuiszorg over uit dat het een geweldig middel is, dus de verpleegsters adviseren het nu aan meerdere mensen in hun omgeving en iedereen is er heel blij mee. Ik weet dus uit ervaring dat het merk Care Free heel goed werkt. Succes!
Meetje
31 okt. 2016
D-mannose haal je ook gewoon bij De Tuinen. Helpt bij mij perfect. Nooit meer AB nodig gehad sinds ik dit heb ontdekt. Ik heb een pot capsules in de ijskast staan (langer houdbaar).
madlena
30 jan. 2016
Oh wauw fijn artikel om te lezen zeg! Ben momenteel zelf de pineut blegh is het gebruiken van een warme kruik wel of niet goed om te doen? Ga deze tips opvolgen! Thnx
Babs
13 jan. 2016
Ikkrijg een beginnende blaasontsteking meestal weg met Cysterine v Roter , duur maar dat zijn de artsen en medicatie ook en dit helpt mij! Blijkt t toch niet werkzaam na drie dagen , dan naar de huisarts!
Inez
4 jan. 2016
Is het voor mannen ook goed om cranberry met D-mannose en berendruif te slikken.
Of is het onzin? Heb er zelf namelijk veel baat bij. Geen last meer van blaasontstekingen ondanks zelf katheteriseren.
Inez
4 jan. 2016
Heb vergeten aan te vinken dat ik graag via mail reacties krijg.
De Groene Vrouw
5 jan. 2016
Op het moment dat een blaasontsteking bij mannen veroorzaakt wordt door E. coli bacterien, is het inderdaad (net zoals bij vrouwen) nuttig om bijvoorbeeld Beredruif te gebruiken, of Cranberry (zoals hierboven beschreven) preventief. Met D-mannose heb ik geen ervaring.
Arja
26 jan. 2016
Groene Vrouw :
Wil even reageren op D Mannose ..
Mijn dochter had vroeger om de 2 weken ..heftige blaas ontsteking .tot nierbek ontsteking toe ...
Iedere keer weer antibiotica jaar in jaar uit ..Blaasonderzoeken noem maar op ..
Werd er bang van... En ben gaan lezen op internet tot ik er gek van werd ...
Vond toen D mannose en we zijn het gaan proberen ...Geweldig ...mijn dochter heeft er nooit geen last meer van ...Maar loopt nog steeds met een zakje in haar tas ..Bang dat het weer op komt zetten ...is al jaren geleden dat ze het voor het laatst heeft gehad .....zij gebruikte de poeder... en zodra je ook maar iets voelt direct beginnen ..en zodra je denkt het is weg ...nog even een paar dagen preventief door gebruiken ...Het is een Natuur product dus kan geen kwaad ....Voor ons een wondermiddel ...Maar werkt ook alleen bij een E coli bacterie...wat wel van belang is echt goed de gebruiksaanwijzing lezen ...daar staat het of valt het mee ...ik heb toen het bij de dokter achter gelaten in de hoop dat er iets meegedaan werd ....Jammer geven liever antibiotica ....;-((
Margreet
27 jan. 2016
Wat zou het inderdaad geweldig zijn als huisartsen zich zouden willen verdiepen in middelen zoals D -mannose ipv altijd maar antibiotica voor te schrijven! Wat wordt dat veel geslikt als ik alles hier zo lees!
In Europa sterven per jaar duizenden mensen die resistent zijn tegen a.b.en helpt straks juist bij blaasontsteking niet meer.
Heb net weer schepje D mannose genomen,jammer dat het zo duur is ( mag zeker geen merk noemen) anders had ik wel een potje poeder in voorraad willen hebben.
Moer er soms 's nachts uit om te plassen en met mannose kan ik doorslapen.
Mirella
30 jul. 2016
Tip: Kijk eens voor cranberry met D mannose bij de Tuinen. Daar kocht ik ze ook. Dit zijn capsules of tabletten. Ik zal geen merk noemen. Ik heb mijn blaasontstekingen opgelost met elke dag heel veel water drinken. En dus niet als je al blaasontsteking hebt, maar gewoon preventief. Bovendien is veel water drinken goed bij heel veel andere gezondheidsproblemen.
tien
18 okt. 2016
Wil alleen even bevestigen voor iedereen die een structurele blaasontsteking heeft,
D-mannose is een absolute topper, heeft me vele keren bij de huisarts weggehouden.
Ook colloidaal zilver is geweldig, echt ook voor tig andere kwalen. Alleen even rekening mee
houden dat colloidaal zilver hetzelfde werkt als antibiotica. dus aanvullen met probiotica
want het laat je darmflora niet onaangetast. Hier zijn nogal veel verhalen over, in eerste
instantie wordt gezegd dat het de goede bacteriën niet aantast. Anderzijds hoor ik van een
therapeut die hiermee werkt dat zij dit NIET zo ervaart.. dus voor de zekerheid.. maar zeker
als je een ontsteking in je lichaam hebt is dit mijn ehbo trommel die me vaak uit het
ziekenhuis heeft weten te houden. Verder vind ik dit een supersite! en wat fijn dat degene met de klachten ook de voorlichting krijgt!
De Groene Vrouw
19 okt. 2016
Ik ben het in elk geval niet eens met je therapeut ;-)
http://groenevrouw.nl/colloidaal-zilver/
Babs
13 jan. 2016
Inez dank voor de tip!
Filicia
4 jan. 2016
lk heb een vraag ten aanzien van die cranberry.
Helpt het ook tegen cysten(luchtblaasjes op de eierstokken)?

groet, filicia
De Groene Vrouw
4 jan. 2016
Niet dat ik weet!
jacqueline
29 dec. 2015
Hoi Nienke,

Kan beredruif ook voor kinderen? mijn dochter is acht en heeft (hoogswaarschijnlijk) blaasontsteking. We gaan morgen naar de huisarts om te testen. Heb liever geen antibiotica voor haar, ze heeft al weinig weerstand.

groet, Jacqueline
Marianne
23 dec. 2015
Leuk geschreven, Nienke, je site. En wat veel informatie.

Ik heb nog een vraag over de strijd tegen de blaasbacteriën. Ik heb momenteel een antibioticakuur omdat ik, gezien de hevigheid van de bekende verschijnselen, niet durfde af te wachten of een huismiddel nog zou werken. Maar mijn ervaring is dat een AB kuur vaak niet voldoende is, maar dat ik de kuur moet ondersteunen met D-Mannose of met Beredruif.
Mijn vraag is: zou jij de Beredruif tijdens of na de AB innemen. De vorige keer heb ik het na elkaar genomen, eerst de AB kuur afgemaakt. Maar zo met de feestdagen wil ik overal graag zo snel mogelijk vanaf zijn, vandaar deze vraag,

Veel succes met deze site en alvast dank voor je antwoord,

groet, Marianne
De Groene Vrouw
23 dec. 2015
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren! :-D
Chinta M.L.Koster
17 dec. 2015
Dag Nienke, had ik mijn relaas dat ik hier gisteravond postte voor niets geschreven?
Moet je daar dan als enig teken van leven met rode letters overheen?
Vertel me wat er niet deugd aan mijn verhaal.
Ben je uit op zakelijke relatie met mij?
Dat kan, als je eerst mijn ervaring terug op je blog plaatst.
Eerlijkheid duurt het langst en elke ervaring is er eentje..
Ben trouwens geen vreemde in het land der kruidengeneeskunde.
Hartelijke groet,

Chinta M.L.Koster
De Groene Vrouw
17 dec. 2015
Eh... ik geloof niet dat ik je reactie helemaal begrijp. Er zit een vijandigheid in waarvan ik niet snap waar die vandaan komt, en nee, ik ben niet op zoek naar een zakelijke relatie, want ik ken je niet... en ik heb ook niets weggehaald voor zover ik weet; dus 'terugplaatsen' is dan een beetje lastig.
Chinta M.L.Koster
17 dec. 2015
Dag Nienke,
Wat een onzin praat je hier nu.
Ik heb mijn geschreven stuk d.d. 16 -12-15 met eigen ogen zien staan op je site.
Er is dus iemand geweest die het verwijderd heeft.
Ik had mijn best gedaan en tijd in geinvesteerd.
Waarom je nergens iets van af weet, en ook geen mailtje verzond kun jij alleen beantwoorden.

mvg

Jammer, ik had je ook nog hartelijk bedankt.

mvg..
De Groene Vrouw
17 dec. 2015
Beste Chinta,

Bedoel je misschien deze reactie, die er gewoon nog staat en al die tijd ook gewoon gestaan heeft, bij het artikel over Kaneel, waar je hem geplaatst had?
http://groenevrouw.nl/kruiden-om-huis-te-hebben-kaneel/#comment-44492

Het zou je sieren om eerst even goed te kijken voordat je iemand op haar eigen site beschuldigd van het weghalen van reacties en vervolgens van het praten van onzin én tussen de regels door nog van liegen ook.

Dag hoor, dag.
Chinta
4 feb. 2017
Dag Groene Vrouw,

Wat leuk na zoveel tijd je site weer eens te kunnen bezoeken...
Echt, ik heb weer veel nieuwtjes opgedaan en hoop dat je zo langzamerhand mijn geprikkelde reactie uit 2015 naar aanleiding van ziekte tijdens blaasontsteking die voor anderen, mijzelf en jou nergens meer toe dient wilt verwijderen.

Hartelijke dank!

Best wishes for 2017!
Chinta
4 feb. 2017
Nienke, in zichzelf een grappig gebekt wijfie, gooit al haar wel of niet te gebruiken informatie vrijwillig op het Internet.
Dat zou vooralsnog geen reden hoeven te zijn om de vele voor haar minder prettig aandoende reacties zo naargeestig te beantwoorden.
Alsof kritiek levensbedreigend en blijvend zou zijn projecteert zij liever op voorhand haar eigen haat-, en minderwaardigheidsgevoelens op anderen.
Dat zou je van een Groene Vrouw niet echt verwachten.
Als je haar netjes vraagt, zoals ik zonet heb gedaan, of het niet eens tijd wordt haar snijdende, en onredelijke beantwoordingen op wat vragen van haar site te verwijderen kom je niet door haar ballotagecommissie heen.
Zonder gewetensbezwaren weigert deze dame het minimum aan verzoek .

Poep ze, zullen we dan maar zeggen!

mvg

Chinta M.L.Koster
De Groene Vrouw
5 feb. 2017
Hey yo Chinta.
Dit is nu al de tweede chagerijnige reactie van jou die ik tegenkom bij het verwerken van de reacties. En daarvoor nog een verzoek of ik je ANDERE chagerijnige reactie van jaren terug, weg wil halen. Wat wil je nu eigenlijk? Denk je dat ik zin heb om continue nutteloze chagerijnige reacties te lezen, en tijd om die vervolgens terug te moeten zoeken en op jouw verzoek weg te halen? Ik weet niet precies wat je tegen me hebt, maar dit is toch voor niemand leuk?

Zullen we iets afspreken?
Ik verwijder AL je vervelende, nare reacties. En jij komt gewoon nooit meer op dit blog. Dat scheelt ons volgens mij allebei een hoop tijd en energie die we beter kunnen gebruiken. Ik hoor het wel hè.

Namaste hoor.
Margreet
6 dec. 2015
Vrouwen die heel vaak een blaasontsteking hebben KUNNEN meer kans hebben op blaaskanker.
Ik heb dat ergens gelezen,maar zou het graag door een arts vevestigd willen zien,ik kan het niet bewijzen.
Vriendin van mij ook steeds maar kuurtjes met a.b.,wat op den duur niet meer hielp,dan uitvoerig onderzocht door uroloog,en is de hele blaas verwijderd,bleek kwaadaardig te zijn!
Daarna stoma,buik zou schoon zijn,maar weer pijn,nu de nieren...
lang verhaal kort: ze heeft het niet gered.
Zouden we dus niet veel meer PREVENTIEF te werk moeten gaan om niet steeds die blaas te triggeren? Ik weet het niet,probeer zelf met o.a.colloidaal zilver,natriumbicarbonaat en cranberries uit de diepvries wat aan preventie te doen,ik eet de bessen zo puur,al zijn ze zuur!
Karien
29 nov. 2015
Interessant artikel. Ik voeg hier graag twee dingen aan toe:

* ten eerste een ervaring van een vriendin van mij die een enorme blaasontsteking voelde opkomen en niet in het weekend naar de dokter wilde. Zij had gelezen over colloïdaal zilver en dat cowboys vroeger een munt in hun drinkwater deden om het te ontsmetten. Zij had zelf in huis naar ik meen een gouden tientje (en geen zilver), maar besloot het ermee te proberen. Ze heeft het in haar intieme delen gedaan en - eerlijk waar! - de blaasontsteking verdween.

* mijn eigen ervaring: ik heb behoorlijk veel blaasontstekingen gehad en diverse middelen gekregen van de dokter, of zelf geprobeerd als ik het weer eens voelde opkomen. Het bleef kwakkelen, totdat ik op een site kwam met informatie over vasten. Zowel water-vasten (alleen maar water drinken en dat dan heel erg lang volhouden) als droog vasten (helemaal niets eten of drinken, gaat veel sneller en kun je afwisselen met eetdagen) zijn naar mijn vaste overtuiging geschikt om allerlei ziektes te bestrijden, zelf had ik iets van 3 x 2 dagen droog vasten nodig om van mijn hooikoorts af te komen, en later besefte ik dat mijn blaas, die altijd nog heel gevoelig was, al een hele tijd niets meer van zich had laten horen.

Dit is alleen niet iets wat je zomaar even uitprobeert: mensen die willen gaan vasten, dienen zich eerst grondig in te lezen en moeten weten welke signalen je lichaam kan afgeven om te zeggen dat het tijd is om (voortijdig) te stoppen.
Kristal
18 dec. 2015
Hoi Kristal,

Excuses voor deze ingreep in je reactie! Ik doe het niet vaak, maar je adviezen liggen helaas té ver buiten de adviezen op deze site. Ik heb je reactie dus niet geplaatst.

Nienke
Rob
13 nov. 2015
Misschien een paar jaar terug

http://mytinysecrets.com/drop-your-drawers-why-the-best-thing-about-your-panty-is-taking-it-off/
De Groene Vrouw
14 nov. 2015
Oh ja, Adina is geweldig! :-)
M v Tintelen
9 nov. 2015
Heb nu al vanaf eind aug. doorlopend b.o. Na 4 kuren nog niet schoon. Arts wil nu een kuur voor 3 mnd. geven, ik voel daar weinig voor omdat mijn darmen ook nog niet op orde zijn door de kuren. Heb nu berendruif gekocht hoop dat het helpt!!
Mars
9 nov. 2015
Hi lotgenoten ---OPLOSSING---
Zelf heb ik heel erg vaak blaasontsteking gehad met ab kuur als middel. Je lichaam wordt immuun na een tijdje. TIPS:
1.Wondermiddel is GYNOFLOR, in ieder geval voor mij.
Het is een probiotica, vaginale zetpil. Doe een kuur. Is online te bestellen op websites.
2.Steeds terugkerende blaasontsteking betekent meestal dat je candida hebt beneden(meestal dan). Je dient op een suikervrije en gistvrij dieet te gaan. Je zult merken dat het helpt. Als je je blaas en nieren wilt besparen, in ieder geval.
3. BIOLOGISCHE Bloemkool. Neem ong 200 gr bloemkool met bladeren, doe die in 500ml kokend water, laat het 6min op laag vuurtje koken. Zelfde dag opdrinken op legemaag ochtend en voor t slapen gaan. Niet langer dan 7 dagen aanhouden.
4. Kleed je DIK aan altijd, dus dikke sokken. Je rug lekker warm. Ga niet met natte haren naar buiten, was ook een oorzaak voor mij. . Droog je haar goed.
5. Bij iedere beetje ziekheid zal je blaas reageren. Dus ieder keer dat je immuunsysteem is verzwakt. Je blaas is je weakness. Neem BIOLOGISCHE vitaminen dagelijks om je immuunsysteem te versterken. Geen gmo troep.
Dit zijn mijn bevindingen. Ik hoop dat het iedereen zal helpen. Het hielp mij wel in ieder geval. Ipv 15x pj , krijg ik 2x per jaar max blaasontsteking. Ik hoop later helemaal niet meer. VEEL STERKTE vooral met boosheid :(
Mars
9 nov. 2015
-en D-mannose preventief gebruiken
Bert
6 nov. 2017
Heb 45 euro betaald voor een potje D manneke erg duur.bb
De Groene Vrouw
6 nov. 2017
Bij ons is het gelukkig een stuk zonniger geprijsd ;-)
http://winkel.groenevrouw.nl/producten-voor-een-gezonde-blaas.html#.WgBb-BPWzOQ
Brigitte
1 nov. 2015
Hallo Nienke,

Gelukkig heb ik maar zelden een blaasontsteking en dan drink ik in twee uur zoveel water als het kan. Dus kannen.
Ren ik heel veel naar de toilet en dan ben ik het kwijt.
Nu had ik het al vijf dagen en het was heel erg en ook cranberry sap hielp niet.
Bij de natuurvoedingszaak heb ik een potje D-Mannose gekocht. Kristalletje met de zelfde stof, die in cranberry's zit.
Na een theelepel werd het meteen al veel beter en 's avonds voor ik naar bed ging had ik nog een genomen
Vanmorgen stond ik op en de blaasontsteking was over.
Wat een heerlijk gevoel.
Deze tip wilde ik je niet onthouden.
Nu hoef ik morgenvroeg niet naar de huisarts voor een antibioticakuur en daar ben ik zo blij om.
Bedank voor je artikel en ik heb al je tips geprobeerd, maar dat mocht nu helaas niet baten.
De rest in het potje heb ik eventueel voor een andere keer, want het is niet goedkoop, maar dat is antibiotica ook niet en dat is meteen een aanslag op je lichaam.
marieke
4 nov. 2015
Hallo,

Ik ben ook zo blij met D-mannose. Ik heb steeds minder nodig en gebruik het nu alleen nog preventief... pff wat een opluchting na al die anti-bioticakuren en pogingen die te voorkomen met kamillethee, cranberrysap..
emmy
30 okt. 2015
Hallo groene vrouw

Bij het googelen van blaasontsteking vond ik jou website
maar ik vond ook deze website over zuur base evenwicht

http://zuur-base-evenwicht.nl/Aandoeningen/Blaasontsteking

Nu had ik voorheen altijd geleerd dat je vitamine c moest nemen om je urine aan te zuren
In de practijk heb ik geleerd dat dat niet echt goed werkt, de granberrys hebben bij mij een beter resultaat.
ik wil graag van je weten wat jij vind van deze theorie om je lichaam juist te ontzuren.
Ik denk dat er meer mensen dit wel willen weten, staat er op jou uitgebreide website ook iets over?
Of is het allemaal onzin?
mvg Emmy
De Groene Vrouw
31 okt. 2015
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
harriette
30 okt. 2015
ik mis hier het psychische stuk. Waarom is iemand letterlijk pissig, als een blaasontsteking steeds terugkomt.
Misschien kan hier iemand iets mee, om zelf te kijken naar wat je bezig houdt. En waar je last van hebt in je leven.
Of waar het even niet zo lekker loopt, op school bijvoorbeeld. Kan zich ook uiten in een blaasontsteking. de blaas is heel gevoelig voor oa. stress, angst en psychische druk.
Marie-Luise
10 mrt. 2016
...idd.
kijk maar in het boek van Christiane Beerlandt ' de Sleutel tot Zelf-Bevrijding '...daar staat veel over de psychologische uitleg van de ziekte die je tot nadenken aanzet -heel interessant.
En ook het boek 'de zin van ziek zijn ' van Dethlefsen & Dahlke idem dito...
Chinta
5 feb. 2017
Mooie reactie Henriete, ,

Aandacht voor "pissigheid" in relatie tot (niet alleen) blaas-ontstekingen!
Interessante melding, maar zal niet binnen het interesse terrein van schrijfster dezes site/blog liggen.
Dat is jammer genoeg een teken van eenzijdigheid, waardoor een reactie voor jou uit zal blijven.
Wanneer je goed leest meent deze schrijfster moed te willen putten uit het feit dat haar zelf benoemende humorvolle naargeestigheid haar lezers niet in de weg zal zitten..
Ze mogen/moeten van schrijfster tot vervelens toe hartelijk blijven lachen om de ene na de andere uitspatting.
Dat soort vrijblijvende humor is niet gericht om de lezer een hart onder de riem te steken, maar om de drang naar zelfverheerlijking constant te willen blijven voeden.
Schrijfster zou tot betere tijden aanbreken er ook verstandig aan doen niet bij voorbaat zoekende mensen uit te sluiten die haar "open deur" hier op deze site binnengaan.
Margarine b.v is niet haar ding lees ik, de mijne ook niet, maar dat doet er niet toe.
Mensen op een normale manier verleiden naar een betere wereld, daar is schrijfster naast veel gedegen en bruikbare info toch wat onhandig in is mijn conclusie.
Alle aandacht richt zich te veel op de persoonlijke drive die veel met bazigheid te maken heeft..

P.S Als schrijfster hoef je je in principe niets aan te trekken van wat anderen van de schrijfsels vinden, maar deze schrijfster begeeft zich met haar info op het terrein van voorlichting en zou er goed aan doen haar persoonlijke geneuzel achterwege te laten.

Namasté
De Groene Vrouw
5 feb. 2017
Joe, bedankt voor je mening! En Namaste hè.
'De Schrijfster'
Peter
29 okt. 2015
Als Maxima dit nou eens gelezen had voor haar tripje naar het land der eerbiedwaardige mandarijnen...
Else
8 okt. 2015
Oke, 142 reacties vind ik wat veel om stuk voor stuk door te spitten, maar na halverwege te zijn gekomen vraag ik me dit af:

Waarom lees ik alleen maar over cranberrysap en capsules?

Ik heb mezelf, een huisgenoot en een opa al van (hardnekkige) blaasontsteking afgeholpen door ze mijn zak cranberries te geven die ik gewoon op de markt bij de notenboer koop! Ik check altijd wel ff waarmee ze gezoet zijn (ongezoet zijn ze niet te vreten), dus niet met suiker maar met veenbessensap. Dat is hartstikke lekker wegsnoepen. Zowel huisgenoot als opa zijn van de categorie: wat de boer niet kent dat vreet hij niet. De cranberries vraten ze, en die vraten vervolgens de ontsteking weg.

Nu zeg ik niet dat dit de heilige graal is. Maar echt, waarom lees ik niks over de besjes zelf, en alleen maar over sap en capsules?
De Groene Vrouw
8 okt. 2015
Omdat de besjes (net zoals het sap - dat staat in het stuk zelf) in de meeste gevallen niet sterk genoeg zijn om een blaasontsteking op te lossen. Dat wil niet zeggen dat het nooit lukt (zoals je zelf gemerkt hebt) maar dat het niet de eerste methode van keuze is als je al een bo hebt. Voor de meeste mensen betekenen het sap en de besjes zelf, dat ze er zoveel van moeten gebruiken dat de tannines die erin zitten, een probleem worden voor de maag. Dan zijn capsules veiliger en effectiever.
Brigitte
1 nov. 2015
Omdat van die verse bessen het cranberry sap of jam gemaakt kunnen worden, die ook werken?
Sap is voor de meeste mensen ook het makkelijkste en zoveel besjes kun je niet eten, zodat het effectief is.
De Groene Vrouw
2 nov. 2015
Nee helaas, dat werkt niet! Lees het artikel onder sap, daar staat waarom dat soort bereidingen niet voldoende zijn!
Sem
25 sep. 2015
Hallo! Ik weet het, het is een behoorlijke lap tekst. Maar ik hoop toch dat het wordt gelezen en dat mensen me willen helpen.

Zelf ben ik nog maar 19 jaar, maar heb waarschijnlijk al meer ervaring met blaasontsteking dan de meeste vrouwen. Helaas loop ik al bijna 2 jaar, om de twee weken, met een blaasontsteking rond. Ik denk inderdaad dat het door de gemeenschap komt, maar ik doe álles om het te verkomen. Voor de gemeenschap plassen, ná de gemeenschap plassen, veilige gemeenschap, heeel veel drinken, slik cranberry pillen en let extreem goed op mijn hygiëne.

Mijn blaasontstekingen zijn ook altijd heel heftig en komen in één keer opzetten. Ik ben al heel vaak midden in de nacht huilend en schreeuwen bij de spoedeisende hulp geweest omdat ik kapot ging van de pijn! Het 'drukkende' gevoel van onderen is met geen woord te beschrijven...
Zo erg, dat ik niet meer normaal kan functioneren.

Als ik het op voelde komen belde ik uit voorzorg en kreeg ik 9 van 10 keer te horen : 'ach pak maar een paracetamolletje en drink veel, gaat het vanzelf over'.
Ik kan me hier zo kwaad over maken, want 10 van de 10 keer moest ik na een uur weer terug bellen omdat de pijn weer niet te houden was... 'Ow.. ow.. Ja dan kom maar...' .............

Wat nu? Ik heb besloten om me verder te verdiepen in mijn lichaam want een ding weet ik zeker: zo is het niet meer leuk, en hinderd het enorm in mijn studie en privé. Ik durf mijn vriend niet eens meer aan te raken en hij zakt bij elke blaasontsteking dieper in de grond, want het is volgens hem ook 'zijn schuld'.

Nu heb over een paar weken een afspraak bij de Uroloog....

Ik houd eigenlijk totaal niet van alle antibiotica die je in je lichaam stopt. Ik heb zo ook al heel wat medicijnen in mijn lichaam gestopt en vertrouw niet dat dit ten goede doet. Wat kan ik nóg meer doen? Ik lees ook veel goede dingen over D-Mannose?


Ik hoor heel erg graag van jullie,

Sem.
De Groene Vrouw
25 sep. 2015
Hoi Sem,

Balen dat je zo'n last hebt van je blaas! Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ of een consult.

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
An
1 okt. 2015
Ik kan mezelf natuurlijk niet vergelijken met jou, maar misschien heb je er wat aan. Ik kreeg ook heel snel blaasontsteking en wat bij mij hielp was om zijn geslachtsdeel ook schoon te maken voordat we wat gingen doen.
Ookal heeft hij zich kortgeleden nog gewassen, gewoon weer even met een washandje schoonmaken en dan met name bij die ''rand''. Je vriend en jij kunnen dan nog zo hygienisch zijn, maar als je daar gewoon gevoelig voor bent dan is een dag in een broeiende boxershort al genoeg voor je, om er later last van te kunnen krijgen. Daarnaast natuurlijk veel blijven drinken. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, want ik weet hoe k*t het voelt.
Else
8 okt. 2015
Misschien is het voor je behandelaar ook goede info als je even voor jezelf nagaat of je sowieso ontstekingsgevoelig bent en hoe je weerstand in elkaar steekt. Ben je snel ziek, of juist niet? Allergieën in da house? Kan allemaal meespelen.
karlein
10 okt. 2015
beste Sem ,ik denk bij jouw verhaal/ervaring (heftige acute b.o.) aan mn eigen ervaring van toen ik jong was,en ik was heel erg geholpen met het homeopatische middel cantharis pentarkan van vsm ,helaas mogen pentarkannen niet meer verkocht ,ik hielp mijn demente vader er ook erg mee (heel veel blaasontsteking ivm incontinentie) . Bij acute ,hevige steekpijn is cantharis nog steeds het aangewezen middel,dan ben je in ieder geval meteen van de steekpijn af (die in jouw geval het ergste is) ,en kun je rustiger zoeken naar een oplossing ,en even proberen met veel drinken,berendruif e.d.. ik ben net naar mn huisartse geweest en zij zegt dat vrouwen best even zelf kunnen dokteren met een b.o. ,een man moet wél meteen geholpen worden met een kuurtje. Veel succes. (cantharis zou ik zelf in granulevorm kopen en C30 sterkte,van vsm)
Brigitte
1 nov. 2015
Sem, ik heb echt met je te doen.
Ik heb nu D- Mannose als laatste redmiddel gekocht en het hielp meteen.
Het kost 19,00, maar je doet er heel lang mee. Na twee eetlepeltjes was het over, dus zeker het proberen waard.
Heel veel sterkte.
Kristal
18 dec. 2015
Hoi Kristal,

Excuses voor de ingreep in je reactie! Ik doe het niet vaak, maar je adviezen liggen helaas té ver buiten de adviezen op deze site. Ik heb je reactie dus niet geplaatst.

Nienke
Vera
29 aug. 2015
Hoi ik heb een vraag.
Ik ben 15 jaar en heb nu al elke dag blaasontstekin. Dat is dus super vervelen met school. Ik probeer al van alles en nog wat maar het werkt maar niet. Het is super verbelend nu ga ik een paar van uw dingen proberen kijken of dat werkt. (ik hoop het wel) Ik zit nu aan de granbarysap en thee. Nu maar hopen dat het werkt.
Michelle Waalberg
4 aug. 2015
Ik had vaak een blaasontsteking na sex. Wat mij erg heeft geholpen is kokosolie gebruiken als glijmiddel. Schijnt een anti bacteriële werking te hebben.
De Groene Vrouw
4 aug. 2015
Klopt! Maar olijfolie is misschien nog wel fijner:
http://groenevrouw.nl/doe-het-effe-lekker-zelf-glijmiddel/
Carla
27 jul. 2015
Dag Groene Vrouw,
Leuke blog heeft u! Ik heb ongeveer een jaar lang voortdurend terugkerende blaasonstekingen gehad, elke keer proberen weg te drinken met water, cranberries, vervolgens grotere hoeveelheden cranberry, grooote hoeveelheden d-mammose en ook berendruif. Niets hielp, behalve de antibiotica van de huisarts, waarna een week nadat ik de kuur had afgerond het riedeltje opnieuw begon. Uiteindelijk laten uitzoeken welke bacterie verantwoordelijk was. Het betrof de Staphylococcus, dus niet de E-coli. Op de Stapylococcus heeft cranberrie, d-mannose e.d. geen grip. Wel: wilde oregano olie met Cavacrol. Nu reeds 3 maanden vrij van blaasontsteking. (overigens heb ik bij deze variant van blaasontsteking nooit pijn gehad, alleen erg vaak naar de wc en troebele urine, soms zelfs slierten pus, yuk!) Ook op advies van de huisarts minimaal 2,5 liter water drinken per dag, naast koffie, thee e.d., zal misschien ook aan bijdragen. Just saying, misschien een nuttige bijdrage voor diegene die ook terugkerende blaasonstekingen heeft en intussen een vermogen zit uit te geven aan cranberries, d-mannose of berendruif.
yvonne
24 jul. 2015
cranberriesap ongezoet liefst biologisch en dan elk uur een slokje . . plus 3 x daags D mannose doet het bij mij . Ik h eb ook een paar keer mms gebruikt toen ik niets anders bij me had en dit soort dingen krijg je meestal dan op een zondag., Een paardemiddel waar je acuut andere klachten van kan krijgen ( misselijk , ziekig , draaierig ) maar de blaasontsteking is dan weg . 6 druppels om de 2 uur in nemen en dat 3 x . Meestal haakt ik na de 2de keer af omdat het zo ontzettend vies is en een behoorlijke reactie geeft. Ik heb hier 2 x het mee weggekregen zonder wat anders te gebruiken. Vroeger gebruikte ik ook Cantharis D6 , ladingen vitamine C en Solidago van dr vogel . Is een paar keer goed gegaan maar ook wel eens dat de infectie net niet overging. Jeneverbesolie in capsules is ook een hele goede maar die ik heb ik toen van de dokter voorgeschreven gekregen . Ik ben er toen een paar jaar vanaf geweest.
Elsa
22 jul. 2015
Welke probiotica kan het beste voor een kind van 6 gebruikt worden? Na gebruik van antibiotica voor een blaas ontsteking?

Groets van Elsa
De Groene Vrouw
23 jul. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Adrie
25 aug. 2016
Beste Nienke en Mirella,
Dank voor jullie reacties.
Ik ben inmiddels gestopt met de beredruif en begonnen met drinken.
En: het HELPT!!
Ik drink nu de hele dag door gewoon kraanwater en 's middags doe ik er een uitgeknepen citroen door.
Met dit warme weer kost het me geen moeite, maar straks als het kouder wordt zal ik daar echt op moeten gaan letten.
Maar ik weet nu dat het effect heeft.
Groetjes,
Adrie.
Mirella
27 aug. 2016
Ik drink mijn water altijd uit een kartonnen pak, die op de aanrecht staat ('s winters en zomers), dan is die nooit te koud. Er zit twee liter in 1 pak en meestal is die eind van de dag helemaal op. Fijn om te lezen, dat het bij jou ook helpt. Het was een tip van mijn huisarts.
Mirella
27 aug. 2016
Hallo Groene Vrouw,

Ik heb een email van je gehad met de mededeling: : Bel even onze vragenlijn, dan helpen we je verder.
Maar ik heb helemaal geen vraag geplaatst in de topic over blaasontsteking. Ik denk dat er een misverstand is.
De Groene Vrouw
28 aug. 2016
Dan lijkt de enige oplossing me: niet bellen ;-)
Geen idee waar die mail vandaan komt overigens... ik heb niets verstuurd!
A. Lenssen
6 jul. 2015
goede informatie en interessante reacties ook - dank je wel
Antje
30 jun. 2015
Ik ben van mijn chronische blaasontstekingen (zelfs eindigend in een 10 dagen ziekenhuisopname wegens een dubbele nierbekkenontsteking!) af dankzij D-mannose. Mijn dochtertje had op haar 4e een gecompliceerde urineweginfectie, naast de antibiotica heb ik haar toen ook D-mannose gegeven en ze heeft het nooit meer gehad! Ik zweer erbij. Overigens heb ik het altijd in huis maar gebruik ik het nooit meer.
Aleid
23 jun. 2015
Hoi,

Ik ben nieuwsgierig naar de Berendruif, omdat ik vaak terugkomende blaasontstekingen heb. Ik lees op internet dat het wel helpt bij beginnende blaasontsteking, maar lees ook dat er een stof in zit die de lever kan vergiftigen. Zie bijvoorbeeld http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/uva-ursi.
Cranberrycapsules verdraag ik niet (te zuur voor mijn maag); D-mamnose helpt niet genoeg, ook niet tegen de e-coli waar ik meestal mee besmet ben; en het hele scala aan antiobtioca is meerdere keren gepasseerd. Heb jij meer informatie over een wijs gebruik, liefst ook niet al te omslachtig zoals een afkooksel of tinctuur maken? En ook: als niets helpt, (meerdere onderzoeken uroloog gehad, etc.) en ook de homeopaat niets te bieden heeft, valt er nog iets anders te proberen?
De Groene Vrouw
23 jun. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Els
16 jun. 2015
Ik heb zo juist een dure fles cranberry sap gehaald en -pillen. Ga er meteen mee aan de slag want voel sinds gisteren een nieuwe (zoveeslte) blaasontsteking opkomen. Heb overigens vaak al vrij snel (na een paar uur) wat bloed in mijn plas, terwijl ik dan kwa pijn juist nog lang niet in het ergste stadium zit! Ik lees nu pas jouw bericht over berendruif en heb het meteen op internet besteld.

Echter, je zegt dat het onverstandig is om samen te gebruiken, toch? En als ik het goed begrijp is berendruif sterker/effectiever? Het spul komt namelijk morgen binnen, dus ik weet niet of ik nu beter eerst de cranbarry kan afmaken, direct overstap, of de boel tegelijkertijd doe en langzaam overga op berendruif. Heb je advies? Want gezien dat bloed dacht ik; cranberry is misschien iets te laat, is misschien meer om het te voorkomen dan wanneer t al in gang is gezet.
Ik heb al eerder cranbarry gehad en was niet super te spreken, maargoed, die pillen kwamen toen ook 'gewoon' van de kruidvat dus zijn misschien minder geconcentreerd.

Phoe, ook ik heb op een gegeven moment gewoon een herhaalrecept gekregen op antibiotica, maar daar ben ik nu inmiddels wel klaar mee! Verder voel ik vooral dat, al komt het vaak in relatie tot seks, het geheel vooral op komt spelen wanneer ik gewoon een lagere weerstand heb.

In elk geval bedankt voor alle tips!
De Groene Vrouw
16 jun. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
Summer15
7 jun. 2015
Sinds ik seksueel actief ben heb ik regelmatig last van blaasontstekingen. Ze duren zelden lang, maar die eerste dag heb ik zo veel pijn dat ik lig te huilen als een kind en voor een paar uur al mijn levenslust verlies. Ik heb wel cranberrycapsules, maar ze zijn voor mij te duur om preventief te gebruiken (20€ per pakje waar je een maand mee doet, als student kan ik dit niet maandelijks betalen). Weet iemand misschien een goedkoper preventief middel? Ik verlies zo ook zin in seks door altijd die angst; direct plassen werkt helaas lang niet altijd.
Linda
8 jun. 2015
Verse peterselie eten (of drinken als thee) misschien iets voor jou? Regelmatig een handje vol opeten als kuur, als onderhoud een paar plukken p.d. Heb ik goede ervaring mee
Jojo
20 jun. 2015
Misschien in bepaalde kruidenwinkels eens kijken. Heb nu net cranberrycomplex gekocht met cranberry, beredruif en mannose. Was ook niet goedkoop, 22,95 voor 120 tabletten, en dan 1 a 2 per dag. Moet ook nog kijken of het werkt. Vaak zijn er wel goedkopere merken waar je minder voor betaalt.
De Groene Vrouw
21 jun. 2015
Ja, of gewoon even je specialist (of plaatselijke Groene Vrouw) een mailtje sturen, dan helpt die je keurig verder ;-)
Li
25 jul. 2015
Hey ik heb precies et zelfde, de eerste keren dat ik b.o had wilde ik niet meer leven omdat ik er gek van werd. Ik word nu nog steeds gek van maar k heb ermee leren omgaan. Je kan bij de onlinedrogist voor redelijk goedkoop cranberrypillen halen met dmannose als voordeelpak ofsoo en daar elke dag 1 a 2 van slikken en genoeg fruit eten voor je weerstand. Ook was ik elke keer mijn vag met koud water maar weet niet of dat echt werkt.
iris
3 jun. 2015
Ik ben een meisje van 14 jaar en ik ben net om half drie s nachts wakker geworden door een vreselijke steek in mijn blaas. Ik ging naar de wc omdat ik dacht dat het ophield maar ik kon letterlijk niet meer lopen. Ik heb het naar mijn bed kunnen maken, maar het doet wcht vreselijk veel pijn, wat moet ik doen??
De Groene Vrouw
3 jun. 2015
Naar. De. Dokter. Nu.
iris
3 jun. 2015
Zou het heel ernstig zijn dan? Mijn vriendinnen denken dat ik ongesteld word, ik ben namelijk nog niet ongesteld
Mary de Reus
8 mei. 2015
Ik heb ook een blaasontsteking gehad, maar ik had geen verschijnselen. Daardoor ben ik er mee bliven lopen tot dat er bloed in mijn urine zat. Toen ben ik naar de huisarts gegaan. Tijdens dat bezoek ben ik flauw gevallen en heeft de arts een ambulance gebeld. Ik bleek een bloedvergiftiging te hebben. Ik heb anderhalve week in het ziekenhuis gelegen en heb infuus gehad met veel vocht en antibiotica. Mijn nieren werken nu maar voor 60%, dat heb ik overgehouden van de blaasontsteking. Dus als je verschijnselen heb direkt naar de huisarts gaan.Moeheid is ook een verschijnsel dat had ik voor mijn blaasontstekeing.
Folkje
11 mei. 2015
Ook Ik heb vaak blaasontstekingen gehad, maar nooit de bekende verschijnselen. Ik merk het alleen aan een sterk ruikende urine. Sinds ik dagelijks cranberrycapsules met D-manosse slik in combinatie met veel drinken heb ik veel minder last.
Ik heb me aangewend na elk toiletbezoek een glas water te drinken.
Marga
30 okt. 2015
Ik heb precies hetzelfde; nauwelijks pijn, maar wel ruikende urine. Maakt het nog verschil welk merk capsules je bij de reformzaak koopt? Er zijn nogal verschillen, zie ik. Ook qua prijs.
janny
5 mei. 2015
Graag wil ik op de hoogte blijven.....heb zelf ook vaak blaasonsteking....ben dus klaar met antibiotica....vandaar!! Dank je wel!
Anjers B
12 jun. 2015
Mijn moeder had vroeger erg vaak blaasontsteking en slikte dan ook de nodige antibiotica. Totdat ze erge haaruitval kreeg (????). Tot ze een gouden tip kreeg om duizendblad te gebruiken. Dat werkte fantastisch. Ook kreeg ik jaren geleden regelmatig blaasontsteking en volgde de instructies van haar. Ook bij mij werkte het uitstekend. Twee weken geleden was het weer raak, ik elke ochtend potje thee 'gezet' met daarin 2 eetlepels duizendblad (reformzaak), 10 min. laten trekken, 3 x per dag 'n kop en 's nacht nam ik ook een kopje mee. Deze keer duurde het een beetje langer voor resultaat; nu 10 dgn. i.p.v. een week. Maar aanhouden wint!!! Mijn urine zag in het begin zeer troebel en is nu super blank. Ik hoop dat ik hier velen mee van dienst kan zijn, ook omdat bij mij cranberry minder goed werkt. Trouwens mijn moeder kreeg later weer haar gezonde haardos terug. Veel succes maar weinig blaasontstekingen.
Ginny
3 mei. 2015
Ik heb van klein kinds af aan al urineweginfecties. Laatste 8 jaar om de haverklap antibiotica gehad. Nu zelfs 6 maanden onderhoudskuur van de uroloog gehad. Na 3 maanden gillen van de darmpijnen en uitslag op mijn huid er een stop op gezet. Nu heeft de uroloog me aan een zuurmakend middeltje gezet Reflux 500, maar ik ga nu helemaal stuk van het branden in mijn blaas. Ik heb al zoveel geprobeerd. Cranberry en vitamine C heb mij nooit geholpen. En veel water drinken heb ik altijd al gedaan. Ik neem elke dag Echinea druppels. Intiem zijn met iemand durf ik niet meer, het brengt mij alleen maar urineweginfecties op. Ik had zelf nog niet de link gelegd dat mijn darmflora invloed had op mijn blaas. Ik heb pas een probiotica gehad, maar daar zat lactose in. Dat bracht mij meer darmklachten. Ik ga nu een probiotica kuur halen zonder lactose. Ik lig nu op de bank met brandende blaas en weet eerlijk waar niet meer wat ik moet doen. Na zo veel jaar zit ik nu echt met de handen in het haar. Ik wil gewoon geen antibiotica meer slikken. Ik denk niet dat ik beredruif kan nemen icm het zuurmakend middeltje voor mijn urine wat ik nu krijg?!
De Groene Vrouw
4 mei. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
erica dierssen
10 mei. 2015
na drie keer geopereerd te zijn aan mijn blaas, (na een baarmoederverwijdering), heb ik een paar keer per jaar blaasontsteking. op naar de volgende kuur, met nare bijverschijnselen, huiduitslag, misselijk , maar ik drink nu zwarte thee, gewoon te koop bij de supermarkt.
de volgende dag al was de brandende pijn weg!!
bovendien is de thee lekker, vind ik, en je hebt ook milde black tea,
was erg blij met deze tip.
Ginny
11 mei. 2015
Zwarte thee... wie had dat ooit gedacht :-)
Helaas ben ik allergies voor cafeïne en kan ik dit dus niet uittesten. Maar heel erg bedankt voor de tip.
anny coppens
27 apr. 2015
Wie kan mij nu eens precies vertellen hoe de juiste dosering is van D-mannose als kuur bij beginnende blaasontsteking en als onderhoudskuur?
De Groene Vrouw
28 apr. 2015
Je specialist of therapeut...
Lien
24 apr. 2015
Ik heb niet alle reacties gelezen, dus weet niet of het al genoemd is, maar hierbij wat voor mij de oplossing bleek te zijn.
Bij mij wilde ook niks helpen. Zelfs de beredruif en d-mannose niet.
Uiteindelijk ben ik door de huisarts doorverwezen naar een bekkenbodemtherapeut.
Samen met wat psyllium, magnesiumhydroxide (vraag me wel af hoe goed dat voor je is) en mijn eigen spierkracht is het probleem opgelost! Wat een verademing.
Misschien een goede tip voor een aantal dames die hier al lang mee rondlopen.
Ginny
11 mei. 2015
Wat apart zeg. Psyllium is voor de darmen en magnesiumhydroxide om maagzuur te remmen. Ik slik zelf al 18 jaar maagzuurremmers elke dag en heb psyllium voor mijn spastische darmen, maar heb elke 3 tot 6 weken weer een urineweginfectie. Toch bedankt voor de tip.
De Groene Vrouw
11 mei. 2015
Als ik je een tip mag geven, zou die zijn dat je bij het begin moet beginnen en je darmflora moet herstellen, want 18 jaar lang dagelijks maagzuurremmers hebben daar een flinke impact op...
Ginny
13 mei. 2015
Ik ben de afgelopen jaren al vele malen bij mijn huisarts geweest met het verzoek om een oplossing voor mijn maagzuur. Maar helaas is die er nog niet gekonen en ben ik nog steeds afhankelijk van van maagzuurremmers helaas. Zolang ik deze dagelijks slik en om de haverklap ook nog aan de antibiotica zit, zie ik geen oplossing meer om mijn darmflora op orde te krijgen. Ik heb nu gelukkig een ander medicijn voor mijn urineweginfecties; een zuurmakend middeltje voor de blaas. Hopelijk kan ik daarmee mijn antibiotica gebruik terug dringen. En nu zoek ik naastig naar een alternatief of oplossing om geen maagzuurremmers meer te hoeven nemem. Wie weet. Ik wil heel graag gezond leven, maar voel me nu een wrak.
Jp
4 nov. 2017
Maagzuurremmers zijn verslavend, echt waar. De enige manier om er vanaf te komen is heel langzaam afbouwen en uitkijken met vet, sterke pepers en te volle maag. Liever 5 kleine maaltijden. Beter ' s avonds geen hoofdmaaltijd. je 's nachts veel last heb; klossen van 5 cm onder het hoofdeinde van het bed. De zgn. pompremmers ( prazolen) zijn helemaal bocht en zelfs afgeraden in Amerika.
Maagzuurremmers zijn een GOUDMIJN voor de fabrikanten, hoe meer je slikt, hoe vaker het zuur opspeelt.
Daphne
2 apr. 2015
Mits op tijd krijg ik een blaasontsteking wel degelijk wel met cranberrycapsules van De Tuinen. Als ik de eerste tekenen voel neem ik 3x daags 2 capsules, ben ik toch wat te laat dan neem ik er gelijk 4 en over de dag nog 2x2. Tot nu toe werkt het goed, maar ik drink altijd al 2-3 liter groene thee per dag en veel drinken is toch echt wel noodzakelijk bij blaasontsteking. Van antibiotica kreeg ik altijd schimmelinfecties, en daar werd ik gevoelig voor blaasontstekingen van. Fijn, visueuze cirkels.
Martina
26 mrt. 2015
Ik voel er een opkomen, voor het eerst in mijn leven!
Ik geef borstvoeding en twijfel dus over de genoemde remedies...
Wat denken jullie? Graag tips!
De Groene Vrouw
26 mrt. 2015
Je kunt gewoon het protocol voor tijdens de zwangerschap volgen...
Maresa
17 mrt. 2015
Handige tips! Ik heb je blog genoemd bij http://gezondergenieten.nl/eerste-hulp-bij-blaasontsteking/

De tip over knoflook zie ik hier niet staan en dan maak ik me gelijk zorgen omdat ik het idee heb dat je niet snel iets over het hoofd ziet. Werkte het alleen bij mij en een paar vrienden of heb je er een verklaring voor waarom het inderdaad zou helpen?

(Ik verwacht alleen een antwoord als je het interessant vindt om het voor jezelf uit te zoeken, anders mag je me verder negeren. ;) Het leven is druk zat.)
De Groene Vrouw
17 mrt. 2015
Ach, knoflook. Wat mij betreft leuk ter ondersteuning maar niet gericht genoeg om te noemen als specifiek blaasontstekingsmiddel... het heeft andere kwaliteiten ;-)
Maresa
17 mrt. 2015
Dank je voor de korte toelichting! :)
Scarletts
18 feb. 2015
Ik heb dit jaar voor de 2de keer een blaasontsteking en wil eigenlijk wachten met een antibiotica kuur, nu zie ik als ik google op beredruif , van alle supplementen voorbij komen , beredruif, cranberry en D-Manose in een . Is dit verstandig of kan ik beter dit apart gebruiken. Ik drink wel elke dag een smootie met gedroogde cranberry's erin.
De Groene Vrouw
18 feb. 2015
Hoi,

Voor het afstemmen van een advies uit de blogs op jouw persoonlijke situatie, verwijs ik je graag naar het Half Uurtje Kennis: http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/
wil
27 jan. 2015
Ben gisteren begonnen met beredruif ,maar nu veel hoofdpijn, hoort dit erbij?
Of moet ik nog meer drinken?
Gr Wil
De Groene Vrouw
28 jan. 2015
Hoi Wil,

In de reacties kan ik je helaas niet begeleiden bij een behandeling. Heb je twijfels over wat je aan het doen bent, zoek dan een professioneel kruidengeneeskundige of therapeut die je kan begeleiden.
Karine
2 jan. 2015
Wat een geweldige informatie hier. Wat ik me afvraag, is waar je beredruif kunt kopen. Ik zou graag naar een kruidenwinkel gaan of een drogisterij o.i.d. (zodat ik niet het weekend hoef af te wachten) maar weet niet zo goed waar ik de bladeren zou kunnen kopen. Enig idee? Alvast bedankt!
Christine
31 dec. 2014
Hoi, ik wilde even mijn tip toevoegen. Ik zag hem er niet bij staan en het hielp mij en later mijn dochter altijd geweldig. Het is ook een van die middeltjes die je meteen moet nemen zodra je ook maar iets voelt of weet dat je een gevoelige periode tegemoet gaat.

Zo'n jaar of 30 geleden als alleenstaande moeder was het organiseren om naar een dokter te gaan zonder auto en te ver met de fiets een hele onderneming en het maakt dat je zelf naar oplossingen gaat zoeken. Ik kreeg toen het boek 'De Kleine Dokter' van dr. Alfred Vogel kado en heb daar veel aan gehad en nog steeds eigenlijk. Het middel wat ons altijd hielp was Solidago Complex. Het staat niet bekend als een middel tegen blaasontsteking maar wel als middel voor een goed functionerende blaas, nieren en vochtafdrijving. Na de eerste dosis was meestal het branderige gevoel weg en tesamen met veel drinken zodat die nasty bacteriën snel afgevoerd kunnen worden, was het vaak snel over.
Hoop dat iemand hier baat bij heeft. :-)
Anna
30 dec. 2014
Hoi,

Elk jaar voel ik wel een aantal blaasontstekingen opkomen. Welke ik dan behandel met veel drinken en tig cranberrytabletten. Echter heb ik zo'n 2x per jaar een acute blaasontsteking. Komt binnen een uur opzetten en kan binnen twee uur zo erg worden dat ik niet eens meer rechtop kan zitten van de pijn. Enige remedie is dan direct naar de huisarts/eerste hulp voor antibiotica (die pas na uren de pijn verminderen).
Weet je een middel dat ik op deze momenten in kan nemen om de pijn te verlichten (asperine is bij lange na niet sterk genoeg)? Ook als ik op een zondagmiddag aan de andere kant van het land ben?
De Groene Vrouw
31 dec. 2014
Nee, maar het lijkt me wel tijd om dit een keer gericht en grondig aan te pakken en de bron van de infecties weg te nemen, in plaats van steeds 'pappen en nathouden' met antibiotica. Lees ook even hier: http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/
Anna
9 jan. 2015
Tja. Jammer dat een grondig onderzoek niet zomaar vergoed wordt en de antibiotica wel. Dat het zeer waarschijnlijk geregeld verschillende soorten bacteriën zijn die de infecties veroorzaken helpt ook niet mee (soms werkt de ene antibiotica niet, dan dan weer wel). Misschien als het een keer uitdraait op een nierbekkenontsteking..
Katelijn
15 jan. 2015
Ben je op de hoogte van de risico's op blaasontstekening na het vrijen?
Vooral sperma is een vervelende trigger. Beste is voor het zingen de kerk uit en dan toch ook na seks schoonspoelen met water en ook nog plassen. Dat de plasbuis weer schoon is. Niet leuk voor je seksleven maar van blaasontstekingen kun je helemaal niet meer vrijen...
Kat
De Groene Vrouw
16 jan. 2015
Ja, en dat komt omdat sperma van nature basisch is. Daarmee verstoort het het zure milieu in en rondom je vagina, waardoor de eigen flora het moeilijk krijgt. Ook een reden dat sommige vrouwen last krijgen van Candida-infecties na het vrijen...
Amber
15 feb. 2015
Ik krijg van mijn huisarts altijd een antibiotica kuur in vooruit. Die acute blaasontsteking komt namelijk altijd op de meest onhandige momenten opzetten en bij voorkeur in het buitenland. Na afloop van de kuur moet ik dan urine inleveren voor controle en daarna krijg ik een nieuwe kuur. Overigens ben ik een aantal jaren geleden wel bij een uroloog geweest om te kijken of er geen onderliggende oorzaak is.
Conny
23 nov. 2014
Wat een goede tips en wat een deskundigheid!
Jammer dat het bijna in z'n geheel verloren gaat als men naar beneden scrollt en ziet hoe u met uw lezeressen om gaat. De droge, sarcastische en soms ronduit beledigende reacties op eerlijke vragen en tips van lezers vind ik echt schandalig. Wat heeft een mens aan kennis met zo'n naar karakter? Ik volg niet meer, puur omdat ik deze info ook kan krijgen bij mensen die ik wel graag steun.
De Groene Vrouw
24 nov. 2014
Je kent me niet, komt hier binnenvallen en bepaalt vervolgens op basis van de reacties onder één blogpost dat ik een naar karakter heb...
Ik zal je missen. Tevens dit: groenevrouw.nl/beleefdheid
Dag!
emmy
30 okt. 2015
Hallo Conny
Ik ben ook maar een voorbijganger op deze website maar had juist het tegenovergesteld gevoel.
Ben het dus totaal niet met je eens.
Ik vind hier veel tips en informatie en als het echt erg is verwijst groene vrouw naar de dokter!
Soms steld iemand een vraag en dat geeft groene vrouw het advies om contact op te nemen, en dat kost dan geld, maar groene vrouw moet ook ergens van leven!
Als ze al haar kennis prijsgeeft is ze ook haar inkomen kwijt.
Bovendien is het soms beter om advies op maat te geven omdat iedere situatie anders is. terrecht dat zij dan geen online direct klaar passende antwoorden kan geven.
Maar op de website staat veel informatie waar je wat aan hebt.
en als het dan niet overgaat kan je een consult bij groene vrouw nemen om verder te kijken of naar een dokter gaan?
Ik heb echt geen enkele beledigende of sarcastische opmerking gelezen,maar soms zit de onvrede in jezelf en kan het zijn dat jij dat wel vind? Misschien moet je de reacties nog eens lezen? op een ander moment?
bij het geschreven woord hoor je nooit de intonatie en als je zelf boosheid hebt lees je teksten ook negatief.
ik zie dat soms ook bij pubers die appen met elkaar en ontstaat er onvrede omdat de apps verkeerd geinterperteerd worden. Das jammer! ik hoop dat je er wat aan hebt?
groetjes Emmy
Vivian
28 okt. 2014
Natrium bicarbonaat helpt bij mij goed, alhoewel niet geschikt als je een hoge bloeddruk hebt. Is ook goedkoop.
Marieke
10 sep. 2014
Allereerst mijn complimenten voor je manier van reageren, daarmee bedoel ik verwijzen naar de huisarts, dat siert je als "alternatieveling" (en dit bedoel ik positief!).
Nou ben ik helemaal geen fan van de westerse geneeswijze, en probeer het altijd alternatief op te lossen, maar als je je been breekt of een levensreddende operatie nodig hebt is het wel weer fijn ;-) Gelukkig kan alternatieve geneeskunde wel een hele mooie ondersteunende aanvulling zijn!
Terug naar het topic. Ik zweer bij All sept of All septicum bij blaas ontsteking (of wat voor ontsteking dan ook)
Linda
9 sep. 2014
Dag allemaal,
Allereerst: Wat een fijne blog heb je hier Groene dame!
Ik heb ook nog een TIP wat betreft bestrijden van blaasontsteking: eet verse PETERSELIE! Ook ik heb al jaren lang last van terugkerende blaasontstekingen en heb van alles geprobeerd.... Toen cranberry pillen niet meer krachtig genoeg waren, overgestapt op D-Mannose. Dit werkte goed, maar werd voor mij onbetaalbaar omdat ik toch behoorlijke doseringen nodig had, en ik ben extreem gevoelig voor blaasontsteking dus ook preventief regelmatig wat innemen (ik zal ook zeker een beschadigde blaaswand hebben, + heb immuun problemen, allergieën etc, maar dat even terzijde...). Maar met peterselie kan ik die blaasontsteking nu op een betaalbare manier de baas: Wat ik doe; Elke dag preventief een paar stronkjes verse peterselie opkauwen, (en na een vrijpartij ook even wat extra..) voor mij werkt het goed. En als kuur, neem je gewoon vaker daags een handje vol peterselie in... (desnoods met je neus dichtgeknepen als je het smerig vindt, dat is wat ik doe ;-) ) en dan een glas water er achteraan. Ik hoop dat er hier lezers zijn die hier iets aan hebben. Een potje met verse peterselie is in ieder geval niet duur en in elke groentewinkel of supermarkt te krijgen ;-). Ps; je kunt er ook thee van zetten.
lisa
16 aug. 2014
Als jonge vrouw regelmatig blaasontsteking gehad, was bijna chronisch tot de dokter een keer vroeg of ik vaak in bad ging en hoe lang... en ja best vaak en ook lang . niet meer doen zei hij ga maar douchen en een enkele keer in bad.. en je raad t al zelden nog blaasontsteking gehad. een bad en vooral lang met een bepaalde temperatuur van het water creëert optimale conditie s voor een bacterie om zich te vermenigvuldigen en als je al gevoelig bent voor blaasontsteking is t dan snel bingo
Annelies
6 aug. 2014
Daar ga ik direkt mee beginnen
Heb alleen nog maar blaasontsteking kan niet zeggen hoeveel kuren ik al heb gehad
Karijn
3 aug. 2014
Heb een antibioticakuur voor mijn blaasontsteking.
Mijn vraag is hoeveel ik nu eigenlijk mag/moet drinken per dag.
Ik heb gelezen dat als je teveel drinkt, dat je de antibiotica dan te veel verdunt zodat het niet goed helpt.

Dank u wel.
De Groene Vrouw
4 aug. 2014
Vragen over medicatie moet je bespreken met degene die het voorgeschreven heeft. Of met de apotheker. Niet hier, of waar dan ook op internet. Pak de telefoon, bel de apotheek, dan heb je je antwoord.
Karijn
4 aug. 2014
oke dank je wel.
1,5 a 2 liter werd me verteld

mvg
Maya
3 aug. 2014
Bestaat er ook een goed middel tegen een overactieve blaas? Mijn zoontje van zes jaar heeft daar sommige periodes last van. Volgens de huisarts heeft hij geen blaasontsteking.
De Groene Vrouw
4 aug. 2014
Ja, maar niet iets dat ik je zo in een blogpostreactie kan vertellen. Neem contact op met een goede natuurgeneeskundige, darmfloratherapeut of fytotherapeut. Zij kunnen je verder helpen.
Maya
4 aug. 2014
Goed, ik ga op zoek...
Elise
20 jun. 2014
Bedankt voor de tips, ga ze proberen. Heb denk mijn eerste b.o. bijna te pakken.. Nog een tip die ik vaak hoor: direct even plassen als je sex hebt gehad.
De Groene Vrouw
20 jun. 2014
Ja, klopt. Een ander (en dan maakt het eigenlijk niet uit of het een man of een vrouw is) brengt bacteriën met zich mee die grotendeels onbekend voor je zijn. Of jullie smeren bacteriën uit het maagdarmkanaal uit over de vagina. Weet je, dat gebeurt nu eenmaal (sex onder een plastic zak is ook weer zo wat). Even plassen helpt om alle bacteriën die eventueel naar binnen geglipt zijn in je plasbuis, eruit te spoelen voordat ze doorreizen naar je blaas.
Fokkelien
6 jun. 2014
Beredruif help inderdaad geweldig. Voor onmiddellijke verlichting van de brandende pijn en die aandrang om te plassen smeer ik crème bioforce op mijn schaamlippen, flink dik. Beredruif geneest, mar dit geeft onmiddellijke verlichting.
Nelleke
30 mei. 2014
Ik heb ook een steeds terugkerende blaasontsteking en wil nu graag de beredruif proberen. Ik vraag me alleen af wat het nut is van het laten verdampen van het kookvocht, als je er direct een glas water achteraan kiepert. Dan verdun je het toch weer?
De Groene Vrouw
31 mei. 2014
Het gaat erom dat het een tijd nodig heeft om de inhoudsstoffen los te laten, dus het moet even koken. Verder nodig ik je uit om een heel glas berendruifthee leeg te drinken, onverdampt. Dan weet je in één keer waarom ik aanraad om het te laten indampen tot 1 slokje en er een glas water achteraan te gooien ;-)
wilhelmina
16 jul. 2014
Ik slik ab onderhouds kuur...maar blijf drukkend gevoel op blaas houden en rugpijn. Mijn vraag is kan ik naast ab 100 mg p.d ook berendruif erbij gebruiken.
De Groene Vrouw
17 jul. 2014
Dat kan ik je niet vertellen, want je bent mijn patiënt niet. Mijn advies is: gebruik bij fikse aandoeningen of bij het gebruik van reguliere medicatie nooit zomaar op eigen houtje medicinale kruiden, maar zoek hulp bij een professional (en jawel, wees dan ook bereid om daarvoor te betalen). Het is immers wel je gezondheid.
Chris
15 mei. 2014
Hoihoi ik had even een vraag.
Kun je eigenlijk van een nierbekkenontsteking ook nierstenen krijgen?
De Groene Vrouw
15 mei. 2014
Eh... voor dat soort dingen moet je bij je huisarts zijn...
marie-line
23 aug. 2014
Ja, ik kreeg het, het heet een infectiesteen of struvietsteen, erg zeldzaam wel. Maar mijn uroloog zei dat wellicht bacterien van een blaasontteking omhoog naar mijn nier gingen en daar een veilig steentje om hen heen vormden... bah! heel vervelend want ik krijg zeer vaak blaasontstekingen, nu ook weer 1 die binnen het uur zwaar opkwam maar ik zit nu in nicaragua, vandaar op het internet aan het opzoeken.
kimberley pex
21 jan. 2015
Nee, wel omgekeerd, van nierstenene kun je nierbekken- en urine buisontstekingen krijgen
Mirjam
7 mei. 2014
Erg bedankt voor je tips, ik heb bij opkomende blaasontsteking na twee dagen cranberry pillen de Beredruif geprobeerd en heb dezelfde ervaring als jij: volgens mij is het weg! Ga je voortaan volgen, ook de blog over groene smoothies is erg leerzaam (deed het weleens met een sapcentrifuge..)! Toch nog iets leuks overgehouden aan de blaasontsteking ;-)
yvonne
19 apr. 2014
Ik heb periodes gehad dat ik er heel veel last van had . Kreeg bij sommige vriendjes soms elke 14 dagen een ontsteking. Vriendje weg , ontsteking over en kwam dan ook niet terug. Cranberrysap ongezoet werkte bij mij nooit zo goed totdat ik elk uur een slokje nam . Al mijn vriendinnen doen dat nu ook en het werkt 'appeltje, eitje'. Van mijn antroposofische arts heb ik ooit jeneverbesoliecapsules gekregen toen is het een hele poos niet meer teruggekomen.
Kim
8 apr. 2014
Beste,

Onze dochter van 1 jaar oud heeft blaasontsteking gekregen vlak na een inenting. Ze is eigenlijk nooit ziek geweest en snappen ook totaal niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ze heeft een antibiotica kuur gekregen en ik heb het idee dat alles wat ik met de borstvoeding heb opgebouwd (heb 1 jaar bv gegeven), in 1 keer is afgebroken. Een week na afloop van de kuur kreeg ze last van diarree en dit houd nu een week aan. Het meest opvallende is dat ze zich duidelijk niet lekker voelt en ook geen eetlust heeft, terwijl ze altijd een geweldige eter was! Ik maak me zorgen om haar. Is dit een kwestie van even afwachten (misschien een virus of heeft het met de kuur te maken)? Huisarts kan waarschijnlijk weinig doen. Diarree is niet iedere luier, soms gaat het zelfs een dag iets beter en daarna is de diarree weer terug...
De Groene Vrouw
9 apr. 2014
Nee, het is vrij logisch dat ze na een antibioticakuur aan de diarree gaat; ook de goede darmbacteriën worden afgedood. Dat moet je zeker niet afwachten maar goed ondersteunen, zie ook hier: http://groenevrouw.nl/eerste-hulp-bij-antibiotica/
Marjan
10 mrt. 2014
Weet u of een blaasontsteking veroorzaakt door de klebsiella bacterie over kan gaan zonder antibiotica. Ik heb een antibioticakuur klaarliggen, maar dit is mijn derde al. De andere kuren waren gebaseerd op Ecolli, dus na kweek kwam dit er pas uit. Het is goed beheersbaar, maar zit er wel op de achtergrond. Heeft het zin om te proberen met veel drinken etc. Er vanaf te komen of ontkom ik niet aan een antibiotica. Dank voor uw reactie. Marjan
De Groene Vrouw
10 mrt. 2014
Het spijt me, dit is een vraag voor je huisarts en niet voor mij.
Iris
8 jan. 2016
Dit berichtje is al oud, maar ik wil toch even delen dat het het proberen waard is om D-mannose in te zetten. Maar wel onder toezicht van je huisarts. Mijn dochter van acht had een blaasontsteking vorige week, urine is op kweek gezet en wij zijn eerst d-mannose gaan geven in de hoop geen antibiotica in te hoeven zetten. Gister uitslag gehad dat het dus om klebsiella pneumoiae bacterie gaat. Deze bacterie is grotendeels resistent voor ab. Vandaag had haar urine geen ontstekingswaarden meer en we laten de urine nogmaals op kweek zetten over een week of zo. Tot zo ver bemoedigend! Ik las dat k. p. Niet houd van een zuur milieu dus daar ga ik nu mee aan de slag. Vandaar dat ik weer hier lees.

Dank groene vrouw! So far so good.
Hubert
9 mrt. 2014
Ben resistent voor antibiotica bij blaasontsteking. Niets helpt me meer. Gelukkig ben ik er niet ziek van. Heb normaal ook geen pijn bij plassen behalve de laatste 3 weken voel ik iets. Heb dus chronische blaasontsteking. Wat zou ik nu nog kunnen doen las laatst ook dat er in 2010 een vrouw eraan is overleden. Wat raadt U mij aan.
De Groene Vrouw
10 mrt. 2014
Een consult.
http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
kimberley pex
21 jan. 2015
Groene vrouw. WAT 'n hoop vragen krijg je hier allemaal binnen ! Respect *** En i.d.d. de meeste mensen gaan gewoon niet naar de huisarts.
Vi
8 feb. 2014
Beste groenevrouw,

Ik wil je even hartelijk bedanken voor deze blogpost, en je andere posts.

Ik ben zelf erg gevoelig voor blaasontstekingen, vooral na seks.
Ik doe alles volgens het boekje (cranberry pillen, goed uitplassen, geen druk zetten met plassen, goed afvegen, 3 liter water drinken per dag), maar toch komt die vervelende blaasontsteking vaak terug.
Dankzij jouw blog ben ik gaan zoeken naar pillen met beredruif erin, naast cranberry. Ik heb ze gevonden en ben een van de blijste versies van mijzelf geworden.

Dus lieve, lieve groenevrouw.nl,
Heel erg bedankt.
De Groene Vrouw
8 feb. 2014
:-D
Nelleke
8 feb. 2014
Ik heb wel eens ergens gelezen dat je berendruif en cranberry niet samen mag gebruiken vanwege de zuurgraad van de cranberry . berendruif helpt mij wel maar je mag het niet te lang achter elkaar gebruiken staat op de bijsluiter. Wat bij mij ook helpt is , na iedere plas na spoelen met afgekoelde kamillethee. ik zet s,morgens een pot van 1 zakje en doe dat in een glazen fles die ik in het toilet zet om te gebruiken .Werkt erg verzachtend.

Nelleke
De Groene Vrouw
9 feb. 2014
Klopt, ik ben geen voorstander van het tegelijkertijd gebruiken van Beredruif en Cranberry. Beredruif heeft een basische omgeving nodig om in te werken, Cranberry maakt de blaas juist zuur. Ik zou Beredruif dan ook gebruiken als er echt iets aan de hand is, en Cranberry als ondersteuning tussendoor (en bij kruiden geldt altijd: niet te lang - Beredruif slechts een paar dagen en probeer bij Cranberry na een week of 6 of je alweer zonder kunt).
Suus
9 feb. 2014
Ik zweer bij d-mannose! Helpt perfect bij mij. Ik had áltijd terugkerende blaasontsteking, maar dat is definitief voorbij nu. :)
Renate
6 feb. 2014
Hoi Nienke,

Hele goede en duidelijke blog over een veel voorkomend en irritant gezondheidsprobleem!

Ik las in een paar antwoorden van jou op reacties dat je niet in kunt gaan op persoonlijke situaties. Kan ik me iets bij voorstellen ;-) Jij weet niet of het acuut is en de vrager dus beter als de donder naar de huisarts kan. Dus ik zal proberen mijn vraag zo algemeen mogelijk te stellen ;-)
Wat adviseer je bij mannen met een blaaasontsteking? Omdat volgens mij bij hen het verhaal van de eColi door een slechte darmflora niet van toepassing kan zijn; zij zullen die niet van hun anus naar hun urinebuis kunnen vegen.

Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Renate
De Groene Vrouw
6 feb. 2014
Dat is niet de enige reden dat ik niet kan ingaan op persoonlijke situaties. Namelijk óók omdat ik niet weet wat de achterliggende (mogelijk meespelende) achtergrondinformatie is. Dus leuk geprobeerd, maar in mijn visie is er niet zoiets als een 'algemene vraag' over de hypothetische groep 'mannen met een blaasontsteking'; er is een man met een specifieke situatie en specifieke omstandigheden die bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Als mijn beroep toch eens bestond uit algemene middeltjes bij algemene kwaaltjes... dan zat ik allang met mijn rijke kontje op Aruba. En aangezien dat niet het geval is, mag je hypothetische man gewoon op consult komen voor een gedegen advies, als de tips uit dit blog niet voldoende zijn. ;-)
Bianca
1 feb. 2014
Hallo even een vraagje ik heb steeds terug kerende blaasontsteking daarvoor ben ik ook al meedere keren bij de huisarts geweest en iedere keer krijg ik een kuurtje dan is het even weg maar na 2 a 3 maanden heb ik het weer. Drinken doe ik voldoende heb je een tip voor mij wat ik het beste nog kan doen want iedere keer pijn bij het plassen hangt mij nu wel echt de keel uit. Ik ben nu bijna 33 jaar en op mijn 31ste is deze ellende begonnen. Groetjes
De Groene Vrouw
2 feb. 2014
Hoi Bianca,

Op persoonlijke vragen over je gezondheid en hoe je een blog kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, kan ik helaas alleen ingaan binnen een Kennismail of Gezondheidsconsult.
Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/contact/
en hier: http://groenevrouw.nl/contact/faq/
en hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Marieke
25 jan. 2014
Hoi Nienke

Een beginnende blaasontsteking bij een jong kind (anderhalf) kan je die op dezelfde wijze aanpakken?
Ik las dat de urine bij jonge kinderen op kweek gezet moet worden en je pas na maximaal een week weet of ze blaasontsteking hebben. Ik wil het niet nog een week aanzien en nu vast behandelen om erger te voorkomen.

groet
Marieke
De Groene Vrouw
26 jan. 2014
Als je nog nooit met kruiden hebt gewerkt en een acute situatie hebt, ga ik je niet over een blogpost vertellen wat je moet doen ;-)
Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
en hier: http://groenevrouw.nl/contact/
en hier: http://groenevrouw.nl/contact/faq/

That said, is de methode onder blaasontsteking & zwangerschap wel veilig voor kleine kinderen.
Marieke
27 jan. 2014
Hoi Nienke

Ik twijfelde al of ik mijn vraag hier kon stellen :)
Toch bedankt voor je antwoord
Vanochtend bij de huisarts langsgeweest en geen blaasontsteking vastgesteld Hij vermoed een tekort aan vocht
Lijkt mij sterk bij borstvoeding op verzoek en daarnaast water/thee/versej sinaasappelsap
Gelukkig zijn de adviezen onder zwangerschap iig ook niet schadelijk
Als de klachten aanhouden nog een keer langskomen om urine op kweek te laten zetten

groetjes
Marieke
Suus
22 jan. 2014
Na mijn kuur met d-mannose al 4 jaar blaasontsteking vrij. Bestellen via internet. Hooguit 16,95. Het is trouwens ook het werkende bestanddeel in cranberry. Wel checken of het om e-coli gaat. Maar bij de meesten is dit zo. Ik ben blij dat ik niet ben doorgegaan met steeds sterkere antibiotuca! Goed blog dit!
alexandra
21 jan. 2014
Al 20 jaar last van steeds terugkerende blaasontsteking. Er zijn tijden geweest dat het minder was maar, de laatste 3 jaar is blaasontsteking zeer aanwezig. Allelei onderzoeken gehad in verschillende ziekenhuizen maar, tot heden niks opgeleverd. Behalve dat ik steeds weer krijg te horen dat om een e-coli bacterie gaat. Vele verschillende cranberry capsules geprobeerd maar, niks helpt. Bekkentherapie gehad,wat nauwlijks iets heb opgeleverd. Na weer een onderhoudskuur huisarst toch weer een blaasontsteking. Hopeloos wordt ik ervan en me sociale-leven begint er erg onder te lijden. Voor het eerst lees ik dat er littekentjes achterblijven waar de bacteriën achter kunnen blijven zitten, dit moet bijna het geval zijn bij mij omdat, de blaasonsteking terugkeerd.
De Groene Vrouw
22 jan. 2014
Dat klopt. Als het probleem groter is dan 'af en toe' een blaasontsteking, dan is het absoluut belangrijk om een stevige aanpak te doen die ruimer genomen wordt dan alleen de blaas. Darmbacteriën bijvoorbeeld: blijkbaar kun je je niet goed verdedigen tegen de pathogene E. coli-stammen; een gezonde darmflora kan daarin een wereld van verschil maken (zeker als je continue antibioticakuren hebt moeten slikken). Kijk anders even bij het darmflora-pakket, misschien is het iets voor jou :-D
Esther
30 jan. 2014
Hoi Alexandra,

Als je steeds terugkerende blaasontsteking hebt, zou ik ook checken of anatomisch alles normaal is. Ik heb ook een jaar of 6 bijna chronische blaasontsteking gehad en ik bleek reflux te hebben. De urine stroomde van mijn blaas terug naar mn nieren door een niet goed werkende klep. Dit kunnen ze redelijk makkelijk checken door contrastvloeistof in je blaas te laten lopen en foto's te maken. Altijd antibiotica of andere middelen (die overigens prima zijn voor af en toe een blaasonsteking) zou ik niet aanraden bij praktisch chronische blaasontsteking. Misschien moet je vragen om een verwijzing.
Suzanne
30 jan. 2014
Hiervoor is de d-mannose zéér geschikt. Deze trekt de E-coli uit de blaaswand en je plast hem daarna uit. Zou ik zeker een keer proberen aangezien er amper bijwerkingen zijn.
Anne
20 jan. 2014
Toch wel grappig dat ik mijn beginnende blaasontstekingen wel weg krijg met 2 liter oceanspray op een dag + 1-2 liter water. Pure (biologische) cranberrysap vind ik écht niet te drinken, zelfs de gezoete variant ga ik van over mijn nek maar die van oceanspray is nog te doen. Ik ben hier overigens mee begonnen nadat ik bij élke antibioticakuur een gratis candida-infectie erbij kreeg. Nu met het cranberrysap ben ik er veel sneller vanaf (want ik hoef niet te wachten op test+apotheek etc). Daardoor dus gelukkig ook al een jaar of 2 candida-vrij, heerlijk!
Ik moet ook wel zeggen dat ik er direct mee begin bij de allereerste tekenen van blaasontsteking. Meestal heb ik dan binnen een paar uur na de eerste nutteloze wc-gang al mijn eerste fles oceanspray leeg, dan is het de volgende dag nog wel pijnlijk (en vaak naar de wc natuurlijk) maar de 2e dag is het dan al bijna weg! Ik kan me wel voorstellen dat het niet werkt als je er al 1-2 dagen mee rondloopt.
Suus
5 jan. 2014
Ik heb hele goede ervaringen met de d-mannose, goed dat dat hier genoegd wordt! Je moet alleen wel veeeel meer gebruiken dan wordt aangegeven op de verpakking. Als je het goed doet, ben je definitief af van je blaasontstekingen. De E-coli bacteriën hechten zich inderdaad aan de d-mannose en worden uitgeplast. Als je dit lang genoeg vol houdt, raak je alle E-coli bacteriën kwijt. Door antibiotica te gebruiken, kun je soms de bacteriën ook doden, máár, er is ook een kans dat ze zich verstoppen in je blaaswand en op die manier de kuur overleven. Ze blijven dan in je blaaswand rondhangen, tot ze op de een of andere manier geactiveerd worden. Dit kunnen ze trouwens erg lang volhouden. Hoe ze geactiveerd worden? Aangezien een man bij de sex ook letterlijk tegen je blaas aanstoot, kan dat ze wakker maken. En dat begint alles weer opnieuw.

Als je de d-mannose op internet besteld kan dat een enorm verschil maken in de prijs. Verder moet je het nemen van de d-mannos afwisselen met veel drinken. Ik dronk de eerste keer heel veel en spoelde de d-mannose daardoor vrijwel meteen weg. Het moet wel even tijd hebben om de bacteriën in de blaas aan te trekken. Succes!
Vi
8 feb. 2014
Je geeft aan dat je meer moet gebruiken dan op de verpakking staat. Kun je me misschien vertellen hoeveel pillen jij normaal neemt en aanraadt?
Mia
27 dec. 2013
Je kunt ook coilliaal zilver gebruiken 3 theelepels per dag.

Helpt geweldig snel.
De Groene Vrouw
28 dec. 2013
Als je weet wat je doet, tenminste: http://groenevrouw.nl/colloidaal-zilver/
Danielle willems
29 nov. 2013
Interessant om ook probiotica in te zetten. Die tip neem ik mee. Welke probiotica kan ik aanraden uit je shop? Zelf laat ik mijn cliënten (naast acupunctuur) hoge dosering d mannose innemen, verdeeld over het aantal plassen, dus inname na iedere plas. En wat hoger voor slapen gaan. Hiermee al meerdere vrouwen geholpen die al jaren vergeefs bij uroloog. liepen. Homeopatisch werkt cantharis d6 goed op de veelbuldihe aandrang en geprikkelde urinewegen.
De Groene Vrouw
29 nov. 2013
Ik zet bij terugkerende blaasontstekingen graag Aadexil in (vanwege de lekker hoge dosering), maar ik hoor ook goede verhalen over Microbiol Intiem (oraal probioticum dat ook weer ingezet wordt als ondersteuning bij terugkerende vaginale Candida-infecties).
Hofman
13 nov. 2013
Wert berendruif ook alleen bij de e coli bacterie of ook bij andere bacteriën ? ik heb al een paar maanden blaasontsteking er zit geen colli bacterie , maar een andere .
Wordt er ziek van de antibiotica , wil dit niet meer
De Groene Vrouw
14 nov. 2013
Dan lijkt het me goed als je persoonlijke hulp zoekt bij een professional, een tipje van een blog is nooit afgesteld op je persoonlijke situatie.
Nienke de Vrese
6 nov. 2013
Beste groene vrouw;-)
Op je vraag wat ik doe aan blaasontsteking? Echinaforce van Vogel of soms VSM en Cranberry monarda. Helpt me prima! Ik kijk altijd even voor advies bij dr. Vogel, maar ik heb er nu een nieuw orakel bij, groene vrouw. Wat een supergoed artikel en volledig! Hier kom ik terug;-)
Groetjes, Nienke
De Groene Vrouw
6 nov. 2013
Nienkes zijn the best 8-)
Maar Echinaforce ben ik niet zo'n fan van. Het bevat slechts een heel klein percentage wortel, terwijl er meer nodig is om echte resultaten te bereiken. Ik was min of meer van plan dit vrijdag op te pakken in een blogpost, en als dat niet lukt volgende week :-D
Mirjam van der Zee
29 aug. 2013
Goed artikel dit!

Had als jonge vrouw veel, véél! last van blaasontsteking, een keer zelfs uitmondend in nierbekkenontsteking. Toen slikte ik wat de dokter voorschreef, meestal antibiotica dus. Wat me er uiteindelijk écht vanaf heeft geholpen, is werken aan mijn stresslevels en daarmee mijn weerstand. Ademhaling, yogaoefeningen, meditatie. En daaruit volgend een andere levensstijl.

In onze maatschappij stressen we te veel en ontspannen te weinig. Veel kwalen zoals blaasontsteking, schimmel, hoofdpijn etc. etc. verdwijnen of worden minder als je werkt aan het evenwicht tussen in- en ontspanning.
Lisa
3 jan. 2014
Mee eens! Ik heb een beginnende blaasontsteking aangepakt met (toch) cranberry, heel veel slapen/ ontspanning.
Martina
16 aug. 2013
Waar kun je beredruif verkrijgen? En ik zag op bijvoorbeeld gekruid.nl dat er tinctuur bestaat met beredruif, cranberry en D-mannose in een. Kan dat ook gebruikt worden?
De Groene Vrouw
16 aug. 2013
Ik durf niet te zeggen wat deze kruiden met elkaar en met de D-mannose doen. Op zich is het geen stom idee om het te combineren, maar alleen als er van ieder bestanddeel ook voldoende inzit om effectief te zijn. Ik mag helaas niet verwijzen naar sites of winkels waar Berendruif te krijgen is (of wel, maar dan mag ik weer niet zeggen dat het werkzaam is tegen blaasontsteking ;-) ) maar met de botanische naam Arctostaphylos uva-ursi moet je een heel eind komen.
Marieka Heijne
30 jul. 2013
Ik heb al meerdere jaren last van mijn blaas, maar er is geen blaasontsteking te vinden. Wat het wel is, weet ik niet. Momenteel moet ik wel 3 keer per uur naar de wc. Cranberry werkt enigszins, maar niet afdoende. Ik krijg medicatie voor een overactieve blaas. Deze helpt niet, ben er mee gestopt. Wat helpt wel?
De Groene Vrouw
31 jul. 2013
Beste Marieka,

Helaas kan ik op dit blog niet ingaan op individuele situaties. De algemene tips kun je hierboven in het blog lezen; voor een persoonlijke behandeling raad ik je een consult aan.
SHANA
26 mei. 2014
Ik heb dit probleem ook. Heb zelfs al een scopie laten nemen van mijn blaas, niets te zien.
geen bacteriën terug te vinden in mijn urine...
Cranberry pillen helpen niets, veel drinken helpt niets, antibiotica helpt niets :-(
Het valt mij wel op dat ik dit telkens voorheb tijdens mijn maandstonden (2 x :-( )
Iemand die dé oplossing weet?
Willie
20 jul. 2013
Ik heb ook jaren met blaasontstekingen rond gelopen. Tot ik op een dag een artikel las over honing met kaneel. Ik los één afgestreken eetlepel kaneel en een theelepel biologische honing op in een grote beker (ca. 250 cc) lauw-warm water. Water van ca. 40 graden want anders gaat de honig kapot. Ik drink dit voor het slapen gaan. Binnen een week was mijn probleem opgelost. De kaneel laat zich slecht oplossen. Gewoon blijven roeren en opdrinken :). Voor mij was dit "de" oplossing én...de ingrediënten staan altijd in mijn keukenkastje.
De Groene Vrouw
20 jul. 2013
Er gaan veel wonderverhalen rond over honing met kaneel. Tot kanker aan toe zou je ermee kunnen genezen. Gezien de inhoudsstoffen zie ik niet waarom een blaasontsteking ervan over zou moeten gaan. Helemaal onmogelijk is het ook niet (echte kaneel bevat wel wat antiseptica), maar waarschijnlijk heb je gewoon geluk gehad. Als algemene remedie zou ik het niet willen neerzetten.

Desalniettemin: als het voor jou werkt, prima natuurlijk! ;-)
Denise
18 jul. 2013
Wat een fijn artikel! Ook ik heb regelmatig last van een blaasontsteking.
Een vraagje: kun je zo'n afkooksel van berendruif bewaren of moet je echt drie keer per dag een nieuw afkooksel maken? (bij mij hielp de d-mannose dit keer niet en ik heb nu een ab-kuur, daarom vind ik het heel fijn dat er dus nog een alternatief is).
De Groene Vrouw
18 jul. 2013
Je kunt het 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Iedere dag een nieuwe batch maken werkt waarschijnlijk het fijnst.
Denise
19 jul. 2013
Ok.
Bedankt voor je antwoord!:)
Marian
18 jul. 2013
Ik las hier iets over secretoir IgA en IgA. Ik heb ook blaasontsteking gehad. Ook heb ik een ontlastingsonderzoek gehad met SIgA : 285 en IgA anti-t-Transglutaminase : 179. Ik wist niet dat er een verband zou kunnen zijn met deze waarden en blaasontsteking. Ik heb alleen coeliakie doorgekregen.
De Groene Vrouw
18 jul. 2013
Antitransglutaminase is inderdaad een coeliakie / glutenallergie-marker, maar heeft vrij weinig te maken met blaasontsteking.
sIgA heeft in zichzelf niet een directe link met de blaas en blaasontstekingen, maar is een marker voor de algehele weerstand.
Aangezien je niet mijn patiënt bent, kan ik hier verder niet op ingaan - maar vraag je therapeut om meer uitleg, die zou je dat moeten kunnen geven!
R. Witsen
17 jul. 2013
Ik gebruik al ruim 25 jaar Cantharus B 6. Toen had ik om de haverklap blaasontsteking, daarna nooit meer.
Mariette
17 jul. 2013
Wat bij mij ook altijd goed heeft geholpen is stomen met kamille. Van onderen dan. Een afwasteil oid vullen met kokend water, kamille erin, evt nog wat andere kruiden en zodra je de hitte kan verdragen op je knieen boven de teil gaan zitten met een handdoek eromheen (of je zet de teil in de wc wanneer die daar geschikt voor is). Een kwartiertje blijven zitten. Werk heel rustgevend en verzachtend! Als je dat combineert met cranberry pillen en andere bovengenoemde methoden kom je een heel eind! :)
Peetje
17 jul. 2013
De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door e-coli. Maar ook bijv. SOA's kunnen blaasontsteking veroorzaken. Bij twijfel urine op kweek laten zetten.
D-mannose werkt alleen bij e-coli.
De Groene Vrouw
17 jul. 2013
Dat klopt, daarom staat er ook alleen E. coli bij de beschrijving van D-mannose.
bianca
17 jul. 2013
Hier ervaring met iga deficientie, in dat geval is er dus helaas geen weerstandsopbouw. Iets waar de meeste mensen niet van weten dat ze het hebben tenzij ze een bloedtransfusie gehad hebbe of coeliakie onderzoek, dan kom je daar wel achter,
De Groene Vrouw
17 jul. 2013
Dat klopt. Bij ontlastingonderzoek zit meestal ook de sIgA (secretorisch IgA) test in. Dat zegt niet 1:1 iets over IgA, maar heeft er wel mee te maken (er worden twee IgA gekoppeld en terug in de darm gebracht, vormt daar sIgA).

Afhankelijk van wat de oorzaak is van je deficiëntie, zou het dus kunnen dat je via de darmflora (die de IgA-productie prikkelt) nog wel iets kunt bereiken. Maar dan alleen als dat de oorzaak is van je te lage IgA. Als het in het immuunsysteem zelf zit, kun je prikkelen wat je wilt, maar dat helpt dan natuurlijk niet ;-)
Peetje
17 jul. 2013
Ik heb veel blaasontstekingen gehad en helaas ook veel nierontstekingen.
Oneindig veel anti-biotica dus.
Ik word heel erg ziek van anti-biotica en helaas werkt het nu ook niet meer tegen de blaasontstekingen.
Heb echt van alles geprobeerd.
De laatste keren heb ik D-Mannose gebruikt.
Inderdaad erg duur, maar het werkt perfect.
Geen enkele bijwerking, helpt je binnen no time van de klachten af.
Wel even doorgebruiken om de boel goed schoon te krijgen en te laten herstellen.
Ideaal voor vrouwen die snel blaasontsteking krijgen na seks. Voor de vrijpartij de D-Mannose innemen en je blaas reinigt zich.
Als je je druk maakt over de prijs bedenk dan wel dat je na een anti-bioticakuur je darmflora ook om zeep hebt geholpen en je dus zult moeten investeren in pro-biotica en zo. Ook duur.
Voor mij nooit meer iets anders.
En natuurlijk heeeel vee drinken en veel vitamine C. En rusten. Geef je lichaam de kans te herstellen.
Tan
19 mrt. 2014
Graag zou ik van je willen horen waar ik die d-mannose kan bestellen.
Heb al geruime tijd blaasontstekingen en ben voor dood naar het ziekenhuis gebracht daar de bacterie in mijn bloed terecht is gekomen inmiddels weer thuis maar de blaasontstekig is weer terug ondanks tig antibiotica kuren. vr. gr.
De Groene Vrouw
19 mrt. 2014
Als je zo'n uitgebreid verhaal hebt, gaat 'een middeltje' je niet voldoende helpen (ook d-Mannose niet). Het is dan toch echt zaak om professionele hulp te zoeken om je darmflora, plasbuisflora en immuunsysteem weer op de rit te krijgen!
Ellen
17 jul. 2013
He bah, ik wist helemaal niet dat Vit.C een prille zwangerschap kan onderbreken. Ik gebruik het niet dagelijks, maar goed dat ik dit nu weet voor in de toekomst. Beredruif lijkt me erg handig bij blaasontstekingen, die ga ik onthouden! D-Mannose heb ik weleens gebruikt, vond het goed werken alleen erg duur. Inmiddels zelden nog een BO gelukkig.
De Groene Vrouw
17 jul. 2013
Niet vitamine C. Synthetische vitamine C in industriële hoeveelheden. Is verschil.
Gewoon vit C gebruik als aanvulling op je dagelijkse voeding is geen probleem.
Astrid
28 jun. 2016
Hallo Groene Vrouw,
Geweldige artikelen die ook nog eens leuk zijn geschreven.
Heb je ervaring met het gebruik van troebele appelazijn bij blaasontsteking?
Groetjes
Truus Hanegraaf
6 nov. 2016
Ik heb zeker vier jaar blaasontsekingen gehad diverse malen uroloog bezocht blaas nagekeken uirnibuis opgerekt. Diverse antibotica. Toen hoorde ik van accupu tuur voor blaasontstekingen. Zes behandelingen gehad, daarbij ook met pillen om het te onderdrukken. Ja wel hoor zeker zes jaar weggebleven.
teake kloosterman
25 aug. 2018
ik ben man van 70 jaar en had ook last van blaasontsteking ,pijn bij het plassen en kon plas ook moeilijk ophouden en nadruppelen.,heb bladeren van de brandnetel geplukt vers uit de natuur ,daar thee van getrokken en slik ook prostavit extra van bional ,is nu helemaal goed plas weer normaal ,geen pijn meer bij het plassen en druppel niet meer na ,kortom ''natuurlijk'' opgelost.
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |