Blog

Wat je kunt zien aan poep

12 Apr. 2017

Vandaag, geloof het of niet, is het Nationale Poepdag. Weer eens wat anders dan St. Pannekoek, moet je maar denken. Maar los van de vraag of we eigenlijk wel nog een Nationale watdanook-dag nodig hebben... WAAROM?

Nou kijk. Ik heb het zelf niet verzonnen. Laat ik dat voorop stellen. Ik heb eigenlijk sowieso niet zo veel met nationale dagen - voor mij heet het nog steeds Koninginnedag en dan zit ik trouwens ook het liefst binnen - maar het snijdt ergens wel hout, zo'n Poepdag.

Wat je kunt zien aan poep

De meeste Nationale Dagen zijn bedoeld om ergens de aandacht op te vestigen (behalve St. Pannekoek, dat is bedoeld om de shampoo-industrie te sponsoren). En op een ludieke manier vestigt Nationale Poepdag de aandacht op, inderdaad, poep. Maar waarom dan?

Er zijn ontzettend veel mensen met darmklachten. Soms heel ernstige: kanker in het laatste deel van de darmen staat op 3 van de meest voorkomende vormen van kanker en jaarlijks wordt de diagnose bij zo'n 13.000 mensen gesteld. Maar ook minder ernstige, soms zelfs 'ongemerkte ongemakken': van een opgeblazen gevoel tot wisselende ontlasting. Net niet genoeg om naar de dokter te gaan, maar wel vervelend.

Als trouw lezer van dit blog of van mijn boek De Poepdokter wist je het allang: je poep zegt iets over je gezondheid. In feite zijn alle zaken die uit je lichaam komen zetten een update van binnen, over hoe het met je gaat. Je urine veel te geel en sterk ruikend? Je komt vocht tekort. Je snot groen en dik? Verkoudheid waarschijnlijk. Je poep ineens anders dan anders... ja, wat dan?

Vorm

Als je de moeite neemt, kun je veel zien aan je ontlasting. Laten we eens beginnen bij de vorm. Die verschilt per persoon, maar er zijn wel een aantal algemene kenmerken te geven. Die zijn samengevat in de Bristol Stool Chart:

Bristol Stool Chart DGV

Nou, dat spreekt min of meer voor zichzelf, toch? Lang verhaal kort:

 • Type 1 & 2 wijzen op verstopping

  De meest voorkomende oorzaken zijn een tekort aan vocht, vezels en vetten of tekort aan beweging; of een voedingsallergie of  een overgevoeligheid of intolerantie, bijvoorbeeld voor gluten (maar kan ook voor iets totaal anders zijn)

 • Type 3 & 4 zijn in principe gezond

  Mits je er verder geen last van hebt, je niet de halve rol wc-papier nodig hebt om schoon te worden en je geen buikpijn, opgeblazen gevoel etc. hebt

 • Type 5 & 6 is dunne, brijige ontlasting

  Vaak veroorzaakt door parasieten of andere ziekteverwekkers, een allergie of overgevoeligheid, en vergeet ook stress niet.

 • Type 7 is diarree

  Meestal veroorzaakt door een (ernstige) ziekteverwekker, heftige overgevoeligheid of (pseudo-)allergie, en in ieder geval tijd om naar de huisarts te gaan als het langer dan een paar dagen aanhoudt.

Kleur

Ook de kleur kan je veel vertellen. Lijstje:

 • Zwart

  Er kan sprake zijn van bloedverlies hogerop in de darmen. Ga langs de huisarts en laat je onderzoeken.

 • Donkerbruin

  Heel donkere ontlasting heeft vaak te lang in het lichaam gezeten. Zeker als het gepaard gaat met type 1 of 2 op de BST hierboven, is het zaak om de oorzaak van de verstopping te vinden en aan te pakken.

 • Melkchocoladebruin tot Pindakaasbruin

  Prima, zeker als het type 3/4 op de BST betreft en je verder geen klachten hebt

 • Lichtbruin / Geel

  Vaak te kort in je lichaam geweest; zeker als het gepaard gaat met Type 5, 6 of 7 is het zaak om de oorzaak op te sporen.

 • Wit / Grijs

  Kan wijzen op een infectie of een blokkade in de galwegen. Tijd voor de dokter!

 • Groen

  Spinazie, maar kan ook (vooral bij babies) wijzen op een ontsteking of (bij volwassenen) een afwijking in de galproductie. Houdt het aan, dan even langs de dokter.

 • Rood

  Kan komen door bietjes of rode kool, maar ook door bloed. Dokter. Nee, vandaag ja.

Geur

Nee, het ruikt niet naar rozen, dat snap ik. Toch is het handig om je neus niet dicht te knijpen als je je omdraait om je drol te inspecteren. Wat kun je afleiden uit de geur van je baksel?

 • Het riekt een bietje

  Ja, logisch. Poep bestaat uit afvalstoffen en het is niet de bedoeling dat we ooit in de verleiding komen er een likje van te nemen (behalve als je een eenhoorn bent). Dus we hebben van nature een tikje walging voor onze eigen uitwerpselen.

 • Holy crap!

  Een keer een extra heftige geur kan komen door iets dat je gegeten hebt of doordat je eiwitten niet goed verteerd zijn. Als het een keer voorkomt en dan weer over gaat is er waarschijnlijk niet veel aan de hand.

 • Chemische oorlogvoering

  Als je toilet ruikt alsof er een chemische oorlogvoering heeft plaatsgevonden en je eigenlijk niemand meer durft te laten gaan tot anderhalf uur nadat jij geweest bent, dan is er stront aan de knikker. Mogelijk heb je een infectie met een verkeerde bacterie of parasiet, of je vertering ligt onderuit. Met name onverteerde eiwitten kunnen zorgen voor behoefte aan een gasmasker.

 • Rotte eieren

  Eet je veel voedingsmiddelen met een hoog zwavelgehalte (vlees, koolsoorten, melkproducten), dan kan je spijsvertering het daar moeilijk mee hebben. Lukt het niet om ze helemaal te verteren, dan gaat je poep stinken naar rotte eieren. Het is niet gezegd dat je dan maar moet stoppen met het eten van deze producten; zoek de oorzaak van de verteringsmisser en pak die aan.

 • Gassigheid

  Produceer je onwelriekende aroma's op het toilet en komt daar ook veel lucht bij vrij? Het kan zijn dat je een intolerantie hebt, waardoor voedingsstoffen niet goed verteerd worden. De meest voorkomende zijn lactose, gluten, fructose en sorbitol.

 • Als mondgeur

  Bij sommige mensen dwarrelt er een bepaalde 'bacteriële' geur uit hun snuitje. Die geur ruik je soms ook terug in het toilet. Zeker als er andere symptomen bij komen kan dit een teken zijn van een infectie met onprettige bacteriën zoals Clostridium. Tijd om naar de dokter te gaan!

En verder

Andere dingen die je nog kunt merken aan je ontlasting:

 • Het plakt aan de pot

  Waarschijnlijk is de vertering van vetten en/of koolhydraten niet optimaal.

 • Het is slijmerig

  De binnenkant van je darmen heeft van nature een fikse slijmlaag, dus iets van slijm bij je poep is normaal. Heb je ineens veel meer slijm dan anders, dan kan het wijzen op geïrriteerde darmen, een ontsteking of een infectie.

 • Het blijft drijven

  In een 'plons-wc' hoort je ontlasting naar beneden te zakken. Blijft het drijven, dan kan dat een teken zijn dat er teveel gas in verwerkt is of dat je je afvalstoffen niet op de juiste manier kunt uitscheiden.

 • Je hebt pijn

  Iedereen eet wel eens iets verkeerds. Maar heb je regelmatig buikpijn, dan is het zaak om erachter te komen waarom dat zo is.

 • Je laat scheten

  Een paar scheten op een dag zijn normaal. Maar overdrijven is ook een vak. Heb je last van harde knallers die je wel hoort maar nauwelijks ruikt? Dan is je koolhydraatvertering misschien niet helemaal op orde. Heb je zachte, geniepige scheetjes die een lift vol mensen kunnen laten flauwvallen? Dan is de kans groot dat je je eiwitten niet optimaal verteert.

What to do

De onvermijdelijke vraag na dit soort blogs is altijd:

"Ik heb hier en hier last van, wat moet ik doen?"

Tips:

 • Neem je dieet onder de loep

  Je voeding is tenslotte de basis voor de poep die je maakt. Eet je wel zo gezond als je dacht? Pssst: in Mei starten we weer met de Basiscursus Positive Eating.

 • Hou een voedingsdagboek bij

  Zodat je kunt zien of je klachten misschien veroorzaakt worden door bepaalde voedingsmiddelen of -combinaties. Bij mijn tweede boek (dat vind je hier) zit een handig Voedings- en Klachtendagboek mét tips, dat je kunt gebruiken om alles in bij te houden.

 • Laat je onderzoeken

  Heb je aanhoudende klachten en kom je er zelf niet achter waar ze vandaan komen? Laat je onderzoeken. Eerst naar de huisarts om ernstige zaken uit te sluiten; daarna eventueel naar een darmfloratherapeut voor uitgebreider onderzoek met gericht advies. Wij doen ook consulten (maar zitten momenteel barstensvol).

 • Leer er meer over

  Bijvoorbeeld in een boek. Of, als je liever aan het handje genomen wordt: in Juni gaan we weer van start met het Online Programma Darmflora & Darmgezondheid waarin je alles leert over je spijsvertering, darmflora en wat er aan de hand kan zijn als de boel onderuit ligt. Of lees gratis en voor niks de rest van dit blog - er zijn zo'n 500 artikelen dus je kunt nog wel even door.

Ziezo. Nu weet je zo'n beetje alles over poep en waarom het belangrijk is om achterom te kijken. Nee, je hoeft heus niet te vertellen wat er bij jou in de pot lag vanochtend - als je voor jezelf maar een beetje op blijft letten. Mkay?

De vraag van vandaag:

Kijk jij wel eens achterom?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

Marije
17 Apr. 2017
Heel erg super bedankt voor de twee boeken!!! Leuke verrassing!!
Dorthy Reijn
14 Apr. 2017
Wat een verrassing dat ik niet 1 maar 2 boeken in de brievenbus vond. Bedankt!
Maaike
14 Apr. 2017
Yes, wat een feestje! Ontving ik zomaar twee boeken in plaats van één, en ik begreep maar niet waarom.. Totdat ik deze blog las! Al jarenlang groot fan van de blog, reageer eigenlijk nooit, maar lees alles. Toen ik de Groene Vrouw 'ontdekte' ben ik zelfs bij blog 1 begonnen vanaf daar door alle blogs heen gegaan. Beveel je inmiddels bij iedereen aan en merk dat ik er bijzonder slecht tegen kan als anderen mijn enthousiasme niet delen haha. Maar goed, ieder z'n ding. Woensdag eindelijk je boek besteld, en nu heb ik er meteen twee. Lieve Nienke, heel erg bedankt! Blij meisje hier!
Iris
12 Apr. 2017
Ik heb er al zoooo vaak mee in m'n handen gestaan, maar zo'n leuke actie trekt mij dan toch over de streep. En ik maak gelijk van de gelegenheid gebruik om ook eindelijk eens een reactie onder je blog achter te laten. Bedankt voor al je leuke blogs. Ik vind het enorm leerzaam en daarbij ook nog leuk geschreven. Wist je trouwens dat ik je blogs wel eens gebruik voor mijn leerlingen als leesvaardigheidstekst? Dan hebben we vaak ook nog leuke gesprekken over voeding.
De Groene Vrouw
13 Apr. 2017
Oh echt? Hahaha, die zag ik niet aankomen! ;-) #leesvaardigheid
Iris
14 Apr. 2017
En dan vielen vandaag ook nog eens beide boeken op de mat! Joepie!
Annette
12 Apr. 2017
ik heb je eerste boek gelezen. De Poepdokter. Heel veel van geleerd. Dit is een aanrader voor iedereen.
Nu ben ik het boek De Huid aan het lezen van Jael Adler. Deze boeken horen bij elkaar.
Angèle
12 Apr. 2017
Ik kan sinds ik bij een orthomoleculaire therapet ben geweest bijna dagelijks naar de wc zonder macrogol? nog niet altijd zoals het hoort maar het begin is er.
Ger
12 Apr. 2017
Genoeg water drinken en .... Rijstolie in je 'Hemelse modder'.
De Groene Vrouw
12 Apr. 2017
Als het zo makkelijk was, waren we allemaal Poepdokter...
Angèle
12 Apr. 2017
Alle trucjes jaren geleden al geprobeerd.... zo simpel was het helaas niet. Hahaha
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy