Blog

Zomersupplementen

4 Jul. 2018

Ah, de zomer. Tijd om lekker in de zon te liggen, te zwemmen en je helemaal bommetjevol te proppen met de heerlijkste groentes en fruit. 's Zomers is er overvloed en heb je geen supplementen nodig. Toch?

Als we net zo zouden leven als onze voorouders, was dat misschien waar. Helaas voelen we ons vaak wel overvloedig, maar als je echt gaat kijken naar wat we daadwerkelijk  binnenkrijgen, valt het toch wel een beetje tegen. Waar moet je in de zomer extra op letten?

Vitamine D

's Zomers hoef je geen vitamine D te slikken. Dat klinkt logisch en zo doen veel mensen het ook. Je komt immers volop in de zon en dan maak je het zelf. Geen pilletje meer nodig!

Maar eh... kom je eigenlijk wel echt zo veel in de zon? Als je de hele dag op kantoor zit, valt dat toch wel tegen. Als je thuis werkt zoals ik, maar het veel te warm vindt om overdag buiten te zitten, valt het toch wel tegen. En als je alleen in de zon komt nadat je tot aan je oorlellen bent ingesmeerd met sunblock factor 50... valt het ook tegen hoeveel vitamine D je nog aanmaakt. Daar heb je die 'enge' UV-straling namelijk wel voor nodig.

Kortom: als je gevoelig bent voor een laag vitamine D-gehalte, is het toch echt belangrijk om ook 's zomers goed in de gaten te houden of je wel voldoende aanmaakt of binnenkrijgt. Weet je het niet? Ik raad aan om dat 2x per jaar te laten prikken: na de winter om te zien hoe je de winter bent doorgekomen, en na de zomer om te zien hoeveel je daadwerkelijk hebt aangemaakt. Dan kun je je zonbeleid en eventueel je inname van een vitamine D-supplement (als dat nodig is) daarop aanpassen.

Omega-3-vetzuren

Als je 's zomers genoeg vis eet, is er niets aan de hand. Maar als je dat om de één of andere reden niet doet, zul je een manier moeten vinden om de Omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Ik heb het al vaker gezegd: de meeste plantaardige bronnen zijn daar niet geschikt voor. De plantaardige vorm van Omega-3, ALA, die je vindt in bijvoorbeeld lijnzaad of chiazaad is belangrijk, maar niet compleet. Je lichaam moet die nog omzetten naar EPA en DHA. Niet iedereen is even goed in het maken van die omzetting (da's genetisch, je kunt er weinig aan doen) en de omzettingsratio is sowieso al niet hoog. Dat betekent dat je enorme hoeveelheden lijnzaadolie moet gebruiken, wil je er genoeg EPA en DHA uithalen. [Wil je hier meer over weten? We bespreken het uitgebreid in Les 4 van de Basiscursus Positive Eating!]

In veel algenolie-supplementen (die ik zeker zou aanraden als je per se geen vis of visolie wilt gebruiken) vind je alleen DHA. Het schijnt zelfs dat algenolie met EPA kunstmatig bewerkt is, omdat EPA simpelweg niet door planten gemaakt wordt. Kort door de bocht gezegd:

  • DHA is belangrijk voor o.a. het opbouwen en goed functioneren van je hersenen, ogen, zenuwcellen en hormonen
  • EPA is belangrijk voor o.a. het reguleren van laaggradige ontstekingen die weefsels kunnen beschadigen
  • ALA is belangrijk voor o.a. de hartgezondheid, maar een overschot aan ALA is juist weer ongezond, bijvoorbeeld voor de prostaat

EPA is dus moeilijk vegetarisch te krijgen, maar wel extra belangrijk, omdat het een sterke antioxidant-werking heeft die je helpt om de schade van (lichte) verbrandingen tegen te gaan. Eet je weinig of geen vis, dan is het dus juist 's zomers belangrijk om na te denken over een visolie. Je kunt kiezen voor een gewone visolie of voor een product met wat meer EPA. Ga je echt alleen voor de bescherming in de zomer, begin dan al vroeg in het jaar en combineer je visolie met astaxanthine uit algen, dat je helpt om verbranding helemaal te voorkomen.

Prebiotica

We zien de zomer als het seizoen van de overvloed, en dat is ook zo. Maar in één ding is de winter eigenlijk beter: prebiotische groenten. Prebiotische vezels geven je darmflora te eten, en dat is hard nodig want verreweg de meeste mensen eten veel te weinig vezels. 's Winters krijg je automatisch wat makkelijker prebiotische vezels binnen, omdat ze vooral zitten in 'vergeten' wintergroenten: pompoen, pastinaak, aardpeer, zoete aardappel...

Maar 's zomers moet je er iets meer je best voor doen om genoeg prebiotica binnen te krijgen. Het is niet dat het er niet is, maar het zit in dingen waar je doorgaans niet zulke grote porties van eet. Je darmflora heeft daaronder te lijden, want in feite honger je je bacteriën langzaam uit... Uiteindelijk is het altijd het beste om dit soort vezels binnen te krijgen via je voeding. Lees hier hoe je dat kunt doen. Maar als dat niet voldoende lukt, is het misschien een idee om je darmflora te verwennen met wat extra oplosbare vezels, zoals fructo-oligosachariden uit bietjes.

Probiotica

Op dezelfde manier is het binnenkrijgen van levende bacteriën 's winters vaak wat makkelijker. Althans, dat was het van oudsher: voordat de koelkast werd uitgevonden maakten we onze groenten langer houdbaar door ze te fermenteren. Probiotica avant la lettre. Tegenwoordig eten we misschien nog 2x per jaar zuurkool en af en toe en bakje yoghurt, en dan heb je het wel weer gehad met de levende bacteriën in onze voeding.

's Zomers is het nog treuriger: als je er niet speciaal op let, kan het zomaar zijn dat je bijzonder weinig bacteriën binnenkrijgt. Maar je gaat wél zwemmen in natuurwater en op reis naar India, of je eet een lekkere paella op de markt in Spanje. Allemaal zaken waarbij je makkelijk vijandige virussen, bacteriën of parasieten oppikt. Als je darmflora niet sterk is, is de kans op een (blijvende) infectie met zo'n micro-organisme nog veel groter.

Zorg dus dat je voldoende levende bacteriën binnenkrijgt om je eigen darmflora te versterken. Ook hier geldt weer: uit voeding (kefir, kombucha, rauwe zuurkool, kimchi) is het allerbeste, maar als je dat niet redt, overweeg dan een probioticasupplement.

Vitamine C & E

Als je regelmatig in de zon komt (of je nu verbrandt of niet) is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Ik ben niet zo bang voor de zon, maar de schade die er kan ontstaan is vele malen groter als je voedingstekorten hebt. We hadden het net al over EPA; ook de vitamines C en E helpen je lichaam en huid te beschermen tegen de schade van micro-ontstekingen en oxidatie (zoals bij verbranding).

Over vitamine C maak ik me eerlijk gezegd niet zo'n zorgen als je echt voldoende groenten en fruit eet (lever is trouwens ook een uitstekende bron van vitamine C). Toch slik ik het af en toe bij, juist in de zomer. Je hebt vitamine C ook nodig om je collageen gezond te houden. Kort door de bocht gezegd: tegen rimpels. Hoewel ik moet bekennen dat ik het om die vreselijk oppervlakkige reden ben gaan slikken, moet ik erbij zeggen dat ik me wel echt energieker voelde toen ik daar eenmaal mee begonnen was. Dus misschien kreeg ik toch niet helemaal voldoende binnen, of ik neem het niet optimaal op.

Vitamine E vind je vooral in vette producten zoals noten, pinda's, zaden en plantaardige olie. Als je net als ik geen zonnebloem- of soja-olie eet, zul je extra op je vitamine E-inname moeten letten. Met olijfolie zet ik overigens niet veel zoden aan de dijk: een eetlepel olijfolie bevat zo'n 10% van de ADH aan vitamine E en kokosolie zelfs vrijwel geen. Een goede bron is tarwekiemolie; met 1 eetlepel daarvan zit je al op 100%! Ik moet bekennen dat ik het niet heel lekker vind, maar een 2 eetlepels door de salade voor je hele gezin moet te doen zijn. Als je daarnaast dan nog regelmatig noten, zaden en pinda's eet kom je al in de buurt. Doe je al deze dingen niet, dan wordt het tijd om dat te erkennen en na te denken over een goed supplement.

De vraag van vandaag:

Wat slik jij 's zomers?

Deel het met ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (9)

Marie Louise Lub
24 Sep. 2018
Kan een hoop van je leren! Dank voor je kundige, nuchtere en humorischte manier van omgaan met voeding en gezondheid. Ik blijf je volgen en overweeg op later tijdstip een cursus te volgen. Marie Louise
Karin
21 Sep. 2018
Hoi! Ik ben zwanger dus gebruik een multi voor zwangeren van viridian, probiotica (childrens powder) van viridian, vit d druppels en visolie van mum omega. Nu alleen nog op zoek naar goede collageen poeder. Heb jij een tip?
Na de bevalling wil ik graag iedere dag een shotje oerbouillon drinken. Maar voor nu.. groetjes!
De Groene Vrouw
21 Sep. 2018
Jazeker! Na het weekend vind je onze nieuwe collageen-aanwinst in de webwinkel :-)
Ik zet hier een linkje neer als het zo ver is!
Patricia
19 Jul. 2018
Hoi GV,

Ik zat gisteren een aflevering van Joris' Showroom te kijken en moest bij de Friese boer Tinus op een of andere manier gelijk aan jou denken, misschien vind je het grappig om eens te kijken?

https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/257227/Joris_Showroom.html

Vanaf 7.23 min begint zijn stuk (en hij komt later weer terug, de geïnterviewden wisselen elkaar af)

Geen idee hoor of je het grappig vindt, maar ik dacht ik ik zeg het gewoon, en je zult je vast vervelen nu in de zomer ;)

Ik reageer even onder deze blog omdat dit je meest recente is, maar het heeft verder weinig te maken met zomersupplementen.

Groetjes!
Nele
12 Jul. 2018
Ben geen trouwe supplementnemer. Vergeet het de helft van de tijd te nemen...
Maar in principe slik ik probiotica en vitamine C. Hoewel ik dat van de rimpels niet wist, maar dat is geen vervelende bijkomstigheid ;)
Vitamine C slik ik eigenlijk vooral wanneer ik door muggen ben belaagd. Ik ben allergisch voor muggenbeten (alsof het zonder allergie al niet vervelend genoeg was...) en de vitamine C maakt daarin echt verschil voor mij! Neem ik liever dan het spul van de apotheek.
Tegenwoordig slik ik ook omega 3, vitamine D en/of een multivitamine i.v.m. borstvoeding.
Geanne | Sweet Suzie
10 Jul. 2018
Als veganist slik ik standaard B12 (3 keer per week), maar ik kan niet zeggen dat ik iets speciaals slik voor in de zomer. Het hele jaar door neem ik dagelijks vitamine D op aanraden van mijn neuroloog en daarnaast slik ik vegan Omega (3 keer per week). Bovendien neem ik iedere dag kurkuma met zwarte peper, wat goed is om tal van kwalen en infecties te voorkomen. Misschien dat ik tijdens deze zomer wel extra vitamine C ga nemen na het lezen van dit artikel :)
De Groene Vrouw
10 Jul. 2018
Lukt het je met 3x in de week om gemiddeld 1000mg Omega-3 per dag binnen te krijgen? :-)
Janneke
7 Jul. 2018
Het schijnt ook nog zo te zijn dat je vooral vitamine D aanmaakt bij blootstelling van je romp aan de zon. Voor mannen wat makkelijker om hun t-shirt even uit te trekken, ook al staat dat wat minder netjes. En vaak wordt er inderdaad gedacht dat je in de zomer geen vitamines (en mineralen) nodig hebt, terwijl het vooral voor vitamine D geldt en dan is het nog de vraag of je voldoende vitamine D opneemt.
Ilse
4 Jul. 2018
Ik silk ook vitamine d door in de zomer en omega3 :) gewoon voor de zeker! Groetjes!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy