Blog

Zwartebonenbrownie

20 Jun. 2014

Ja weet je, hij is gewoon geweldig. Diep donkerbruin, romig, zoet, very moist. En guilt-free. De perfecte brownie. Van zwarte bonen. Zonder suiker en zonder gluten. En jij wil hem ook. Geloof me nou maar.

Je wil wel eens wat. Gewoon zoiets dat makkelijk is, en lekker, en waarvan NIEMAND doorheeft dat het Eigenlijk Stiekem Gezond is. Zelfs je schoonouders niet. Nou, en dat kan. Met zwarte bonen.

Voordat je verder leest: als vaste lezer van dit blog weet je hoe ik kook. Volgens het vaste Ik Doe Maar Wat principe. Dus ik doe niet aan grammen en mililiters en ik weet ook niet of je hem in de nieuwe Siemens stoomoven 3000 kunt maken. En nee, ik heb ook geen idee of dit ook kan met gierstvlokken, aardbeien of konijnen in plaats van zwarte bonen. Wil je iets anders doen aan dit recept, dan heb ik maar één tip voor je: raap al je moed bij elkaar, doe je ding en val mij er pas mee lastig als het onmeunig goed gelukt is, zodat ik het óók kan doen.

Zwartebonenbrownie

De brownie dus.

Je neemt:

  • 1 blikje zwarte bonen* (verkrijgbaar bij de supermarkt, of de suikervrije versie bij de natuurwinkel)
  • 1 kop biologische cacao
  • een half pakje grasboter
  • 1 kop (ofzo) kokosbloesemsuiker
  • 3-4 eieren
  • 1 eetlepel bindmiddel (zoals arrowroot of waterkastanjepoeder)
  • 1 flinke theelepel bakpoeder
  • 1 flinke theelepel (appel)azijn
  • eventueel 1 flinke theelepel vanillepoeder (Sonnentor)

* Ja, ik weet dat in de lining van blikjes BPa zit. En lectinen in de bonen. Ik vermijd BPa en lectinen als het even kan, maar ik denk ook dat je meer schade hebt van de stress als je alle slechte stoffen in je leven krampachtig probeert te vermijden, dan als je gezond eet en zo nu en dan iets binnenkrijgt dat minder goed voor je is. Dit is mijn snelle-en-makkelijke-recept, dus ik neem het voor lief. Maar als je meer tijd en zin hebt, houdt niets je tegen om gedroogde bonen te weken en te koken. Praise on you!

Je doet:

  • de zwarte bonen heel, heel goed afspoelen. Er zitten namelijk lectinen en saponinen in. Die krijg je niet helemaal weg met spoelen, maar je kunt er wel je best voor doen. Ik spoel ze af met heet water, zodat de boter straks zachter wordt. Of natuurlijk: je doet de gedroogde bonen weken en koken. Dat kan ook.
  • De bonen met de zachte roomboter in de blender tot het splut geworden is
  • Overgieten in een beslagkom en de overige ingrediënten erdoorheen roeren. Het moet een dikke, maar vloeibare massa worden.
  • Proef of er niet stiekem nog wat meer cacao of kokosbloesemsuiker bij moet.
  • Voeg op het einde het bakpoeder toe - roeren - en dan de azijn - weer roeren. De azijn activeert het bakpoeder om het geheel luchtiger te maken, maar verwacht geen luchtige cake - het is een moist brownie.
  • Giet het in een bakvorm (dikke tip: gebruik bakpapier, want dit krijg je echt niet makkelijk uit je vorm) en doe het in de oven. Op ongeveer 160-180 graden schat ik (onze oven doet raar maar de brownie lukt altijd).
  • Heel belangrijk: er is een omslagpunt in de gaarheid. Eerst komt een satéprikker er een hele tijd (laten we zeggen een half uur lang, soms langer) uit met beslag eraan. Dan issie nog niet goed. Ineens komt de satéprikker eruit met CAKE eraan (dus niet 'schoon', dat wordt 'ie nooit). Dan is hij goed. En dan moet hij eruit ook, want anders wordt het droog.
  • Af laten koelen en smullen maar.

Tah-freaking-dah. Zwarte bonen brownie, zonder granen, zonder gluten, zonder suiker. Maar met lekker. De bomdiggity. Ik zeg het je.

De vraag van vandaag:

Wat voer jij uit met zwarte bonen?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (36)

Alexandra Jacobs
10 Sep. 2016
Hallo Groene vrouw,

Ik zit sinds kort op je blog. Erg leuk en interessant vind ik het.
Even een vraagje over de zwarte bonen. Zwarte bonen zijn toch niet hetzelfde als kidneybeans?
Ik ga het zeker een keertje uitproberen.
groetjes Alexandra
De Groene Vrouw
13 Sep. 2016
Nee, kidneybeans zijn roodbruin en zwarte bonen zijn zwart :-)
Stefanie
6 Jun. 2016
Ik vergeug me erop om dit recept te maken Ik heb zwarte bonen gekocht in een zakje, van Hak. Uitlekgewicht 200 gram. Jij hebt het over een blikje, maar die heb je ook in allerlei maten. Hoeveel gram bonen raad jij aan in dit recept? Die 200 gram die ik hier heb, of meer? De verhouding bonen lijkt me zo weinig bij de suiker en cacao?
Groetjes Stefanie
De Groene Vrouw
6 Jun. 2016
Alle blikjes bonen die ik ben tegengekomen zijn om en nabij de 200 gram ;-)
Stefanie
6 Jun. 2016
Oh, ik heb nu twee zakjes gedaan van 200 gram. Dus 400 gram! Oeps! Staat nu af te koelen, maar is volgens mij lekker hoor!
Inge
23 Mar. 2016
Hij was wéér fantastisch! ?
linda
4 Dec. 2015
Kokosbloesemsuiker? Waar komt dat vandaan?
De Groene Vrouw
5 Dec. 2015
Uit de bloemen van de kokospalm.
Annemarie
2 Dec. 2015
Zonder suiker? Wat is kokosbloesemsuiker dan?
De Groene Vrouw
2 Dec. 2015
Iets anders dan witte bietsuiker. Totaal andere uitwerking op je lichaam. Schrijf ik nog wel eens een keer een blog over.
linda
4 Dec. 2015
Natuurlijk.
Net als kokosolie die totaal niet bestaat (en zo ja dan wordt kokosvet bedoelt) maar palmolie wel.
Zal wel aan een (foute) vertaling) liggen.
De Groene Vrouw
5 Dec. 2015
Olie en vet is geen contradictie. Een vet is een olie die op kamertemperatuur een vaste vorm aanneemt. En verder moet je, als je echt dingen wilt weten over voeding (of kruiden) nooit uitgaan van een Nederlandse naam of vertaling. Dat is altijd inaccuraat. Kijk gewoon naar de chemische samenstelling van een product en wat het voor effect heeft in je lichaam, daar kom je veel verder mee.
Bella
27 Aug. 2015
Elke vrijdag nemen we op mijn werk om de beurt wat lekkers mee en ik kwam onlangs dit recept van jou tegen en nu meteen gemaakt dus. En natuurlijk vast een stukje geproefd samen met mijn kinders. Lekker zeg! Lekkerder dan de 'gewone' ook volgens hen.
En mijn glutenvrije (want allergische) collega zal me ook dankbaar zijn want die moet meestal overslaan bij de wekelijkse traktatie.
Ilse
9 Mar. 2015
Deze is favoriet bij ons thuis. Gisteren heb ik met de zwartebonenbrownie een schwarzwalder kirsch gemaakt. Het regende complimenten! En dan die verbazing toen ik zei dat het van zwarte bonen gemaakt was :-)
CEC
26 Jan. 2015
Kokosbloesemsuiker == suiker.

Maar dat terzijde, het lijkt me wel lekker, ik ga t eens proberen te maken.
De Groene Vrouw
26 Jan. 2015
Nee. Dat klopt niet. Kokosbloesemsuiker is niet hetzelfde als gewone suiker; de GI is veel lager en het bevat veel mineralen die in gewone witte tafelsuiker weggeraffineerd zijn.
Jolanda
1 Dec. 2014
Gisteren gemaakt met een banaan i.p.v. het ei en smaakte erg goed!
Iris
22 Oct. 2014
Volgende keer met kokosolie en honing!
Iris
22 Oct. 2014
Hij is net klaar! 't is toch een beetje meer cake geworden, maar overheerlijk.
Ik had geen vanillepoeder en zwarte bonen in huis, heb toen maar een beetje vanillesuiker gebruikt :( Wilde me de eerste keer toch enigszins aan je recept houden. De bonen zijn adukibonen geworden. Met rauwe cacaopoeder! Dankjewel voor dit recept!
Henneke Barning
11 Oct. 2014
Het dingsel staat in de oven en (hoera) ziet de green woman dit bericht, want hoe lang/ hoever moet de brownie taart erin? Ben zo benieuwd, er bij blijven en dan prikken? please let me know, een hunkerende followster! Vast dank en tot kijk ergens! Hartelijke groet, Henny
valhalla
17 Sep. 2014
Heb hier in ons tijdelijk onderkomen (in een land waar je appelazijn en kokosbloesemsuiker praktisch niet kan vinden) je recept een beetje aan moeten passen.
Ik heb honing gebruikt, en baking soda in plaats van bakpoeder. En citroensap in plaats van appelazijn. In plaats van arrowroot, heb ik er een kleine eetlepel havermout doorheen gegooid. Geen idee waarom, dat laatste ;)

En oh, hij is heerlijk (ook het beslag). Alleen heb ik een luchtige cake gekregen in plaats van een lekker vadsige brownie, haha. Maar dat maakt niet uit. Vannacht kan ie veder afkoelen en morgen is ie vast nog lekkerder, met wat ongezoete slagroom erbij bij de koffie.

Hartelijk dank voor je briljante recept! Ergens in de verhuisboedel ligt nog een zak zwarte bonen, daar heb ik nu een perfecte bestemming voor!
valhalla
18 Sep. 2014
P.s.: twaalf uur later is ie een heel eind tot brownie-achtig ding ingeklonken. En hij is lekker!
Eline
22 Jul. 2014
Heerlijke, no nonsense, zeik niet manier van bloggen, doet me goed en maakt dat ik veel meer open sta voor alternatieve voeding (ik word een beetje melig van de rawfood hype etc, maar dat ligt aan mij).

Ik probeer suiker momenteel te vermijden (je bent vrouw, fijn is dat soms :-S) maar heb natuurlijk juist nu zooooo'n zin in iets lekkers en chocolade, dat dit recept me geweldig lijkt om uit te proberen.

Probeer zwarte bonen eens in een lekker gevuld mexicaans soepje, met veel tomaat en mais.
Of als salsa, of een salade met bv avocado en tomaat. Mmmmmmm!
Mieke
20 Jul. 2014
@Nicole kokosolie gebruikt en 3 eieren, 1 eetlepel maismeel 1 flinke theelepel baking soda
gaat prima, alleen gebruik ik vlge keer geen maismeel meer, is me nu net iets te droog.
Lies
19 Jul. 2014
Je schrijft altijd zo komisch groene vrouw! Leuk!
Agnes
8 Jul. 2014
Ok, ik heb totaal geen geduld dus heb m al gemaakt. Ik heb een 400gr blik genomen en iets wat neer kwam op 3/4 eetlepels suiker/cacao.
Het is een heeeeerlijke brownie geworden!! Deze ga ik regelmatig maken! Je proeft niets meer terug van de bonen wat ik bijna niet kan geloven. Ik ga wel de volgende keer iets meet suiker/cacao toevoegen. En wat kleine stukjes pure chocolade.
Enige ding wat ik niet snap, ik heb eigenlijk meer een cake dan een moist brownie, en laat ik nou net het laatste lekkerder vinden.. Ik doe m de volgende keer dus iets korter in de oven.

Ben heel blij met dit heerlijke voedzame recept!!
De Groene Vrouw
9 Jul. 2014
Zo zie je maar weer: maten zeggen niets. Want een 400gr blik kan breed en laag zijn of smal en hoog. En dan komen er verschillende dingen uit. Vandaar dat ik dus weinig werk met hoeveelheden: JIJ moet het principe leren begrijpen in JOUW keuken met JOUW spullen. Anders wordt het toch nooit zoals je het graag wilt, recept of niet ;-)
Agnes
8 Jul. 2014
Ik ga het toch vragen.. Welke maat blik en hoeveel is een kop cacao ongeveer? Een Senseo maatje?
Ik wil hem straks gaan maken voor de verjaardag van mijn 6 jarige kleine vriend!
Nele
4 Jul. 2014
Ik heb denk ik nog nooit in mijn leven zwarte bonen gehad... Ben een zwarte-bonen maagd dus.
Maar heb wel enorm behoefte aan een baking-day (eigenlijk een baking-and-eating-chocolatestuff-day) dus ga het morgen uitproberen..! :)
Karin
2 Jul. 2014
Dat ziet er lekker uit, ik wil het graag gaan proberen. Kun je de kokosbloesemsuiker ook vervangen door honing?
De Groene Vrouw
2 Jul. 2014
Ik ben benieuwd. Laat je het weten als het gelukt is?
Nicole
24 Jun. 2014
Konijnen? :)

Ik voer niet zoveel spannends uit met zwarte bonen... mexicaanse ovenschotel, salade, iets met quinoa of bulgur... Oh ja, en zwartebonenburgers met portobello-bacon! Easypeasy recipe: 2 blikken zwarte bonen (deze waren 240 gr per blik), twee eieren en een handjevol paneermeel. Eventueel wat olie, om het minder droog te maken. Dan mag er best wat peper en zout door, en evt. nog wat knoflook-, chili- en paprikapoeder er doorheen.
Portobello in plakjes van 5 mm snijden, op een ovenrek leggen, olijfolie erop smeren en veel grof zout eroverheen. Dan 15 min. in de oven op 220 graden, of totdat ze knapperig genoeg zijn :)
Jolanda
24 Jun. 2014
Staat nu in de oven! Ben benieuwd... :)
Nelleke
20 Jun. 2014
Ziet er goed uit!
Ik ga rebels doen en vervang de boter door kokosolie (koemelkallergie) en ik gooi er een ei in als bindmiddel :)
Hester
6 Jul. 2014
Is het gelukt met de kokosolie en het ei? Ik was benieuwd...
Carien
20 Jun. 2014
Hij was superlekker op de Ouders Natuurlijk Beurs !! Dank Nienke!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy