Lekker warm: stimuleer je doorbloeding!

Lekker warm: stimuleer je doorbloeding!

Lekker_warm

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik had het deze week koud. De verwarming hoger dan normaal, dubbele maillot, en nog steeds: koud. En ik ben niet eens zo’n koukleum. Tijd om de doorbloeding te stimuleren!

Het verwarmen van je lichaam vraagt energie. Die moet je dus wel eerst hebben. Soms heb je dat niet. Omdat je niet voldoende eet, niet het juiste eet, niet alles kunt opnemen – of simpelweg omdat je lichaam zijn energie ergens anders aan moet besteden (bij een te lage weerstand bijvoorbeeld, of juist als je al een tijd flink ziek bent). En soms heb je nog net wel voldoende energie om jezelf warm te houden, maar zou het handiger zijn als je daar wat minder energie aan kwijt was (bijvoorbeeld als je al laag in gewicht zit en je die calorieën beter kunt gebruiken om wat aan te komen dan om je kacheltje brandend te houden).

Of je nu een koukleum bent, altijd koude handen en voeten hebt, of gewoon je algehele gezondheid een tandje hoger wilt zetten: het stimuleren van je doorbloeding is in dit seizoen geen overbodige luxe. Het kan op de volgende manieren – en zoals altijd zijn deze tips bedoeld voor gezonde volwassenen die geen bijzondere omstandigheden hebben. Heb je die wel (bijvoorbeeld bij zwangerschap of een chronische aandoening), raadpleeg dan eerst een professional voordat je kruiden gaat gebruiken.

 

1. Kruiden

Met kruiden kun je heel goed je doorbloeding stimuleren. Verschillende kruiden hebben verschillende acties, dus kijk goed wat bij je past (verdiep je er bijvoorbeeld ook even in wat zo’n kruid nog meer doet, voordat je er vol enthousiasme 6 capsules per dag van gaat slikken). Deze kruiden stimuleren allemaal op hun eigen manier de doorbloeding:

 • Verwarmende specerijen zoals Gember, Zwarte peper, Kruidnagel en Kaneel kun je zowel inwendig gebruiken (in gerechten of als thee), maar ook uitwendig (in een bad of voetenbad). Ze stimuleren de doorbloeding op de plekken die ze aanraken; het effect is dan ook weldadig, maar kortdurend.
 • Doorbloedingskruiden zoals Rozemarijn, Duizendblad en Ginkgo biloba stimuleren de doorstroom van bloed tot in de haarvaten. Het zijn sterk werkende kruiden en daarom niet voor iedereen geschikt, maar wie continue koude handen of voeten heeft, kan baat hebben bij een tijdlang deze kruiden als ondersteuning. Bijkomend voordeel: ook de doorbloeding in je hersenen wordt gestimuleerd, dus misschien dat je je dan ineens wél herinnert waar je je sleutels gelaten hebt.
 • Leverondersteunende kruiden zoals Engelwortel, Curcuma en Kalmoes. Ook van het wat heftiger soort. Gebruik ze alleen als je goed kunt ontgiften (door veel water te drinken bijvoorbeeld), want als je de lever stimuleert, komen de afvalstoffen vrij om afgevoerd te worden. Maar de lever is ook één van onze warmste organen (vaak wel 39C); dat is niet alleen nodig voor die ontgifting, maar ook om de rest van je lichaam te kunnen verwarmen. Lekker laten werken dus, die lever!

 

2. Etherische olie

Etherische oliën kunnen je van buitenaf helpen om lekker warm te worden. Ook hier gebruik je veel verwarmende en doorbloedingsstimulerende oliën, zoals Gember, Zwarte peper en Kruidnagel. Gebruik alleen olie van een goede kwaliteit, en weet wat je doet. Kruidnagel en Kaneel kunnen bijvoorbeeld heel goed werken; maar gebruik je er teveel van, dan irriteren ze je huid. Hier een paar recepten:

 • Verwarmende massage-olie
  Neem 50ml neutrale basisolie (zoals Amandel of Sesam) en voeg toe:
  10 druppels Gember
  10 druppels Zwarte peper
  3 druppels Kaneelblad of Kruidnagel
  10 druppels Zoete marjolein of Thijm
 • Verwarmend (voeten)bad
  Neem 50ml emulgerende vloeistof (zoals neutrale badolie, slagroom of honing) en voeg toe:
  10 druppels Mandarijn
  10 druppels Gember
  10 druppels Ceder
  Neem hiervan 1 eetlepel in een voetenbad, of de helft van dit recept in een ligbad
 • Verwarmende handcrème
  Beproefd recept, ooit bedacht voor mijn wettige echtgenerd die met RSI kampte door te weinig doorbloeding in de handen en armen.
  Neem 50ml neutrale basiscrème en voeg toe:
  10 druppels Gember
  10 druppels Zwarte peper
  5 druppels Koriander
  5 druppels Zoete Marjolein
  evt. 3 druppels Kruidnagel

 

3. Voeding

Ook met je voeding kun je natuurlijk zorgen dat je het lekker warm krijgt. Bijvoorbeeld door niet teveel koude voedingsmiddelen te eten. De hype van groene smoothies die Nederland heeft overgenomen, is vooral iets dat goed werkt in de zomer. Het kan natuurlijk zijn dat jij één van de gezegende mensen bent met een ijzersterke maag en spijsvertering, en je het niet koud krijgt van deze ‘gezonde’ gewoonte. Maar op een kille herfstochtend zo’n koude plens op je nuchtere maag is voor de meeste mensen gewoon niet zo’n goed idee, hoe gezond de ingrediënten ook zijn.

Eet en drink lekkere warme producten. Soep, groentenschotels, lauwwarme salades en liters thee doen al heel wat voor je inwendige kacheltje. Vooral als je er ook nog verwarmende voedingsmiddelen aan toevoegt. Verwarmende kruiden, daar zijn ze weer: Gember, Kruidnagel, Kaneel, maar ook Piment, Kardamom en Mierikswortel zijn verwarmend.

Ook ‘gewone’ voedingsmiddelen kunnen verwarmend zijn, vaak vooral als je ze ook warm eet. Een rauwe paprika is verfrissend, maar een verwarmde (gebakken of gegrilde) paprika is verwarmend. Gedroogde vruchten zijn vaak verwarmender dan hun ongedroogde versie. Uien en knoflook zijn verwarmend, net als de meeste soorten vlees.

Koude of verkoelende voedingsmiddelen zoals komkommer, tomaat, rauwe vis, zuivel en rauwe groenten en fruit, kun je minder fris maken door ze zelf te verwarmen (gebakken appeltjes, mmm!) of door er verwarmende kruiden aan toe te voegen.

 

4. Van buitenaf

Tot slot maakt het natuurlijk uit wat je aan hebt. Je hebt van die mensen die klagen dat ze het zo koud hebben, terwijl ze half November in een te kort truitje zonder hemd lopen. Ja weet je – dan is het gewoon je eigen schuld. Het is misschien niet sexy, maar ik ben groot fan van lange onderbroeken en wollen hemden.

Die laatste kunnen trouwens best sexy – vooral zachte merinowollen of wolzijden versies, heerlijk! Je betaalt er wat voor, maar dan heb je ook wat. En als je man het niet per ongeluk in de droger gooit, gaat het jaren mee.

Laagjes werken ook prettig, want ze isoleren stilstaande lucht tussen de kledinglaagjes in. Persoonlijk vind ik het verwarmen van mijn lichaam door middel van een extra laagje prettiger dan het verwarmen van mijn huis – niet alleen uit milieu-overwegingen, maar ook omdat een extra graad op de verwarming veel minder behaaglijk is dan een lekker dekentje over mijn benen als ik zit te werken. Goede sokken en/of sloffen doen trouwens ook wonderen, net als een extra panty of wollen legging onder je gewone broek. Heb jij het tenminste lekker warm deze winter.

De vraag van vandaag:
Hoe blijf jij lekker warm deze winter?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (30)

 • Pieter ten Cate

  Er mist nog een puntje! Compressie kleding! Bij het dragen van bijvoorbeeld compressie sokken wordt de doorbloeding gestimuleerd wat zorgt voor duidelijke vermindering in kou van in dit geval de voeten. Voor veel lichaamsdelen zijn wel compressie onderdelen te vinden! Wellicht nog een leuke toevoeging.

 • Pingback:Doorbloeding stimuleren met kruiden | Tijd voor je voeten

 • Pingback:DIY: voetscrub met honing - Style @ planetfem.com - Beauty, Fashion and styleStyle @ planetfem.com – Beauty, Fashion and style

 • Emine

  Waar kan ik het beste de kruiden kopen, zoals duizendblad?

 • Cat

  Sloffen van echte lamswol. Ik heb van mijn 1e paar reeds 4 jr. Elke winter warme voeten. wel ruim genomen. ik verdraag geen knelling! Je moet niet chique willen. maar knus.
  Vraag, wat te doen met syndroom van raynaud bij handen? Het temperatuurverschil binnen buiten geeft regelmatig pijn.

 • Cat

  Bij mij werken de echte lamswollen sloffen vd markt uistekend tegen koude voeten. Het model is nog niet geheel charmant maar ik heb er nu al 3 -4 jr warme voeten mee. Ps ik neem ze altijd ruim. Verdraag geen knelling.

 • Lu

  Om warmpjes bij te blijven!
  Appel compote gemakt met geleisuiker, met citroen sap en zwarte peper! Pitter bij het eten! Heerlijk!

 • Karin nieuwhuis

  Ik heb een hele koude handen en voeten. Ik lees nu over de doorbloedingskruiden maar hoe moet ik dat gaan gebruiken?

 • Monique

  warm en koud water tijdens douchen afwisselen. Is wennen de eerste paar keer maar op een gegeven moment is het koude water zo verfrissend dat je niet meer zonder kunt hahaha en het maakt dat je heerlijk warm van binnen wordt mmmm

  • De Groene Vrouw

   Ja, dat is waar! Gek genoeg vind ik dit een stuk moeilijker nu we centrale verwarming hebben, dan toen we nog op hout stookten (en het ‘s ochtends dus gewoon kkkkoud was).

 • Miep

  wat zijn druppels zwarte peper precies? hoe moet ik dat zien

  • De Groene Vrouw

   Het gaat over etherische oliën. Die meet je in druppels.

 • Mieke

  Wat hier ook werkt, muziek aan en lekker een potje dansen met de kids…werkt altijd! 😉
  En heeeel veeel thee.

 • Esther

  Ook ik drink veel thee, zeker deze koude dagen. Ik moet echt nog aan die kou wennen. Vooral na een fietstochtje voel ik me opgebrand. Wandelen maakt me juist warm.
  En de lange onderbroek of legging heb ik al weer onder mijn broeken. Heerlijk. En natuurlijk lange hemden en laagjes.
  Misschien mezelf toch ook wat verdiepen in de kruiden.
  Leuke blog!

 • Anique

  Lekker dikke sokken ‘s avonds! Warme melk. Thee. Glühwein (mag dat al?).
  En voor mijn kouwe poten gebruik ik ook af en toe speciale creme van de gezondheidswinkel.
  Overigens vind ik het niet zo sexy als je in zulk koud weer in een te kort dun truitje staat te bibberen. Met een warm hemd en een goeie trui kun je toch veel beter lonken!

 • Stephanie

  Net een groot glas thee gemaakt met een schepje kaneel en een schepje gemberpoeder, is lekker!! Goed idee, nu kan ik ook kaneel meenemen naar mijn werk om daar kaneelthee te drinken :-) Moet ik ook eens proberen met Curcuma, ik moet mijn vervette lever zien op te peppen!!

 • Lot

  Bij mij help het enorm om met handen en voeten te “pompen” In regelmatig tempo je handen tot vuist maken en weer goed strekken. Met tenen kan het ook alhoewel minder makkelijk. Oh ja pols omklemmen met je andere hand en draaiende beweging maken.

 • Oh ja, dit is echt een thema voor mij!

  Op de een of andere manier krijg ik die interne kachel maar niet werkend! Alleen mijn wangen kennen een flinke doorbloeding (in mijn gezicht dan, want die andere wangen zijn ook gewoon ijskoud…)

  Ik blijf proberen!

 • Izerina

  Ik heb gemerkt,dat ik koude voeten krijg,als ik mijn schoenen te strak dichtdoe. Daar helpt dan geen gember of ginko tegen.En mijn prettigste paar schoenen heeft brede neuzen .

 • Karin

  Oeh, goede blog weer! 😀
  Ik HAAT deze dagen, juist vanwege de kou…. Brrr…
  Gelijk maar wat dingen uitproberen, dan verkramp ik hopelijk ook minder. Ik loop er al bij als een Michellen-vrouwtje… 😉

 • Dank voor al die fijne info. Het komt steeds op het goede moment.
  Koude handen en voeten heeft wat mij betreft niet alleen te maken met de tijd van het jaar. Als ik te lang achter de pc aan het werk ben( hoofdwerk) kunnen mijn uiteinden, mijn handen en voeten ijzig koud worden. Dan is het echt nodig om in beweging te komen. Die verwarmende handcreme is een goed idee.
  Overigens, jouw blog is een van de weinige die ik ALTIJD open en lees.

  • De Groene Vrouw

   Leuk, dank je wel 😀

 • Goede tips! Een aantal gebruik ik al… heerlijk, gemberthee :-) En die curry’s zijn ook zo gek niet dus. Want ja, hier ook koud met mijn nauwelijks meer dan 50kg en lage bloeddruk.

 • Oh ik hou echt van je blog! :) Ik heb echt zo veel geleerd inmiddels :)

  Ik heb zelf de irritante syndroom van raynaud, minst geringste koude bries en mijn vingers en tenen ‘sterven’ af. Ik eet inmiddels gezond met veel goede vetten, onbewerkt, geen geraffineerde suikers e.d. maar helaas wat dat betreft nog geen verbetering. Ik ga me in die doorbloedingskruiden verdiepen, hopelijk dan eindelijk wat verlichting. :)

  • Ik lees overal dat ik Ginkgo niet met borstvoeding mag gebruiken. :( Dat is onwijs jammer. Dan maar even volhouden en de winters doorkomen tot de dag mijn zoontje besluit niet meer bij me te willen drinken. 😉

 • Regina

  Hoi, Ik mis nog een middel om je doorbloeding te stimuleren. Bewegen! Van een heerlijke herfstwandeling (goed ingepakt natuurlijk) krijg ik het altijd lekker warm. En de kop warme thee smaakt daarna ook heerlijk!

  • De Groene Vrouw

   Helemaal gelijk 😀

 • Noël

  Precies mijn thema… Hoe krijg ik mezelf warm?
  Ik ben 22 weken zwanger en heb een heel lage bloeddruk (dat hoort bij mij, ook als ik niet zwanger ben, maar tijdens de zwangerschap dipt ie wel heel veel naar de 75/50), waardoor ik me futloos voel en nu dus ook echt koud.
  Ik kleed mezelf lekker warm aan, laagjes, geitenwollensokken (de echte dikke) aan de voetjes en mijn warme jas met dikke kraag en handschoenen…. Maar dan kom ik buiten en lijkt het wel of ik een gatenvestje aan heb. De wind waait ijzig dwars door mij heen.
  Dan toch nog meer thee drinken denk ik… En wellicht de Rozemarijnvoetencreme (Weleda) op mijn armen smeren? Want die zijn steeds het koudst, samen met mijn voeten.
  Ik weet het niet meer.

  • Christine

   Roodkoperzalf van Wala werkt ook heel goed. Daar worden je voeten heerlijk warm van.