Lady Low Libido: oorzaken & oplossingen

Lady Low Libido: oorzaken & oplossingen

Laag-libido

Tsja, je bent jong en je wilt wat. Of niet, natuurlijk. Toen ik de post over het vrouwelijk orgasme deelde, was de meest gehoorde opmerking: “Ja, maar dan moet je eerst zin hebben om een orgasme te regelen…

Eh, tsja. Kijk. Ik heb daar zelf niet zo’n last van, zullen we maar zeggen. Dus dat zat niet zo in mijn leefwereld. Maar voor jullie: wat kan de oorzaak zijn als je als vrouw een laag libido hebt, en wat doe je eraan?

 

Oorzaak 1: Neurotransmitters

Zoals we ook in de vorige post besproken hebben, spelen neurotransmitters een belangrijke rol in je gedrag en gevoel – en dus ook in de slaapkamer. Een kleine opfrisser: neurotransmitters zijn boodschapperstoffen die signalen doorgeven in je hersenen (maar ook in je lijf).

Bij alles rondom sex (opwinding, aantrekkingskracht, orgasme, het ‘beloningsgevoel’ dat bij sex hoort) spelen met name dopamine en serotonine een rol. Dopamine is nauw betrokken bij alles dat zorgt voor onze overleving, dus ook bij ‘thrills‘: vechten voor je leven (anno 2016 zijn dat snelle auto’s, bungeejumpen, klimmen, hardlopen, dat soort dingen) en zorgen dat de soort overleeft (jawel, sex). Serotonine zorgt voor een gevoel van veiligheid en welbehagen en heeft een belangrijk aandeel in het fenomeen ‘loslaten’.

Heel kort door de bocht gezegd zou je dus kunnen zeggen dat wanneer je geen sexdrive hebt, überhaupt geen zin in sex, geen behoefte aan enige horizontal refreshment – dan zou het kunnen dat je dopamine laag is. Heb je best zin in sex maar lukt het je niet om los te laten in de slaapkamer (blijf je bijvoorbeeld piekeren over de hypotheek of maak je je continue zorgen of je Petticoat Lane wel netjes gemaaid is, lekker ruikt, of je er niet te lang over doet…. dat soort dingen), dan zou het kunnen dat je een tekort hebt aan serotonine.

Luister dames: dit blog is NIET voldoende om de conclusie te trekken dat je te weinig serotonine produceert, dus doe dat ook niet. Maar het is natuurlijk wel zo dat je voor goede sex met een spetterend orgasme 1 ding heel hard nodig hebt, en dat is veiligheid. Heb je dat gevoel van veiligheid niet (omdat je te weinig serotonine aanmaakt of vanwege Oorzaak 3), dan gaat het niet gebeuren. Geen orgasme of, als het toch komt, een slap aftreksel van wat het daadwerkelijk kan zijn. It should be a starry night, love.

 

Oplossing 1: Eet meer eiwitten, mineralen en vitamines

Heb je een tekort aan neurotransmitters, dan werkt dat door in alle aspecten van je leven en merk je daar op meerdere punten iets van. Ik wil niet de indruk wekken dat je al die problemen met dit blog kunt uitgraven en oplossen. Maar dat neemt niet weg dat de meesten van ons veel te weinig voedingsstoffen eten om hun neurotransmitters goed te onderhouden. Voor het bouwen van nt’s zijn verschillende stoffen nodig:

 • Eiwitten / aminozuren voor het opbouwen van de nt zelf. Voor dopamine is vooral tyrosine belangrijk, voor serotonine vooral tryptofaan.
 • Vitaminen: zijn nodig om van aminozuren ook daadwerkelijk dopamine te maken. Vitamine C, B3 en B6 (P5P) zijn belangrijk voor de productie van zowel dopamine als serotonine.
 • Mineralen: zijn eveneens nodig om te zorgen dat je het nt goed kunt opbouwen. Voor dopamine  en serotonine hebben we het vooral over zink, ijzer, calcium en magnesium.

Met andere woorden: eet voldoende vlees, lever (bio rund, kip, kabeljauw), bottenbouillon. En natuurlijk groene bladgroenten, noten, zaden… ach, niets nieuws onder de zon, toch?

 

Oorzaak 2: Testosteron

Hmm, dat is toch het mannenhormoon? Jazeker: mannen hebben meer testosteron dan vrouwen. Maar dat wil niet zeggen dat wij zonder kunnen. En nee, dan bedoel ik niet dat je je feminisme door de gootsteen moet spoelen zodra er een zware kast verplaatst moet worden. Juist niet, eigenlijk – maar daar hebben we het zo nog over.

Waar het om gaat is dat je ook als vrouw testosteron aanmaakt. Wij maken veel minder dan een man – maar toch is je vrouwentestosteron extreem belangrijk. Het zorgt vooral voor, jawel, ‘mannelijke’ eigenschappen zoals zelfvertrouwen, competitiedrang, spieropbouw en een gezond libido. Ja, je kunt erover discussiëren of dit mannelijke eigenschappen zijn, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.

Heb je als vrouw (en als man trouwens ook) een te laag testosterongehalte, dan kan dit zorgen voor besluiteloosheid, onzekerheid, krachtverlies (zowel lichamelijk als geestelijk) en, inderdaad, een laag libido. Ik wil niet zeggen dat we allemaal als cocky bodybuilders rond zouden moeten lopen, maar je snapt dat er een optimale balans is. Testosteron kun je gewoon laten meten; liefst in speeksel (niet in bloed) waar het gehalte aan vrij testosteron het hoogst is.

Oorzaken voor een te laag testosterongehalte zijn onder andere:

 • Te weinig lichamelijk activiteit – dus of je die kast toch liever zelf even wilt verplaatsen.
 • Te weinig sexyes really. Dat is natuurlijk geen excuus om jezelf te dwingen te fadoodlen als je daar eigenlijk geen zin in hebt. Maar het kan wel een verklaring zijn waarom veel relaties het patroon continue-veel-minder-weinig-nooit volgen als het om sex gaat.
 • Verkeerde voeding – als je niet de juiste bouwblokken eet om hormonen op te bouwen, gaat het natuurlijk niet lukken.
 • Stress – stresshormonen vragen dezelfde bouwblokken uit je voeding als geslachtshormonen. Adrenaline is belangrijker voor het overleven dan testosteron, dus die krijgt de voorkeur. Heb je veel stress, dan kan het dus zijn dat je alle bouwblokken al opgesnoept hebt aan adrenaline, en dat er weinig meer overblijft voor testosteron (bovendien ben je ‘s avonds dan meestal ook te uitgeteld voor een flinke beurt).

 

Oplossing 2: Eet meer vetten (en beweeg!)

Testosteron komt, net als alle andere geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron) en de stresshormonen (cortisol, adrenaline, maar ook DHEA dat zorgt voor een goede stressbestendigheid) van cholesterol. Nee, cholesterol is niets om bang voor te zijn, je hebt het hard nodig. En cholesterol maak je uit vetten.

Voor een gezond testosterongehalte is het essentieel dat je genoeg vetten eet. En niet alleen die paar suffe noten. Eet voldoende verzadigde en onverzadigde vetten: kokosolie, roomboter/ghee, olijfolie, vis(olie), lijnzaad, noten.

Verder is beweging dus uitermate belangrijk. Voor de aanmaak van testosteron zijn twee soorten beweging cruciaal:

 • Short interval training (zoals Tabatha / HIIT): een korte periode extreem intensief bewegen (met kettlebells, de roeimachine of gewoon alleen je eigen lijf), dan weer een paar seconden rust, en dan weer overnieuw. Verdiep je in deze shizzle, want het is echt goed voor je. Nee, ik zei niet dat het leuk was – ik zei dat het goed voor je is.
 • Lifting heavy things: het tillen van zware dingen is goed voor de opbouw van je spieren. Je hebt niet alleen testosteron nodig voor de spieropbouw; je maakt ook makkelijker testosteron aan op het moment dat je die spieren gebruikt. Dus begin met een fles water en eindig met je kleuter, maar: til. Ze. Op! Hieronder valt overigens ook het edele (en vervloekte) planking, maar daar schrijf ik nog wel een keer over. Als je snel beresterk wilt worden is dit de manier.

 

Oorzaak 3: de verkeerde partner

Laten we eindigen met de olifant in de kamer. Luister dames, je fancy article weet het beter dan jij. Als je niet opgewonden raakt van je partner, kan dat ook gewoon komen omdat je hem/haar niet (meer) opwindend vindt. Omdat zhij niet goed voor zichzelf zorgt – of voor jou. Ik ga niet stoken in goede huwelijken, maar ik heb zelf te lang doorgebracht in een kloterige relatie om dit onbenoemd te laten.

Een intrinsieke afkeer van je partner is iets anders dan ‘de kinderen zijn de hele dag vervelend geweest en ik ben doodop’. Geloof me: als je lichamelijk in orde bent en je vindt je partner nog aantrekkelijk, dan lukt het je ook om af en toe tijd en energie vrij te maken voor goede sex. Maar gebruik je ‘te moe’ stiekem als excuus om niet  te ‘hoeven’, dan is er meer aan de hand. You know, girl. Deep down, you know.

Het leven is te kort om door te brengen bij een partner waar je eigenlijk niet gelukkig bent. Dus als er iets met je partner is dat je dwars zit: bespreek het. En valt het niet te bespreken, overweeg dan hoe de energiebalans is… kost je relatie je structureel meer energie dan dat het oplevert, dan is dat geen duurzame situatie. Ik zeg het maar even. De rest mag je zelf bedenken.

 

 

De vraag van vandaag:
Hoe hou jij je libido gezond?
Vertel het ons in de reacties!
Goeie tip: dit blog wordt enorm goed gevonden in de zoekmachines.
Zie je dus liever niet je echte naam terug bij je reactie, gebruik dan een alias!

Reageren? Gezellig!

Reacties (30)

 • John

  Mijn vrouw zegt niet te weten waarom ze geen libido meer heeft, behalve dat ik 5 jaar geleden door rugproblemen niet meer goed kon vrijen. Lange tijd hebben we genoten van alternatieven tot ze zei dat ze dat niet fijn meer vond. Ze heeft mij toen nog wel af en toe verwend, maar is daar meegestopt. Inmiddels ben ik 5 x aan mijn rug geopereerd in 5 jaar tijd. Nu gaat het weer goed met me en voel me weer een man. Ieder voorstel om te vrijen of te knuffelen of om zachtjes te wrijven wijst ze af. Ze heeft geen zin en geeft geen reden. Ik weet niet wat ik moet doen, probeer lief te zijn, geef haar complimenten zeg dat ze er nog aantrekkelijk uitzien en dat meen ik. Zij is nu 52 en ik 59, vroeger hadden we een heel goed en spannend sexleven, niets was te gek en ze had multi-orgasmes. Wat nu, af en toe ben ik zo gefrustreerd dat ik boos word, is niet goed , maar ik ben ook maar een man.

  • De Groene Vrouw

   Hoi John,

   Hoewel ik het ontzettend vervelend voor je vind allemaal, begrijp je zelf vast ook wel dat ik niet degene ben die dit voor je kan oplossen – al helemaal niet in de reacties onder een blogartikel dat zijdelings grenst aan het probleem dat je beschrijft. Als je vrouw zelf ook last heeft van het lage libido of van andere lichamelijke problemen, is ze van harte welkom voor een consult met onderzoeken en een behandelplan. Voor al het andere moet je bij een relatietherapeut zijn, niet bij mij.

 • Nora

  Hey, weet je toevallig ook het effect van het geven van borstvoeding op je libido? Heb een heerlijke hummel van 5 maanden die alleen nog maar de borst krijgt, en het voelt allemaal nogal droog daar beneden. Heb veel meer tijd nodig om op te warmen, terwijl we eigenlijk alleen maar tijd hebben voor af en toe snel tussendoor seks. Hoort dit erbij? Mijn vagina is namelijk niet alleen een stuk droger, maar ook minder zacht/doorbloed. Gewoon een beetje een saaie boel dus…

  • De Groene Vrouw

   Dat is per persoon verschillend, maar als je tekorten hebt aan bepaalde voedingsstoffen, zie je dit vaak extra duidelijk terug tijdens de bv-periode (als je lijf de baby voorrang geeft en je eigen tekorten duidelijker worden)…

   • Nora

    Oh echt, het heeft dus niks te maken met de hormoonhuishouding? Fijn om te weten! Dan kan ik er iets aan doen 😉

    Ik heb sinds een paar weken na de bevalling ook last van pijnlijke kniegewrichten en vreselijke zwangerschapsdementie, en na het lezen van jouw stukje over omega-6 en omega-3 dacht ik al dat ik misschien een tekort had aan omega-3, dus was toch al van plan om mijn eetpatroon weer eens onder de loep te nemen.

    • De Groene Vrouw

     Eh ja – tekorten aan voedingsstoffen kunnen zorgen voor verstoringen van de hormoon- of neurotransmitterhuishouding. Daar ging dit hele stukje nou juist over 😉

     • Nora

      Het is vreselijk, die zwangerschapsdementie 😉 Maar ik ga gelijk aan de slag! Nogmaals, dank voor dit stukje!

 • A

  Heerlijk artikel! En herkenbaar. Heb een vrij hoog libido en geloof idd dat ik nogal mannelijke eigenschappen heb, ga zeker eens mijn testosteron gehalte laten testen. Wist niet dat dat zo eenvoudig kon. Gewoon bij de huisarts?
  Hoe meer sex je hebt, hoe meer zin in sex toeneemt volgens mij. Als ik door omstandigheden er ‘even’ niet aan toe komt, kan ik het zomaar vergeten. Las dan snel weer momentje met mezelf in, want energieboost is altijd fantastisch!

 • Janneke

  Met libido niks mis maar nu in de overgang en relatie is nog nooit gelukt, hou het nooit langer dan een paar maanden vol.

 • Judith

  En wat als je juist graag geniet? Ik voel me soms weleens schuldig. Tijdens de zwangerschap was mijn libido juist sky high, en binnen een week na de bevalling ook weer. Ik voel me soms geen vrouw dan (of juist heel erg vrouw). En het is wel in een gewoon keurige mate. Maar na 16 jaar ben ik nog lang niet uitgekeken op mijn partner, alle keren genieten we. Alleen mijn libido ligt wel hoger dan die van hem. En het past niet echt bij een brave koekjesbakkende moeder toch? Het is soms ook moeilijk te combineren met de intensieve zorg van een jonger of ouder kind en die ruimte te creëren. Naar de buitenwereld blijf ik graag aseksueel en de brave koekjesbakkende moeder, en tussen mij en mijn vriend is het gewoon heel gezellig als we even tijd voor elkaar hebben. We zijn ook samen gaan kijken wat tantra kan brengen, al vogelen we dat geheel zelf uit zonder begeleiding. Het is verwarrend hoe platte gesprekken of opmerkingen wel een norm kunnen zijn in onze maatschappij, maar oprechte intimiteit taboe lijkt.

 • H.

  Ik zou het echt supertof vinden als je, na je boek over de darmen, ook een boek zou schrijven over dit soort onderwerpen. Dus: het vrouwelijk lichaam, seks, orgasmes etc. De manier waarop je hierover schrijft is echt heel verfrissend. :)

  Bij mij was er toch sprake van punt 3 denk ik. Ik denk dat mensen (ik dus…) toch onderschatten hoe veel invloed een relatie die niet meer werkt, heeft op je seksuele gemoedstoestand. Het is dus ook uit gegaan na 4 jaar. Hoewel ik, nu ik vrijgezel ben, niet echt verschil merk in mijn libido… Hopelijk verandert dat als ik ooit weer iemand vind. 😉

  • De Groene Vrouw

   Oh please, breng me niet op ideeën. Weet je hoeveel werk het is om een boek te schrijven?
   Ik ben NET klaar! Zeg maar dat ik hierna eerst even vakantie moet vieren. En daarna denk ik nog wel even verder over een Vrouwenboek 😉

   • H.

    Hahahaha! Oke. Bij deze: ga alsjeblieft vakantie vieren!! 😉

    En dan zien we dat vrouwenboek vanzelf wel verschijnen. 😉

 • M.B

  Stoppen met ‘de pil’… of andere hormonenzooi! Heeft bij mij wonderen gedaan voor mijn libido :) Ik leef op de golven van mijn natuurlijke cyclus, en afhankelijk daarvan heb ik meer (héél veel) of minder zin. Ik weet dat veel mannen geen zin hebben om een condoom te gebruiken, maar als het de kwaliteit en frequentie van hun seksleven verbetert, weet ik zeker dat mannen voor rede vatbaar zijn! Bij mij komt de pil er nooit meer in, my body, my rules 😉

  • De Groene Vrouw

   AMEN!

  • Anna

   Hormonale anticonceptie, fijn dat het er is hoor, maar wat een ellende … Ik heb de Dianepil, Microgynon en de Nuvaring gebruikt, en allemaal hadden ze een laag libido tot gevolg (plus depressieve gevoelens, droge slijmvliezen, nare schimmels enz). Nu heb ik het koperspiraaltje, maar heb steeds maar last van jeuk en irritatie, na elke menstruatie, na elke seksbeurt, na het douchen enzovoort. Dus die zal er uiteindelijk wel uit moeten, want ik ben het helemaal zat. Wat nu? Condooms alleen lijkt me niet betrouwbaar genoeg (ik wil écht geen kinderen), maar ben ook nog niet helemaal toe aan sterilisatie. Als iemand nog ideeën heeft, houd ik me van harte aanbevolen.

 • Linda

  Goede blog weer, daar heb ik wat aan. In het kader van lifestyle verandering eet ik sinds anderhalve week bakken met groenten en fruit, eieren, vlees, roomboter, enz. Ook dankzij wat blogjes van jou (ook al eggs mcnuffig gemaakt, lekker). Maar ja wel een enorme bak stress, wordt ook aan gewerkt.
  Ga ik snel sporten dan maar, want dat doe ik wel, maar weinig.
  En ml…tja…ik zal hem dit blog eens laten lezen, kijken of hij dan wat aan z’n buikje gaat doen. :-)

 • Roisin

  Nog een mogelijke oorzaak: je zit in therapie en bent aan je zelf ‘aan het werk’. Je zit in een emotioneel, intiem (verwerkings)proces waarin je steeds duidelijk krijgt wie je bent en wat je wilt. Al je energie gaat hier naar toe. Je voelt je kwetsbaar, naakt en bent bezig opnieuw je leven vorm te geven. En bent aan het onderzoeken hoe je dingen altijd deed, welke rollen je altijd speelde (ook op seksvlak) en bent meer en meer jezelf aan het worden. Dit vraagt om een nieuwe benadering, ook in de slaapkamer, die dichterbij jezelf en bij gelijkwaardigheid ligt. En dit is DOODeng en vraagt om (wat jij noemde) veiligheid en vertrouwen en uiteraard respect. xx

  • De Groene Vrouw

   Heel goed! Onderliggende zaken oplossen is altijd een proces dat met je meeloopt, en dat het ene jaar wat meer aandacht en bandbreedte vraagt dan het andere jaar 😉 #tellmeaboutit #ikhoorje

  • Else

   Volgens mij valt dat ook onder het kopje Stress/Adrenaline? Ik vind Zware Emoties namelijk altijd buitengewoon stressvol en ben aan het eind van een dag vol Zware Emoties altijd compleet uitgeput.

  • Judith

   Dit heb ik ook ervaren tijdens therapie. Ik heb een stuk trauma verwerking gehad. Ik heb van mezelf een hoog libido, echter toen zakte dat echt weg. Er was ruimte nodig voor wat anders. En gelukkig heb ik een hele lieve vriend die daar veel ontzag voor had. Begrip hoefde niet eens, hij zag gewoon zoals het was en respecteerde me daarin. Daarna ben ik wel verder gegroeid op het gebied van intimiteit.

 • Channa

  Mooi blog, ik heb hem gedeeld! Ik krijg in mijn tantra praktijk vooral mannen waarvan de vrouw geen zin meer heeft. Dat is echt een groot probleem voor hun en waarschijnlijk weet vrouwlief dat niet eens!!! Seks is het cement binnen een relatie. Als je met seks stopt verdwijnt de zin en wordt het alleen nog maar gezien als “gedoe”. Ik zou die vrouwen echt willen aanraden om af en toe zin te maken!!! Doe het dan maar voor het cement ….
  Wat de mannen helpt, maar wat zeker ook voor de vrouwen-zonder-zin kan helpen (naast jouw goede tips); een Tantra massage ! Ontspannend, even tijd voor jezelf en de energie stroomt door je lijf!

  • De Groene Vrouw

   Tsja, ik vind ‘zin maken’ een ingewikkeld ding. Omdat het grensvlak zo dun is tussen “goh, ik had niet zo’n zin maar nu ik bezig ben is het heerlijk” en “Ik wil dit eigenlijk niet maar doe het tegen mijn zin toch”. Dat is iets dat wij niet voor een ander kunnen bepalen natuurlijk…

   Tantramassage is ZEKER een hele goede! Get that oxytocin flowing, heerlijk!

   • Christine

    Tja maar het klopt wel dat seks cement vd relatie is. Zeg ik als (v) partner die het enorm mist. Ik dus he, het zijn niet altijd de vrouwen die libido missen. Dan helpt zin maken ws niet zo in de traditionele zin vd uitdrukking, maar wel in de betekenis van ermee bezig gaan, kijken hoe je de seksuele kant vd relatie kunt herstellen. Zin maken is dan eerder: gaan ontdekken hoe je het weer kunt laten stromen.

   • Anna

    Heb zelf de ervaring dat zin maken echt geen goed idee is. Als je net niet opgewonden genoeg bent, kan het nogal eens een pijnlijke ervaring worden en dan heb je de volgende keer nog minder zin.

  • Nicoliene

   Oei, zin maken blijf ik een hele ‘tricky’ tip vinden. Vanuit de tantra gezien vind ik het ook vreemd. Dat gaat toch over het laten stromen van de seksuele energie of er nu seks (penetratie) bij komt kijken of niet.
   Veel beter advies vind ik het dan om tijd te maken voor elkaar in de vorm van strelen en liefkozen, zonder dat het de bedoeling is daarna te vrijen. Gewoon zonder doel. Dat stimuleert het libido van een vrouw volgens mij veel meer. Genieten zonder dat er vervolgens iets ‘moet’. Goeie kans dat ze dan als gevolg daarvan toch ‘wil’.

 • Karin

  Marleen Jansen (van het Valleiorgasme) adviseert te masturberen voor meer zin. En dan niet even snel maar juist uitgebreid. Ik hoor daar wel goede dingen over.

  • Corien

   Ja marleen janssen is erg goed. Ik heb haar boeken gelezen en de challence valleiorgasme meegedaan waar ik veel van geleerd heb. Ervan is nu ook een boiek alleen voor mannen dat werkt ook prima bij mij vriend. Lekker lang samen

 • Anne

  Stress is mijn valkuil! Teveel stress is géén orgasmes, zelfs als ik wel zin heb. Het lukt gewoon niet dan!

  Oh en ik word er echt heel blij dat je een genderneutraal voornaamwoord gebruikt hebt! 😀 Yay voor acceptatie! 😀

  • De Groene Vrouw

   Altijd (en als ik het vergeet bedoel ik het toch) :-) #genderneutraal #nonbinary