7 Warme Winterdrankjes

7 Warme Winterdrankjes

Warme Winterdrankjes

Als de dagen lengen, gaat de winter strengen. Het is een beetje gekke tijd, zo in januari en februari. De winterevening is geweest en de dagen worden langer. Ergens heb je al zin om weer op te bouwen en er tegenaan te gaan voor het nieuwe jaar. Aan de andere kant is het Koud met de grote K en voel je je met al die mist, regen en natte kleddersneeuw soms ook gewoon iets anders met een grote K. Tijd voor wat verwarming van binnenuit: 7 gezonde* warme winterdrankjes (die niet koffie-of-thee zijn)!

*Voordat je gaat gillen over fructose en suikers in honing: de meeste van deze drankjes zijn gezonder dan hun standaard-versie, maar niet bedoeld om een liter per dag van te drinken. Treat them as a treat!

 

1. Alcoholvrije Glüh

Het mag dan geen kerst meer zijn, maar dat wil niet zeggen dat je geen glüh meer mag drinken. Zelf doe ik niet aan alcohol, dus ik verzin een alternatief voor glühwein – da’s bovendien een stuk gezonder. Wist je dat 1 glas alcohol per dag je kans op SIBO al kan verhogen? Da’s een overgroei van bacteriën uit je dikke darm naar je dunne darm, waar je klachten van krijgt als een opgeblazen buik, dunne ontlasting, winderigheid en vermoeidheid. We helpen je daar natuurlijk graag mee, maar voorkomen is beter dan genezen, zullen we maar zeggen. Afijn. Alcoholvrije Glüh, dus:

  • 2 liter vruchtensap (appelsap, appel-kersen, appel-vlierbes, peer…)
    Als je puur sap te zoet vindt, kun je 1,5 liter sap en 0,5 liter water gebruiken
  • 1 biologische sinaasappel
  • 3 stokjes kaneel
  • 10 kruidnagels of 10 blaadjes foelie
  • 5 kardemom-peulen
  • 5 steranijsjes
  • 10 korrels piment
  • 3 korrels staartpeper (optioneel)
  • OF: gewoon wat je van al deze dingen zo ongeveer in huis hebt (ik hou van niet te moeilijk doen)

Mik de hele bende bij elkaar in een pannetje (de kruiden eventueel in een kruidenbol of -zakje) en laat het zachtjes sudderen. Na 1-2 uur heb je een geurige, prikkelende kruidendrank. Wil je het zoeter, dan kun je wat rozijnen mee laten wellen of eventueel wat honing toevoegen, maar echt nodig is dat meestal niet. Warm opdrinken bij een knapperend haardvuurtje!

 

2. Dadels, Melk & Honing / Vegan eggnog

Het beloofde land, het paradijs, wordt niet voor niets het ‘land van melk & honing’ genoemd. Weet je hoe lekker die combinatie is? Zeker als je het nog iets gezonder en kruidiger aanpakt door dadels toe te voegen (wist je dat in dadels veel prebiotische vezels zitten?)

Je kunt dit recept op twee manieren maken: vegan of niet vegan. De keuze is aan jou. Het resultaat is in ieder geval een eggnog-achtig drankje, dat je een flinke boost geeft (en trouwens ook zorgt dat je het nog wel even redt tot het avondeten).

  • 1 liter melk (rauwe biologische melk of, voor de vegan versie: amandelmelk of havermelk)
  • 3-5 grote Medjouldadels 
  • 1 eetlepel biologische Honing (voor de vegan versie: agavesiroop)
  • Een snufje zout (Himalaya of grijs zee~)
  • Een afgestreken theelepel nootmuskaat
  • Een afgestreken theelepel kaneel
  • Eventueel wat biologische sinaasappelschil

Doe alles behalve de honing/agavesiroop in een pannetje en verwarm het zachtjes tot het goed warm is. Doe het in de blender of haal de staafmixer erdoorheen en serveer met de zoetigheid ernaast.

 

3. Chai

Echte, onvervalste chai is heerlijk én iedereen heeft er zijn eigen recept voor. Traditioneel met zwarte thee en melk, maar ook heel goed te doen zonder zwarte thee (als je wilt) en zelfs zonder melk. Ik schreef er al eens eerder over.

Mijn favoriete, suikervrije recept voor 1 liter Chai is:

  • een flink stuk (ca 2-3 cm) verse Gember
  • een theelepel kruidnagel
  • twee kaneelstokjes
  • een eetlepel (ca 10 stuks) Kardemompeulen
  • 3-5 pimentkorrels
  • een eetlepel anijs (gewone, niet die weeïge steranijs)
  • een theelepel biologische sinaasappelschil

Sudder dit in 1 liter water gedurende ca. 15 minuten en laat het nog eens 15 minuten trekken (altijd deksel op de pan!). Verwarm per persoon een halve kop melk (rauwe, rijste, amandel of whatevs) en schuim die op. Giet de chai erbij en zoet het desgewenst aan met wat honing. Nom.

En ja, dit recept lijkt best wel op de Glüh. Blijkbaar zijn dit mijn favoriete specerijen, maar schroom niet om er iets heel anders van te maken (en mij uit te nodigen om te komen proeven).

 

4. Warme Chocomel Plus

Ik werd op dit idee gebracht door Nele van Scent & Spice, die me een heerlijk pakketje stuurde met Kruidige Chocomel erin. Ik kan je haar recept niet geven, maar heb mijn eigen creatieve ei ermee gelegd. Lekker om in grotere hoeveelheden te maken (het poeder) en later toe te voegen aan warme melk!

  • 1 kop bio (evt raw) cacaopoeder
  • 10 eetlepels erythritol (dit kun je ook nog even weglaten en achteraf naar smaak toevoegen)
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gedroogde sinaasappelpoeder of -korrels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 theelepel anijspoeder
  • een snuf verpoederd zout (grijs zee- of himalaya)

Meng alles door elkaar en bewaar het in een afgesloten pot. Neem per keer 2-3 theelepels van het mengsel op een mok hete, opgeschuimde melk(achtige drank). Perfect drankje voor na het schaatsen of na een romantische boswandeling in de sneeuw. Of, waarschijnlijker: overvallen worden door een ijzige regenbui en tot op het bot doorweekt thuiskomen, warm douchen en dan dit drinken.

 

5. Golden milk

Een succesrecept uit mijn boek – hoewel ik natuurlijk niet de uitvinder ben van Golden Milk, laten we wel wezen: een oosterse klassieker en een perfecte vervanging van een kop koffie. Mijn versie:

  • 2 blikjes (à 400ml) kokosmelk
  • 3 theelepels Kurkuma
  • 1 theelepel Kaneel
  • 1/2 theelepel Zwarte peper of Staartpeper
  • 1/2 theelepel Kardemom
  • een snuf zout
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop

Verwarm de kokosmelk, doe alles samen in een blender – even blenden & klaar! Kurkuma is een sterke ontstekingsremmer en zit vol antioxidanten. Je kunt natuurlijk nog andere kruiden gebruiken zoals piment, nootmuskaat, kruidnagel, gember of vanille. Maak je favoriete kruidenmix van tevoren en voeg het per keer toe aan de kokosmelk!

 

6. Pascha Latte

Koffievervangers worden, eerlijk is eerlijk, toch meestal geassocieerd met geitenwollensokken. Vroeger, toen de lucht nog blauw was en sex nog vies, en de natuurwinkels nog stoffig, waren er al cafeinevrije alternatieven voor de zwarte drank. Ik heb ze bijna allemaal geprobeerd. De meeste komen van granen, wat niet fijn is als je glutenvrij eet (en je kunt je sowieso afvragen of we niet al veel te veel granen eten). Uiteindelijk kwam ik uit bij good old Pacha, die glazen potten met een gele deksel. Chikko-not-coffee werkt trouwens op dezelfde manier.

Het is gemaakt van cichoreiwortel, wat vol inuline zit – een prebiotische vezel. Al weet ik niet zeker of dat in dit geval ook opgaat, want het bewerkingsproces zou kunnen betekenen dat de inuline afgebroken wordt; dat weet ik niet. Zo op zichzelf vind ik er niet zo veel aan, maar met een paar kleine aanpassingen maak je er een heerlijk drankje van dat niet onderdoet voor een coffeebar-latte:

  • 250ml melk (rauwe biologische of plantaardig: kies dan voor havermelk barista van oatly, die schuimt lekker)
  • 2 theelepels oplos-pacha
  • een mespunt vanillepoeder (of 1-2 cm vanillepeul)
  • 1 eetlepel honing of agavesiroop naar smaak
  • kaneel of cacao on top

Verwarm de melk tot het net niet kookt; meng de helft van de melk met de andere ingrediënten in een mok. Schuim de andere helft van de melk op tot een flinke berg schuim en schenk die uit over je ‘koffie’. Bestrooi met wat kaneel of cacao.

 

7. Bottenbouillon

Eigenlijk een prima vervanging voor je vier-uur-cup-a-soup moment, maar je hebt misschien niet de hele winter een pan met botten op het vuur staan. Toch is bouillon één van de meest gezonde drankjes die je je kunt voorstellen. Je maakt het meestal in grotere hoeveelheden, en je kunt de bouillon in porties invriezen of in (schone!) potjes wecken. Zo kun je steeds een beetje gebruiken. Pas getrokken bouillon is niet zo lekker, maar zo maak je er een heerlijk hartig drankjes van:

  • 1 liter bouillon
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 0,5 theelepel gedroogde tijm
  • 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 korrel staartpeper of 3 korrels zwarte peper (fijngemalen)
  • 0,5 theelepel knoflookpoeder
  • 0,5 theelepel marjoraan

Haal de kruiden even door de vijzel (of dat kleine bakje van je keukenmachine) zodat ze fijngemalen zijn. Warm de bouillon op en meng het met kruiden en zout naar smaak. Smakelijk!

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete winterdrankje?
Deel je ideeën in de reacties!

 

 

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

  • Hannah

    De Golden Milk ga ik uittesten, ik heb nog kokosmelk staan die op moet, komt mooi uit. Een tijd was de peersiroop van roosvicee mijn favoriet totdat deze uit de handel werd genomen, Chai is altijd lekker, of chocomelk (sojavariant van Alpro) met scheutje whiskey. Net drie dagen bij een knapperend (bij vlagen loeiend) haardvuur-in-houtkachel gezeten dus de recepten lees ik net te laat, voor de volgende keer dan.

  • Do

    Ik heb net de eggnog getest en jongens… SMULLEN! Ik laat de Chocomel in het vervolg staan :-)

    • Do

      Even voor de duidelijkheid… ik ben niet ingehuurd als ‘reviewer’, maar voel wel de behoefte te delen :-)
      Zojuist de golden milk geprobeerd. Nooit eerder Kurkuma gehad en toen ik dit drankje maakte, leek het me weerzinwekkend… door de kleur dacht ik een kerriedrankje te maken! Maar goed, verstand op 0 en drinken maar… WEDEROM HEERLIJK! Zoet en fris tegelijkertijd! Oké niet zo lekker als de Eggnog maar zeker voor herhaling vatbaar!
      Bedankt voor de recepten Nynke!

  • Wida

    Ik ontbijt geregeld met een combi van golden milk, bottenbouillon en ‘bulletproof coffee’.

    1 à 2 el bottenbouillon (in klein potje ontdooid uit vriezer)
    2 el roomboter of ghee
    1 el kokosolie
    1 tl kurkuma
    snuf zwarte peper

    Een glas kokend water erbij en even opschuimen met staafmixer.

    Met een zachtgekookt eitje erbij is dit mijn ideale oplossing voor een no-carb-ontbijt 😉

  • Kim

    Mijn favo warme winter drankje is home made chocolate! 200 ml havermelk, 1 el raw cacaopoeder, en dat opwarmen in een klein pannetje. Vind je hem niet zoet genoeg, kun je er nog honing of ahornsiroop aan toe voegen..

  • Marloes

    Hmm, lekker allemaal! Ik gooi altijd verse of diepvries cranberries en een takje rozemarijn bij de gluh, ziet er ook nog eens feestelijk uit!